30 Mac 2010

Julang Keris, Pemuda MCA Kecam Perkasa

Timbalan Setiausaha Agung Pemuda MCA, Low Chew June menyelar Ibrahim Ali dan Ahmad Ismail sebagai "batu penghalang" perpaduan yang wajib ditolak oleh rakyat!

"Dalam Mesyuarat Agung PERKASA, Ibrahim Ali mengeluarkan hujah-hujah perkauman yang ekstrem dan menjulang keris; sementara bekas Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera, Ahmad Ismail yang pernah mengeluarkan hujah 'kaum pendatang', kini bersiap sedia untuk kembali. Malah, kita tidak boleh memandang remeh sikap Ahmad Ismail yang angkuh itu, malah perlu mencegah rasisme daripada membakar semula," katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Low Chew June menyifatkan Ibrahim Ali dan Ahmad Ismail adalah penganut rasisme yang pantang melihat keamanan dan kedamaian negara. Low Chew June menganggap tindakan mereka yang ekstrem akan menjejaskan perpaduan negara, malah terpesong dari Perlembagaan Persekutuan, bercanggahan dengan gagasan 1Malaysia yang disarankan Perdana Menteri Najib Razak.

Low Chew June juga kesal dengan hujah bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad yang menurutnya "ekstrem", malah menyifatkan hujah tersebut sebagai "mengapi-apikan", menyemarakkan fahaman perkauman. "Sebagai seorang bekas PM, Mahathir seharusnya berada pada landasan yang betul untuk memupuk perpaduan rakyat demi kepentingan semua," katanya.

*Kenyataan media oleh Low Chew June selaku Timbalan Setiausaha Agung Pemuda MCA. Diterjemah dari kenyataan asal edisi bahasa Cina. -Merdeka Review

Najib Jadi Mangsa PERKASA, Slogan 1Malaysia Diperkosa

Mangsa pertama keperkasaan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia ialah Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak. Ini kerana maruah Najib sebagai pemimpin yang sepatutnya berwawasan membentuk sebuah negara yang aman, makmur dan bersatu padu pada keseluruhannya bergantung kepada slogan yang dinamakan 1Malaysia, di mana Najib mengidamkan setiap warganya berasa selamat dan tidak khuatir akan hak kelahiran mereka dicabuli atau dinafikan oleh mana-mana pihak.

Beliau juga mahu melihat satu transformasi di mana setiap anak Malaysia akan berani dan yakin untuk tampil pada bila-bila masa walaupun di mana jua untuk mengisytiharkan diri mereka adalah bangsa Malaysia terlebih dahulu sebelum menitip hakikat mereka adalah dari keturunan apa dan lahir dari daerah mana di muka bumi Malaysia.

Namun tidak sampai setahun Najib menyemai janji dan mengerah kudrat dengan bantuan dalam dan luar negara (termasuk dari Israel) mimpi Najib disanggah oleh pihak yang ditimang-timangnya untuk menjadi taruhan demi mahu kekal menjadi pemimpin Melayu yang disalut slogan ‘tidak Melayu hilang di dunia’.

Kumpulan yang menamakan diri mereka Perkasa ini dengan lantang memaksa Najib supaya mendengar tuntutan mereka jika beliau benar-benar ingin dikenali sebagai pemimpin Melayu. Perjuangan songsang Perkasa rugikan Melayu Sabtu lalu, Perkasa tanpa segan-silu dan dengan begitu angkuh mengisytiharkan bahawa kehadiran mereka bukan untuk mencabar sesiapa, tetapi bagi mana-mana pihak yang dianggapnya ‘biadap’ terhadap pendiriannya, maka perlembangan perjuangan Perkasa, keris adalah galang gantinya. Hal ini jelas daripada amanat pembuka kata Perkasa, Dr Mahathir Mohamad yang menggariskan betapa dan mengapa Perkasa dianggapnya suara yang sah bagi orang-orang Melayu dan Islam di negara ini.

Malah bukan sekadar menggariskan sempadan keris dengan keharmonian hidup, Dr Mahathir juga mendedahkan mengapa Perkasa ada hak wujud dan mengambil pendirian seperti yang dituntutnya – demi kepentingan Melayu dan agama Islam, tegasnya. Perkasa baginya perlu wujud kerana kepimpinan Melayu hari ini lemah berpunca daripada pemimpin yang digelarnya pemimpin anjung (koridor atau kaki lima) yang gagal memperkasakan orang Melayu.

Menurutnya, inti perjuangan Perkasa ialah mengekal dan mengembangkan jati diri orang Melayu termasuk bahasa dan agamanya.

Namun yang menyedihkan, Dr Mahathir juga orangnya yang dengan tuntas, melalui dasar-dasar pemerintahannya dahulu menyanggah hakikat dan cuba menanam keyakinan orang Melayu bahawa bahasa Melayu yang menjadi jati diri mereka tidak ada nilai komersil dan tidak saintifik.

Sebab itu beliau bersungguh-sungguh tidak mahu bahasa Melayu dijadikan bahasa matematik dan sains. Bagaimana kuat dicabar dan didebat, Mahathir terus berdegil mahu bermain politik dengan rakyat bukan Melayu dan berusaha ‘membayar balik’ budi mereka kerana menyelamatkan Umno-Barisan Nasional (BN) yang dipimpinnya daripada kemarahan orang Melayu dalam pilihan raya umum kesepuluh pada tahun 1999.

Satu lagi ciri jati diri Melayu-Islam, turut diperlekehnya. Demi tunduk pada tekanan Amerika Syarikat yang menganggap sistem madrasah adalah sarang pengganas, Mahathir tergamak menarik bantuan untuk Sekolah Agama Rakyat. Malah simbol budaya Melayu- Islam seperti purdah dan ketayap diharamkan daripada dipakai oleh kakitangan kerajaan.

Sejarah menyaksikan betapa kebiadapan beliau yang tercabut daripada tradisi, akal budi dan agama orang Melayu memecat, mencedera dan mengaibkan Anwar Ibrahim pada 1998 menjengkelkan hati dan naluri orang Melayu beragama Islam.

Kini melalui Perkasa, beliau menganggap tuntutan baru orang bukan Melayu pula biadap walhal kebiadapan bermula daripada sikap angkuh tetapi kerdil jiwa-nya kerana khuatir kedudukannya dicabar Anwar.

Inilah pusar perjuangan Perkasa. Dirobeknya Umno dan didesak supaya mencontohi ketegasannya. Dalam pada itu ia menggigit tangan Najib yang sejak mula penubuhannya menghulurkan sokongannya demi menjadikannya cagaran politik dan lantas memamah konsep 1Malaysia.

Kemudian Perkasa menggertak kaum lain jangan cuba mempersoalkan perjuangannya. Perkasa enggan menerima hakikat lanskap politik sudah berubah. Perlambangan keris yang dipikulnya juga sudah tidak sesuai dengan hala tuju Malaysia menjadi warga dunia yang sopan beradab.

Gertak menggertak adalah politik primitif yang seharusnya sudah lama dinyahkan dari kepentingan pribumi. Jika benar mahu memperkasakan Melayu, jadikan mereka masyarakat bertamadun.

Ukuran orang terdidik ialah ia mampu berdialog dan berkomunikasi dengan sesiapa pun. Perkasakan Melayu dengan beradab. Usah songsangkan erti perkasa dengan gertakan dan keris. – Minda Editor Suara Keadilan.

16 Sept Bukan Satu Gimik Politik

Pakatan Rakyat (Pakatan) mempunyai ahli parlimen yang secukupnya untuk mengambil alih Putrajaya pada 16 September 2008 jika pimpinan Umno-Barisan Nasional(BN) ketika itu memanggil sidang Parlimen bagi menghadapi undi tidak percaya terhadap kerajaan pimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan isu peralihan kuasa 16 September bukan direka cipta dan seharusnya menjadi kenyataan jika Umno memegang prinsip demokrasi dan memanggil sidang tergempar parlimen.

Anwar berkata segala tohmahan Umno dan fitnah ahli parlimen bebas yang ditaja oleh parti itu seperti Datuk Seri Zahrain Hashim adalah untuk menutup kecurangan Umno dalam cubaan terdesak untuk terus berpaut kepada kuasa.

Abdullah, ketika itu, enggan mengadakan sidang tergempar parlimen walaupun dimaklumkan berpuluh ahli parlimen menyatakan sokongan kepada Pakatan bagi membolehkan gagasan itu membentuk kerajaan baru.

Desakan supaya diadakan sidang tergempar itu selari dengan Peraturan 11 (3) Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat yang menuntut satu jawapan segera daripada Abdullah berikutan keadaan politik yang genting ketika itu.

Surat permohonan itu ditandatangani Anwar selaku Ketua Umum KEADILAN, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Berucap kepada ribuan rakyat di Alor Pongsu, Perak, Anwar berkata Abdullah enggan melayan surat itu dan sebaliknya 40 ahli Parlimen BN dibawa keluar ke Taiwan pada 8 September 2008 untuk memintas sokongan mereka kepada Pakatan.

Anwar berkata tuduhan-tuduhan yang di bawa oleh Zahrain dan pemimpin BN lain mengenai 16 September di parlimen baru-baru ini fitnah semata-mata dan tidak berpaksi kepada fakta serta urutan peristiwa yang berlaku.

Menurut Anwar, hanya beliau, Hadi dan Kit Siang yang mengetahui segala fakta dan butiran mengenai pengambil alihan kuasa pada 16 September 2008.

"Saya mendapat nama jumlah ahli parlimen, saya tidak cerita kepada semua.

Tetapi kepada Haji Hadi Awang dan Lim Kit Siang saya beritahu, sebab kita berpakat senarai yang saya dapat yang telah ditandatangan.

"Keputusan kita ialah tulis surat kepada Abdullah Badawi untuk berbincang masa depan politik negara, tetapi dia tak mahu jumpa," tegas Anwar.

Menurut Anwar, usaha itu gagal kerana Abdullah enggan mengadakan sidang khas tergempar ketika itu, sebaliknya ahli-ahli BN yang dikatakan mahu melompat ke Pakatan dihalang berbuat demikian.

"Kita bincang sebagai ketiga pemimpin, Ustaz Hadi dan Kit Siang tulis surat kepada Speaker Dewan Rakyat. Saya kata buat mesyuarat khas kita nak bentangkan undi tak percaya untuk jatuhkan BNl," tegas Anwar.

"Tetapi perkara itu tak jadi pasal depa tak panggil mesyuarat. Semasa mesyuarat (dirancang) diadakan depa bawa lari ahli-ahli parlimen ke Taiwan.

Sekarang ini nak tuduh saya khianat pasal apa?," tegas Anwar.

Kroni Umno-BN Seleweng Wang Ihsan Punca Bangunan Runtuh

Pemberian wang ihsan antara faktor utama kejadian bangunan runtuh yang semakin menjadi di Terengganu kebelakangan ini disebabkan gejala rasuah berleluasa yang berlaku dengan penyalahgunaan wang tersebut.

Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Terengganu, Abdul Rahman Yusof (gambar) berkata kejadian bangunan runtuh yang terjadi adalah akibat daripada penyelewengan spesifikasi dan ciri-ciri keselamatan yang diragui akibat amalan rasuah berhubung pengagihan wang ihsan kepada kroni Umno dan Barisan Nasional.

"Semua pembinaan di Terengganu yang dibuat sejak tahun 1999 melalui Jabatan Pembangunan Pusat yang mengunakan wang royalti yang dipanggil wang ihsan oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional ini seharusnya disiasat.

"Kebanyakan projek pembangunan yang melalui JPP ini memerlukan siasatan terperinci kerana tidak melalui proses tender biasa dan diberikan kepada kroni-kroni Umno melalui proses rundingan terus atau 'direct negotiation'.

"Bangunan yang dibangunkan atas nama wang ihsan ini tidak mengikut spesifikasi dan piawaian yang ditetapkan dan mengancam nyawa orang ramai," tegas beliau semasa dihubungi Suara Keadilan.

Kejadian terbaru petang semalam mengakibatkan seorang buruh warga Bangladesh maut, manakala empat lagi rakannya cedera apabila para besi bagi pembinaan bangunan Institut Oseanografi dan Institut Akuakultur Universiti Malaysia Terengganu (UMT) runtuh.

Sebelum ini, bumbung Sekolah Menengah Ajil, bumbung stadium Sultan Mizan, bangunan stesen bas Kuala Berang dan bumbung masjid Kampung Puteh di Kemaman juga dilaporkan runtuh.

Selain itu, kolam renang yang pernah digunakan untuk Sukan Malaysia (Sukma) di Batu Burok pula dilaporkan bocor.

Dalam satu kenyataan hari ini Abdul Rahman juga berkata terlalu banyak kejadian keruntuhan dan kecacatan dalam pembangunan projek-projek di Terengganu yang mengancam keselamatan dan nyawa orang awam.

"Antaranya, keruntuhan Stadium Sultan Mizan di Gong Badak, keruntuhan kubah Masjid Kampung Puteh, keruntuhan Dewan Sekolah Menengah Wakaf Tapai, keruntuhan Terminal Pengangkutan Awam Kuala Berang, kebocoran Pusat Akuatik Batu Burok, keretakan Pusat latihan Antarabangsa (ITC) yang menjadi fakulti Baru Kolej Universiti Institiut Teknikal Tinggi Terengganu (TATIUC), kebocoran siling Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Terengganu dan pelbagai lagi.

"Kejadian keruntuhan dan kecacatan ini berlaku bukan secara kebetulan tetapi akibat kecuaian di semua peringkat dari proses tender hingga kelulusan pembangunannya. Kejadian ini mengancam keselamatan dan nyawa orang awam. Projek prasarana ini akan digunakan ramai orang awam dan perlu penyelesaian segera sebelum lebih banyak nyawa akan terkorban," kata beliau.

Abdul Rahman menyeru kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Bebas bagi menyiasat semua pembangunan projek prasarana sejak 1999 kerana mutu dan spesifikasi pambangunannya menjadi tandatanya. -SK

Anwar Dedahkan APCO Ada Wakil Di Jabatan Perdana Menteri

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan dalam Dewan Rakyat hari ini peranan yang dimainkan oleh kroni Perdana Menteri, Omar Mustapha Ong yang didakwa membawa Apco Worldwide sebagai konsultan imej dan komunikasi kepada kerajaan Malaysia.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berucap kira-kira 30 minit sebagai menyahut cabaran Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang mahukan Anwar memberi penjelasan dalam tempoh seminggu berhubung kenyataan beliau pada 22 Mac berkaitan dakwaan konsep 1Malaysia diciplak dari slogan 1Israel.

"Pada 28 Julai 2009 perkhidmatan Apco telah diperkenalkan oleh Omar Mustapha Ong melalui syarikat perunding beliau, Ethos & Company, ini bermakna hubungan antara Apco dengan kerajaan Malaysia sudah terjalin sebelum lagi Apco dilantik menjadi perunding kepada kerajaan.

"Malah saya difahkamkan seorang wakil Apco telah ditempatkan di pejabat Perdana Menteri.

"Pada 4 Ogos 2009 satu penjanjian bagi mendapatkan khidmat Apco telah ditandatangani oleh seorang pegawai kerajaan dengan disaksikan oleh Setiausaha Akhbar Perdana Menteri, Tengku Datuk Sharifuddin Tengku Ahmad. Ini secara jelas membuktikan pertalian terus antara Apco dan Perdana Menteri. Perjanjian perkhidmatan yang sama telah ditandatangani antar Apco dan Ehud Barak, ketika itu Ketua Turus Angkatan Tentera Israel pada Januari 1992.

"Kita menuntut penjelasan daripada Perdana Menteri butiran perjanjian yang ditandatangani, berapakah bayaran kepada Apco dan bentuk pertalian firma tersebut dengan kerajaan," dedah Anwar.

Malah Anwar berkata Apco bukanlah sebuah syarikat perunding biasa kerana firma itu mempunyai kaitan rapat dengan tokoh dan pemimpin politik Israel dan Amerika Syarikat.

Beberapa tokoh penting yang menjadi perunding dalam jaringan antarabangsa serta memberi khidmat kepada Apco mempunyai latarbelakang kerjaya dalam badan perisikan Israel, Shin Bet dan pentadbiran rejim Zionis tersebut.

"Kerajaan tidak belajar daripada pengalaman lalu apabila mengambil perkhidmatan syarikat perunding asing yang menyebabkan kerugian berbilion ringgit kepada kerajaan Malaysia. Dua contoh besar ialah skandal Maminco yang melibatkan pelaburan besar dalam dagangan pasaran bijih timah dunia yang menyebabkan kerugian ratusan juta ringgit. Begitu juga mantanb Perdana Menteri membayar dan mengguna khidmat pelobi Yahudi-Zionis, Jack Abramoff yang didapati bersalah oleh mahkamah Amerika Syarikat dapam tahun 2006 dan seterusnya dipenjarakan kerana menipu tanah kaum Red Indian untuk membina kasino.

"Kerajaan perlu berhati-hati dengan kenyataab Apco apabila mereka mengatakan tidak terlibat secara langsung dengan konsep 1Israel. Apa yang berlaku ialah firma-firma bersekutu yang bekerjasama dengan Apco tetapi kepakaran dibekalkan oleh Apco.

"Sebelum Apco bertapak di Malaysia sebuah syarikat tempatan diwujudkan yang pengarahnya ialah Paul Stanford, kini ,menjadi CEO Apco Malaysia dan Marjorie Kraus, Presiden dan CEO Apco Worldwide. Risikonya Apco ialah mereka menggunakan syarikat bersekutu untuk bekerjasama dengan kerajaan-kerajaan diseluruh dunia dan mereka menyimpan rahsia kerajaan yang diberikan kepada mereka sebagai sebahagian daripada tugas mereka.

"Syarikat ini mempunyai hubungkait memberi khidmat nasihat kepada pemimpin-pemimpin dan diktator dunbia yang menindas rakyat dan terlibat dalam pencabulan hak asasi manusia seperti Jeneral Sani Abacha di Nigeria dan Presiden Nursultan Nazarbayev dari Kazakhstan.

"Kita mahu penjelasan Perdana Menteri bagaimana beliau boleh dicucuk hidung oleh Omar Mustapha dan juak-juak Ethos dan bagaimana kehadiran ramai tokoh Apco yang rapat dengan badan keselamatan dan perisikan Israel yang menjalar di Kuala Lumpur dan seluruh Malaysia.

"Rakyat tidak lagi boleh dperbodohkan dengan laungan kerajaan yang kononnya memperjuangan hak rakyat Palestin dan Islam di Malaysia dengan merotan beberapa gadis yang minum arak tetapi senyap-senyap membuat hubungan dan perjanjian dengan firma yang berkait dengan Israel. Sikap membisu Perdana Menteri dikhuatiri membahayakan keselamatan negara kerana hubungan Apco dengan agensi strategik negara seperti Kementerian Pertahanan, Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Penerangan yang mungkin menyebabkan tergadai kepentingan negara.

"Saya dengan ini mendesak supaya kerajaan membatalkan perjanjian dengan Apco dan tubuhkan Suruhanjaya DiRaja bagi menyiasat skandal yang memalukan ini," tegas Anwar. -SK

Sidang DUN Perak Bermula Hari Ini, Kekecohan Menanti?

Bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), V Sivakumar menafikan kenyataan Speaker DUN, Datuk R Ganesan yang mengatakan tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat (PR) menghantar soalan lisan dan bertulis menerusi e-mel kepadanya.

Sivakumar berkata, perkara itu tidak pernah berlaku malah e-mel berhubung soalan yang akan dikemukakan sewaktu Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) 30 Mac nanti hanya dihantar kepada Setiausaha Dewan Negeri, bukannya kepada Ganesan.

Menurutnya, berdasarkan Perintah-perintah Tetap 22(2), setiap soalan hendaklah ditulis tidak kurang daripada 14 hari daripada tarikh persidangan dan jawapannya perlu diserahkan kepada Pejabat Setiausaha Dewan pada waktu pejabat.

“Apa yang kita lakukan adalah mengikut undang-undang dan setiap ADUN sebenarnya sudah menerima surat lengkap dengan pengesahan (cop Setiausaha Dewan Negeri) pada 15 Mac lalu,” katanya pada sidang media di Pejabat Sekretariat PR (Pas) Perak di sini, semalam.

Sivakumar berkata, Ganesan mengeluarkan satu notis jadual memasuki dewan mesyuarat iaitu kepada 59 ADUN pada 26 Mac lalu yang menyatakan pihak kerajaan dan pembangkang perlu ikut pintu masuk yang berlainan sewaktu Sidang DUN diadakan.

“Beliau (Ganesan) berbuat demikian kerana bimbang sedangkan tidak pernah dalam sejarah Malaysia ADUN memasuki pintu berasingan,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya sudah menghantar surat kepada 59 ADUN di negeri ini dan ada di antara ahli Barisan Nasional (BN) yang membalas surat jawapan itu.

“Saya sudah menerima surat pengesahan kehadiran ke Sidang DUN daripada ADUN BN, pada 15 Mac lalu.

“Ini membuktikan saya masih diiktiraf sebagai Speaker yang sah kerana ADUN BN sendiri menghantar surat pengesahan kehadiran kepada saya,” katanya sambil menunjukkan bukti pengesahan yang diterima dari ADUN itu. -SH

Ulasan GB

GB dah ulas sebelum ini. Kalau PR boikot, tak perlu hadir sidang DUN kerana persoalan pokok iaitu, "mahkamah belum putuskan isu Speaker yang sah".

Ini tidak, tiba-tiba PR kata akan hadir sidang DUN. Sivakumar keluarkan notis untuk sidang pada tarikh, masa dan tempat yang sama. Bukankah itu menempa kekecohan lagi?

Berpolitik, nampaknya PR Perak perlu belajar lagi.
Siapa Belasah RM52 bilion Saham Bumiputera Yang Hilang?

Saham sebanyak RM54 bilion yang diagihkan untuk orang Melayu di bursa saham telah 'hilang' dan kini hanya berbaki sebanyak RM2 bilion, kata ahli parlimen Bagan Lim Guan Eng.

Beliau yang juga ketua menteri Pulau Pinang berkata, sekiranya saham berkenaan masih kekal dalam pegangan bumiputera, golongan itu pasti dapat mencapai sasaran pegangan ekuiti 30 peratus pada masa sekarang.

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen, Lim berkata permohonan penjelasan kepada kerajaan itu dibuat berdasarkan sebuah artikel yang disiarkan oleh Bernama yang bertarikh 30 Jun 2009.

Menurut laporan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengakui terdapat perbezaan ketara antara RM54 billion saham bumiputera yang diperuntukan berbanding dengan jumlah sebenarnya yang masih dimiliki mereka.

Dalam laporan itu Najib dipetik sebagai berkata, “daripada RM54 billion saham yang diperuntukkan, hanya tinggal RM2 billion yang masih dipegang oleh bumiputera.”

Mengulas lanjut, Lim berkata pendedahan itu tidak menghairankannya memandangkan ekuiti bumiputera sekarang masih gagal mencapai sasaran 30%, seperti yang digariskan Dasar Ekonomi Baru.

"Siapa sebenarnya yang dapat. Di sini saya rasa (golongan) yang tidak dapat ialah rakyat Malaysia, termasuk masyarakat Melayu.

"Bermakna ada ketirisan, ada kebocoran sebanyak RM52 bilion saham yang sepatutnya masih di tangan Bumiputera tapi tidak ada di kalangan Bumiputera.


"Saya rasa ini satu skandal. Saya harap satu siasatan dapat diadakan, macam mana saham-saham ini boleh hilang kerana ini adalah satu pengkhianatan.

"Kerajaan mesti tangkap penyangak ini yang merampas saham-saham ini."

Menjawab soalan wartawan kemudiannya, Lim berkata Pakatan Rakyat telah menjalankan siasatan dan mengenal pasti golongan melakukan tindakan seperti itu sebagai 'kroni BN.'

Beliau bagaimanapun enggan menamakan individu yang didakwa melakukan perbuatan seperti itu.

"Saya harap bila kita bincang mengenai ekonomi janganlah salahkan mana-mana pihak, salahkan mereka yang telah terima saham tetapi tidak tahu ke mana saham itu pergi," katanya lagi. malaysiakini/TVS