17 Okt 2009

Era Najib Altantuya : Penjelasan Zaid Ibrahim Bercuti 6 Bulan, Tumpu Perkukuh Platform PR

Mantan Menteri Undang-Undang, Zaid Ibrahim mahu menumpu sepenuh perhatian merumuskan platform asas untuk Pakatan Rakyat sempena Persidangan Pakatan Rakyat Disember depan.

Sehubungan itu, Zaid memohon cuti enam bulan dari PKR supaya beliau tidak dikekang dari hal ehwal politik.

“Fokus saya sekarang adalah membantu Pakatan Rakyat di mana saya untuk merangka dasar-dasar dan memastikan tidak wujud perbezaan di dalam PR,” katanya.

Zaid telah menghantar surat rasmi menjelaskan hasrat ini kepada Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat Salehuddin Hashim.

Mantan Menteri Umno itu dibawa masuk Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim awal tahun ini. Beliau diberi tanggungjawab untuk merumuskan platform PR menghadapi pilihanraya umum ke-13, dengan matlamat merampas Putrajaya dari Umno-BN.

Zaid berkata platform PR kini berada di peringkat terakhir dan draf akan dihantar kepada pimpinan kanan PKR, DAP dan Pas minggu hadapan.

Beliau berharap Persidangan PR nanti meluluskan usul tersebut.

Di ruang maya, Zaid berkata menghadapi tentangan dari kelompok tertentu dalam PKR,
beliau menafikan desas-desus perseteruan dengan mana-mana pihak.

Sementara itu, pejabat setiausaha Agung PKR mengesahkan menerima surat bercuti daripada Zaid. -TVSEra Najib Altantuya : MCA Parah, Ong Tee Keat Madah Berhelah

Jangkaan presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat akan meletakkan jawatan setelah menerima undi tidak percaya oleh perwakilan nampaknya jauh meleset.

Ong Tee Keat tetap berdalih untuk memegang jawatan itu dan dalam mesyuarat jawatankuasa pusat parti itu semalam Ong Tee Keat mengumumkan akan mengadakan satu lagi mesyuarat agong luar biasa (EGM).

Beliau semalam telah mengarahkan setiusaha Agungnya, Datuk Wong Foon Meng untuk mengadakan EGM mengikut peruntukan Perkara 30.1 perlembagaan MCA.

EGM kali ini untuk menentukan sama ada perlu atau tidak pemilihan parti diadakan sekali lagi bagi menyelesaikan permasalahan parti itu.

TV Selangor turun padang mendapatkan respon daripada beberapa orang ahli politik Pakatan Rakyat berbangsa Cina untuk mengetahui pandangan mereka terhadap isu ini.

"Walau bagaimanapun, kita nampak selepas EGM ini presiden MCA masih enggan berundur dengan pelbagai alasan. Saya berpendapat ianya akan mengundang lebih banyak percakaran dalam parti sesama kumpulan beliau dan ini telah dijangka. Dan masyarakat Cina menganggap apa yang berlaku dalam MCA ini sudah parah", ujar ADUN Sekinchan, Ng Suee Lim.

Malah Suee Lim berpendapat, keengganan Ong Tee Keat meletakkan jawatan seperti yang telah dijanjikan sebelum ini,menggambarkan sikap pemimpin itu yang tidak berpegang pada janji.

Sebelum ini Ong Tee Keat dengan lantang menyatakan pendiriannya yang akan meletakkan jawatan sekiranya hanya menang minoriti pada EGM 10 Oktober lalu.

Namun apa yang berlaku sebaliknya dan tindakan beliau meletakkan Datuk Seri Liow Tiong Lai sebagai Timbalan Presiden hanyalah sebagai helah politiknya.

"Ong Tee Keat selama ini kita nampak sebagai seorang berprinsip. Cakap serupa bikin. Pendekar kononnya. Tetapi setelah memegang jawatan presiden MCA perwatakan beliau banyak berubah. Itu satu pertukarakan yang terlalu nyata dan saya nampak Liow Tiong Lai hanya sebagai perkakas yang diletakkan di situ sahaja", tambah beliau.

Menurut Suee Lim lagi, apa yang berlaku dalam MCA jelas berlunaskan kepada perebutan kuasa dan kepentingan diri sendiri.

"Sekarang kita nampak perjuangan dan pergelutan sesama pemimpin mereka berlandaskan dua faktor. Faktor pertama kuasa, kuasa bukan untuk memperjuangkan kepentingan rakyat dan yang kedua, untuk mendapat jawatan. Ini semua bertentangan, jauh sekali bercanggah dengan perjuangan MCA untuk membela masyarakat Malaysia khususnya kaum Cina".

Sementara itu, bagi ADUN Damansara Utama, Cheah Wing Yin, MCA pada masa ini telah memasuki zon merbahaya sehingga terpaksa menggunakan segala bentuk perundangan dalam parti itu dan mangsa keadaan ini tentunya para perwakilan dan ahli-ahli MCA sendiri.

"Nampaknya ini sudah memasuki ke peringkat yang sangat kompleks dan ia sudah tertakluk kepada perundangan parti itu. Dan ini akan membuat keadaan itu bertambah rumit dan menyebabkan bukan sahaja parti itu bertambah bingung bahkan ahli-ahli parti itu juga tidak tahu bagaimana cara mahu memilih".

Sementara itu bagi exco kerajaan negeri Selangor, Ronnie Liu, apa yang berlaku dalam MCA hanyalah perebutan kuasa semata-mata.

"Nampaknya krisis dalam MCA ini akan berlarutan. Sebelum itu ada dua puak iaitu puak Chua Soi Lek dan puak Ong Tee Keat tetapi sejak keputusan EGM itu, puak Ong Tee Keat juga telah berpecah. Nampaknya orang kanan dia seperti Liow tiong Lai mahu naik dan menggantikan tempat dia. Tetapi nampaknya Ong Tee Keat pula belum rela untuk turun walaupun dia janji kalau dia gagal dia gagal dalam undi keyakinan itu, dia akan letak jawatan". -TVS


Era Najib Altantuya : PAS Belum Buat Post-Mortem Bagan Pinang

Bagan Pinang telah mencatatkan sejarah airmata dan kecewa di kalangan mereka yang telah bertungkus-lumus untuk memenangkan PAS di dalam pertandingan satu lawan satu berhadapan dengan calon BN, Mohd Isa Samad yang telah meraihkan kemenangan besar di dalam pilihnraya N31 Bagan Pinang N9 yang diadakan minggu lalu.

Namun setelah sseminggu berlalu, PAS gagal melakukan post-mortem dan kenyataan yang dikeluarkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Hj.Abdul Hadi Awang menjelaskan kepada kita betapa "lembabnya" PAS bekerja sekalipun kenyataan berikut telah dikeluarkan:Apa yang pasti ialah Parti Islam SeMalaysia (PAS) akan melakukan post-mortem bagi meneliti pelbagai aspek 'politik tempatan dan nasional' untuk menentukan punca sebenar kegagalan PAS memenangi kerusi DUN Bagan Pinang dari tangan BN.

Kepimpinan parti tentunya akan mengambil langkah strategik yang bersesuaian tanpa mengorbankan prinsip perjuangan parti dalam melaksanakan penambahbaikan.

Sementara itu saya meminta semua ahli di pelbagai peringkat dalam PAS supaya tidak menuding jari dan menyalahkan sesiapa sebelum punca sebenar ini dapat dikenalpasti.

Dalam suasana keriuhan kegagalan kita memenangi kerusi DUN Bagan Pinang ini, semua ahli PAS diminta bertenang dan tidak keliru dengan status-quo kemenangan BN yang dirayakan oleh mereka.

PAS menyedari bahawa semua pihak menaruh harapan yang tinggi untuk mengambil kerusi DUN Bagan Pinang dari milikan BN.

Hakikatnya ialah kita menyertai pilihanraya ini dengan penuh maklumat bahawa ianya merupakan satu tugas yang mencabar dan penuh dengan insiden provokasi oleh pihak lawan.


Presiden PAS dilaporkan berada di Syria. Justeru itu post mortem ditangguhkan.

GB sebelum pernah mengkritik tentang kesukaan pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat yang lebih selesa meladeni program-program di luarnegara daripada menumpukn perhatian hal-hal parti di dalam negera yang sepatutnya diberikan prioriti yang lebih tinggi.

Contohnya Presiden PAS juga pernah satu ketika berada di Palestine yang mana sepatutnya beliau menghadiri sidang parlimen yang pada waktu itu kepeluan mendesak Pakatan Rakyat untuk berada di parlimen kerana adanya undi belah bagi untuk menentukan nasib seorang ahli parlimen yang kemudiannya dikalahkan kerana ketidak-cukupan undi di Parlimen sehingga menyebabkan MP Puchoong di gantung dari menghadiri sidang parlimen selama dua tahun.

Persoalan kini, mengapa hal prioriti (fiqh-awlawiyyat) seringkali diabaikan?

Post-mortem ditangguhkan sehingga "pesakit" yang sepatutnya menerima rawatan mendesak telah terabai.

Hal ini amat berbeza dengan apa yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. sewaktu umat Islam tewas di dalam Perang Uhud di tahun ke 5 Hijrah.

Di dalam Perang uhud, selain memberikan pelajaran berharga bagi ummat Islam ini dengan permasalahan yang menyebabkan kekalahan, juga memberikan semangat juang yang tidak pernah surut walau di timpa kekalahan cukup dahsyat.

Hanya sehari setelah uhud, Rasulullah SAW, memberikan komando pada para sahabat yang pada saat itu belum kering luka yang di derita tetapi belum hilang semangatnya, untuk kembali mengejar pasukan musuh yang sehari sebelumnya telah memporak-porandakan mereka sebelumnya.

Sebuah deskripsi kondisi psikologis yang amat sangat luar biasa yang dimiliki oleh para sahabat pada saat itu. Kekalahan besar di uhud, dilakukan pembedahan segera dan tidak menyurutkan semangat dan keberanian para sahabat untuk mengejar pasukan yang baru mengalahkannya itu.

Di era teknologi digital ini saya menjadi hairan mengapa ianya tidak dimenafaatkan untuk membuat "mesyuarat" atau konference di dalam talian supaya post-mortem itu disegerakan, malah boleh dilakukan sebaik saja keputusan diumumkan.

Campakkan sahaja laptop yang dibimbit sekiranya ia hanya sebagai tempat untuk melayari bahan-bahan pujian dan sorakan.

Analoginya, membiarkan "pesakit" berulat tanpa segera dilakukan pembedahan adalah petanda yang amat malang menimpa PAS dan ianya menjadikan perjuangan mengenakkan kebenaran dan keadilan serta penghapusan kemungkaran dan kezaliman tertunda ke satu detik yang hanya perlu dijawab oleh Tuan Presiden sendiri.

Lewatnya melakukan post-mortem dengan alasan Tuan Presiden mempunayi aturcara di luarnegara hanya akan menjadikan post-mortem itu sesuatu yang sudah basi dan tidak lagi relevan di dalam dunia yang bergerak pantas ketika ini.

Selain dari masalah kelembapan itu, menyangkut juga persoalan porioriti, sewaktu Pakatan Rakyat sibuk-sibuk bersiap untuk menghadapi pilihanraya kecil Bagan Pinang, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim lebih selesa untuk berada di program di luarnegara menyebabkan beliau hanya berkempen di saat akhir di Bagan Pinang yang sewaktu itu telah dilaporkan sambutan majlis-majlis PR disambut dingin oleh penduduk Bagan Pinang.

Minggalkan medan perang, sebelum dan selepasnya, terutama oleh para jenderal yang sepatutnya berada di barisan paling depan seperti yang ditunjuki oleh Rasululullah s.,a.w. yang merupakan jenderal perang terhebat, telah menjadikan perjuangan seperti dipermainkan dikhianati oleh mereka yang bergelar pemimpin ini.

Ia merupakan petanda malang bagi jemaah, PR khususnya, yang memberikan isyarat jelas penempahan kegagalan di balik kekakalahan.

Oh, patutlah Allah menangguhkan dan melambatkan penghantaran PR ke Putrajaya. Ia adalah hasil dari kelembapan dan sikap "lemah cangok" pemimpin-pemimpin mereka sendiri!