8 Sep 2009

Era Najib Altantuya : Saksi SPRM Didera Didengari Esok (updated)

Prosiding inkues bagi menyiasat kematian setiausaha politik exco Selangor, Teoh Beng Hock, akan mendengar esok buat pertama kali keterangan seorang saksi yang mendakwa pernah menjadi mangsa penderaan fizikal Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Saksi itu yang masih dirahsiakan identitinya akan dipanggil bagi memberikan keterangan berhubung laporan polis yang dibuatnya tahun lalu terhadap beberapa pegawai suruhanjaya itu yang didakwa telah menampar, menyepak dan memukulnya sehingga mengalami kecederaan ketika disoal siasat.

Koroner Azmil Muntapha Abas iSelasa memutuskan laporan polis yang dibuat pada 11 September tahun lalu oleh pengadu tersebut adalah relevan bagi membantu mahkamah menentukan punca kematian Teoh

Gobind Singh Deo, peguam bagi keluarga Teoh, memberitahu mahkamah beliau akan memanggil pengadu sebagai saksi bagi membuktikan dakwaan bahawa pegawai SPRM menggunakan kekerasan ketika menyoal siasat, dan seterusnya menunjukkan terdapat percanggahan dalam keterangan saksi SPRM, pegawai penguasa Mohd Ashraf Mohd Yunus sebelum ini.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada pengerusi jawatankuasa tetap pembangunan kampung baru dan penyelesaian kilang haram Selangor Ean Yong Hian Wah itu telah ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam di sini, selepas disoal SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu berhubung siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor.

Azmil ketika memutuskan isu itu berkata beliau berpendapat fakta-fakta yang dinyatakan dalam laporan polis itu sangat relevan kepada inkues itu.

"Tetapi skop yang akan difokuskan adalah terhad bagi menentukan sama ada terdapat soal siasat yang telah dijalankan, sama ada saksi ke-19 ini Mohd Ashraf terlibat dalam soal siasat tersebut dan sama ada kekerasan fizikal telah digunakan.

"Selain daripada tiga skop ini, perkara-perkara lain tidak dibenarkan untuk dibangkitkan seperti sama ada berlaku pembunuhan dalam kematian Teoh, ini adalah tidak relevan," kata Azmil.

Peguam bagi SPRM, Datuk Abdul Razak Musa, bagaimanapun tetap dengan pendiriannya bahawa laporan polis itu adalah tidak relevan dengan prosiding inkues itu atas tiga sebab.

Pertama, laporan itu dibuat tahun lalu dan kira-kira 10 bulan sebelum kematian Teoh dan keduanya, nama Mohd Ashraf langsung tidak disebut dalam laporan ini.

"Secara amnya saksi ini telah pun mengakui bahawa beliau tidak pernah dipanggil oleh polis untuk dirakam percakapannya, mahupun ditangkap atau dituduh berhubung dakwaan itu.

"Satu lagi perkara, pengadu dalam laporan itu ialah seorang suspek berbanding dengan situasi Teoh yang merupakan seorang saksi," jelas Abdul Razak.

Abdul Razak, yang menerima salinan laporan itu daripada Gobind pagi ini, mencadangkan Mohd Ashraf tidak ditanya mengenai isi kandungan laporan itu kerana ia tidak berkaitan dan laporan itu juga tidak disahkan kebenarannya.

"Prosiding inkues ini bukanlah sebuah perbicaraan, dan tiada peruntukkan untuk menyoal balas saksi. Tuan koroner hanya perlu meneliti semua keterangan yang dikemukakan di sini dan putuskan sama ada hendak percaya atau tidak keterangan saksi-saksi," kata Abdul Razak, yang pernah berkhidmat sebagai majistret selama enam tahun sebelum ini.

Gobind dalam hujahan balasnya menegaskan laporan polis itu, yang didedahkan kepada mahkamah 28 Ogos lalu, adalah penting bagi membuktikan keterangan empat pegawai SPRM sebelum ini hanyalah merupakan suatu penafian dan tidak boleh dipercayai.

"Kenapa perlu takut? Kalau tidak buat, cakap tidak buat, ini menunjukkan SPRM ada sesuatu yang hendak disembunyikan, sedangkan kami bersedia untuk memanggil saksi kami bagi membuktikan kebenaran laporan itu," kata Gobind.

Mohd Ashraf, dalam keterangannya pada 28 Ogos lalu, memberitahu mahkamah beliau tidak pernah menggunakan sebarang bentuk kekerasan terhadap Teoh mahupun saksi-saksi lain ketika menyoal siasat, dan tidak mengetahui sama ada pegawai-pegawai lain juga ada berbuat demikian.

Dalam keterangannya hari ini, beliau mengesahkan tidak pernah disoal siasat oleh polis berhubung dakwaan mendera saksi dan tidak pernah disaman kerana kesalahan mencederakan orang.

Selain itu, Mohd Ashraf juga memberitahu Teoh kelihatan gelisah apabila ditunjukkan empat dokumen yang dicetak dari komputer ribanya dan berulang kali membelek dokumen berkenaan tuntutan pembayaran yang telah ditandatanganinya bagi pihak Ean itu.

Perbicaraan masuk hari ke-18 itu bersambung esok. -Bernama


Era Najib Altantuya : Pilihanraya Aman Tanpa UMNO BN

Pilihanraya kecil di negara ini akan berlansung dengan aman tanpa penyertaan UMNO. Itulah hakikatnya.

Sebaik saja pilihanraya kecil Penanti berkahir dimana ketika itu UMNO tidak menyertainya tajuk sebuah akhbar tempatan menyatakan "Pilihanraya kecil paling aman". Kenyataan itu dikeluarkan oleh Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Ayub Yaakob sempena PRK Penanti. Sewaktu ditanya oleh pemberita di Institut Kemahiran Belia Negara, Bukit Mertajam, Datuk Ayub berkata: “Keadaan aman dan terkawal dan ini adalah PR kecil paling aman”.

Terang lagi bersuluh. Keadaan tegang semasa pilihan raya adalah angkara provokasi Be End. Tanpa ugutan dan tekanan mereka, rakyat dapat melaksanakan tugas sebagai pemilih dengan lancar. Polis sendiri tidak perlu berkampung dengan jumlah yang luar biasa. Mereka boleh jaga keselamatan di kawasan kerja masing-masing. Juga, duit rakyat tak habis berjuta ringgit.

Jika polis dah buat peristiharan bahawa PR kecil aman tanpa kehadiran UMNO BN, maka fahamlah kita siapa sebenarnya yang mencetuskan ketegangan. Usah lagi menuduh Pakatan Rakyat yang cetuskan suasana panas sepanjang berkempen dan merayu undi.

Perlakuan UMNO BN yang terlampau telah dikenalpasti sebagai faktor utama kekecohan di dalam setiap kali berlakunya pilihanraya kecil di negara ini.

Ia bukan saja berlaku di masa pilihanraya kecil atau umum, malah di luar pilihanraya pun, kumpulan UMNO BN inilah yang merupakan kumpulan yang akan menimbulkan huru-hara dan kekecohan.

Perarakan kepala lembu di dalam isu pemindahan kuil Seksyen 19 dan juga kekecohan Majlis Dailog di Wisma MBSA menyaksikan kekecohan paling dasyat disamping hamburan kata-kata kesat, lucah dan mencarut, apatah lagi ianya berlaku di bulan Ramadhan menjelaskan bahawa UMNO BN tidak pernah tahu dan kenal erti akhlak serta tidak pernah mengenal pahala dan dosa.

Di alam siber ini sendiri, kita akan dapat mengesani bahawa blogger-blogger UMNO ini akan menggunakan kata-kata lucah yang jauh dari jiwa keimanan sehingga mendedahkan watak sebenar mereka apabila mereka menjadi golongan yang tidak segan silu mengeluarkan kata-kata nista yang ditegah oleh agama.

Mereka akan bergelandang di alam siber ini, mencicirkan beberapa perkataan lucah dan carut di dalam mana-mana aritkel, komen, forum, ruangan chat dan seumpamanya dan itu adalah watak tipikal UMNO yang sebenar, dulu kini dan selamanya.

Ia juga diekori dengan sikap kebangsaan melampau yang ditaja oleh pemimpin-pemimpin UMNO sendiri dengan disokong oleh media massa arus perdana yang telah menjulang ciri-ciri perkauman sempit kononnya di atas nama "menyatu-padukan bangsa".

Yang nyata, dunia yang sedang beralih kepada perubahan teras untuk mewujudkan masyarakat berilmu dengan gagasan "k-world" (knowledge-based world) akan menjadikan UMNO hanya layak sebagai parti yang tersimpan di dalam arkib warisan dan tidak lagi relevan untuk bermain di tengah gelanggang politik nasional.

Era Najib Altantuya : Kjaan Selangor Tidak Wajar Tunduk Kepada Tuntutan Ekstremis UMNO

Malaysiakini melaporkan ika pihak berkuasa akur dengan bantahan penduduk Seksyen 23 Shah Alam berhubung cadangan memindahkan kuil Hindu ke kawasan mereka, dinamik sosial dan integrasi nasional akan terjejas serius, kata majlis gabungan agama bukan Islam.

Majlis Perundingan Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) berkata, kuil Sri Mariamman – yang mahu dipindahkan dari Seksyen 19 – terletak 300 meter dari kawasan kediaman, melebihi syarat 50 meter yang ditetapkan.

"Pihak berkuasa berkaitan, dalam masyarakat, (institusi) agama dan di peringkat kerajaan harus tegas menolak tuntutan dan kelakuan yang tidak munasabah, tidak adil dan anti-sosial," kata presidennya Dr Thomas Philips.

Beliau mengulas bantahan sekumpulan penduduk, antaranya dengan mengarak kepala lembu ke bangunan Setiausaha Kerajaan Selangor pada 28 Ogos lalu dan “sikap tidak mahu mendengar” dalam perbincangan dengan kerajaan negeri, Sabtu lalu.

Dalam kenyataannya hari ini, Dr Thomas berkata, idea tentang Malaysia tidak boleh dilihat sebagai pembahagian dua kumpulan "majoriti dengan minoriti, dan majoriti lawan minoriti".

Sementara itu, mengulas arahan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang meminta Malaysiakini mencabut rakaman video demonstrasi di Shah Alam hujung bulan lalu, Dr Thomas berkata:

"Dalam kes ini, memberhentikan video aksi tersebut tidak boleh menafikan aksi tersebut. Kita mestilah terlebih dahulu mencegah aksi itu dan video itu dengan sendirinya tidak akan wujud."

Era Najib Altantuya : Ahmad Said Belanja RM8.3 juta Beli Kurma

Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said dilihat terdesak untuk memenangi hati rakyat apabila mengeluarkan peruntukkan kira-kira RM8.3 juta bagi membeli kurma dan air zam-zam sepanjang bulan puasa ini.

Perkara terbongkar apabila Ahmad Said membidas Ahli Jawatankuasa Keselamatan Kampung(JKKK) Terengganu yang gagal menjalankan tugas mengagihkan sumbangan ini kepada rakyat seperti diamanahkan oleh Kerajaan Negeri.

Beliau yang berang dengan keengganan JKKK memberikan kerjasama mengesa mereka ini agar meletakkan jawatan.

Terapi yang menjadi persoalannya ialah bagaimana sumbangan sebesar itu diagihkan sedangkan banyak lagi yang boleh digunakan dengan wang sebanyak itu bagi membaiki taraf hidup rakyat Terengganu.

Mengulas perkara ini Timbalan Angkatan Muda Keadilan(AMK) Fariz Musa ternyata kecewa dengan apa yang dilakukan oleh Menteri Besar Terengganu ini.

Katanya, inilah wajah pemimpin Umno yang menggunakan wang rakyat tetapi untuk kepentingan parti itu sendiri.

"Ahmad Said ternyata terdesak dengan situasi politik Terengganu sekarang, sehingga pembungkus agihan sumbangan itu diletakkan gambar beliau. Lebih memalukan peruntukkan ini sepatutnya dinikmati oleh seluruh rakyat tanpa mengira apapun fahaman politik mereka," katanya.

Di Kuala Nerus, ramai penduduk yang tidak menerima hantaran kurma dan air zam-zam tersebut.

Seorang penduduk di sebuah Taman Perumahan Seberang Takir berkata sehingga kini beliau belum menerima pemberian kerajaan negeri tersebut.

Manakala beberapa laman blog tempatan juga turut melaporkan, mereka hanya menerima hantaran kurma dan air zam-zam itu yang disangkut di pagar rumah sahaja.

"Ternyata ini tindakan yang tidak serius dan tidak bertanggungjawab, nilai wang sebanyak itu hanya disangkut dipagar. Lebih baik wang itu beri kepada golongan sasar yang sudah dikenalpasti seperti ibu tunggal dan orang kurang upaya," katanya.

Fariz juga mendakwa Terengganu masih lagi menjadi antara negeri yang termiskin di Malaysia sedangkan royalti minyak sudah memandai untuk membangunkan negeri tetapi semuanya diagihkan kepada kroni Umno.

Seorang ADUN BN pernah memberitahu pihak media supaya menyiasat pembelian kurma dan air zam-zam tersebut yang dikatakan, kontrak pembeliannya dianugerahkan kepada seorang ’kroni’. - Suara Keadilan

Era najib Altantuya : Saksi dakwa didera SPRM beri keterangan esok

Prosiding inkues bagi menyiasat kematian setiausaha politik exco Selangor, Teoh Beng Hock, akan mendengar esok buat pertama kali keterangan seorang saksi yang mendakwa pernah menjadi mangsa penderaan fizikal Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Saksi itu yang masih dirahsiakan identitinya akan dipanggil bagi memberikan keterangan berhubung laporan polis yang dibuatnya tahun lalu terhadap beberapa pegawai suruhanjaya itu yang didakwa telah menampar, menyepak dan memukulnya sehingga mengalami kecederaan ketika disoal siasat.

Koroner Azmil Muntapha Abas iSelasa memutuskan laporan polis yang dibuat pada 11 September tahun lalu oleh pengadu tersebut adalah relevan bagi membantu mahkamah menentukan punca kematian Teoh

Gobind Singh Deo, peguam bagi keluarga Teoh, memberitahu mahkamah beliau akan memanggil pengadu sebagai saksi bagi membuktikan dakwaan bahawa pegawai SPRM menggunakan kekerasan ketika menyoal siasat, dan seterusnya menunjukkan terdapat percanggahan dalam keterangan saksi SPRM, pegawai penguasa Mohd Ashraf Mohd Yunus sebelum ini.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada pengerusi jawatankuasa tetap pembangunan kampung baru dan penyelesaian kilang haram Selangor Ean Yong Hian Wah itu telah ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam di sini, selepas disoal SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu berhubung siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor.

Azmil ketika memutuskan isu itu berkata beliau berpendapat fakta-fakta yang dinyatakan dalam laporan polis itu sangat relevan kepada inkues itu.

"Tetapi skop yang akan difokuskan adalah terhad bagi menentukan sama ada terdapat soal siasat yang telah dijalankan, sama ada saksi ke-19 ini Mohd Ashraf terlibat dalam soal siasat tersebut dan sama ada kekerasan fizikal telah digunakan.

"Selain daripada tiga skop ini, perkara-perkara lain tidak dibenarkan untuk dibangkitkan seperti sama ada berlaku pembunuhan dalam kematian Teoh, ini adalah tidak relevan," kata Azmil.

Peguam bagi SPRM, Datuk Abdul Razak Musa, bagaimanapun tetap dengan pendiriannya bahawa laporan polis itu adalah tidak relevan dengan prosiding inkues itu atas tiga sebab.

Pertama, laporan itu dibuat tahun lalu dan kira-kira 10 bulan sebelum kematian Teoh dan keduanya, nama Mohd Ashraf langsung tidak disebut dalam laporan ini.

"Secara amnya saksi ini telah pun mengakui bahawa beliau tidak pernah dipanggil oleh polis untuk dirakam percakapannya, mahupun ditangkap atau dituduh berhubung dakwaan itu.

"Satu lagi perkara, pengadu dalam laporan itu ialah seorang suspek berbanding dengan situasi Teoh yang merupakan seorang saksi," jelas Abdul Razak.

Abdul Razak, yang menerima salinan laporan itu daripada Gobind pagi ini, mencadangkan Mohd Ashraf tidak ditanya mengenai isi kandungan laporan itu kerana ia tidak berkaitan dan laporan itu juga tidak disahkan kebenarannya.

"Prosiding inkues ini bukanlah sebuah perbicaraan, dan tiada peruntukkan untuk menyoal balas saksi. Tuan koroner hanya perlu meneliti semua keterangan yang dikemukakan di sini dan putuskan sama ada hendak percaya atau tidak keterangan saksi-saksi," kata Abdul Razak, yang pernah berkhidmat sebagai majistret selama enam tahun sebelum ini.

Gobind dalam hujahan balasnya menegaskan laporan polis itu, yang didedahkan kepada mahkamah 28 Ogos lalu, adalah penting bagi membuktikan keterangan empat pegawai SPRM sebelum ini hanyalah merupakan suatu penafian dan tidak boleh dipercayai.

"Kenapa perlu takut? Kalau tidak buat, cakap tidak buat, ini menunjukkan SPRM ada sesuatu yang hendak disembunyikan, sedangkan kami bersedia untuk memanggil saksi kami bagi membuktikan kebenaran laporan itu," kata Gobind.

Mohd Ashraf, dalam keterangannya pada 28 Ogos lalu, memberitahu mahkamah beliau tidak pernah menggunakan sebarang bentuk kekerasan terhadap Teoh mahupun saksi-saksi lain ketika menyoal siasat, dan tidak mengetahui sama ada pegawai-pegawai lain juga ada berbuat demikian.

Dalam keterangannya hari ini, beliau mengesahkan tidak pernah disoal siasat oleh polis berhubung dakwaan mendera saksi dan tidak pernah disaman kerana kesalahan mencederakan orang.

Selain itu, Mohd Ashraf juga memberitahu Teoh kelihatan gelisah apabila ditunjukkan empat dokumen yang dicetak dari komputer ribanya dan berulang kali membelek dokumen berkenaan tuntutan pembayaran yang telah ditandatanganinya bagi pihak Ean itu.

Perbicaraan masuk hari ke-18 itu bersambung esok. -Bernama

Era Najib Altantuya : Ugutan Musa Hassan Dikesali (updated)

Banyak pihak menyelar kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang berkata polis akan mempertingkatkan tahap keselamatan semasa pilihan raya kecil kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang yang bakal diadakan tidak lama lagi bagi memastikan ia berjalan lancar dan mengikut undang-undang.

Beliau berkata polis akan bertindak tegas terhadap mana-mana pihak yang membuat kacau pada pilihan raya kecil itu. Katanya beliau akan memastikan lebih ramai pegawai dan anggota bertugas, terutama pada hari penamaan calon dan pengundian.

Ugutan Ketua Polis Negara berkenaan tidak boleh diterima kerana selama ini polis diketahui telah bertindak secara diskriminasi dan pilih kasih dimana tindakan hanya dihalakan dan ditumpukan kepada pemimpin dan penyokong parti bukan-kerajaan sedangkan pengacau serta perosak dari kalangan UMNO BN tidak diambil tindakan oleh polis.

Polis sepatutnya menerima teguran dari Menteri di jabatan perdana Menteri, Tan Sri Koh Tsu Koon yang mengesyorkan polis supaya menggunakan kaedah merakam situasi sesuatu perhimpunan, demonstrasi atau tunjuk perasaan sebagai bukti sebelum bertindak menahan mana-mana individu yang terbabit.

Beliau berkata cadangan ini bagi mengelakkan tanggapan orang ramai mengenai sikap polis yang dilihat sebagai tidak adil dan berat sebelah serta mengambil tindakan menahan pihak tertentu sahaja.


"Polis mestilah konsisten dan adil kepada semua. Tidak sepatutnya memberi gambaran bahawa polis mengambil tindakan terhadap satu pihak dan tidak mengambil tindakan terhadap pihak yang lain.

"Kita mesti ada satu kaedah dan garis panduan yang dinampak oleh rakyat dan orang ramai sebagai adil dan konsisten," katanya.

"Jika demonstrasi secara aman, saya ingin mengesyorkan supaya polis jangan bertindak begitu cepat menahan mereka yang terlibat, sebaliknya nasihatkan supaya tidak meneruskan (demonstrasi) selepas mencapai matlamat mereka untuk kemukakan bantahan. "Tapi kalau tunjuk perasaan itu telah mencetuskan kekacauan dan menunjukkan kekerasan atau keganasan, maka selepas merakamkannya polis boleh bertindak untuk mencegah daripada insiden ini merebak.

"Ini termasuk juga sekiranya tunjuk perasaan itu menggunakan cara yang akan melukakan atau menghina perasaan orang lain yang berbabit dengan agama," katanya.

Beliau berkata demikian ekoran tindakan polis menahan 16 individu kerana mengadakan perhimpunan tanpa permit semalam selepas berarak dari pejabat Majlis Peguam ke Dataran Merdeka sambil membawa bunga ros dan beberapa kain rentang bagi memprotes perarakan kepala lembu di Shah Alam.

Sebaliknya, polis masih belum menahan mana-mana individu yang terlibat dalam demonstrasi sambil membawa kepala lembu di Shah Alam barubaru ini bagi membantah pembinaan kuil Hindu di Seksyen 23.

Seorang pemimpin Pakatan Rakyat menyelar kenyataan Musa yang berhasrat untuk menambahkan bilangan anggota polis untuk tujuan pilihanraya Bagan Pinang tidak lama lagi.

"Apa tujuan mengerahkan sebegitu ramai polis ke tempat berkenaan? Nak perang dengan rakyat atau apa? Bukan bilangan berapa ramai polis yang boleh menentukan keamanan tetapi sejauh mana profesyenalnya polis menjalankan tugas mereka. Jika masih lagi bertindak sebagai kuda tunggangan UMNO BN, selagi itulah polis tidak akan dihormati dan letaklah berjuta polis sekalipun, rakyat tidak akan takut dan tidak akan mematuhinya. Jika anda bertindak profesyenal, adil dan telus, sepuloh orang anggita polis memadai kerana rakyat akan membantu polis menjaga keselamatan dan kemananan negara," tegasnya.

Era Najib Altantuya : Khalid Pelawa Sharir Sertai PAS

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad akan mempelawa abangnya yang juga Ahli Parlimen Johor Bahru, Datuk Shahrir Abdul Samad untuk menyertai Pas apabila pulang berhari raya nanti.

Menurutnya, pelawaan ini akan dibuat pada sambutan Hari Raya Aidilfitri ini kerana itu merupakan masa yang paling sesuai untuk berbincang.

“Walaupun kami berbeza ideologi tetapi apabila bersua muka, kami masih boleh berbual-bual seperti biasa.

“Perbezaan ideologi ini mungkin disebabkan kami berada dalam dua zaman yang berbeza di mana Shahrir lahir pada zaman mahasiswa terlalu yang ekstrem dengan semangat kebangsaan Melayu dan saya pada era mahasiswa ekstrem dengan kebangkitan Islam,” katanya, semalam.

Khalid berpendapat, Shahir kini tidak begitu senang dengan keadaan politik semasa terutamanya ketika semangat kebangkitan kebangsaan Melayu yang melampau-lampau dinaikkan tanpa mementingkan hak orang lain.

“Saya juga bercadang untuk mempelawa seorang lagi abang saya, Ketua UMNO Cawangan Seksyen 6, Shah Alam, Ali Reza untuk turut bersama saya.

“Dalam keluarga saya, keahlian dalam Pas dan UMNO adalah hampir sama. Sehubungan itu, saya berharap dapat membawa semua ahli keluarga saya menyokong Pas,” katanya yang merupakan anak ketujuh daripada lapan beradik.

Shahir yang dilahirkan pada 22 November 1949 di Kuantan, Pahang merupakan anak ketiga dan lelaki sulung kepada keluarga seorang guru, pernah berkhidmat di bawah beberapa tokoh terkemuka negara antaranya, Tan Sri Musa Hitam, Allahyarham Tun Abdul Razak dan Allahyarham Tun Hussein Onn.

Pada pilihan raya 1978, beliau diberikan kepercayaan oleh pucuk pimpinan BN untuk bertanding di Parlimen Johor Bahru sehingga pilihan raya umum 1990 apabila menyerahkan tugas itu kepada Datuk Seri Mohd Khaled Nordin sebelum bertanding semula di kawasan itu pada pilihan raya 2004.

Beliau pernah menjawat beberapa jawatan dalam Kabinet antaranya, Timbalan Menteri Kewangan (1980-1981), Timbalan Menteri Perdagangan dan Perindustrian (1982-1983), Menteri Wilayah Persekutuan (1983-1985) serta Menteri Kebajikan (1985 -1987).

Jawatan terakhir beliau dalam Kabinet adalah ketika memegang potfolio Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sebelum melepaskan jawatan tersebut berkuatkuasa 8 April lalu, susulan daripada kekalahannya pada pemilihan ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO.

Beliau mendakwa, kekalahan itu seolah-olah memberi gambaran beliau tidak cemerlang dalam barisan Kabinet kerajaan dan menawarkan untuk meletak jawatan seiring dengan peralihan kuasa Presiden UMNO awal April lalu. -SH

Era Najib Altantuya : Undi Pos Taktik Untuk Memenangkan BN

Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memenuhi beberapa tuntutan berkaitan pengendalian undi pos bagi memastikan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang bersih, telus dan adil.

Beliau meminta agar SPR memansuhkan borang Lampiran 2 yang mengandungi butiran peribadi termasuk nama, kad pengenalan dan nombor siri kertas undi yang diberikan kepada pengundi pos sebagai perakuan mengesahkan pengundi pos sudah diperuntukkan kertas undi.

Katanya, borang Lampiran 2 dan kertas undi itu akan dimasukkan ke dalam sampul yang berbeza sebelum dimasukkan ke dalam satu sampul khas untuk diletakkan dalam peti undi pos.

Beliau mendakwa melalui borang itu, identiti pengundi dan calon yang mereka undi dapat dikenalpasti yang mengakibatkan pengundi pos tidak berani mengundi calon khususnya daripada parti pembangkang.

“Saya minta borang itu dihapuskan atau sekiranya tidak dihapuskan, sekurang-kurangnya apabila pengundi pos telah mendatangani borang berkenaan, hendaklah diasingkan atau disimpan dalam fail yang lain. Hanya kertas undi sahaja yang dimasukkan ke dalam beg undi pos,” katanya.

Mahfuz yang juga ahli Parlimen Pokok Sena berkata, pihaknya telah mengadakan pertemuan dengan Pengerusi SPR sebelum ini dan berjanji untuk mempertimbangkan pemansuhan borang tersebut.

Bagaimanapun katanya, tiada sebarang perubahan yang dilakukan oleh badan bebas tersebut dan sistem tersebut terus diguna pakai sehingga hari ini.

Selain itu Mahfuz berkata, Pas menuntut agar wakil calon atau wakil parti bertanding bukan sahaja dibenar menyaksikan proses pengundian, malah dibenarkan mengawal keselamatan peti undi pos dan mengiringi perjalanan kotak undi pos itu.

Era Najib Altantuya : Perlantikan Idris Jala Meragukan

Pas akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) berhubungan kegagalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala untuk mengambil tindakan yang betul semasa berkhidmat Malaysian Airlines (MAS).

Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub berkata, Idris gagal menjalankan tanggungjawab sebaiknya apabila tidak mengambil tindakan susulan terhadap bekas Pengerusi MAS, Tan Sri Tajuddin Ramli yang menyebabkan syarikat tersebut mengalami kerugian RM8 bilion.

Menurutnya, beliau akan berbincang dengan peguam Pas berhubung laporan kepada SPRM sekiranya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak mengambil tindakan terhadap Idris yang telah dilantik sebagai menteri penuh baru-baru ini.

“Laporan polis telah dibuat sendiri oleh Datuk Ramle Yusof yang ketika itu menjawat sebagai Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial terhadap Tajuddin. Tetapi Idris tidak mengambil sebarang tindakan terhadap penyelewengan yang berlaku,” katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini mengumumkan pelantikan Idris sebagai menteri tanpa portfolio di Jabatan Perdana Menteri dan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (Pemandu).

Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, Pas mempertikaikan pelantikan Idris sebagai menteri ekoran prestasinya yang tidak cemerlang sebelum ini.

Malah, tugas Idris untuk menjaga Indeks Prestasi Utama (KPI) turut meragukan seolah-olah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Koh Tsu Koon yang dilantik sebelum ini gagal melaksanakan tanggungjawabnya.

“(Tetapi) Jika betullah hendak belajar sekalipun, kenapa tidak mengambil Tony Fernandes (CEO Air Asia), beliau lebih berkredibiliti sehingga mengangkat nama Air Asia ke persada dunia,” katanya.

Seorang lagi Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar pula menyatakan krisis Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) hanya dapat diselesaikan melalui Suruhanjaya Diraja.

Menurutnya, pihak berkuasa tidak dapat menjalankan penyiasatan dengan baik kerana banyak individu berstatus politik dalam skandal tersebut.

“Selain itu, rakyat hanya didedahkan kes melibatkan pemimpin MCA sahaja, sedangkan ramai ahli UMNO juga terlibat,” katanya. -SHEra Najib Altantuya : Bagan Pinang Antara Yang Tertinggi Undi Pos - Taufek

Pas mengakui terpaksa menghadapi beberapa kekangan untuk menang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, terutama membabitkan undi pos.

Yang di-Pertua Pas kawasan Rembau, Mohd Taufek Abd Ghani menyifatkan undi pos sebagai ‘simpanan tetap’ Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang.

“Bagi saya, walaupun Bagan Pinang dilihat sebagai kubu kuat BN, tetapi ia lebih kepada kekuatan undi pos. Saya melihat Bagan Pinang merupakan antara kawasan tertinggi membabitkan undi pos,” katanya di sini semalam.

Sehubungan itu, katanya, Pas telah mengadakan perbincangan di peringkat pusat untuk menangani isu undi pos, sebelum memanjangkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tindakan.

“Saya berharap kita akan adakan pertemuan dengan SPR dalam masa terdekat ini untuk membincangkan masalah undi pos,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paroi, berkata Pas Negeri Sembilan akan menggunakan sepenuhnya pengalaman dan formula pilihan raya kecil di luar Negeri Sembilan sebelum ini bagi memastikan kemenangan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Malah, beliau berkata, walaupun DUN Bagan Pinang bakal mencatat sejarah sebagai pilihan raya kecil pertama membabitkan Pas di negeri ini, tetapi ia bukan penghalang untuk mereka menggerakkan jentera dengan sistematik.

“Kita akan gunakan sepenuh pengalaman yang ada ketika membantu rakan kita pada pilihan raya kecil sebelum ini. Azam kita adalah untuk mencatat kemenangan,” katanya.

Era Najib Altantuya : BN Semakin Tempang, Rakyat Makin Muak Dengan MCA

Tiada kena-mengena dengan kami...itu perebutan kuasa dalaman parti semata-mata," demikianlah luahan rakyat biasa terhadap kemelut MCA ketika ditemuramah Mandarin 7 (buletin ntv7), semalam.

Kemelut MCA diberi liputan yang luas dalam media bahasa Cina, dari imbasan sejarah pergelutan kuasa MCA, hinggalah analisa senario politik terkini, misalnya sokongan siapa yang mendahului. Namun, andaian bahawa seluruh masyarakat Cina berprihatin tentang MCA nyata tidak tepat, apabila temuramah ntv7 yang tersiar semalam menunjukkan sebahagian besar komuniti Cina semakin muak dengan apa yang berlaku dalam MCA.

Dari sinis ke alpa

Demikianlah perubahan sikap masyarakat Cina sebelum dan selepas tsunami politik 8 Mac 2008. Masyarakat Cina walaupun bersifat kritikal, sinis terhadap MCA selama ini, tetap akur kepada realiti bahawa MCA merupakan parti komponen utama dalam kerajaan, yang kononnya "memperjuangkan kepentingan orang Cina".

Namun, selepas PRU ke-12, segala-galanya berubah. Masyarakat Cina merasakan kepentingan kaum tersebut juga terbela, walaupun tanpa kehadiran MCA. Malah, apabila Pakatan Rakyat mengambil alih kuasa kerajaan di beberapa negeri, misalnya Perak, komuniti Cina merasakan hak mereka lebih terbela berbanding zaman pemerintahan Barisan Nasional.

Perubahan psikologi ini telah diterjemahkan ke dalam undi pada pilihan raya kecil Bukit Gantang, memperlihatkan 85% pengundi Cina mencurahkan undi mereka kepada seorang calon PAS, Mohd. Nizar Jamaluddin. Malam 7 April 2009 ini merupakan petunjuk yang paling nyata, bukan sahaja penolakan komuniti Cina terhadap UMNO, tetapi juga terburainya propaganda daripada MCA terhadap PAS.

Kewujudan MCA semakin hilang relevannya, malah kehadirannya kadang-kala mencungkil rasa "jijik" dari komuniti Cina sendiri, misalnya Timbalan Ketua Pemuda MCA, Mah Han Soon yang terlibat dalam rampasan kuasa kerajaan Negeri Perak. Mah Han Soon menjadi sasaran kedua yang dipersalahkan masyarakat Cina selepas Hee Yit Foong, bekas ADUN DAP yang melompat parti.

Chua dakwa Ong panggilnya "anjing"

Pergelutan MCA berlanjutan setelah "dinasti Ong Ka Ting" menutup kedai, apabila Presiden barunya, Ong Tee Keat berbalah dengan timbalannya, Chua Soi Lek. Dalam detik saat MCA meronta-ronta untuk memberi nafas baru kepada parti yang hampir lemas itu, letupan diledakkan Ong sendiri dengan memecat Chua dari partinya.

Namun, apa pula alasan sebenarnya pemecatan ini? Dalam persepsi kebanyakan orang, Chua dipecat hanya kerana terlibat dalam skandal seks yang terdedah pada akhir tahun 2007. Tetapi, Chua adalah Timbalan Presiden yang dipilih oleh 1,115 orang perwakilan, selepas mengetahui keterlibatan Chua dalam skandal tersebut.

Tohmahan dilemparkan secara liar sebermulanya perbalahan ini. Chua digelar sebagai "doktor oral seks" dalam laman web yang dilihat pro-Ong, malah semalam Chua mendakwa bahawa Ong memanggil dirinya "anjing" di depan perwakilan MCA. Ong pula tidak terlepas dari cemuhan, dikaitkan dengan skandal yang bukan sahaja melibatkan wang, tetapi juga seks.

Gagal menggarap imaginasi bukan-Cina

Jadi, laporan ntv7 semalam mungkin tepat, apabila rakyat biasa semakin muak dengan kemelut parti ini. Secara terus-terang mereka mengaku bahawa pergelutan ini tidak kena-mengena dengan kepentingan diri mereka, memandangkan masalah yang paling mendesak sekarang ialah krisis ekonomi, dibebankan pula dengan kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Jikalau masyarakat Cina turut muak dengan MCA, apa pula masyarakat bukan Cina?

Daripada reaksi pemimpin parti komponen BN, misalnya UMNO, nyata MCA hanya penting untuk menjaga kepentingan BN. Sekiranya dihalusi hujah mereka, tiada penyelesaian yang disyorkan, cuma berharap "diselesaikan secepat mungkin agar tidak menjejaskan BN".

Dengan kata lain, MCA hanya penting untuk mereka yang mengambil berat kepentingan BN, tanpa mengambil kira siapa yang dinobatkan atau siapa yang digulingkan. MCA begitu "asing" untuk mereka kerana kejatuhan Ong mahupun Chua tidak memberi apa-apa makna untuk kebanyakan bukan Cina.

Senario sedemikian merupakan krisis yang lebih besar untuk MCA, kerana tiada pemimpin dari kalangan MCA yang mampu menggarap imaginasi bukan Cina. Tiada pemimpin MCA yang betul-betul diterima semua kaum, dan diiktiraf sebagai pemimpin rakyat Malaysia.

Berbanding dengan pemimpin kaum Cina dalam PR, misalnya, imej Tian Chua sebagai pejuang reformasi terpahat dalam ingatan masyarakat Melayu sejak tahun 1998 lagi. Malah, Lim Guan Eng antara pemimpin DAP yang paling disenangi masyarakat Melayu setelah beliau dipenjara kerana "membantu" seorang anak gadis Melayu bawah umur 15 tahun.

Bukan itu sahaja, lapisan pemimpin muda berkaum Cina PR semakin menonjol selepas PRU ke-12, antaranya speaker DUN Selangor Teng Chang Khim yang berjaya memartabatkan DUN dan mereformasikan sistem legislatif. 【Reformasi Sistem Legislatif】

Relevan MCA terhakis

Lebih-lebih lagi, model politik baru yang dianjurkan PR telah memberi ruang yang secukupnya, bukan hanya untuk memperjuangkan kepentingan orang Cina, tetapi penggubalan dasar yang mengambil kira semua kaum, dan pemantapan sistem demokrasi. Justeru itu, kepercayaan terbina bukan sahaja antara pemimpin dalam PR, malah antara rakyat dengan pemimpin.

Memandangkan kelebihan sedemikian yang dikongsi bersama PR, MCA semakin tidak relevan bukan sahaja kepada komuniti Cina khususnya, malah masyarakat Malaysia pada keseluruhannya. Ong Tee Keat mungkin terkenal dengan ketegasannya dalam siasatan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), namun apakah pemimpin seperti Liow Tiong Lai, Kong Cho Ha, Ng Yen Yen, Wee Ka Siong dan lain-lain tertonjol sebagai pemimpin Malaysia?

Maka pergelutan ini memperlihatkan bagaimana gelanggang politik MCA semakin mengecut, berbanding dengan parti komponen dalam PR yang semakin berkembang luas. Pengecutan gelanggang politik ini masih tidak disedari sesetengah pemimpin MCA, dan apabila dicelarukan pula dengan pergelutan kuasa yang bersinambungan, maka kita dapat menjangkakan penonton akan beredar, sebelum pentas dipenuhi dengan sampah-sarap yang bertaburan.

Oleh: Lim Hong Siang
( Editor MerdekaReview, edisi Bahasa Melayu)

Era Najib Altantuya : Demonstran Kepala Lembu Akan Didakwa Di Mahkamah

Penunjuk perasaan dan kalangan mereka yang bercakap sambil memijak kepala lembu di hadapan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam pada 28 Ogos lepas akan didakwa.

Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berkata beliau berpuas hati dengan fakta dan bukti yang dikumpul oleh polis bahawa penunjuk perasaan terbabit perlu dihadapkan ke mahkamah.

Dalam satu kenyataan Isnin, beliau berkata polis telah menyerahkan kertas siasatan berhubung bantahan oleh penduduk Seksyen 23 Shah Alam kepadanya tengah hari ini.

Abdul Gani berkata mereka yang membawa dan bercakap sambil memijak kepala lembu akan didakwa mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan dan secara pilihan menurut Seksyen 298 Kanun Keseksaan.

Salah seornag yang paling utama bercakap ialah Pengerusi jawatankuasa bertindak penduduk Seksyen 23 Shah Alam, Mahyuddin Manaf, yang mengaku dirinya ahli PAS untuk memburukkan PAS walhal beliau ialah bekas Bendahari Pemuda UMNO Shah Alam.

Mereka dan penunjuk perasaan yang lain juga akan berdepan satu lagi pertuduhan mengikut seksyen 27 (5) Akta Polis kerana berhimpun secara haram.

Pada 28 Ogos lepas, penduduk Seksyen 23 Shah Alam mengadakan bantahan berikutan cadangan menempatkan semula sebuah kuil Hindu di kawasan berkenaan.


Tonton semula: