9 Jun 2015

Apa Lagi, PAS Selangor, Letaklah Jawatan Jika Ada Maruah...


DAP dan PAS Selangor ‘cerai talak tiga’, kata exco kanan

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Selangor Datuk Teng Chang Khim menyifatkan hubungan PAS dan DAP kini seperti pasangan suami isteri yang sudah berpisah dengan talak tiga.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP itu berkata jika PAS berhasrat untuk terus bersama dalam kerajaan negeri Selangor, mereka perlu mematuhi suara majoriti iaitu gabungan DAP dan PKR.

"Sudah cerai talak tiga, takkan boleh tidur sebantal lagi. Dulu rakan sama taraf, sekarang kedudukan seperti rakan kongsi majoriti dan minoriti.

“Sekiranya PAS masih berhasrat mengekalkan jawatan dalam kerajaan Selangor, mereka hendaklah mengakui dan menerima hakikat yang parti itu tidak boleh lagi menjadi penentu dasar.

"Sebaliknya mematuhi semua keputusan dasar kerajaan negeri yang dianggotai DAP dan PKR," katanya seperti dilaporkan akhbar Sinar Harian hari ini.

Teng berkata jika PAS tidak dapat menerima hakikat itu maka pemimpin parti Islam seharusnya meninggalkan barisan kepimpinan negeri.

Katanya, PAS akan membuat tindakan paling keji jika bergabung dengan Umno kerana parti Melayu itu sudah pun ditolak di Selangor.

“Usaha bergabung dengan Umno adalah mengkhianati rakyat. Bahkan terdapat Adun PAS yang bermaruah tidak akan bersetuju dengan penggabungan PAS dan Umno di Selangor.

"Gabungan PAS dan Umno tidak akan berjaya kerana tiada majoriti,” katanya seperti dilaporkan akhbar itu.

Muktamar PAS yang berakhir pada Sabtu meluluskan usul Dewan Ulama tanpa bahas bagi memutuskan hubungan dengan DAP tetapi masih kekal dalam Pakatan Rakyat (PR).

Walaupun terdapat perwakilan yang mahu usul berkenaan dibahaskan di muktamar namun ia dibimbangi alan mencetuskan kontroversi dan salah faham dalam PR. -TMI


PAS hipokrit jika tidak keluar Pakatan

Kini semua orang tahu bahawa keputusan pemilihan dalam muktamar PAS memberi satu petunjuk yang amat jelas – para perwakilan telah bersuara dan mahukan golongan agamawan menerajui pimpanan parti di peringkat Pusat.

Keputusan ketiga-tiga Dewan dalam PAS iaitu Dewan Pemuda, Muslimat dan Ulama juga memberi petunjuk yang sama.

Isu sama ada pimpinan PAS yang ada sekarang adalah pemimpin dari chai tertentu tidak lagi menjadi persoalan.

Hakikatnya saf pimpinan PAS yang ada adalah jelas diwakili secara majoritinya golongan ustaz dan agamawan yang mesra presiden PAS. Mereka akan dilihat sentiasa menyokong segala keputusan presiden PAS tanpa berbelah bahagi.

Hakikat ini diperakui sendiri oleh ketua Dewan Ulama yang baru iaitu Dato Dr Mahfoz Mohamed dalam temuramah beliau bersama akhbar Mingguan Malaysia Ahad lepas.

Antara lain beliau dilaporkan berkata PAS tidak boleh membuat keputusan kerana dominasi golongan profesional.

“Sebab itulah kadang kadang tok guru terpaksa buat keputusan sendiri.Beliau merujuk kepada Majlis Syura sahaja.

“Kalau dibawa kepada AJK pusat memang kalah. Kali ini apabila kebanyakan AJK sokong ulama maka memang kerja akan menjadi mudah kerana masing-masing tahu dasar-dasar PAS.

“Semua ustaz memahami perkara itu dan memang kesetiaan mereka kepada presiden akan lebih kukuh."

Jelas daripada kenyataan Dato Dr Mahfoz tersebut bahawa selama ini golongan profesional atau juga digelar sebagai golongan progresif dalam PAS menjadi penghalang utama kepada presiden PAS dalam membuat satu satu keputusan.

Jika mengikut logik ketua Dewan Ulama PAS, kekalahan golongan progresif dalam PAS ini sekali gus, akan memudahkan kerja-kerja presiden PAS.

Mungkin kita perlu menyoroti ke belakang sedikit dan melihat senario yang berlaku sebelum proses pemilihan tersebut dilakukan. Kita bukan sahaja melihat betapa aktif dan agresifnya kempen golongan ulama dalam PAS, tetapi juga dua aliran atau jalur pemikiran dalam PAS.

Satu golongan yang boleh dikatakan mempromosi politik eksklusif yang tercerna dalam slogan mempertahan kepimpinan ulama. Ia amat berlawanan dengan politik inklusif yang PAS cuba tonjolkan sebelum ini dengan slogan seperti PAS for All, Islam rahmat untuk semua dan lain-lain.

Politik inklusif ini bertujuan bagi memastikan PAS dibawa ke pentas utama dalam persada politik Malaysia.

Bertolak daripada slogan kepimpinan ulama itu, ia membawa mesej yang amat jelas dan keras kepada para perwakilan bahawa kompromi dan toleransi PAS dengan rakan Pakatan khususnya DAP telah melepasi tahap yang dibenarkan oleh Islam sekali gus menghilangkan jati diri PAS sebagai sebuah gerakan Islam.

Politik esklusif itu menyebabkan mana-mana pihak dalam PAS yang kritikal dengan pendekatan tersebut dilihat sebagai tembok penghalang untuk PAS mempertahankan jati diri Islamnya.

Bukan sahaja pelbagai label diwujudkan bagi melabel tembok penghalang tersebut, malahan di saat akhir kempen pemilihan, ahli PAS khususnya para perwakilan terpaksa memilih – sama ada mereka ingin memilih calon yang cenderung kepada DAP atau calon yang ingin pertahankan jati diri PAS?

Slogan itu juga mempromosi tema bahawa kemenangan dalam pilihan raya bukan segala-galanya dan yang penting adalah keredaan Allah.

Apa guna PAS melalui Pakatan dapat menawan Putrajaya jika Islam tidak dapat ditegakkan? Ya, Islam yang mereka tonjolkan adalah Islam yang lebih bersifat hukum daripada Islam sebagai rahmatan lil 'alamin (Islam rahmat untuk semua).

Islam yang dipromosi itu juga mewujudkan satu persepsi bahawa penafsir tunggal Islam, terutamanya dalam PAS itu sendiri, adalah golongan agamawan sahaja.

Dan terbukti slogan murah itu mudah mempengaruhi ahli PAS dan perwakilan sehingga mereka boleh dikatakan telah hilang rasional dalam berfikir dan bertindak. Natijahnya, keputusan muktamar memihak kepada golongan agamawan dan mengenepikan sama sekali tokoh golongan progresif dalam PAS.

Melihat kepada perbahasan di Muktamar PAS, majoriti pembahas boleh dikatakan menghentam DAP dan mahu PAS berpegang kepada prinsip perjuangan. Dewan Ulama mahu hubungan dengan DAP diputuskan dan dalam masa yang sama terus bersama Pakatan.

Usul tersebut diterima oleh Muktamar tanpa bahas dan penerimaan usul itu sendiri sudah cukup menunjukkan PAS hakikatnya sudah bersedia mengambil risiko demi mempertahankan prinsip dan jati dirinya.

Dengan ketiadaan tokoh tokoh progresif dalam saf kepimpinan PAS kini, sepatutnya kepimpinan baru dalam PAS tidak mempunyai masalah untuk meneruskan visi dan misi mereka. Mereka sewajarnya konsisten berpegang kepada pendekatan keras tersebut dan tidak sama sekali berpusing ke belakang.

Dengan erti kata lain, mereka sewajarnya membawa PAS keluar daripada Pakatan kerana visi dan misi yang mereka perjuangkan tidak selaras dengan misi dan visi Pakatan.

Mereka tidak sewajarnya berdolak dalik lagi dengan menyatakan kami bersama Pakatan tapi tidak bersama DAP sedangkan tanpa DAP hakikatnya tidak wujud lagi Pakatan.

Kepimpinan baru PAS tidak sewajarnya mempedulikan kehilangan kepentingan PAS di negeri yang Pakatan perintah khususnya di Selangor demi mempertahankan prinsip perjuangan dan mendapat keredaan Allah.

Jika mereka sebaliknya terus ingin menjaga kepentingan PAS di Selangor dan dalam masa yang sama cuba mempertahankan prinsip perjuangan dan reda Allah ianya menampakkan mereka tidak ikhlas dan tidak konsisten. Dengan lain perkataan mereka mungkin akan dituduh hipokrit .

Kalau mereka tidak berani bertegas dengan pendirian keras mereka seperti yang dijelmakan di pra muktamar dan masih mahu terus ingin bersama Pakatan (tanpa DAP) mereka pasti akan ditertawakan.


Mereka juga mungkin sukar melarikan diri dari tuduhan bahawa segala apa yang dicakap dan dibuat sebelun muktamar hanya semata-mata untuk menang dalam muktamar.

Maka satu-satunya jalan bagi mempertahankan jati diri PAS, kepimpinan baru sewajarnya berani, tegas dan konsisten mempertahankan prinsip perjuangan dan satu-satunya jalan bagi merealisasikan hal tersebut ialah dengan PAS keluar daripada Pakatan secara hormat .

Jika PAS masih ragu-ragu dan takut kehilangan kepentingan di Selangor berbanding mempertahankan keredaan Allah, segala apa yang dikatakan sebelum muktamar akan dilihat sebagai gimik semata-mata dan ini pasti akan melukakan PAS itu sendiri.
-Hanipa Maidin
[BERGAMBAR] Kalau Dengan "Cai", Yusuf Qardhawi Bertanding Pun Kalah...


Selepas ‘cai’ tentukan pimpinan PAS Oleh A Shukur Harun

Dengan berbekalkan sekeping cai – kertas yang mengandungi senarai nama calon pimpinan PAS yang perlu dipilih – maka perwakilan di muktamar PAS minggu lalu pun mengundi dalam situasi di mana cai itu memberi arahan bisu supaya mengundi nama yang tersenarai dalam cai itu.

Walaupun sebahagian kecil perwakilan tidak menurut ‘arahan ghaib’ cai itu, tetapi kebanyakannya mematuhi arahan supaya mengundi calon yang tersenarai dalam cai itu.

Diberitakan, hampir 80% perwakilan dipengaruhi dengan kertas 'cai' itu. Ada pihak yang sempat merakam gambar perwakilan yang sedang ‘khusyuk’ meneliti cai, sebelum mengundi berdasarkan arahan cai tersebut.

Demikian berkuasanya sekeping kertas cai yang tidak diketahui siapa yang menentukan nama yang tersenarai itu, tetapi nyatalah ia sangat berkuasa.

Menurut pemerhati yang mengikuti pergolakan di dalam PAS, ini sebuah konspirasi peringkat tinggi yang terancang begitu lama hingga menjadikan demokrasi di dalam PAS sebagai lawak jenaka.

Tidak ada rasa malu dan segan silu, tidak lagi merujuk akal dan bisikan hati nurani akan apa yang dilakukan, walaupun ada peringatan tegas dari Nabi Muhammad: “Jika kamu tiada rasa malu lakukanlah.”

Barangkali ada ustaz yang lupakan hadis ini.

Kita tidak pernah fikirkan bagaimana konspirasi ini berlaku, yang nyata mempermainkan demokrasi dan sampingkan etika moral di dalam sebuah parti yang bernuansa Islam berumur 61 tahun itu.

Hinggakan seorang sahabat memberitahu saya, kalau begini caranya, andainya Profesor Dr Yusuf Al-Qaradhawi bertanding pun akan kalah jika tidak tersenarai namanya dalam cai itu.


Tetapi apa yang terjadi terjadi. Tidak mungkin dapat dibaiki lagi. Demokrasi dan moral dihumbankan ke sungai kerana ‘tujuan menghalalkan cara’ iaitu doktrin politik Machiavelli, ahli teori politik Itali yang juga pernah berkata, “Politik tidak ada hubungan dengan moral.”

Dengan ‘kuasa ghaib cai’ itu, tersingkir para tokoh golongan sederhana PAS, walaupun betapa cemerlangnya khidmat dan pengorbanan mereka kepada PAS selama ini.

Maka gembiralah nampaknya golongan konservatif ini atas nama pendukung Islam sejati, yang mendakwa mahu mempertahankan parti dari penyelewengan.

Peristiwa yang sangat memalukan ini berlaku di Muktamar PAS di Kuala Selangor, negeri yang diperintah Pakatan Rakyat, negeri yang menjadi pusat demikian ramai para cerdik pandai tanah air.

Jika begitu petunjuk yang diberikan, maknanya dalam pemilihan pucuk pimpinan PAS di muktamar akan datang, maka perwakilan tidak perlu lagi berfikir siapa pemimpin yang wajar dipilih, justeru cai sudah menyediakan segalanya.

Ertinya di sini, cai menjadi sebahagian sejarah penting PAS kerana ia mencorakkan kepimpinan PAS.

Inilah wajah PAS yang selama ini ahlinya ditarbiyahkan melalui usrah, tamrin, mukhayam dan pelbagai lagi oleh para murabbi supaya ahli PAS berilmu, berakhlak mulia dan seterusnya boleh berfikir.

Puluhan tahun ahli PAS diperingatkan mengenai akhlak Islam, pertahankan ukhuwah Islamiyah, jangan memfitnah, umpat keji, melebel golongan yang tidak disukai.

Malangnya kini segalanya terburai.


Di sinilah saya amat terkesan dengan ucapan Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) N. Balasubramaniam di muktamar tersebut yang menyatakan rasa terkejutnya melihat amalan fitnah memfitnah dan saling melabel yang berlaku dalam parti Islam itu.

Pada masa yang sama, beliau bertanya pemimpin PAS, khususnya kumpulan ulama, sama ada terdapat dalam Al-Quran yang menghalang seseorang melakukan amalan memfitnah.

"Saya tidak pasti sama ada dalam Islam dan dalam al-Quran ada atau tidak larangan supaya jangan memfitnah dan jangan melabel orang lain,” kata Balasubramaniam.

Kalau ada, katanya, kenapa ulama PAS tidak mengawal ini daripada berlaku dalam parti?

"Kami di dalam DHPP tidak mahu amalan fitnah dan label-melabel berlaku. Kami berharap Islam di bawah kepimpinan ulama supaya tampil ke dapan menegur. Kami menumpang kasih Islam yang dibawa PAS," katanya lagi ketika menyampaikan ucapan penggulungan dalam muktamar tersebut.

Ini peringatan dan teguran sangat bermakna dari pemimpin DHPP yang saya kira perlu diberi perhatian serius kerana beliau – yang bukan Islam – terkejut dengan budaya fitnah dan melabel yang wujud dalam PAS. Sementara itu, dengan pemilihan pimpinan baru dan keadaan yang berbangkit di dalam PAS akhir-akhir ini, ramai yang bertanya bagaimana masa depan PAS.

Ada kecenderungan di kalangan sesetengah pemimpin PAS, berdasarkan kenyataan dan ucapan mereka, PAS mampu berdiri sendiri, tidak perlu berjuang bersama Pakatan Rakyat. Lebih-lebih lagi dengan keadaan hubungan PAS yang amat kritikal dengan DAP.

Ertinya PAS boleh bertanding sendiri dengan keyakinan mereka kononnya undi Melayu akan pergi kepada PAS. Benarkah begitu?

Namun bukti nyata ialah dalam PRU 2008 dan 2013, kemenangan calon PAS kebanyakannya kerana sokongan pengundi bukan Islam. Selangor, Johor, Negeri Sembilan, Perak, malah di bandar lain menjadi bukti nyata.

Oleh itu, bolehkah PAS hanya mengharapkan kemenangan di negeri Pantai Timur? Itu pun belum tentu lagi. PAS memerintah Kelantan di tahun 1990 ialah hasil gabungan PAS dengan Angkatan Perpaduan Ummah (APU).

Sementara itu, menurut statistik jumlah pengundi di kawasan luar bandar akan merosot hingga sekitar 25% sahaja lagi dalam PRU akan datang. Dalam keadaan begini, bolehkah PAS mengharapkan undi mereka ini saja untuk menang?

Saya tidak dapat bayangkan – terutamanya dalam konteks negeri Selangor - jika berlaku PAS memutuskan hubungan dengan DAP, tetapi tidak dengan PKR dan masih hendak bersama Pakatan Rakyat. Ini adalah suatu langkah politik yang sangat pelik.

Selepas golongan konservatif PAS ini menang besar, maka rakyat mahu melihat agenda dan roadmap mereka. Bagaimana mereka berinteraksi dengan rakyat di luar PAS secara terbuka, bukan lagi sekadar bertemu sesama sendiri di Liqak Fikri dan pelbagai ijtima serta program dalaman parti.ULASAN GB

Betul-betul gila jawatan golongan ulama ni. Tetapi mereka jugalah yang menyatakan kita bertanding nak dapat keredhaan Allah... Nak dapat keredhaan Allah dengan "matlamat menghalalkan cara"?

Gb sudah ulas sebelum ini bahawa kemenangan golongan ulama di dalam pemilihan yang lalu diperolehi dengan cara yang tidak betul, tidak syari'e, justeru itu tiada keberkatan. Walau pun menang besar tetapi ituu sebenarnya adalah petanda "bala" kepada golongan ulamak sendiri.

Lihatlah apa yang berlaku pasca-muktamar, golongan ulama berantakan. Ada yang suruh putus kerjasama dengan DAP, ada yang bertegas tidak setuju putus kerjasama sampai MSU kena bermesyuarat nak tentukan keputusan akhir, terlupakan hakikat bahawa Perlembagaan PAS memutuskan "muktamar adalah pemegang kuasa tertinggi". Lebih afdhal MSU bermesyuarat mengenai perbuatan CAI yang nyata tidak betul dan tidak syari'e itu yang dilakukan oleh kumpulan ulama sendiri dan perlu dihukum dan dikenakan tindakan disiplin.

Satu lagi hal, Presiden kata Najib tak perlu tunduk tekana letak jawatan, Timbalan Presiden pula suruh Najib letak jawatan lepas raya. Kan lawak gila tuh...Demikianlah, kita tunggu episod selanjutnya....

Tahniah Dr.Mujahid, Lepas Jawatan Dalam K'jaan P.Pinang.


Mujahid pula letak jawatan dari k'jaan DAP

Selepas Mohamad Sabu, seorang lagi pemimpin progresif PAS meletakkan jawatan dalam kerajaan Pulau Pinang.

Anggota Parlimen Parit Buntar Mujahid Yusof Rawa mengesahkan mengosongkan semua jawatannya dalam kerajaan negeri, termasuk syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri.

"Ya, semua jawatan rasmi,” katanya ketika ditanya sama ada beliau benar-benar mengambil keputusan itu.

Mohamad dalam ucapan penggulungan di muktamar PAS 6 Jun lalu mengumumkan akan meletakkan jawatan daripada kerajaan Pulau Pinang selepas usul memutuskan hubungan dengan DAP diterima tanpa bahas.

Beliau berkata berbuat demikian sebagai tanda taatkan ulama.

'Undurlah demi maruah'

Mujahid kini menyandang jawatan sebagai anggota lembaga Yayasan Islam Pulau Pinang dan ahli lembaga pengarah Kolej Islam Teknologi Antarabangsa Pulau Pinang, bawah kelolaan Majlis Agama Islam Pulau Pinang.

Katanya langkah itu diambil selari dengan keputusan muktamar dan berharap pemimpin lain mempunyai semangat sama.

"Saya letak jawatan kerana saya dilantik atas kapasiti parti,” katanya.

Sementara itu, dalam kenyataannya awal malam ini, Mujahid berkata usul dalam muktamar baru-baru ini bermaksud PAS sudah hilang kepercayaan kepada Pakatan.

“Sebagai memenuhi keputusan muktamar yang merupakan keputusan tertinggi parti adalah bermaruah saya melepaskan jawatan yang dilantik atas kapasiti parti,” katanya,

“Semoga keputusan ini memberi semangat kepada rakan-rakan lain yang terlantik atas kapasiti parti PAS sebagai salah satu anggota kerajaan Pakatan untuk melepaskan jawatan bagi memelihara maruah parti yang disayangi dan terhormat." -mk


Mahfuz: Hujah putus dengan DAP kuat, Islamik

Pengerusi jawatankuasa usul PAS dalam muktamar lalu Datuk Mahfuz Omar menegaskan usul memutuskan hubungan dengan DAP sudah pun dipersetujui.

Katanya, Dewan Ulama telah menyenaraikan sembilan alasan kenapa langkah itu harus diambil.

“Sembilan alasan itu ialah alasan untuk menunjukkan bahawa sudah cukup kerjasama itu, perlu ditamatkan dengan sembilan alasan.

“Jadi saya percaya Dewan Ulama sudah merujuk dari sudut Islamnya, yang menunjukkan ulama berpendapat sudah cukup kerjasama itu, (kini) perlu ditamatkan,” kata Mahfuz.

Kekeliruan itu muncul apabila pemimpin kanan PAS berkata keputusan itu masih belum muktamad. Dewan Ulama pula berkata usul mereka “mencadangkan”, bukan “menegaskan” seperti diluluskan.

Pada masa yang sama, bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu sudah pun mengumumkan akan berundur daripada jawatan disandangnya dalam sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Pulau Pinang kerana taatkan ulama.

Jadi parti pro-Pakatan saja?

Sementara itu, Mahfuz juga berkata beliau tidak fikir anggota Dewan Ulama yang turut menganggotai Majlis Syuara tidak akan mempertahankan keputusan muktamar yang berpunca daripada usul mereka sendiri.

“Jadi (perkara) ini harus dilihat. Tapi apa-apa pun saya serah kepada Majlis Syura,” katanya.

Sambil mengulas beberapa kemungkinan yang akan berlaku di Selangor, Mahfuz berkata beliau tidak fikir PAS akan bekerjasama dengan BN di Selangor “tetapi boleh jadi satu komponen yang mesra Pakatan”.

Ditanya sama ada PAS akan membuat pusingan U dengan keputusan itu, Mahfuz menjawab tindakan itu sukar dilakukan.

“Kalau u-turn persepsi orang Islam akan melihat sebaliknya terhadap PAS,” katanya lagi.

“Saya melihat pada pandangan (menyebut) orang akan menyatakan PAS hanya pentingkan kedudukan kerana ada keuntungan dan sebaliknya, sedangkan PAS ini dia punya hardcore ialah orang Islam.
-TMI


ULASAN GB

Mahfuz: Hujah putus dengan DAP kuat, Islamik

Pengerusi jawatankuasa usul PAS dalam muktamar lalu Datuk Mahfuz Omar menegaskan usul memutuskan hubungan dengan DAP sudah pun dipersetujui.

Katanya, Dewan Ulama telah menyenaraikan sembilan alasan kenapa langkah itu harus diambil.

“Sembilan alasan itu ialah alasan untuk menunjukkan bahawa sudah cukup kerjasama itu, perlu ditamatkan dengan sembilan alasan.

“Jadi saya percaya Dewan Ulama sudah merujuk dari sudut Islamnya, yang menunjukkan ulama berpendapat sudah cukup kerjasama itu, (kini) perlu ditamatkan,” kata Mahfuz.

Kekeliruan itu muncul apabila pemimpin kanan PAS berkata keputusan itu masih belum muktamad. Dewan Ulama pula berkata usul mereka “mencadangkan”, bukan “menegaskan” seperti diluluskan.

Pada masa yang sama, bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu sudah pun mengumumkan akan berundur daripada jawatan disandangnya dalam sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Pulau Pinang kerana taatkan ulama.

Jadi parti pro-Pakatan saja?

Sementara itu, Mahfuz juga berkata beliau tidak fikir anggota Dewan Ulama yang turut menganggotai Majlis Syuara tidak akan mempertahankan keputusan muktamar yang berpunca daripada usul mereka sendiri.

“Jadi (perkara) ini harus dilihat. Tapi apa-apa pun saya serah kepada Majlis Syura,” katanya.

Sambil mengulas beberapa kemungkinan yang akan berlaku di Selangor, Mahfuz berkata beliau tidak fikir PAS akan bekerjasama dengan BN di Selangor “tetapi boleh jadi satu komponen yang mesra Pakatan”.

Ditanya sama ada PAS akan membuat pusingan U dengan keputusan itu, Mahfuz menjawab tindakan itu sukar dilakukan.

“Kalau u-turn persepsi orang Islam akan melihat sebaliknya terhadap PAS,” katanya lagi.

“Saya melihat pada pandangan (menyebut) orang akan menyatakan PAS hanya pentingkan kedudukan kerana ada keuntungan dan sebaliknya, sedangkan PAS ini dia punya hardcore ialah orang Islam.
-TMI


TAHNIAH dan SYABAS kepada Mohd Sabu dan Dr.Mujahid. Anda berdua membuktikan bahawa anda bukan orang yang gila jawatan dan lebih mementingkan maruah parti.

Betul-betul profesyenal.

Kita menunggu mereka yang kumpulan "pro-ulama" untuk meltakkan jawatan, tetapi nampaknya sehigga ke hari ini mereka berdolak-dalik... terkedu sendiri dengan tindakan muktamar yang telah meluluskan tanpa bahas putus kerjasama dengan DAP. Tak bermaruah dan takut kebuloq jika letak jawatan.

GB sudah ulas sebelum ini:

Isk, dah buat terkejut pulak Ketua Dewan Ulamak, Dato Mahfodz Mohamed terhadap respons Ketua Menteri Pulau Pinang susulan usul tergempar memutuskan hubungan dengan DAP yang diterima muktamar.

Mula-mula bukan main tegas lagi beliau menyatakan bahawa "usul putus berkeanaan membutikan PAS bukan kuda tunggangan DAP." Mursyidul Am PAS yang baru, Dr. Haron Din pun sebelumnya menyatakan, tahaluf siyasi dengan DAP seperti tiada kebaikan (maslahah)...


Bila Ketua Menteri Pulau Pinang beri respons, masing-masing kelam kabut pula buat kenyataan bahawa keputusan itu belum muktamad lagi.

Di dalam ucapannya juga, Ketua Dewan Ulamak ada menyatakan keputusan memutuskan hubungan kerjasama dengan DAP adalah permasalahn "hukum". Oleh itu ia akan dibincangkan oleh Majlis Syura.

Sedangkan yang membawa usul berkenaan ialah Mokhtar Senik, Ketua Dewan Ulama PAS Pahang dan disokng oleh Nor Azli Musa, Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak.

Takkan kedua-dua "ulamak" berkenaan tak tahu bab hukum sehingga terpaksa ianya dimesyuaratkan semula mengenai hukumnya oleh Majlis Syura?


Tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang adalah berdasarkan bahawa usul berkenaan telah diluluskan tanpa bahas oleh Muktamar. Di dalam apa-apa parti sekalipun di negara ini, "keputusan muktamar" itu adalah "keputusan yang tertinggi" bagi sesebuah parti politik. Malah kewujudan Majlis Syura Ulama itu juga boleh dihapuskan dengan keputusan Muktamar.

Malah jika dirujukkan kepada ROS pun, ROS akan menyatakan keputusan Muktamar atau Mesyuarat Agung adalah kata putus bagi setiap perbalahan di dalam pertubuhan. Itu sebab mengapa, apabila terdapat pertubuhan yang terlibat dengan perbalakan, ROS akan mengarahkan diadakan mesyuarat agong semula.

Kewujudan Majlis Syura hanya untuk menampakkan PAS sebagai sebuah "gerakan Islam". ROS hanya mengesahkan PAS sebagai sebuah pertubuhan politik bukan sebagai sebuah gerakan Islam. ROS adalah Registrar Of Sociiety, bukan Registrar Of Islamic Movement. Dari sudut pertubuhan, keputusan muktamar itulah yang paling tinggi dan itulah yang dinyatakan di dalam Perlembagaan PAS Fasal 7.


Maka itu tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang itu adalah betul dari perspektif sedemikian, demikian juga pengumuman perletakkan jawatan Mohd Sabu dengan kerajaan negeri Pulau Pinang.

Kemudian Datok Mahfodz Mohamed menyatakan bahawa: "Saya tak jangka (perkara ini) kerana yang kita risau sebelum ini ialah di Selangor. Sebab, kalau Selangor tak ada (PAS), ia goncang sedikit."

Ini membuktikan bahawa tak timbul persoalan hukum. Yang ada ialah kepentingan "cari makan". Bimbang pula keadaan di Selangor jika putuskan hubungan dengan DAP kerana dengan penerimaan usul berkenaan, mereka yang memegang jawatan di dalam kerajaan negeri Selangor pun akan terpaksa patuh keputusan muktamar.

Kita akan dapat menjangkakan bahawa Majlis Syura dan AJK PAS Pusat akan melakukan U-TURN untuk membatalkan usul muktamar berkenaan bagi menyelamatkan kedudukan ahli-ahli PAS yang kini memegang pelbagai jawatan di dalam kerajaan negeri Pulau Pinang dan Selangor. Bukan soal hukum tapi soal syuru...

Inilah akibatnya bila ulamak-ulamak yang tidak profesyenal berada di dalam PAS dan golongan profesyenal di dalam bab undang-undang disisihkan malah diejekkan dalam muktamar oleh perwakilan. Yang ada ulama-ulama yang buta perlembagaan dan buta undang-undang. Ia petanda bala dan malapetaka bakal menimpa PAS. Jika sebelum ini banyak kes yang menang di mahkamah yang melibatkan PAS dan pemimpinnya termasuk kes Presiden PAS sendiri, kerana adanya profesyenal undang-undnag di dalam PAS. Maka selepas ini dapat dijangkakan ramai pula yang akan tewas di mahkamah dan masuk penjara bila profesyenal disisihkan. Yang ada dalam PAS kini ialah tukang fitnah, tukang jerit, tukang ejek, tukang ketawa dan tukang caci yang otaknya mereng, juga sama seperti pejuang-pejuang rasis seangkatan PEKIDA, Jaringan Melayu Rani Kulop, PERKASA dan seumpamanya.

Kita sama-sama tunggu dan lihat kesudahannya nanti.