3 Okt 2013

[VIDEO] PRK Sungai Limau 4 Nov, Penamaan Calon 23 Okt


Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mengumumkan bahawa pilihan raya kecil bagi DUN Sungai Limau, Kedah akan diadakan pada 4 November.

Hari penamaan calon pula ditetapkan pada 23 Oktober - yang memberi peluang kepada calon untuk berkempen selama 12 hari termasuk pada hari penamaan.

Abdul Aziz mengumumkan perkara itu dalam satu sidang media hari ini.

Katanya, SPR membuat pertimbangan agar pilihan raya itu diadakan sebelum peperiksaan SPM, pada 6 November, kerana banyak pusat pengundian dan dewan dimiliki sekolah.

"Kita tidak mahu ganggu susunan meja sekolah," katanya lagi yang menambah, anggota Umno memerlukan masa selepas mengadakan pemilihan parti pada 17 Oktober.

SPR juga mempertimbangkan keperluan penganut agama yang menyambut Deepavali pada 2 November dan Awal Muharram pada 5 November.

Keperluan PAS untuk mengadakan muktamar pada 17 November juga diambil kira, katanya lagi.

Ketika ditanya, Abdul Aziz menafikan bahawa SPR mengambil kira tarikh untuk perdana menteri membentangkan Belanjawan 2013 di parlimen.

Pilihan raya kecil kali ini tidak melibatkan pemilihan awal kerana tiada pengundi polis atau tentera didaftarkan di situ.

Pengundi pos bagi petugas media dan warga Malaysia di luar negara untuk kawasan tersebut boleh mula mendaftar hari ini.

Pegawai daerah Abdul Rashid Othman dilantik sebagai pegawai pengurus pilihan raya, dan borang pencalonan akan mula dijual pada 10 Oktober.

Penyandang kerusi tersebut, bekas menteri besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak meninggal dunia pada 26 September lalu akibat masalah kesihatan.

Menurut Abdul Aziz, seramai 27,222 individu layak mengundi dalam pilihan ray akecil tersebut, yang terdiri dari 93 peratus Melayu, tujuh peratus Cina dan hanya 57 orang pengundi dari kaum minoriti lain.

SPR akan menggembleng kekuatan seramai 492 orang untuk mengadakan pilihan raya tersebut, yang dijangka melibatkan kos lebih RM1.3 juta.

Sementara itu, Bernama melaporkan Abdul Aziz berkata, bagi tujuan memantau semua aktiviti kempen pilihan raya sepanjang tempoh rasmi berkempen, beliau berkata SPR juga bersetuju untuk menubuhkan tiga Pasukan Penguat kuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR).

Sementara itu, beliau berkata Daftar Pemilih Pilihan Raya bagi bahagian pilihan raya berkenaan akan mula dijual pada 10 Oktober.

Beliau berkata para pengundi dalam bahagian pilihan raya berkenaan boleh membuat semakan Daftar Pemilih untuk mengetahui maklumat pusat mengundi dan saluran mengundi melalui laman sesawang SPR, www.spr.gov.my dan melalui SMS dengan menaip SPR SEMAK No Kad Pengenalan dan hantar kepada 15888 mulai 10 Okt ini.

"Para Pengundi boleh menelefon Ibupejabat SPR di Putrajaya 03-88856565 dan Pejabat Pilihan Raya Negeri Kedah 04-700 1313," katanya.

Bagi maksud permohonan undi pos pada pilihan raya kecil ini, Abdul Aziz berkata warganegara Malaysia yang berada di luar negara, pegawai dan petugas pilihan raya serta petugas media boleh membuat permohonan undi pos mulai 3 Oktober dengan memuat turun borang permohonan dari lamanweb SPR.

"Tarikh tutup permohonan undi pos bagi warganegara Malaysia di luar negara ialah pada Hari Penamaan Calon.

"Bagi petugas pilihan raya dan petugas media, tarikh tutup permohonan undi pos ialah dua hari selepas Hari Penamaan Calon," katanya.

Mengenai penggunaan dakwat kekal, Abdul Aziz berkata jenis dakwat dan cara penggunaan adalah sama seperti dalam pilihan raya kecil Kuala Besut.

"Pengalaman penggunaan dakwat kekal di sana begitu baik dan kita tidak menerima sebarang aduan. Jadi cara dan dakwat yang sama akan digunakan pada pilihan raya kecil itu nanti," katanya. -mk


Program "Hadiah Anak Masuk Universiti" Selangor Terima Pujian Audit Negara


Program Hadiah Anak Masuk Universiti, yang merupakan salah-satu daripada Agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dipuji dalam Laporan Audit Negara kerana mencapai sasaran pemberian bantuan secara keseluruhan.

Siasatan Jabatan Audit Negara mendapati 87.8 peratus golongan sasar menerima manfaat daripada program MES itu. Paling menarik perhatian Audit adalah prestasi sangat baik yang dicatatkan pada 2010 (99.9% dari 7,699 pemohon), 2011 (93.1% dari 7,167 pemohon) dan 2012 (98.6% dari 7,887).


Bilangan-penerima-wang

“Semakan Audit mendapati prestasi Program adalah baik kerana bilangan penerima wang hadiah bagi bulan Julai 2008 hingga 2012 adalah tinggi iaitu 32,130 (87.8%) daripada 36,600 penerima yang disasarkan.

“Analisis Audit selanjutnya juga mendapati prestasi Program bagi tahun 2010 hingga 2012 berada pada tahap sangat baik iaitu 93.1% hingga 99.9%,” menurut laporan itu.

Program Hadiah Anak Masuk Universiti telah dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri mulai 1 Julai 2008 dan bertujuan untuk meringankan beban pelajar bagi menampung yuran dan perbelanjaan di Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Dari Julai 2008 hingga 2012, sebanyak RM36.60 juta tela diperuntukkan dan RM32.13 juta telah dibelanjakan untuk menjayakan program ini.


Penerima-pinjaman

Dalam pada itu, Laporan Audit juga turut membuat beberapa syor bagi meningkatkan kejayaan program ini, termasuk meletakkan proses pengesahan dan perakuan yang ketat, serta memperkemaskan pemberian hadiah. -selangorku


Tragedi Kenduri Beracun: Pengantin Baru Trauma & Takkan Dapat Lupakannya

Yan – Tragedi keracunan makanan di majlis kenduri perkahwinan di Kampung Huma, Tanjung Dawai, yang meragut tiga nyawa kelmarin menjadi sejarah hitam buat pengantin baru berkenaan.

Hasliyana Yusuf, 22, berkata, dia sedih dengan kejadian dan tidak menyangka majlis raja sehari bertukar menjadi tragedi hitam.

Anak kedua daripada tiga beradik itu berkata, trauma dan kesal dengan apa yang berlaku pastinya tidak dapat dilupakan.

“Kami sekeluarga begitu gembira dengan majlis yang diadakan memandangkan saya anak pertama yang melangsungkan perkahwinan.

“Namun, kejadian ini berubah menjadi nasib malang buat kami,” katanya ketika ditemui di Hospital Yan, semalam.

Menurut bekas pelajar Politeknik Port Dickson itu, keluarganya sendiri turut mengalami keracunan sama.

“Mak, kakak dan adik saya turut mengalami keracunan dan ditahan di wad. Manakala keluarga sebelah suami saya tidak ada yang menerima kesan keracunan itu,” katanya.

Bapa pengantin, Yusuf Ahmad, 55, berkata, masakan yang disediakan kepada tetamu jemputan sempena kenduri itu dimasak oleh kakaknya dengan bantuan saudara-mara lain.

“Juadah yang kami sediakan ialah ayam masak merah, gulai ikan talang, kerabu pucuk paku dan sambal ikan bilis.

“Manakala ayam yang dijadikan juadah ditempah daripada dua pembekal dan satunya membekalkan ayam yang sudah berbau,” katanya.

Sementara itu, Exco Pendidikan, Pengangkutan dan Kerja Raya Kedah, Datuk Tajul Urus Mat Zain yang juga Adun Tanjong Dawai berkata, kerajaan negeri menghulurkan sumbangan RM1,000 kepada keluarga yang maut manakala RM200 kepada mangsa yang dirawat di hospital.

Katanya, kerajaan negeri bersimpati dengan peristiwa ini yang merupakan satu tragedi yang tidak diduga sesiapa termasuk tuan rumah.,” katanya ketika melawat 63 mangsa yang masih menerima rawatan di Hospital Yan, semalam. -SH

Kes kerancunan makanan: Keluarga reda

MERBOK - Keluarga mangsa yang meninggal dunia akibat keracunan makanan tidak akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak terlibat sebaliknya reda dengan pemergian insan tersayang.

Ibu mangsa, Lijah Mahmud, 70, dari Tanjung Dawai berkata, anaknya, Wan Razali Wan Yaacob, 56, yang menetap di Kampung Banggol, Belau, dekat sini, disahkan meninggal dunia pada jam 7.15 malam kelmarin akibat kegagalan organ dalaman.

Menurutnya, walaupun kejadian berlaku tidak disangka tetapi dia dan keluarga tetap menerima takdir ALLAH.

“Anak makcik ialah anak kedua dari tujuh beradik, anak sulung juga sudah meninggal dunia sebelum ini,” katanya ketika ditemui di Tanah Perkuburan Masjid Al-Atiq, Kampung Merbok, semalam..

Wan Razali adalah mangsa keempat meninggal dunia kerana keracunan makanan selepas dikatakan menghadiri kenduri kahwin di Kampung Huma, Tanjung Dawai.

Mangsa lain termasuk Nurshazana Mohd Rashid, 24; Mohd Nor Rahmat Yusof, 11, dan Ibrahim Mohamad, 62.
-SH

Jawapan IGP Tidak Profesyenal Malah Melucukan

Jawapan KPN senjata jatuh ke laut tidak disenangi

Jawapan Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar mengenai kemungkinan 44 laras senjata api yang hilang disebabkan jatuh ke dalam laut tidak disenangi pelbagai pihak.

Ketua Propaganda, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Edy Noor Reduan, berkata rakyat menuntut jawapan yang sebenar bukannya andaian semata-mata.

"Sebagai Ketua Polis Negara, tidak wajar sewenang-wenangnya memberi respon seperti melepaskan batuk di tangga dalam isu kehilangan senjata api itu," katanya.

Katanya, kehilangan senjata api adalah satu perkara yang serius dan boleh mengurangkan keyakinan awam terhadap keselamatan dan keamanan negara.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dalam laporannya berkata, berdasarkan statistik kehilangan aset yang dikeluarkan Bahagian Pengurusan Aset, Jabatan Logistik, PDRM daripada 2010 hingga 2013 mendapati aset yang paling banyak hilang adalah gari dengan sejumlah 156 unit, diikuti senjata api dan kenderaan dengan masing-masing sebanyak 44 dan 29 unit.

Mengulas laporan itu, Khalid dipetik berkata, beliau yakin senjata api polis yang dilaporkan hilang itu tidak jatuh ke tangan penjenayah.

"Kehilangan ini tidak semestinya jatuh kepada penjenayah, mungkin jatuh waktu atas bot dalam laut, atau jatuh dalam air dan tidak ada orang yang dapat,” katanya.

Edy berkata, kenyataan ketua polis itu sepatutnya disokong oleh statistik yang tepat.

“Sepatutnya kenyataan tersebut disokong oleh statistik yang tepat, berapa kes pistol jatuh ke dalam laut? Berapa laras pula senapang automatik yang jatuh ke dalam sungai," katanya.

SAMM menggesa Ketua Polis Negara dan PDRM mengambil pendekatan lebih bertanggungjawab dalam memberikan respon kepada umum.

“Ini kerana rakyat ketika ini memerlukan lebih jaminan keselamatan kerana kes jenayah melibatkan senjata api sangat berleluasa,” katanya. -TMI

Hilang senjata api: Rakyat mahu jawapan, bukan barangkalian

KUALA LUMPUR: Sebagai Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak wajar sewenang-wenangnya memberi respons seperti melepaskan batuk di tangga dalam isu kehilangan senjata api menurut laporan audit negara.

Pengarah Propaganda Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Edy Noor Reduan berkata, kehilangan sebanyak 44 laras senjata api adalah satu perkara yang serius mengendurkan keyakinan awam terhadap keselamatan dan keamanan negara.

“Jelaslah definisi negara aman yang dilaungkan itu hanyalah retorik semata-mata sedangkan PDRM sendiri terlibat hampir 50 kes kehilangan senjata api,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Justeru, ujarnya SAMM membidas kenyataan itu dengan mempersoalkan 'bagaimana Khalid tahu senjata api yang dikatakan hilang itu tidak terlepas ke tangan penjenayah’.

Sedangkan, katanya telah dilaporkan sebelum ini terdapat kes senjata api dicuri ketika anggota polis tidur di dalam kenderaan peronda.

Tambahnya, jawapan Khalid kononnya senjata api yang hilang itu barangkali terjatuh dalam laut yang akhirnya tidak boleh dijumpai adalah hanya tekaan rambang.

Sepatutnya, kata beliau kenyataan tersebut disokong oleh statistik yang tepat, berapa kes pistol jatuh ke dalam laut.

“Berapa laras pula senapang automatik yang jatuh ke dalam sungai?” tanya beliau.

Juga, tanya beliau apakah bom jenis C4 yang digunakan untuk meletup seorang penterjemah berbangsa Mongolia adalah termasuk dalam kes-kes kehilangan senjata api seperti yang dilaporkan Ketua Audit Negara.

“Di manakah laporannya?” katanya lagi.

Justeru, kata beliau SAMM menggesa agar Ketua Polis Negara dan pihak PDRM mengambil pendekatan lebih bertanggungjawab dalam memberikan respons kepada umum.

Ini, ujarnya kerana rakyat ketika ini memerlukan lebih jaminan keselamatan memandangkan kes jenayah melibatkan senjata api sangat berleluasa.
-HD


LAPORAN ASAL KENYATAAN DARI IGP

IGP: Boleh jadi senjata api jatuh dalam laut

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar yakin bahawa senjata api polis yang dilaporkan hilang dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012 tidak jatuh ke tangan penjenayah.

Menurutnya, setiap senjata api dilengkapi tanda pengenalannya dan sehingga kini polis belum pernah mengesan senjata api tersebut digunakan mana-mana penjenayah.

"Daripada 37 senjata api yg hilang, setakat ini daripada laporan balistik kita, daripada 37 yang hilang itu kita belum kesan lagi bahawa senjata api ini pernah digunakan untuk tujuan jenayah.

"Kehilangan ini tak semestinya jatuh kepada penjenayah, boleh jadi jatuh waktu atas bot dalam laut, boleh jadi jatuh dalam air dan tak ada orang yang dapat," katanya pada sidang media pagi tadi.

Angka yang dinyatakan oleh Khalid itu berbeza angka uamg digariskan dalam laporan audit.

Laporan audit menyebut bahawa polis kehilangan 44 laras senjata api, 156 gari dan 29 kenderaan.

Khalid pula berkata polis kehilangan 166 pasang gari serta 32 buah kenderaan yang terdiri daripada 3 buah kereta dan 29 biji motosikal.

Jenis senjata api yang dilaporkan hilang itu bagaimanapun tidak dipastikan.

Sementara itu, sumber dalaman Bukit Aman yang dihubungi Malaysiakini menjelaskan perbezaan jumlah senjata api yang hilang itu adalah kerana tujuh pucuk daripada yang dinyatakan dalam laporan audit telah berjaya ditemui semula.

Anggota diarah ganti kos senjata api

Khalid pula ketika menjelaskan perkara itu lebih lanjut dalam sidang medianya berkata, semua kes kehilangan itu disiasat melalui 212 jawatankuasa inkuiri dalaman.

Tambahnya, 118 kes itu masih dalam siasatan sementara baki 94 kes berjaya diselesaikan.

Jelasnya, polis yang bersalah menghilangkan senjata api mereka diminta membayar kos senjata dan nilai terkumpul setakat ini adalah sebanyak RM197,984.

"PDRM memandang perkara ini dengan serius dan kita telah mengambil tindakan.

"Kita akui ada kelemahan yang perlu diperbaiki dan perkara ini sedang diteliti," katanya sambil menambah penubuhan Jabatan Integriti kelak akan membantu dalam usaha tersebut.

Terdahulu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dalam sidang media sama berkata pihak kementerian sudah memberikan penjelasan kepada Jabatan Audit Negara berhubung kehilangan barangan tersebut.

Namun jelasnya, ia tidak sempat dimasukkan ke dalam laporan itu sewaktu ia dicetak.

"Laporan sudah diperjelas KDN yang mewakili PDRM.

"Ia telah dijelaskan tetapi tidak sempat dimasukkan ke dalam laporan yang dicetak," katanya.

Laporan Ketua Audit 2012 menyebut, barangan yang hilang itu direkodkan dalam tempoh 2010 hingga 2012, melibatkan kerugian berjumlah RM1.33 juta.

Khalid dan Ahmad Zahid ditemui pemberita selepas perasmian Persidangan dan Pameran Peralatan Umum Polis dan Peralatan Khas di Putrajaya pagi ini.
-mk


ULASAN GB

Jawapan dari IGP sungguh tidak profesyenal malah melucukan.

Tidak ada statistik yang dikemukakan berapa banyak senjata yang jatuh ke dalam laut, dan tak dinyatakan laut mana dan operasi apa yang dijalankan oleh pihak keselamatan sehingga ada senjata jatuh ke dalam laut.

Membodohkan rakyat namanya dengan memberikan andaian palsu sedemikian dan kenyataan IGP itu jelas sangat boleh diambil tindakan undang-undang supaya beliau boleh membuktikan kebenaran perkataannya di mahkamah.

Semalam GB sudah ulas bab kehilangan aset polis ini. Petikan:

Menghairankan.

Aset polis pun boleh lesap. Siapa yang mencuri atau merompak aset polis ini jika bukan polis sendiri?

Patutlah jenayah berleluasa dengan penjenayah mempunyai pistol dan senjata api merbahaya. Ada pengkhianat di kalangan anggota keselamatan yang mungkin menjadikan aset-aset ini sebagai "business" yang membawa pulangan lumayan.

Siasat dan ambil tindakan segera terhadap pihak yang terlibat!


[VIDEO] 38 Tahun Petronas Tak Diaudit?

Pakatan gesa Petronas turut diaudit

Pakatan Rakyat (PR) menggesa Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang turut mengaudit syarikat petroleum negara, Petronas kerana mendakwa syarikat berkenaan tidak pernah diaudit sejak 38 tahun lalu.

Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming pada sidang media di lobi Parlimen hari ini berkata, syarikat yang ditubuhkan di bawah Akta Kemajuan Petroleum 1974 bukannya syarikat swasta dan seharusnya tidak terlepas daripada diaudit.

"Pagi ini selepas memeriksa Akta Petroleum 1974, walaupun Petronas ditubuhkan sejak 38 tahun lalu, jelas tidak pernah ada satu pun Laporan Audit Negara ke atas laporan kewangan syarikat minyak nasional ini.

"Laporan Audit Negara tidak dibenarkan untuk audit Petronas, daripada 1974 sehingga sekarang, kalau kita tahu, semua kementerian dan agensi kerajaan diaudit kecuali Petronas, kenapa Pertonas perlu dikecualikan,” katanya.

Nga turut menuntut supaya laporan Ketua Audit Negara 2012 yang diedarkan semalam dibentang untuk dibahaskan di Dewan Rakyat bagi melihat perbelanjaan Petronas.

Sebanyak 40 peratus keuntungan Petronas adalah sumber kewangan negara.

"Kita mengesyorkan Ketua Audit Negara yang dilantik Yang DiPertuan Agong, dibenarkan untuk audit dan laporan audit terhadap Petronas patut diserahkan kepada Dewan Rakyat untuk dibahas.

"Tetapi Akta sekarang ini hanya membenarkan seorang sahaja iaitu Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, menteri kabinet tidak dibenarkan untuk akses kepada akaun (Petronas).

"Ini tidak lagi menepati keperluan kepentingan negara kita dan juga rakyat," katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam jawapan bertulis berkata, Petronas membayar RM732 billion kepada kerajaan Malaysia di bawah empat kategori.

Daripada jumlah itu, ia diperolehi daripada Dividen syarikat berjumlah RM278 billion, keuntungan petroleum RM24 billion, cukai pendapatan RM310 billion dan duti eksport RM20 billion.

"Jumlahnya RM732 bilion, ini adalah lebih besar daripada hutang negara, dibayar kepada kerajaan, tetapi oleh kerana Akta Kemajuan Pertoleum 1974, rakyat sebagai pembayar cukai tidak dapat tahu bagaimana kerajaan menggunakan duit ini dan bagaimana keadaan kewangan sebenar syarikat petroleum negara ini.

"Kami ingin mengesyorkan supaya kerajaan meminda Akta Kemajuan Petroleum 1974 Seksyen 3 dan 5 supaya ia selaras dengan ketelusan," katanya. -TMI