28 Okt 2009

Kenyataan Media Nizar dan Sivakumar

Pihak polis menahan kami beberapa kali sebelum boleh masuk dewan, tidak pernah berlaku Adun dilayan seperti penjenayah.

Apabila kami tidak mahu menyerahkan jubah dan kekerasan digunakan untuk merampas songkok dan jubah. Mereka menekan dan mencekik saya supaya saya tidak bernafas dan lemah. Walaupun Adun PR cuba menyelamatkan tetapi mereka menghadapi ramai polis.

Sivakumar menunjukkan sekali lagi cebisan jubah yang masih tinggal sebagai simbol demokrasi.

Sivakumar mempersoalkan tindakan kami dilarang membawa masuk kamera. Juga beliau mendakwa semacam dirancang tidak ada anggota media dalam ruang legar SUK semacam hendak mengelak media melihat apa yang berlaku.

Speaker Sivakumar mengesahkan sidang pada hari ini dengan meluluskan tiga usul iaitu usul berkaitan tragedi di Kuala Dipang, tahniah dengan prestasi Kerajaan PR dan pencalonan seorang calon untuk menjadi Ahli Dewan Negara yang baru.

Sementara itu Datuk Seri Nizar Jamaludin pula berkata, rombongan Adun PR telah dihalang oleh 5 sekatan dan ini bercanggah dengan demokrasi. Terbukti kekecohan bermula dari arahan defekto BN.

"Saya rakamkan disini atas arahan BN kepada pihak polis menghalang kami."

"Jika Speaker itu haram maka usul, bajet adalah tidak sah dan semuanya tidak mengikuti peraturan."

"Saya mendesak Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Hishamuddin wajib meletakkan jawatan kerana tindakan polis yang memalukan," ujarnya lagi.

Era Najib Altantuya : BN Tolak Usul Tragedi 1 Malaysia

Usul yang dibentangkan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat berhubung tragedi perkhemahan 1 Malaysia Kuala Dipang, Kampar baru-baru ini ditolak Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Gopeng Dr Lee Boon Chye berkata beliau amat kesal pemerintah enggan membenarkan tragedi itu dibentangkan di Dewan Rakyat.

Pakatan Rakyat turun padang melawat tempat kejadian melihat tragedi tersebut.

“Selepas tragedi berlaku saya sempat melawat tempat kejadian pada 2.30 pagi, 27 Oktober 2009 dan berpeluang menemuramah sebahagian daripada ibu-bapa murid yang terlibat” ujar beliau.

Dari pemerhatiannya, Dr Lee berkata struktur jambatan tidak menepati piawaian pembinaan, bahkan rombongan yang melalui jambatan itu tidak diselia pengurus perkhemahan 1 Malaysia.

“ Struktur jambatan itu tidak mengikut cirri-ciri keselamatan dan semasa murid menyeberangi Sungai Kampar yang lebarnya lebih 20 kaki, tidak ada kawalan dari guru ataupun pegawai yang bertanggungjawab” tambah beliau.

Pada kejadian 26 Oktober kira-kira jam 10.30 malam itu, 22 murid sedang menyeberang jambatan yang baru dua minggu siap dan tidak semena-mena jambatan itu roboh.

“ Bukan itu sahaja, ibu bapa juga sudah mula menimbulkan kebimbangan terhadap kem 1 Malaysia ini” tambah beliau apabila mendengar sendiri luahan para ibu-bapa yang ditemui di tempat kejadian.

Sementara itu bagi Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, perkhemahan 1 Malaysia adalah antara inisiatif kerajaan yang tidak jelas objektifnya.

“ Kita telah menyaksikan banyak inisiatif kerajaan seperti projek Kem 1 Malaysia yang dilaksanakan tanpa perancangan yang betul” katanya.

Manakala bagi Ahli Parlimen Sungai Petani, Dato’ Johari Abdul pula berpendapat, kerajaan seharusnya mengambil pendekatan yang lebih terancang dan teliti jika mahu mewujudkan kem yang seumpama ini.

“Sepatutnya ada Prosedur Operasi yang Standard (SOP)atau SOP ada cuma tidak diperaktikkan” katanya kepada media.

Ahli parlimen Pakatan Rakyat akan terus mendesak kerajaan untuk menggantungkan kem 1 Malaysia sehingga keselamatan para peserta dikenalpasti.

Tragedi jambatan runtuh di Kuala Dipang dekat Kampar telah mengorbankan satu nyawa kanak-kanak India Deve a/p Nathan sementara dua lagi rakannya masih belum ditemui.

Murid berkenaan sebahagian daripada 298 murid dari 64 buah sekolah rendah dari Tronoh, Batu Gajah dan Kampar yang menyertai aktiviti kokurikulum perkhemahan 1Malaysia anjuran Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Kinta Selatan. -TVS


Era Najib Altantuya : ADUN BN Perak Adakan Sidang Sarkas

Macam mana dikelicik dan dibega pun, UMNO dan BN memalukan diri sendiri setiap kali cuba mengadakan sidang DUN Perak.

Kesemua perlakuan yang dilakukan menjadikan mereka serba salah. Serba tak kena dan memalukan diri sendiri.

Bagaiman diputar dan dibelit, fakta tetap mengatakan BN dan semua institusi yang menegakkan rampasan kuasa di Perak adalah salah.

Berselindung disebalik kuasa federal adalah langkah sementara.

Pasti kuasa itu akan jatuh. -Prof Hamirdin

Era Najib Altantuya : Kump UG Percaya Blogger UMNO?

Meletup di alam maya, apabila wujud pertemuan sulit antara beberapa orang blogger-termasuk blogger UMNO- dan pimpinan PAS; Nasaruddin Mat Isa, Hasan Ali dan Roslan SMS.

Dari rangkap ini, ada beberapa persoalan yang perlu dijawab, iaitu; (1) kenapa diadakan secara sulit?, (2) kenapa menjemput Blogger UMNO?, (3) kenapa diadakan berhampiran dengan mesyuarat Khas?, (4) kenapa melibatkan 3 orang pimpinan PAS ini, yang sudah diketahui umum adalah pimpinan PAS yang bermasalah dari sudut hubungan mereka dengan pakatan Rakyat, ekoran kecenderongan mereka kepada UMNO.

Usah dinafikan, kononnya tidak wujud pertemuan, atau dikatakan ia sebagai perkara yang ‘perasangka’ dengan merujuk kepada surah al-hujurat ayat 12. Ini kerana, ayat tersebut bersifat umum; iaitu ia menyebut tentang larangan berperasangka dikala tidak wujud sebarang qarinah-qarinah yang mengkuatkan disebalik perasangka yang tertimbul.

Justeru, ayat tersebut perlu ada pengkhususannya; iaitu apabila wujud qarinah-qarinah yang dapat mendokong sesuatu perasangka, ketika itu, perasangka tersebut tidak haram, sepertimana larangan dalam kandungan ayat ke-12 dari surah Al-Hujurat.

Kalau orang yang belajar ilmu usul fiqh dan ilmu tafsir, pasti akan memahami konsep ‘umum’ dan ‘khusus’ dalam sesuatu nas, sama ada al-Quran, ataupun Hadis Nabi SAW, terutama menerusi ayat ini. Mereka yang sekadar membaca al-Quran dan Hadis tanpa roh dan kaedahnya sahaja akan merujuk kepada ayat ini tanpa melihat umum dan khususnya.

Berbalik kepada isu yang hendak dibincangkan, bukankah telah terbukti pengakuan Presiden PAS bahawa wujudnya pertemuan sulit antara pimpinan PAS dengan pimpinan tertinggi UMNO. Pengakuan itu dibuat sejurus Pak Lah mengakui wujudnya pertemuan sulit sebanyak tiga kali.

Begitujuga, dengan isu pertemuan sulit dengan blogger. Usah dinafikan lagi, kerana sudah terbukti wujudnya gambar, malahan pengakuan sendiri dari sebilangan blogger yang hadir dalam pertemuan tersebut.

Yang ingin kita dengar sekarang, pimpinan terbabit wajib mengeluarkan kenyataan tentang pertemuan tersebut, disamping perlu menjawab persoalan-persoalan yang penting, bagi menghilangkan keraguan ahli bawahan terhadap mereka.

Jika blogger yang dijemput itu sekadar blogger yang terdiri dari kalangan orang PAS, atau orang PKR dan DAP, ia tidak melahirkan problem yang terlalu besar, waima ada kesangsian sedikit. Mungkin tindakan tersebut, benar-benar mempunyai keikhlasan, untuk menyelesaikan kekalutan dan seterusnya dapat menghapuskan segala persepsi buruk yang terpalit terhadap mereka.

Persoalannya, persepsi apa yang hendak diperjelaskan kepada blogger UMNO itu?

Mungkin ada dari kalangan kita berkata, mengapa tidak boleh dijemput blogger UMNO, walhal mereka juga orang melayu beragama Islam? mengapa terlalu benci sangat dengan orang-orang UMNO?

Jawapannya adalah, sudah disepakati bahawa PAS akan bersama dengan Pakatan Rakyat, terdiri dari kalangan PAS, PKR dan DAP. Perlu diingat, UMNO tidak termasuk dalam pakatan Rakyat. Sebaliknya, UMNO adalah musuh kepada politik PAS.

Justeru, dalam hubungan ini, PAS sedang berkawan dengan PKR dan DAP, sedangkan UMNO merupakan musuh PAS.

Apabila keadaan ini berlaku, segala tindakan yang boleh meragukan PKR dan DAP sebagai kawan adalah terlarang sama sekali, bahkan ia diharamkan sendiri oleh Islam menerusi Hadis, Nabi SAW bersabda;

إِذَا كُنْتُمْ ثَلَاثَةً فَلَا يَتَنَاجَى اثْنَانِ دُونَ صَاحِبِهِمَا فَإِنَّ ذَلِكَ يُحْزِنُهُ

Maksudnya;
“jika kamu bertiga, maka jangan dua darinya berbisik-bisik tanpa seorang lagi. ini kerana, ia akan melahirkan kesedihan pada dirinya” (sahih Muslim : 4054)

Hadis ini amat jelas, Nabi SAW melarang dari kalangan tiga orang yang bersama, tiba-tiba dua orang dari tiga itu berbisik-bisik, maka tindakan tersebut amat terlarang dalam Islam. maqasid disebalik larangan itu adalah kerana, bimbang hati orang yang ketiga itu boleh terganggu, sama ada akan melahirkan kemarahan, kebencian, keraguan ataupun kesedihan seperti yang termaktub menerusi hadis riwayat muslim ini.

Pimpinan PAS perlu memahami maqasid disebalik hadis ini, agar tindakan yang meragukan kawan-kawan dalam Pakatan Rakyat dapat dihindarkan. Sebaliknya, seperti yang dilakukan oleh 3 orang pimpinan PAS; Nasaruddin mat Isa, Hasan Ali dan Roslan SMS adalah amat bercanggah dengan konsep yang telah di ajar dalam islam. -Al-Bakistani

Era Najib Altantuya : Tenggelamkah PAS Pada PRU13?

Bahtera Islam yang dibawa PAS besar kemungkinan bakal tenggelam apabila tibanya PRU13 nanti. Peristiwa sekongkolan PAS di zaman Tun Razak masih belum luput dalam ingatan. Sekarang mahu dicipta satu lagi kes kerajaan perpaduan terbaru?

Apabila isu EGM dinyalakan oleh Tuan Guru Nik Aziz, musuh turun temurun PAS, (sekarang Pakatan Rakyat), Umno tentulah tersangat gumbira. Apa tidaknya pokok yang mereka tanam sejak selesainya PRU12 yang lalu kelihatannya masih ada harapan besar membuah dan dituai. Buahnya yang mulai masak nampaknya boleh diharapkan segera gugur.

Maka kita boleh faham kenapa ada yang marah-marah dengan telatah TGNA yang tak semena-mena sekali lagi, tanpa hujan tanpa ribut melambungkan bola tanggung? Pelik bukan? Itu kata kita, rakyat biasa yang tidak tahu menahu perihal intrig dalaman Pas kerana rakyat biasa tidak termasuk di dalam inner circle elit pimpinan PAS. Rakyat tidak ada keistimewaan untuk mengetahui itu semua.

Walaupun demikian ini bukanlah pula bermakna bahawa para pemimpin elit ini boleh mengambil mudah dengan segala tingkah karenah, sepak terajang mereka sebaik saja keputusan PRU12 diketahui.

Mereka tidak bolehlah mengandaikan bahawa kerana wayangnya dilakonkan di sebalik tabir, maka mereka, para pemimpin elit ini bolehlah berpura-pura bisu dan tuli. Rakyat mungkin tidak ada maklumat terperinci. Namun begitu ini tidaklah pula bermakna yang seluruh rakyat itu bodoh-bodoh, tuli dan buta belaka.

Umno boleh dan telahpun sekian lama berbuat demikian, memperbodoh-bodohkan rakyat. Apakah PAS juga mahu mengikuti jejak-jejak itu?

Mari kita kembali semula kepada pokok persoalannya. Pada pandangan kita yang kurang cerdik ini, di antara isu besar yang begitu memudharatkan ialah gagasan kerajaan perpaduan, unity government yang bakal menjanjikan jawatan-jawatan besar kepada para pemimpin PAS sendiri.

Kedua tentunya apa yang berlaku di Selangor, khususnya telatah seorang pemimpin besar PAS yang juga menjadi seorang EXCO kerajaan Negeri Selangor. Pelik tapi benar, pembesar ini terlibat secara terbuka dalam serangan dan perang terbuka terhadap SELCAT, sebuah upaya bersungguh-sungguh kerajaan Pakatan Rakyat yang beliau sendiri menjadi EXCOnya, untuk membanteras rasuah. Itu lawak tidak jenakanya yang pertama.

Kemudian Kerajaan Pakatan yang PAS menjadi komponennya berdepan pula dengan isu pemindahan kuil. Pelbagai cerita telah timbul dalam isu ini. YB Khalid Samad yang dipecat dari barisan pimpinan PAS Selangor, telah berdepan dengan rakyat yang marah-marah. Beliau telah didokong bos mereka YAB Khalid yang juga begitu gagah sekali berdepan dengan isu peninggalan Umno itu.

Tak cukup dengan itu kita berdepan pula dengan pesta mengarak kepala lembu yang sepatutnya menjadi bola yang sangat tanggung kepada EXCO besar PAS ini. Dan beliau, si EXCO PAS ini bertindak dengan tegas sekali. Beliau membisu.

Jika isu Gagasan Kerajaan Perpaduan melibatkan para panglima PAS yang umumnya datang dari Terengganu yang disebut nama-namanya oleh TGNA tetapi isu-isu SELCAT, pemindahan kuil dan kepala lembu di Selangor memperlihatkan dengan jelas sikap dan tingkah seorang pemimpin besar Pakatan Rakyat dari PAS.

Ini semua telah diulang berkali-kali oleh ramai penulis di berbagai-bagai media.
Peristiwa-peristiwa besar di atas jelas memberikan isyarat-isyarat yang sangat nyaring kepada seluruh rakyat Malaysia yang pelbagai kaum dari pelbagai agama dan adat resam. Apakah isyarat-isyarat tersebut? Di antara mesej jelas yang terus diperkatakan orang, lebih-lebih lagi orang-orang BUKAN Melayu ialah:

1. PAS, sebagai sebuah parti politik tidak boleh dipercayai.

2. Pakatan Rakyat yang melibatkan PAS adalah pakatan yang rapuh, ia sebuah perkahwinan untuk berseronok-seronok, a marriage of convenience kata Umno.


Inilah isu-isunya. Barang diingat ia bukanlah hasil perbuatan licik musuh(?). Ia telah dicipta sendiri oleh PAS dan sesetengahnya telah didedahkan sendiri oleh mantan PM yang lalu. Apakah semua ini tidak ironis sekali?

Saya tidak tahu apakah para pemimpin besar PAS sangat yakin bahawa sesungguhnya kedua-dua isu di atas boleh hilang begitu saja hanya dengan menafikannya dengan sekeras-kerasnya. Semacam taubat nasuhalah, katakan. Bolehkah begitu? Begitu mudah?

PAS boleh menafikan dengan sekeras-kerasnya itu semua hanyalah fitnah jahat mainan Umno. Apakah rakyat lebih-lebih yang bukan Melayu dan bukan Islam akan percaya dengan penafian tersebut?

Pelik tapi benar, para bijak pandai agama yang saban hari bersyarah tentang pentingnya mengambil iktibar dari tragedi Perang Uhud terperangkap dengan ghanimah yang bertaburan selepas perang PRU12 yang lalu. Semuanya kecuali TGNA di Kelantan.

Sebagai penutup elok juga kiranya kita senaraikan beberapa komen, misalnya oleh sesetengah penulis dan blogger berhubung komen keras TGNA ini. Walaupun persoalan yang dibangkitkan ini bukanlah isu-isu pokok tetapi kelihatannya ia masih dilihat sangat penting. Mari kita teliti:

1. Apa yang dipos ke blog TGNA bukanlah hasil kerja beliau. Ada dalang di sebaliknya.

TGNA telah menyatakan bahawa itu adalah kerja beliau. Kenapa mesti persoalkan tentang dalang dan sebagainya? Seorang CEO menandatangani ribuan surat yang mengandungi buah fikirannya sendiri. Tanda tangan adalah manifestasi pertanggungjawaban itu. Apakah seorang CEO mesti berdepan dengan kekunci komputernya untuk menaip ribuan surat yang perlu diedarkan?

2. Semua masalah ini timbul angkara perebutan kuasa untuk menjadi PM. Anwar Ibrahim (DSAI) dijadikan culpritnya, oknumnya @ penjahatnya. Kenapa presiden PAS tidak boleh jadi PM kita, tanya mereka?

Belum pun bahtera mula belayar sudah berangan-angan. Memasang angan-angan itu dan ini. Jika ini datangnya dari kepala para pemimpin dan pengikut PAS, jelaslah kita berfikir tak pakai otak (bukan di luar kotak). Setidak-tidaknya Umno berkuasa lebih setengah abad sebelum benar-benar bercelaru. Kita sudahpun bercelaru walaupun sebelum berkuasa. Lawaknya.

3. Yang beria-ia menyokong TGNA, seperti penulis ini adalah para pemujanya. Mereka taksub sehingga berpendapat TGNA itu maksum. Ada yang menyebut TGNA sudah mereka dewakan.

Itu kata mereka yang tidak mahu melihat rasionalnya masalah yang besar yang telah timbul akibat perbuatan tiga empat kerat para pemimpin besar PAS termasuk para panglimanya. Apakah salah jika kita menjadi risau dan bimbang?

Bahtera Islam yang dibawa PAS besar kemungkinan bakal tenggelam apabila tibanya PRU13 nanti. Peristiwa sekongkolan PAS di zaman Tun Razak masih belum luput dalam ingatan. Sekarang mahu dicipta satu lagi kes kerajaan perpaduan terbaru?

Dalam hal ini tugas para pemimpin besar PAS ialah sekadar muncul dan menyatakan bahawa sesungguhnya semuanya hanya satu kekeliruan, bukanlah satu blunder @ kesilapan besar gagasan kerajaan perpaduan itu? Dan kes-kes Selangor itu juga telah selamat dan sejahtera? Begitu mudah?

Siapakah yang paling beruntung sekarang? Orang-orang yang sangat gembira ialah para pecacai, penulis komen yang diterjunkan oleh musuh-musuh PAS untuk menyerang dan memporak-perandakan blog-blog para penyokong Pas. Idea DSAI yang kemaruk jawatan PM diulang-ulangi. Kenapa? Itulah manusia politik yang paling ditakuti mereka. Sekarang saya telah melihat DSAI itu maksum? Ah, betapa lawaknya kalian.

Apakah kita tidak nampak semua ini? Badawi mungkin kelihatan seperti orang yang suka tidur tetapi dia juga ada tukang fikirnya. Dan dia tidak berfikir di luar otak. Bagi saya para panglima Pas telah memasuki perangkap Umno sebaik saja Perang Uhud, PRU 12 selesai.

Sekarang mereka gelabah dan serba salah kecuali TGNA yang telah masak dengan sepak terajangnya Umno. Apakah saya katakan beliau maksum? Tidak. Beliau manusia PAS yang sedikit cerdik dari yang lain-lainnya, lebih-lebih para panglima besar yang ghairah mengejar-gejar harta rampasan perang. -tulangbukanbesi

Wallhua'lam.

Era Najib Altantuya : Jambatan Cap Ayam

Program perkhemahan 1Malaysia, bertukar tragedi apabila jambatan yang baru dua minggu di bina runtuh menyebabkan seorang murid, Deve a/p Nathan meninggal dunia, sementara dua lagi masih hilang.

Ahli Parlimen Ipoh Barat, M. Kula Segaran memfailkan usul tergempar ke Dewan Rakyat hari ini dibawah Notis Peraturan Mesyuarat 18(2) bagi membincangkan tragedi ini.

Beliau yang ditemui di lobi parlimen berkata, apa yang berlaku di SK Kuala Dipang merupakan satu kejadian yang begitu menyayat hati.

“Sebuah jambatan gantung yang melintasi sebuah sungai telah terburai dan roboh meneybabkan beberapa orang murid yang sedang melaluinya jatuh ke dalam sungai lalu dihanyutkan oleh air yang dalam dan deras," katanya.

Program kokurikulum di Kuala Dipang, Kampar itu melibatkan 296 lebih murid sekolah. Difahamkan sehingga waktu, daripada 22 murid yang hilang, 19 telah dijumpai, seorang disahkan mati dan 2 masih hilang.

Murid yang ditemui mati, Deve a/p Nathan dikatakan ditemui di loji sungai terbabit kira-kira jam 8.30 pagi tadi.

Jambatan yang digunakan oleh murid-murid berkenaan yang hanya siap dua minggu sebelum kejadian jambatan tersebut roboh semalam.

Segaran mempersoalkan bagaimana perkhemahan di bawah naungan laungan 1 Malaysia membiarkan kanak-kanak menyeberangi sungai yang begitu deras pada waktu malam.

“Pelajar-pelajar tersebut dikatakan menggunakan jambatan gantung yang baru dua minggu dibina," katanya.

Beliau dalam nada tegas, memohon agar program-program seumpama itu dihentikan sehingga siasatan sepenuhnya dilakukan kepada umum dan hasil siasatan didedahkan kepada pengetahuan umum. -TVS


JAMBATAN CAP AYAM

Era 1Malaysia era projek cap ayam. Buat stadium stadium runtuh, buat sekolah sekolah roboh, buat kolam renang, kolam renang bocor, buat projek lereng bukit habis tanah mengelonsor...Buat jambatan gantung jambatan roboh. Menjadi mangsa anak-anak kecil yang tidak berdosa. Bayarlah pampasan berapa juta sekali pun nyawa manusia tidak boleh ditukar ganti....Jangan salahkan takdir untuk menutup dosa dan kesalahan manusia. Lihatlah dalam era 1Malaysia satu projek kos meningkat berkali ganda. Buktinya dalam laporan Audit Negara.

Sudahlah kos meningkat berkali ganda sehingga tahap tak masuk akal projek yang dijalankan tak mengikut spefikasi dan melepasi piawai kualiti dan keselamatan. Maka wujudlah projek cap ayam. Macam mana boleh wujud projek cap ayam. Salah satunya bila berlambak projek 'mee segera'.

Tak perlu ambil contoh jauh-jauh...surau di taman perumahan saya baru setahun dah retak sini sana..Kos menurap laman surau dari kos asal tak sampai RM 10 ribu meningkat hingga RM 21 ribu...Rakyat didahulukan le katakan....Lepas ini kita tunggu mana lagi bangunan dan projek yang akan menyembah bumi dan meragut nyawa...Kepada semua berhati-hati bila berada dalam bangunan atau berhampiran projek cap ayam...Anda mungkin mangsa seterusnya. -angkasanuri
Era Najib ALtantuya : Terpulang Kepada TGNA Untuk Hadir Atau Tidak

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Selasa berkata PAS adalah sebuah parti yang boleh menentukan kepimpinannya sendiri dan yakin Nik Abdul Aziz masih mampu untuk memainkan peranannya selaku Mursyidul Am PAS.

"Kita tetap menganggap Mursyidul Am kita adalah pemimpin dalam parti mengikut landasan Majlis Syura Ulama. Kepimpinan kita adalah secara kolektif dan tidak ada dictatorship," katanya.

Menurut beliau, Nik Abdul Aziz juga tidak perlu meletak jawatan.

Beliau mengulas mengenai nasihat Tun Dr Mahathir Mohamad yang meminta agar Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berundur, Abdul Hadi berkata bekas Perdana Menteri itu tidak mempunyai hak untuk campur tangan dalam urusan parti tersebut.

"Kita ada demokrasi dalam PAS. Semua pihak boleh mengeluarkan pandangan, di mana selama ini pun kita sudah mengamalkannya dan kita dapat menyelesaikan masalah dengan baik," katanya.

Apabila ditanya sama ada Nik Abdul Aziz patut hadir ke mesyuarat khas PAS esok dalam kapasitinya sebagai Mursyidul Am, Abdul Hadi berkata: "Itu terpulang kepada kesihatan beliau. Kita memahami (keadaan) kesihatan dan kesibukan beliau kerana Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kelantan juga sedang bersidang ketika ini".

Sementara itu, katanya PAS telah menutup pintu rundingan dengan Umno untuk membentuk satu kerajaan perpaduan.

Katanya, pucuk pimpinan negara juga sudah berubah dan PAS belum mengetahui apakah sikap yang diamalkan oleh pemimpin negara sedia ada.

"Kerajaan perpaduan tidak ada lagi. Itu dah tutup buku. Perdana Menteri itu (sebelum ini) pun sudah berhenti.

"Pemimpin yang ada kita tidak tahu bagaimana sikapnya dan kedudukannya dan keadaan juga sudah berubah," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen di sini hari ini mengenai cadangannya pada Muktamar PAS ke-55 mengenai pembentukan kerajaan perpaduan.

Beliau berkata Umno juga tidak lagi membangkitkan isu kerajaan perpaduan sebaliknya Umno dan Barisan Nasional (BN) buat masa ini sedang menguruskan krisis yang dihadapi oleh parti komponen mereka.


Era Najib Altantuya : Kes Mahathir Disembur, Terima Pita Dirakam Saksi Sebagai Bahan Bukti

Mahkamah Majistret Kota Baharu Selasa memutuskan untuk menerima sebagai bahan bukti pita yang dirakamkan saksi dalam kes perbicaraan ahli perniagaan, Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff yang dituduh menyembur bahan pemedih mata terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan tiga yang lain, tiga tahun lepas, demikian lapor Bernama.

Majistret Azman Mustafa membuat keputusan itu selepas menolak bantahan Timbalan Pendakwa Raya Idham Abdul Ghani berhubung permohonan pihak pembelaan supaya pita yang dirakamkan jurugambar dan wartawan NTV7, Ahmad Norzaki Mohd Noor, 40, diterima sebagai bahan bukti.

Nik Sapeia, 54, didakwa menyembur bahan pemedih mata sehingga menyebabkan kecederaan terhadap Dr Mahathir, Datuk Ibrahim Ali, Nasir Muda dan Suberi Sahidan pada 28 Julai 2006 pada kira-kira pukul 11 pagi di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa dekat sini.

Ahli perniagaan itu yang diwakili peguam Saseedharan Menon, Shamsul Bahrain Ibrahim, Zainal Abidin Mustaffa dan Mohamad Ilyas Mohd Noor dipanggil untuk membela diri oleh mahkamah pada 28 Julai tahun lalu selepas pihak pendakwaan berjaya menimbulkan kes prima facie terhadapnya.

Nik Sapeia didakwa mengikut Seksyen 324, Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun, atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada hukuman itu, jika sabit kesalahan.