11 Apr 2015

Tragedi Semenyih, Apakah Najib dan Pegawai Di PMO Ambil Iktibar Darinya?


Kematian tiga sahabat satu tragedi peribadi - Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan kematian sahabat rapatnya Allahyarham Tan Sri Jamaluddin Jarjis dan dua orang pegawai kanannya Datuk Seri Azlin Alias dan Datuk Mohd Po'ad Jelani, baru-baru ini sebagai satu tragedi peribadi.

Walaupun bersedih, perdana menteri berkata kematian mereka telah mendorongnya untuk menjalankan tugas dengan lebih baik.

"Kehilangan mereka itu menguatkan iltizam saya untuk menjalankan tugas-tugas saya memimpin negara dengan sebaik mungkin untuk mencapai segala impian, segala cita-cita dan wawasan negara," kata beliau semasa wawancara dalam program Soal Jawab TV3 Edisi Khas, yang disiarkan malam tadi.

Beliau berkata ketiga-tiga arwah telah banyak memberi sumbangan serta telah menjalankan tanggungjawab masing-masing dengan baik.

"Dalam konteks pentadbiran negara, Allahyarham Tan Sri Jamaluddin Jarjis telah memberi sumbangan yang besar dalam pelbagai kapasiti di dalam dan luar negara.

"Allahyarham Datuk Azlin dalam pentadbiran pejabat saya telah menjalankan tugasnya dengan efisien, dengan amanah. Begitu juga dengan Datuk Po'ad sebagai setiausaha sulit saya, telah jalankan tugasnya dengan baik.

Jamaluddin yang merupakan anggota Parlimen Rompin dan bekas Duta Khas ke Amerika Syarikat, serta Azlin, yang merupakan Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, terkorban dalam satu nahas helikopter di Semenyih 4 April lepas.

Po'ad yang merupakan Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri pula meninggal dunia akibat kanser limfoma bulan lepas. -Bernama

ULASAN GB

Hukum kebenaran dan keadilan terus berjalan...

Berlakulah apa yang dinamakan Tragedi Semenyih... yang mengorbankan 6 orang penumpangnya termasuk 2 orang kanan Najib, iaitu Tan Sri Jamaluddin Jarjis dan Datuk Seri Azlin Alias. Tragisnya daripada gambar-gambar yang tersiar di media sosial begitu mengeri dan menggerunkan, yang putus kepala, yang hancur jasadnya... Ianya berlaku selang bebrapa hari selepas pemergian Dato' Poad Jelani. Ketiga-tiganya merupakan orang kuat Jabatan Perdana Menteri (MPO).

Tragedi Semenyih berlaku tatkala Najib sedang "diserang" begitu hebat oleh bekas PM, Tun Dr Mahathir di dalam beberapa isu yang menyangkut hal-hal integriti dan kredibiliti Najib sebagai PM. Isu Altantuya, 1MDB, Jho Low dan anak tiri Najib (Riza Aziz).

Najib setiap kali dikritik dan diserang seperti biasa akan dibela oleh pegawai-pegawainya di PMO. Peruntukan kepada PMO meningkat dari setahun ke setahun sehingga mencecah berbillion ringgit, lebih besar dari mana-mana kementerian yang lain. Jangan lupa pula bayaran untuk konsultan antarabangsa APCO untuk menggilap namanya di peringkat antarabangsa dan peguam UMNO bernama Hasfarizam yang ditugaskan untuk menyaman pihak-pihak yang didakwa mencemarkan nama Najib dan Rosmah.

Berbalik kepada Tragedi Semenyih. Ia berlaku semasa Najib diserang oleh TDM dengan pelbagai isu, dan sebelum berlakunya Tragedi Semenyih itu, pemerintahan Najib sudahpun ditimpakan dengan pelbagai musibah seperti tragedi MH370, MH17 & QZ8501. Musibah-musibah berkaitan dengan penerbangan udara pula berlaku di ketika negara dikejutkan dengan pembelian dan penggunaan jet peribadi oleh Najib dan Rosmah untuk tujuan-tuan rasmi dan peribadi mereka berdua. Kemudian timbul pula dakwaan RM28 juta digunakan untuk mengubahsuai jet peribadi yang digunakan oleh Najib dan Rosmah. Dan PMO seperti biasa mengeluarkan kenyataan penafian berhubung dengan isu-isu yang berkaitan dengan jet peribadi tersebut, sekalipun penafian tersebut tidak dapat meyakinkan rakyat.

Ditengah-tengah hiruk pikuk itulah berlakunya Tragedi Semenyih, dan pegawai-pegawai PMO diantara mangsanya!

Perkara yang telah berlaku sepatutnya menjadi pengajaran kepada Najib. Ia adalah hukum alam, hukum kebenaran dan keadilan yang tidak boleh ditolak, tidak boleh dinafi. Jika ada pegawai di PMO ingin menolak dan menafikan, kini pegawai PMO sendiri "mati", dan nak kata apa lagi?

Sebelum ini GB telah menyatakan bahawa Negara Hancur Rakyat Sengsara Kerana Rosmah Mansor. Akibat keborosan dan ketirisan yang dilakukan oleh Najib, rakyat menanggung beban dengan dikenakan GST.

Dan kita berharap Tragedi Semenyoh membuka hati dan minda Najib serta pegawai-pegawai di PMO supaya bertaubat dan tidak mempertahankan tindakan-tindakan yang sememangnya salah itu. Jika tidak, kita khuatir periistiwa yang lebih dasyat daripada Tragedi Semenyih boleh berlaku, dan semasa itu sesal kemudian sudah tidak berguna lagi.

Sikap Haji Hadi Semakin Jelas, Mahu Bawa PAS Keluar Pakatan Rakyat


PAS sambut baik usaha kerajaan menentang keganasan

PAS menyambut baik dan menyokong usaha kerajaan untuk menangani keganasan menerusi Rang Undang-undang Langkah-Langkah Khas Menentang Keganasan di Luar Negara 2015 yang diluluskan di Dewan Rakyat Selasa lepas, kata Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata, meskipun terdapat beberapa perkara teknikal yang parti tidak bersependapat dengan kerajaan, namun PAS tidak menafikan akan keperluan undang-undang berkenaan bagi mempertahankan kedaulatan dan maruah negara.

"Kami bersatu dalam menentang keganasan, kami tidak mahu keganasan diimport ke negara kita ... kami menganggap apa yang dicetuskan (keganasan) di negara lain tidak sesuai dengan ajaran Islam.

"Kami tidak nafikan perlunya undang-undang itu dan telah dibahas dengan panjang lebar di Parlimen (Dewan Rakyat). Ini tanggungjawab bersama," katanya pada sidang media di Rusila di sini hari ini.

Berhubung penangguhan pembentangan Rang Undang-undang persendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) bagi pelaksanaan hudud di Kelantan ke sesi Dewan Rakyat akan datang dijadual pada Mei, Abdul Hadi berkata, beliau berpuas hati kerana perkara itu telah dipersetujui sebulat suara selepas satu perbincangan diadakan antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri Kelantan.

Katanya, PAS bersetuju untuk tidak terlalu memaksa usul itu dibentangkan lebih awal sebaliknya bersedia mengikut giliran yang telah ditetapkan kerana percaya agenda negara khususnya melibatkan isu keselamatan dan keganasan perlu diutamakan pada masa ini.

"Saya juga dimaklumkan bahawa ada menteri yang membuat kenyataan di Parlimen bahawa akan dipanjangkan perkara ini dalam sidang akan datang. Maka, sebab itu, kami tak perlu tergesa-gesa dalam hal ini," katanya.

Jelas Abdul Hadi, beliau turut berpuas hati dengan sokongan yang diberikan oleh anggota Parlimen yang beragama Islam termasuk UMNO dalam perkara itu dan menganggap penerimaan terhadap hukum berkaitan Islam semakin baik berbanding dahulu.

"Keadaan sekarang tidak seperti tahun 50-an dulu. Tahun 50-an dulu, orang memomokkan undang-undang Islam ini. Tapi, perkara ini dah dianggap sebagai ilmu sejak tahun 70-an hingga hari ini termasuk berlaku perbincangan dalam UMNO dan MCA juga menganjurkan seminar hudud walaupun ada kekalutan. Tapi, itulah, dia (MCA) berjaya anjur secara akademik, secara ilmu dan ini satu perkara yang sangat positif," katanya. – Bernama

ULASAN GB

Hukum kebenaran dan keadilan berjalan...

Haji Hadi memaparkan sikap sebenar yang nampaknya jiwanya lebih hampir kepada UMNO BN daripada Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat telah mengundi untuk menolak POTA kerana ia adalah jelmaan ISA yang mengizinkan penangkapan tanpa bicara.yang bertentangan dengan Islam.

Sejarah membuktikan bahawa kewujudan ISA dulu telah menjadi lesen terbesar bagi pihak kerajaan untuk menjustifikasikan bahawa pihaknya sentiasa benar, alasannya untuk memelihara ketenteraman awam atau kepentingan rakyat. Dalam masa yang sama kerajaan memiliki super power untuk menekan suara kedua atau pendapat alternatif yang cuba dibangkitkan oleh sejumlah rakyat, yang tidak mampu dijawab dengan memuaskan oleh kerajaan. Sedangkan rakyat yang memerhati dapat memahami bahawa ‘ketenteraman awam atau kepentingan rakyat’ yang dilaung-laungkan itu, dalam banyak keadaan adalah ketenteraman dan kepentingan politik dan kedudukan pihak kerajaan sendiri iaitu UMNO BN.

Menteri KDN, Ahmad Zahid Hamidi menyatakan bahawa POTA tidak akan disalahgunakan - tetapi apa jaminannya? Sedangkan ISA dulu pun dikatakan oleh kerajaan tidak akan disalahgunakan, tetapi berapa banyak kali ia disalahgunakan untuk menangkap dan menekan suara pembangkang termasuk ppara pemimpin PAS?

Maka terlalu malang apabila Presiden PAS memgambil sikap menyokong malah memuji POTA berkenaan. Beliau menyatakan bahawa "undang-undang itu dan telah dibahas dengan panjang lebar di Parlimen" sedang beliau sendiri TIDAK HADIR untuk membahaskan undang-undang berkenaan. Setelah ahli-ahli parlimen PR berhempas-pulas menentang RUU POTA berkenaan, tiba-tiba Haji Hadi mengeluarkan kenyataan menyambut baik RUU berkenaan.

Kedua mengenai isu RUU Persendirian menegenai hudud. Tiba-tiba hari ini Haji Hadi membuat U-Turn menyatakan PAS bersetuju untuk tidak terlalu memaksa usul itu dibentangkan lebih awal. Siapa yang sebenarnya yang sebelum ini terburu-buru hendak membantangkan usul itu di dalam sesi ini kalau bukan beliau sendiri? Malah beliau dilaporkan pernah hendak bertemu Najib bagi mempercepatkan pembentangan sul berkenaan.

Datuk Seri Abdul Hadi Awang sedang berusaha menemui Datuk Seri Najib Razak sebelum sidang Dewan Rakyat yang bermula jam 10 pagi esok, bagi membolehkan rang undang-undang persendirian yang dibawanya ke Parlimen dapat dibentangkan pada sesi kali ini, kata Datuk Takiyuddin Hassan.

Ketua sekretariat tetap hudud Kelantan itu berkata, presiden PAS itu sedang menunggu kemungkinan bertemu Najib sama ada malam ini atau esok pagi memandangkan esok merupakan persidangan hari terakhir mesyuarat pertama penggal ke-3 Parlimen ke-13 yang sedang berlangsung ketika ini.

Usaha Hadi itu ialah bagi membolehkan rang undang-undang persendirian itu, yang kini berada di kedudukan terakhir aturan urusan mesyuarat Dewan, diangkat ke kedudukan yang membolehkan ianya dibentangkan di dalam Dewan esok. -petikan TMI 8/4/2015

Kita sudah menyatakan lebih awal bahawa kita tidak perlu terburu-buru di dalam soal hudud. Banyak hal perlu diutamakan terlebih dahulu dan dalamasa yang sama penerangan dan pendidikan terutama kepada bukan Islam adalah lebih patut didahulukan daripada bebrgegak-gempita mahu melaksanakan undang-undang tersebut.

Kini hukum kebenaran dan keadilan berjalan, Haji Hadi akur dengannya.

Nampaknya Haji Hadi sudah mahu membawa PAS semakin jauh dari Pakatan Rakyat sekalipun muktamar PAS bertahun-tahun membuat keputusan mahu memperkukuhkan Pakatan Rakyat. Apa yang dilakukan Haji Hadi lebih lebih kepada mempurkukuhkan UMNO BN dan benarlah kenyataan kita sebelum ini bahawa Hadi Akan Diingati Sebagai Penghancur Pakatan.