17 Jul 2015

Biarlah GHB Jadi Tempat Orang Islam & Bukan Islam Tumpang Naungan RahmatNya

Surat terbuka buat GHB, harapan kepada harapan baharu – Za’im Yusoff

Tuan pengasas Gerakan Harapan Baru (GHB),

Sebetulnya tulisan ini ialah hasil perbincangan dan sumbang saran rakan-rakan seangkatan yang pernah bergelumang dengan kepelbagaian jemaah, parti dan wadah; anak-anak muda yang sebetulnya sudah merasakan masa depan Malaysia semakin nazak disesakkan kebobrokan insan dari peringkat paling atas sampailah peringkat paling bawah, di tanah tumpahnya darah, Malaysia yang bertuah inilah.

Jujurnya, selepas melihat keberanian tuan melawan arus saat GHB tercetus, ia sekali gus menumbuhkan harapan kembali.

Hayat wajib diteruskan selagi maut belum membilah tenggorok. Justeru, GHB dilihat sebagai talian hayat kepada harapan untuk sebuah Malaysia yang lebih baik pada masa hadapan.

Tuan,

Ya, ada dalam kalangan rakan-rakan kita menganggap Tuan sebagai golongan kecewa tetapi dengan tercetusnya GHB, kami melihat tuan sebagai golongan pemimpin yang tidak pernah berputus asa.

Menjadi kelaziman spesies makhluk ciptaan Tuhan, selagi hidup, selagi itu berjuang mencari ruang dan peluang untuk terus maju dan berkembang, berpindah dan berhijrah apabila langkahnya diempang mahupun ditempangkan oleh musuh yang mungkin tidak sengaja berseteru.

Kami maklum sekiranya jawatan yang tuan kejar, dengan mudah-mudahnya tuan boleh berhijrah mengerumuninya daripada ketumbukan pemerintah; namun tuan memilih jalan yang benar-benar susah; membina GHB daripada titik terendah semata-mata untuk memastikan hayat perjuangan rakyat pasca Pilihan Raya Umum 2013 tidak tersekat. Dari itu, tahniah!

Namun tuan, di sini apalah sudi kiranya mendengar sedikit sebanyak sumbang saran kami, harapan kami terhadap GHB ini agar harapan yang dijanjikan bukan harapan palsu namun harapan yang menjadi realiti demi masa depan ibu pertiwi.

Tuan,

Kami menerima maklum bahawa GHB adalah berteraskan Islam dengan mengedepankan prinsip amanah, progresif dan peduli.

Pertamanya, kami berpesan kepada tuan untuk jujur dengan agama, jujur dengan Islam. Sudah berapa banyak kita menyaksikan bagaimana nas-nas Tuhan dikhadamkan untuk kepentingan peribadi juga organisasi hingga mencekup mulut rakyat jelata daripada berbeza pandangan.

Sebaliknya, tuan jikalau jujur dengan Islam haruslah tuan menjadi khadam kepada nas-nas dengan kefahaman yang bukan sahaja mendalam bahkan juga meluas agar Rahmat Islam itu merentas setiap agama mahupun ras.

Kami khuatir kalau-kalau tuan tergelincir memainkan api perkauman dan keagamaan sedangkan yang kita perlukan daripada tuan adalah untuk benar-benar menguruskan perbezaan kepelbagaian kaum dan agama. Apatah lagi, agama dan kaum tidak pernah bersalah – jika tidak masakan perlembagaan negara kita mengiktiraf kepelbagaian agama dan kaum sejak Malaysia lahir lagi.

Kami perlukan tuan menukarkan kepelbagaian ini kepada kekuatan kita sebagai sebuah negara bangsa dan bukannya kepelbagaian sebagai jalan untuk bersengketa.

Bagi muafakat pakatan yang baru, pastikan tuan bukan sekadar mengisi vakum kekosongan perjuangan Islam sebaliknya tuanlah yang menjadi penyatu semisal sosok Datuk Seri Anwar Ibrahim mahupun Allahyarham Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Jangan sesekali berulasan sesuatu yang pihak GHB belum mendapat kepastian lantaran pantasnya kenyataan selalunya mencantas diri sendiri, tetapi tidaklah pula terlalu naif sehingga terlepas memberikan maklum balas khususnya hal-hal berkaitan sentimen keagamaan dan perkauman.

Tuan membawa Islam. Islam sudah masyhur dengan kepelbagaian aliran dalam bermacam-macam segi. Jadilah pemimpin yang menyatukan ummah dan berjiwa seluas langit selebar bumi.

Serahkan urusan hukum hakam ibadah terutama yang menjadi status quo masyarakat semisal persoalan mazhab kepada para ulama.

Dalam hal-hal fekah, yang kami impikan adalah untuk tuan mengingatkan kami supaya bertakwa di dalam khutbah dan menjadi imam solat berjemaah.

Di akhirnya, biarlah GHB dilihat sebagai agen penyatu; tempat orang-orang Islam dan bukan Islam menumpang naungan rahmatNya.

Tuan,

Kembalikan ahli politik ke fungsi asal penciptaan insan. Ahli politik sebagai khalifah. Ahli politik yang memakai sifat-sifat Allah dengan mendahulukan rahmat berbanding amarah sekalipun amarah sesekali perlu itupun untuk hal-hal tertentu yang benar-benar mengganggu perjalanan sesebuah negara.

Kita mahukan ahli politik sebagai khalifah yang tidak menjadikan keredaan Allah sebagai semata-mata lapikkan alasan sebaliknya seorang ahli politik sebagai khalifah itu berusaha secara istiqamah dan profesional bahawa keredaan Allah kepada pemimpin adalah apabila pemimpin menjalankan pembaikan kepada negara mahupun dunia. Pembaikan yang digerakkan oleh gerak Sunnatullah dan tindak Syariatullah yang tidak pernah dijuzuk-juzukkan.

Oleh itu, mengakulah andai tuan lemah dalam bidang yang tuan bukan berkeahlian. Sebagai pemimpin, tugas tuan untuk memimpin dan mengurus bukannya membimbing dan mencetuskan penyelesaian atas hal-hal yang tuan tidak pakar.

Dalam apa juga bidang, polisi, dasar dan pendekatan, wajibkanlah diri-diri tuan merujuk kepada yang berkeahlian sekalipun mereka datang daripada kelompok musuh politik tuan. Tidak perlulah tuan menapis fikrah, cukuplah tuan menapis hujah dan bekerjasama dengan ahlinya sekalipun mereka naif siasah.

Mulakanlah perbincangan dengan mereka, “hari ini mari kita berbincang demi kepentingan rakyat dan masa depan negara”. Jika tuan mengikut kehendak dan ego sendiri, tuan ternyata zalim lantaran hanya dengan menjalankan pendapat golongan berkeahlian sahajalah, tuan melangsaikan amanah kepimpinan.

Beringatlah, pemimpin adil pemimpin dijulang, pemimpin zalim pemimpin dibuang. Di sini, jangan sesekali bertolak ansur dengan nilai integriti. Sekiranya ditakdirkan ada dalam kalangan tuan terpalit dek isu integriti, dengan besar hati, undurlah tanpa perlu menunggu memorandum mahupun demonstrasi rakyat.

Justeru, politik sesekali tidak boleh dilihat sebagai jalan saraan kehidupan tuan; sebaliknya politik ialah peluang untuk tuan berkhidmat kepada hamba Allah sebelum tuan menemuiNya selepas jujur memimpin.

Tuan,

Jadikan keberadaan GHB sebagai sebuah parti politik yang berbeza. Bukan sekadar mengulangi skrip-skrip perjuangan isu rakyat semata-mata tetapi juga bertindak membina kapasiti polisi dan tatacara bernegara dalam bidang-bidang kritikal dan major negara.

Hal ini tidak mampu lahir andai tiada budaya ilmu dalam kalangan ahli GHB nanti. Kita tidak mahu mengeluarkan dokumen itu dan ini, negara dengan label begitu jenama begini namun isi-isinya sekadar kelongsong yang kosong.

Jadilah pembangkang yang bukan hanya tahu membangkang dengan menyenaraikan lambakan masalah tetapi paling mustahak menjadi suara alternatif yang memberi jalan keluar kepada kemelut suasana. Jalan keluar yang proaktif yang jelas bukan sekadar hamburan semata-mata nas.

Kami maklum dalam kalangan tuan ramai yang berkeahlian dan rajin menulis pandangan dan pemikiran. Teruskan budaya keilmuan ini kerana sebenarnya tugas kita bukan sekadar membina negara malah sebuah tamadun juga dan tiada ketamadunan tanpa asas keilmuan yang kukuh dan ampuh.

Tuan,

Akhirnya Tuan, politik ialah jalan khidmat yang mendekatkan Tuan kepada syurga dan menjauhkan Tuan daripada neraka jika benar tujuan dan perjalanannya.

Tinggalkan sahaja mereka yang berdendam lantaran orang yang berdendam tidak lebih hanyalah sesosok jasad yang sedang minum racunnya sendiri namun mengharapkan orang di sebelahnya mati.

Pandanglah setiap daripada rakyat tuan termasuk musuh politik tuan dengan pandangan Rahmat; bahawa setiap yang buruk boleh berubah – hal ini semestinya memerlukan jiwa yang besar dalam gerak duduk dan tindak tanduk kepimpinan tuan sekalian.

Kita tidak mempunyai banyak masa untuk bergaduh dan mencipta musuh. Lantaran, untuk membina perjuangan itu pun memerlukan seluruh saat dalam kehidupan yang entah berapa lagi bakinya. Mulakanlah dengan kejujuran, kami anak-anak muda Insya Allah bakal sama bergandingan.

Kami akhirkan pesanan ini dengan cuplikan puisi Pak Samad, pejuang sasterawan rakyat, yang menggambarkan nekad harapan kami yang kuat:

Tanah air akan indah, megah dan bermaruah
Jika kita senantiasa mensyukuri anugerah Allah
Dan bumi akan subur, makmur dan mewah
Jika kita bekerja dan berikrar hidup bersama.
Kami bukan sekadar harap-harap. Ini sebenar-benar pengharapan.

TITM Mohon Maaf Tapi Kami Sudah Nekad Tinggalkan Parti... InsyaAllah

Timbalan presiden PAS mohon maaf, rayu ahli jangan tinggalkan parti

Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man memohon maaf kepada semua ahli PAS atas krisis yang sedang dihadapi parti itu sekarang ini dan memujuk mereka agar tidak meninggalkan parti.

Timbalan presiden PAS itu berkata, ahli-ahli tidak perlu meninggalkan parti kerana pemimpin yang tidak mereka sukai akan pergi juga satu hari nanti.

"Kepada ahli-ahli parti, saya mewakili barisan kepimpinan PAS Pusat yang baharu dan lama memohon maaf atas krisis yang sedang dihadapi parti pada masa ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Pemimpin datang dan pergi. Yang ada hari ini akan pergi jua satu hari nanti."

Kumpulan yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sudah menubuhkan Gerakan Harapan Baru (Harapan Baru) – medium sementara sebelum Pendaftar Pertubuhan (RoS) meluluskan sebuah parti baharu .

Tuan Ibrahim dalam ucapan sempena hari raya itu berkata, hari raya tahun ini berbeza dengan yang sudah-sudah.

"Hari Raya ini cukup berbeza kerana negara hari ini berada di dalam persimpangan dan rakyat pula terjerut di tengah-tengahnya. Hari ini Malaysia berdepan dengan pelbagai masalah."

Menurut Tuan Ibrahim yang berada dalam "cai" kumpulan konservatif dalam pemilihan PAS lalu, negara berdepan dengan kelemahan nilai ringgit dan ketidakyakinan pelabur kesan daripada kemelut politik.

Kepimpinan negara pula, katanya, menghadapi masalah integriti, tuduhan rasuah dan tidak amanah dalam kontroversi yang melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Majlis Amanah Rakyat (Mara), Tabung Haji dan lain-lain.

"Institusi-institusi kerajaan berdepan dengan masalah defisit kepercayaan rakyat dan kredibiliti, termasuklah Bank Negara, hanya kerana kemelut 1MDB. Tugas mereka umpama kertas membalut api."

Di tengah-tengah kemelut ini, katanya, terjadilah pula insiden Low Yat yang cuba diambil kesempatan sesetengah pihak untuk menghidupkan api perkauman yang dahsyat.

"Khazanah negara termahal iaitu kepelbagaian dan keharmonian rakyatnya cuba diroboh sekadar cuba mengalihkan pandangan rakyat daripada isu sebenar yang sedang melanda negara."

Menurut Tuan Ibrahim, ketika Barisan Nasional berada dalam keadaan lemah, parti-parti pembangkang turut berpecah.

"Kerjasama yang terjalin sejak 2008 kini goyah dan tidak menentu. Apapun kerja melawan kezaliman dipercayai akan terus dipergiatkan sehingga PRU14.

"Kita tetap sahabat, walaupun bukan ahli keluarga," katanya dilihat cuba memujuk agar kerjasama boleh terus terjalin di kalangan parti pembangkang ketika PAS berpecah dua. -TMI

ULASAN GB

SSetelah difitnah, dimaki, dihalau.... tiba-tiba kini memohon maaf dan meminta jangan tinggalkan parti...

Kalau tak der apa-apa masakan tempua bersarang rendah! Apakah sudah sampai ke telinga Tuan Ibrahim bahawa gelombang besar-besaran ahli-ahli PAS akan meninggal parti di seluruh negara pada Syawal ini?

Tuan presiden baru kata, parti baharu tidak akan kekal lama. Cuma dua tahun katanya. Ketua Penerangan PAS Pusat, Nasruddin Hassan Tantawi menuduh Gerakan Harapan Baru sebagai pengkhianat. Zaharuddin Mohammad, menantu Presiden pula menyelar Rafizi yang menyokong GHB sebagai kurang ajar... kini Tuan Ibrahim merayu jangan tinggalkan PAS. Untuk apa Tuan? Untuk kumpulan ulama terus mencaci maki kami?

Semua sudah pun bersiap sedia, talipinggang keselamatan sudah pun berikat... hanya menunggu semboyan berbunyi untuk kenderaan baharu kami bergerak ke hadapan...

Jika ada sekelumit kejujuran dan keikhlasan di dalam perjuangan PAS, insyaAllah kita akan bertemu di puncak kebenaran dan keadilan... kerana kami Harapan Baharu ada di sana dan menuju ke Putrajaya bersama sahabat setia kami di dalam Pakatan 2.0.