19 Nov 2013

Ibrahim Ali Selesai Jalani Penjara Sehari, Akan Buat Rayuan Esok

Datuk Ibrahim Ali (tengah) bebas selepas menjalani hukuman penjara sehari dan denda RM20,000. Gambar The Malaysian Insider, 19 November, 2013.

Ibrahim Ali bebas, akan buat rayuan esok untuk bersihkan namanya

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali menghabiskan sehari di kompleks mahkamah Kuala Lumpur hari ini bagi menjalani hukuman penjara sehari kerana menghina mahkamah.

Sebaik saja dibebaskan, Ibrahim mendakwa mahkamah salah menjatuhkan hukuman penjara dan denda ke atas beliau kerana menghina mahkamah.

Ibrahim telah dibebaskan selepas sehari ditahan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur dan dibebaskan apabila tamatnya waktu bekerja hari ini dan membayar denda RM20,000 yang dikenakan ke atas beliau.

Ibrahim menegaskan dia tidak bersalah kerana dia bukan pihak yang bertanggungjawab terhadap tulisan yang didapati menghina kehakiman itu.

Beliau telah dijatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM20,000 oleh Mahkamah Tinggi selepas didapati bersalah menghina mahkamah hari ini.

Ini berikutan penyiaran satu rencana dalam laman web Perkasa oleh blogger Zainudin Salleh yang didapati merosakkan reputasi hakim Mahkamah Tinggi, Datuk V. T. Singham.

Singham merupakan hakim dalam kes saman fitnah oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Utusan Melayu (M) Bhd.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk John Louis O'Hara juga hari ini menjatuhkan hukuman empat minggu penjara ke atas Zainuddin.

Dalam pada itu, Ibrahim akan mengemukakan rayuan esok bagi membersihkan namanya.

Ibrahim yang mengenakan kot dan berseluar hitam itu meninggalkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur tepat jam 5.08 petang tadi setelah dikenakan perintah untuk berada dalam kompleks mahkamah sepanjang hari ini.

"Saya akan mengemukakan rayuan esok bagi membersihkan nama saya setelah artikel itu dipertanggungjawabkan atas nama saya sendiri.

"Artikel itu disiarkan oleh Zainudin atas nama Media Perkasa malah saya sendiri tidak mengetahui kata laluan ke blog itu. Saya anggap diri saya tidak bersalah namun saya menerima keputusan mahkamah hari ini,” katanya kepada The Malaysian Insider semasa menikmati minum petang di kafeteria mahkamah.

Namun begitu, Ibrahim tidak kesal dengan penahanan sebegini kerana ia bukan perkara baru bagi beliau.

Kata Presiden Perkasa itu, dia hanya mangsa keadaan ekoran tersiarnya tulisan di dalam laman Perkasa.

"Penahanan ini bukan perkara baru bagi saya. Saya mangsa keadaan. Saya dijatuhkan hukum atas kesalahan yang saya tidak buat.

"Artikel oleh Zainudin. Mengkritik mahkamah dan hakim atas isu Anwar saman Utusan. Dia tulis dalam blog dia. Nama dia. Kemudian dia muatkan artikel itu dalam laman web Perkasa.

"Laman web itu didaftar atas nama dia sendiri. Tiada kena-mengena dengan saya. Apa pasal saya dihukum?" kata Ibrahim sambil minum teh tarik di kantin mahkamah. -TMI

Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Ibrahim Ali & Blogger Perkasa Dihukum Penjara Berkuatkuasa Hari Ini

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali dan penulis blog Zainuddin Salleh bersalah atas kesalahan menghina mahkamah.

Kesalahan itu merujuk kepada penerbitan satu tulisan Zainuddin di laman web PERKASA pada 7 Januari lalu yang dianggap mencalar imej Hakim Mahkamah Tinggi Datuk VT Singham.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara sehari ke atas Ibrahim, berkuatkuasa hari ini dan juga denda RM20,000.

Mahkamah turut menetapkan hukuman penjara empat minggu ke atas Zainuddin, berkuatkuasa hari ini.

Zainuddin dalam tulisannya mendakwa Singham, yang mendengar kes saman difailkan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas Utusan Malaysia pada masa itu, sebagai pro-pembangkang.

Zainuddin juga mempersoalkan orientasi seksual hakim berkenaan dan menyatakan bahawa hakim tersebut masih bujang.

Hukuman dijatuhkan oleh Hakim Datuk John Louis O'Hara.

Susulan itu, Ibrahim diperintahkan ditahan di lokap kompleks mahkamah Kuala Lumpur sehingga jam 5 petang ini.

Dalam penghakimannya, Hakim O'Hara berkata tindakan oleh kedua-dua defendan merupakan serangan ke atas Hakim Singham dan turut mempersoalkan integriti dan kesaksamaan hakim tersebut.

Tambahnya, tulisan di laman web tersebut juga sub judice kerana Hakim Singham pada waktu itu mendengar kes saman oleh Anwar ke atas Utusan Melayu (M) Bhd dan ketua pengarangnya Datuk Abdul Aziz Ishak.

"Penghakiman yang sesuai perlu dibuat. Saya berharap ini menjadi penghalang kepada sesiapa yang menghina mahkamah," kata O'Hara.

Sementara itu, peguam Ibrahim, Adnan Seman @Abdullah berkata hakim enggan membenarkan permohonan untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman, yang menyebabkan Ibrahim terpaksa dipenjara selama sehari hari ini.

"Saya akan failkan rayuan ke atas hukuman itu esok... dengan asas bahawa laman web tersebut tidak dimiliki oleh PERKASA," kata Adnan kepada pemberita. -mk


Ibrahim Ali guilty of contempt, jailed a day


PETALING JAYA: Perkasa president Ibrahim Ali was today found guilty of contempt of court over his NGO’s attack on Justice VT Singham early this year.

Justice John Louis O’Hara sentenced him to one day jail and RM20,000 fine.

On Jan 8, Perkasa published an article penned by Zainuddin Salleh, which questioned Singham’s impartiality, his past judgments and also insinuated on his sexuality.

Zainuddin launched the attack against Singham as the latter was the presiding judge in the RM50 million defamation suit filed by Opposition Leader Anwar Ibrahim against Utusan Malaysia.

Speaking on the matter, PKR lawyer Latheefa Koya said that they brought a committal proceedings against Ibrahim and article’s author for defaming Singham while the defamation suit was on-going.

“And today, Justice John Louis O’Hara found Ibrahim and Zainuddin guilty of contempt,” she said.

Zainuddin meanwhile was slapped with a four weeks jail term.

PKR legal counsel R Sivarasa said that in his verdict, Justice O’Hara described Perkasa’s outburst against Singham as an attack on judiciary’s integrity.

“O’Hara also said the criticism was very serious and scandalised the judiciary. On top of that, he also said that Perkasa was attempting to influence the outcome of the defamation suit by launching a personal attack against Singham,” said the Subang MP.

On why Ibrahim was also punished, Sivarasa said that the judge did not see the Perkasa chief distancing himself from the article published in his NGO’s website.

“The article was published on his NGO’s website. In addition, Ibrahim did not distance himself from the post and he did not take steps to remove the article,” said Sivarasa.

Meanwhile, Ibrahim’s lawyer Adnan Seman said that his client would be appealing against the sentencing, claiming that the former had no link to the website.

“It is not Perkasa’s official website and Ibrahim did not come up with the content. My client didn’t know about the content neither when it was produced.” he said.
-FMT


[VIDEO] Ada Apa Di Villa Nabila?


Villa berhantu” di Johor Bahru jadi perbincangan hangat pengguna Internet

Khabar angin mengenai 23 remaja yang hilang di sebuah vila lama dekat Danga Bay Johor Bahru semalam menjadi perbincangan hangat rata-rata pengguna laman sosial Facebook hari ini.

Di laman sosial Twitter, berita mengenai villa berhantu tersebut atau lebih dikenali sebagai Villa Nabila menjadi "trending" sejak dari semalam hingga ke hari ini.

Rata-rata pengguna Internet berkongsi kisah dan maklumat mengenai Villa Nabila yang tersenarai antara lima tempat paling menyeramkan di Malaysia oleh portal pelancongan Amerika Syarikat, Expedia.

Biarpun perkara mengenai kehilangan 23 remaja yang hilang dalam villa tersebut dinafikan polis, pengguna Internet percaya perkara sebenar cuba disembunyikan pihak berkuasa.

"Apa sebenarnya cerita #VillaNabila ni? @TwtICYM ada tweetpic gambar2 tu semua gambar betul ke? BUKAN SEORANG SAJA YANG 'DISOROK' katanya." kata pengguna twitter @CikHaf.

"@Hannis Chan: Media massa kata seorang je yang hilang. Hal ini kerana media massa tak nak memperbesarkan cerita, atas sebab2 tertentu," kata seorang lagi pengguna Twitter.

Satu laman Facebook "Misteri Villa Nabila di Johor Bahru" yang dibangunkan mendapat 48,920 tanda suka oleh pengguna Internet dalam masa hanya semalaman.

Terdapat enam versi cerita mengenai Villa Nabila yang tidak berpenghuni selama 40 tahun antaranya Nabila yang merupakan anak tunggal dari keluarga kaya raya dibunuh oleh orang gajinya.

Versi lain pula menyatakan Villa Nabila itu asalnya dinamakan Christine Palace sempena nama isteri seorang ahli perniagaan dari barat.

Anak ahli perniagaan yang bernama Nabila akhirnya dibunuh kerana keengganan bapanya membahagikan kan harta kepada adik beradiknya lain menyebabkan villa itu akhirnya terbiar tidak berpenghuni.

Sementara itu Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Abdul Samad Salleh hari ini berkata pihaknya hanya menerima satu laporan polis berhubung kehilangan seorang remaja berusia 16 tahun yang gagal pulang ke rumah sejak Sabtu lalu yang didakwa memasuki Villa Nabila di sini.

Operasi mencari remaja berasal dari Majidee itu masih diteruskan dan disiasat dibawah kes orang hilang.

Turut dilaporkan kawasan luar vila tersebut kini dipenuhi dengan kehadiran orang ramai. -TMI

Villa Nabila: Hanya seorang gagal pulangJOHOR BAHRU - Bagaikan pesta keramaian, sebuah banglo tinggal di Jalan Skudai, di sini, dikerumuni orang ramai setelah tersebar berita yang mendakwa sekumpulan 30 remaja dilaporkan hilang selepas memasuki rumah agam itu, awal pagi kelmarin.

Tujuh daripada mereka didakwa ditemui, manakala baki 23 lagi masih hilang.

Peristiwa pelik ini dikaitkan dengan fenomena paranormal di kediaman dikenali Villa Nabila.

Ia sudah menjadi viral di laman sosial dalam pelbagai versi, sekali gus mengundang rasa ingin tahu dalam kalangan penduduk sekitar.

Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Superintendan Abdul Samad Salleh, bagaimanapun, menafikan dakwaan kehilangan sekumpulan remaja berkenaan.

Bagaimanapun, beliau mengesahkan menerima satu laporan daripada seorang wanita berusia 39 tahun dari Majidee, di sini, yang mengatakan anaknya gagal pulang ke rumah, sejak Sabtu lalu.

Menurutnya, pengadu itu menyatakan pada Sabtu lalu, jam 3.30 petang, anak lelakinya, Mohamad Izzat Izzudin Hussin, 16, keluar bersama rakan ke bandar raya ini.

Selepas mendapati anaknya itu belum pulang, wanita tersebut bertindak menghubungi rakan anaknya.

“Pada Ahad, kira-kira jam 7.30 malam, ibu remaja itu dihubungi seorang kenalan anaknya yang memberitahu remaja itu bersama rakan-rakannya telah masuk ke Villa Nabila,” katanya.

Abdul Samad berkata, gerakan mencari dilancarkan, melibatkan anggota polis, bomba dan penyelamat serta Unit Pengesan Anjing (K9), tetapi mereka gagal menemui sesiapa pun di kawasan itu.

Mengulas pelbagai spekulasi dan versi cerita berkaitan di laman sosial, Abdul Samad menegaskan, individu terlibat diminta tidak menyebarkan berita yang tidak dapat dipastikan kesahihan sumber dan orang ramai dinasihatkan tidak mempercayai ia secara melulu.

“Ia bukan sahaja menyalahi undang-undang, malah mendatangkan kegusaran dalam kalangan orang ramai,” katanya.

Usaha mendapatkan ibu Mohamad Izzat gagal kerana dia difahamkan enggan ditemu bual sebaik keluar dari Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Selatan, kira-kira jam 2.30 petang, semalam.

Pelbagai versi kehilangan

Sementara itu, Sinar Harian berkesempatan mendapatkan dua daripada tujuh remaja yang dikatakan berjaya keluar dari villa yang ditinggalkan hampir 70 tahun lalu.

Megat Irfan Abdullah Shariman, 16, berkata, dia menyertai rakan lain memasuki villa itu pada jam 12.30 tengah malam (hari Sabtu malam Ahad) untuk melepak.

Menurutnya, ketika di villa itu, beberapa rakan diserang histeria dan mereka bergegas turun kira-kira 20 minit kemudian.

“Kami seramai 30 orang sempat berkumpul dan bersama-sama ke Masjid Kolam Air, untuk mendapatkan bantuan, kemudian bersurai,” katanya. Dia berkata, dia tidak kenal mangsa yang dilaporkan hilang.

Junaizi Rafifi Jamaluddin, 13, berkata, ada dua kumpulan ke villa itu pada malam tersebut.

Jelasnya, dia bersama lapan orang lagi berkumpul di luar dan ketika itu satu kumpulan lain sudah pun masuk.

“Kami masuk sekitar jam 12.30 tengah malam, untuk merakam video (tentang) apa yang ada di kawasan itu sebelum salah seorang rakan perempuan jatuh dan dirasuk.

“Selepas itu, kami semua keluar dan dimaklumkan ada rakan lelaki yang keciciran, tapi saya tak pasti (siapa),” katanya.

Villa Nabila lokasi misteri

Kawasan Villa Nabila yang terletak di atas bukit berkeluasan lebih kurang empat padang bola, mempunyai tiga rumah tinggal, dikelilingi hutan dan belukar serta muka bumi cerun.

Ia disenaraikan sebagai lokasi misteri berdasarkan satu kes pembunuhan yang berlaku 70 tahun lalu di sebuah daripada villa itu.

Kisah pembunuhan itu dikatakan menghantui setengah penduduk.

Barangkali disebabkan itu kawasan tersebut ditinggalkan meskipun kedudukannya strategik, iaitu menghadap Selat Tebrau.

Pesara tentera, Subhi Saad, 52, berkata, dia pernah pergi ke kawasan itu bersama rakannya, tiga tahun lalu dan percaya tempat itu ada kaitan dengan fenomena paranormal.

“Saya naik hingga ke tingkat tiga untuk meninjau, tapi tak jumpa sebarang perkara pelik.

“Cuma, ketika turun anak tangga, saya dan rakan terbau sesuatu yang sangat harum. Teringat pesan orang tua, kita tidak perlu menegur. Saya dan rakan pun keluar tanpa mencari punca bau itu,” katanya.

Orang ramai teruja tinjau lokasi

Misteri kehilangan remaja itu yang menjadi topik hangat di laman sosial, mencetuskan perasaan ingin tahu masyarakat sekitar.

Berita itu yang mula tersebar sejak awal pagi semalam, semakin hangat diperkatakan sehingga mencetuskan kesesakan.

Jalan Skudai, yang menjadi laluan utama ke pusat bandar raya Johor Bahru dan ke Villa Nabila sesak dengan orang ramai yang mahu tahu apa yang berlaku di lokasi itu.

Tindakan setengah pengguna jalan raya memperlahankan kenderaan dan meletakkan kenderaan di sisi jalan memburukkan lagi keadaan kesesakan.

Tinjauan jam 3 petang semalam, masih ramai berdiri dan masuk ke kawasan villa itu, meskipun polis memasang pita melarang orang awam masuk.
-SH


ULASAN GB

Hmmm tempat budak-budak remaja buat maksiat dikatanya berhantu... memang berhantu sebab syaitan-syaitan muda jantan betina lepak di situ...Kempen Melampaui Batas: PAS Perlu Tegas Ambil Tindakan


Pensyarah disiasat kerana cerca pemimpin PAS dalam kempen

Jawatankuasa Pemilihan PAS sedang membuat kajian mendalam terhadap tuduhan seorang pensyarah terhadap dua pemimpin PAS dalam satu majlis anjuran parti itu di Perak baru-baru ini.

Pengerusinya Asmuni Awi berkata, pihaknya sedang menyiasat laporan itu dan setelah cukup maklumat, ia akan diserahkan lepada Lembaga Disiplin PAS untuk diambil tindakan.

Dalam majlis Liqa' Fikri (bercambahan pemikiran) anjuran Lajnah Tarbiyah PAS Perak itu, seorang penceramah program yang disertai ahli dan pemimpin PAS itu didakwa membuat pelbagai tuduhan terhadap dua pemimpin PAS iaitu Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS (PPP) Dr Dzulkefly Ahmad dan ahli parlimen Bukit Gantang, Datuk Dr Mujahid Rawa.

Penceramah yang merupakan ahli jawatankuasa Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) Dewan Ulama PAS Pusat itu didakwa menghamburkan kata-kata kesat yang tidak dibenarkan dalam garis panduan menjelang muktamar PAS.

"Kita sedang kaji sama ada tindakan itu perlu diambil ke atas pihak penganjur atau penceramahnya. Apa-apapun, kita hanya akan siapkan laporan dan serahkan kepada Lembaga Disiplin PAS yang dipengerusikan oleh Datuk Wan Mutalib Embong untuk bertindak," kata Asmuni kepada The Malaysian Insider.

Selain kes di Perak itu, Jawatankuasa Pemilihan PAS juga sedang menyiasat satu poster yang dibuat terhadap calon ketua Pemuda PAS, Zulhazmi Sharif.

Dalam poster yang disebar luas dalam Facebook itu, muka Zulhazmi diletakkan gambar anjing bersama muka dua lagi calon ketua pemuda iaitu Suhaizan Kayat dan Kamaruzaman Mohamad.

"Kita sedang menyiasat siapa yang bertanggungjawab ke atasnya. Jika mempunyai bukti kita akan serahkan kepada Lembaga Disiplin PAS untuk bertindak ke atas orang berkenaan," kata Asmuni.

Selain kedua-dua kes itu, jawatankuasa yang dipimpin Asmuni itu juga menerima lima lagi aduan daripada pelbagai pihak dalam PAS yang membuat aduan tentang perjalanan kempen menjelang Muktamar PAS ke-59, 22 hingga 24 November ini.

Sebelum ini, Asmuni dalam sidang medianya menegaskan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak sekiranya terdapat laporan yang mendakwa calon menyalahi peraturan yang telah ditetapkan.

Ini termasuklah pelanggaran peraturan yang melibatkan persaingan tidak sihat seperti terdapatnya unsur sabotaj bagi menjatuhkan calon lain. _TMI


Kempen pemilihan Pas bermula dengan kotorSHAH ALAM – Kurang 24 jam selepas senarai muktamad calon pemilihan Pas bagi sesi 2013-2015 diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihannya, Asmuni Awi, sudah pun muncul kempen memburuk-burukkan calon parti itu yang dimuat naik ke dalam laman media sosial Facebook hari ini.

Menurut sumber Sinar Harian Online, kempen berbaur hasutan dan cuba menjejaskan undi calon Ketua Dewan Pemuda Pas itu menggunakan akaun ‘Fikrah Islamiah Pilihan Kami’ dengan mengubah wajah salah seorang calon yang bertanding iaitu Zulhazmi Shariff dengan gambar anjing.

Manakala dua lagi pencabar Zulhazmi seperti Suhaizan Kaiat dan Kamaruzaman Mohamad pula menggunakan wajah sebenar.

Pemilik akaun tersebut turut memuat naik beberapa mesej yang merujuk kepada perjuangan kerajaan perpaduan yang sebelum ini lantang disuarakan oleh bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa dan bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hassan Mohamed Ali.

“Jika aning-anjing liberal ini berjaya menguasai parti, maka lihatlah sendiri akan lebih ramai lagi para pejuang Islam akan menerima nasib yang sama seperti Ustaz Nasarudin dan Dr Hassan Ali.

“Mereka akan terus menerus menjadi kuda kepada PKR dan DAP...maka ketika itu percayalah penyatuan umat Islam Melayu hanya akan tinggal impian,” katanya.

Selain menghasut, pemilik akaun tersebut turut mendakwa Suhaizan hanyalah ‘kambing hitam’ kepada golongan liberal dengan bertujuan untuk memecahbelahkan perwakilan Pas khususnya undi Kamaruzaman yang dikatakan mempunyai pemikiran Islam yang jelas.

“Golongan ini amat bimbang dengan Kamarulzaman yang mempunyai fikrah islam yang jelas maka Kamarulzaman wajib dinyah keluar dari Dewan Pemuda bagi melakasanakan kerja-kerja jahat mereka.

“Perlu diingatkan bukan saja hala tuju parti kita terletak di tangan para perwakilan sekalian namun kekuatan ummah atau umat Melayu Islam juga terletak kepada keputusan yang kita buat dalam muktamar ini,” katanya sambil menyifatkan satu undi kepada Suhaizan bermakna akan menghilangkan satu undi kepada Islam.

Kempen itu jelas menyalahi peraturan pemilihan Pas kali ini yang membenarkan calon mempromosikan diri namun tertakluk beberapa garis panduan parti itu.

Antaranya ahli Pas dilarang menerbit, mengeluar, menyiar atau mengedarkan dalam sebarang bentuk kenyataan sama ada secara lisan atau bertulisan atau grafik atau karikatur dalam apa-apa medium sekalipun yang mengandungi fitnah, kejian, celaan, sindiran, atau apa jua kenyataan palsu sama ada secara langsung atau tidak langsung dengan tujuan mempengaruhi atau mendorong mana-mana ahli Pas supaya mencalonkan atau tidak mencalonkan atau mengundi atau tidak mengundi mana-mana ahli Pas.
-SH 10 Nov 2013


ULASAN GB

Sungguh keterlaluan dan melampau batas.

Ia sekaligus menguji kewibawaan Jawatankuasa Pemilihan PAS dan Lembaga Disiplin PAS untuk mengambil tindakan ke atas pihak tersebut SEKALIPUN mereka mengaku diri mereka ulama dan pro-ulama.

Kegagalan untuk mengesan dan mengambil sebarang tindakan ke atas mereka akan menyebabkan parti akan musnah hasil dari mereka selama ini yang telah lama dilihat esu dan tidak bermaya di dalam mendisiplinkan ahli-ahli di dalam organisasi PAS.

Hadkan Jangkahayat Kereta: Rakyat Dipaksa Beli Kereta Baru?


Setelah gagal tunai janji turun harga, hadkan pula jangka hayat kereta, dakwa Rafizi

Setelah memungkiri janji untuk menurunkan harga kereta, kerajaan Barisan Nasional (BN) menaikkan pula harga minyak dan kini akan menghadkan jangka hayat kereta kepada 12 tahun sahaja.

"Ini akan menindas keluarga berpendapatan sederhana dan rendah serta menutup banyak perniagaan kereta terpakai," dakwa Rafizi Ramli, ahli Parlimen Pandan.

Beliau terkejut dengan kenyataan yang dibuat oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi bahawa kerajaan akan menimbangkan untuk melaksanakan had jangka hayat kenderaan berikutan saranan oleh Ketua Pengarah Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) bahawa kereta berusia 12 tahun ke atas adalah tidak selamat.

Lebih membimbangkan, kata Rafizi, apabila Abdul Aziz turut dilaporkan sebagai berkata bahawa keputusan menetapkan had jangka hayat kenderaan “perlu dibuat segera demi keselamatan rakyat”.

Bagi beliau, pelaksanaan had jangka hayat kenderaan kepada 12 tahun akan memangsakan beratus ribu rakyat Malaysia.

Ini kerana, kebanyakan pembeli kereta daripada keluarga berpendapatan sederhana dan rendah membuat pinjaman selama sembilan tahun untuk melangsaikan hutang.

"Dengan pelaksanaan had jangka hayat kenderaan ini, selepas tiga tahun keluarga-keluarga di Malaysia terpaksa membuat hutang baru untuk membeli kereta.

"Keadaannya lebih parah bagi pembeli daripada keluarga berpendapatan rendah. Kebanyakan mereka hanya mampu membeli kereta terpakai yang sudah pun berusia," kata Rafizi, Pengarah Strategi PKR dalam kenyataannya.

Bagi mereka yang meminjam untuk membeli kereta katanya, pelaksanaan had jangka hayat kenderaan bermakna kereta mereka dikira haram di sisi undang-undang dan tidak boleh digunakan sedangkan hutang masih belum dilangsaikan.

Bagi beliau, cadangan pelaksanaan had jangka hayat kenderaan adalah rentetan daripada tindakan-tindakan yang menekan rakyat sejak BN menang (dengan tipu helah) dalam PRU13.


Menurut Rafizi, pakar strategi daripada PKR itu, masalah utama bersabit pemilikan kereta di Malaysia pernah dilaporkan sebagai kedua termahal di dunia ialah struktur cukai dan pasaran domestik yang menyebabkan harga naik melambung.

"Wujudnya cukai eksais yang melebihi 100% ke atas kereta-kereta yang digunakan oleh keluarga berpendapatan sederhana dan rendah menyebabkan harga kereta terlalu mahal dan menenggelamkan keluarga dengan hutang kereta yang terlalu tinggi.

"Cukai eksais yang terlalu tinggi ini juga memberi ruang kepada syarikat-syarikat pengeluar dan pengedar kereta untuk bersembunyi di sebalik struktur cukai ini untuk mengambil keuntungan yang lebih tinggi berbanding di negara lain.

"Oleh kerana pelaksanaan cukai eksais dan pemberian rebat cukai eksais adalah tidak telus, maka struktur margin keuntungan di atas setiap kereta yang dibeli juga tidak telus,"katanya.

Akibatnya, dakwa beliau, harga kereta di Malaysia terus kekal menjadi antara yang tertinggi di dunia.

Oleh itu kata beliau lagi, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa menggariskan dasar-dasar automotif PKR telah menegaskan bahawa langkah pertama merombak struktur harga kereta yang mahal di Malaysia perlulah bermula dengan menghapuskan cukai eksais yang melampaui batas itu.

Apabila cukai eksais sudah tiada, barulah rakyat tahu bahawa jika harga tetap kekal tinggi bila dibandingkan dengan model yang sama di negara-negara lain, perbezaan harga itu berpunca daripada tindakan mengambil untung yang berlebihan oleh pengeluar dan pengedar kereta.

Hanya dalam keadaan pasaran kereta seperti ini barulah wujud persaingan sihat di antara pengeluar dan pengedar kereta yang boleh menurunkan harga kereta supaya setanding dengan negara lain bagi model yang sama, katanya.

"Maka, sebarang usaha untuk memperkenalkan had jangka hayat kereta sebelum cukai eksais dihapuskan akan ditentang habis-habisan.

"Dasar had jangka hayat kereta hanya boleh dilaksanakan setelah harga kereta di Malaysia turun setanding dengan model yang sama di negara lain," tegas beliau. -TMI


Pakatan tolak had jangka hayat, desak turun harga kereta terlebih dahulu


Pakatan Rakyat hari ini menolak rancangan pelaksanaan oleh Putrajaya untuk mengehadkan jangka hayat kereta kepada 12 tahun sahaja.

Ahli Parlimen Bukit Bendera (DAP), Zairil Khir Johari menyifatkan cadangan tersebut tidak sesuai dilaksanakan ketika ini tatkala harga kereta di Malaysia masih lagi tinggi dan soal kemampuan rakyat Malaysia membeli kereta baru.

"Sebenarnya daripada segi polisi adalah baik tetapi cuma keadaan semasa ketika ini bagi saya ia tidak sepatutnya dilaksanakan.

"Hal ini disebabkan kerana harga kereta di Malaysia masih lagi tinggi dan soalnya adakah orang ramai mampu untuk membeli kereta baru jika ia dilaksanakan,"
kata Zairil ketika dihubungi The Malaysian Insider hari ini bagi mengulas isu tersebut.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi baru-baru ini berkata Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan membuat pertimbangan teliti untuk menetapkan had jangka hayat kenderaan di negara ini.

Sebelum itu, Ketua Pengarah Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) Prof Dr Wong Shaw Voon mendedahkan bahawa kereta berusia lebih 12 tahun tidak selamat untuk berada di jalan raya.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli juga membuat bantahan terhadap langkah kerajaan itu sebelum ini.

Menurut Zairil, langkah tersebut dilihat bakal membebankan rakyat kerana sudah pun terpaksa berhutang lama dan kemudiaannya terpaksa berhutang lagi apabila terpaksa menuruti peraturan baru yang ingin dilaksanakan kerajaan.

"Kalau perbandingan dengan harga kereta di negara lain, kebanyakan negara dimana rakyat membeli kereta sudah habis bayar dalam tempoh dua ke tiga tahun. Malah di Filipina, paling lama pun rakyatnya membayar habis kereta yang dibeli adalah lima tahun.

"Tapi di Malaysia disebabkan harga kereta yang mahal, rakyat terpaksa berhutang selama 7 hingga 9 tahun untuk melangsaikan hutang sepenuhnya," terang pemimpin DAP itu lagi.

Dalam pada itu, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar membidas langkah tersebut sebagai tidak adil kerana membebani rakyat dan sepatutnya kerajaan terlebih dahulu mengurangkan dahulu duti eksais/import serta menurunkan harga kereta terlebih dahulu sebelum melaksanakan cadangan tersebut.

"Saya fikir ini satu tindakan yang tidak adil kepada rakyat kerana cukai eksais dan import masih tinggi, harga kereta juga masih tinggi


"Kerajaan sepatutnya memikirkan tentang kemampuan rakyat terlebih dahulu kerana ini hanya membebaskan rakyat ketika harga kereta lama tidak bernilai, mereka tidak mampu untuk membeli kereta baru," kata Mahfuz kepada The Malaysian Insider.

Mahfuz juga menyifatkan kerajaan tidak lagi memikirkan tentang kepentingan rakyat sebaliknya mencari cara untuk menambah beban kepada rakyat sahaja.

"Kerajaan kenalah berlaku adil, sekarang ini nampaknya kerajaan nak dapatkan hasil dan pendapatan sahaja tapi bukannya berfikir untuk meringankan beban rakyat.

"Langkah ini hanya akan membebankan lagi rakyat yang sudah tersedia dibebani dengan kenaikkan kos sara hidup harian," tegasnya lagi.

Sementara itu, Rafizi juga mengulas mengenai isu sama, menyifatkannya sebagai satu lagi langkah yang akan menambah hutang isi rumah yang sudah sedia terbeban dengan peningkatan kos sara hidup seharian.

"Dengan pelaksanaan had jangka hayat kenderaan ini, selepas tiga tahun keluarga-keluarga di Malaysia terpaksa membuat hutang baru untuk membeli kereta.

"Keadaannya lebih parah bagi pembeli daripada keluarga berpendapatan rendah. Kebanyakan mereka hanya mampu membeli kereta terpakai yang sudah pun berusia," kata hli Parlimen Pandan tersebut.

Menurut Rafizi, masalah utama bersabit pemilikan kereta di Malaysia pernah dilaporkan sebagai kedua termahal di dunia ialah struktur cukai dan pasaran domestik yang menyebabkan harga naik melambung.

"Wujudnya cukai eksais yang melebihi 100% ke atas kereta-kereta yang digunakan oleh keluarga berpendapatan sederhana dan rendah menyebabkan harga kereta terlalu mahal dan menenggelamkan keluarga dengan hutang kereta yang terlalu tinggi.

"Cukai eksais yang terlalu tinggi ini juga memberi ruang kepada syarikat-syarikat pengeluar dan pengedar kereta untuk bersembunyi di sebalik struktur cukai ini untuk mengambil keuntungan yang lebih tinggi berbanding di negara lain.


"Oleh kerana pelaksanaan cukai eksais dan pemberian rebat cukai eksais adalah tidak telus, maka struktur margin keuntungan di atas setiap kereta yang dibeli juga tidak telus," katanya.

Akibatnya, dakwa beliau, harga kereta di Malaysia terus kekal menjadi antara yang tertinggi di dunia.

Bagi Zairil, rakyat Malaysia tidak mempunyai pilihan selain menggunakan kereta untuk tempoh yang lama memandangkan sistem pengangkutan awam negara yang masih lagi buruk.

Beliau sebaliknya menggesa kerajaan untuk memperbaiki sistem pengangkutan awam di dalam negara terlebih dahulu sebelum mengambil langkah drastik untuk menghadkan jangka hayat kereta.

"Langkah tersebut dilihat tidak praktikal kerana ketika ini sistem pengangkutan awam negara masih lagi tidak baik dan menyebabkan rakyat terpaksa menggunakan kereta yang berusia lamanya untuk tugasan harian.

"Apa yang sepatutnya kerajaan buat ketika ini adalah perbaiki dahulu sistem pengangkutan negara sebelum melaksanakannya," tegas Zairil lagi.

September lalu, akhbar perniagaan mendedahkan laporan harga kereta di Malaysia antara kedua tertinggi daripada 10 negara lain di dunia jika dibandingkan dengan negara lain, merujuk kepada laporan automobil Amerika Syarikat, Jalopnik.

Jalopnik dalam laporan di webnya mendedahkan Singapura dan Malaysia berkongsi kedudukan di ranking kedua harga kereta tertinggi, diikuti negara Indonesia, Nicaragua, China, Brazil, United Kingdom, St Kitts dan Nevis, Korea Utara dan Cuba.

Malahan, Pakatan juga sebelum ini dalam manifesto semasa piliihan raya umum ke-13 turut berjanji akan menurunkan harga kereta sekiranya berjaya merampas Putrajaya daripada kerajaan Barisan Nasional.
–TMI