1 Dis 2009

Politik Kelantan Bergolak, Angkara Siapa?

Mutakhhir ini kelihatan seolah-olah kerajaan Kelantan dibawah pimpinan YAB Datuk Menteri Besar Tok Guru semakin dihimpit masalah. Seluruh peluru media kerajaan pusat khususnya umno dan kuncu mereka semakin galak membawa isu-isu yang boleh menampakkan keburukan pimpinan PAS khususnya dan kerajaan negeri amnya.

Sayugia diingatkan bahawa Tok Guru diserang habis-habisan oleh juak umno adalah kerana Tok Guru telah menolak pelawaan Presiden umno bagi menubuhkan kerajaan perpaduan di Malaysia.

Program untuk menjatuhkan Tok Guru tak pernah berhenti dijalankan oleh juak umno dimana anak Tok Guru pernah ditangkap dan ditahan selama lebih 5 tahun dibawah ISA.

Kes pelajar dipukul oleh guru sekolah agama berdekatan rumah Tok Guru dibesar-besarkan oleh media cetak arus perdana, kes Air Kelantan diserbu oleh SPRM, isu menggondolkan bukit di Gua Musang dan beribu-ribu isu lain telah dimainkan secara sistematik dengan satu tujuan, satu hala, satu keperluan iaitu menjatuhkan maruah Tok Guru, mengaibkan kerjaan Kelantan kerana tak pandai memerintah negeri. Juak juak umno hampir berjaya menipu rakyat Kelantan kerana mereka berkerja siang dan malam demi mencipta kejayaan.

Umno dan juak mereka akan terus berusaha untuk mengambilalih pemerintahan Kelantan dari PAS kerana hasil minyak yang berlipat ganda. Umno amat bijak menipu dan mengkelabukan mata rakyat yang gilakan mata benda dengan membelakangi hukum Allah.

Mereka menjahilkan diri sendiri dan menyesatkan orang lain demi kepentingan politik peribadi. Juak umno dulu, kini dan selamanya sanggup menipu semua orang di Malaysia, sanggup menutup segala pintu rasuah dari diketahui umum, mereka juga sanggup bersekongkol dalam melakukan khianat terhadap bangsa Melayu atas nama Parti Melayu Bersatu. Sesungguhnya merekalah yang menanam semangat politik sempit demi untuk meneruskan kuasa yang ada.

Kelantan terus membangun walaupun geran tahun dibayar lewat, hutang tetap dibayar kepada kerajaan pusat, kakitangan awam tetap merasai bonus bila diistiharkan, pinjaman kakitangan tiada faedah dikenakan, semua rakyat layak mendapat perlindungan insuran, pengajian agama dimertabatkan kerana ada kuliah mingguan.

Pendek kata hak rakyat didahulukan, Islam diutamakan oleh pimpinan PAS Kelantan yang diterajui oleh Tok Guru. Bekas exco MCA juga didapati sentiasa memberi derma kepada Tabung Serambi Mekah dan semua bangsa dapat hidup aman tenteram dan tak pernah berlaku kekacauan sebagaimana yang diancam oleh juak umno Kelantan.


Percayalah bahawa Umno akan terus berusaha untuk merampas kuasa dinegeri yang diperintah pembangkang kerana mereka bijak tak boleh diajar, bodoh tak mahu belajar dari sejarah silam.

Kepentingan peribadi dan kroni sudah sedaging dalam diri masing-masing sehingga menyebabkan Islam diketepikan, keadilan dipinggirkan, Malaysia yang kaya raya hampir muflis dan papa kedana kerana rasuah yang berleluasa. Rakyat perlu faham semua kejadian ini. -Rakyat Kelantan

Rombak BTN, Kabinet Akui Ada Yang Tidak 'Kena'

Keputusan Kabinet untuk merombak semula kursus Biro Tata Negara (BTN) jelas menunjukkan pimpinan Barisan Nasional mengakui adanya perkara yang tidak kena dalam kursus berkenaan.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Halimah Ali berkata kerajaan Barisan nasional seharusnya berfikiran lebih ke hadapan dengan tidak hanya menafikan setiap fakta yang diutarakan pembangkang.

“Akhirnya kabinet mengakui bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada kurikulum yang selama ini mereka gunakan untuk kursus-kursus BTN dan Nazri Aziz sendiri mengatakan apabila melihat BTN dijalankan memang ada unsur-unsur perkauman dan merosakan.

“Walaupun menteri lain termasuk Timbalan Perdana Menteri menafikan bahkan menteri wanita dan menteri dalam negeri menafikan tetapi apabila malihat, tetliti dan mendengar maklum balas bekas peserta jelas lihat ada unsur perkauman dan menanamkan satu konsep doktrin ketuanan Melayu,”katanya.

Halimah berkata pimpinan Barisan Nasional tidak seharusnya cepat melatah berdepan dengan keputusan Kerajaan Negeri Selangor menghentikan penghantaran penjawat awam dan penuntut isntitusinya dari menyertai BTN.

Beliau menyarakan pimpinan berkenaan menjalankan kajian terlebih dahulu sebelum membuat kenyataan.

Halimah berkata, walaupun kursus itu akan dirombak, kerajaan negeri tetap meneruskan pengharaman berkenaan bagi melihat rombakan dan kesannya.

“Walaupun mereka hendak nak rombak, kita masih teruskan pengharaman kerana kita tahu PPSMI pun diberhentikan tetapi berkuatkuasa 2012, lama lagi,”katanya.

Menurutnya kerajaan negeri sedang mengkaji modul BTN dan sekiranya didapati terdapat modul yang sesuai untuk digunapakai, ia akan diterapkan ke dalam program SPIES anjuran kerajaan negeri. -TVSTeks Kuliah BTN Dirangka Awal Tanam Kebencian Kepada Pembangkang

Pengalaman Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad menyertai program Biro Tatanegara pada tahun 2004 membuka minda beliau tentang betapa kejinya taktik kerajaan Umno-Barisan Nasional menanam kebencian melalui biro itu.

Beliau turut menceritakan kepada TV Selangor pengalaman diarah memberi kuliah subuh berdasarkan teks yang telah dirangka oleh pihak BTN.

Kandungan teks tersebut menjelaskan bahawa penangkapan tanpa bicara dan penyeksaan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah halal di sisi Islam.

“Macam saya juga kita diminta misalnya membaca kuliah subuh tapi kuliah subuh tersebut tidak diberi peluang untuk mahasiswa yang besar panjang ni untuk menyampaikan hujah mereka sendiri sebaliknya diberikan teks.

“Dan teks yang saya ingat, ialah Malaysia sebuah negara Islam dan satu lagi, ISA halal dari segi Islam,” katanya.

Menurut Nik Nazmi lagi, peranan mahasiswa seolah-olah tidak wujud dalam program yang sepatutnya menitikberatkan aspek pengukuhan jati diri dan kewarganegaraan.

Apa yang dijamah oleh peserta-peserta BTN adalah cerpen yang mendakwa parti-parti pembangkang adalah ekstrem dan kolot.

Nik Nazmi menjelaskan beliau tidak menafikan bahawa perlu ada program kenegaraan untuk mahasiswa namun perkara yang dikesalkan beliau adalah modul politik sempit dan kebencian yang ditawarkan kepada para peserta.

Menurut pandangan beliau, BTN mengamalkan komunikasi satu hala dengan menyekat segala ruang untuk mahasiswa meluahkan input mereka.

“Kita tidak menafikan bahawa kita boleh adakan program kenegaraan, bahawa kita perlu tahu sejarah, kita perlu tahu masalah-masalah yang membebani masyarakat kita pada hari ini. Tetapi ia harus dibuat dengan suasana yang lebih terbuka, kurang partisan,” katanya.

Beliau berpendapat sekiranya BTN mahu menerapkan unsur politik maka ia perlu mengundang hujah dari semua pihak dan bukan hanya monopoli UMNO-Barisan Nasional.

“Dan pada masa yang sama, kalau betul nak dibawa masuk pandangan UMNO misalnya, saya tidak menyangkal mahasiswa berhak diberikankan exposure ataupun pendedahan daripada pegawai-pegawai tersebut tetapi bawa sama orang-orang lain, ahli akademik, bawa sama orang Keadilan, orang PAS, orang DAP supaya ada satu perbahasana ada wacana yang mana mahasiswa yang besar panjang yang kebanyakkannya boleh mengundi, boleh menilai,” katanya.

Beliau menambah, unsur kepartian tidak harus dicampur adukkan dengan program BTN yang menjadi salah satu syarat kepada pegawai kerajaan dan pemegang biasiswa.

“Jadi isu kepartian yang saya rasa bukan pada tempatnya. Kalau kelab UMNO misalnya nak buat satu kursus, buat. Siapa nak datang, datang. Siapa yang tak nak datang, sudah.

“Tetapi ini program yang diwajibkan untuk semua pemegang biasiswa, untuk semua pegawai kerajaan dan berbentuk partisan. Jadi itu yang saya rasa sedikit kurang senang dengan program ini,” katanya.

Beliau turut mencadangkan kajian perlu dibuat secara lebih intensif dengan menubuhkan suruhanjaya diraja yang terdiri daripada ahli akademik untuk memantau modul program BTN supaya kembali ke matlamat asal.

Nik Nazmi mengulas, ini merupakan kejayaan moral bagi kerajaan negeri memperjuangkan hak rakyat supaya tidak ditindas oleh pihak UMNO-Barisan Nasional yang menerapkan input yang tidak sejajar dengan kehendak negara. –Hadri Yaziz (TVS)Kelantan Sedia Temu Najib Runding Isu Royalti Minyak


Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Husam Musa menyambut baik kesediaan Perdana Menteri Najib Abdul Razak untuk berunding mencari penyelesaian berhubung isu royalti minyak Kelantan.

Sehubungan itu, Husam berharap tidak ada mana-mana menyalah-tafsir doa Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai taktik mencetuskan konflik.

Bagi Husam, doa adalah senjata orang-orang yang tertindas, khususnya rakyat Kelantan yang dinafikan royalti seperti yang dijanjikan.

Beliau melahirkan rasa kesal pihak tertentu sengaja memutar-belit isu sekitar doa tersebut, tanpa melaporkan penjelasan dan pendirian Nik Aziz.

“Semalam perdana menteri telah menyebut bahawa beliau sedia untuk berunding dan beliau minta supaya Tok Guru janganlah doakan dia”.

“Kita masih menuntut pembayaran itu dibuat kepada kerajaan negeri secara langsung. Bukan wang itu diuruskan oleh kerajaan pusat melalui peruntukan wang ehsan. Kalau kita lihat kehendak undang-undang ini ialah pembayaran tunai terus kepada kerajaan negeri," katanya.

Husam berkata kerajaan negeri Kelantan sukacita menyambut kesudian Najib untuk turun berunding.

Kerajaan negeri berpendapat pembayaran royalti minyak adalah lebih adil dan munasabah sekiranya ia disalur terus kepada Perbendaharaan Negeri Kelantan, dan bukan kepada agensi lantikan Kerajaan Pusat atau koridor projek raya.

“Saya bagi pihak kerajaan negeri, selaku pengerusi jawatankuasa petroleum negeri Kelantan yang dilantik oleh exco telah menulis surat kepada Perdana Menteri. Tadi saya telah berjumpa dengan Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Datuk Maslan mohon jasa baik untuk dia mengatur perjumpaan di antara wakil kerajaan negeri dengan wakil dari Jabatan Perdana Mentei atau pun Perdana Menteri dalam isu tuntutan royalti," katanya. -TVSMengapa Presiden PAS Salahkan Penasihat Nik Aziz?

Ramai yang terkejut dengan kenyataan Presiden PAS, Hj Abdul Hadi Awang yang menyalahkan penasihat-penasihat Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang gagal memberikan "nasihat undang-undang dan politik" yang betul sehingga menjerumuskan menteri besar itu dalam kontroversi dakwaan mengamalkan kronisme.

Saya tidak tahu daripada mana sumber yang Presiden PAS perolehi, tetapi kritikan sedemikian yang merupakan sesuatu yang sebelum ini tidak digalakkan mana-mana pemimpin untuk membuat kenyataan kepada media berhubung dengan soal dalaman parti nampaknya sudah tidak bermakna lagi.

Haji Abdul Hadi dilaporkan di dalam kenyataannya menyebut:

Apa yang kurangnya ialah mereka yang bertugas di sekeliling yang tidak memberi nasihat perundangan dan politik yang betul kepada Tok Guru.

Sekalipun ia hanya mengambil sekitar dua baris di dalam sesebuah halaman, namun kesannya besar shingga akhbar-akhbar termasuk akhbar online memfokuskan ayat tersebut untuk menimbulkan suasana hurang harmoni di kalangan para ahli.

Ahli PAS kini tertanya-tanya siapa yang Tuan Presiden maksudkan dengan "mereka yang bertugas di sekeliling" atau apakah Tuan Presiden sendiri yang tidak mendapat maklumat yang betul dari penasihat-penasihat yang mengitari mengenai hal yang berlaku?

Nik Abdul Aziz sendiri pernah menyatakan bahawa beliau sudah tua untuk didalangi yang bermaksud beliau tidak ada penasihat yang mendalangi apa-apa keputusan Nik Aziz dan tidak juga timbul soal "mereka yang bertugas di sekeliling yang tidak memberi nasihat perundangan dan politik yang betul" kepadanya.

Lain-lain di dalam kenyataan itu amat terpuji isi kandungannya dan adalah amat bagus sekiranya perenggan yang menyentuh mengenai "nasihat orang keliling" itu tidak disebutkan kerana ia memerlukan pembuktian, tanpa bukti ia adalah fitnah. Jika nak dikatakan satu persepsi, ia hanya persepsi dari mereka yang dikenali kumpulan UG yang berdiri bersama Tuan Presiden sendiri. Tetapi bilangannya minoriti dalam parti.

Kalau nak dibedah dan dedah penasihat-penasihat Tuan Presiden lebih banyak yang tak beri nasihat perundangan dan politik yang betul kepada Presiden sehingga timbul pelbagai isu perpecahan dalam parti, malah sehingga kini ramai yang tak berpuashati dengan kepimpinan Tuan Presiden. Lebih baik tak usah sebab nanti ada yang memaki-maki GB dan GB memungut pahala-pahala percuma manakala dosa-dosa kering terlempar kepada pemaki-pemaki itu lantarannya.Kenyataan Penuh Presiden PAS

Keputusan yang diambil oleh Tok Guru Mursyidul Am PAS dengan meminta menantu beliau Ir. Abdul Ariffahmi Abd Rahman untuk meletakkan jawatan dari kedudukan sebagai CEO PMBK adalah jelas merupakan satu tanda keikhlasan dan jiwa besar yang ditunjukkan oleh Tok Guru yang bersedia menerima keputusan parti.

Sifat berjiwa besar ini juga ditunjukkan oleh seluruh ahli keluarga beliau yang bersabar dengan ujian yang dan ini sangat berbeza dengan konsep kronisme yang diamalkan oleh kerajaan Barisan Nasional yang tidak boleh dirombak dan dirungkaikan.

Kita juga berhadapan dengan undang-undang manusia yang seringkali menjatuhkan hukuman dengan tidak adil – iaitu hukuman telah dijatuhkan sebelum maklumat sepenuhnya diperolehi dari sumber yang amanah dan benar.

Benarlah keadaan yang digambarkan oleh Rasulullah saw “Akan berlaku di akhir zaman keadaan yang celaru, orang amanah dikatakan khianat, orang khianat dikatakan amanah, orang benar dikatakan bohong dan orang bohong dikatakan benar”.

Kita dapati Tok Guru selaku Pengerusi PMBK telah menjalankan pelantikan yang ikhlas.

Apa yang kurangnya ialah mereka yang bertugas di sekeliling yang tidak memberi nasihat perundangan dan politik yang betul kepada Tok Guru.

Kita dapati bahawa selama 19 tahun pemerintahan PAS di Kelantan, Tok Guru selaku Menteri Besar dan ahli keluarganya tidak pernah mengambil peluang dari jawatan yang diamanahkan ini.

Seluruh ahli PAS menjunjung tinggi keikhlasan Tok Guru dalam menjalankan amanah yang sangat besar dan berat ini.

Kita juga sangat hairan dengan sikap orang yang menyerang Tok Guru ini kerana mereka berdiam diri pula dengan membiarkan kesalahan dan ketidakadilan terhadap rakyat yang dilakukan oleh para pimpinan UMNO dan BN sewenang-wenangnya.

Kita berharap agar Tok Guru dan keluarga bersabar dengan ujian masyarakat yang tidak memahami keadaan sebenar yang berlaku.

Kita mengharapkan agar mereka yang suka menyebarkan api kebencian agar segera bertaubat kerana sabda Rasulullah saw “Barangsiapa yang bermusuh dengan orang-orang yang mentaati perintahku maka aku mengisytiharkan kemurkaan yang sekeras-kerasnya”.

Saya juga menyeru seluruh ahli PAS agar berbangga dengan keputusan Tok Guru beserta ahli keluarganya yang bersedia menerima keputusan parti, dan marilah kita bersama-sama dengan Tok Guru dalam menghadapi ujian fitnah media yang tidak putus-putus dan cubaan musuh untuk meletakkan kerajaan PAS di Kelantan dalam keadaan tidak tenteram.

Marilah kita sama-sama mempertahankan kerajaan yang telah dibina di atas dasar amanah Allah ini dengan seluruh tenaga yang kita ada.

Presiden PAS
Abdul Hadi Awang

Betulkah 1,000 Orang Berdemo Di Kelantan?

Agensi berita negara, Bernama seperti yang dipetik oleh akhbar arus perdana melaporkan kira-kira 1000 orang yang mendakwa mewakili sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengadakan demonstrasi secara aman di hadapan pintu masuk Kota Darul Naim di sini bagi mendesak Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, memohon maaf kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berhubung satu kenyataan kontroversinya baru-baru ini.

Perkataan "kira-kira 1000" itu ditemui di dalam isi kandungan beritanya tetapi tajuk beritanya pula lebih mengerikan iaitu "Lebih 1,000 sertai demonstrasi desak Nik Aziz minta maaf".

Kontradiksi tajuk dengan isi berita sudah menjadi bukti satu pembohongan dan penipuan.

Sememangnya wartawan dan editor media arus perdana sengaja memberikan gambaran berlebih-lebihan terhadap apa jua demontrasi yang dianjurkan oleh UMNO BN dan para sekutunya disamping memberikan gambaran negatif terhadap mana-mana perhimpunan yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat.

Ia sekaligus meletakkan maruah kewartawanan media arus perdana di dalam negara ini terus berada di dalam tong najis layaknya, sentiasa cuba untuk menipu pembaca dan rakyat jelata dengan pemalsuan fakta dan berita untuk disajikan dengan haraoan rakyat termakan dengan laporan jijik berkenaan.

Rakan-rakan yang hadir di Kota Bahru untuk melihat peristiwa berkenaan melaporkan kepada GB hanya kurang dari 100 orang yang terlibat. Yang lainnya semacam dirinya juga hanya pemerhati kepada gelagat NGO berkenaan yang seperti ramainya manusia berkumpul untuk menyaksikan satu persembahan sarkas.

Berbalik kepada demo yang dianjurkan oleh NGO yang maisng-masing menyembunyikan siapa peganjurnya, Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberitahu beliau sudah lali dengan desakan supaya beliau meletakkan jawatan.

Tindakan sama sebelum ini katanya pernah beberpa kali dibuat pemimpin Umno negeri itu malah berpendapat tidak perlu melayan perkara tersebut.

"Kalau sebelum ini Tan Sri Annuar Musa yang membuat desakan seperti itu dan sekarang pemimpin Umno lain pula.

"Kalau hendak diikut dengan desakan mereka tidak boleh buat kerjalah kita. Saya sudah lali dengan desakan seperti itu," katanya ketika mengulas demonstrasi pagi tadi.

Beliau yang juga Mursyidul Am PAS berkata, tiada sebab kenapa beliau harus tunduk kepada desakan tersebut kerana ianya datang dari Umno dan bukannya dari PAS sendiri.

"Saya ini pemimpin PAS dan bagaimana pula mereka (Umno) desak saya letak jawatan. Lainlah kalau PAS desak saya barulah saya boleh berhenti. Ini pemimpin parti lain yang tidak ada kena mengena," katanya lagi, harakahdaily dipetik.

Malah kata beliau perhimpunan mendesaknya meletak jawatan diadakan bertujuan menutup banyak kepincangan lain yang berlaku termasuk pergolakan Umno di Terengganu, dua kerajaan di Perak dan perpecahan MCA serta PPP.

"Bagi melarikan perhatian rakyat terhadap isu tersebut maka dibuat perhimpunan di sini dengan harapan rakyat tidak ingat lagi terhadap isu yang lebih besar berlaku," ujarnya..

Memorandum itu diserahkan Setiausaha Politiknya Haji Anual Bakri Harun selepas menerima daripada Timbalan Ketua Umno Pasir Mas, Che Johan Che Pa.

Lebih 50 penyokong Umno berhimpun di hadapan pintu masuk ke Kota Darulnaim bagi mendesak Tuan Guru Nik Abdul Aziz meletak jawatan.

Desakan itu dibuat ekoran kenyataan Menteri Besar yang mahu mendoakan supaya Datuk Seri najib dibuka pintu hati dan mengembalikan royalti kepada rakyat Kelantan, namun sekiranya masih enggan dipohon dikenakan bala kepadanya.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga meminta penyokong PAS membaikot akhbar yang sengaja yang mengapi-apikan isu di Kelantan bagi menimbulkan kekeliruan di kalangan rakyat.

"Baik tak usah baca suratkhabar terbabit yang sengaja menjadi kesalahan PAS dan kerajaan negeri," ujarnya.Tetap Tarikh Perbicaraan, Hakim Belakangkan Rayuan Dapatkan Bahan Bukti

Anwar menyatakan rasa kesal dengan tindakan hakim menetapkan tarikh perbicaraan walaupun permohonannya mendapatkan bahan bukti untuk menyiapkan pembelaan beliau masih belum diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan.

“Hakim telah menetapkan perbicaraan dengan membelakangkan sama sekali rayuan kami bersabit perkara ini,” Anwar memberitahu pemberita.

“Beliau seharusnya menghormati keputusan yang dibuat sendiri untuk memberikan kami dokumen berkenaan dan memberi masa kepada Mahkamah Persekutuan memutuskan perkara ini,” tambah Anwar.

Mohd Zabidin sebelum ini meluluskan permohonan Anwar untuk mendapatkan dokumen tertentu daripada pendakwaraya selaras dengan peruntukan undang-undang.

Bagaimanapun keputusan itu ditolak oleh Mahkamah Rayuan dan kini dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan.

Terdahulu, Mahkamah tinggi pagi tadi menolak permohonan Anwar untuk menggugurkan pendakwaan liwat yang dihadapi beliau.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah memutuskan perbicarana Anwar Ibrahim akan bermula pada 25 Januari hingga 25 Februari tahun depan.

Mohd Zabidin ketika membuat keputusan berkata hanya melalui perbicaraan penuh maka liwat benar-benar berlaku atau tidak seperti mana yang dituduh oleh pendakwaraya.

Jika Anwar didapati bersalah beliau menghadapi penjara 20 tahun.

Anwar berkata, keputusan tersebut menjadikan kes berkenaan sebagai kes pertama dalam sejarah kehakiman yang menyaksikan mahkamah menyebelahi pendakwaan seks dan mengenepikan bukti-bukti perubatan.

“Ini adalah kes yang pertama dalam sejarah di mana mahkamah menyebelahi pendakwaan seks dan mengenepikan bukti-bukti perubatan yang menunjukan tiada kesan liwat," katanya.


BTN : Rakyat Hidu Sindrom Penafian Khaled Nordin Tajaan Bebalism

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hari ini menolak dakwaan bahawa keputusan untuk merombak kurikulum dalam kursus Biro Tata Negara (BTN) menunjukkan kerajaan akur dengan desakan pembangkang.

Sebaliknya beliau berkata, perkara itu berlaku secara kebetulan memandangkan Kabinet sebelum ini pernah membincangkan cadangan untuk merombak kurikulum kursus berkenaan agar selari dengan peredaran masa.

"Sebelum perkara itu dibangkitkan oleh pembangkang memang kita (Kabinet) sudah berbincang dan lihat bagaimana perlunya modul dan pendekatan BTN laksana programnya. Perlu ambil kira suasana dan keadaan yang berubah dari segi tahap pendidikan rakyat yang meningkat, tahap pendedahan kepada pengetahuan dan lain-lain.

Pada saya perkara itu kebetulan," katanya kepada pemberita di sini, hari ini. Mohamed Khaled diminta mengulas keputusan kabinet semalam yang bersetuju untuk merombak kurikulum dalam kursus BTN supaya ia lebih sesuai untuk semua kaum sejajar dengan konsep 1Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz yang mengumumkan perkara itu di Parlimen semalam berkata keputusan Kabinet minggu lalu itu dibuat bagi memastikan kursus tersebut tidak tertumpu kepada satu kaum sahaja dan tidak memecahkan rakyat mengikut etnik.

Sebelum ini barisan pembangkang telah membangkitkan isu sama dengan mendakwa kursus-kursus BTN sebagai salah satu cara doktrinasi oleh Barisan Nasional (BN) selain dijadikan tempat memupuk semangat perkauman di kalangan peserta yang boleh memecah-belahkan masyarakat berbilang kaum di negara ini. -Bernama

Ulasan GB

Jika sebelum ini 3 orang pemimpin UMNO Pusat dari Johor telah mengkritik Pakatan Rakyat kerana menolak BTN, kini tambah seorang lagi dari negeri Johor yang menyatakan "Kabinet sebelum ini pernah membincangkan cadangan untuk merombak kurikulum kursus berkenaan", Datuk Khaled Nordin.

Katanya ia "kebetulan" sahaja diumumkan selepas Selangor dan Pulau Pinang mengharamkannya.

Nanti bila UMNO kalah di dalam pilihanraya, katakanlah yang serupa dengannya, kami dah rancang kegagalan, kebetulan sahaja undi tidak memihak UMNO BN!

Rakyat menghidu sindrom penafian tajaan bebalism dari pimpinan UMNO BN.


Rancangan Jahat Gani Patail dan Musa Hassan Terus Berjalan

Rancangan jahat Peguam Negara Tan Sri Abd Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan nampaknya tidak dapat dibendung apabila Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal dalam permohonan untuk menggugurkan pertuduhan liwat yang dikemukakan terhadapnya di Mahkamah Tinggi di sini pada Selasa.

Mahkamah menetapkan 25 Januari hingga 25 Februari depan untuk perbicaraan.

Anwar dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan , 23, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun lalu.

Jika sabit kesalahan, Anwar, 62, boleh dipenjara sehingga 20 tahun di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan. Beliau kini bebas dengan ikat jamin seorang penjamin sebanyak RM20,000.

Ramai para peguam menyifatkan keputusan mahkamah hari ini jelas merupakan satu episod malang di dalam institusi kehakiman kerana pihak defenden sebenarnya telah berjaya untuk membuktikan wujudnya keraguan yang menasabah sedangkan pihak pendakwa pula gagal untuk membuktikan sebarang asas yang kukuh bagi mengesahkan wujudnya kes liwat seperti yang dituduhkan.

Dalam pada itu Anwar menyatakan rasa kesal dengan tindakan hakim menetapkan tarikh perbicaraan walaupun permohonannya mendapatkan bahan bukti untuk menyiapkan pembelaan beliau masih belum diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan.

“Hakim telah menetapkan perbicaraan dengan membelakangkan sama sekali rayuan kami bersabit perkara ini,” Anwar memberitahu pemberita.

“Beliau seharusnya menghormati keputusan yang dibuat sendiri untuk memberikan kami dokumen berkenaan dan memberi masa kepada Mahkamah Persekutuan memutuskan perkara ini,” tambah Anwar.

Mohd Zabidin sebelum ini meluluskan permohonan Anwar untuk mendapatkan dokumen tertentu daripada pendakwaraya selaras dengan peruntukan undang-undang.

Bagaimanapun keputusan itu ditolak oleh Mahkamah Rayuan dan kini dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan.

Terdahulu, Mahkamah tinggi pagi tadi menolak permohonan Anwar untuk menggugurkan pendakwaan liwat yang dihadapi beliau.

Anwar berkata, keputusan tersebut menjadikan kes berkenaan sebagai kes pertama dalam sejarah kehakiman yang menyaksikan mahkamah menyebelahi pendakwaan seks dan mengenepikan bukti-bukti perubatan.

“Ini adalah kes yang pertama dalam sejarah di mana mahkamah menyebelahi pendakwaan seks dan mengenepikan bukti-bukti perubatan yang menunjukan tiada kesan liwat," katanya.


Demo Haram Kolonel Mat Nak Jatuhkan Nik Aziz Di Kota Baru

Pihak polis mula berkawal di depan pusat pentadbiran kerajaan Kelantan di Kota Bharu pagi ini sebagai persiapan menghadapi perhimpunan membantah kepimpinan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Puluhan anggota kumpulan yang menggelar diri mereka Jemaah Prihatin Rakyat Kelantan mula tiba kira-kira jam 10 pagi ini di Kota Darul Naim bagi memprotes tindakan Menteri Besar Kelantan itu yang mendoakan kecelakaan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Umno kerana keengganan kerajaan persekutuan membayar royalti.

Semalam satu mesej bersebaran melalui SMS menggesa ahli-ahli Umno berhimpun supaya menyokong protes itu.

Bagaimanapun, seorang pemimpin Pemuda Umno Kelantan menegaskan protes itu yang juga bertujuan mendesak Nik Aziz meletakkan jawatan adalah inisiatif NGO tersebut.

Nik Aziz dalam khutbah Aidiladha Jumaat lalu menggesa para jemaah supaya berdoa agar hati Najib dibuka untuk membayar royalti minyak kepada kerajaan Kelantan.

Beliau juga berkata akan mendoakan kecelakaan Najib dan Umno sekiranya royalti minyak itu tidak dibayar.

Doa kontroversi Nik Aziz itu telah digunakan oleh pemimpin Umno untuk menekan Mursyidul Am PAS itu.

Hari ini akhbar parti Melayu itu, Utusan Malaysia menyiarkan laporan yang menggesa Nik Aziz supaya berundur kerana telah menimbulkan kegelisahan kepada umat Islam.

Nik Aziz sejak awal bulan ini dihantui kontroversi perlantikan menantunya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan tajaan menunaikan haji ke Mekah.

Atas tekanan awam dan kepimpinan partinya, Nik Aziz bertindak mengarahkan menantunya Ariffahmi Abdul Rahman supaya meletakkan jawatan dan telah membatalkan rancangan untuk ke Mekah.

Kontroversi yang melanda pentadbirannya itu telah menimbulkan perbincangan tentang rancangan peralihan kuasa kerajaan Kelantan oleh kepimpinan parti negeri. -MI

Ulasan GB

Kita juga mahu tahu apa tindakan polis terhadap golongan ini. Apakan perhimpunan ini nanti dianggapkan perhimpunan haram atau sebaliknya.

Kita mahu lihat sejauh mana PDRM bertindak, samada hanya berani menahan dan menangkap pemimpin Pakatan Rakyat di dalam mana-mana perhimpunan tetapi berdiam diri ke atas pemimpin-pemimpin UMNO BN atau NGO yang bersekongkol dengan UMNO BN.

Isu Doa & Royalti : Kerajaan Kelantan Mahu Jumpa Najib

Kerajaan Negeri Kelantan berhasrat mengadakan pertemuan dengan Perdana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam masa terdekat bagi membincangkan isu tuntutan royalti minyak yang tertangguh.

Pengerusi Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa berkata, pihaknya telah menghantar surat kepada Najib supaya perbincangan tersebut dapat diadakan dalam masa terdekat.

“Pertemuan tersebut diadakan bagi menerangkan kepada Kerajaan Pusat kenapa Kelantan berhak mendapatkan royalti berbanding dengan wang ihsan yang diberikan. Hak rakyat tetap dipertahankan dan perkara ini diakui oleh bekas pengerusi Petronas Tengku Razaleigh sendiri,” katanya semalam.

Mengenai kenyataan Najib yang menjelaskan bahawa tidak ada beza antara royalti dengan wang ihsan kerana jumlah yang diberikan adalah sama, Husam berkata; “Sebab itu kita perlu adakan pertemuan ini. Saya akan memperjelaskan kepada Najib apakan perbezaan keduanya.”

Husam berkata, jika isu tersebut tidak diselesaikan sebaik mungkin, nama negara akan terjejas di peringkat antarabangsa memandangkan tuntutan yang dilakukan berdasarkan perjanjian yang telah dibuat sebelum ini.

Sementara itu, Exco Pertanian, Industri Desa dan Bio Teknologi, Abdullah Mat Nawi berkata, tindakan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat minta bala kepada UMNO dan Perdana Menteri adalah tepat berdasarkan apa yang telah dilakukan oleh Kerajaan Pusat.

Malah katanya, doa itu sepatutnya dilakukan oleh rakyat Kelantan memandangkan Kerajaan Pusat telah bertindak mencuri hasil petroleum yang ada di negeri ini.

“Saya anggap ini sebagai pencuri kerana kerajaan tidak pernah memberitahu bahawa mereka telah meneroka minyak di negeri ini. Tetapi apabila kita memanaskan isu baru mereka memberikan wang ihsan, yang peliknya setelah mencuri mereka pula minta berterima kasih, itulah kerajaan UMNO,” katanya.

Dalam satu perkembangan berkaitan, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau sedia berbincang dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai pelbagai perkara termasuk isu royalti petroleum jika ruang perbincangan dibuka.

Katanya, beliau sebelum ini bukan tidak mahu berbincang namun sudah serik dengan tindakan UMNO yang mengabaikan suratnya bagi meminta penjelasan tentang beberapa perkara berbangkit.

"Kalau nak bincang, bincanglah. Saya sedia. Hantarlah surat nanti saya akan pergi (berbincang). Saya sebenarnya sudah perit. Dulu pernah saya hantar surat kepada Perdana Menteri tanya kenapa UMNO tolak Islam (cara hidup Islam) dan beberapa perkara lain, namun sampai sekarang masih tiada jawapan.

"Telefon pun tidak, surat pun tiada. Lagipun minyak tersebut hak milik kita. Kenapa pula kita hanya diberi wang ihsan, (sepatutnya) kita yang ambil dan bagi dia (Pusat) wang ihsan," katanya ketika ditemui selepas Majlis Perasmian Alumni Keluarga Pelajar Kelantan Mesir di Kompleks Markaz Dewan Ulamak (Madu), Labok di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Perdana Menteri semalam yang menyatakan Nik Abdul Aziz harus menggunakan pendekatan perbincangan untuk mencari penyelesaian dan bukannya menggunakan cara yang boleh mencetus pergaduhan.

Dalam pada itu, Nik Abdul Aziz berkata, tindakannya yang mahu berdoa tersebut adalah salah satu usahanya bagi memastikan hak rakyat Kelantan terbela dan tidak salah apabila ditujukan sekiranya Najib mempunyai niat jahat untuk tidak memberikan royalti minyak sebaliknya hanya menawarkan wang ihsan.

Dalam pada itu, Husam berkata, isu berdoa kepada Allah supaya memusnahkan masa depan Perdana Menteri, yang dibangkitkan oleh media adalah semata-mata untuk mencetuskan kontroversi kepada kerajaan Pas Kelantan pimpinan Nik Abdul Aziz.

Beliau yang juga Exco Kanan Kerajaan Negeri Kelantan berkata, sesetengah media hanya melaporkan separuh daripada kenyataan sebenar Menteri Besar Kelantan sekali gus itu sekali gus menimbulkan kekecohan.

“Bukan soal sokong atau tidak (kepada kenyataan) tersebut, tetapi Nik Aziz berkata, doa itu ditujukan kepada Najib sekiranya dia tidak melaksanakan tuntutan Kerajaan Negeri. Jadi kalau perkara ini dipenuhi perkara ini tidak berbangkit,” katanya.

BTN Sudah Lari Dari Matlamat Asal


Ketua Perhubungan Parti Pakatan Rakyat (PKR) Pahang, Datuk Fauzi Abdul Rahman menganggap Biro Tata Negara (BTN) dijadikan alat oleh pemimpin tertentu untuk menghentam parti pembangkang melalui pelbagai isu yang dicetuskan.

Menurut beliau, matlamat awal kewujudan BTN secara tersurat dilihat sangat baik untuk rakyat, sebagai satu platform untuk memupuk sivik konvensional, namun terdapat pihak yang cuba mencabuli matlamat asal itu secara tersirat, iaitu untuk mempertahankan kerajaan yang dipimpin oleh Barisan Nasional (BN).

“Dahulu, BTN sangat relevan untuk rakyat negara ini mendapat pemahaman mengenai cita-cita negara melalui pengisian kursus yang menerapkan input mengenai dasar kerajaan yang disampaikan secara terus.

“Apabila rakyat memahami mengenai dasar kerajaan, mereka akan membuat pilihan untuk menyokong kerajaan, namun sekarang ia sudah menjadi medan untuk pihak tertentu memburukkan pemimpin lain dan memberi gambaran negatif kepada sesebuah parti politik.

“Saya cukup kecewa apabila lama-kelamaan, ia semakin memperlihatkan perbuatan menghentam parti pembangkang, apabila BTN membangkitkan isu skandal pemimpin politik terdahulu kepada peserta kursus yang kebanyakan terdiri daripada golongan muda,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas cadangan untuk menghentikan BTN oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, kerana berpendapat BTN mencetuskan semangat perkauman dan menimbulkan kebencian kepada pembangkang.

Fauzi menegaskan, hasrat untuk melahirkan masyarakat 1Malaysia pasti tidak akan tercapai sekiranya matlamat BTN itu terus diseleweng pemimpin yang terlibat.

Katanya, usaha ‘bijak’ yang dilakukan menerusi BTN oleh sesetengah pemimpin boleh memecah-belah masyarakat secara sistematik.

“Justeru, saya cukup bersetuju sekiranya BTN dimansuhkan, sekiranya pengisian kursus berterusan dipergunakan untuk memburukkan dan menghentam pemimpin politik yang dikaitkan dengan pelbagai isu.

“Cadangan menubuhkan BTN di negeri yang diterajui parti pembangkang adalah satu cara untuk memperkenalkan dasar alternatif yang diamalkan oleh setiap negeri,” katanya.

Fauzi turut menyatakan rasa terkilan, apabila institusi perlembagaan sudah tidak dihormati, malah menjadi semakin kucar-kacir kerana kerajaan seperti menutup mata terhadap kepentingan Perlembagaan Negara. -SH

Siapa Yang Akan Masuk PAS Dulu, Pak Lah Atau Mahathir?

Tun Dr Mahathir menulis dalam blognya bahawa seorang bekas pemimpin kanan Umno bercadang untuk menyokong PAS kerana 'Umno busuk hingga ke ususnya.' Dr M mengulas hal tersebut dalam 13 perkara. Apakah tulisan tersebut adalah sebagai tanda pembuka laluan ke arah ingin menyertai PAS? Sekurang-kurang supaya orang lain dulu atau terus sama-sama menyertai PAS beramai-ramai? Dalam politik macam-macam boleh jadi.. tiada mustahil.

Anda cuba menilai sendiri. Begini tulisannya..

1. Pilihanraya Umum ke-13 hanya dua tahun lagi. Saya sedang meneliti reaksi rakyat terhadap UMNO dibawah pimpinan baru. Saya terkejut. Saya terkejut kerana seorang bekas pemimpin UMNO yang kanan telah meluahkan perasaannya dengan berkata "UMNO is rotten to the core" (UMNO busuk hingga ke ususnya).

2. Beliau telah berkata yang beliau sedang memikir untuk menyokong PAS. Beliau juga berkata beliau telah bertemu ramai pemimpin-pemimpin UMNO yang telah bersara dan mereka speendapat dengannya.

3. UMNO busuk daripada peringkat terendah hingga ke peringkat tertinggi katanya. Di cawangan, ketua cawangan hanya berjuang untuk mengekal dirinya sebagai ketua sahaja. Kenapa? Sebabnya majoriti ketua cawangan dapat jadi pengerusi Jawatakuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung dengan elaun tertentu dan kuasa untuk mengagih peruntukan. Berpeluang juga untuk jadi kontraktor Kelas F untuk projek kecil di luar bandar.

4. Untuk menentukan dirinya tidak dicabar ketua cawangan tidak akan benarkan sesiapa yang lebih terpelajar daripadanya masuk UMNO cawangannya. Lebih daripada itu kebanyakan peruntukan untuk jadi ahli UMNO, yang mana dia mesti melalui cawangan, tidak akan dilayan. Tujuannya ialah supaya cawangannya tidak mempunyai banyak ahli kerana mereka tetap akan menimbulkan masalah dan sukar dikawal, bahkan sukar disogok pun.

5. Sebab itu tidak ramai ahli profesional yang dapat menjadi ahli UMNO. Sebaliknya semakin ramai daripada pemimpin PAS terdiri daripada doktor, peguam, jurutera dan lain-lain profesyen.

6. Oleh kerana ketua cawangan biasanya tidak memiliki pelajaran yang tinggi dan beliau menentukan ahli lain dalam cawangannya mempunyai ilmu pengetahuan yang lebih rendah daripadanya, maka apabila ketua terpaksa berhenti kerana sebab-sebab tertentu, maka penggantinya akan terdiri daripada yang kurang berkebolehan daripadanya. Dengan itu kualiti kepimpinan akan merosot sepanjang masa.

7. Tentu ada cawangan yang tidak seperti ini tetapi pengecualian hanya mengesahkan keadaan yang sebenar.

8. UMNO, kata bekas pemimpin kanan ini sekarang dipimpin oleh perasuah. Mereka menjadi ahli Majlis Tertinggi kerana sogokan wang. Orang ramai tidak akan serah nasib mereka kepada perasuah.

9. Penempatan perasuah dalam Kerajaan dan badan-badan lain juga memburukkan lagi imej UMNO. Sudah tentu perasuah akan dipilih sebagai calon UMNO dalam Pilihanraya Umum ke-13. Jika mereka diberi kemenangan maka negara akan dapat Kerajaan perasuah. Sebab itu beliau tidak akan sokong UMNO sebaliknya akan menyertai dan menyokong parti lawan. Katanya lagi hingga kini separuh daripada orang Melayu tidak merasai nikmat kerana Kerajaan-Kerajaan pimpinan UMNO menidakkan hak mereka sedangkan mereka juga orang Melayu walaupun mereka menyokong parti lawan. Mereka yang menyokong parti lawan bertambah sejak (Tun) Abdullah kerana ramai daripada ahli UMNO sendiri sudah tidak percaya kepada UMNO.

10. Yang tinggal katanya ialah orang yang berkepentingan yang berharap mendapat sesuatu kerana menyokong UMNO. Mereka ini bukan nasionalis dan mereka tidak boleh diberi kepercayaan.

11. Banyaklah lagi hujah-hujahnya akan sebab-sebab UMNO tidak lagi akan diberi peluang untuk memerintah negara yang disayangi olehnya. Saya tidak akan hurai lebih lanjut. Hanya yang saya ingin sebutkan ialah pendapat beliau sudah menular ke semua peringkat orang Melayu, bahkan ahli UMNO juga.

12. Rakan-rakan dalam Barisan Nasional semuanya berpecah dan lemah. Mereka tidak mampu menjayakan Barisan Nasional.

13. Masa semakin singkat untuk memperbaiki keadaan ini. Saya mencatat maklumat ini untuk pengetahuan umum sahaja.

Kepada Dr M, jangan sampai Pak Lah masuk PAS dulu. Bekas PM sebelum ini pun ada yang sertai pembangkang. Itu sahaja, sekian. (AK)

Ulasan GB

Ia bukan satu hal yang mustahil. Walau sekalian banyak dosa Pak Lah atau Mahathir terhadap umat Islam dan rakyat negara ini, namun keadaan boleh berubah bila masa Allah mahu melimpahkan hidayah dan rahmatNya kepada mana-mana hamba yang dikasihiNya.

Di dalam sejarah Islam, Rasulullah s.a.w. pernah berdoa “Ya Allah muliakanlah Islam dengan masuknya salah satu dari dua Umar.” yakni Umar bin khathab dan Amr bin Hisyam atau dikenal sebagai Abu Jahal. Rasulullah tak pula adakan kerajaan perpaduan samada dengan Umar atau Amr!

Allah mengurniakan Umar Al-Khattab kepada umat Islam, yang walaupun pada awalnya menjadi musuh Islam nombor satu sehingga kepala Rasulullah nak dipenggalnya, tetapi kekuasaan Allah menetapkan Umar menerima hidayah dan muncul sebagai salah seorang kahlifah utama selepas Rasulullah s.a.w.

Kalau ada rezeki Pak lah atau Mahathir, dapatlah beliau bersama jemaah Islam. Jika tidak, terimalah sahaja apa yang bakal ditempuhi, kalau tak di "sini", di "sana" balasan menanti.

Namun satu hal yang kena terima, kerana ada pemimpin PAS yang nak sangat ke UMNO, siapa pula dari PAS yang bakal dihantar oleh Allah ke parti UMNO?

Rombakan BTN Rakyat 1-BN 0

Kerajaan Pusat Barisan Nasional akhirnya akur kepada gelombang kritikan pembangkang dan orang ramai terhadap kursus Biro Tata Negara.

Kursus-kursus itu yang dilihat lebih untuk memupuk sentimen perkauman dan menggembeling sokongan untuk Barisan Nasional, akan dirombak serta merta.

Ini bagi memenuhi desakan Pakatan Rakyat yang mahukan kursus-kursus BTN itu membantu mengeratkan perpaduan antara rakyat pelbagai kaum.

Bercakap kepada wartawan di ruang legar parlimen hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nazri Abdul Aziz berkata rombakan ini dibuat kerana kandungan program BTN berpotensi menghancurkan kestabilan negara.

Apabila ditanya apakah kerajaan akhirnya akui kritikan terhadap modul BTN, Nazri berkata kurikulum BTN sedia ada menjurus kepada satu kaum dan tidak selari dengan konsep 1Malaysia.

Nazri sebagai dipetik berkata "Pada saya kurikulum ini tidak selari dengan kehendak PM, iaitu 1Malaysia. Kursus BTN hanya untuk peserta dari satu kaum sahaja, tetapi kini kita mahu kurikulum yang membabitkan semua".

“Saya bersetuju sangat kita tidak boleh beriringan dengan BTN kerana BTN ini memfokus kepada sikap perkauman. Dan sikap memberi ransangan yang negatif kepada kaum yang lain atau parti yang lain” ujar ahli parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid.

BTN mengundang kontroversi selepas tujuh wakil rakyat Selangor menyerahkan memorandum menggesa penjawat awam dan penuntut di institut pendidikan milik kerajaan negeri dilindungi dari program indoktrinasi BTN.

Memorandum tersebut berkata akal peserta BTN disusun-semula supaya membenci kaum Cina dan parti-parti yang tidak sealiran dengan UMNO-BN.

Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah berkata rombakan tidak memberi kesan jika masalah perkauman dan kesetiaan membuta-tuli terhadap Umno tidak diatasi.

“Bila kata merombak semula, saya lebih suka kalau dapat mendengar komen yang lebih spesifik bahawa cara yang lama, cara yang telah diamalkan sebelum ini, itu akan diubah” ujar beliau kepada TV Selangor. -TVS