28 Jul 2011

Majnun Yang Masih Tergilakan Laila

Usaha tiga tahun gagal, Umno masih harapkan kerjasama PAS

SHAH ALAM, 28 Julai — Meskipun usaha tiga tahun masih belum berjaya, Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata, parti itu masih berharap PAS dapat bekerjasama dengan Umno bagi menyatu padukan umat Islam dan Melayu di negara ini terutamanya dengan ketibaan bulan Ramadan kali ini.

“Walaupun tangan yang dihulurkan oleh Umno tidak disambut sebelum ini tetapi Umno tidak pernah menutup pintu rundingan kepada PAS apatah lagi sempena bulan Ramadan,” katanya dipetik Bernama Online.

Umno mengusahakan perbincangan dengan PAS sejak selepas pilihan raya umum ke-12 Mac 2008.

Terdahulu Ahmad menutup Forum Perdana Menjana Umatan Wahidah anjuran Umno Bahagian Kota Raja di sini malam tadi.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, kesanggupan Umno untuk bekerjasama dengan PAS bukanlah kerana Umno berada dalam keadaan terdesak tetapi untuk masa hadapan umat Islam terutamanya dalam soal sosio-ekonomi.

“Lagipun, sejak PAS menukar haluan perjuangannya daripada memperjuangkan penubuhan negara Islam kepada negara berkebajikan, akan memudahkan lagi kerjasama kedua-dua parti memandangkan Umno telah lama mengamalkan konsep negara berkebajikan ini,” katanya.

Ahmad berkata penduduk bukan Melayu tidak perlu bimbang jika orang Melayu dalam Umno dan PAS bersatu kerana orang Melayu akan kurang berpolitik dan lebih menumpukan perhatian untuk membangunkan tahap sosioekonomi mereka.

Laporan media menyebut kepimpinan Umno dan PAS telah mengadakan pertemuan ke arah kerjasama mereka pada 24 Disember lalu.

PAS sudah banyak mengesahkan ia akan meneruskan kerjasama dengan PKR dan DAP menerusi perikatan Pakatan Rakyat.

Pendirian itu turut ditekankan ketika Muktamar PAS awal bulan lalu. -TMI


Kisah Majnun Yang Tergilakan Laila

Hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Inilah perasaan yang menimpa pemimpin Umno sekarang apabila sedaya upaya berusaha menjalinkan hubungan dengan PAS.

Sedangkan ia tidak lebih seperti bertepuk sebelah tangan.

"Saya pun tak faham kenapa perkara ini boleh berlaku, macam cerita Majnun pula apabila seorang pengembala kambing berhajat untuk mengahwini anak raja.

"Macam-macam kerenah yang dibuat oleh Majnun sehingga pada suatu hari dia duduk seorang diri di bawah pokok sementara menunggu kambing sedang makan rumput, Majnun bercakap seorang diri.

"Apabila kawan dia tanya kamu bercakap dengan siapa, lalu Majnun menjawab, saya sedang bercakap Laila, seorang anak raja.

"Macamana seorang pengembala kambing mahu mengahwini anak raja. Mahu tidak mahu dia menulis nama Laila atas pasir. Dia tulis nama Laila lalu dia baca sendiri berulang kali.

"Kawan dia bertanya lagi, kamu bercakap dengan siapa, lalu dia jawab lagi dengan Laila. Mana Laila, kawan dia tanya, ini Majnun menunjukkan nama Laila yang dia tulis di atas pasir,"
katanya Menteri Besar Kelantan ketika ditemui di pejabatnya hari ini.

Sebelum ini pemimpin Umno beriya-iya benar mahu mengadakan kerjasama dengan PAS kononnya untuk perpaduan orang Melayu. -ulangsiar dari SINI


"Itu Bukan Bararuddin" - Keluarga Sangkal Lelaki Dalam Rakaman Video Polis

Keluarga Allahyarham Baharuddin Ahmad hari ini tampil menafikan lelaki dalam rakaman CCTV yang ditayangkan polis di saluran televisyen perdana adalah beliau.

Menurut anak saudaranya, Azhar Kassim, pihak keluarga menolak sekeras-kerasnya lelaki dalam video tersebut adalah arwah Baharudin dan mereka juga kesal dengan tindakan polis menayangkan video itu.

Video itu bukan arwah, kami menafikan sekeras-kerasnya itu adalah beliau.

“Setakat ini pihak peguam keluarga memperincikan beberapa alasan kami menolak bahawa itu adalah Baharudin,”
kata Azhar ketika dihubungi KeadilanDaily.com.

Menurut Azhar, mereka ada alasan yang kukuh mengapa lelaki dalam video itu bukan arwah Baharudin.

“Kami ada alasan yang kukuh dan kuat kerana video yang ditunjukkan tidak selari dengan gambar arwah semasa dibawa keluar daripada Avenue K oleh pegawai perubatan.

“Mulanya gambar yang ditunjuk, pakai seluar jeans, tapi masa dibawa keluar pakai seluar hitam. Tapi keluarga menegaskan bahawa semasa keluar dari rumah untuk ke perhimpunan Bersih, arwah pakai baju putih berseluar hitam,”
kata beliau.

Selain itu, bentuk fizikal arwah Baharudin yang amat dikenali ahli keluarganya menguatkan lagi keyakinan mereka lelaki dalam video itu bukan beliau.

“Kalau tengok video itu, rupa yang kononnya Baharudin adalah cengkung, tapi muka sebenar arwah bentuk bulat
.

“Manakala cara jalan arwah tidak sama, kami percayai arwah sebelum ini jatuh berdekatan KLCC, takkan boleh berlari masuk,” ujarnya.

Azhar seterusnya menyifatkan tayangan video itu sebagai mengganggu siasatan yang masih lagi berjalan ke atas kematian Baharudin.

“Sepatutnya polis berbincang dengan keluarga dan peguam sebelum keluarkan video itu, ini sedang mengganggu siasatan. Tindakan polis hanya mahu melepaskan batuk di tangga, nak senang semuanya,” katanya.

Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Salleh Mat Rasid Jumaat lalu mendakwa kononnya tulang rusuk Baharudin patah mungkin disebabkan rawatan kecemasan yang diberikan ke atasnya.

Beliau turut mendakwa kononnya gigi lelaki berusia 58 tahun itu mungkin patah disebabkan tiub bantuan pernafasan yang dimasukkan ke dalam mulutnya.

Salleh juga mendakwa, tiada gas pemedih mata dilepaskan di KLCC dan tiada anggota polis berada di lokasi Baharudin meninggal dunia. -KD

Laporan Suruhanjaya Dipersoal: Pakar Psikatri Buktikan Lebih Banyak Faktor Teoh Tak Bunuh Diri

TBH: RCI terlepas pandang penilaian risiko bunuh diri

ANALISIS Satu daripada bukti-bukti utama yang digunakan oleh suruhanjaya siasatan diraja (RCI) untuk menyokong kesimpulan kontroversinya bahawa Teoh Beng Hock telah membunuh diri, ialah laporan pakar psikiatri Paul Edward Mullen (gambar).

Selepas meneliti laporan 11-muka yang dikemukakan dalam siasatan tersebut oleh Mullen - profesor emeritus psikiatri forensik dari Universiti Monash yang dibawa oleh Majlis Peguam - didapati lebih banyak faktor yang menunjuk kepada Teoh tidak membunuh diri, dan bukan sebaliknya.

Ini, bagaimanapun, nampaknya seolah-olah telah terlepas pandang oleh RCI.

Dalam penilaian risiko bunuh diri, Mullen mengklasifikasikan
Teoh dalam "kumpulan yang paling rendah berisiko untuk membunuh diri ketika berada dalam tahanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dia tidak membuat kesimpulan Teoh telah membunuh diri, dengan menggambarkan setiausaha politik DAP itu kekurangan faktor-faktor yang biasanya terdapat pada mereka yang boleh membunuh diri.

Mullen menulis bahawa dia mendapati Teoh mempunyai pekerjaan tetap, teman wanita yang akan dikahwininya tidak lama lagi, hubungan kekeluargaan yang rapat, ramai teman dan rakan sekerja dan tidak ada masalah kewangan yang diketahui.


Katanya, semua itu merupakan faktor-faktor sosial yang mengurangkan risiko membunuh diri.

Teoh, katanya, berada di peringkat awal kehidupan dewasa (25-40 tahun), tidak mempunyai sejarah cubaan membunuh diri atau memudaratkan diri sendiri, tidak berjudi berlebihan, dan tidak mempunyai sejarah keluarga membunuh diri.

Menurut Mullen, ia adalah faktor-faktor yang mengurangkan kemungkinan untuk membunuh diri. -mk

Sebelum Dan Selepas BERS✔H 2.0: Apa Kata Anak Muda?

Fahmi Reza: 709 adalah jari tengah kepada elit pemerintah Oleh Lim Hong Siang

Reaksi kerajaan Barisan Nasional terhadap BERSIH 2.0 mencungkil ketidakpuasan orang ramai, terutamanya orang muda, yang melihat bagaimana elit pemerintah semakin hari semakin tidak mewakili rakyatnya.

Kerajaan telah menyalahgunakan institusi awam untuk menjaga kepentingan diri - termasuk memanipulasikan media, mempergunakan polis untuk menguasai rakyat, seolah-olah dirinya raja yang mana rakyat kena ikut cakapnya.

"Jadi, 9 Julai (perhimpunan BERSIH 2.0) tu, is a big middle finger (jari tengah) to them, sebenarnya. It's a big f*** you to them juga. Ya, dia suruh kita jangan pakai yellow (kuning), we say f*** you, kita akan pakai apa-apa baju yang kita nak pakai. They said you tak boleh turun ke jalan, we say f*** you, this is our country, this is our rights. Dan kita akan jalan, whether you like it or not, because we are only exercising our rights untuk kebebasan berhimpun."

Demikianlah kata-kata Fahmi Reza, Pengarah filem "10 tahun Sebelum Merdeka" dalam forum "Sebelum & Selepas 709: Apa Kata Anak Muda?", anjuran bersama Free Public Forum Malaysia (FPF), Amnesty International Malaysia, dan Institute for Democracy & Economic Affairs (IDEAS) di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, semalam.

Ramai panelis dan hadirin yang bersetuju, malah kagum dengan kejayaan rakyat Malaysia untuk menembusi sekatan polis dan menyertai perhimpunan BERSIH 2.0, lebih-lebih lagi dibadai dengan ugutan, amaran keras dan sebagainya daripada pihak pemerintah sebelum 709.

Selain Fahmi Reza, forum ini membariskan bekas Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysiam Shazni Munir; Faisal Aziz dari Amnesty International, Setiausaha Pentadbiran DEMA, Wong Swee Nee, aktivis JERIT dan PSM Bawani, dan Afif dari IDEAS sebagai ahli panel. Diskusi yang bertindih dengan forum isu Teoh Beng Hock (di bangunan yang sama diskusi diadakan), candle light vigil untuk EO6 (di Dataran Merdeka) semalam, menarik kira-kira 80 orang.

Beberapa orang hadirin yang berkongsi pandangan dalam sesi soal-jawab menyahut apa yang dikatakan Fahmi, iaitu reaksi kerajaan terhadap BERSIH yang mengeruhkan keadaan. Seorang hadirin mendakwa dirinya tersinggung dengan label negatif yang dilontarkan Perdana Menteri terhadap peserta perhimpunan sebagai pengkhianat (traitor), kurang ajar dan sebagainya, sedangkan beliau hanya berhimpun untuk meluahkan pandangannya.

"BERSIH" menjadi buah mulut

Perhimpunan BERSIH 2.0 disertai mereka yang berasal dari latar belakang yang pelbagai, malah ramai antara mereka yang turun ke jalan raya buat kali pertama, menurut pengamatan Fahmi Reza. Beliau melihat 709 mungkin petanda awal manifestasi kebangkitan rakyat, khususnya orang muda; bagaimanapun mengingatkan bahawa sama ada kebangkitan itu mampu diteruskan atau dimatikan bergantung kepada usaha kita semua.

Faisal Aziz yang terakhir berucap untuk pusingan pertama, mendahului dengan "ucapan tahniah kepada rakyat Malaysia, kerana "terma demokrasi itu kini diraihkan di jalan raya, dan bukan hanya di buku sahaja". Beliau menyifatkan penyertaan perhimpunan sungguh menggalakkan, terutamanya "anak-anak muda yang tak pernah terlibat dengan organisasi human rights, atau organisasi seperti IDEAS, ataupun tampil ke depan untuk berdiskusi intelek, atau discourse intelektual lain."

Menurut pemerhatian Faisal, anak-anak muda yang tidak menyentuh soal politik dalam sembang-sembang teh tarik mereka sebelum ini, kini semakin "celik" dan mula berbincang mengenai "BERSIH". Bagaimanapun, beliau melahirkan kebimbangannya terhadap penduduk kampung yang lebih terpengaruh dengan maklumat media arus perdana, di mana mereka enggan berbincang mengenai "BERSIH".

Namun, pengalaman Bawani agak berbeza, beliau mendapati orang-orang kampungnya yang sebelum ini tidak bercakap pasal politik, kini bercakap pasal "BERSIH". "Sekurang-kurangnya mereka tahu sesuatu mengenai BERSIH, lebih baik daripada langsung tidak tahu apa-apa mengenainya," kata Bawani. Mungkin ia bukan kesedaran yang tinggi, tetapi memadai buat peringkat permulaan, kata Bawani.

709 lebih daripada 8 tuntutan BERSIH

Afif pula bersetuju dengan Fahmi, bahawa makna perhimpunan BERSIH pada 9 Julai 2011 lebih daripada lapan tuntutan yang dikemukakan BERSIH 2.0. Beliau menghurai bagaimana masalah yang menimpa rakyat dalam kehidupan harian, misalnya inflasi, korupsi, penyelewengan dan sebagainya telah mendorong mereka untuk turun ke jalan raya.

Swee Nee pula menuduh bahawa media yang sepatutnya memupuk kesedaran masyarakat terhadap "lapan tuntutan BERSIH', mengalihkan tumpuan kepada isu-isu seperti "sama ada BERSIH haram", "adakah BERSIH mendapat permit perhimpunan", "siapa dalang di sebalik BERSIH" dan sebagainya, ketika membuat liputan sebelum perhimpunan 709.

Afif mengambil kesempatan untuk menyanggah logik kerajaan bahawa hak berhimpun golongan minoriti perlu dinafikan demi kepentingan majoriti. Beliau menyimpulkan bahawa apabila kita menafikan hak segelintir orang minoriti, pada masa yang sama kita juga akan menafikan hak semua orang. Beliau mengambil contoh 709, "Untuk menafikan (hak) 50 ribu orang yang masuk KL itu, polis telah menafikan (hak) ratusan ribu orang yang duduk dan nak masuk KL."

Impak BERSIH: Sebelum atau selepas 709?

Shazni Munir memberi pandangan bahawa bilangan yang turun pada 709 sebenarnya tidak penting, tetapi impaknya merebak kepada rakyat yang neutral dan tidak turun ke jalan raya selepas 709 - apabila rakyat menyaksikan sendiri bagaimana mereka yang mahu menyampaikan pandangan dilayan sebegitu rupa oleh polis dan kerajaan.

Faisal bersetuju dengan pandangan Shazni, bahawa orang ramai mula berfikir sama ada lapan tuntutan BERSIH itu relevan, atau terlalu berat untuk dilaksanakan selepas 709. Impak BERSIH lebih terasa selepas 709 berikutan keganasan polis, yang menyebabkan orang ramai mula bersimpati terhadap BERSIH, pada masa yang sama, cuba menyelami apa sebenarnya BERSIH 2.0.

Bagaimanapun, ketika mengulas pandangan yang dilontarkan Shazni Munir, seorang hadirin menganggap impak BERSIH telah bermula sebelum perhimpunan pada 9 Julai. Penangkapan mereka yang berbaju kuning, kerajaan yang berdolak-dalih dalam isu stadium - telah memaksa orang di atas pagar untuk membuat satu pendirian, menurutnya.

Beliau turut membangkitkan bagaimana peranan Facebook untuk menghapuskan ketakutan rakyat sebelum 709. Apabila laman sosial ini ditenggelami dengan gambar profile berwarna kuning, atau dengan badge BERSIH 2.0, maka ia memberi makna bahawa orang ramai berada bersama BERSIH, dan keadaan ini membantu untuk menyingkirkan rasa takut pada diri mereka yang menyokong BERSIH - kerana solidariti yang diberikan warga internet. -MR

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia

Saya Ada Hak Untuk Temui PM. Demi Rakyat, Saya Mahu PM Letak Jawatan

Mohd Fareez: Saya bukan teroris

PETALING JAYA: Setiausaha Politik Ahli Parlimen Ampang, Mohd Fareez Kamal Intidzam yang ditahan polis ketika majlis pelancaran pengibaran bendera Jalur Gemilang oleh Datuk Seri Najib Tun Razak semalam menegaskan beliau ada hak untuk berjumpa dan menegur perdana menteri.

“Saya hanya seorang rakyat. PM adalah hak rakyat. Maka adalah hak untuk saya berjumpa dan menegur PM kerana PM itu milik rakyat.

Demi rakyat, saya sayangkan negara saya. Demi rakyat, saya mahu PM letak jawatan,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Beliau bersama enam ahli AMK yang lain ditahan di KL Sentral semalam kerana dikatakan cuba menyampaikan memorandum kepada Najib.

Bagaimanapun, Mohd Fareez menegaskan beliau bukan seorang teroris.

“Dear PM, my name is Fareez. And I’m not a terrorist.”

“Susulan laporan penahanan saya dan aktivis Bersih lain sehingga tempoh 24 jam ini saya telah diserang hebat di twitter, facebook dan blog pro-Umno bahawa kononnya saya ditahan kerana cubaan mensabotaj program edaran Jalur Gemilang.

Tentera upahan Umno

“Malah ada yang melampau sehingga mendakwa bahawa saya merancang mahu mencedera dan membunuh Perdana Menteri hanya kerana kapasiti lain saya sebagai pengasas Pertubuhan Revolusi Anak Muda Malaysia (PRAMM).

“Ingin saya ingatkan kepada tentera media upahan Umno dan Najib, hattaPapa Gomo sekalipun, bahawa jika Najib terus-terusan menipu, menindas dan membuli rakyat, bukan sahaja rakyat akan menolak beliau dan Umno-BN pada PRU13 kelak, malah tidak mustahil ada yang akan sanggup membunuhnya juga nanti.

“Maka, demi memelihara keselamatan PM, saya menggesa agar seluruh jentera Umno jangan mencabar kesabaran rakyat lagi,” katanya.

Mohd Fareez berkata, penahanan semalam juga menggambarkan seolah-olah beliau dan aktivis lain umpama pengganas di negara ini.

“Hanya sebuah kerajaan yang bersalah pada rakyatnya sahaja akan takut berhadapan dengan rakyatnya,” tambahnya. -FMTNajib, Bukan Saja SPRM, Polis Lagi Teruk Salahguna Kuasa!

Kes Teoh: Najib setuju SPRM tak wajar guna kuasa sembarangan

PUTRAJAYA, 27 Julai – Datuk Seri Najib Razak kelihatan bersetuju dengan syor-syor agar kuasa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dikaji semula sambil berkata, agensi itu tidak perlu berada dalam kedudukan ia boleh menggunakan skop kuasa secara sewenang-wenangnya.

Pendirian ini dikeluarkan susulan laporan suruhanjaya diraja yang menyiasat kes kematian Teoh Beng Hock di premis SPRM dua tahun lalu.

“Kami tidak mahu mereka salah guna kuasa... sudah tentu. Mereka tidak harus berada dalam kedudukan di mana mereka boleh menggunakan kuasa tanpa mengira kira kepentingan awam,” kata beliau kepada pemberita di sini hari ini.

Bagaimanapun perdana menteri tidak menyatakan dengan terperinci sama ada kerajaan akan melihat untuk mengawal kuasa SPRM.

Bagaimanapun katanya, langkah sedang diambil untuk memperbaiki kaedah-kaedah soal siasat SPRM.

Ahad lalu, Putrajaya memperakui Teoh, bekas setiausaha politik, tidak mati dua tahun lalu jika SPRM mematuhi prosedur-prosedur siasatan yang sewajarnya dengan betul.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz menegaskan, beliau tetap bersetuju dengan cadangan suruhanjaya diraja kerana apa yang telah berlaku adalah satu kematian.

Pada sidang media Khamis lalu juga, Nazri berkata kerajaan memberi jaminan bahawa tindakan sewajarnya akan diambil terhadap pegawai yang melanggar prosedur SPRM berdasarkan peraturan dan undang-undang sedia ada.

Katanya, hasil siasatan suruhanjaya itu juga mendapati bahawa tiga pegawai penyiasat yang terbabit dalam kes ini telah menggunakan taktik soal siasat yang berterusan, agresif dan keterlaluan ke atas Teoh yang didapati melanggar prosedur sedia ada.

Tegas Nazri, kematian melibatkan Teoh tidak berlaku kalau sisatan dijalankan mengikut standard siasatan yang telah ditetapkan dan menepati piawaian yang memuaskan.

“Apabila berlaku keadaan macam ini kita kena teima hakikat bahwa ada perkara-perkara yang tidak patut dilakukan,” kata Nazri sambil menambah, “saya ingin mencadangkan supaya SPRM yang bekerja rapat dengan badan pencegahan rasuah di Hong Kong supaya mengikut cara mereka bekerja.”

“Dulu mereka belajar daripada kita, sekarang mereka berada di kedudukan nombor satu,” katanya lagi.

Nazri menambah, prosedur operasi standard (SOP) di Hong Kong mempunyai piawaian yang sangat tinggi dan SPRM seharusnya berunding dengan badan pencegahan rasuah berkenaan.

“Ikut dan contohilah mereka,” kata beliau.

Nazri juga berkata, kerajaan perlu mengakui bahawa sudah tentu ada kelemahan dalam sistem semasa.

Suruhanjaya siasatan terdiri daripada lima anggota diketuai oleh seorang hakim telah menjalankan prosiding siasatan selama 50 hari dan memanggil 70 saksi.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Exco Selangor Ean Yong Hian Wah ditemui mati di koridor tingkat lima Plaza Masalam, Shah Alam, Selangor pada 16 Julai 2009 selepas memberi keterangan di pejabat SPRM Selangor yang terletak di tingkat 14, plaza berkenaan. -TMIUlasan GB

Dari awal kes Teog Beng Hock dahulu kita telah menyatakan bahawa wujudnya pegawai-pegawai SPRM yang betaraf binatang, menyalahgunakan kuasa untuk pangkat, harta dan menganiayakan orang-orang yang disasat.

Kerajaan pada masa itu cepat menafikannya.

Inkues tidak berjaya mengesannya lantaran institusi kehakiman negara yang masih penuh dengan hakim-hakim yang korup, tetapi Suruhanjaya Diraja membuktikan persepsi rakyat itu adalah BENAR. Bahawa terdapat pegawai SPRM yang memang angkuh, menyalahgunakan kuasa dan berdusta semasa memberi keterangan, bukan sahaja di mahkamah tetapi di depan Suruhanjaya sendiri.

Tindakan melampau SPRM dikatakan sebagai punca Teoh membunuh diri.

Dan kini Najib sendiri mengakui bahawa tidak wajar "agensi itu tidak perlu berada dalam kedudukan ia boleh menggunakan skop kuasa secara sewenang-wenangnya."

Begitu jugalah agensi lain seperti PDRM. Kini rakyat berpersepsi bahawa polis berlaku zalim dan bertindak ganas terhadap rakyat. Polis menafikan, siap keluarkan video versi mereka nak tunjukkan betapa baik dan wanginya tindakan PDRM. Kerajaan beriya-iya membela mereka.

Suruhanjaya tidak ditubuhkan. GB yakin, andaikata Suruhanjaya ditubuhkan, dan penemuan nanti membuktikan PDRM juga angkuh dan menyalahgunakan kuasa. Apakah kata Najib dan kerajaannya ketika itu?

Justeru itu, tubuhkan segera Suruhanjaya Diraja Siasatan Terhadap Keganasan Polis!

Rakyat tidak samasekali akan lepaskan polis-polis yang kejam, zalim & pendusta itu.


UMNO Mahu Rampas Kerusi Marang

MB yakin rampas Marang

MARANG - Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said menyuarakan keyakinannya bahawa BN akan dapat merampas kembali kerusi Parlimen Marang dari tangan pembangkang dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti.

Beliau berkata, hasrat itu pasti tercapai jika masyarakat berketurunan Cina di parlimen ini dapat sama-sama membantu BN bagi memberi sokongan mereka yang tidak berbelah-bahagi dalam memastikan kemenangan BN pada pilihan raya umum itu.

Menurutnya, walaupun jumlah pengundi Cina di parlimen itu adalah minoriti namun peranan serta komitmen mereka sangat penting bagi membolehkan BN merampas semula beberapa kerusi yang dimenangi pembangkang dalam PRU Ke-13 nanti.

“Kita mengharapkan masyarakat Tionghoa di Parlimen Marang akan memberi sokongan sepenuhnya kepada BN. Saya yakin mereka tak ada masalah untuk berbuat demikian dan Parlimen Marang tidak mustahil akan berada di tangan UMNO,” katanya.

Ahmad yang juga merupakan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri berkata demikian di Majlis Program Temu Mesra Bersama Masyarakat Tionghoa Parlimen Marang, di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Chong Hwa, Wakaf Tapai, di sini, malam kelmarin.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Berangan, Datuk Yahya Khatib Mohamad dan ADUN Alur Limbat, Alias Abdullah.

Menurutnya, golongan itu yang layak mengundi di Parlimen Marang berjumlah 1,834 pengundi melibatkan 801 (Dewan Undangan Negeri (DUN) Alur Limbat), 61 (DUN Bukit Payong), 104 (DUN Rhu Rendang) dan 868 orang di DUN Pengkalan Berangan.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu, hanya kerusi DUN Pengkalan Berangan dan DUN Alor Limbat dimenangi calon BN iaitu Datuk Yahya Khatib Mohamad dan Alias Abdullah manakala DUN Rhu Rendang, DUN Bukit Payong dan Parlimen Marang dimenangi Pas.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Yahya Khatib Mohamad berharap dengan kehadiran Menteri Besar ia mampu meraih lebih banyak sokongan golongan Tionghoa terhadap parti itu di kawasan parlimen berkenaan. -SH

Ulasan GB

Untuk tindakan PAS Terengganu.

p/s Ingat, mereka pernah memeranjatkan negara apabila calon UMNO, Datuk Abdul Rahman Bakar pernah mengalahkan Presiden PAS, TG Haji Abdul Hadi Awang di Parlimen Marang.

Justeru itu PAS Terengganu perlu berwaspada dan bekerja lebih keras untuk pastikan kerusi presiden parti selamat dan tidak dirampas oleh UMNO BN.

Ambiga-Wan Ahmad Bertemu Lagi Esok Dalam Forum Di PJ

Ambiga-Wan Ahmad bersemuka lagi Jumaat ini

Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk S Ambiga dan timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar akan bersemuka sekali lagi Jumaat ini untuk berhujah sama ada sistem pilihan raya Malaysia perlukan pembaharuan.

Kedua-dua mereka telah mengesahkan kehadiran masing-masing di forum "undang-undang pilihan raya, SPR & reformasi pilihan raya" anjuran Persatuan Promosi Hak Asasi Manusia (Proham) di Dream Centre di Seksyen 13, Petaling Jaya.

Ahli jawatankuasa Proham, Datuk Dennison Jayasooria memberitahu Malaysiakini bahawa kedua-duanya telah memaklumkan kepada beliau mengenai kehadiran mereka di forum tersebut.

"Bagaimanapun, kita akan memfokuskan kepada topik yang berlainan daripada ceramah semalam,' katanya.

Ambiga dan Wan Ahmad bertembung dalam ceramah di Shah Alam semalam anjuran Kumpulan Karangkraf, kumpulan media yang menerbitkan akhbar harian bahasa Melayu, Sinar Harian dan kumpulan majalah popular.

Bagaimanapun, Jayasooria berkata, hadirin di ceramah Jumaat ini adalah "berbeza sama sekali" dan ahli panelnya termasuk peguam Datuk Muhammad Shafee Abdullah dari Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Asean. Moderatornya ialah Tan Sri Ramon Navaratnam dari Proham. -mk

Ulasan GB

Takut bebenar Wan Ahmad sekarang ini dengar akan kena tangkap dan dipenjara jika PR memerintah, sehingga menyebabkan beliau ambil keputusan penuhi semua jemputan forum supaya dilihat SPR itu "bersih".

Sekurang-kurangnya itulah tanggapan rakyat kini - kerana kehadiran beliau di dalam forum seperti yang berlansung baru-baru ini anjuran Karangkraf sebenarnya tidak membawa apa-apa signifika di dalam hujjah-hujjahnya kecuali menunjukkan bahawa "SPR hanyalah sekadar budak kerani kepada UMNO BN". Ia diakui oleh Wan Ahmad yang menyatakan hanya Putrajaya ada kuasa memenuhi tuntutan Bersih.

Jika demikian halnya seperti yang GB ulas sebelum ini, sahihlah SPR itu hanyalah kuda tunggangan UMNO BN!

Terdapat 1,600 Pengundi Berusia Lebih 100 Tahun Di Perak?

Benarkah ramai pengundi lebih 100 tahun

KUALA LUMPUR, 27 Julai: Capaian data atau maklumat pengundi dari pengkalan data sebelum ini melalui aplikasi teknologi maklumat atau sistem pengurusan maklumat jelas menunjukkan ada pengundi yang mempunyai 2 tempat malah beberapa tempat mengundi.

Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan berkata, malah paparan berita yang dipetik dari Suara Keadilan pada 24 Julai lalu mendakwa bahawa terdapat lebih 1,600 pengundi yang berusia lebih 100 tahun di Perak.

Menurut beliau, daripada jumlah itu pula, dilaporkan seramai 1,447 orang pengundi warga emas di Perak yang berusia melebihi 100 tahun itu berumur di antara 100 sehingga 109 tahun.

"Adakah benar pengundi warga emas berusia dalam lingkungan itu seramai itu di Perak?

"Kalau dah seramai itu di Perak, bagaimana pula dengan pengundi warga emas yang berusia melebihi 100 tahun di seluruh negara?" soalnya.

Angka tersebut, menurut beliau, tentunya meragukan dan disebabkan keraguan itulah PAS dan Pakatan Rakyat serta Bersih 2.0 mahukan SPR menggunakan dakwat kekal dalam pilihanraya di negara ini.

"Penggunaan sistem biometrik tidak akan menyelesaikan masalah pengundian bertindih. Malah, proses pengesahan melalui sistem itu adalah usaha sia-sia, membazir dan tetap tidak selamat.

"Sebab itulah SPR diminta menimbang 8 cadangan Jawatankuasa Bersih 2.0 yang antara lainnya mendesak SPR menggunakan kaedah dakwat kekal dalam pilihanraya," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Namun beliau kesal kerana SPR tetap enggan menerima cadangan itu dan bercadang untuk menggunakan sistem biometrik yang dicadangkan oleh Perdana Menteri.

Cadangan SPR untuk menggunakan sistem bimometrik, katanya, diyakini tetap tidak berkemampuan menyelesaikan masalah pengundian bertindih dan masalah-masalah lain yang berlaku dalam pilihanraya di negara ini sejak dulu.

Menurutnya, jawapan yang mudah kepada masalah integriti data atau maklumat walaupun melalui aplikasi teknologi maklumat atau sistem maklumat yang telah lama digunapakai oleh SPR bukanlah kerana aplikasi itu, tetapi kerana data atau maklumat yang dimasukkan ke dalam pengkalan data.

"Kalau SPR tahu bahawa masalah utama adalah integriti data atau maklumat bukanlah kerana aplikasi capaian teknologi maklumat atau sistem maklumat itu, kenapa sistem biometrik pula yang dicadangkan?" tanya beliau hairan.

Sistem biometrik juga, tegasnya, adalah sebuah aplikasi teknologi maklumat atau sistem maklumat seperti aplikasi yang digunakan sekarang, cuma perbezaannya adalah cadangan baru itu menggunakan ‘hardware’ atau perkakasan serta perisian dan bukan ‘software’ atau perisian semata-mata untuk capaian data atau maklumat pengundi dari pengkalan data seperti yang digunakan hari ini.

Sehubungan itu, beliau amat bimbang dengan fenomena yang berlaku kerana ia tetap tidak akan menyelesaikan masalah pilihanraya yang tidak bersih dan tidak adil di negara ini, walaupun pihak kerajaan dan SPR telah diberikan pelbagai pandangan dan cadangan yang baik ke arah mengatasinya oleh rakyat negara ini.

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa pada sidang medianya yang diadakan selepas perbincangan dengan para pemimpin PAS di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, semalam telah menegaskan PAS menolak sistem biometrik dan mahu SPR menggunakan kaedah dakwat kekal.

Husam turut menjelaskan, di Selangor sahaja sehingga kini, PAS dengan menggunakan sistem komputer telah mengesan seramai 500 orang pengundian bertindih.

Timbalan Presiden sebuah NGO yang baru ditubuhkan, Angkatan Amanah Merdeka (Amanah), Tan Sri Kadir Syeikh Fadzir ketika berucap pada majlis pelancaran NGO itu di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra, di sini, baru-baru ini, turut menyarankan kerajaan menerima cadangan yang baik dari rakyat bagi memperbaiki sistem pilihanraya di negara ini.

Beliau yang juga bekas Menteri Pelancongan berkata, cadangan Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S Ambiga agar SPR turut dianggotai wakil-wakil NGO sememangnya satu cadangan yang baik yang patut diterima oleh kerajaan.

"Sekiranya kesemua cadangan yang baik dari rakyat tidak juga diberikan pertimbangan oleh kerajaan dan SPR, tidak ada sebarang alasan lagi bagi pihak kerajaan dan SPR mempertikaikan keraguan rakyat mengenai perjalanan pilihanraya di negara kita yang sememangnya tidak bersih dan tidak adil sejak dulu," tegas beliau. -HD

PAS Dedah Nama Daftar Pemilih Bertindih

PAS hari ini terus mendedahkan bukti pertindihan nama daftar pemilih dalam data Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Perkara tersebut sekaligus mempertikaikan kesediaan suruhanjaya itu untuk melaksanakan sistem biometrik pada pilihan raya umum akan datang seperti yang diumumkan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof minggu lalu.

Dalam kenyataan media oleh Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda Pas, Suhaizan Kayat menyertakan senarai tiga nama daftar pemilih yang dikesan bertindih dengan membolehkan mereka mengundi lebih daripada sekali.

Contohnya semakan keatas seorang anggota polis yang memegang kad pengenalan polis dan biasa dalam laman web SPR didaftarkan di dua alamat berasingan.

Malah individu tersebut layak mengundi secara pos di Ibu Pejabat Polis Daerah Kemaman dan di sebuah sekolah di Kampung Tok Busah, Kedah.

Individu kedua seorang wanita berbangsa India yang berkelayakan untuk mengundi di dua kawasan parlimen iaitu Alor Setar dan Merbok di Kedah manakala individu ketiga seorang lelaki berbangsa Melayu layak mengundi di parlimen Alor Setar dan Sungai Petani.

Dalam sebuah forum "Apa Selepas 9 Julai" anjuran Sinar Harian semalam, Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar mengumumkan cadangan perlaksanaan sistem biometri untuk pilihan raya masih di peringkat kajian.

Sistem yang belum pernah dilaksanakan mana-mana negara itu mendapat kritikan pelbagai pihak selain mempertikaikan intergriti Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang akan menjadi semak imbang senarai nama daftar pemilih.

Cadangan tersebut disokong oleh Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S.Ambiga yang juga panel dalam forum itu namun menggesa agar suruhanjaya itu membuktikan bahawa sistem tersebut bebas daripada sebarang bentuk manipulasi.

Sekiranya gagal maka Ambiga menyarankan agar SPR menerima pakai penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya.

Suhaizan berkata sehingga kini Pas telah mengemukakan sebanyak 253 senarai pengundi pos yang bertindan.

Menurutnya perkara tersebut telah dikesan sejak tahun 2008 namun sehingga ke hari ini masih tidak berlaku sebarang perubahan dalam data tersebut walaupun SPR telah berjanji untuk menanganinya.

"Pertindanan ini bertentangan dengan perkara 119 Perlembagaan Malaysia. Saya mempunyai terlalu banyak bukti pertindanan ini. Dalam kenyataan Dato Wan Ahmad kepada The Star pada 24hb Julai 2011, bahawa beliau bersetuju bahawa terhadap kad pengenalan klon dalam daftar pemilih SPR yang sah," ujar beliau.

Justeru, Suhaizan menyifatkan SPR belum bersedia untuk bertindak sebagai suruhanjaya bebas sekaligus mengasingkan diri daripada cengkaman kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN). -tvsnewsNajib PM Tidak Bermaruah, Peralatkan Pelatih PLKN Untuk Sambut Kedatangannya

Dah tak ada yang nak sambut Najib, budak-budak PLKN jadi mangsa

Najib dan rombongannya telah menaiki kereta api laju Express Rail Link, dari Putrajaya menuju ke stesen KL Sentral bagi mengedarkan bendera Jalur Gemilang menjelang sambutan hari kebangsaan pada 31 Ogos ini dan ketibaannya pada 2.10 petang dikatakan disambut 1,000 orang yang menunggu sejak 11 pagi.

Gambar diatas adalah sekeping gambar yang membuktikan Najib masih mempunyai sokongon yang kuat dari Rakyat Malaysia… tapi jika diperhatikan betul-betul yang menjadikannya ramai adalah Pelatih PLKN

Demi menggembirakan Najib, pelatih-pelatih PLKN telah diangkut dan dibariskan bagi menyambut ketibaannya disepanjang laluan untuk beliau merasmikan kempen Kibarkan Jalur Gemilang di KL Sentral..

OBJEKTIF

Program Khidmat Negara akan dilaksanakan bagi mencapai objektif yang telah digariskan seperti berikut:

1.Meningkatkan semangat patriotisme di kalangan generasi muda.
2.Memupuk perpaduan kaum serta integrasi nasional.
3.Membentuk perwatakan positif menerusi nilai-nilai murni.
4.Menyemarakkan semangat kesukarelaan.
5.Melahirkan generasi muda yang lebih cergas,cerdas dan penuh keyakinan diri.

Tak ada pun dikatakan Program Khidmat Negara akan dilatih untuk menyambut kenamaan..-darisungaiderhaka

Ulasan GB

Ia sudah menjadi satu tabiat UMNO BN... menggunakan pelatih PLKN, pelajar sekolah, penjawat awam... untuk beratur, berbaris.. nak tunjukkan huh betapa ramainya yang datang sokong atau sambut Najib.

Ia "auta" dan "temberang" lama UMNO. Kemudiaan disusuli dengan BERNAMA dan sekalian wartawan pencacai melaporkan ribu-ribu yang hadir (semua didarab 10, jika yang datang 300 maka ditulis 3,000).

Rakyat sudah masak "kelentong" kewartawanan darjat longkang ini.

Dan PM itu, memang tidak bermaruah kerana memaksa pelatih PLKN untuk menyambut kedatangannya.

Dan mungkin dengan sebab itu juga beliau akan jatuh dari kerusi PM dengan tidak bermaruah juga. Agakan GB sahaja.

Buka Kamus Kalau Tak Faham "Demonstrasi" - Saifuddin Abdullah

Timbalan Menteri Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, rakyat perlu diberikan kefahaman tentang demokrasi, termasuk hak berhimpun sepertimana dilakukan Bersih, 9 Julai lalu.

Beliau berkata demikian pada sesi penggulungan dalam debat ‘Apa Selepas 9 Julai’ yang dianjurkan Karangkraf di Shah Alam, semalam.

“Kepada mereka yang tidak faham makna demostrasi itu cuba buka Kamus Dewan dan fahami makna demonstrasi. Ia sememangnya adalah sebuah program, bukannya pertubuhan,” kata Saifuddin sambil mendapat tepukan dari orang ramai yang hadir.

Program debat itu menampilkan tiga ahli panel iaitu, Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreevenasan, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar dan pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Profesor Dr Shamsul Amri Baharuddin.

Kira-kira 600 menyaksikan debat berkenaan sehingga bilangan yang hadir melimpah keluar auditorium utama, bangunan kumpulan media itu.

Menurut Saifuddin, Malaysia kini sedang menuju politik baru, justeru pihak yang mempertikaikan tujuan Bersih untuk menuntut reformasi pilihan raya, disifatkan sebagai golongan ketinggalan.

“Rakyat mahu terlibat dalam struktur dan proses membuat keputusan. Saya faham kenapa Pak Samad (Sasterawan Negara Datuk A Samad Said) terlibat dalam Bersih dan saya hormati Pak Samad,” katanya yang terkenal dengan kelantangan mengkritik dasar-dasar kerajaan yang ketinggalan.

Menurut Saifuddin, beliau mengalu-alukan program debat seumpama itu pada masa akan datang yang memberi ruang kepada keterbukaan dan perdebatan bagi mencari penyelesaian terhadap sesuatu isu.

“Sekarang ialah era politik realiti. Media massa bukan hanya sebagai alat komunikasi tetapi sebagai gelangggang beroperasi dan untuk berkongsi.

“Orang muda, pengundi baru, akademia, profesional, mereka yang berpendidikan tinggi dan masyarakat sivil mempunyai peranan.

“(Tarikh) 9 Julai adalah lingkaran kedua dari pusingan politik pertama. Kalau kita tak memandang ini, tak faham apa yang berlaku, memang teruklah,” kata Saifuddin. -KD


SPR hadapi krisis kepercayaan: Saifuddin

SHAH ALAM – Lapan tun-tutan Bersih 2.0 tidak timbul jika semua semua pihak di negara ini mempercayai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Itulah sebabnya yang sebenar, bukan soal dakwat kekal atau biometrik. Isunya adalah kepercayaan kepada SPR,” kata Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Saifuddin Abdullah.

Saifuddin berkata, jika SPR menggunakan teknologi apa sekalipun, selagi masalah kepercayaan terhadap suruhanjaya itu belum diatasi, ia tetap tidak akan dipercayai.

Berikutan itu, menurutnya, SPR perlu bertindak segera mendekati rakyat bagi mengembalikan rasa kepercayaan terhadap badan berkenaan.

“Usaha SPR perlu dipertingkatkan. Ia (wacana) satu permulaan yang sangat baik. SPR perlu tingkatkan komunikasi, memperbanyakkan lagi majlis penerangan, menggunakan teknologi media baru, dan juga mungkin memerlukan perunding perhubungan awam untuk memperbaiki kaedah komunikasi dengan rak-yat,” katanya.

Wacana itu membariskan Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar; Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S Ambiga dan ahli akademik terkemuka, Profesor Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin dengan Wan Saiful Wan Jan sebagai moderator. -SH