12 Sep 2011

Tangguh Cukai 6%: Sandiwara Kerajaan-Telco Menjelang PRU13

PAS menyifatkan penangguhan kutipan cukai perkhidmatan enam peratus ke atas pengguna talian telefon prabayar oleh kerajaan hanya sekadar permainan politik BN menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, ianya tidak lebih sekadar sandiwara kerajaan Umno BN, bagi meredakan kemarahan rakyat yang terbeban dengan kos hidup dibawah pemerintahan mereka.

"Ini hanya satu sandiwara untuk meredakan kemarahan rakyat menjelang PRU ke-13 nanti.

"Sedangkan, pihak Telco hanya menguatkuasakan apa yang dibentangkan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) dalam Bajet 2011 tahun lalu," katanya.

Beliau yang juga pengerusi Kempen Protes Barang Naik (Protes BN) berkata demikian sebagai respon terhadap kenyataan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim hari ini yang mengumumkan bahawa kerajaan dan semua syarikat telekomunikasi (telco) bersetuju menangguhkan kutipan cukai berkenaan yang sepatutnya bermula 15 September ini.

Penangguhan itu katanya sehingga perbincangan semula dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Sebelum ini, Najib dalam pembentangan Bajet 2011 didakwa telah memasukkan kutipan cukai enam peratus tersebut dan Telco hanya melaksanakannya.

Baru-baru ini, telco telah mengumumkan akan mengenakan cukai kerajaan sebanyak enam peratus dalam semua jualan kad pra bayarnya mulai 15 September ini.

Ini bermakna, setiap RM10 nilai kad pra bayar, harganya akan menjadi RM10.60 di mana 60 sen adalah cukai yang dikenakan kerajaan melalui Telco kepada penggunanya.

Jumlah 60 sen setiap RM10 ini akan dibayar oleh Telco kepada kerajaan.

Kerajaan dijangka akan memperolehi pendapatan sebanyak RM750 juta hasil melalui cukai ini untuk tahun ini sahaja.

Namun begitu, jumlah ini tidak sebanyak mana jika dibandingkan dengan pendapatan yang akan diperolehi kerajaan jika menarik balik subsidi kepada enam Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) iaitu sebanyak RM17 bilion setahun.

Mengulas lanjut, Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena menyeru kepada seluruh pengguna prabayar agar tidak termakan sandiwara itu.

Katanya, tiada sebarang jaminan oleh kerajaan bahawa cas enam peratus itu tidak akan dikenakan selepas pilihan raya umum.

"Saya minta kepada pengguna prabayar agar terus memberi tekanan kepada kerajaan agar cukai ini dimansuhkan terus.

"Guna telefon prabayar anda untuk memastikan BN ditolak pada PRU ke-13 nanti
," katanya.

Najib bentang cukai kerajaan 6% pra bayar

KUALA LUMPUR, 12 Sept: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didakwa berpura-pura lupa atau sememangnya tidak tahu apa-apa dengan cukai enam peratus cukai pra bayar kerana ia telah dimasukkan dalam Bajet 2010 lalu oleh beliau.

"Pihak Telco hanya melaksanakan Bajet yang telah dibentangkan oleh Najib menjelang tahun 2010 lalu dan telah diluluskan oleh kerajaan.

"Kini apabila mereka hanya ingin melaksanakannya, Najib menyalahkan Telco pula, seolah-olah beliau pemimpin yang prihatin menjelang pilihan raya ini," kata Dr Dzulkefly Ahmad, Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS (PPP).

Bagi Dr Dzulkefly, Najib jelas lupa bahawa cukai hanya boleh dikuatkuasakan oleh kerajaan bukannya mana-mana pihak swasta termasuk Telco.

Baru-baru ini, syarikat telekomunikai di Malaysia telah mengumumkan akan mengenakan cukai kerajaan sebanyak enam peratus dalam semua jualan kad pra bayarnya mulai 15 September ini.

Ini bermakna, setiap RM10 nilai kad pra bayar, harganya akan menjadi RM10.60 di mana 60 sen adalah cukai yang dikenakan kerajaan melalui Telco kepada penggunanya.

Jumlah 60 sen setiap RM10 ini akan dibayar oleh Telco kepada kerajaan.

Kerajaan dijangka akan memperolehi pendapatan sebanyak RM750 juta hasil melalui cukai ini untuk tahun ini sahaja.

Namun begitu, jumlah ini tidak sebanyak mana jika dibandingkan dengan pendapatan yang akan diperolehi kerajaan jika menarik balik subsidi kepada enam Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) iaitu sebanyak RM17 bilion setahun.

"Persoalan ini membuat kita tertanya-tanya, siapa sebenarnya yang ditakuti dan disayangi oleh Najib?" soal Dr Dzulkefly yang juga AJK PAS Pusat dan anggota Parlimen Kuala Selangor.

Kesan teruk

Langkah mengenakan cukai ini memberikan tekanan teruk kepada golongan berpendapatan rendah terutama remaja, pelajar dan pekerja kilang kerana mereka golongan paling banyak menggunakan perkhidmatan pra bayar ini.

Golongan yang mempunyai pekerjaan tetap dan berada biasanya menggunakan khidmat post paid atau menggunakan bil penggunaan.

Harakahdaily difahamkan, terdapat 26 juta nombor prepaid yang dikeluarkan oleh Telco di negara ini.

Ekoran pengumuman Telco untuk melaksanakan cukai ini, pelbagai pihak khasnya golongan remaja membuat bantahan terhadapnya melalui laman sosial dan media baru yang kebanyakannya dikuasai mereka.

Ekoran itu, Perdana Menteri Najib menyalahkan Telco kerana mengenakan cukai ini padahal ia telah dikemukakan beliau melalui Bajet 2011 dan pihak Telco hanya melaksanakan keputusan itu sahaja.

Harakahdaily difahamkan, selama ini cukai hanya diserap oleh Telco melalui keuntungan jualan pre paid mereka namun ia tidak mampu lagi berbuat demikian sedangkan duit itu dibayarkan kepada kerajaan dan bukannya diperolehi mereka.

Ekoran itu, semua Telco, terutama tiga yang utama iaitu Celcom, Digi dan Mexis akan mula mengenakannya kepada pengguna pra bayar.

Difahamkan, pengguna terbesar pra bayar adalah pengguna Digi.

Najib baru-baru ini mengarahkan syarikat-syarikat telekomunikasi mengkaji semula langkah mengenakan cukai perkhidmatan enam peratus ke atas kad prabayar sambil menegaskan ia sukar untuk diterima dalam situasi kenaikan kos sara hidup sekarang.

Perdana Menteri menegaskan cukai itu dikuatkuasakan ketika kerajaan pula sedang berusaha untuk mengurangkan beban di sebalik kenaikan kadar inflasi sejak beberapa bulan yang lalu.

“Reaksi dan maklum balas daripada orang awam ialah langkah Telco, tidak popular dan sukar untuk diterima,” kata beliau.

“Jadi, saya berharap Telco akan mengkaji semula langkah ini memandangkan kita sedang cuba mengurangkan beban ke atas orang ramai yang perlu menanggung kenaikan kos harga barang,” kata beliau kepada pemberita di sini hari ini.

Najib juga menafikan Telco telah menerima kelulusan Kementerian Kewangan, sebaliknya menjelaskan keputusan itu dibuat oleh syarikat-syarikat telekomunikasi sendiri.

Pelbagai parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan sejak semalam berkata pihaknya kesal dengan keputusan syarikat telekomunikasi yang mengumumkan pengenalan cukai perkhidmatan enam peratus ke atas pembelian tambah nilai prabayar dan pek atau kad SIM berkuat kuasa pada 15 September ini. -HD


Ulasan GB

Sebentar tadi GB sudah pun membuat ulasan terhadap perkara ini. Petikan:


Tangguhkan? Sehingga bila? Sehingga selepas pilihanraya umum untuk BN mendapat sokongan rakyat semasa pilihanraya?

Rakyat tidak mudah ditipu lagi dengan permainan sebegini. Kerja "kong kali kong" di antara kerajaan dan syarikat telco ini wajar ditamatkan.

Berapa besar lagi keuntungan yang mahu dikaut secara mudah oleh syarikat telco dengan mengalihkan cukai perkhidmatan kepada pengguna?

Sepatutnya kadar caj hendaklah dikurangkan untuk pengguna yang menggunakan perkhidmatan prabayar, bukan dengan menambahkan caj cukai yang dilihat memerangkap pengguna-pengguna perkhidmatan telco yang mereka tahu jumlahnya semakin bertambah semata-mata untuk mengaut keuntungan yang lebih besar.Isteri Tak Ikut Suami & Anak Beraya Di Kampung Dicekup Berasmara Dengan Bangla

Kemaruk cinta Shah Rukh Khan

GERIK: Kemaruk cinta lelaki Bangladesh persis wajah Shah Rukh Khan, seorang isteri muda sanggup menolak ajakan suaminya untuk pulang beraya di kampung mereka di Teluk Intan kelmarin semata-mata mahu memadu asmara dengan kekasih barunya itu. Gambar fail.

Lebih mengejutkan, wanita berusia 30 tahun itu tergamak menyuruh tiga anaknya mengikut bersama bapa mereka pulang ke kampung beberapa hari bagi membolehkannya membawa pulang ‘kekasih gelap’ berusia 20 an itu ke rumahnya di kuarters kerajaan di pekan ini.

Bagaimanapun, temberang wanita berkenaan berakhir apabila dia dicekup sepasukan penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Gerik kira-kira jam 2 pagi kelmarin.

Dalam serbuan dijalankan itu, wanita berkenaan yang juga pekerja sebuah kedai makan di pekan ini ditemui dalam rumah bersama lelaki warga Bangladesh itu.

Penolong Penguatkuasa Pejabat Agama Daerah Gerik, Mohd Jonid Abdul Syukor berkata, empat pegawainya menyerbu rumah berkenaan selepas menerima maklumat orang awam mengenai perlakuan pasangan berkenaan kira-kira jam 1.30 pagi. -hm


Wajib cerai isteri

KUALA LUMPUR: “Suami wajib menceraikan isteri jika betul isterinya sudah tidak dapat diselamatkan (daripada melakukan dosa), apatah lagi nusyuz,” kata Pensyarah Undang-Undang Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Datin Dr Noor Aziah Mohd Noor.

Beliau berkata, Islam menyebut isteri yang menggauli lelaki bukan suaminya adalah haram dan hukumnya berdosa besar, malah suami yang mengetahui kegiatan isteri itu wajib menceraikannya jika sudah tidak dapat diperbetulkan.

“Islam adalah agama syumul yang membenarkan perceraian berlaku walaupun Allah tidak menyukainya. Hukum cerai pun ada yang wajib, makruh dan haram tetapi dalam kes ini wajib kepada suami jika isterinya tak mahu bertaubat.

“Allah berkata perceraian boleh berlaku kerana tidak mahu nanti (jika perkahwinan itu masih dipertahankan) akan timbul pula kefasikan (berbuat perkara yang boleh menyebabkan terkeluar daripada ajaran Islam),” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas laporan Metro Ahad mengenai kisah beberapa isteri cantik yang mencari kebahagiaan di luar dengan lelaki bujang mahupun berkeluarga sebagai tempat memuaskan nafsu. -hm

Jika Tak Pernah Dijajah, Maka UMNO Bukanlah Pejuang "Kemerdekaan". Habis Cerita.

Mahathir: Malaysia tak dijajah, tapi penasihat British pemerintah sebenar

SERDANG, 12 Sept — Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui bahawa Malaysia tidak pernah dijajah oleh British tetapi menegaskan, penasihat-penasihat mereka telah bertindak seolah-olah pihak itu adalah pemerintah yang sebenar berbanding Raja-raja Melayu.

Bekas perdana menteri berkata British telah bertindak seolah-olah “kita dijajah.”

Sultan-sultan telah memutuskan untuk mengundang British datang dan menasihati mereka bagaimana untuk mentadbir negara ini.

“Dari segi itu, kita tidak ditawan. Tetapi hakikatnya, apabila British berada di sini, mereka bertindak seolah-olah kita dijajah,”
kata Dr Mahathir.

“Dalam lain perkataan, British tidak beri nasihat, mereka beri arahan,” kata beliau sambil menambah, penasihat memerintah dan pemerintah pula memberi nasihat.

Perdana menteri keempat ini bercakap kepada pemberita selepas majlis pelancaran Universiti Perdana di sini hari ini.

Laporan media hujung minggu lalu menyebut berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu “tidak pernah terjajah”, sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British.

Kenyataan itu yang menyusul pandangan Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim mengundang kontroversi baru.

Menurut Profesor Datuk Dr Zainal Kling, “fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah (oleh British).”

“Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik,” kata beliau.

Katanya lagi, sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi.

“Dinaungi tidak sama dengan kolonial... hanya tiga negeri sahaja yang merupakan tanah jajahan iaitu, Singapura, Melaka dan Pulau Pinang.

“(Negeri-negeri) yang lain adalah dinaungi (atau) dilindungi... sejak mula Tanah Melayu bukan tanah jajahan atau koloni. Ini fakta sejarah dan perspektif sejarah (itu) perlu diubah,” kata beliau sambil berkata, “jangan kita sebut, kita terjajah selama 400 tahun.”

“Itu adalah kesalahan yang amat besar,” katanya.

Majlis Profesor Negara dalam kenyataannya berkata, zaman pentadbiran British yang disamakan dengan “penjajahan British” sebenarnya tidak sahih dan tidak wajar digunakan.

PKIPM dakwa Majlis Profesor ‘iktiraf’ British, mahu kenyataan ditarik balik

KUALA LUMPUR, 12 Sept — Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKIPM) menggesa Majlis Profesor Negara (MPN) menarik balik kenyataan pihaknya minggu lalu bahawa negara ini tidak pernah dijajah oleh British dan ia seolah-olah mengiktiraf kehadiran kuasa itu di Tanah Melayu.

Presidennya Ahmad Fahmi Mohd Samsudin berkata, pihaknya berpandangan kenyataan akhbar MPN itu tidak boleh dipandang sebagai bernilai ilmiah dan wajar ditarik balik.

“Amatlah malang bagi negara ini sekiranya para ilmuwan kita gagal memahami metod penelitian sejarah secara objektif dan ilmiah.

“Sesuatu fakta sejarah haruslah melalui proses-proses penelitian seperti heuristik, verifikasi, interprestasi dan historiografi sepertimana lazimnya dilaksanakan oleh para ilmuwan dan pengkaji sejarah yang berwibawa,” kata beliau sambil menambah, “justeru, mewakili golongan pelajar dan mahasiswa di Malaysia, PKPIM menuntut MPN untuk menarik balik kenyataan yang mengelirukan ini.”

Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, Ahmad Fahmi berkata, PKPIM juga meminta semua pihak termasuklah ahli politik supaya berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan yang melibatkan fakta dan sejarah.

“Dalam kemeriahan semua pihak untuk menjuarai isu membincangkan tema sejarah tanah air yang pada dasarnya dilihat amat positif dalam proses pemahaman asas-asas kenegaraan, mereka juga harus bertanggungjawab di atas kenyataan yang dikeluarkan sekiranya menimbulkan keraguaan dan kekeliruan kepada masyarakat.

“Justeru, PKPIM mengingatkan kepada mereka yang berkenaan agar merujuk terlebih dahulu kepada mereka yang pakar dan berdasarkan sumber yang sahih dan tidak mengeluarkan kenyataan melulu dan songsang yang boleh menimbulkan polemik dan masalah runcitan,” katanya lagi.

Ahmad Fahmi menambah, PKPIM mempersoalkan kesimpulan MPN menerusi kenyataan akhbarnya tentang Tanah Melayu yang tidak pernah dijajah oleh British.

Kenyataan akhbar tersebut dibuat oleh Ketua Kluster Sejarah Warisan dan Sosiobudanya, Prof. Datuk Zainal Kling pada sidang akhbar bersama Pengerusi MPN, Prof Emiritus Datuk Dr Zakri Abdul Hamid dan anggota-anggota jawatankuasa MPN pada 9 September lalu.

“Majlis Profesor Negara menegaskan Tanah Melayu tidak pernah dijajah, hanya dilindungi Inggeris dengan meletakkan negeri-negeri Melayu itu di bawah kekuasaan Pejabat Tanah Jajahan melalui penguasaan undang-undang Inggeris, pentadbiran bercorak Inggeris, dan ekonomi kapitalis cara Inggeris.

“Dalam kata lain, MPN berkesimpulan bahawa dasar ‘protectorate’ yang diamalkan Inggeris terhadap Tanah Melayu dengan meletakkan residen dan penasihat di negeri-negeri Melayu sebagai satu tujuan murni untuk melindungi dan membantu Tanah Melayu dan pemerintah Melayu untuk memerintah tanah air mereka,” kata beliau lagi.

Ahmad Fahmi menambah, PKPIM juga mempersoalkan kenyataan MPN yang mendakwa dasar ‘protectorate’ Inggeris sebagai tidak mencabuli kedaulatan negeri-negeri Tanah Melayu.

Jelas beliau, PKPIM merasakan kenyataan MPN sebagai keliru dan tidak objektif apabila majlis itu dilihat gagal memberi tafsiran yang lengkap dan memuaskan tentang konsep “kedaulatan negara.”


“Ini jelas dalam kenyataannya yang mendakwa bahawa walaupun hal ehwal Persekutuan Tanah Melayu terletak di bawah pentadbiran Pejabat Tanah Jajahan di Britain, tetapi kedaulatan Melayu tetap terpelihara.

“Malah, tesis baru MPN ini kelihatan seolah-olah mengiktiraf kerajaan kolonial Inggeris sebagai wira pelindung Tanah Melayu dan menafikan perjuangan rakyat dalam menuntut kemerdekaan tanah air sendiri daripada kerajaan kolonial Inggeris yang memang dikenali dunia sebagai antara kuasa besar penjajah ketika itu,” katanya lagi.

Sehubungan itu kata beliau, PKPIM sangat bersetuju dengan Prof Dr. Syed Muhammad Naquib al-Attas yang menegaskan dalam karya ilmiah terbaru beliau berjudul “Historical Fact and Fiction” bahawa fakta sejarah seharusnya diteliti secara menyeluruh dengan mengambil kira nilai-nilai dan saling kaitan antara fakta sejarah sehingga membentuk satu rangkaian kesimpulan yang bermakna.

“PKPIM juga meyakini seseorang sejarawan bukan sekadar mampu mengutip fakta-fakta sejarah tetapi juga harus punya kekuatan akliyah bagi mentafsir bahan sejarah dengan mendalam dan tepat.

“PKPIM berpandangan kenyataan akhbar yang dibuat MPN itu tidak boleh dipandang sebagai bernilai ilmiah. Amatlah malang bagi negara ini sekiranya para ilmuwan kita gagal memahami metod penelitian sejarah secara objektif dan ilmiah,” kata beliau yang turut menegaskan bahawa, “sesuatu fakta sejarah haruslah melalui proses-proses penelitian seperti heuristik, verifikasi, interprestasi dan historiografi sepertimana lazimnya dilaksanakan oleh para ilmuwan dan pengkaji sejarah yang berwibawa.” -TMI


Ulasan GB

Hebat betul pemutaran fakta sejarah yang hendak dilakukan oleh golongan UMNO ini. Sehingga Sultan diheret sama dengan menuduh mereka yang bertanggungjawab "menjemput British".

Sekaligus, kenyataan Mahathir yang menyokong kenyataan Prof Zainal Kling dan Majlis Professor Negara tersebut JELAS menafikan juga peranan perjuangan rakyat dalam menuntut kemerdekaan tanah air sendiri daripada kerajaan kolonial Inggeris.

Jika demikian halnya, maka bererti UMNO tidak lagi boleh mendabik dada sebagai pejuang "kemerdekaan" sebenarnya. Jika dakwaan negara tidak pernah dijajah, maka keseluruhan perjuangan UMNO yang dirintisi oleh Datuk Onn Jaafar dengan sendirinya terbatal dan sanggupkah UMNO terima hakikat ia perlu dipadam segera dari sekalian buku sejarah?

Atau Mahathir maupun MPN hendak menyatakan bahawa perjuangan menuntut kemerdekaan oleh UMNO itu ialah perjuangan "menentang raja-raja yang menjemput British sebagai Penasihat" ataupun ia sebagai simbol protes UMNO terhadap Raja-raja Melayu?

Dan rakyat masih ingat bahawa Mahathirlah orangnya yang telah memandulkan kuasa Raja-raja sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri.

Isu Cukai 6%. Rakyat Mahu Ia Dibatalkan Bukan Ditangguhkan

Telco setuju tangguh kutipan cukai prabayar

Semua syarikat telekomunikasi (telco) bersetuju menangguhkan kutipan cukai perkhidmatan enam peratus ke atas pengguna talian telefon prabayar sehingga perbincangan semula dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Khamis lalu, syarikat berkenaan mengumumkan mereka akan mula mengutip cukai perkhidmatan enam peratus untuk perkhidmatan prabayar mulai Jumaat ini

Keputusan menangguhkan kutipan cukai itu dibuat selepas mesyuarat dengan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim.

Katanya, antara cadangan yang dibincangkan bersama telco adalah caj enam peratus itu hanya dikenakan kepada pengguna yang membeli pek permulaan prabayar.

“Setakat ini, itu saja yang kita boleh beritahu.

"Kerajaan akan mengambil kira sumbangan RM6 bilion oleh TELCO kepada sumber pendapatan negara dari 1998 hingga kini sebelum membuat sebarang keputusan," katanya pada sidang media, di Angkasapuri, di Kuala Lumpur.

Hadir sama, wakil dari Celcom Axiata Berhad (Celcom), DiGi Telecommunications Sdn Bhd (DiGiTel), Maxis Berhad, dan UMOBILE Sdn Bhd (U Mobile).
Cukai perkhidmatan 6 peratus yang dikenakan ke atas pelanggan diperuntukkan mengikut undang-undang negara.

Akta Perkhidmatan Cukai 1975 mensyaratkan syarikat telekomunikasi mengenakan cukai perkhidmatan, termasuk ke atas pengguna prabayar.

Bayaran ini sama dengan cukai perkhidmatan yang dikenakan bagi pembelian makanan dan minuman daripada restoran dan hotel.

Meskipun cukai perkhidmatan ke atas pengguna prabayar bukan baru, namun syarikat telco telah menyerap kos itu sejak perkhidmatan mereka diperkenalkan pada 1998. -mk


Syarikat telco sepatutnya kurangkan kadar caj - MTUC

PETALING JAYA: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) hari ini meminta syarikat-syarikat telekomunikasi (telco) untuk menaiktaraf perkhidmatan mereka serta menurunkan kadar caj yang dikenakan, bukannya membebankan rakyat dengan mengenakan cukai perkhidmatan enam peratus terhadap perkhidmatan telefon pra-bayar.

Naib Presiden MTUC A. Balasubramaniam berkata, adalah tidak adil bagi syarikat-syarikat berkenaan mengenakan cukai itu kepada pengguna sedangkan mereka dengan mudah boleh menyerapnya dan masih mengaut keuntungan besar.

Beliau mengulas mengenai langkah syarikat telco untuk mengenakan cukai perkhidmatan enam peratus terhadap perkhidmatan telefon pra-bayar mulai Khamis ini.

Minggu lepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata cadangan untuk mengenakan cukai itu tidak diluluskan oleh Kementerian Kewangan.

Balasubramaniam berkata cukai itu akan menjadi beban yang besar kepada pekerja biasa memandangkan mereka adalah golongan yang paling ramai menggunakan perkhidmatan telefon pra-bayar.

"Pekerja kini terbeban dengan kos sara hidup yang tinggi dan dengan upah yang murah, oleh itu cukai tambahan pasti akan menambah beban kepada mereka," katanya.

Beliau mencadangkan sebagai warga korporat yang baik, syarikat telco boleh mengurangkan beban masyarakat dengan menyediakan caj panggilan yang murah dan liputan yang lebih luas. - Bernama


Ulasan GB

Tangguhkan? Sehingga bila? Sehingga selepas pilihanraya umum untuk BN mendapat sokongan rakyat semasa pilihanraya?

Rakyat tidak mudah ditipu lagi dengan permainan sebegini. Kerja "kong kali kong" di antara kerajaan dan syarikat telco ini wajar ditamatkan.

Berapa besar lagi keuntungan yang mahu dikaut secara mudah oleh syarikat telco dengan mengalihkan cukai perkhidmatan kepada apengguna?

Sepatutnya kadar caj hendaklah dikurangkan untuk pengguna yang menggunakan perkhidmatan prabayar, bukan dengan menambahkan caj cukai yang dilihat memerangkap pengguna-pengguna perkhidmatan telco yang mereka tahu jumlahnya semakin bertambah semata-mata untuk mengaut keuntungan yang lebih besar.


Penggunaan Perlembagaan Suruhanjaya Reid Bukti Jelas Tanah Melayu Dijajah

Kalau benar Tanah Melayu tidak dijajah, sudah tentu kita tidak perlu kerajaan British merangka perlembagaan Tanah Melayu,” kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Sarawak, Jofri Jaraiee.

Katanya, sedangkan Suruhanjaya Reid yang merupakan sebuah suruhanjaya bebas berperanan merangka Perlembagaan bagi Persekutuan Tanah Melayu sebelum Tanah Melayu memperoleh kemerdekaan daripada Britain pada 31 Ogos 1957.

Suruhanjaya itu dinamakan sempena nama pengerusinya iaitu seorang hakim Mahkamah Rayuan England, Lord William Reid.

Ahli Suruhanjaya Reid terdiri daripada Lord William Reid (pengerusi), Sir Ivor Jennings (Britain), Sir William McKell (Australia), Hakim B Malik (India) dan Hakim Abdul Hamid (Pakistan).

“Sekarang kita hendak tanya kepada profesor Zainal Kling dan pimpinan Umno kalau Tanah Melayu tidak pernah dijajah British buat apa perlembagaan tanah Melayu mesti dibincang di Parlimen British dan tidak diputus sendiri oleh kerajaan Tanah Melayu pada masa tersebut?” tanya Jofri dalam satu kenyataan di sini.

Menurutnya, kalau negara bebas daripada penjajah, sudah tentu merangka perlembagaan sendiri tanpa perlu campur tangan atau kelulusan dari negara luar.

“Mengapa Tanah Melayu dan Malaysia sekarang masih mengguna pakai perlembagaan Suruhanjaya Reid?

“Mengapa tidak dihapus sama sekali perlembagaan Reid dan kita rangka dan gunakan perlembagaan yang sesuai dengan adat resam dan budaya tanah Melayu/Malaysia sendiri atau sekarang kita rangka perlembagaan menurut syariah?” katanya yang juga Yang Dipertua PAS Miri.

Sedangkan, katanya semua ahli Suruhanjaya Reid dari negara luar, tidak ada yang dari kerajaan tempatan atau tanah Melayu.

“Inilah beberapa persoalan yang perlu dijawab dan difikir bersama kalau benar tanah Melayu tidak dijajah seharusnya kita sudah bebas menggunakan perlembagaan sendiri dan tidak bergantung dengan negara luar untuk merangka perlembagaan kita,” ujarnya.

Jadi, katanya pemimpin Umno kena bersedia untuk menerima kenyataan yang negara ini memang pernah dijajah oleh British dan yang berjuang melawan kerajaan sebelum merdeka memang pejuang kemerdekaan. -HD

6% Cukai Prabayar: Kalau Berani Naiklah, Sejuta Rakyat Sedia Untuk Himpun & Protes

Cukai 6%: Kelab Protes BN himpun sejuta rakyat

GOMBAK, 12 Sept: PAS berpendapat pengenaan cukai perkhidmatan enam peratus kad prabayar oleh syarikat telekomunikasi (telco) kepada rakyat adalah satu tindakan yang didalangi Umno BN.

Menurut Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar), rakyat tidak akan dipaksa menanggung beban bayaran cukai itu jika kerajaan tidak mengenakan cukai yang tinggi kepada telco.

Ekoran kos operasi kini meningkat, Mahfuz yang juga Pengerusi Kelab Protes Barang Naik (Protes BN) berkata, telco terpaksa mengalihkan beban cukai mereka terhadap kerajaan dengan mengenakan cukai enam peratus itu kepada rakyat pula.

"Pertama sekali Kelab Protes BN membantah cukai yang didalangi BN ini dikenakan kepada rakyat.

"Kita mintak supaya telco tarik balik dan kerajaan sendiri mesti hapuskan cukai ke atas syarikat telekomunikasi ini," katanya yang juga ahli parlimen Pokok Sena.

Beliau ditemui di majlis rumah tebuka hari raya anjuran PAS Pusat di Kolej Universiti Islam Dr Zulkifli Muhammad, semalam.

Ianya sebagai respons terhadap kenyataan syarikat industri telekomunikasi tempatan yang mengumumkan bahawa caj cukai perkhidmatan enam peratus yang sebelum ini diserap Telco akan dikenakan bagi pembelian tambah nilai dan pek permulaan kad sim bermula 15 September depan.

Menurut Mahfuz, jika ia dilaksanakan, golongan paling terkesan adalah golongan anak-anak muda, pelajar dan yang berpendapatan rendah yang menggunakan perkhidmatan prabayar.

Jumlahnya dianggarkan seramai 9 hingga 13 juta orang dengan jumlah penggunaan kad prabayar sebulan sebanyak 27 juta.

Sehubungan itu jelas Mahfuz, Kelab Protes BN memberi tempoh kepada kerajaan sehingga Rabu ini untuk menyelesaikan perkara itu sekaligus menghapuskan cukai tersebut.

"Kita bagi tempoh kepada kerajaan sampai Rabu ini. Kalau tidak, kita akan kumpul sejuta pengguna kad prabayar ini di seluruh negara untuk menyatakan bantahan," katanya.

Dalam pada itu, beliau menyeru kepada rakyat khususnya pengguna kad prabayar untuk menyatakan bantahan mereka berhubung perkara ini di laman Facebook Kelab Protes Barang Naik (Protes BN). -HDBanjir Mula Landa Perlis, 300 Dipindahkan

Kangar – Hujan lebat berterusan dari petang kelmarin sehingga semalam menyebabkan beberapa kawasan di negeri ini dinaiki air.

Antara kawasan yang terjejas ialah sekitar Padang Besar membabitkan Titi Tinggi, Panggas dan Guar Medang Gatal. Selain itu, Kampung Syed Omar turut dinaiki air.

Maklumat dari bilik gerakan banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mendapati sehingga jam 6 petang semalam, tiga pusat pemindahan sudah dibuka.

Sebanyak 21 keluarga sudah dipindahkan ke Dewan Titi Tinggi Hilir, Dewan Kampung Panggas Besar dan Dewan Kampung Guar Medang Gatal.

Bilik Gerakan Banjir di Kompleks Dun juga dibuka mulai jam 12 tengah hari, semalam.

Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Perlis, Ir Nishad Mohamed Mohd Shaffy berkata, semua enam pintu pelepasan air di Empangan Timah Tasoh di sini, dibuka kerana paras air yang mencatat ketinggian 29.29 meter iaitu sudah melepasi paras normal.

Difahamkan, hujan akan melanda hingga awal pagi esok (hari ini) dan amaran hujan tahap jingga sudah dikeluarkan.

Jabatan Meteorologi juga mengeluarkan amaran tahap jingga terhadap dua sungai iaitu Sungai Pelarit dan Sungai Jekarum kerana paras air sudah melepasi paras bahaya.

Pasukan operasi dan menyelamat sudah ditempatkan di beberapa lokasi yang dilanda banjir bagi memberi bantuan segera kepada mangsa termasuk memindahkan mangsa ke tempat selamat. -SH

Mangsa banjir di Perlis naik kepada 300 orang

Keadaan banjir di Perlis bertambah buruk dengan jumlah penduduk yang dipindahkan meningkat kepada lebih 300 orang daripada lebih 90 buah keluarga berbanding 100 orang semalam.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Perlis berkata, mereka ditempatkan di 11 pusat pemindahan banjir iaitu lima di kawasan Padang Besar, tiga di Kangar dan dua di Arau.
Sementara itu, dua buah sekolah ditutup hari ini akibat banjir iaitu Sekolah Kebangsaan Padang Melangit dan Sekolah Kebangsaan Tengku Budriah.

Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Perlis, Nishad Mohamed berkata, hujan lebat luar biasa menyebabkan banjir sejak semalam.

Beliau berkata, masalah banjir di Perlis yang kerap berlaku boleh dikawal jika infrastruktur Empangan Timah Tasoh ditingkatkan selain mewujudkan lencongan Barat dan Timur bagi mengalirkan air ke laut.

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail pula dijadualkan meninjau kawasan yang dilandar banjir hari ini serta bertemu mangsa-mangsa yang berada di pusat-pusat pemindahan.

Semalam, lebih 100 penduduk di beberapa kawasan rendah di Chuping, Titi Tinggi, Beseri dan Bintong telah dipindahkan ke pusat pemindahan banjir apabila rumah mereka dinaiki air akibat hujan berterusan sejak tiga hari lalu.

Menurut jurucakap bilik gerakan banjir Perlis, mereka adalah daripada 47 buah keluarga yang ditempatkan di tujuh buah pusat pemindahan yang dibuka setakat jam 9 malam tadi.

Pusat-pusat pemindahan itu ialah di Dewan Titi Tinggi Hilir, Dewan Panggas Besar, Dewan Guar Medang Gatal, Dewan Kampung Melayu Batu 15, Dewan Kampung Syed Omar, Surau Kampung Syed Omar dan Surau Panggas Kecil.

Paras air di Empangan Timah Tasoh sehingga pukul 6 petang semalam ialah 29.26m iaitu masih di bawah paras bahaya.

Dalam pada itu, jurucakap Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Perlis, berkata sehingga kini enam pintu air telah dibuka bagi memastikan paras air di empangan itu sentiasa terkawal.

Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Md Isa Sabu turut melawat kawasan-kawasan yang dilanda banjir. - Bernama/mk

Tiga Maut, Pokok Besar Hempap Van Dalam Ribut

Padang Besar: Tiga termasuk dua pelajar maut, manakala seorang lagi parah apabila van dinaiki sembilan pelajar Maahad Tarbiah Islamiah (MATRI) Tunjong, di sini, dihempap sebatang pokok besar di kilometer 23.5 Jalan Kilang Gula, Chuping, dekat sini pagi semalam. Illustrasi: metro

Kejadian berlaku ketika semua anggota rombongan, termasuk lapan pelajar MATRI dalam perjalanan melawat Kilang Gula Felda Perlis (KGFP) menaiki sebuah van jenis Toyota Liteace dipandu bapa angkat mereka, Shahidan Ali, 67, jam 9 pagi.

Ketua Polis Daerah Padang Besar, Superintendan Che Man Md Dros, berkata tiga yang terbunuh ialah Shahidan yang juga bekas pekerja KGFP serta dua pelajar MATRI iaitu Azman Bakhtiar Sharizan, 14, dari Taman Seri Kenanga, Kulim dan Ahmad Izzat Ismail, 17, dari Tanjung Tokong, Pulau Pinang.

Ketiga-tiga mangsa disahkan maut di tempat kejadian akibat parah terutama Shahidan dan Ahmad Izzat yang duduk di bahagian depan van yang dihempap pokok .

Difahamkan, Azman yang berada di tempat duduk belakang pemandu meninggal dunia ketika cuba dibantu rakan lain, manakala seorang lagi pelajar, Mohd Ahnaf Anissofian, 14, dari Kuala Lumpur yang duduk di sebelah Azman dilaporkan parah, katanya.

Che Man berkata, pokok terbabit tumbang selepas dipukul ribut ketika hujan lebat melanda kawasan terbabit, sebelum menghempap bahagian depan van dinaiki mangsa.

Anggota bomba yang bergegas ke tempat kejadian kemudian terpaksa memotong pokok bersaiz sebesar pemeluk orang dewasa itu, sebelum berjaya mengeluarkan mangsa yang tersepit. Mayat kemudian dihantar ke bilik mayat Hospital Tuanku Fauziah (HTF), di sini, sebelum dituntut keluarga, katanya.

Salah seorang mangsa, Muhammad Zulfadhli Rodi, 14, dari Arau, di sini, berkata dia bersama empat rakan lain terpaksa keluar melalui tingkap belakang van yang pecah selepas hampir separuh daripada bahagian depan kenderaan dinaiki mereka remuk dihempap pokok.

Sebaik keluar, kami lihat Izzat dan pemandu sudah tidak bernyawa, manakala Azman pula sedang mengerang kesakitan. Kami semua cuba membantunya, tetapi gagal sebelum terus berlari mendapatkan bantuan pengawal keselamatan di KGFP yang terletak tidak jauh dari situ, katanya. -BHTiga maut pokok hempap van

ORANG ramai melihat keadaan van yang remuk akibat dihempap sebatang pokok berdekatan Kilang Gula Chuping di Padang Besar semalam.

PADANG BESAR - Dua pelajar Sekolah Menengah Agama Ma'had Attarbiyah Al-Islamiyah (MATRI), Beseri maut setelah van yang dinaiki bersama-sama enam pelajar lain dihempap pokok berdekatan Kilang Gula, Chuping di sini semalam.

Mangsa ialah Hazman Bakhtiar Sharizan, 14, dari Taman Kenanga, Kulim, Kedah dan Ahmad Izzat Ismail, 17, yang berasal dari Tanjong Tokong, Pulau Pinang.

Dalam kejadian pada pukul 9.15 pagi itu turut meragut nyawa pemandu van, Shahidan Ali, 67, dari Beseri.

Seorang pelajar lain, Muhammad Ahnaf Anissofian, 14, dari Kuala Lumpur cedera parah dan kini mendapat rawatan di Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar manakala lima lagi penumpang van tersebut mengalami cedera ringan.

Ketua Polis Daerah Padang Besar, Supritendan Che Man Md. Deros berkata, ketika kejadian van itu dalam perjalanan membawa mangsa untuk menyiapkan projek sekolah bagi subjek Kajian Tempatan. -kosmoKetua PKR Padang Rengas Ditemui Selepas Diculik Penyamun Dicucuh Renjatan Eletkrik

Cucuh renjatan elektrik

KUALA KANGSAR: “Saya diacu pistol di leher dan kepala selain dikenakan renjatan elektrik hampir seluruh badan sepanjang diculik dan dikurung selama hampir 12 jam,” kata Ketua Parti Keadilan Rakyat (PKR) cabang Padang Rengas, Alias Zenon, 73, sebaik dibebaskan sekumpulan penculik awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian petang Jumaat lalu, Alias yang juga ahli perniagaan diculik sekumpulan lelaki bersenjata pistol di hadapan kediamannya di Batu 16, Paya Panjang, Padang Rengas, di sini, ketika pulang makan tengah hari.

Bagaimanapun, dia dibebaskan lelaki berkenaan kira-kira jam 2 pagi kelmarin sebelum ditinggalkan berhampiran Plaza Tol Changkat Jering.

Menceritakan detik cemas itu, Alias berkata, dia tidak mampu melawan apabila dua lelaki mengacukan pistol di kepalanya sebaik diculik di hadapan rumahnya petang Jumaat lalu.

Beliau berkata, baju dan seluar yang dipakainya koyak rabak akibat renjatan elektrik itu malah, dia turut mengalami lebam di beberapa bahagian badan akibat dipukul.-hm


Ketua PKR Padang Rengas, Alias Zenon ditemui 12 jam selepas dilarikan penyamun dari rumahnya


Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Padang Rengas, Alias Zenon (gambar) yang dilarikan empat penyamun semalam, ditemui selamat di Plaza Tol Changkat Jering, dekat sini, awal pagi ini.

Beliau dipercayai ditinggalkan kumpulan berkenaan di kawasan tersebut pukul 1.30 pagi selepas dilarikan dari rumahnya di Padang Rengas, kira-kira 12 jam sebelum itu.

Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Supritendan Abdul Gaffar Muhamad berkata, mangsa yang hanya mengalami luka ringan menghubungi salah seorang rakannya untuk meminta bantuan.

Katanya, mangsa kemudian dihantar ke Hospital Kuala Kangsar untuk rawatan dan diambil keterangan di IPD Kuala Kangsar.

“Pihak polis masih berusaha mengesan penjenayah dan kereta Mercedes-Benz milik mangsa yang dilarikan kumpulan tersebut.

“Motif sebenar kejadian masih belum diketahui dan siasatan lanjut masih diteruskan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Sementara itu, Alias, 73, ketika ditemui selepas memberikan keterangan di IPD Kuala Kangsar hari ini berkata, kejadian berlaku sejurus selepas beliau tiba di rumahnya dengan kereta pukul 1 tengah hari semalam.

Menurutnya, pada masa ini, beliau yakin kejadian itu bermotifkan samun dan menolak kemungkinan berunsurkan politik. -um


Pelajar IPT Dakwa Disihir Guna Gambarnya Dalam Facebook

Nilai - Disihir menggunakan gambar yang terdapat dalam laman sosial Facebook (FB).

Itu yang didakwa berlaku kepada seorang pelajar institusi pengajian tinggi, dikenali sebagai Ira apabila gambar dari laman sosialnya dijadikan sebagai senjata pemujaan sihir.

Ira, 22, mendakwa, dia telah disihir oleh seorang wanita yang dikenali sebagai Maria kerana cemburu akan hubungan bersama teman lelakinya serta mahu memutuskan hubungan mereka.

"Maria adalah bekas teman wanita kekasih saya tetapi hubungan mereka telah lama putus. Sebab itu dia menyihir saya kerana ingin melihat hubungan kami hancur.

"Kami tidak mengenali antara satu sama lain.

"Dia hadir menghulurkan tangan sebagai rakan dan saya sambut kerana ingat dia jujur namun sebaliknya," dakwanya ketika ditemui baru-baru ini.

Jelas Ira lagi, dia mengetahui disihir oleh Maria melalui sekeping gambar setelah menerima rawatan daripada penaung Pusat Rawatan Islam At Tobibi di Bandar Baru Nilai, Shamsuri Safie pada Jun lalu.

Menurutnya, semasa rawatan, dia mendapati gambar mata Maria seolah-olah bersinar setiap kali dia merenungnya.

Ketika itu, dia merasakan Maria terlalu baik dan dia menurut segala kemahuannya termasuk berhenti kerja.

"Bagaimanapun setelah berubat, baru saya tahu bahawa saya bukan sahaja terkena sihir tetapi disantau oleh Maria,'' ceritanya.

Menurutnya, Shamsuri memberitahunya bahawa Maria telah meletakkan abu mayat di dalam makanannya. -kosmo

Ulasan GB

Samada disihir/disantau atau tidak, ia masih boleh dipertikaikan. Itu hanya permainan dalam dunia perbomohan.

Namun, GB tidak pula menafikan mempamerkan gambar di FB lebih banyak mendatang mudharat dari menafaat. Kerana kita mendedahkan diri kita kepada orang yang tidak dikenali latarbelakangnya yang kemudian akan menggunakan gambar itu untuk tujuan-tujuan yang kita tidak ketahui.

Jika mahu juga pamerkan gambar-gambar gunakan fungsi "privacy" yang ada, iatu berkongsikan gambar-gambar tersebut hanya kepada mereka yang dikenali sahaja.

Justeru berwaspadalah dan sentiasa semak FB sendiri.

Tuduh Orang Lain Komunis, Dalam UMNO Sudah Lama Ada Komunis.

Sebenarnya UMNO atau DAP yang Komunis ???

Saban hari ada sahaja manusia termasuk mereka yang mempunyai kepakaran alam maya internet yang membuat tuduhan palsu dan basi iaitu DAP adalah parti komunis.

Tuduhan serampang dua mata itu – pertama, untuk memburukkan imej DAP kononnya ia adalah parti komunis yang diketahui umum dibenci oleh rakyat khususnya orang Melayu, dan kedua, untuk menggambarkan DAP sebagai parti Cina kerana sejarah Partai Komunis Malaya (PKM) dahulu terlibat secara langsung dengan negara China dan majoriti anggotanya adalah kaum Cina.

Agak ganjil juga usaha memburukkan DAP secara mengaitkannya dengan komunisme kerana kumpulan dan individu pro-UMNO itu tidak sedar sejarah parti mereka sendiri yang lebih parah pembabitan dengan komunis dan komunisme antarabangsa.

Mereka jahil atau sengaja enggan memahami bahawa DAP adalah anti-komunis, malah ideologi sosialisme kiri yang ekstrem juga ditolak oleh DAP.

Pilihan DAP pada awalnya adalah sosialisme demokratik yang kini dikembangkan kepada demokrasi sosial. Inilah pilihan jalan tengah Malaysia yang sederhana.

Malah pada saat penubuhannya pada 1966, DAP ditentang oleh kumpulan-kumpulan radikal kiri kerana tidak mengambil sikap ekstrem seperti mereka. Sehingga hari ini DAP tetap bersikap anti-komunis, sama ada dalam soal ideologi mahu pun ekonomi dan sosial.

Sedangkan UMNO dan konco-konconya yang selama ini menuduh DAP komunis telah beberapa kali disusup masuk oleh ejen-ejen komunis.

UMNO bergelumang dengan komunis

Jika kembali kepada era pra-1969 di mana UMNO yang begitu kental dengan sikap anti-komunis serta menuduh mana-mana lawannya sebagai ejen komunis, terpaksa menjilat semula ludah mereka terhadap lawan politik apabila Tun Abdul Razak menghulur salam persahabatan dengan Mao Zedong dan China Komunis.

Pada 28 Mei 1974, Tun Abdul Razak menjadi Perdana Menteri pertama dari Malaysia yang membuat lawatan rasmi ke China. Beliau bertemu dengan pemimpin komunis Mao Zedong di Beijing untuk menandatangani perjanjian hubungan diplomatik walau pun pada masa itu China masih aktif membantu dan menyokong perjuangan PKM.

Selepas era Tun Abdul Razak, negara dikejutkan dengan penahanan tokoh-tokoh Melayu termasuk dari UMNO di bawah ISA kerana didakwa terlibat dengan anasir subversif komunis.

Antara mereka adalah Tan Sri Abdullah Ahmad, Datuk Abdullah Majid dan Tan Sri A. Samad Ismail yang ditahan pada 1976 sewaktu pentadbiran Perdana Menteri ketiga Tun Hussein Onn. Turut ditahan bersama mereka adalah pemimpin PSRM Kassim Ahmad (kemudian menyertai UMNO) dan Dr Syed Husin Ali.

Selepas tu, beberapa hari sebelum Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri keempat pada 16 Julai 1981, negara sekali digemparkan dengan penahahan di bawah ISA setiausaha politik Perdana Menteri, Siddiq Mohamad Ghouse, yang didakwa menjadi ejen Polis Rahsia Soviet Union iaitu KGB
.

Pada masa yang sama kerajaan Malaysia menghalau tiga diplomat Soviet yang bertugas dengan Kedutaan Soviet di Kuala Lumpur atas tuduhan mengintip di Malaysia.

Apabila Dr Mahathir berkuasa, orang-orang yang ditahan di bawah ISA atas tuduhan bersubahat dengan komunis telah dibebaskan.

Tetapi sikap “liberal” Dr Mahathir hanya untuk seketika sahaja. Apabila kuasanya tercabar, beliau pula menggunakan ISA untuk menangkap sesiapa sahaja yang dianggap musuh politiknya, tidak kira mereka yang dianggap komunis atau tidak.

Pada masa yang sama, banyak parti-parti komunis antarabangsa dijemput hadir sebagai pemerhati dan sabahat UMNO dalam banyak perhimpunan agung UMNO termasuk Parti Komunis China.

Dr Mahathir juga dianggap sebagai sahabat kepada rejim komunis Fidel Castro di Cuba. Hubungan erat UMNO dengan parti-parti komunis terus kekal sehingga hari ini.

Hubungan erat di antara UMNO dan Parti Komunis China

Pada Ogos 2010, UMNO dan Parti Komunis Cina menandatangani memorandum persefahaman bersama untuk mengadakan program pertukaran belia antara kedua-dua negara.

MoU itu ditandatangani di Beijing di mana UMNO diwakili oleh Setiausaha Agungnya Datuk Tengku Adnan Mansor telah menyatakan harapannya supaya satu mekanisme tetap akan dapat diwujudkan untuk memastikan kerjasama kedua-dua pihak dapat diperkukuhkan.

Inilah UMNO dan rakan-rakan kongsi mereka yang sering menuduh orang lain dengan dakwaan yang palsu serta kadang-kadang tidak masuk akal.


Walau pun tidak munasabah menuduh DAP komunis, pecacai-pecacai UMNO masih terus menyebarkan fitnah keji itu.

Sejarah telah membuktikan DAP bukan sahaja tidak komunis, malah menentang ideologi komunis.

Pada 30 Ogos 1981, DAP telah mengumumkan Deklarasi Petaling Jaya, yang bukan sahaja mengulangi pendiriannya untuk mewujudkan Malaysia yang bebas dan demokratik berdasarkan prinsip hak dan peluang saksama antara kaum, keadilan sosial dan ekonomi serta kebebasan media serta kebudayaan, tetapi juga menegaskan pendiriannya yang patriotik.

Kesetiaan DAP adalah kepada negara semata-mata dan apa yang diperjuangkannya selama ini adalah untuk memastikan Malaysia tidak dipecahbahagikan antara kaum dan agama, tidak berlaku diskriminasi dan sentiasa wujud perkongsian antara kaum dalam semua bidang.

DAP tolak komunisme

Deklarasi itu juga mengulangi pendirian DAP yang menolak komunisme dan sebarang bentuk ideologi kiri dan kanan yang ekstrem.

Demokrasi sosial sebagai ideologi DAP adalah bersifat sederhana dan mengambil jalan tengah. Sebagaimana yang dijelaskan dalam deklarasi 1981 itu: “DAP tidak mahu Malaysia menjadi alat kepada Soviet Union atau Republik Rakyat China atau mana-mana negara lain tetapi mahu Malaysia bebas aman damai untuk menentukan sendiri nasib dan masa depannya.”

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang sering menjadi mangsa tuduhan palsu itu telah beberapa kali menjelaskan bahawa ideologi komunisme tidak pernah diterima oleh DAP.

Dalam satu wawancara bersama Harakah, beliau berkata:

“Dulu di negeri China pada tahun 60-an dan 70-an, ekonominya begitu mundur sekali. Rakyat hidup merana tanpa bantuan. Malah ekonomi China dianggap sebagai pesakit Asia. Kenapa? Kerana dasar kerajaan komunis tak boleh jalan.

“Dasar di mana semua akan makan satu mangkuk nasi. Tak kira kerja kuat atau tak kerja, semua akan dapat satu mangkuk nasi. Yang kerja lapan jam, dapat satu mangkuk. Yang kerja lapan minit pun satu mangkuk. Siapa nak bertungkus lumus? Siapa nak kerja rajin dan tekun? Sebab itu orang China waktu itu malas berkerja.

“Adakah malas kerana mereka sendiri malas? Bukan. Tapi kerana dasar subsidi membuatkan mereka malas. Tapi kita bukan buat dengan serentaklah. Tapi kita mesti ada dasar baik supaya mereka dapat berdaya saing. Bila mereka ikut dasar yang maju, menggalakkan mereka berdaya saing, saya rasa itu adalah sesuatu yang paling baik untuk orang Melayu dan juga negara Malaysia.

“Kita tengok China, selepas dasar diubah mereka terus menjadi maju. Daripada malas mereka manjadi rajin kerana dasar galakkan, kalau sesiapa tak kerja, dia akan lapar. Kalau kerja, baru boleh kenyang. Jadi semua akan kerja. Sama dengan di sini, kena kerja, bukan kita bagi wang sahaja.

“Kalau kita bagi wang kepada orang muda, mereka guna beli motosikal, jadi mat rempit. Tapi bila mereka kerja dan dapat duit, mereka akan menghargainya. Saya rasa itu yang lebih penting.”

Nampaknya seorang pemimpin yang dituduh “berfikiran komunis” telah menolak sistem komunis yang dilihatnya sebagai punca rakyat menjadi malas dan ekonomi negara hancur.

Hipokrasi dan mentaliti Perang Dingin

Baru-baru ini pula sewaktu “kegilaan” pihak berkuasa menangkap sesiapa sahaja yang ada kaitan dengan perhimpunan aman Bersih 2.0. Guan Eng membidas kerajaan UMNO-BN kerana menahan Ahli Parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar dan lima ahli Parti Sosialis Malaysia di bawah Ordinan Darurat.

Menurutnya, tangkapan dan penahanan itu adalah tidak adil kerana pihak berkuasa gagal mengemukakan sebarang bukti atas tuduhan mahu “melancarkan perang terhadap Yang Di-Pertuan Agong” dan “menghidupkan fahaman komunis”.

“Tuduhan menyebarkan fahaman komunis adalah tidak masuk akal apabila Malaysia sememangnya telah lama mengadakan hubungan akrab dengan negara-negara komunis seperti Cuba, China dan Vietnam.

“(Mengikut alasan tidak munasabah ini) Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin pun patut ditahan dan didakwa kerana cuba menghidupkan semula fahaman komunis dengan penubuhan sebuah jawatankuasa tetap pada 12 Oktober 2009 bagi mengukuhkan hubungan antara Pemuda Barisan Nasional dan Liga Belia Komunis China (Communist Youth League of China),” katanya.

Siapa sebenarnya yang bersekongkol dengan komunis? Dunia telah bergerak maju. Rakyat Malaysia juga sudah mara. Hanya pimpinan UMNO masih di takok lama mentaliti era Perang Dingin.

Lebih teruk lagi, kononnya UMNO yang anti-komunis itu bersifat seperti rejim-rejim komunis yang sering menindas rakyat sendiri, terutama terhadap warga-warga yang mahukan kebebasan dan keadilan serta mempersoalkan penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan amalan rasuah pemerintah.

Keganasan pihak berkuasa kerajaan UMNO-BN terhadap rakyat Malaysia yang berhimpun secara aman sempena Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu, kononnya untuk menjaga keamanan, adalah bukti nyata sikap dan sifat rejim komunis dan pemerintah zalim.

Bak kata W.S. Rendra, “Keamanan yang berdasarkan senjata dan kekuasaan adalah penindasan”. -roketkini

UMNO Banyak Seleweng & Sembunyikan Fakta Sejarah - Hadi

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberi peringatan kepada pimpinan Umno supaya memberitahu kepada rakyat Malaysia tentang fakta sebenar sejarah kemerdekaan dan bukan menyembunyikannya demi kepentingan politik semata-mata.

Tegasnya, sejarah kemerdekaan perlu didedahkan secara telus supaya rakyat terutamanya generasi akan datang tidak keliru dengan sejarah Malaysia.

“Perjuangan menentang penjajah bermula sejak 1511 ketika kedatangan Portugis... ingat, bukan perjuangan menuntut kemerdekaan bermula dengan Umno pada 1946.

“Jangan nafikan sejarah, sepatutnya ahli-ahli sejarah jangan tutup fakta ini, parti-parti yang ditubuhkan di Tanah Melayu diharamkan oleh British,”

Hadi berkata demikian pada ceramah di Dewan Kolej Universiti Islam Dr Zulkifli Muhammad (KUIZM), Taman Melewar malam tadi.

Tambah beliau, ramai pemimpin mahu pun pejuang kemerdekaan yang telah dihukum pada zaman penjajah namun pada masa kini, penjajahan secara moden pula sedang berlaku di negara ini.

“Pemimpin-pemimpin yang berjuang dihukum, ada yang dihukum gantung, dibuang daerah, dibuang ke Mekah pun ada... namun perjuangan menuntut kemerdekaan tidak boleh dihapuskan. Perjuangan ini berterusan dan kita perlu sedar bahawa penjajahan termasuk melalui pemikiran.

“Manusia tidak akan merdeka selagi wujudnya penghambaan, pemerintah yang zalim, pemerintah yang tipu... inilah perjuangan Islam. Walaupun penjajah asing sudah tiada tapi pemikiran mereka, amalan, kejahatan mereka masih wujud. Perjuangan kemerdekaan belum selesai... walaupun penjajah British sudah balik, tetapi penjajahan pemikiran masih wujud,”
katanya.

Isu sejarah kemerdekaan negara muncul ekoran kenyataan kontroversi timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dalam ceramahnya di Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu.

Mohamad mengatakan pejuang kemerdekaan telah melancarkan serangan di balai polis Bukit Kepong dan membunuh 25 orang semasa pemberontakan komunis pada 1950, yang mengundang kritikan banyak pihak terutamanya pemimpin Umno.

Beliau juga mengatakan Ahmad Indera atau Mat Indera, salah seorang individu yang dipujinya ketika ceramah itu adalah seorang pejuang kemerdekaan.

Dalam pada itu Hadi berkata, PAS menerima secara terbuka kehadiran masyarakat berbilang kaum di negara ini sambil menyifatkan mereka sebagai “mangsa penjajah” yang dibawa sebagai hamba.

“Pada masa sama, PAS menerima kenyataan masyarakat majmuk yang ada di Malaysia, kaum Cina, kaum India dan kaum bukan Islam yang ada adalah mangsa mereka (penjajah), mereka diangkut oleh penjajah ke sini, jadi pekerja di ladang, bukan sahaja penjajah memperhambakan orang Melayu tetapi memperhambakan orang Cina, orang India dan hanya segelintir sahaja orang Melayu yang senang, orang Cina yang senang dan orang India yang senang.

“Islam mengajar kita wajib menerima masyarakat majmuk. Islam adalah agama rahmat untuk keseluruhan manusia, Islam mewajibkan kita adil kepada masyarakat majmuk,” katanya.