16 Nov 2009

Era Najib Altantuya : Pilihanraya Kecil DUN Seputeh!

Mahkamah Tinggi di sini hari inimemutuskan kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri Kota Siputeh di Kedah, yang membuka laluan untuk pilihan raya kecil bagi kawasan itu, demikian lapor Bernama.

DUN Kota Seputeh telah banyak menimbulkan spekulasi apabila Datuk Abu Hassan Sarif dari Umno-BN wakil rakyat DUN tersebut tidak hadir sidang dua kali, pada pada 19 April dan 9 Ogos lalu, tanpa sebarang kebenaran Speaker DUN, Datuk Dr. Abdul Isa Ismail.

Mengikut Perkara 51 Undang-undang tubuh Kerajaan negeri Kedah, kerusi mana-mana ADUN dikira kosong jika tidak hadir persidangannya dua kali berturut turut tanpa kebenaran Speaker. Abdul Isa ketika dihubungi berkata, tidak timbul soal surat pemberitahuan kerana Undang undang tubuh negeri menyebut hanya berkaitan kebenaran speaker.

"Bukan soal dia (Abu Hasan) hantar surat pemberitahuan atau tak hantar kepada saya, soalnya saya beri kebenaran atau tidak? Dia tidak berhubung dengan saya. Kalau dia hantar surat seminggu selepas itu pun tidak ada makna," ujarnya. Berikutan itu, Dr. Abdul Isa telah menyerahkan surat pemakluman berhubung pelanggaran itu kepada Suruhanjaya Pilihanraya SPR negeri bagi menentukan status jawatan Abu Hasan.

Mahkamah pada 6 Nov lalu telah membenarkan Speaker Kedah, Dato' Dr. Abdul Isa Ismail membuat semakan kehakiman ke atas keputusan SPR yang telah mengisytiharkan kerusi DUN Kota Seputeh tidak kosong.

Pada pilihan raya umum lalu, Abu Hasan yang mewakili Barisan Nasional (BN) berjaya mempertahankan kerusi itu bagi penggal keempat selepas menewaskan calon PAS, Ismail Wan Teh dengan majoriti 1,573 undi.

Banyak pihak melihat bahawa keputusan mahkmah hari ini adalah untuk UMNO BN menguji kekuatannya selepas menang di Bagan Pinang serta mengambil kesempatan dari apa yang dikatakan kemelut yang melanda parti-parti di dalam Pakatan Rakyat.

Era Najib Altantuya : Bard Serah Surat Terbuka Utk MB N9

Ketua Keadilan Rembau, Badrul Hisham Shaharin, mengemukakan surat terbuka memohon penjelasan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan berhubung kes pengurupan wang sejumlah 10 juta ringgit.

Menurutnya, Mohamad tidak mengendahkan permohonan beliau dan hanya menafikan perkara tersebut melalui media.

“Seharusya menjadi adat penting,profesionalisme penjawat awam,khususnya dia selaku Menteri Besar,memberi jawapan dan menjelaskan isu isu yang dibangkitkan melalui siri siri surat saya kepada dia.Malah surat saya tidak pernah mendapat balasan,hanya penafian secara dangkal kepada media”.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Pejabat Keadilan Negeri, Seremban pagi tadi.

Terdahulu, ahli Parlimen Batu Tian Chua, mendedahkan penglibatan Menteri Besar negeri itu dan sebuah syarikat pengurup wang dalam kenyataan medianya bertarikh 13 November 2009.

Mohamad dikatakan melakukan transaksi haram itu pada tahun 2008 dengan mengirimkan sejumlah besar wang ke London.

Perbuatan ini menyalahi Undang undang Akta Pengurupan Wang 1998.

Badrul menegaskan, PKR memberi tempoh 14 hari kepada Mohamad Hasan untuk menjelaskan perkara terbabit beserta dokumen yang sah membuktikan beliau bebas daripada pertuduhan itu.

Pihaknya tidak akan teragak agak untuk membongkarkan perkara ini kepada rakyat, sekiranya Menteri Besar melarikan diri dari menjelaskan tuduhan ini.

Selain itu, Badrul turut menyeru Gabenor Bank Negara, Dato Sri Dr Zetti Akhtar Aziz dan SPRM menjalankan siasatan segera ke atas transaksi haram ini.

Menurut Badrul juga, satu laporan rasmi akan dibuat kepada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial di Bukit Aman dalam minggu ini.

“Sesuatu sedang berlaku,sabotaj terhadap kegiatan ekonomi.Dan kebanyakkannya ada kaitan dengan pemimpin politik di Malaysia",katanya.

Pada 26 November 2008 Bank Negara telah membatalkan 20 lesen perniagaan pengurupan wang, termasuk syarikat pengurup wang yang didakwa itu tanpa sebarang sebab.

Namun begitu, tiada sebarang tindakan undang-undang diambil Bank Negara sehingga kini. -TVSEra Najib Altantuya : Siapa Arah Peruntukan Kepala Batas DItarikbalik?

Parlimen Kepala Batas diwakili oleh Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi. Semasa menjadi Perdana Menteri, parlimen ini dilimpahi dengan pelbagai projek dan pembangunan sesuai sebagai statusnya kawasan diwakili Perdana Menteri.

Namun sebaik sahaja, Pak Lah melepaskan jawatannya sebagai PM segala peruntukan yang diluluskan dalam Rancangan Malaysia Ke 9 telah diditarik balik.Perkara ini didedahkan oleh Exco Kebajikan, Kesihatan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Negeri Pulau Pinang, Phee Boo Poh ketika memberitahu perkara itu berkata, Abdullah kini seolah senasib dengan ahli parlimen pakatan rakyat yang lain.

Tindakan kerajaan persekutuan itu tegasnya adalah tidak wajar, seolah olah mahu 'menghukum' Abdullah dan lebih teruk lagi akan mengainaya masyarakat di parlimen tersebut.

"Sebenarnya perkara ini disembunyikan dari pengetahuan umum bimbang menjatuhkan maruah mantan Perdana Menteri yang telah berjasa pada negara walaupun perkhidmatanya singkat ekoran ketidakbijaksanaan memerintah, " tegasnya yang juga Adun Sungai Puyu.

Tegasnya lagi, kerajaan pusat sewajarnya membantu Abdullah bagi membantu masyarakat di kawasannya khususnya di Dewan Undangan negeri (Dun) Bertam dan sebagai mengenang jasa beliau terhadap pembangunan negara.

" Tidak patut buat begitu kerana Kepala Batas juga sebahagian daripada Pulau Pinang lebih-lebih kawasan Tun Abdullah yang pernah dinobatkan sebagai Perdana Menteri Ke Lima Malaysia, " katanya.

Sejak Tun Abdullah memegang tampuk pemerintahan pada penghujung 2003 boleh dikatakan Bertam muncul sebagai sebuah pusat pentadbiran baru mengantikan Butterworth yang kini lebih kepada bandar pelabuhan.Dan sekarang ini kerancakan pembangunan di Bertam seakan terhenti apabila peruntukan tersebut ditarik.

Apa motif pembatalan peruntukan ini? Adakah alasan kegawatan ekonomi menjadi alasan untuk menghalalkan tindakan Kerajaan Persekutuan ini yang diketuai oleh Dato Seri Najib Tun Razak? Jika itu alasannya mengapa kawasan Pak Lah yang menjadi sasaran sehingga ditarik segala peruntukan tetapi tidak di kawasan parlimen lain?Adakah ini sebagai ganjaran membalas 'jasa' Pak Lah selama ini menjadi Perdana Menteri? Adakah penarikan peruntukan ini di luar pengetahuan Najib yang juga selaku Menteri Kewangan? -angkasanuri

Era Najib Altantuya : Bard Gesa Ezam Dedah Bukti Rasuah

Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Badrul Hisham Shahrin menggesa bekas ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Ezam Mohd Nor mendedahkan bukti gejala rasuah yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Badrul berkata, ketika Ezam masih bersama di Gerakan Demokrasi dan Anti-Korupsi (Gerak), mereka telah menemui beberapa bukti mengenai gejala rasuah Nor Mohamed dan beberapa individu penting dalam kepimpinan negara.

Menurutnya, tetapi selepas penemuan itu, Ezam telah dijatuhkan hukuman penjara dan bukti itu berada di bawah simpanannya ketika itu.

“Selepas dibebaskan, isu itu telah didiamkan dan selepas Ezam menyertai UMNO pada 2008, dia terus mendiamkan diri.

“Sekiranya beliau seorang pemimpin yang bebas rasuah, dia perlu berani untuk mendedahkan bukti itu kepada khalayak ramai,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Pejabat Cabang PKR Bahagian Tasek Gelugor, di sini, semalam.

Beliau berkata, pihaknya yakin Ezam masih menyimpan bukti lengkap mengenai salah laku Nor Mohamed yang kini memegang jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

Ketika diminta mengulas mengenai jenis salah laku yang dilakukan oleh Nor Mohamed, Ezam berkata, salah laku berunsur rasuah itu dilakukan ketika Nor Mohamed masih lagi bersama Bank Negara dan juga selepas itu.

“Kini, saya mencabar Ezam untuk mengemukakan bukti itu daripada terus berdiam diri dan menipu rakyat,” katanya. -SH

Era Najib Altantuya : Satu Resensi Terhadap Seminar Memperkasa PAS

Ketika melangkah masuk ke Dewan Fadzil Noor, Pusat Tarbiyah Taman Melewar pagi Sabtu lalu untuk menghadiri Sdminar Memperkasakan Parti, ada sedikit debaran di hati. Pertama sejauh mana respons pimpinan PAS dan pendukung terhadap kritikan dan pandangan berbeza dari orang luar.

Kedua, sejauh mana isyarat keterbukaan yang mulai diperlihatkan oleh pemimpin dan pendukung PAS. Ketiga bagaimana sikap dan langkah pemimpin dan pendukung PAS untuk membuat perubahan, bermula dari mana dan apa periapannya.

Pertanyaan ini berligar dalam fikiran ketika memasuki Pusat Tarbiyah yang penuh nostalgia itu. Setelah berada di Dewan itu dan mendengar wacana idea dari Prof. Dr. Aziz Bari dan Dr. Abu Hasan Hasbullah, dua tokoh akademik yang sangat menyerlah itu, serta perbahasan selepas itu saya merasa terharu dan debar hatipun hilang, justru kerana majlis tersebut sangat positif. Ia memancarkan sikap terbuka majoriti pemimpin dan pendukung PAS, walaupun masih ada segelintir pemimpin dan pendukung PAS yang bersikap tidak terbuka, menolak pandangan orang luar, jumud dan berada dalam kepompong suasana terkebelakang.

Kepada saya, majlis itu sangat positif, luar biasa, sangat terbuka dan memancarkan kematangan majoriti pemimpin PAS yang membukakan minda mereka secukunya untuk memanfaatkan kritikan dan idea baru dalam suasana yang sangat terbuka dan ikhlas. Tahniah kepada Tuan Guru Nik Abd Aziz kerana mendorongkan seminar seumpama itu diadakan, tahniah kepada Dato Presiden, Tuan Guru Haji Abd Hadi Awang dan tahniah kepada seluruh pimpinan PAS yang lan.

Saya tidak dapat membaca apa yang terbetik di dalam hati Dato’ Presiden menyaksikan suasana demikian, tetapi saya yakin beliau pemimpin berjiwa besar, terutama ketika melihat ketenangan beliau sepanjang Seminar tersebut dan jawapan yang diberinya terhadap pelbagai kritikan. Bagi saya Seminar ini suatu permulaan, turning-point yang penting untuk PAS menangani perubahan bagi mencapai kejayaan, dengan izin Allah S.W.T

Belum ada sebuah parti politik di Malaysia, termasuk Umno sendiri, sepanjang ingatan saya, yang seberani dan segagah PAS mengadakan seminar yang sangat terbuka, mengundang ‘orang luar’, mengkritik parti dan pemimpin sendiri. Sikap keterbukaan ini sewajarnya diteruskan dan sangat bertepatan dengan ajaran Islam.

Dalam suasana keterbukaan di seminar itu, saya terkenang jika Almarhum Ustaz Fadzil Noor berada di tengah Seminar seperti ini, saya yakin, beliaulah pemimpin yang paling gembira dengan suasana yang ada itu, justru kerana selama ini di bawah kepimpinannya, pendukung PAS diajar bersikap terbuka, moden dan sentiasa bersedia untuk berubah.

Mengamati lontaran kritikan dan idea dari Prof. Dr. Aziz Bari dan Dr. Abu Hasan Hasbullah, yang menggesa perlunya PAS menangani perubahan untuk survival masa depannya, saya teringat adea keduanya ini selari dengan beberapa idea yang pernah diketengahkan oleh AJK PAS Pusat, Dr. Dzulkifli Ahmad dan Dr. Mujahid Yusuf Rawa dalam beberapa tulisan dan ucapan mereka selama ini. Maknanya, memang hadir di dalam saf kepimpinan tertinggi PAS sendiri tokoh yang mempunyai idea bernas dan terkedepan untuk PAS mendepani perubahan.

Memang tidak mudah untuk semua sekali saf pimpinan PAS bersikap terbuka dan akan terus wujud sejumlah kecil golongan berminda tertutup dan jumud ini di dalam jamaah, namun jika diamati jumlah mereka ini semakin tirus dan terpencil. Kita berdoa, mudah-mudahan saja, lambat laun, jumlah yang kecil ini juga akan bersedia menerima perubahan demi kemajuan PAS.

Suasana Seminar menjadi tegang seketika apabila salah seorang AJK PAS Pusat, Ustaz Abu Bakar Chik yang kelihatan amat marah dengan suara garang menentang keras idea Prof. Dr. Aziz Bari: “Saya tidak mahu melihat muka anda dan anda tidak patut menekankan idea anda mengenai sistem dua parti kepada PAS. Kalau mahu juga, masuk politik.” Bagaimanapun Prof. Dr. Aziz Bari dengan tenang menghuraikan mengenai idea dua parti sistem itu menurut perlembagaan dan suasana masa kini di negara ini.

Dalam hubungan ini, sangat menarik pula apabila Dr. Abu Hasan bercakap mengenai perihal persepsi umum sebagai sangat penting untuk survival PAS dan parti politik lain di Abad Ke-21 ini. Beliau membangkitkan isu persepsi umum ini ketika menjawab kritikan segelintir peserta yang menimbulkan isu yang disifatkan oleh mereka pebagai fitnah terhadap pemimpin PAS apabila Prof. Aziz Bari mengatakan pemimpin PAS lemah dan sebagainya.

Peserta itu dengan suara keras dan begitu marah meminta pembuktian dari Prof. Dr. Aziz Bari. Ahli Akademik itu menjawab bahawa ini bukan tuduhan, bukan perbicaraan di mahkamah, tetap persepsi umum, “kalau mahu terima, terimalah, kalau tidak mahu tidak mengapa.”

Ketika menjawab semua itu, Dr. Abu Hasan pula berkata, di Abad Ke-17, persepsi adalah fitnah, tetapi di Abad Ke-21 sekarang, persepsi bukan fitnah tetapi adalah maklumat dan sangat berharga. Justru, katanya, bersedialah menerima hakikat perepsi umum. Hujahnya ini sekaligus disambut dengan tepuk tangan majoriti peserta dan sekaligus menolak ‘serangan’ dari peserta yang marah-marah tadi.

“Apabila didapati imej dan persepsi terhadap sesetengah pemimpin PAS merosot sejak selepas PRU Ke-12, maka itu dalah sebuah persepsi terhadap PAS dan pemimpinnya. Ini bukan fitnah, bukan presjudis, tetapi seperti saya katakan itu adalah persepsi umum dan persepsi umum ialah maklumat bukan fitnah. Justru mereka yang menolak persepsi adalah bersikap primitif. Olerh itu persepsi penting untuk diberi perhatian,” kata Dr. Abu Hasan. Justru, ujar beliau lagi, janganlah marah apabila berdepan dengan pendedaan persepsi ini.

Baginya di Abad Ke-21 ini, golongan mana yang bersegera untuk mendapatkan maklumat dan memilikinya, mereka itulah yang akan menang dan menguasai keadaan. Kata Dr. Abu Hasan: “Saya jarang benar berjumpa Dr. Aziz Bari, hanya ada tiga kali. Tetapi kelihatan pandangan kami sama berdasarkan persepsi yang sama. Oleh itu persepsi adalah penting di abad moden ini. Seperti saya katakan, mereka yang menolak persepsi bersikap primitif.”

Sementara ada pembahas yang bersuara keras dan garang, penuh sentimen melulu, ada juga pembahas yang rasional – seperti dari Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Puan Athirah Al-Jundi dari Dewan Muslimat dan beberapa pembahas lagi - yang menyampaikan hujah bernas. Ini suatu kematangan ahli PAS di peringkat pelapis dan saya yakin jumlah mereka ramai.

Wakil ulama biasalah, sementara suara dari wakil Terengganu dan Pemuda tidak menghantar isyarat perubahan minda yang boleh membantu membawa perubahan kepada PAS. Suara mereka yang cukup keras tidak didukung oleh hujah rasional dan mudah ditewaskan oleh hujah dua pembicara ahli akademik tadi. Pemuda adalah pemimpin masa depan PAS, justru ia mestilah dilihat sebagai sayap penting, memiliki keupayaan berfikir yang matang, terbuka, tidak terperangkap oleh sentiment, dogma dan kejumudan.

Kita berharap, wacana ilmu atau Seminar seperti ini tidak berhenti di sini saja, tetapi akan diteruskan oleh PAS dari masa ke semasa, justru ia mendidik pendukung PAS membina kematangan, memiliki critical-thingking dan mampu menyesuaikan diri dengan keadaan masa kini tanpa mengkompromikan asas Islam yang diperjuangkan oleh PAS selama ini.

Walaupun Seminar itu berkhir di tengah rebut petir dan hujan lebat, tetapi kepala pendukung PAS yang keluar dari dewan tetap tenang untuk meneruskan sebuah cita-cita besar. -Abdul Shukur Harun

Era Najib Altantuya : Asri Wajar Bersama PAS

Dr Mohd Asri Perlu Bersama PAS

Oleh Ust Zolkharnain Abidin

Saya terbaca bahawa bekas Mufti Perlis ini pernah menyebut, dia hanya akan menyertai politik sekiranya ruang dakwah melalui saluran lain sudah tertutup. Maknanya dia tidak akan menyertai politik kerana ruang dakwah sampai bila pun tidak akan tertutup semuanya kerana ruang itu sangat luas.

Namun, tidak mustahil ruang yang luas itu boleh tertutup semuanya. Kamal Attarturk pernah menutup ruang dakwah serapat-rapatnya walau pun kesudahannya dia gagal.

Umno memang berminat dengan Asri. Semasa PRK Permatang Pauh, ada bayu berhembus dia bakal diletakkan untuk menentang Anwar tetapi tidak menjadi kenyataan. Terakhir, dia diuar-uarkan untuk dilantik sebagai YDP YADIM, itu pun tidak menjadi juga. Umum tahu, YDP YADIM sekarang dan sebelum ini adalah orang Umno, begitu halnya juga untuk masa akan datang.

Agak mustahil ruang dakwah di negara ini tertutup semuanya tetapi mungkin ada ruang-ruang yang menjadi ‘favourite’ Asri akan tertutup. Maka ketika itu tentu Asri tiada pilihan lain kecuali menyertai politik. Kalau begitu, parti mana yang akan dipilih oleh Asri?

Saya fikir, Asri tidak akan memilih Umno. Parti itu kurang serasi dengan jiwa dan semangatnya. Dia hanya agak mesra dengan Umno apabila dia menjadi Mufti Perlis sahaja. Kemesraan itu pun atas sifatnya sebagai penjawat awam yang perlu sentiasa menjaga hubungan baik dengan pemimpin kerajaan semasa.

Sebelum itu, nadanya, gayanya, penampilannya, adalah nada, gaya dan penampilan PAS. Semasa di luar negara juga, khabarnya dia antara individu yang rapat dengan pemimpin PAS terutama semasa kunjungan pemimpin PAS ke sana.

Maksudnya, PAS tidak asing sangat dengan Asri. Dan, rasa-rasanya pun dia lebih selesa, serasi dan mesra dengan PAS berbanding Umno. Cuma suasana dan persekitaran yang ada mendorongnya kelihatan agak rapat dengan pemimpin Umno.

Justeru, Asri wajar bersama PAS. Dia tidak perlu menunggu ruang dakwah tertutup semuanya kerana pada masa ini pun dia telah dibelenggu dengan ‘tauliah’ yang menjadi sebahagian ‘penutup’ ruang dakwah.

Kalau PAS boleh menerima orang Umno, orang JIM, orang ABIM, orang Tabligh, orang tidak berparti dan dalam proses untuk menerima orang bukan Islam pula sebagai ahli, mengapa PAS tidak boleh menerima Asri? Darahnya pernah panas dengan hawa perjuangan PAS. Kalau kini ia sudah sejuk pun, bukan sukar sangat untuk memanaskannya kembali.

Saya percaya ada sesuatu yang Asri mampu buat apabila dia bersama PAS. Paling kurang pun, dia pasti berjaya mengurangkan kemaruk Umno kepada orang agama sepertinya. Kalau dia bersama Umno pun, tidak ada apa sangat yang dia boleh buat kecuali diberikan jawatan di institusi tertentu dan dia dikongkong dengan budaya Umno. Kalau dia cuba menyanggah budaya itu, tentu dia akan dicantas.

Asri tidak akan mendapat tempat dalam hierarki Umno kerana budaya politik wang, ampu-mengampu, cantas-mencantas adalah budaya asing bagi Asri, sedangkan budaya itu selama ini serasi dengan Umno. Dia orang baik dan orang baik sepertinya tentu tidak bersedia mendedahkan diri kepada budaya songsang itu.

Bagaimana dengan ‘pembawaan’ Asri dalam soal tertentu yang berlainan daripada amalan masyarakat umum?

Itu bukan masalah. Dia buat semua itu berdasarkan ilmu. Lagi pun ‘kelainan’ itu bukan isu asas, ia hanya perkara cabang sahaja. Dalam PAS sendiri pun, misalnya PAS Perlis, ada kelainan dalam soal cabang dalam ibadat. Orang PAS yang baca qunut boleh solat di belakang orang PAS yang tak baca qunut. Tiada masalah pun.

Justeru, isu kelainan dalam soal cabang beberapa amalan ibadat tidak menjadi masalah kecuali kepada mereka yang taksub dan jahil. Ramai orang PAS Perlis malah dimana-mana sahaja sukakan cara ibadat sebegitu kerana itu bukan perkara baru tetapi perkara lama yang tidak perlu dipersoalkan.

Kalau ada orang yang tidak suka Asri pun, cuma kerana sikap dan pendekatannya sahaja. Dia agak agresif, kurang mengambil kira persepsi umum, kurang melayani suara orang-orang yang memang telah lama berpengaruh dalam masyarakat setempat dan sentiasa mencungkil perkara-perkara yang dijangka boleh menimbulkan kontroversi kepada umum. Itu sahaja.

Saya percaya, kalau dia bersama PAS, dia akan lebih fokus kepada soal-soal dan isu-isu pokok dalam perjuangan PAS. Dia tidak punya banyak masa untuk membangkitkan perkara-perkara yang selama ini menimbulkan kontroversi kepada umum seperti sekarang.

Kalau bersama Umno pun, dia akan bersikap begitu juga kerana dia tentu akan fokus kepada hala tuju politik Umno. Berbanding dia menjadi begitu jika bersama Umno, lebih baik dia bersama PAS. Sekurang-kurangnya PAS meletakkan agama sebagai asas perjuangan dan bersih daripada budaya songsang yang menjadi amalan Umno yang tidak serasi dengan Asri itu.

Mazhab Wahabi? Wahabi bukan mazhab, ia cuma sebuah gerakan ‘islah’. Kebanyakan pengikut Wahabi bermazhab Hanafi dalam fiqh atau selainnya. Gerakan itu tidak akan mendapat tempat di negara ini. Ia hanya wujud dan diterima secara eksklusif di kalangan kelompok tertentu sahaja. Lagi pun gerakan itu bukan merosakkan aqidah seperti kumpulan Ayah Pin misalnya.

Bagi saya, sudah sampai masanya Asri bersama PAS. Citra perjuangan dan dakwahnya akan lebih bersinar dan menyerlah jika dia bersama PAS berbanding dia ‘berseorangan’ ketika ini. Dia perlu bersama jamaah.

Dibimbangi jika dia terus ‘berseorangan’ seperti sekarang, dia bakal dibaham ‘serigala’ yang berkeliaran meninjau, mengejar dan menerkam mangsanya. Antara serigala itu ialah…

Era Najib Altantuya : Agus Sokong Cadangan Zaid

Cadangan melantik Musyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Pengerusi Pakatan Rakyat (PR) wajar diberikan perhatian, kata penganalisis politik, Profesor Madya Dr Mohd Agus Yusof, semalam.

Menurutnya, biarpun cadangan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim berbentuk peribadi, tetapi cadangan itu boleh dibincangkan secara bersama dengan kepimpinan tertinggi PR.

“Pandangan yang diutarakan Zaid tidak salah, apatah lagi bertujuan mengukuhkan lagi parti. Namun cadangan itu perlu diterima secara majoriti oleh pucuk kepimpinan PR dan juga ahli secara keseluruhan.

“Cara lantikan juga perlu mendapat pandangan dan persetujuan ramai pihak. Melalui mesyuarat bersama komponen PR, barulah lantikan secara demokrasi dapat dilaksanakan,” katanya kepada: Sinar Harian:, semalam.

Agus juga tidak menolak kemungkinan keperibadian Nik Aziz yang baik dan dihormati antara sebab cadangan Zaid meletakkan Menteri Besar Kelantan itu sebagai Pengerusi PR.

Ditanya kemungkinan cadangan itu boleh menimbulkan keretakan dalam pakatan pembangkang yang kini diterajui Datuk Seri Anwar Ibrahim, Agus berkata, isu ini tidak akan timbul jika pemimpin tertinggi dalam PR sebulat suara memilihnya.

“Sekiranya Nik Aziz dipilih berdasarkan suara majoriti oleh kepimpinan tertinggi dalam pakatan, tidak akan timbul masalah perpecahan. Apatah lagi kini Anwar dibebani dengan pelbagai kesulitan termasuk kes perbicaraan liwat di mahkamah dan sebagainya yang menggugat kedudukan beliau,” katanya.

Menurutnya, meletakkan sesiapa sahaja sebagai ketua atau pengerusi PR tidak menjamin beliau dilantik sebagai Perdana Menteri sekiranya PR memerintah negara ini.

“Banyak kriteria lain yang dinilai melayakkan seseorang menjadi Perdana Menteri, dan ini tidak semestinya Nik Aziz dilantik menjadi ketua dalam pakatan, beliau akan dilantik menjadi Perdana Menteri,” katanya. -SH

Ulasan UG

Nanti sudah pasti ada suara dari UG yang berpengkalan di terengganu dan selangor menuduh Prof Mohammad Agus sebagai "talibarut UMNO" seperti yang dialami oleh Prof. Abd Aziz Bari.

Juga dari barisan pemuda dan penerangan pusat. Kemudian apabila mereka mendapati ahli-ahli PAS tidak menyokong pendirian mereka, cepat-cepat mereka ubah kenyataan... "oohhh kami rela dikritik... kami rela dimaki .... kami penentang UMNO nombor satu dlm dunia..."