16 Ogo 2015

Catatan Dari Seorang Peserta NUNJI 15

Selepas Nunji di Shah Alam

Selepas Ustaz Ridzwan mengumumkan Nunji'15 telah pun berlabuh tirai aku terkenang peristiwa 2 tahun dahulu. Peristiwa mikrofon dirampas dan pelbagai peristiwa yang memalukan. Hari ini Ustaz Ridzwan Abu Bakar dapat berucap dengan tenang dan penuh hikmah.

Terasa damai berada dalam program Nadwah Ulamak Nahdhah Jadiah. Tidak terasa 10 jam kami berada dalam majlis ilmu itu.

Ketika kaki ini sedang meninggalkan PPAS Shah Alam, para pimpinan Harapan Baru beratur dan berdiri berdekatan dengan pintu dan bersalam dengan setiap peserta. Ada yang memeluk, terasa ukwah ini terbina atas nama islam. Tidak ada prasangka, tidak ada dendam, tidak ada prejudis, yang ada silaturrahim ini benar-benar tercipta keranaaNYA.

Kami keluar dengan hati gembira dan damai. Terasa tugas besar diluar harus kami pikul yakni memastikan imej islam itu indah dan tema " Islam Rahmatan Lil Alamin " itu dapat diterjemahkan dalam membimbing perjalanan politik Malaysia.

Tidak seperti program sebelum ini. Apabila keluar dewan atau sesudah mendengar ucapan penceramah, aku terasa susah untuk bernafas dek kerana memikul persepsi, fitnah adu domba dan prejudis antara satu sama lain.

Sidang hari ini juga menampilkan banyak ulama yang jarang ditonjolkan mana-mana parti. Dato' Dr Siddiq Fadhil, Dato' Dr Wan Salim Wan Mohd Noor, Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad dan beberapa tokoh lagi ditonjolkan dalam Nunji.

Mereka membentang kertas kerja secara bijaksana dan segala percanggahan dalam islam ditangani dengan kebijaksanaan siyasah syariah.

Kertas kerja para pembentang juga tidak terhad kepada isu populis semata-mata tetapi turut memperjuangkan bahawa syariat islam perlu dipersembahkan dalam mafhum menyeluruh dan tidak terikat dengan hudud semata-mata.

Diantara kertas yang paling menarik ialah kertas kerja Dato' Dr Siddiq Fadhil yang mengajak para asatizah merenung kembali idea Fiqh Malayzi atau Fiqh Malaysia. Dengan harapan Fiqh Malayzi ini menjadi panduan rakyat Malaysia.

Ucapan tahniah kepada Yb Dato' DrMujahid Yusof Rawa II selaku Pengarah Nunji15 dan seluruh jawatankuasa yang bertukus lumuh dan berjaya menjayakan majlis sinergi ini dan dapat membina politik baru di Malaysia.

Diharap majlis seperti ini akan diteruskan diseluruh Malaysia. Sesungguh rakyat Malaysia memerlukan pendekatan dakwah sebegini.

Islam Rahmatan Lil Alamin

Hazmi Hassan
Ketua Anak Muda Harapan Baru Kelantan
15 Ogos 2015


[Rakaman audio NUNJI '15]

1. Ucapan Pengarah - Dr Mujahid Yusof Rawa :http://bit.ly/1TGUgUJ

2. Slot 1 : Membina Siyasah Syar'iyyah atas Dasar Rahmatan Lil Alamin - Ustaz Haji Ahmad Awang : http://bit.ly/1IU0LOZ

3. Slot 2 : Rakaman video khas - Syeikh Musa Ibrahim : http://bit.ly/1EuRo6A

4. Slot 3 : Politik Islam Pasca Arab Spring di Negara Umat Islam ; Bagaimana Penglibatan Berkesan Politik Islam dalam Kerangka Negara dan Kedaulatan Undang-Undang -Syeikh Muhammad Sayyid Ferjani (Orang Kanan Syeikh Ganoushi) : http://bit.ly/1PsgglY
Sesi soal jawab : http://bit.ly/1TGVPCa

5. Slot 4 : Prinsip Penetapan Fiqh Waqie & Maslahah Muktabarah di Malaysia - Dato' Dr Siddiq Fadzil : http://bit.ly/1gKPAkn
Sesi soal jawab : http://bit.ly/1IU2rrN

6. Slot 5 : Perlaksanaan Syariah di Malaysia : Mewujudkan Suasana Kondusif dan Cabaran Semasa - SS Dato' Dr Wan Salim WM Noor :http://bit.ly/1Njjglt
Ulasan Kertas Kerja oleh Dr Maszlee Malik :http://bit.ly/1THtdxV

7. Slot 6 : Fiqh Muwathonah : Satu Perkongsian dalam Membina Sebuah Negara (Sesi Soal Jawab) - Dr Mohd Mohd Parid Sheikh Ahmaddan Dr Zulqarnain Lukman (Pengulas) : http://bit.ly/1DWbkEz

8. Slot 7 : Forum Mengasaskan Politik Rahmatan Lil Alamin Untuk Malaysia : Peranan Ulamak, Umarak dan Ummah - Ustaz Hasanuddin Mohd Yunus dan Dr Siti Mariah Mahmud : http://bit.ly/1PfoLzW

9. Slot 8 : Resolusi : Ketetapan Bersama NUNJI '15 - Dato' Dr Mujahid Yusuf Rawa : http://bit.ly/1PfqBRt

10. Ucapan Penutup NUNJI '15 : Haji Mat Sabu :http://bit.ly/1MuiN0uLike

IKLAN BERBAYARUst Ahmad Awang Dilantik Penasihat Umum Harapan Baru

Ketua Ittihad Ulamak Cawangan Malaysia, Ustaz Ahmad Awang dilantik sebagai Penasihat Umum Harapan Baru (GHB).

Perkara tersebut diumumkan pada sidang media selepas majlis perasmian sempena program Nadwah Ulamak Nahdhah Jadidah (NUNJI15) anjuran GHB hari ini.

Ustaz Ahmad Awang sebelum itu diundang merasmikan NUNJI15 yang berlangsung di Auditorium Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), hari ini.

Dalam ucapannya, Ustaz Ahmad Awang berkata, NUNJI15 yang mengangkat konsep "Rahmatan Lil Alamin" sebagai tema, diharapkan dapat diterjemahkan dalam membimbing perjalanan politik di Malaysia khususnya dan di dunia umumnya.

Menurut beliau, para peserta diberi peluang untuk mendengar dan berdialog dengan para pembentang yang berwibawa dalam bidang masing-masing serta tokoh yang dikenali masyarakat.

"Kehadiran Nadwah ini tepat pada masanya untuk para peserta menghadam tajuk-tajuk besar yang berkaitan dengan Islam dan kenegaraan.

"Perbahasan dan perincian tajuk besar ini mempunyai implikasi terhadap bagaimana para pengamal politik Islam khususnya berfikir dan menterjemahkan dalam gerak kerja dalam menyampaikan mesej Islam dalam kerangka sebuah negara," katanya.

Beliau turut mengharapkan nadwah ini dapat menyumbang kepada pembentukan satu formula kerangka fiqh tempatan yang bersifat majmuk dan rencam pemikirannya.

"Fiqh Malaysia atau Fiqh Malayzi adalah sumbangan besar Malaysia ke alam Islam dan dunia dengan menjadikan prinsip syariah sebagai panduan utama jalan formulasinya," katanya.

IKLAN BERBAYAR