26 Jun 2015

Kumpulan Ulama Berantakan, Penyokong TITM Dipancung Di Pahang

Penyokong Tuan Ibrahim ‘dipancung’ dalam kabinet baharu PAS Pahang

Kumpulan konservatif dalam PAS bukan sahaja menyingkirkan golongan profesional tetapi juga menolak pihak yang tidak bersama dalam kumpulan mereka.

Di Pahang, dua orang kanan bekas pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, pemimpin yang dianggap sederhana dalam parti Islam itu, turut disingkirkan.

Dalam pembentukan kabinet PAS Pahang di bawah pesuruhjaya baharu Rosli Jabar, Yusof Embong, bekas timbalan pesuruhjaya 1 yang disebut-sebut sebagai bakal pengganti Tuan Ibrahim, hanya dilantik sebagai ahli perhubungan PAS Pahang.

Nasib bekas ketua penerangan, Suhaimi Saad, lebih teruk lagi apabila tidak dilantik memegang apa-apa jawatan dalam PAS Pahang walaupun sudah lama berada dalam kepimpinan negeri.

Serangan terhadap Yusof bermula sejak sebelum muktamar PAS ke-61 lagi, apabila laman Facebook pro-konservatif Tuc Tok Usin Ceroi menyerangnya.

Turut diserang adalah pembantu Tuan Ibrahim, Ahmad Nazaruddin Mohamed yang didakwa bersekongkol dengan Yusof.


Sekarang ini fokus serangan laman Facebook Tok Usin adalah DAP manakala semua posting lamanya dibuang.

"Hoiiii DAP dan Gobind.... lu sapa barua???? Sejak bila org islam dan kerajaan Kelantan kena dengar cakap dan minta izin lu kalau mau bentang draf hudud dan laksanakan hudud???

"Celaka punya DAP...!!!" tulis Tok Usin dalam posting terbarunya merujuk kepada Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo.

Tok Usin sebelum ini mendedahkan diri dan rangkaiannya melalui penyiaran satu rakaman perbualan dengan Nurul Islam Mohamad Yusof, pegawai media Pejabat Presiden PAS.

Sebelum muktamar, Tuan Ibrahim yang menang jawatan timbalan presiden dalam pemilihan baru-baru ini, menyerang laman Tok Usin dan meminta pemiliknya agar menutup laman itu jika benar mereka sayangkan PAS.

Namun operasi laman Tok Usin diteruskan dengan menyerang DAP. -TMI

ULASAN GB

Demkianlah hukum kebenaran dan keadilan berjalan... untu memperlihatkan siapa sebenarnya geng ulama ini... tidak lain dan tidak bukan jenis berjiwa kotor, gila kuasa dan tamak jawatan.

Bukan sahaja profesional disingkirkan, malah dengan sesama mereka pun jika bukan dari kumpulan mereka akan dipancung dan dicantas.

Itu yang berlaku di Pahang ke atas kumpulan TITM seperti dilaporkan.

Pada pemilihan di muktamar yang lalu, Dewan Ulama PAS Pusat siap menggunakan cai untuk perwakilan memilih kumpulan mereka dan menyingkirkan profesional secara blok. Dengan dibantu oleh cybertrooper ala papagomo sepertu Tok Usin Ceroi, El-Heraki, Alnangi, Huzir Sulaiman dan lain-lain mereka menang besar, hampir 100% dengan cara sedemikian, namun GB pernah mempersoalkan, redhakah Allah dan berkahkah tindakan Dewan Ulama itu?

Sekarang terjawab, mereka berantakan dan akan terus beranatakan sesama sendiri.

Apabila dilakukan kerja-kerja keji sedemikian, bererti ulama-ulama ini telah dan sedang terus merancang untuk menguasai parti sampai mati, dan tiada ruang untuk yang "bukan-ulama" berada di dalam saf kepimpinan.

Dan sewajarnya, golongan profesional memisahkan diri dari "ulama-ulama jahat" ini dan membentuk sebuah parti Islam yang baharu, yang lebih profesional dan lebih mematuhi akhlak Islam. Kita profesional, kita tidak akan jatuh dalam lubang biawak dua kali. InsyaAllah. Biarkan mereka itu yang tenggelam...

Jangan lupa malam ini di Termerloh, Pahang.Dan esok bersama Mazlan Aliman dan NGO ANAK

Isu Jumpa Nabi: Setelah Dibelasah Mokhtar Senik Padam Posting Di FB


Orang dakwa ‘mimpi nabi’ bersifat riak, kata mufti Perlis

Mereka yang suka mendakwa bermimpi jumpa dengan Nabi Muhammad tertipu dengan perangkap syaitan sehingga mendatangkan sifat riak, kata Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Asri berkata, mereka yang membuat dakwaan sebegini sering memiliki tujuan tertentu seperti menambah pengaruh diri, mengumpulkan harta orang ramai untuk diri sendiri, menyokong puak atau aliran tertentu serta tujuan politik kepartian.

"Bukan sedikit dalam sejarah golongan yang menyeleweng menggunakan dakwaan sebegini untuk menaikkan diri sendiri dan menyokong aliran yang mereka dokongi," tulisnya dalam laman Facebook hari ini.

Komen itu dipercayai sebagai respons terhadap kiriman Facebook Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, Mokhtar Senik yang mendakwa bermimpi bertemu Nabi Muhammad dan sahabat baginda Umar Al-Khattab berpuluh kali ketika ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri di Kamunting, Perak.

Asri berkata, syaitan tidak boleh meniru ataupun menyerupai Nabi, namun syaitan boleh menyerupai yang lain untuk disangka Nabi datang dalam mimpi mereka.

"Lalu ada kalangan mereka yang tertipu itu mendakwa di depan orang ramai untuk satu kemasyhuran diri ataupun riak mereka bermimpi Nabi.

"Padahal mereka lupa, riak adalah penyakit daripada suntikan syaitan dan mereka jatuh ke dalam perangkap syaitan," katanya.


Mokhtar, yang pernah ditahan ISA kerana terlibat dengan kumpulan Al Maunah pada 2000 yang dituduh cuba melancarkan perang terhadap Agong, menulis pengalamannya, dan berkata antara hiburan Allah kepada mereka semasa dalam tahanan ialah mimpi indah.

"Antaranya kami dikurniakan mimpi bertemu Rasulullah. Sepanjang 3 tahun lebih ditahan di situ, berpuluh kali saya bermimpi didatangi Saidina Umar Alkhattab," tulis ketua Dewan Ulama PAS Pahang itu.

Bagaimanapun, Mokhtar kemudiannya memadam posting tersebut selepas ia mengundang sindiran pengguna media sosial lain. – 25 Jun, 2015.

ULASAN GB

Memang amat memalukan. Seorang yang dikatakan "ulama" cuba mempamerkan kelebihan diri menceritakan kononnya beliau bermimpi bertemu Nabi dan sahabat Nabi.

Pun ramai yang memberikan "Like" terhadap postingnya itu, yang setelah dikecam hebat, maka posting itu pun dipadamkan dari dinding mukabukunya.

Anehnya, orang sebegini menang menduduki jawatankuasa PAS Pusat di dalam pemilihan di muktamar yang lalu.

Sebelum ini ada ramai yang mendakwa jumpa Nabi.


Cuba kita baca apa ulasan Allahyarham TGNA mengenai hal ini:

Tn Guru Nik Abdul Aziz pernah sebut, manusia yang bertemu Nabi ni.. Serupa dengan kita jalan2 tiba2 jumpa duit sejuta...

Bila jumpa duit sejuta ni kite nak heboh ke org lain ke atau nak simpan senyap2? (Tanya tn guru pd audiens)

Ofkos la senyap...

Pahtu... Bila dah ado duit sjuta.. Mulo kito pun beli keto baru, rumah beso sket, pakaian baru.. Dalam keadaan orang sekeliling x tahu pun kito ado duit sjuta.. Tp lihat perubahan pada aset kita..

Srupo la dgn ore mimpi jupo Nabi.. X cito ke ore lain.. Tp orang lain dpat lihat perubahan yang berlaku pada jiwa dan peribadi kite.. Wallahu'alam..

Nukilan dari TGNA yg dirindui.

Dan selepas ini makin ramailah yang mendakwa bertemu Nabi untuk tujuan tertentu.