12 Feb 2010

Awas UMNO, Saya Akan Kembali Ke Parlimen 16 Mac Ini Setelah Setahun Dihalau - Gobind

Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo yang digantung selama setahun tidak sabar untuk kembali berbahas ke Parlimen.

Pengerusi Biro Perundangan Nasional DAP itu kesal kerana kerajaan Barisan Nasional sering mencari kesalahan dan menghukum pemimpin Pakatan Rakyat.

Trend ini menunjukkan ketidakadilan yang berlaku di negara ini. Jika seseorang dari Barisan Nasional membuat kesalahan, ia dianggap tidak melakukan kesalahan.

Beliau percaya trend yang tidak sihat itu akan berterusan jika BN terus berkuasa di negara ini.

"Tapi di sini saya nak bagi amaran lagi. Akan kita lihat lebih pemimpin-pemimpin pakatan rakyat dituduh dalam masa terdekat. Ia pastinya akan lebih banyak dan saya di sini mahu beritahu, perlulah kita berhati-hati. Di sini apa yang perlu adalah untuk rakyat," katanya pada sesi penerangan rakyat 'Selamatkan Malaysia' semalam.

Bagaimanapun beliau kagum dengan semangat pemimpin Pakatan Rakyat seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Hj Nizar Jamaluddin dan Karpal Singh yang teguh pendirian untuk membela rakyat.

Beliau membayangkan untuk terus berjuang sehingga akhir dan terus menghangatkan Parlimen sebaik sahaja tempoh pergantungannya tamat 16 Mac ini.

"Saya nak bagi amaran kepada Umno, kalau awak rasa awak boleh mendiamkan Puchong? Kalau kamu berfikir bahawa Puchong akan berdiam diri kerana dihalau satu tahun, tidak, saya akan balik ke parlimen March 16. Saya akan balik ke Parlimen," katanya. -TVS


Cepat Humbankan Utusan - Azmin

Mari bankrapkan Utusan.” Itulah seruan Naib Presiden Parti Keadilan (PKR), Mohamed Azmin Ali pada ceramah Selamatkan Malaysia semalam.

Azmin mengajak semua masyarakat akar umbi termasuk rakyat, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), sektor korporat dan swasta di negeri Pakatan Rakyat supaya memboikot dan menghentikan langganan terhadap Utusan Malaysia.

"Saya nak rumuskan, dalam ucapan pada malam ini. Saya nak menjaga orang melayu khususnya dan rakyat Malaysia. Kita kena buat keputusan yang penting pd mlm ni saya nak mencadangkan kpd rakyat Selayang, rakyat Gombak, rakyat Selangor dan rakyat Malaysia. Setuju atau tidak kita lancarkan kempen bankrapkan Utusan Malaysia,"katanya.

Azmin berkata demikian dalam ucapannya di sesi penerangan ‘Selamatkan Malaysia’, semalam.

Hal ini disebabkan tindakan Utusan Malaysia yang sering menyiarkan berita, gambar dan artikel yang memprovokasi keharmonian antara kaum dan memperburukkan kerajaan Pakatan Rakyat.

Menurut Azmin, Utusan Malaysia tidak memajukan langsung bangsa Melayu malahan meruncingkan lagi masalah perhubungan mereka dengan bangsa lain.

"Utusan Malaysia sebenarnya memperlekehkan dan memperbodohkan orang melayu dalam negara ini. Lagi cepat kita humban utusan malaysia, lagi cerdik orang melayu dalam negara kita," katanya. -TVS
Nizar vs Zambry : Lawan Mahkamah, Tunjuk Rasa Benci - Nik Aziz

Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat menyeru rakyat di negara ini melawan keputusan mahkamah yang memutuskan Datuk Seri Zambry Abdul Kadir sebagai menteri besar Perak yang sah baru-baru ini.

Menurut beliau, sikap melawan keputusan mahkamah itu boleh dilaksanakan dengan usaha menanam rasa benci ke dalam hati rakyat walau tanpa protes melalui aksi demonstrasi dan perhimpunan-perhimpunan yang biasa diadakan sebelum ini.

"Dalam perkembangan baru-baru ini, umpamanya, mahkamah memutuskan untuk merestui kepenggunaan kalimah Allah, lalu hal itu ditentang habis-habisan oleh pihak-pihak tertentu.

"Mereka mengadakan bermacam-macam demonstrasi, lengkap dengan gambar dan kata-kata bagi mempertikai keputusan mahkamah itu. Ini suatu perkara baharu di Malaysia. Ini berlaku kerana, yang buat keputusan begini bukan sebarang orang, tapi orang kenamaan," kata beliau.

Oleh yang demikian, kata Nik Abdul Aziz, keputusan yang dibuat oleh mahkamah, iaitu memberi peluang kepada Zambry sebagai menteri besar ini, boleh dilawan oleh seluruh rakyat walaupun mereka tidak melawannya secara demonstrasi.

"Cara menentang keputusan mahkamah ini ialah dengan cara sentiasa berusaha menimbulkan rasa benci ke dalam hati rakyat. Ini kerana, kemenangan ke atas Menteri Besar yang baru ini bukanlah melalui pilihan raya, tetapi melalui rampasan kuasa.

"Dan hal rampasan kuasa ini, bukan kita nampak sangat daripada kehendak orang yang melompat itu. Kerana waktu dahulu, mereka dipimpin bersama oleh ketua parti. Nampak sangat, sama ada wujudnya unsur rasuah atau paksaan dan tekanan.

"Oleh yang demikian, saya minta daripada rakyat, supaya protes walaupun tidak dengan cara demonstrasi, tetapi proteslah dengan cara benci. Dalam Islam, ada nas al-Qur'an yang meminta kita menimbulkan rasa benci terhadap kekufuran dan kerja fasiq (jahat)," tambah beliau lagi.

Nik Abdul Aziz berkata, kerja-kerja merampas kuasa di Perak ini tergolong dalam kerja-kerja kefasikan (kejahatan) yang patut dibenci manusia seluruhnya.

"Manakala, pihak yang melompat ini pula sudah pecah amanah. Mereka telah diberi kepercayaan oleh para pengundinya, lalu mereka pecah amanah. Dan, kita berdukacita kerana sikap pecah amanah ini akan berlaku lagi, insya Allah, kerana mereka semakin galak dengan kerja-kerja jahat ini.

"Maka, semakin banyaklah timbul huru-hara dalam Malaysia sekiranya hal ini berlaku lagi," kata beliau.

Ulasan GB

Itulah kaedah Islam yang sebenar.

Rasulullah s.a.w. telah bersabda di dalam sebuah hadith;

"Barangsiapa di antara kamu yang melihat sesuatu kemungkaran, maka hendaklah dia mengubah dengan tangannya (kekuasaannya), jikalau tidak berkuasa hendaklah mencegah dengan lisannya, jikalau tidak berkuasa juga, hendaklah mencegah dengan hatinya (membenci kemungkaran itu), dan ini adalah selemah-lemah iman."

Berdasarkan hadis di atas dapatlah disimpulkan bahawa sesuatu kemungkaran dan kemaksiatan itu boleh ditegah melalui tiga cara iaitu;

Pertama: Mencegah dengan tangan, iaitu dengan kekuatan atau kekuasaan.

Kedua: Mencegah dengan lidah, iaitu dengan teguran atau nasihat.

Ketiga: Mencegah dengan hati, iaitu hati kita merasa benci dan tidak redha dengan kemaksiatan tersebut.

Pencegahan terhadap perbuatan mungkar dan maksiat menerusi hati merupakan selemah-lemah iman. Jika tidak ada sedikit pun di dalam hati seseorang perasaan benci terhadap kemungkaran dan kemaksiatan tersebut, maka itu adalah tanda seseorang itu telah tiada imannya. -erapakatan

Dulu Ada Bukti Kukuh, Sekarang Dah Tak Ada

Bekas pengerusi GERAK, Nazree Mohd Yunus mengesyaki keputusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menutup siasatan terhadap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim atas dakwaan penyelewengan pembelian lembu korban, adalah konspirasi badan itu menutup mulut pimpinan pakatan dari terus lantang mengkritik badan itu.

SPRM hari ini mengumumkan menutup siasatan terhadap 8 individu berprofil tinggi termasuklah Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, bekas Speaker DUN Perak, V Sivakumar, dan bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohd Fairus Khairuddin.

Penutupan siasatan itu diumumkan Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) SPRM, Datuk Shukri Abdull (gambar). SPRM berkata, siasatan kes- kes ini terpaksa ditutup berikutan kekurangan bukti.

"Ada kemungkinan- kemungkinan yang dilakukan oleh SPRM untuk menutup kes- kes berprofil tinggi melibatkan pimpinan Umno-BN. Jawatankuasa disiplin Umno sendiri bahawa Ali Rustam terlibat dalam rasuah politik, bagaiman SPRM kata tidak ada?,"katanya.

Sebelum ini, dakwaan terhadap Ali Rustam membabitkan politik wang dalam pemilihan Umno lalu manakala Khalid mengenai dakwaan penyelewengan pembelian lembu korban.

Dakwaan terhadap Sivakumar ialah salah guna kuasa menggantung Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Exconya daripada menghadiri sidang Dewan.

Siasatan terhadap Fairus pula membabitkan dakwaan beliau mempunyai kepentingan dalam meluluskan projek kuari.

Nazree membidas SPRM yang sebelum ini angkuh apabila mewar- warkan badan itu mempunyai bukti kukuh untuk mensabitkan kesalahan kepada setiap pertuduhan melibatkan pimpinan Pakatan Rakyat.

"Sebagai contoh kes Tan Sri Khalid mengatakan ada bukti kukuh untuk mensabitkan Tan Sri Khalid tapi sekarang kata tiada bukti kukuh pula. Adakah ini konspirasi SPRM untuk menjatuhkan karier politik Tan Sri Khalid, dan adakah suruhanjaya itu sengaja mewar- warkan kes melibatkan pimpinan Pakatan Rakyat demi untuk tujuan menjatuhkan kreadibiliti Pakatan Rakyat," katanya. -TVS


Lapan Kes Rasuah Berprofil Tinggi Ditutup

Sebanyak lapan kes rasuah berprofil tinggi yang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebelum ini, tidak akan dibawa ke mahkamah termasuk yang melibatkan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Mohd Shukri Abdull berkata kesemua kes tersebut telahpun selesai disiasat dan telah dimajukan kepada Timbalan Pendakwaraya, bagaimanapun ia diputuskan tiada pendakwaan akan dibuat.

"Keputusan dibuat oleh Timbalan Pendakwaraya dan ia telah dirujuk kepada Panel Penilaian Operasi, kita jelaskan sebab-sebab kenapa kes-kes ini tidak boleh dituduh di mahkamah dan panel seramai tujuh orang ini berpuas hati dengan penerangan itu, sama ada daripada pihak SPRM sendiri ataupun daripada pihak bahagian perundangan dan pendakwaan," katanya kepada pemberita di sini Jumaat.

Mohd Shukri bagaimanapun berkata, ia tidak bermakna kes-kes tersebut bebas daripada kegiatan rasuah, kerana kekurangan saksi dan bukti juga boleh menyebabkan SPRM gagal membina sebuah kes yang kukuh.

Kes-kes lain yang turut ditutup termasuklah melibatkan bekas speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak V. Sivakumar, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T. Murugiah, bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin, Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Jawi, Pulau Pinang Tan Beng Huat, anggota DUN Batu Tiga, Selangor Rodziah Ismail serta dua anggota Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat yang didakwa cuba merasuah calon Bebas DUN Penanti, Pulau Pinang Aminah Abdullah.

Mohd Shukri berkata: "Bukti yang ada mesti mencapai 90 peratus baru pihak pendakwaan boleh membuat keputusan untuk mendakwa.

"Bukan semua kes-kes yang tidak dituduh ini tak berlaku rasuah, tapi sesetengahnya tak mencapai tahap yang ditetapkan dan banyak kelemahan-kelemahan wujud jadi Timbalan Pendakwaraya membuat keputusan bahawa tak boleh dituduh di mahkamah," katanya.

Mohd Shukri justeru merayu orang ramai dan saksi-saksi yang terlibat agar tampil dan memberikan keterangan yang betul supaya SPRM dapat membina kes yang kukuh.

Beliau berkata siasatan kes-kes tersebut juga boleh dibuka semula sekiranya ada saksi baru yang tampil memberikan keterangan.

Ditanya mengenai kes-kes berprofil tinggi yang lain termasuk yang melibatkan bekas Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina Othman Said, Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) Datuk M Kayveas dan Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2), Mohd Shukri berkata siasatan telahpun selesai dan telahpun dimajukan kepada pihak pendakwaan untuk memutuskan sama ada ia akan dibawa ke mahkamah.

Mohd Ali sebelum ini disiasat mengenai dakwaan mengamalkan politik wang bagi bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno dalam pemilihan parti tahun lalu, manakala Abdul Khalid pula disiasat mengenai penyalahgunaan dana kerajaan negeri untuk membeli 46 ekor lembu korban bagi bahagian Parlimen Bandar Tun Razak.

Bagaimanapun dakwaan penyalahgunaan wang kerajaan untuk penyelenggaraan kereta jenis Lexus nombor pendaftaran WQR779 milik Abdul Khalid masih belum ditentukan sama ada akan didakwa atau tidak, walaupun kertas siasatan telah dimajukan kepada pihak pendakwaan.

Manakala siasatan bagi Sivakumar dibuat atas dakwaan salahguna kuasa apabila menggantung dan melarang Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir bersama enam Exco kerajaan negeri daripada menghadiri sidang DUN, Murugiah disiasat atas tuduhan rasuah dalam pemilihan PPP dan kes rasuah Mohammad Fairus dikaitkan dengan aktiviti kuari haram di negeri itu.

Manakala bagi Tan, beliau didakwa menyalahguna peruntukan untuk pembelian barangan elektrik dan Rodziah didakwa menyeleweng peruntukan kerajaan negeri.

-- BERNAMA
Ulasan GB

Nak lepaskan pemimpin UMNO sahaja ketara sangat ketidak-adilan. Nak dakwa pemimpin Pakatan Rakyat, tiada bukti yang kukuh.

Jadi itulah kisahnya. Lepaskan semua.

Datuk Zahrain Keluar PKR Kerana Elak Dari Dikenakan Tindakan Disiplin Parti

Berhadapan dengan tindakan displin dari Parti Keadilan Rakyat, Ahli parlimen Bayang Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim mengambil keputusan keluar dari PKR terlebih dahulu.

Zahrain menggunakan alasan beliau keluar tidak berpuas hati dengan Setiausaha Agong DAP Lim Guan eng sebagai punca utama beliau bertindak demikian.

“Mutakhir ini cara politik sempit yang dibawa YAB Lim Guan Eng jelas membuktikan sikap cauvinis, ekstrimis, diktatorial dan berfikiran ala komunis” kata Zahrain pada sidang media ringkas pagi tadi.

Zahrain sebelum ini diminta mempertahankan tuduhannya terhadap Guan Eng itu di depan Lembaga Displin PKR.

Beliau dirujuk kepada lembaga itu kerana dilihat mencabuli prinsip Pakatan Rakyat untuk menyelesaikan sebarang perbedaan pendapat melalui saluran dalaman gagasan itu.

Namun Zahrain tidak bertindak begitu dan apabila dipanggil oleh PKR untuk menjelaskan kritikannya terhadap Guan Eng, beliau bertindak keluar parti dan mengisytiharkankan dirinya ahli parlimen bebas.

"Sebagai presiden tentulah saya kecewa dengan keputusan beliau. Tidak pernah dibangkitkan di dalalm parti atau kepada saya saya isu dasar selain daripada pertelingkahan peribadi dengan ketua menteri, YB Lim Guan Eng dan itu pun kita dengan tetapi untuk menghukum ketua menteri dengan kata-kata yang kesat kita tidak dapat terima. Jadi beliau ditegur atas dasar-dasar itu" ujar Ketua Umum PKR apabila diminta mengulas berhubung perletakan jawatan Zahrain.

Anwar berkata semua pihak dalam pakatan rakyat harus mengutamakan permuafakatan dalam gagasan itu dan tidak ghairah melontar tuduhan secara melulu.

"Saya telah mengelak daripada membuat kenyataan, selain menyatakan tidak setuju dengan serangan keras dia terhadap YB Lim Guan Eng kerana proses dan prosedur kita harus bincang dengan baik. Di Selangor Tan Sri Khalid jadi ketua, di Pulau Pinang YB Lim Guan Eng jadi ketua. Patut kita hormat prinsip itu dan saya tidak ada bukti hendak mempertahankan hujah dia itu pro-komunis ataupun cauvinis ataupun diktator kerana rundingan dengan saya, dengan pemimpin Pakatan Rakyat diteruskan" tambah Anwar lagi.

Anwar berkata dakwaan kononya Guan Eng tidak boleh ditegur adalah fitnah yang disebarkan oleh Umno untuk meracuni pemikiran pengundi Melayu semata-mata.

Zahrain adalah bekas ahli Umno dan sering dipalit dengan tuduhan sengaja menimbulkan provokasi di Pulau Pinang untuk memberi kelebihan kepada Umno-Barisan nasional di negeri itu.

"Apa yang 'untouchable'? Ini hanya persepsi yang dibawa oleh UMNO untuk menunjukkan bahawa Cina dalam MCA Gerakan itu semuanya baik, Cina DAP ini semua pelampau dan tidak boleh dikira. Pandangan saya berbeza, Cina dalam DAP kita bekerjasama dari segi soal dasar, ketelusan, tidak rasuah. Itu jelas" kata Anwar.

"Saya tidak boleh pertikai kewibawaan YB Guan Eng dari sudut menjalankan pentadbiran yang bersih dan cekap dan semua program-program untuk kepentingan Melayu, majlis agama, kontrak orang bumiputra, masalah perumahan rakyat miskin. Itu dibahaskan ada sebahagian termasuk 'microcredit'yang telah dimulakan. Yang lain kita bincang. 50 tahun UMNO jaga dengan Gerakan tak jadi isu, dua tahun kita diserang setengah mati oleh media UMNO" ulas Anwar lagi.

Sementara itu di dalam perkembangan berkaitan, Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyifatkan keputusan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Zahrain Mohd Hashim keluar parti, disebabkan takut berdepan lembaga disiplin.

"Beliau takut didapati bersalah. Surat telah dikemukakan pada 8 Februari lalu untuk meminta beliau memberi maklum balas hari ini," kata Ketua Penerangan PKR, Latheefa Koyahnya dalam kenyataan media.

Beliau berkata, PKR tidak terkejut dengan tindakan Zahrain, sebaliknya ia dilihat sebagai sebahagian proses memperkemas parti untuk berada di tahap terbaik.

Latifah berkata, mana-mana individu yang tidak percaya dengan perjuangan PKR untuk keadilan rakyat dan ekonomi, tidak dialu-alukan dalam parti.

"Proses ini memang sukar. Bagaimanapun ia akan memberi kebaikan untuk jangka panjang bagi membawa perubahan di Malaysia.

"Apabila parti berdepan cabaran, Barisan Nasional melihatnya sebagai cara terbaik untuk menghalang dengan menggunakan kuasa yang ada," katanya.

Latheefa berkata, mana-mana ahli yang tidak kuat pendirian dan goyah dengan cabaran dan akhirnya meninggalkan parti sekali gus mengkhianati rakyat yang memilih mereka.

"Bagaimanapun PKR tetap berazam untuk meneruskan kepercayaan dan mandat yang diberikan rakyat," katanya. -TVS


Anggota Parlimen Bayan Baru Umum Keluar Parti

PETALING JAYA, 12 Feb (Bernama) -- Anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim pada Jumaat mengumumkan keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkuatkuasa serta merta.

Zahrain berkata keputusan itu adalah kerana beliau kecewa dengan kepimpinan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, serta kesal dengan perjuangan PKR dalam Pakatan Rakyat.

Dengan langkah itu, bekas pengerusi PKR Pulau Pinang itu mengumumkan bahawa beliau adalah wakil bebas yang tidak menyokong mana-mana parti politik.

"Niat untuk masuk parti-parti lain tidak ada, saya akan keluar dan menjadi sebagai seorang Independent (Bebas). Saya adalah orang yang bebas," katanya semasa kelihatan tenang pada sidang media di sebuah hotel di sini.

Ketegangan dalam kepimpinan pakatan PKR-PAS-DAP tercetus apabila baru-baru ini Zahrain menuduh Lim, yang juga setiausaha agung DAP, sebagai seorang diktator dan cauvinis serta berfikiran ala komunis.

"Tindakan kerajaan pimpinan Lim membelakangkan prinsip keadilan, hak asasi kemanusiaan dan keadilan semula jadi.

"Amalan Lim dan konco-konconya bukan sahaja bersikap angkuh dan tidak boleh menerima teguran dan kritikan malahan mereka menyalahgunakan kuasa dan kedudukan mereka untuk kepentingan politik sempit dan jahat mereka," katanya.

Zahrain berkata tindakan keluar parti dilakukan kerana beliau tidak mahu dihukum sejarah dan generasi akan datang kerana tidak berbuat apa-apa dalam mencegah kemungkaran serta menjadi sebahagian daripada kumpulan yang merosakkan bangsa, agama dan negara.

"Saya telah melakukan apa yang terdaya dalam kemampuan saya untuk mencegah kemungkaran besar yang berlaku di peringkat kepimpinan PKR, namun semua bantahan dan teguran saya diremehkan.

"Sebaliknya, mereka bertindak menyingkir dan meminggirkan saya dengan tujuan untuk menghapuskan suara teguran dan kritikan dalam PKR tanpa menghormati hak asasi kemanusiaan, hak membela diri dan prinsip keadilan yang mereka laungkan selama ini," katanya.

Zahrain sebelum ini dilaporkan akan dirujuk kepada Jawatankuasa Disiplin parti kerana tindakannya mengkritik kepimpinan Lim.

Selain Zahrain, beberapa pemimpin PKR lain seperti Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin, Datuk Zaid Ibrahim dan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng, juga dilaporkan sebelum ini akan dihadapkan ke jawatankuasa itu.

Ditanya sama ada beliau mempunyai masalah dengan Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Zahrain berkata beliau masih menganggap Anwar sebagai kawan cuma beliau kecewa kerana kepercayaan dan keyakinannya dalam memjuangkan parti terhakis akibat keraguan terhadap matlamat dan cara perjuangan yang bawa oleh PKR khasnya dan Pakatan Rakyat umumnya.

"Saya kecewa sebagai kawan hak saya untuk menasihati beliau (Anwar), tetapi kalau parti buat pendirian yang luar daripada apa yang saya kata sebagai ikhlas, maknanya saya kecewa kerana saya juga manusia biasa yang ada perasaan," katanya.

Zahrain memberikan jaminan kepada para pengundinya di Bayan Baru bahawa beliau tidak akan belot terhadap pengundi yang telah memilihnya serta menasihati rakyat supaya tidak meletakkan harapan yang tinggi terhadap pakatan PKR-Pas-DAP.

"Saya percaya Pakatan Rakyat tidak tahan lama. Saya tidak mahu rakyat tertipu dengan retorik Pakatan Rakyat," katanya.

-- BERNAMA
Ulasan GB

Datuk Zahrain mengambil keputusan menjadi Ahli Parlimen Bebas sebelum beliau dikenakan tindakan disiplin oleh partinya.

Bagi pandangan GB, apa yang diutarakan oleh Datuk Zaid Ibrahim sebelum ini ada benarnya. Jawatankuasa Disiplin PKR sepatutnya telah bertindak pantas, cekap dan efektif daripada "procrastinate". Akibatnya, berlakulah kes seperti Datuk Zahrain. Whose fault?

Hal ini turut berlaku di dalam parti-parti komponen Pakatan Rakyat seperti PAS misalnya.

Satu-satu kes mengambil masa yang "terlalu lama" untuk diselesaikan. Kita kerap mempertikaikan kerajaan UMNO BN melalui SPRM dan PDRM melambat-lambatkan siasatan kes. Kini kenapa penyakit yang sama itu wujud di dalam Pakatan Rakyat?

Mengapa masing-masing tergila-gila meniru stail pengurusan dan pentadbiran Pak Lah yang lemah itu?

Apabila Jawatankuasas Disiplin sendiri tidak berdisiplin, bererti parti berada di lembah kehancuran.


Tulang Besi Buat Aduan Rasmi 3 Pemimpin PAS

Blogger yang seringkali mengkritik tindakan pemimpin PAS menyokong idea kerajaan perpaduan Umno-BN, hari ini membuat aduan rasmi membabitkan tiga pemimpin kanan parti itu, mendakwa wujudnya salah laku menjejaskan nama komponen Pakatan Rakyat itu.

Turut disenaraikan dalam aduan yang dibuat pagi ini ialah keseluruhan anggota Majlis Syura PAS yang menyokong usaha meneruskan dialog kerajaan perpaduan selepas pilihan raya umum ke-12.

Tiga pemimpin yang dimaksudkan terdiri daripada Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa, Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Dr Harun Din dan Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali yang bulan lalu dikenakan tindakan amaran oleh jawatankuasa disiplin.

Aduan dibuat oleh pengendali blog malaysianwaves.com, Abdul Rahman Talib yang turut dikenali sebagai Tulang Besi.

Abdul Rahman, mendakwa dirinya sebagai ahli PAS membuat aduan sebaik sahaja kembali dari Indonesia awal pagi ini.

Idea dialog kerajaan perpaduan membabitkan PAS-Umno mendapat sokongan berbelah bahagi dalam parti itu.

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan mereka yang menyokongnya menentang usaha sedemikian.

Nasharudin dan Hasan merupakan antara pemimpin dirujuk Nik Aziz agar ditukar dengan diadakan pemilihan khas menerusi Muktamar Agung Khas.

Muktamar khas tidak diadakan sebaliknya Hasan dirujuk kepada jawatankuasa disiplin di mana keputusan diumumkan 29 Jan lalu.

Isu idea kerajaan perpaduan turut mendapat perhatian Muktamar Agung PAS 2008 dan 2009.

Beberapa pihak dalam dan di luar PAS selain Nasharudin turut menyokong idea berkenaan ialah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang tetapi mereka berkali-kali telah menafikannya.

Akhir tahun lalu Abdul Rahman mencetuskan kejutan dengan mendedahkan rakaman yang didakwa pengakuan dan kenyataan menyokong idea kerajaan perpaduan.

“Pertama tujuan saya membuat aduan rasmi hari ini adalah satu tanggungjawab saya sebagai seorang pemuda Islam dan seorang ahli parti PAS,” kata beliau selepas membuat aduan rasmi.

Bersama bukti berupa rakaman, keratan akhbar dan saksi tuduh, beliau membuat beberapa pedakwaan salah laku disiplin ke atas Nasharudin dan Hasan berhubung inisiatif beliau mendedahkan rahsia amalan bai’ah PAS kepada blogger-blogger Umno.

“Saya juga membuat pendakwaan ke atas Timbalan Mursyidul Am PAS Dr. Harun Din kerana melanggar keputusan musyawarah Lajnah Politik PAS Pusat dengan menyertai pihak tertentu membantah penggunaan kalimah Allah di kalangan masyarakat bukan Islam.

“Saya juga membuat pendakwaan ke atas segelintir anggota Majlis Syura Ulama kerana meluluskan kertas kerja tulisan Dr. Harun Din sehingga membawa pada ‘perbincangan dalam gelap Umno-PAS’,” katanya.

Katanya beliau juga membuat pendakwaan ke atas Hasan kerana membuat beberapa kenyataan berunsur fitnah ke atas kerajaan Pakatan Rakyat, “yang saya anggap melanggar ketetapan Muktamar PAS di Ipoh dan Shah Alam sebelum ini.”

“Kesempatan ini juga, saya ingin menjelaskan bahawa tujuan saya mendedahkan segala fakta-fakta berkaitan mereka terbabit sebagai usaha untuk menentang kezaliman pihak-pihak tertentu dalam PAS sendiri,” katanya.

Abdul Rahman berkata beliau tampil membuat aduan rasmi juga bagi menyahut seruan Naib Presiden PAS merangkap pengerusi jawatankuasa disiplin Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dua hari lalu yang mahukan rungutan dan aduan dibuat menggunakan saluran rasmi.

Jawatankuasa pusat PAS akan bermesyuarat Ahad ini.

Aduan itu dikemukakan kepada setiausaha kerja PAS.

“Saya berharap segala aduan ini disiasat mengikut kaedah Islam, bukannya kaedah lazim yang digunakan oleh jawatankuasa disiplin PAS ke atas Datuk Hassan dan Khalid Samad (iaitu Yang Dipertua PAS Shah Alam dan Ahli Parlimen Shah Alam) sebelum ini,” katanya.

Jawatankuasa disiplin PAS mengenakan hukuman menggantung semua jawatan selama enam bulan ke atas Khalid dan amaran kepada Hasan pula.

Penghakiman itu disifatkan sebagai berat sebelah, sehingga beberapa pihak dalam PAS sendiri ‘menyerang’ Tuan Ibrahim sebagai berlaku tidak adil.

Dalam laporan hari ini peguam PAS Hanipa Maidin memberitahu The Malaysian Insider bahawa jawatankuasa pusat PAS harus membuka semula kes siasatan membabitkan Hasan dan Khalid kerana hukuman mereka tidak adil dan tidak logik. -MalaysianInsider

Zahrain Jadi Ahli Parlimen Bebas

ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hashim pagi ini mengumumkan keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan mengisytiharkan dirinya sebagai anggota Bebas berkuat kuasa serta-merta.

Katanya, keputusan itu dibuat kerana beliau kecewa dengan pemerintahan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng di samping tidak lagi percaya dengan perjuangan pakatan pembangkang.

Peletakan jawatan tersebut telah menepati ramalan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baru, Zulkifli Noordin semasa muncul dalam rancangan Soal Jawab terbitan TV3, Isnin lalu yang mana beliau meramalkan Zahrain akan meletakkan jawatan dalam PKR.

Pada sidang media khas itu, Zahrain turut memberitahu buat masa ini beliau tidak berhasrat untuk menyertai mana-mana parti politik.

"Buat masa ini saya tidak berhasrat untuk menyertai mana-mana parti politik. Saya akan bergerak secara Ahli Parlimen bebas.

"Saya juga tidak bertemu dengan mana-mana pihak untuk berbincang mengenai kemasukan saya dalam parti lain.

"Saya adalah orang yang bebas dan bersedia dengan reaksi yang bakal saya terima," katanya kepada pihak media di sini hari ini.

Menurutnya lagi, tindakan yang diambil adalah atas keputusannya sendiri dan tanpa berbincang dengan mana-mana pihak telebih dahulu.

Sementara itu, dalam satu kenyataan segera, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau kecewa dengan keputusan Ahli Parlimen Bayan Baru itu.

Dalam pada itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau tidak terkejut dengan tindakan yang dibuat oleh Zahrain.

"Ia dijangka dan ia akan membangkitkan lebih banyak persoalan mengenai keupayaan Pakatan Rakyat untuk mengendalikan sebuah gabungan dan memenangi keyakinan rakyat," katanya.

Pada sidang media yang sama, Zahrain berkata kerajaan negeri yang dipimpin Lim telah membelakangkan prinsip keadilan, hak asasi manusia dan keadilan semulajadi dalam usaha mengyingkirkan beliau sebagai Pengerusi Island Golf Properties Sdn Bhd (IGP).

"Apa yang lebih mengejutkan adalah Lim telah bertindak mengarahkan butiran mesyuarat tersebut tidak direkodkan setelah penyingkiran tersebut diketahui umum.

"Inilah pemimpin yang kononnya ingin mahu menerapkan prinsip dan amalan CAT (Competency, Accountability dan Transparency) dalam pentadbiran beliau," katanya.

Katanya lagi, beliau bertambah kecewa apabila semua bantahan dan tegurannya kepada parti di pandang remeh.

"Saya telah melakukan apa yang terdaya dalam kemampuan saya untuk mencegah kemungkaran besar yang sedang berlaku di peringkat kepimpinan Pakatan Rakyat.

"Sebaliknya mereka bertindak menyingkir dan meminggirkan saya dengan tujuan untuk menghapuskan segala suara teguran dan kritikan tanpa menghormati hak asasi kemanusiaan, hak membela diri dan prinsip-prinsip keadilan yang mereka laung-laungkan selama ini," ujarnya.

Beliau turut memberitahu, tidak mahu generasi akan datang melihat dirinya sebagai sebahagian gerembolan yang menjahanamkan dan merosakkan negara, bangsa dan agama.

"Saya tidak mahu sejarah menghukum saya kerana tidak bertindak membela bangsa saya," katanya.

Namun beliau turut memberitahu, hubungannya dengan Anwar kekal baik dan hanya kecewa dengan kepimpinan parti itu.

"Saya sudah mengenali Anwar secara peribadi lebih 30 tahun, hubungan itu akan kekal cuma saya kecewa dengan kepimpinan," ujarnya.

Sebelum ini, Zahrain dengan lantang mengkritik keras kepimpinan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng serta melabelkan Ketua Menteri itu sebagai pemimpin diktator, cauvinis dan berpemikiran komunis.

Beliau turut dilaporkan mendakwa Lim menjadi bebanan kepada PR Pulau Pinang jika beliau terus memerintah dengan gaya diktatornya.

Zahrain turut mengakui bahawa kepimpinan Barisan Nasional (BN) sebelum ini jauh lebih baik dan telus jika dibandingkan dengan apa yang dilakukan Lim.

Bagaimanapun, beliau memberitahu akan kekal mewakili kawasan parlimen Bayan Baru selagi diperlukan.

"Saya tidak akan mengkhianati janji saya kepada mereka walaupun telah meninggalkan PKR. Tugas sebagai wakil kawasan itu akan saya teruskan seperti biasa," jelasnya. -MSTAR

Tiada Bukti Kukuh, SPRM Tutup Beberapa Kes Berprofail Tinggi

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) menutup siasatan lapan kes rasuah dan salah guna kuasa membabitkan individu berprofil tinggi.

Mereka termasuk Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid, bekas speaker DUN Perak, V. Sivakumar, KEtua Menteri Melaka Ali Rustam dan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohd Fairus Khairuddin.

Perkara itu diumumkan Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) SPRM, Datuk Shukri Abdull.

Sebelum ini, Khalid didakwa menyeleweng pembelian lembu korban, manakala Ali Rustam didakwa terlibatk politik wang dalam pemilihan Umno lalu.

Sivakumar pula didakwa menyalahgunakan kuasa menggantung Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Exconya daripada menghadiri sidang Dewan.

Fairus pula disiasat membabitkan dakwaan beliau mempunyai kepentingan dalam meluluskan projek kuari.

Shukri berkata, penutupan siasatan itu bukan disebabkan tiada kes tetapi SPRM kekurangan bukti serta kurangnya saksi yang tampil.

Beliau berkata, SPRM akan membuka semula fail siasatan jika menemui bukti baru.

SUHAKAM Didesak Buka Fail Siasatan Ibu Tunggal Ditembak Polis

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) wajar membuka fail siasatan kes seorang ibu tunggal, Norizan Salleh yang ditembak polis pada 30 Oktober tahun lalu.

Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zuraida Kamaruddin berkata, kes sedemikian banyak berlaku dan ia membahayakan orang awam berikutan melibatkan penggunaan senjata.

"Kita harap Suhakam membuat siasatan kerana PKR kesal polis memberi bermacam-macam alasan berhubung kejadian itu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika bertemu Pesuruhjaya Suhakam, Datuk N Siva Subramaniam, pagi tadi. Hadir sama adalah Ahli Parlimen Kapar, Manikavasagam.

Ibu kepada anak berusia 11 tahun itu mengalami kecacatan kekal berikutan telapak tangan kanannya hancur, separuh paru-parunya terpaksa dibuang dan dua tulang rusuknya patah.

Mangsa yang terkena tembakan sebanyak lima das itu kini menjalani pemeriksaan kesihatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Dalam kejadian itu, Norizan dikatakan menaiki kereta bersama seorang wanita dan dua lelaki, sebelum dihampiri peronda polis dan ditembak.

Subramaniam pula berkata, Suhakam banyak mengendalikan kes berkaitan pelakuan anggota pasukan keselamatan yang bercanggah dengan hak asasi manusia.

"Hampir 70% siasatan yang dibuat Suhakam membabitkan pelakuan polis," katanya. -TVSPecah Tembelang: Zahrain Akhirnya Keluar PKR

Ahli parlimen Bayan Baru, Datuk Zahrain Mohd Hashim hari ini mengumumkan keluar dari PKR dan menjadi wakil rakyat bebas.

Beliau mengumumkan demikian dalam satu sidang akhbar di ibunegara pagi ini.

Katanya beliau bertindak keluar dari PKR kerana ragu dengan kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurutnya lagi, beliau akan menjadi ahli parlimen yang berprinsip dan tidak menyokong BN.

Lintas Lansung Dari Mahkamah Rayuan, Putrajaya

Hri ini dijangka keputusn terhadap permohonan rayuan untuk tidak mengenepikan kes liwat Saiful akan dilakukan.

9.30 am: DSAI dan isterinya Wan Azizah tiba

9.35 am: Karpal Singh memberitahu Mahkamah Rayuan adalah mengikut perundangan untuk hakim membuang kes tersebut.

9.45 am: Karpal menekankan tiada tusukan menunjukkan tiada bukti konklusif sebagai agumen untuk kes berkenaan.


Hakim-hakim Mahkamah Rayuan Yang mendengar kes ini (dari kiri):
Datuk Azhar @ Izhar Ma'ah, Datuk Abu Samah Nordin dan Datuk Sulaiman Daud


10.10 am: Karpal berhujjah penetrasi (tusukan) adalah elemen asas yang perlu diberikan di bawah 377B dan elemen ini sehingga kini tidak dapat dibuktikan.

10.30 am: Peguamcara II Yusof Zainal Abiden kini berhujjah terhadap kes ini di hadapan hakim-hakim Mahkamah Rayuan.

10.50 am: Yusof menyatakan Yusof laporan perubatan sahaja tidak mencukupi kerana ia tertakluk kepada pengesahan doktor sendiri.

11.05 am: Hakim-hakim Mahkamah Rayuan yang mendengar kes ini ialah Datuk Abu Samah Nordin, Datuk Azhar @ Izhar Ma'ah dan Datuk Sulaiman Daud

11.06 am: Yusof masih mengulangi bahawa kehadiran air mani di dalam dubur Saiful akan membuktikan liwat ada berlaku dan ini pendakwa hendak buktikan.

11.28 am: Yusof meminta hakim-hakim menolak rayuan dan membenarkan perbicaraan diteruskan sehingga rumusan yang betul dilakukan.

11.30 am: Karpal berhujjah-balas. Karpal merujuk kepada beberapa kes termasuklah Connolly lwn DPP.

11.40 am: Mahkamah adalah terikat dengan perlembagaan untuk mengenepikan mana-mana pendakwaan yang salah

11.41 am: "Do the right and undo the wrong" Krpl memetik dari satu keputusan hakim yang lalu.

11.43 am: Bukti penetrasi. Satu elemen asas yang perlu dibuktikan melampaui keraguan yang terbeban ke atas pendakwa.

11.45 am: Namun laporan penuh doktor terhadap pemeriksaan medikal menyatakan tiada bukti konklusif tentng berlakunya penetrasi. Oeh itu tuduhan itu belaku atas asas apa...?

11.48 am: "Bangun!" Mahkamah ditangguhkan pada 17 Februari untuk keputusan.

TAMAT KEMASKINI

Penahanan 27 Orang Reformis 10 Tahun Dahulu Ternyata Berniat Jahat

Penahanan 27 aktivis dalam perhimpunan aman membantah cubaan meracun Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan racun arsenic 10 tahun lalu adalah taktik menyekat momentum reformasi.

Pada tahun 1999, ribuan turun membanjiri Masjid Kuala Lumpur apabila umum diberitahu ada usaha meracun Anwar, yang pada masa itu ditahan di penjara Sungai Buloh.

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat Sivarasa Rasiah, Bendahari Pas Dr Hatta Ramli, Pengarah Biro Strategi PKR Tian Chua dan aktivis Hishamuddin Rais antara yang ditahan dalam operasi polis hari itu .

Tian Chua berkata keputusan Mahkamah Majistret Kuala Lumpur membebaskan aktivis terbabit adalah bukti jelas bahawa penahanan kerajaan adalah berniat jahat.

"Dengan kes ini dibuang daripada mahkamah membuktikan sebenarnya bukan sahaja tidak ada kes malah pendakwaan juga tidak serius untuk menjalankan kes ini," katanya.

Mereka didakwa atas tuduhan berhimpun secara haram di Masjid Negara antara jam 1.30 petang dan 5.13 petang pada 19 September 1999.

Majistret Hafizza Sauni membebaskan semua tertuduh selepas 11 tahun kes ini dibicarakan. Faktor utama mahkamah membuang kes ini adalah tujuh saksi utama gagal menampilkan diri sejak November tahun lalu.

Antara saksi tersebut adalah OCPD Dang Wangi pada masa itu, Bakri Zinin, yang mendalangi operasi menahan 27 aktivis terbabit.

“Seharusnya Bakri Zinin hari ini yang merupakan ketua jabatan siasatan jenayah harus lepaskan jawatan kerana dia tidak amanah kepada kerjanya.

“Ini menunjukkan bahawa dia langsung tidak bertanggungjawab dan dia hanya kejar jawatan,” katanya.

Sivarasa berkata meskipun momentum rakyat terjejas dengan operasi ini, namun pemerintah gagal menyekat semangat reformasi dari merebak.

"Tetapi bagi saya, inilah cubaan propaganda Barisan Nasional (BN) tetapi tidak berjaya. Kerana melalui proses reformasi yang berlaku pada tahun 1998 dan 1999, kesedaran rakyat juga sudah berubah. Mereka sekarang lebih faham tentang isu hak asasi, isu hak yang dilindungi di bawah perlembagaan dan sikap rakyat kepada perhimpunan dan hak berhimpun juga sudah berubah," katanya. -TVSMuhyiddinlah Yang Bercakap Melalui Hidung

PERC: Muhyiddin Nafi Ketika Rakyat Akui

Majoriti rakyat Malaysia mengetahui Laporan Firma Perunding Risiko Politik dan Ekonomi (PERC) berpangkalan di Hong Kong yang melabel Malaysia sebagai negara yang semakin tidak stabil, memang menggambarkan suasana sebenar negara ini.

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lee Boon Chye menyifatkan penyangkalan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebagai tindakan mengarut kerana laporan itu jelas berasas.

Beliau berkata, rakyat umumnya mengetahui masalah berkaitan integriti institusi kehakiman, kemelut isu kalimah Allah dan kehilangan enjin pesawat yang disentuh dalam Laporan PERC.

"Ramai rakyat peringkat bawahan tahu ada masalah besar. Dari segi BN lawan rasuah, sistem kehakiman dan krisis ekonomi. Memang rakyat tidak yakin BN berupaya melawan masalah," katanya kepada TV Selangor.

Ahli Parlimen Gopeng itu, bagaimanapun kesal kerana semua pemimpin Umno termasuk Muhyiddin hanyut dalam sindrom penafian dan enggan mengakui masalah, apatah lagi memperbetulkannya.

"Ini tidak membantu memulihkan keyakinan pelabur asing. Kalau pimpinan utama BN masih tidak mengakui ada masalah, ini adalah masalah," katanya.

Muhyiddin dalam kenyataannya hari ini, menyangkal Laporan PERC yang dianggapnya mengarut, bahkan menggambarkan kandungan laporan itu sebagai 'bercakap melalui hidung'.

Laporan PERC yang dikeluarkan akhir Januari lalu memberi gambaran situasi di Malaysia semakin tidak stabil, dengan antaranya merujuk kes konspirasi kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, isu serangan gereja dan masjid serta kecurian enjin pesawat.

Laporan itu juga menyatakan ia berpunca dari gelagat segelintir elit yang menguasai pentadbiran hingga menjejaskan minat pelabur dan tidak negara selain Malaysia yang terjejas lebih teruk. -TVS


Muhyiddin: PERC "bercakap melalui hidung"

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Perunding Politik dan Risiko Ekonomi yang beribu pejabat di Hong Kong "bercakap dengan tidak berasas" apabila mereka menggambarkan Malaysia ke arah keadaan yang tidak stabil.

Beliau berkata semua laporan PERC memang ada motif tertentu dengan niat tidak mahu membantu.

"Kita tidak minta mereka bantu kita. Kita bantu diri kita dan kita tidak perlukan komen mereka kerana saya fikir ramai orang lagi tahu dan menilai diri kita sangat objektif. Kita bukan berdasarkan emosi tetapi fakta dan realiti.

"Pada hakikatnya bahawa rakyat Malaysia gembira dan tidak menghadapi sebarang bencana besar atau mengalami kegelisahan kaum di negara ini atau berperang sesama sendiri.

“Jadi, apa yang mereka cakap? Saya fikir mereka mesti "bercakap dengan tidak berasas," kata beliau kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan bulanan kakitangan Kumpulan Felda di Dewan Perdana Felda, Kuala Lumpur hari ini.

Muhyiddin juga berkata bahawa laporan PERC itu tidak masuk akal yang dilaporkan oleh mereka yang tidak tahu mengenai negara ini.

"Saya tidak fikir kita perlu bertindak terhadap semua laporan tidak masuk akal itu yang dilaporkan oleh mereka yang tidak tahu mengenai negara ini. Mungkin mereka berada di suatu tempat pedalaman Hong Kong.

"Mereka hendaklah datang ke sini dan kita gembira untuk membawa mereka dan melihat apa itu kestabilan, apa itu keselamatan, apa itu perang, apa itu kegelisahan," kata beliau.

Dalam laporan itu, PERC memberikan contoh beberapa perkembangan di Malaysia, termasuk kehilangan enjin jet tentera, penahanan suspek pengganas dari beberapa negara Afrika dan Timur Tengah, percubaan membakar gereja dan surau serta perbicaraan liwat ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang berjalan.

- Bernama
Ulasan GB

An adage says, what goes around turns around. You get back what you gave.

1Malaysia Tumbang Lagi, S/U Kerja UMNO Buat Ucapan Rasis Di London

Setiausaha kerja Umno Datuk Abdul Rauf Yusoh (gambar) dengan keras menafikan dakwaan seorang pelajar Malaysia bahawa beliau ada menggunakan kata-kata rasis pada majlis Kelab Umno di London beberapa hari lalu.

Rauf mengetuai delegasi ke London untuk menemui ahli-ahli parti dalam satu pertemuan tertutup awal minggu ini di mana seorang pelajar Malaysia, Ahmad Naim Mazlan mendakwa beliau memanggil bukan Melayu sebagai “bangsa asing” yang menginjak-injak orang Melayu di “Tanah Melayu”.

Dalam surat yang dihantar kepada The Malaysian Insider, pelajar jurusan kewangan dan perakaunan itu mendakwa ada mendengar Rauf sebagai berkata: “Jangan biarkan bangsa asing pijak kepala kita.”

Bagaimanapun Rauf menafikan membuat kenyataan sedemikian dengan menekankan ia merupakan sesi tertutup dan tiada pihak luar yang harus mendengar apa yang dibincangkan.

Ini adalah sesi tertutup... ia tidak benar kerana apa yang dikatakan ialah orang Melayu mesti kekalkan kuasa dalam usaha untuk memperoleh penghormatan daripada Cina dan kaum-kaum lain,” kata Rauf kepada The Malaysian Insider dalam temu bual melalui telefon.

Kata beliau, pertemuan itu merupakan majlis parti bagi Kelab Umno dan bukan forum publik dianjurkan oleh Jabatan Pelajar Malaysia.

“Saya merasakan pelajar berkenaan tersilap dengar, bahasa (Malaysia) dia tidak baik,” katanya.

Pelajar itu mendakwa dia mendengar Rauf dan “seorang Exco Pemuda Umno” turut mempertahankan kenyataan rasis dibuat oleh bekas pembantu khas Perdana Menteri, Datuk Nasir Safar.

Nasir telah melepaskan jawatan itu pada hari yang sama dia didakwa mengeluarkan kenyataan berkenaan pada majlis Rapat 1 Malaysia di Melaka awal bulan ini.

Saya tidak menyokong Nasir Safar sama sekali. Saya hanya menyokong apa yang dia kata.

“Biar saya kata begini — ada forum yang sesuai untuk bercakap mengenai kepentingan orang Melayu dan apa yang Nasir Safar kata tidak betul, bercakap mengenai itu di tempat awam,” katanya.

Rauf menambah Umno merupakan sebuah parti orang Melayu dan oleh itu menjadi amalan diterima baginya untuk bercakap mengenai “kepentingan orang Melayu”. -MI

Ulasan GB

Tembelang busuk UMNO semakin pecah. Jika Nasir Safar telah diarahkan meletakkan jawtannya ekoran ucpannya yang rasis. kini Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Abdul Rauf Yusoh mempamirkan wajah-wajah UMNO yang sebenar: bahawa mereka adalah kelompok manusia rasis yang kerisnya melintang di dalam hati sekalipun di luarnya memakai pakaian 1Malaysia.

Beliau lantas menafikan, tetapi menyatakan itu pertemuan tertutup. Bererti, kononnya di dalam pertemuan tertutup boleh cakap apa saja? Boleh maki apa saja? Boleh belasah apa saja?

Paling aneh pengakuannya sendiri:

Saya tidak menyokong Nasir Safar sama sekali. Saya hanya menyokong apa yang dia kata.

Apa yang Nasir cakap? Nasir kata orang India datang sini sebagai peminta sedekah, orang Cina datang jual body.

Jadi apa yang Nasir kata itulah yang disokong oleh Rauf.

Jika tindakan ke atas Nasir juga sepatutnya dikenakan ke atas Rauf Jusoh. Amacam Datuk Seri Perdana Menteri?

Jika tidak percayalah, slogan 1Malaysia jelas satu slogan retorika semata-mata dan akan pasti tersungkur buat selama-lamanya.