18 Mei 2015

Doanya Anaknya Dimakbulkan Allah, Satu Keluarga Peluk Islam.

NUR Emily berselfie dengan adik ketiganya Muhammad Aiman selepas mengucap syahadah.

Syahadah 1 famili

Port Dickson: “Doa anak lelaki saya yang bersungguh-sungguh meminta kepada Allah SWT supaya membuka pintu hati kami sekeluarga memeluk Islam ditunaikan Allah,” kata Safiyyah Abd Aziz, 42.

Menurutnya, anak lelaki kedua daripada empat anaknya, Muhammad Daniel Chan, 19, terlebih dulu memeluk Islam pada 2013 ketika berusia 17 tahun sebelum seorang demi seorang ahli keluarga mengikut jejak langkahnya itu.

Menyingkap kembali perjalanan mengucap dua kalimah syahadah, Muhammad Daniel mengambil keputusan memberitahu keluarga hasrat memeluk agama suci itu dan dengan bantuan guru serta ustaz di sekolahnya, dia mengucap dua kalimah syahadah.

Safiyyah yang dulunya bernama Sofiya Siswagi berkata, dia dan suami tidak menghalang Muhammad Daniel memeluk Islam, malah tertarik melihat kehidupan anaknya selepas memeluk agama itu.

“Saya dan anak bongsu, Muhammad Hamim Chan, 13, mengikut langkah Muhammad Daniel memeluk Islam pada Oktober 2013. Selepas itu, suami saya Muhammad Chan Kum Tong, 56, dan anak ketiga, Muhammad Aiman Malek Chan, 15, menyusul pada Julai 2014. -HM

Pro-UMNO kehabisan Modal, Pakai Hujjah Ahmad Awang Lebih Tua Dari Hadi..


Ahmad Awang terlalu tua banding Abdul Hadi

KUALA SELANGOR - ‎Ketua Ulama Pas Selangor, Mohd Zain Abd Rahman berpendapat Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang wajar terus memimpin parti itu selepas pemilihan pada Muktamar Pas ke-61, bulan depan.

Menurutnya, ‎meskipun, Ahmad Awang layak bertanding bagi merebut jawatan nombor satu parti itu, namun dari segi perbezaan usia jelas menunjukkan‎ bekas Naib Presiden Pas itu terlalu tua.

"(Yakin Abdul Hadi menang) Sudah semestinya. Sebab Presiden (Abdul Hadi) pun lagi muda daripada yang seorang (Ahmad) itu.

"Takkan nak pilih orang tua. Kalau nak cari suami pun, nak suami muda. Betul tak?‎,"
katanya kepada Sinar Online ketika ditemui pada Muktamar Tahunan Ulama Pas Selangor ke-27, hari ini.

Ahmad, 79, mengesahkan‎ bakal menentang Abdul Hadi, 68 dalam Muktamar Pas ke-61 awal bulan depan bagi merebut jawatan Presiden Pas.

Mengulas soal pertandingan yang pertama kali berlaku bagi jawatan Presiden Pas itu, Mohd Zain berkata, Ahmad mungkin merasakan dirinya layak untuk bertanding hingga beliau membuat keputusan untuk menerima pencalonan tersebut.

‎"Perlembagaan menyebut, siapa sahaja layak bertanding, maka dia boleh bertanding. Jadi, mungkin dia (Ahmad) fikir dia layak bertanding, maka dia bertandinglah.

"Soal menang kalah itu persoalan nombor dua. Perlembagaan kata, cukup pencalonan, dia boleh bertanding," katanya.

Namun, beliau percaya Pas kawasan yang mencalonkan Abdul Hadi sebelum ini akan tetap memilih pemimpin itu dalam Muktamar Pas nanti.

"Dari sudut berapa pencalonan yang dia (Ahmad) dapat dan berapa pencalonan yang Presiden dapat. Biasanya, perwakilan ini mencalonkan Presiden, maka calon yang dicadangkan kawasan itu mereka akan pilih (dalam pemilihan) nanti.

“Kalau bandingkan dua (calon) ini, tengok pada majoriti...itu sahaja. Dewan Ulama (Selangor) memang menyokong kepimpinan ulama khasnya Presiden (Abdul Hadi)," katanya.

ULASAN GB

Nampaknya kumpulan pro-UMNO kehabisan hujjah untuk meyerang dan memfitnah Ustaz Ahmad Awang, calon Presiden yang akan menetang Haji Hadi di dalam pemilihan di Muktamar ke 61 nanti.

Maka digunakan hujjah siapa lebih muda... maka menurutnya yang muda itulah jadi pilihan.... hujjah yang lansung tidak bersandar ilmu dan peliknya ia dinyatakan oleh seorang yang memegang jawatan ketua Ulama PAS Selangor.

Beliau membandingkan pemilihan Presiden dengan calon suami. katanya, "kalau nak cari suami pun, nak suami muda. Betul tak?"

Satu perbandingan dan ukuran yang berdasarkan hawa nafsu ... nak cari suami muda, kononnya gagah. Itu taraf pemikiran "Ketua Ulama PAS Selangor!".

Sedangkan di dalam Islam faktor umur juga adalah penting di dalam menggalas tugas dan tanggungjawab seseorang "imam" iaitu ketua muslimin. Jika kedua-duanya bertaraf ulama maka faktor umur perlu diberikan perhatian. Sabda Rasululullah saw dari Ibnu Masud:

"Adanya Rasulullah saw mengusap-usap bahu kami dalam solat sambil berkata: "Ratakan saf dan jangan berselisih, nanti berselisih hati kamu. Hendaknya menghampiri kepadaku orang-orang tua dan yang berilmu dari kamu, kemudian orang di bawah mereka, kemudian yang di bawah mereka, kemudian yang di bawahnya."

Dan di dalam satu hadith lain baginda bersabda:

"Yang lebih berhak menjadi imam bagi satu kaum ialah yang terpandai dalam memb aca Kitabullah, kalau dalam membaca ini mereka sama, maka yang terpandai dalam hadith (sunnah), dan kalau dalam hal ini mereka sama pula, maka yang terlebih dahulu berhijrah dan kalau dalam hijrah mereka sama, maka yang tertua usianya." (HR Ahmad, Muslim)

Malah jika diamati di dalam perlantikan Khalifah Islam selepas Rasulullah, turutan nama-nama Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali adalah berdasarkan faktor umur masing-masing selain dari faktor keilmuan yang dimiliki.

Justeru itu faktor umur yang dibangkitkan oleh Ketua Ulama PAS Selangor itu batal. Malah Islam menetapkan yang terlebih tua itulah yang wajar dipilih apatah lagi jika menelek dari sudut kesihatan, beliau lebih sihat dari yang muda.

Kedua Ketua Ulama PAS Selangor itu menyatakan lagi:

"Dari sudut berapa pencalonan yang dia (Ahmad) dapat dan berapa pencalonan yang Presiden dapat. Biasanya, perwakilan ini mencalonkan Presiden, maka calon yang dicadangkan kawasan itu mereka akan pilih (dalam pemilihan) nanti.

“Kalau bandingkan dua (calon) ini, tengok pada majoriti...itu sahaja......" katanya.

Benar, Haji Hadi mendapat banyak pencalonan berbanding Ahmad Awang (haji Hadi 98 berbanding Ahmad Awang 5). Tetapi jumlah pencalonan yang ditentukan oleh pemilihan PAS kawasan baru-baru ini bukan penentu, sebaliknya keputusan sebenar ditentukan perwakilan pada Muktamar PAS nanti.

Beliau agaknya terlupa dimana di dalam kes Ustaz Nasharuddin Mat Isa lawan almarhum Ustaz Hassan Syukri untuk jawatan Timbalan Presiden PAS pada tahun 2005 di mana Nasarudin Mat Isa dulu hanya mendapat 2 pencalonan untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden lawan Ustaz Hasan Shukri, tetapi akhirnya yang menang ialah Nasharuddin.Selepas Serang LKS, Pro-UMNO Dalam PAS Serang Ust. Ahmad Awang


Setelah menyerang Penasihat DAP, Lim Kit Siang, yang memberikan ceramahnya di Kota Bharu beberapa hari lepas, kini golongan pro-UMNO di dalam PAS melakukan serangannya ke atas calon Presiden Ustaz Ahmad Awang yang mencabar Haji Abd Hadi Awang.

Berikut disertakan beberapa printscreen terhadap penhinaan golongan pro-UMNO terhadap Ustaz Ahmad Awang, sehingga ada yang menggelarnya "syaitan", "syiah", malah ada seorang Peserujaya PAS Negeri "berharap" agar Ustaz Ahmad Awang tidak mati di dalam "suul-khatimah".


Selain dari itu, keluar pula kenyataan Pengarah Jabatan Pilihanraya Dewan Ulama Pas Kelantan, Mohd Asri Daud berkata, yang menyatakan jawatan Presiden tidak boleh dicabar.

Beliau meletakkan Haji Hadi di "peringkat yang tidak melakukan dosa dengan sengaja", dalam istilah lain - "maksum".

"dalam ilmu Harakah Islamiyyah (HI) terdapat susunan dan tertib anggota yang diambil kira dalam pelantikan kepimpinan tertinggi di mana hanya Ustaz Mursyid yang sewajibnya memegang amanah sebagai khalifah."

Tambahnya, sebagai contoh Syeikh Said Hawwa yang menamakannya dengan Wali Mursyid mempunyai pandangan dan gerak kerjanya diterima di peringkat dunia dan dia turut memimpin HI di peringkat dunia.

“Dari sudut amalan dan rohani pula, dia telah mencapai tahap tidak melakukan dosa dengan sengaja, ternyata muwasofat ini ada pada Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang memimpin Pas sebagai HI di Malaysia ketika ini,”

Serangan ke atas Ustaz Ahmad Awang kemudiannya diteruskan oleh calon Timbalan Presiden, Tuan Ibrahim Tuan Man yang mengkritik tindakan Ustaz Ahmad Awang menerima pencalonan untuk bertanding jawatan Presiden sebagai "seolah-olah melanggar tradisi PAS". Peliknya beliau sendiri sebelum ini "menawarkan diri untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden sebelum menerima sebarang pencalonan lagi". Itu tradisi PASkah? Itu tradisi orang beragamakah?

Apa yang ditulis oleh Mohd Asri Daud dan apa yang dinyatakan oleh Tuan Ibrahim nampaknya telah melampaui Perlembagaan PAS sendiri.

Fasal 25(2) Perlembagaan PAS menyatakan :

Presiden, Timbalan Presiden dan tiga orang Naib Presiden hendaklah dipilih dan dilantik akan dia oleh Muktamar Tahunan PAS pada tiap-tiap dua tahun daripada ahli-ahli PAS atau dengan apa-apa cara jua yang dipersetujui oleh Muktamar Tahunan PAS itu.

Oleh itu tidak sepatutnya timbul sebarang pertikaian dan halangan untuk Ustaz Ahmad Awang bertanding jawatan Presiden.

Jika ada mana-mana pemimpin atau ahli PAS yang mempertikaikan keputusan Ustaz Ahmad Awang menerima pencalonan untuk bertanding jawatan Presiden maka ternyata suara-suara itulah yang bertentangan dengan Perlembagaan PAS dan sepatutnya dikenakan tindakan disiplin..

Nampaknya golongan pro-UMNO dalam PAS terus meroyan apabila seorang yang berstatus "ulama" memwakili golongan progresif tampil menawar diri bertanding jawatan Presiden. Seolah-olah mereka tidak mengakui Ahmad Awang seorang ulama, hanya mereka saja yang layak bergelar ulama.

Golongan pro-UMNO ini juga mendapat sokongan padu dari dua akhbar UMNO yang terkemuka, Utusan Malaysia dan Berita Harian yang turut menyerang dan memfitnah Ustaz Ahmad Awang kononnya dikatakan ada pihak luar yang mendalangi Ustaz Ahmad Awang.Teringat kita kata-kata Allahyarham TG Fadzil Mohd Noor ynag menyatakan bahawa "apabila musuh menyokong kita, ada sesuatu yang tak kena!".