18 Apr 2015

[PANAS] Haji Hadi & Khalid Ibrahim Di Jakarta Bincang Bentuk K'jaan Baru DI Selangor?


Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dijangka akan kembali menerajui Selangor bagi mengantikan Azmin Ali, demikian lapor protal suara.tv yang kemudiannya berita itu menjadi viral di media sosial sejak kelmarin.

Menurut sumber SuaraTV, satu perjumpaan rahsia antara Khalid dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah diadakan di Jakarta bagi membincangkan mengenai perkara tersebut.

“Apa yang boleh saya katakan pada ketika ini, Tan Sri (Khalid) memang ada mengadakan perjumpaan bersama Hadi di Jakarta semalam.

Sekeping gambar telah dimuatnaikkan di twitter Khalid sendiri yang memaparkan pertemuan beliau bersama-sama Haji Hadi, setiausaha politiknya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan ahli parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri.

“Namun untuk pengesahan ada baiknya ia disahkan oleh Tan Sri sendiri apabila dia pulang esok” katanya kepada SuaraTV sebentar tadi.

Menurutnya dalam pebincangan itu ada 5 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor dari PKR yang akan mengumumkan untuk ‘melompat’ sekaligus menyatakan sokongan terhadap Khalid.

“Dengan sokongan Pas dan Umno ditambah dengan beberapa orang Adun dari PKR itu, Tan Sri dijangka bakal memperolehi mojoriti mudah.


“Usul mengenainya akan dipersembahkan kepada Sultan Selangor dalam masa yang terdekat bagi membolehkan kerajaan baru dibentuk” ujarnya lagi.

Pas sebelum ini berhadapan dengan isu besar iaitu perbalahan dengan DAP yang disokong oleh PKR dan kewujudan kumpulan dalam Pas yang cende­rung menyebelahi kedua-dua parti tersebut.

Dalam masa yang sama, Hadi dilihat hanya disokong oleh kumpulan pro ulama bagi mempertahankan dasar perjuangan parti itu.

Keadaan kucar-kacir dalam Pas semakin ketara apabila secara tiba-tiba terbentuknya Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) yang bergerak atas nama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dengan alasan mahu mengukuhkan kerjasama antara Pas dengan PKR dan DAP.

Namun begitu ramai pemerhati politik melihat, kewujudan Pasma tidak menguntungkan Pas sebaliknya menambahkan lagi kekalutan dalam parti tersebut atau dalam bahasa mudah, Pas dilihat berpecah-belah.

Walau bagaimanapun, portal FreeMalaysiaToday, pegawai khas Khalid, Faekah Husssin menafikan desas-desus lawatan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ke Jakarta bersama Presiden PAS tiada kaitan dengan dakwaan beliau akan dilantik semula sebagai Menteri Besar Selangor.

Sebaliknya, lawatan separuh rasmi bersama Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu bagi mengadakan perjumpaan dengan pemimpin Islam Indonesia dan membincangkan isu serantau khususnya ukhuwah Islamiyah dan ekonomi.

“Bagaimanapun, sama ada wujud perbincangan dalam soal politik di Malaysia khususnya di Selangor, di luar pengetahuan saya,” kata Faekah.

Dia berkata, pihak yang membuat dakwaan itu sepatutnya mendedahkan nama lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang didakwa akan melompat parti itu.

“Sekiranya benar, siapakan lima ADUN ini, dan parti mana mereka akan melompat,” soalnya.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) Selangor itu berkata, politik di Malaysia sangat dinamik, sentiasa berkembang dan kekadang bergelora selepas 1998.

Blogger pro-Khalid, omakkau (Hanisya Abdul Hamid) yang dihebohkan sebagai salah seorang blogger selain cucumatkilau yang dilantik oleh kumpulan gabungan TSKI+Hadi+UMNO+PKR Lompat itu, di dalam satu updatenya di media sosial pula meluahkan kekesalannya dengan bertanya siapakah yang membocorkan maklumat tersebut.Semuga Allah mendedahkan kebenaran itu sebagai kebenaran dan kebatilan itu sebagai kebatilan.

Ya Allah, tunjukkanlah yang haq itu sebagai haq, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yang batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Sampai Menziarah Ibu Meninggal Pun, Gari Di Tangan Tidak Dibukakan...


Suasana hiba mengiringi majlis pengebumian ibu kepada Orang Kena Zalim (OKZ), Ismail SM Kadir hari ini.

Ramlah Abdul Karim, 80, meninggal dunia kira-kira jam 4.20 petang semalam akibat sakit tua.

Ismail yang kini sedang menjalani hukuman penjara selama 10 bulan berhubung demonstrasi ketika krisis rampasan kuasa di Perak tahun 2009 itu dibenarkan melawat serta memberikan penghormatan terakhir kepada almarhum ibunya itu.

Ismail dibawa oleh pihak pegawai Penjara Tapah dalam keadaan bergari serta berpakaian serba merah menaiki sebuah van.

Kehadirannya disambut dengan penuh hiba dan sedih oleh isteri dan anak-anaknya yang ternyata sangat merinduinya.

Sebaik sahaja keluar dari van, Ismail dipeluk oleh isteri dan anak-anaknya yang masih kecil.

Dia disambut dengan laungan 'Allahu Akbar' oleh hadirin yang bersama-sama membantu menguruskan jenazah di samping datang memberi sokongan moral kepadanya.

Ismail tidak dapat menahan kesedihan ketika menatap jenazah ibu tercinta kerana tidak berkesempatan bersama ketika masa-masa terakhir almarhum.

Sebelum dibawa pulang kembali ke penjara, Ismail berkesempatan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang membantu menguruskan jenazah ibunya.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada pegawai-pegawai yang bawa saya ke sini.

"Hanya Allah yang mampu membalas jasa dan usaha anda semua," katanya.

Dia berharap semua pihak dapat mendoakan kesejahteraan kesemua 12 OKZ yang kini dipenjara.

Tambahnya, semua pihak perlu terus berjuang memartabatkan Islam dan mengangkat prinsip keadilan di dalam negara ini.

"Perjuangan Islam ini tidak ada henti sampai hari kiamat, teruskan perjuangan.

"Sama-sama kita berjuang mencari keredhaan Allah untuk menegakkan kalimah Allah, untuk menyelamat ummah yang tak faham-faham lagi.

"Kita bukan pengganas, kita nak menyelamatkan ummah dengan kita bawa perJuangan yang dibawa oleh Rasulullah," pesannya.

Turut hadir dalam majlis pengebumian itu termasuklah bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin dan Ketua Pemuda PAS Perak, Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss. -HDULASAN GB

alimnya sampai menziarahi ibu yang telah meninggal dunia pun gari di tangan tidak dibukakan. Persislah beliau seorang penjenayah besar sehingga dilayan sedemikian rupa. Bagaimanakah beliau hendak berwudhu dan solat jenazah dengan keadaan tangannya bergari?

Mana menteri KDN? mana KPN?

Tidak mengapa, hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan...