26 Nov 2009

BTN Tolak Sistem Demokrasi Berparlimen - Khalid Samad

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menyifatkan Biro Tata Negara (BTN), kursus yang akan mewujudkan sentimen perkauman dan menolak sistem demokrasi berparlimen.

Katanya sistem ‘check and balance’ tidak lagi menjadi amalam dalam BTN kerana ia tidak memberi peluang kepada rakyat untuk menilai.

BTN juga dikatakan melahirkan sikap prejudis kepada pembangkang sehingga dianggap musuh negara.

“Kalau digambarkan pembangkang sebagai musuh negara maka itu akan menjejas peranan pembangkang dalam usaha melakukan semak dan timbang ini. Dan ianya akan memberikan gambaran, rakyat yang patriotik, mesti patuh kepada semua kehendak pihak yang memerintah” ujar Khalid.

Semalam kerajaan negeri Selangor mengumumkan akan melindungi penjawat awam di negeri itu dan penuntut-penuntut di institusi pendidikan milik kerajaan negeri.

Bercakap kepada TvSelangor, Khalid berkata, beliau sebulat hati menyokong keputusan yang diambil oleh kerajaan negeri.

Ujarnya BTN adalah platform kepada kerajaan untuk menyemat prinsip kepada generasi muda dan kaki tangan kerajaan tentang keburukan parti pembangkang dengan melabelkan parti-parti ini sebagai agen negara asing.

“Maka segala kritikan dan sebagainya tidak akan dilihat dari sudut yang positif, tetapi dilihat sebagai seolah-olah agen kuasa asing dan sebagainya. Dan inilah yang dilakukan oleh BTN sekarang ini”

Malah ujar beliau, masyarakat di negara ini dipinggirkan hak mereka dari dahulu lagi untuk menilai mana yang benar dan salah.

“Masalah kita ini, negara Malaysia ini ialah kita mewarisi satu sistem satu pemerintahan tanpa memahami selok belok dan rasional di sebalik sistem tersebut”

Sementara itu, Ketua Dewan Pemuda PAS Shah Alam, Ahmad Sayuti Bashiron turut menceritakan pengalaman beliau ketika menyertai BTN suatu ketika dahulu.

“Pernah suatu ketika dahulu, pada awal dahulu sewaktu saya di sekolah menengah, selain daripada lagu anak kecil main api, apa yang paling saya ingat apa yang ditanamkan ialah benci kepada Cina. Suatu ketika kami berlari-lari dari pusat pendidikan di Shah Alam, ketika kita berjumpa sahaja Cina seperti peniaga-peniaga Cina, fasilatator mengatakan ‘lihat itu adalah Cina, dia adalah orang yang merempat di negara kita. Apabila besar nanti,kamu nanti bila sudah besar, mesti ada perasaaan tolak mereka dari negara kita”. -TVSAnwar menang kes saman NSTP, bukti media arus perdana diperguna Umno-BN

Pemimpin Pakatan Rakyat membidas tindakan media arus perdana yang jelas dilihat digunakan oleh Umno-Barisan Nasional hanya untuk memburuk-burukkan parti pembangkang.

Ini berikutan fitnah yang ditaburkan kepada Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh New Straits Times Press (NSTP).

Naib Presiden Pas, Mahfuz Omar berkata, kemenangan Anwar dalam kes saman media terbabit jelas membuktikan betapa rendahnya moral dan mutu pemberitaan arus perdana yang dimonopoli oleh kerajaan Barisan Nasional.

Katanya, laporan palsu itu hanya bertujuan untuk memburukkan imej kepimpinan PKR dan komponennya.

“Dilihat bahawa UMNO dan BN yang menjadi tulang belakang kepada media arus perdana ini telah gagal, tidak bersaing secara sihat mengikut prinsip demokrasi yang sepatutnya diamalkan dalam negara. Setelah mereka dapat lihat bahawa pimpinan parti pakatan rakyat ini mula mendapat tempat di hati nurani masyarakat dan rakyat Malaysia. Lalu akhirnya mereka menggunakan media untuk melancarkan pemberitaan yang bersifat fitnah, memburukkkan peribadi-peribadi pimpinan ini untuk menjatuhkan, dimoralize pimpinan parti pakatan rakyat itu sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada TVSelangor ketika dihubungi pagi tadi.

Menurut Mahfuz lagi, jika dilihat dari sudut positif secara tidak langsung ia membuka peluang masyarakat beralih arah kepada media alternatif bagi mendapatkan maklumat yang sahih.

“Saya kira bahawa ini adalah masa terbaik untuk media baru akan dapat memberi keyakinan yang lebih tinggi kepada masyarakat dan pengguna-pengguna media ini dalam negara kita untuk masa depan,” kata beliau.

Anwar telah menuntut ganti rugi sebanyak RM 100 juta kepada NSTP kerana telah mengeluarkan artikel fitnah yang mengaitkan beliau dengan agen Amerika Syarikat.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago berpendapat jumlah saman yang dimenangi oleh Anwar tidak setimpal dengan nilai reputasinya yang telah dimusnahkan sejak tujuh tahun lalu.

“Dan saya fikir sebenarnya 100 ribu itu tidak cukup sebab ini merupakan kemusnahan seorang pemimpin dan atleast dapat 1juta ke macam tu,” ujar beliau.

Beliau menambah, cara ini merupakan taktik sekian lama yang digunakan kerajaan Barisan Nasional untuk menimbulkan rasa kebimbangan rakyat dalam aspek salah guna kuasa pemimpin PKR.

“Dan juga ini ada unsur-unsur mewujudkan kebimbangan atas orang ramai bahawa pemimpin pakatan rakyat tidak boleh dipercayai,” katanya. –Hadri Yaziz (TVS)Borang 2 Tidak Dihapus, Pas Tetap Gesa Undi Pos DiMansuh

Pas masih tetap dengan desakannya meminta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menghapuskan sistem undi pos walaupun permintaan mereka supaya Borang 2 sistem undi berkenaan tidak tercapai.

Ketua Penerangan Pas Pusat, Suhaizan Kayat berkata Pas lebih menekankan penghapusan sistem undi pos kerana sistem berkenaan menimbulkan manipulasi pihak ketiga.

Sehubungan itu, beliau mahu sistem pengundian awal diperkenalkan untuk mengelakkan berlakunya sebarang penyelewengan semasa proses pengundian.

"Sebab itu saya sebenarnya tak pandang kepada Borang 2.Pada saya yang penting adalah undi pos ini mesti dimansuhkan itu sahaja, kalau kita terima Borang 2 kita terima konsep undi pos itu secara keseluruhan.”

“Tapi kepada saya undi pos ini perlu dimansuhkan, ditukar kepada proses pengundian advance vote(pengundian awal) maknanya ini pernah dicadangkan oleh SPR, maknanya dia buat advance vote(pengundian awal) maksudnya macam ni pengundi yang betul-betul kritikal pada masa itu sahaja yang dibenarkan mengundi awal”, katanya.

Suhaizan berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri di Parlimen semalam bahawa penggunaan borang 2 dalam sistem undi pos tidak akan dihapuskan.

Sebelum ini, Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub bersama 15 wakil Pas Pusat telah mengadakan pertemuan dengan SPR yang diketuai oleh Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof bersama 15 pegawainya.

Dalam pertemuan berkenaan PAs mengemukakan beberapa cadangan kepada SPR iaitu meminta supaya Borang 2 dihapuskan kerana ia merupakan faktor ketakutan kepada pengundi pos.

Suhaizan juga berkata pengundian awal yang dicadangkan hanya melibatkan pengundi yang dikategorikan sebagai kritikal seperti pelajar, anggota tentera dan juga duta-duta Malaysia yang berada di luar negara.

“Jadi kalau katakan ada satu pilihanraya maknanya mereka yang terlibat ini sahaja yang perlu buat report kepada SPR menyatakan dia pengundi disini, sini dan dia memohon untuk membuat pengundian awal,golongan ini sahaja,yang lain tak terlibat dengan masa krtikal ini mengundi seperti biasa", katanya. -TVSSelangor Tidak Akan Bayar Syabas

Kerajaan Selangor menegaskan tidak akan membayar ganti rugi kepada anak syarikat Puncak Niaga Holdings Bhd iaitu Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) berhubung pengumuman keuntungan Puncak Niaga.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Puncak Niaga dalam satu pengumuman semalam menyatakan keuntungan bersihnya meningkat sebanyak 275 peratus atau RM46.7 juta pada suku akhir 30 September lepas berikutan peningkatan pendapatan dan ganti rugi kenaikan kadar tarif air oleh kerajaan negeri itu.

“Saya ingin menjelaskan bahawa kerajaan negeri tidak pernah mempersetujui kenaikan tarif air oleh Syabas dan kami juga tidak akan membayar ganti rugi kepada Syabas atas keputusan tidak membenarkan kenaikan tarif air”, kata Tan Sri Khalid.

Beliau berkata, walaupun terdapat terma yang termaktub (bayaran ganti rugi) dalam perjanjian konsesi di antara kerajaan Selangor dan Syabas tetapi terma itu hanya dipakai jika terdapat persetujuan daripada kerajaan negeri.

Abdul Khalid, berkata pada mesyuarat lembaga pengarah, Kumpulan Darul Ehsan Bhd. amat konsisten menyatakan bahawa Syabas perlu mendapatkan persetujuan daripada kerajaan negeri dalam menentukan kadar tarif air.

“Oleh kerana tiada persetujuan dalam hal ini, maka isu ganti rugi tidak timbul”, tegasnya lagi.

Beliau berkata, kerajaan negeri berpendirian kenyataan Puncak Niaga tidak mematuhi perjanjian yang telah dibuat dan ia merupakan satu kenyataan keuntungan lebih tetapi realitinya bukan begitu, di mana syarikat itu perlu bertanggungjawab terhadap pemegang sahamnya.

Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri juga tidak akan bertanggungjawab ke atas laporan yang dikeluarkan Puncak Niaga mengenai peningkatan keuntungan itu seperti yang disiarkan media semalam. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN (TVS)Pahang Lulus Pembalakan Tanpa Pengetahuan Exco dan EIA

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh melahirkan kebimbangan dengan sikap tidak bertanggungjawab Kerajaan Negeri Pahang yang meluluskan aktiviti pembalakan di negeri itu tannpa melalui Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA).

Beliau berkata, aktiviti pembalakan seluas 42,000 ekar berkenaan bukan sahaja tidak melalui EIA, bahkan ia juga tidak mendapat kelulusan Exco.

“Saya nak tunjukkan peta, ini adalah kawasan yang telah diluluskan untuk pembalakan dalam tempoh setahun setengah di Pahang yang melibatkan dua hutan simpan,"katanya di Lobi Parlimen semalam.

“Dia punya total ialah 42 ribu ekar atau 17 ribu hektar secara total tetapi ianya dipecahkan kepada kompartmen-kompartmen yang diluluskan kurang daripada 500 hektar maksudnya tidak perlu EIA. Dan mereka melanggar sistem tanpa membuat EIA, tanpa kelulusan EXCO. Ia terlepas dari kerajaan negeri tetapi apabila kita petakan, ia kelihatan seperti ini,"katanya.

Ujar Fuziah, tindakan tidak bertanggungjawab ini akan mengakibatkan hutan yang sepatutnya menjadi tempat tadahan air menjadi gondol dan menyebabkan kejadian banjir lumpur dan banjir kilat.

Malah menurut Fuziah, sekiranya tiada kawalan yang sewajarnya dilakukan, bandar Kuantan yang kecil berbanding dengan kawasan pembalakan tersebut mungkin akan tenggelam akibat bencana alam yang tidak dijangka.

“Saya tahu, Pahang memang ada masalah dari segi penguatkuasaan dan inilah masalahnya yang akan menimpa di Pahang. Jadi setakat ini kerajaan negeri memberitahu saya, tidak mungkin berlaku,"katanya.

Namun ujar Fuziah, meskipun kerajaan negeri menafikan tindakan mereka itu, Fuziah mempunyai bukti keterlibatan kerajaan negeri dalam meluluskan kompartmen-kompartmen yang berjumlah 17 ribu hektar.

“Tapi di sini, saya ada surat kelulusan daripada Jabatan Perhutanan Pahang, mesyuarat exco dan sebagainya dan total semuanya ada di sini. Daripada Oktober 2007, Oktober 2008 dan Mac 2009. Luluskan sedikit demi sedikit dan kini menjeadi sebegitu banyak,"katanya.


Apabila Nik Abduh Menempelak Bodoh!

Saya diminta oleh beberapa orang sahabat untuk memberi pandangan tulisan Sdra Nik Abduh Nik Aziz yang tersiar di blognya bertajuk "abdul ariffahmi abdul rahman – moga awan berarak lalu".

Pada awalnya saya tidak berapa nak layan tulisan-tulisannya sebab saya tahu beliau adalah penyokong kepada idea Kerajaan Perpaduan di satu ketika sebelum ini yang sanggup menentang dan bersikap tidak beradab (biadab) kepada ayahandanya sendiri.

Namun untuk sahabat yang mengharapkan saya cuma akan sentuh beberapa kepincangan yang saya kesani di dalam tulisan anak Tok Guru ini. Kalau nak harapkan lebih dari itu, bersabar dulu, tunggu petunjuk Ilahi melalui ayat manzurahNya. Kebenaran tetap terpapar jua akhirnya. Jangan ragu.

Rencananya yang panjang lebar menggunakan stail bahasa sasterawan tetapi malang dipenuhi dengan penonjolan diri berlebihan - kononnya aku adalah sang penasihat utama dalam isu yang sedang melanda. Jangan tak tahu hal itu!

Tulisnya:

Begitulah saya jika diminta nasihat. Saya berusaha untuk yang terbaik buat sahabat dan rakan. Nasihat saya mungkin betul dan mungkin salah. Apa saya kisah atas apa yang saya tidak tahu perihal masa depan milik Allah?

Kita tidak menamakan diri kita sebagai penasihat sekalipun kita ini memikirkan kita telah mengeluarkan buah-fikiran berupa nasihat. Cukup sekadar kita menyatakan kita mengeluarkan "buah fikiran" kerana yang mengkategorikan kita memberi nasihat ialah si pendengar bukan si pemberi. Ada penyakit di dalam hati jika kita sendiri meletakkan diri kita di tempat yang kita belum tentu layak di situ.

Beliau juga berkata:

Mengapa tidak terus mengkritik Ariffahmi di depannya sebagai mana saya dan yang lain.

Anehnya, beliau sendiri tidak mengkritik orang yang dikatakan bersalah di dalam isu ini yang masing-masing maklum beliau membedilkan pelurunya kepada Husam Musa tetapi melakukan di belakang figur terbabit dengan tuduhan yang belum tentu benar:

yang pasti bersalah ialah orang yang membawa anda (kickdfella) ke Kelantan dan sedang menyuci diri membebas diri daripada anda di depan ayahanda.

Bukankah itu pemaparan watak yang hipokrit, cakapnya lain buatnya lain?

Yang ketiga ialah di akhir tulisannya di mana beliau menempelak jika ada yang yang melarang ayahnya meletak jawatan jika beliau berhasrat berbuat demikian "kerana ayahanda telah tua dan keletihan" malah menempelak dengan sesuatu tempelakan yang menepekkan ludah ke mukanya sendiri. Aduh duh duh:

Ayahanda telah tua dan keletihan. Dia telah memberi yang terbaik. Jika suatu hari dia menyebut hasrat meletakkan jawatan, jangan ada yang bodoh datang mengatakan tidak dan jangan. Jika tidak, saya akan memanggilnya, “Wahai si bodoh!”

Ia juga mengingatkan saya tentang seorang pemimpin yang disanjung tinggi oleh Nik Abduh yang menggunakan perkataan "celaka" ke atas orang lain yang kemudiannya dirinya ditimpa "kecelakaan" apabila dia dikatakan replika watak Pak Lah di dalam PAS.

Justeru itu berhati-hati memaki dan mengeluarkan kata-kata nista teristimewa untuk orang yang bergelar dari kalangan ugamawan.

Nizar Tetap MB Perak Yang Sah

Tinggi tu maknanye ataih. Takde mende yang lebih tinggi daripada tinggi. Nombor satu paling ataih ialah tinggi. Ituler yang teman paham tentang maksud tinggi.

Begitu jugaler kisahnye dengan mahkamah. Mahkamahpun ada tinggi rendah. Keputusan Mahkamah Tinggi adalah keputusan yang nombor satu sah dan tepat. Takde keputusan lain yang lebih sah selain daripada keputusan Mahkamah Tinggi. MB Nizar tetap MB Perak yang sah. ADUN Kota Seputeh di Kedah telah menjadi bekas ADUN. Begituler keputusan Mahkamah Tinggi. Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan hanya berfungsi sebagai melayan permohonan rayuan pihak yang bersalah jer. Keputusan berdasarkan kesian, bukannya berdasarkan bukti dan fakta. Mahkamah Rayuan kesian nengak rupa laku MB DPulau yang tak tentu arah hidupnye. Lebih kesian lagi nengak orang-orang UMNO yang idup deme udah tak keruan. Kulu kelo nadah tangan takde kojer. Nak noreh tak gheti. Nak ke bendang, tali ayor tak berayor. Kalo ada ayorpun, anak jantan anak dara takut ya amat lintah masuk celah kangkang. Biorler tak berpadi asaikan celah kangkang selamat. Ngago bocat lagiler deme tak sanggup. Karang celah kangkang dilanggor bocat.

Nasib baik ada Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan. Terjagaler sikit makan pakai UMNO. Kalo idak udah lama UMNO mengemih mintak sedekah. Tapi takat mana UMNO boleh bertahan? Gelombang kebangkitan rakyat semakin memuncak. Tindak tanduk Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan melayan PR semakin menaikkan rasa benci rakyat kepada UMNO. Rakyat UMNOpun getik dan malu nak ngaku yang deme tu UMNO. Awai tahun dulu dengan bangganye deme menampai stiker ‘Daulat Tuanku’ pada ceghomin keter deme. Punyaler taat setia deme pada sultan. Ler ni udah tak nampak. Apabila ditanye, malu ker? Idak aih. Apa nak dimalukan. Keme buang sebab stiker tu nyemakkan ceghomin jer. Ituler ghupe jawab deme. Agaknye orang UMNO memang dilatih nyawab macam itu. Memang UMNO derhaka ...

Tak payahler kite nunggu keputusan Mahkamah Persekutuan terhadap MB Nizar. Udah tiga minggu bersidang, tapi tetap soh. Janji nak putuskan pada 5 November 2009. Hari ni udah 26 haribulan. Esok raye. Teman sebagai rakyat Perak tetap yakin bahawa MB Nizar adalah MB Perak yang sebenor-benornye sehingga PRU 13. Walaupun MB Nizar tak boleh bagi apa-apa lagi pada rakyat Perak, dia tetap MB Perak yang sah. Mahkamah Tinggipun udah ngesahkan MB Nizar adalah MB Perak. Cuma MB DPulau yang terhegeh-hegeh merayu mintak dikasihani. Janganler bagi MB Nizar masuk pejabat MB. Nanti mati UMNO yeop.

Apa-apapun teman tetap bersyukur. Alhamdulillah kerana Allah mengurniakan kesulitan ini di Perak. Kesulitan ini semakin membuatkan pimpinan PR kembali ke alam nyata. Allah sayangkan PR. Allah tak mahu pimpinan PR menambah dosa dengan sikap hakap dan haloba. Diharapkan selepas ini, apabila PR kembali menerajui Perak, terajuler keme dengan amanah, bukannye dengan kuasa. Jangan jadi seperti dulu, MB Nizar untuk PAS, Nga & Ngeh untuk DAP dan PKR apa ada? Itu pasallah deme lompat. Padan muka kome.

Esok kite raye weh. Selamat Hari Raya Eidul Adha kepada semua pembaca ... Maaf zahir & batin. -dango mamamat