25 Sep 2014

10 Exco Baru Selangor Angkat Sumpah Esok

Menteri Besar Selangor, Azmin Ali berkata Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah perkenan untuk menerima pelantikan Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) yang baharu.

Seramai 10 Exco yang telah disenaraikan itu akan mengangkat sumpah di Istana Alam Shah pada Jumaat.

"Saya telah persembahkan nama-nama yang akan dilantik sebagai Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) kepada Tuanku.

"Alhamdulillah baginda telah memperkenankan senarai yang telah saya persembahkan. Saya akan umumkan nama mereka esok," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Sultan Selangor selama lebih satu jam di Istana Mestika di sini pada Khamis.

Azmin berkata, beliau mengekalkan jumlah pembahagian kerusi exco yang digunapakai sebelum ini, iaitu empat daripada PAS, Parti Keadilan Rakyat (tiga) dan DAP (3).


Adun PAS, Saari Sungib Tolak Jawatan Exco Selangor

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Klang, Saari Sungib sedia menarik diri sekiranya beliau dicalonkan sebagai exco Selangor baharu yang akan mengangkat sumpah pada Jumaat.

Beliau berkata, jawatan sebagai panel penasihat bagi memantau pengagihan dana dan pentadbiran syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC) di Selangor yang telah diberikan kepadanya sebelum ini sudah memadai.

"Saya akan tarik diri sekiranya nama saya tersenarai sebagai exco. Semalam (Rabu) pun saya secara peribadi telah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada menteri besar supaya tidak meletakkan nama saya dalam barisan exco," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Menurutnya, selain Exco, tugas sebagai Adun juga boleh menjadi 'check and balance' kepada polisi yang dilaksanakan oleh Pakatan Rakyat di Selangor.

"Seperti yang sudah saya lakukan selama dua penggal menjadi Adun di Selangor, kita mahu memastikan tiada ketirisan berlaku, semua polisi yang dilaksanakan dapat mencapai tahap pelaksanaan hingga 90 peratus. Semua bantuan yang dijanjikan harus sampai kepada golongan sasar seperti yang ditetapkan.

"Prinsip ini akan saya teruskan dan kami sedia menjadi penasihat kepada kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar Selangor baharu, Azmin Ali," katanya.

Justeru, beliau berharap supaya kepimpinan menteri besar baharu dapat meneruskan legasi pentadbiran yang ditinggalkan Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Kita berharap Azmin dapat membawa Selangor terus maju dan mengumpul lebih banyak rizab tunai yang dapat membantu rakyat kurang berkemampuan di negeri ini.

"Dalam masa yang sama, polisi sedia ada diteruskan dan ditambah baik serta kerjasama dengan kerajaan pusat dapat diteruskan terutamanya dalam melibatkan kepentingan rakyat Selangor," katanya.

Sejak Rabu, terdapat beberapa senarai nama yang didakwa barisan Exco Selangor yang baharu tersebar di laman sosial. Nama Saari dan Adun Morib, Hasnul Baharuddin dikatakan tersenarai sebagai exco yang mengangkat sumpah di Istana Alam Shah, Klang pada Jumaat.

Sebelum ini, Saari dan Hasnul telah menandatangani akuan bersumpah (SD) menyatakan sokongan mereka kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail supaya dilantik sebagai menteri besar Selangor untuk menggantikan Khalid.

Bagaimanapun tindakan tersebut mendapat kecaman beberapa pihak termasuk Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan pimpinan PAS yang menyifatkannya sebagai pengkhianatan kepada parti dan bertentangan dengan keputusan yang diputuskan oleh Majlis Syura Ulama yang menyokong agar Khalid dikekalkan sebagai menteri besar.
-mstar


BERITA TERKINI

Menteri Besar Selangor Azmin Ali menafikan bahawa komposisi exco negeri kekal dengan empat exco PAS dan masing-masing tiga dari PKR dan DAP.

“Laporan media mengenai pengagihan kuota ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri adalah tidak tepat kerana proses rundingan masih berjalan,” katanya di Twitter beliau sebentar tadi.

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINIJUHAM Tangkap "Pengundi Hantu" Di PRK Pengkalan Kubor


PRK N01 PENGKALAN KUBOR: Kenyataan Media JUHAM - "Pengundi Hantu"

1) JUHAM menerima aduan daripada petugas pilihanraya PAS di UPU Bendang Pa'yong, Pengkalan Kubor tentang seorang pengundi yang disyaki bukan warganegara Malaysia, namun mempunyai kad pengenalan dan passport Malaysia.

2) Peguam-peguam JUHAM yang bertugas di situ dengan serta-merta menahan dan menyoal-siasat pengundi terbabit serta menyemak kad pengenalan serta passport beliau. Pengundi tersebut asalnya diiringi oleh Penghulu Kampung Bendang Pa'yong. Namun setelah menyedari kehadiran peguam JUHAM, penghulu tersebut terus melarikan diri dan meninggalkan pengundi tersebut.

3) Keraguan semakin memuncak apabila ketika disoal peguam JUHAM, pengundi tersebut langsung tidak tahu berapa nombor Kad pengenalan beliau, berapa umur beliau dan di mana alamat beliau di Pengkalan Kubor.4) Malah yang lebih aneh adalah pengundi tersebut juga tidak tahu apakah nama Dun tempat beliau mengundi undi ini dan apakah nama tempat UPU beliau mengundi.

5) Namun, pengundi tersebut mengaku bahawa beliau memangkah calon Barisal Nasional.

6) Berdasarkan rekod di dalam passport beliau, beliau kerap berulang-alik ke Thailand. Apabila ditanya, beliau mengesahkan keluarga beliau menetap di Thailand dan kali pertama beliau mengundi adalah ketika pilihanraya umum ke-13 baru-baru ini.

7) Justeru JUHAM menyeru kepada semua petugas-petugas pilihanraya untuk lebih berwaspada dan cakna dengan individu-individu yang mencurigakan. Sekiranya wujud individu yang mencurigakan, petugas-petugas diminta untuk segera melaporkan kepada peguam JUHAM yang bertugas.

Noorazmir Zakaria
PENGARAH JABATAN UNDANG-UNDANG & HAK ASASI MANUSIA

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[LIVE] PRK Pengkalan Kubor - Gambar & Video


Sebanyak 11 pusat mengundi bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor dibuka mulai 8 pagi ini bagi membolehkan sebanyak 23,929 orang pengundi biasa menunaikan tanggungjawab mereka.

Kesemua pusat mengundi itu akan ditutup pada pukul 5 petang ini.

Penjumlahan undi dijangka bermula sebaik pusat mengundi ditutup dan akan dilakukan di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Biji Wangsa di sini.

Terdapat 45 saluran mengundi bagi PRK itu membabitkan 11 buah sekolah iaitu Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kubor 1, Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kubor 2, Sekolah Menengah Ugama (Arab) Meheliah Geting, Sekolah Kebangsaan Geting (1).

Sekolah Kebangsaan Simpangan, Maktab Rendah Sains MARA Tumpat, Sekolah Kebangsaan Bunohan, Sekolah Kebangsaan Sri Neting, Sekolah Kebangsaan Bendang Pa' Yong, Sekolah Kebangsaan Teluk Jering dan Sekolah Menengah Kebangsaan Geting.

LINTAS LANSUNG
dari pelbagai sumber, MSTAR, mkini, TMI, harakahdaily, mutaligat dll

4.00 petang - Peratus keluar mengundi, 72 peratus

3.00 petang - Peratus keluar mengundi, 69 peratus (16,530 pengundi)

2.00 petang - Peratus keluar mengundi, 64 peratus (15,443 pengundi)

1.00 petang - Peratus keluar mengundi, 60 peratus (14,578 pengundi)

12.30 tengahari - Ketegangan belaku di kawasan daerah mengundi Geting yang merupakan kawasan ‘panas’ setiap kali pilihan raya berikutan tindakan segelintir penyokong fanatik parti-parti bertanding.

Caci maki dan kata-kata kesat mewarnai hari pengundian apabila mereka saling melemparkan fitnah kepada parti lawan dengan pelbagai jolokan seperti ‘PAS parti barua’, ‘BN parti fitnah’, ‘BN bodoh’, ‘PAS celaka’ dan ‘hancur BN’. -FMT

12.15 tengahari - Calon Bebas beliau sudah 'menang' kerana semua pengundi menggunakan pen. Beliau menggunakan lambang pen dalam pilihan raya kali ini.

-mstar 12.15 tengahari - Ketua Polis Kelantan Datuk Mazlan Lazim berkata proses pengundian berjalan secara tenang dan terkawal. Beliau yakin keadaan ini akan berterusan sehingga proses pengundian tamat pada pukul 5 petang.

12.00 tengahari - Peratusan keluar mengundi, 54 peratus (12,945 pengundi).

11.45 pagi : Menurut SPR, sebanyak 43 peratus atau 10,367 pemilih telah keluar mengundi sehingga pukul 11 pagi.

10.45 pagi : Kira-kira 27 % pengundi telah membuang undi di kesemua 11 pusat pengundian pada PRK Pengkalan Kubor. Demikian kenyataan yang dikeluarkan oleh SPR.

9.15 pagi : Cuaca di Pengkalan Kubor di awal pagi ini kelihatan baik dan cerah. Ini membolehkan para pengundi keluar membuang undi tanpa masalah. SPR menjangkakan 70 % pengundi akan membuang undi hari ini.

8.58 pagi - Calon BN, Mat Razi Mat Ail tiba di SK Simpangan untuk membuang undi. Beliau keluar dari pusat mengundi. Beliau berkata keadaan tenang dan terkawal.

8.20 pagi - Keadaan di SK Simpangan masih tenang dan terkawal walaupun kehadiran pengundi semakin ramai.

8.12 pagi - Calon PAS bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor Wan Rosdi Wan Ibrahim selesai membuang undi awal pagi ini.

8.02 pagi - Calon PAS hadir ke pusat mengundi diiringi Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob, Siti Zailah.

8.00 pagi - Semua pusat mengundi dibuka untuk proses membuang undi.

7.55 pagi - Keadaan di SMK Simpangan masih tenang. Ramai petugas dan media sedang menunggu ketibaan calon.

7.50 pagi - Pengundi yang datang awal dan telah membuat semakan daftar pemilih dibenarkan masuk ke perkarangan pusat mengundi dan beratur sementara menunggu proses pengundian bermula.

7.35 pagi - Ketua Dewan Muslimat PAS Siti Zailah Yusof tiba untuk memberi sokongan kepada calon PAS. 7.30 pagi - Petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan pemantau mula memasuki perkarangan tempat mengundi. Polis mengawal di bahagian luar pusat pengundian.


akan dikemaskinikan setiap 15 minit. Harap refreshIKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[PENGAJARAN] Kisah Seorang Ibu Membeli Kambing Untuk Qurban

Seorang pedagang haiwan qurban berkisah tentang pengalamannya:

Seorang ibu datang memperhatikan dagangan saya. Dilihat dari penampilannya sepertinya tidak akan mampu membeli. Namun tetap saya cuba hampiri dan menawarkan kepadanya, “Silakan bu…”, lantas ibu itu menunjuk salah satu kambing termurah sambil bertanya,”kalau yang itu berapa Pak?”.

“Yang itu 700 ribu (RM190) bu,” jawab saya. “Harga terrendahnya berapa?”, Tanya kembali si Ibuu. “600 (RM160), harga itu untung saya kecil, tapi tak apalah…… . “Tapi, uwng saya hanya 500 ribu (RM130), boleh pak?”, pintanya. Waduh, saya bingung, karena itu harga modalnya, akhirnya saya berbincang dengan teman sampai akhirnya diputuskan diberikan saja dengan harga itu kepada ibu tersebut.

Sayapun mengantar haiwan qurban tersebut sampai kerumahnya, begitu tiba dirumahnya, “Astaghfirullah……, Allahu Akbar…, terasa menggigil seluruh badan kerana melihat keadaan rumah ibu itu.

Rupanya ibu itu hanya tinggal bertiga, dengan ibunya dan seorang anak lelaki dirumah usang berlantai tanah tersebut. Saya tidak nampak pun tilam, kerusi di ruangtamu, apalagi perabot mewah atau barang-barang elektronik,. Yang terlihat hanya katil kayu beralaskan tikar dan bantal lusuh.

Diatas katil, tertidur seorang nenek tua kurus. “Mak…..bangun mak, ni.. lihat saya bawa apa?”, kata ibu itu pada nenek yang sedang tidur sampai akhirnya terbangun. “Mak, saya sudah belikan emak kambing buat qurban, nanti kita hantar ke Masjid ya mak….”, kata ibu itu dengan penuh kegembiraan.

Si nenek sangat terkejut meski nampak bahagia, sambil membelai kambing, nenek itu berucap, “Alhamdulillah, akhirnya kesampaian juga kalau emak mau berqurban”.

“Ni Pak, wangnya, maaf ya kalau saya menawar harga kambing ini terlalu murah, kerana saya hanya tukang cuci di kampung sini, saya berusaha mengumpulkan wang untuk beli kambing yang akan diniatkan buat qurban atas nama ibu saya….”, kata ibu itu.

Kaki ini bergetar, dada terasa sesak, sambil menahan titis air mata, saya berdoa, “Ya Allah…, Ampuni dosa hamba, hamba malu berhadapan dengan hamba-Mu yang pasti lebih mulia ini, seorang yang miskin harta namun kekayaan imannya begitu luar biasa”.

“Pak, ini sedikit wang upah menghantar kamibng itu…”, panggil ibu itu,” sudah bu, biar tambang kendaraanya saya yang bayar’, kata saya.

Saya cepat pergi sebelum ibu itu tahu kalau mata ini sudah basah kerana tak sanggup mendapat teguran dari Allah yang sudah mempertemukan dengan hambaNya yang dengan kesabaran, ketabahan dan penuh keimanan ingin memuliakan orang tuanya…….

Untuk mulia ternyata tidak perlu harta berlimpah, jawatan tinggi apalagi kekuasaan, kita dapat belajar keikhlasan dari ibu itu untuk menggapai kemuliaan hidup. Berapa banyak diantara kita yang diberi kecukupan penghasilan, namun masih saja ada kengganan untuk berkurban, padahal boleh jadi harga handfon, tablet, jam tangan, tas, ataupun aksesoris yang menempel di tubuh kita harganya jauh lebih mahal dibandingkan seekor haiwan qurban. Tak kira lagi perabot rumah dan kereta. Namun selalu kita sembunyi dibalik kata tidak mampu atau tidak dianggarkan. -Aidil HeryanaIKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI