3 Sep 2009

Era Najib Altantuya : Sayonara MCA BN - 600 Sertai PKR Sabtu Ini

Lebih 600 ahli MCA dari negeri Perak dijangka menyertai Parti Keadilan Rakyat pada satu majlis di Ipoh Sabtu ini.

Bekas ahli parlimen Lumut dari MCA Dr. Yap Yit Thong berkata kebanyakan ahli MCA itu adalah anggota perwakilan dari beberapa bahagian di negeri itu terutamanya dari Lembah Kinta.

Menurut Dr. Yap kebanyakannya adalah ahli MCA dari bahagian Ipoh Barat, Ipoh Timur, Kampar, Tambun dan Batu Gajah iaitu di Lembah Kinta manakala yang lainnya dari Taiping dan Lumut.

Beliau berkata perkembangan mutakhir parti itu terutama pergeseran antara presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Kiat dan timbalannya Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek mendorong mereka ma engambil keputusan untuk meninggalkan parti itu.

"Mereka datang secara sukarela, dan dengan sukerela menerima falsafah perjuangan PKR. Mereka percaya sistem dua parti adalah jalan penyelesaian terbaik mengatasi kecelaruan politik hari ini," kata Dr. Yap.

Dr. Yap berkata mereka kecewa dengan pergolakan dalaman parti itu yang jelas mencemar nama baik parti yang mereka sertai sejak sekian lama itu.

Katanya mereka akan diperkenalkan kepada pemimpin tertinggi PKR terutama Ketua Umum parti itu Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin Pakatan Rakyat pada satu ceramah umum di Ipoh, Sabtu ini.

Dr. Yap yang menyertai PKR bulan lalu bersama-sama bekas naib presiden MCA Datuk Chua Jui Meng berkata semua ahli terbabit menyertai parti itu secara sukarela tanpa mengenakan sebarang janji atau syarat terhadap kemasukan mereka.

Beliau juga berkata kebanyakan ahli yang ditemuinya sedang memerhatikan perkembangan yang akan berlaku pada mesyuarat agung tergempar MCA tidak lama lagi.

Dr. Yap berkata mereka sudah bertekad untuk meninggalkan parti itu tanpa mengambilkira samada keputusan itu berpihak kepada Ong atau Dr. Chua. -TVAEra Najib Altantuya : Tindakan Polis Yang Terlampau Diselar

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menyelar tindakan polis menahan ADUN Pakatan Rakyat yang mahu mengadakan sidang DUN di bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Guan Eng berkata polis telah bertindak kasar terhadap Pakatan Rakyat namun mengambil pendekatan lemah-lembut terhadap sekumpulan penunjuk perasaan pro-BN yang juga berhimpun pada hari yang sama di lokasi yang sama.

“Kami tidak faham mengapa polis menahan Adun yang telah dipilih oleh rakyat. Mereka menahan wakil rakyat yang telah dipilih secara demokratik ketika cuba menjalankan tugas tetapi dalam masa sam mereka tidak menahan sekumpulan orang awam yang berdemostrasi meyokong Barisan Nasional Perak dan Datuk Zambry. Mengapa mereka tidak menahan penyokong Zambry?,” katanya.

Dalam keghairahan polis menghalang sidang DUN itu, Adun Malim Nawar Keshvinder Singh cedera di kepala sehingga memaksa beliau mendapatkan rawatan kecemasan di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.

Seperti dalam lagak gusti, Keshvinder yang ditahan polis dicampak ke jalan sehingga kepalanya terhantuk ke jalannya menyebabkan tengkoraknya retak.

Tidak cukup dengan itu, kepalanya ditekan dengan kaki sementara perutnya ditendang-tendang. Beliau tergapai kesesakan nafas apabila polis menjerut lehernya dengan tali leher.
“Semasa proses tahanan mereka melakukan kesalahan meraka sangat ganas dan mencampak saya ke jalan dan memijak kepala saya dan menarik tali leher sehingga saya tidak boleh bernafas. Sehingga kini anda boleh dengar suara saya tidak jelas. Saya menjerit meminta tolong namun suara saya tidak keluar kerana di cekik.Saya hanya dengar mereka kata bawa gari.

“Dalam seminit dua baru saya digari dan kemudiannya dibangunkan dari jalan, barulah saya boleh bernafas dengan baik. Kecederaan ini saya alami kerana dihentak ke jalan sewaktu merak mencampak saya ke jalan. Ia sangat kasar saya tidak jangka mereka melayan ADUN sebegitu rupa,” katanya.

Walaupun beliau agak terkejut dengan kejadian dipukul polis itu namun ia tidak sama-sekali mematahkan semangatnya untuk membela rakyat negeri Perak.

Keshvinder yang juga seorang peguam berkata sebagai seorang rakyat yang selama ini patuh kepada undang-undang tindakan polis itu bukan sahaja memerlukan jawapan tapi ia juga menuntut tindakan yang setimpal.

“Sekarang selepas saya keluar daripada hospital akan terus ke balai polis untuk membuat satu laporan polis terhadap yang terlibat kerana tahan dengan biadap dan menghina saya,” katanya.

Selain dari Keshvinder, turut ditahan adalah ADUN Sitiawan, Datuk Ngeh Koo Ham, dan Adun Simpang Pulai, Chan Ming Kai ditahan sewaktu cuba mengadakan sidang DUN.

Sementara itu ADUN Pasir Panjang Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata tindakan Keshvinder itu semata-mata untuk melindunginya dari diambil tindakan oleh polis setelah Datuk Ngeh Koo Ham ditahan terlebih dahulu.

Nizar yang menghargai pengorbanan Keshvinder itu berkata tanpa bantuan adun Malim Nawar itu semalam beliau juga turut menjadi mangsa kekejaman polis.

“Ini satu bukti yang mana rakyat Malaysia tidak selamat walaupun kita berniat tuk laksanakan tugasa sebagai wakil rakyat. Saya rasa ketu polis berkenaan marah saya berucap dan mengarahkan kakitangannya seolah-oleh mengejar saya. Ketika itu Keshvinder cuba menghalang dan dia dikasari dan dijatuhkan

“Keshvinder telah mengorbankan nyawanya untuk mempertahankan saya jika tidak saya turut digari. Jadi ia adalah pengorbana dari Keshvinder sebagai Pakatan Rakyat kita bersama setiap masa,” katanya.

Nizar juga berharap dengan laporan polis yang akan dibuat Keshvinder kelak satu siasatan dapat dijalankan segera bagi mencari kebenaran dan pada masa sama satu tindakan tegas diambil terhadap anggota terbabit. -TVAEra Najib Altantuya - Buah Pala Iktibar Untuk Semua

Kerajaan Negeri Pulau Pinang menghulurkan rasa simpati kepada penduduk Kampung Buah Pala, namun berkata perobohan kampung tersebut bukan lagi tanggungan kerajaan negeri kerana wakil penduduk telah menolak semua jalan penyelesaian yang ditawarkan.

Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata kerajaan negeri sedaya-upaya mencari jalan penyelesaian termasuk ganti-rugi ex-gratia RM8,000 ringgit serta pampasan rumah teres dua tingkat bernilai RM500,000 kepada penduduk-penduduk yang layak menerimanya.

Beliau bagaimanapun menyatakan kekesalan terhadap penduduk yang enggan menerima tawaran tersebut, disebalik menyedari bahawa perobohan tersebut telah diluluskan dan telah diarahkan oleh mahkamah.

"Mahkamah telah meluluskan perobohan itu, dan penduduk telah pun mencapai satu persetujuan dengan pemaju dan polis untuk keluar dari kawasan Kampung Buah Pala. Lantas, kerajaan negeri tidak terlibat dalam memaksa mereka ini berpindah. Samada kita suka atau tidak, perintah berpindah itu adalah perintah mahkamah," kata Guan Eng.

Guan Eng sebelum ini menegaskan bahawa tawaran rumah terus dua tingkat dari pemaju, Nusmestro Ventures (P) Sdn Bhd, adalah lumayan, lebih-lebih di negeri kecil Pulau Pinang.

Setakat ini, kira-kira 24 orang penduduk yang bersetuju dengan pampasan tersebut. Menurut wakil penduduk, 20 dari 24 penduduk terbabit tetap mahu melawan kerajaan negeri walaupun bersetuju dengan pampasan itu.

Guan Eng berharap semua pihak mengambil iktibar dari perobohan Kampung Buah Pala ini. Tambah beliau lagi, tiada sesiapa yang boleh melanggar perintah dan keputusan mahkhamah dan sesiapa yang melanggarnya pasti akan menerima padah.

Mengulas mengenai kritikan wakil penduduk terhadap Pakatan Rakyat, Guan Eng berkata MIC sekadar bermain politik kerana parti perkauman itu sendiri menyedari bahawa mereka tidak boleh melawan perintah mahkamah.

Guan Eng sebelum ini mempersoalkan keikhlasan MIC yang dikatakan mahu membeli tanah Kampung Buah Pala pada nilai RM3.2 juta ringgit. Sehingga perobohan hari ini, tiada perkembangan susulan mengenai RM3.2 juta ini. -TVAKapal Selam Scorpene Mengimbau Altantuya (updated)

Akhirnya kapal selam yang 'popular' dari jenis Scorpene ini tiba juga di tanah air walaupun ia sepatutnya telah tiba pada 25 januari lalu.

Ketibaan kapal selam pertama Tentera Laut Diraja Malaysia, KD Tunku Abdul Rahman, di pangkalan KD Sultan Abdul Aziz Shah, di Pulau Indah di Pelabuhan Kelang hari ini disambut oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin yang disertai Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah selaku Kapten Yang Dipertua TLDM, Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Isu kapal selam - Altantuya - Komisen RM500 juta ini juga digazetkan di Parlimen. Altantuya Sharibuu @ Aminah Abdullah berusaha membawa kapal selam pertama negara hingga mengorbankan nyawa beliau pada Oktober 2006. Replika kapal selam Scorpene telah diarak semasa penamaan calon pilihanraya kecil Bukit Gantang.

Berikut ialah sedutan perbahasan antara TPM/Menteri Pertahanan masa itu Dato' Sri Najib Razak dengan ahli parlimen. Sama-sama hayati :


DEWAN RAKYAT PARLIMEN KEDUABELAS
PENGGAL PERTAMA
MESYUARAT PERTAMA

Bil. 10
Rabu 14 Mei 2008 (Gazet lengkap di sini)

4.30 ptg.
Menteri Pertahanan [Dato’ Sri Haji Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak]:
Tuan Yang di-Pertua, terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kepada Tuan Yang di-Pertua kerana memberi penjelasan mengenai kelewatan saya sedikit dalam Dewan ini, kerana saya sudah lama menunggu sebenarnya. Saya terpaksa keluar sekejap. Tidak usahlah besarkan sangat perkara ini… [Disampuk]

Tuan Yang di-Pertua, terlebih dahulu saya mengucap terima kasih kepada semua Ahli Yang Berhormat yang telah mengambil bahagian dalam perbahasan perkara-perkara di bawah bidang tugas Kementerian Pertahanan semasa membahaskan Titah Ucapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Saya akan menjelaskan perkara-perkara yang telah dibangkitkan.

Isu pertama yang saya ingin sentuh adalah berkaitan dakwaan rasuah dalam perolehan kapal selam Scorpene – dua buah dan pesawat pejuang Sukhoi – 18 buah. Kementerian Pertahanan menegaskan bahawa tuduhan yang dibuat oleh Ahli Yang Berhormat Permatang Pauh ini, adalah tidak berasas sama sekali… [Tepuk] Di sini pihak Kementerian Pertahanan ingin memaklumkan bahawa pembelian kelengkapan Angkatan Tentera Malaysia, dibuat mengikut tatacara pelaksanaan kontrak-kontrak perolehan peralatan pertahanan negara.

Ia melibatkan pelbagai peringkat kelulusan termasuk Jawatankuasa Teknikal dan Jawatankuasa Rundingan Harga. Setelah penilaian yang teliti dibuat, demi memastikan perolehan tersebut menepati keperluan ATM. Selain itu rujukan juga dibuat kepada Jabatan Peguam Negara, bagi mendapatkan kelulusan ke atas klausa-klausa kontrak tersebut. Semua terma dan kelulusan untuk rundingan terus dikemukakan kepada Kementerian Kewangan dan kontrak hanya akan ditandatangani selepas kelulusan Kementerian Kewangan. Saya ingin menegaskan di Dewan yang mulia ini, bahawa kaedah perolehan kelengkapan ATM yang dibangkitkan, telah dilaksanakan mengikut tatacara perolehan kerajaan.

Sehubungan dengan dakwaan yang dibuat oleh Ahli Yang Berhormat Permatang Pauh bahawa Syarikat Premica Sdn. Bhd. menerima komisen Euro114.96 juta atau RM530 juta berkaitan dengan pembelian kapal selam Scorpene. Kementerian Pertahanan menegaskan, bahawa kerajaan tidak ada dan tidak pernah membayar sebarang komisen sama ada secara langsung atau tidak langsung, kepada syarikat berkenaan…

Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail [Permatang Pauh]: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Menteri.

Dato’ Sri Haji Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak: Perolehan kapal selam tersebut... Boleh saya habiskan? Kemudian saya bagi. Perolehan kapal selam tersebut telah dibuat secara runding terus selaras dengan tatacara perolehan kerajaan, dengan syarikat pembuat iaitu Perancis dan Sepanyol yang telah mendapat persetujuan kerajaan masingmasing. Kontrak perolehan kapal selam ini telah ditandatangani pada 5 Jun 2002 oleh Kerajaan Malaysia dengan Syarikat DCNS Perancis dan Syarikat Navatia Sepanyol selaku pembekal kapal selam dan Premica Sdn. Bhd. sebagai project service provider, dengan izin, Tuan Yang di-Pertua.

Nilai kontrak ini ialah kesemuanya Euro1.84 bilion. Skop kontrak ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu bahagian pertama, antara Kerajaan Malaysia dan Syarikat DCNS Perancis dan Navatia Sepanyol merangkumi perolehan dua buah kapal selam jenis Scorpene Package Integrated Logistic Support dan latihan untuk warga kapal selam Scorpene. Nilai bahagian ini ialah Euro999.15 juta.

Bahagian kedua, antara Kerajaan Malaysia dengan Premica Sdn. Bhd. merangkumi perkhidmatan koordinasi dan sokongan kepada pasukan projek kapal selam TLDM di Shcherbugh, Perancis dan Catagena, Sepanyol serta pelatih-pelatih kapal selam di Brass, Perancis. Nilai bahagian ini ialah Euro114.96 juta.

Kerajaan tidak membuat sebarang rundingan pembelian dengan Syarikat Premica
Sdn. Bhd. Syarikat Premica Sdn. Bhd. yang didakwa terlibat dalam pembelian dan menerima komisen sebenarnya diberi kontrak menyediakan perkhidmatan sokongan atau service provider dan koordinasi untuk tempoh enam tahun.

Selain itu, segala perbelanjaan untuk projek kapal selam ini dapat dikawal dan dijadualkan, manakala perbelanjaan di luar jangka atau cost overrun dapat dielakkan memandangkan pelaksanaan projek perolehan kapal selam memakan tempoh masa yang panjang iaitu selama enam tahun, serta melibatkan bilangan seramai 213 anggota yang terdiri daripada pegawai dan pelatih. Nilai kontrak tersebut adalah sebanyak Euro114.96 juta yang dibayar secara berperingkat mengikut kemajuan projek kapal selam. Sehingga kini sebanyak Euro95.54 juta atau 83.11% telah dibayar kepada syarikat tersebut.

Untuk makluman, kapal selam pertama iaitu KD Tuanku Abdul Rahman telah siap dibina dan sedang menjalani ujian laut ataupun supply sea internal trial, dengan izin, Tuan Yang di-Pertua. Kapal selam pertama ini perlu menjalani beberapa lagi ujian sebelum ianya diserahkan kepada TLDM, dijangka pada 25 Januari 2009. Dari segi peratus pembinaan kapal selam ini telah mencapai 88.4%, manakala kapal selam kedua telah dipasang dengan semua peralatan dan sistem. Kini pembekal sedang giat membuat ujian ataupun harbor acceptance trial dan integrasi sistem.

Dari segi peratus pembinaan, kapal selam ini telah mencapai 81%. Ianya akan diserahkan kepada TLDM pada 25 Oktober 2009. Syarikat Premica Sdn. Bhd. adalah dimiliki oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera atau LTAT Boustead Holdings Berhad dan KS Ombak Laut Sdn. Bhd. Perkhidmatan sokongan dan koordinasi yang disediakan adalah seperti berikut:

Skop kerja perkhidmatan sokongan:
(i) menyediakan kemudahan kediaman berserta kelengkapan untuk team project bagi 27 keluarga pegawai di Perancis dan Sepanyol untuk tempoh enam tahun;
(ii) menyediakan pejabat urusan dan kediaman berserta kelengkapan bagi krew kapal TLDM seramai 156 orang dan 30 staf penyelenggaraan pangkalan untuk tempoh empat tahun di Perancis dan Sepanyol;
(iii) menyediakan insurans kesihatan bagi anggota serta keluarga team project dan krew kapal selam di Perancis dan Sepanyol;
(iv) membayar elaun-elaun harian dan elaun krew kapal selam sebanyak Euro50 sehari untuk tiga tahun pertama dan Euro60 sehari seorang untuk tiga tahun kedua;
(v) membiayai kos penerbangan pergi dan balik bagi setiap krew kapal selam untuk balik bercuti ke Malaysia bagi setiap empat bulan atau tiga kali setahun; dan
(vi) lain-lain keperluan team project dan krew kapal selam di Perancis dan Sepanyol.

Bagi skop kerja perkhidmatan koordinasi pula bertanggungjawab:
(i) memastikan penyertaan syarikat Malaysia dalam pembinaan dan membantu syarikat-syarikat Malaysia yang berpotensi untuk menyertai program off-set;
(ii) membantu kontraktor utama dalam memberi maklumat tentang prosedur kerajaan berhubung pelaksanaan kontrak;
(iii) menyelaras latihan krew kapal selam antara kontraktor dengan kerajaan; dan
(iv) menyediakan laporan koordinasi setiap bulan.


Tuan Yang di-Pertua: Sila.

Datin Seri Dr. Wan Azizah binti Wan Ismail [Permatang Pauh]: Terima kasih Yang di-Pertua dan terima kasih Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri, merangkap Menteri Pertahanan. Nampak gayanya macam semuanya... , pembelian kapal selam Scorpene ini yang berharga begitu mahal boleh diberi jawapan seperti mana yang telah diberikan, tetapi saya ingin penjelasan daripada Yang Amat Berhormat mengenai pembelian tiga buah kapal selam ini kalau dibandingkan menurut sumber majalah pertahanan antarabangsa James Defence Weekly, Perancis telah menjual kapal ini kepada Chile, India dan Malaysia dengan harga yang berbeza.

Chile pada kontrak tahun 1997 membeli dua buah dengan harga USD250 juta sebuah berbanding dengan India kontrak tahun 2005 membeli enam buah dengan harga USD540 juta sebuah. Malaysia kontrak pada tahun 2002 membeli dua buah kapal selam ini dengan harga RM580 juta sebuah.

Mengenai penjualan Scorpene kepada India menurut satu rencana James Defence Weekly terbitan 17 Ogos 2007, harga USD540 juta ini ditawarkan kepada India termasuk penalty fee. Kemudiannya menurut James Navy International edisi 23 September 2007, Perancis bersetuju membatalkan penalty fee tersebut. Maka dengan itu harga sebuah kapal selam Scorpene yang dijual kepada India sebenarnya ialah hanya USD400 juta sebuah.

Manakala menurut kontrak penjualan kapal selam tersebut dengan Malaysia... [Bercakap dengan nada perlahan] ...Gemilang dan terbilang. Perancis menjual dua buah kapal selam tersebut Scorpene dengan harga USD580 juta sebuah dengan pakej yang hanya menawarkan program latihan yang telah disebutkan oleh Yang Amat Berhormat Menteri dengan menggunakan kapal selam jenis Agosta 70 secara percuma kepada kelasi-kelasi TLDM.

Apakah yang telah disebutkan tadi itu termasuk juga tetapi ini dikatakan percuma. Amat nyata bahawa terdapat tawaran harga yang berbeza antara Malaysia, Chile dan India. Saya ingin penjelasan mengapakah kita harus membayar harga sebuah kapal selam Scorpene dengan kadar harga yang lebih tinggi. Apakah keistimewaannya? What we are paying for, apakah yang kita bayar? Ini duit rakyat.

Berbanding Chile kita terpaksa membayar melebihi dua kali ganda iaitu melebihi UDS230 juta. Bagi dua buah kapal selam Scorpene kita membayar melebihi USD460 juta.

Manakala berbanding dengan India yang menjalinkan kontrak tiga tahun kemudian, kalau dikatakan dulu Chile beli pada tahun 1997 dan kita beli pada tahun 2002, tetapi India yang beli pada tahun 2005, kita masih membayar melebihi USD180 juta bagi sebuah kapal selam Scorpene.


Dengan demikian kita terpaksa membayar melebihi USD360 juta berbanding dengan India. Tidakkah ini petanda bahawa terdapat hanky panky, dengan izin dalam urusan pembelian kapal selam Scorpene yang memerlukan penyiasatan rapi menerusi penubuhan satu suruhanjaya bebas?

Saya hendak bertanya juga, tidak termasuk dalam apa Yang Amat Berhormat Menteri telah mengatakan mana-mana kapal selam adalah memerlukan maintenance. Apakah maintenance ini termasuk dalam package ataupun mesti ditawarkan kepada company, syarikat-syarikat lain untuk menjaga maintenance ini. Terima kasih.


Era Najib Altantuya :Tidak Wajar Menteri Bela Ektremis - Xavier

Pakatan Rakyat memfailkan satu laporan polis terhadap Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein ekoran campurtangan beliau dalam siasatan polis.

Laporan polis ini dibuat berikutan tindakan Hishamuddin Hussein memintas siasatan polis dengan mengadakan pertemuan dengan penganjur tunjuk perasaan 'kepala lembu' di Shah Alam minggu lalu.

Exco Selangor Xavier Jeyakumar, Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Klang Charles Santiago dan Ahli Parlimen Kota Raja Dr Siti Mariah Mahmud membuat aduan tersebut ke Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya, jam 12.30 tengahar tadi.

Pakatan Rakyat berkata campurtangan ini adalah penyalahgunaan kuasa yang besar dan boleh mempengaruhi siasatan polis keatas isu ini, lebih-lebih lagi apabila Hishamuddin mengambil pendirian tanpa menunggu hasil siasatan polis.

"Satu siasatan bebas perlu diwujudkan segara bagi menyiasat tindakan Menteri Dalam Negeri mencampuri siasatan polis berhubung tindakan tunjuk perasaan kepala lembu tempoh hari. Jelas sekali ini adalah penyalahgunaan kuasa," kata Xavier di perkarangan IPD Petaling Jaya.

Dalam kejadian 28 Ogos lalu, segerombolan individu mengadakan tunjuk perasaan di luar bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) sambil mengheret kepala seekor lembu, menendang dan meludah kepala itu sebagai bantahan kepada pemindahan sebuah kuil lama dari Seksyen 19 Shah Alam ke Seksyen 20 Shah Alam.

Tunjuk perasaan itu dikecam pelbagai pihak sebagai menghasut kepada perbalahan agama dan bersifat provokasi. Ketika polis mengadakan siasatan, Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein bertindak mempertahankan provokatur-provokatur terbabit.

Hishamuddin mengadakan pertemuan dengan provokatur terbabit, dan dalam satu kenyataan selepas pertemuan tersebut, Menteri Dalam Negeri itu berkata pihak terbabit tidak perlu dihukum sekiranya semua pihak mengamalkan sikap memahami dan bertolak-ansur.

"Sesungguhnya kenyataan Menteri terbabit amat mengejutkan. Beliau mempertahankan tindakan dan provokasi kumpulan terbabit," kata Xavier dengan nada kesal.

Sementara itu, Charles Santiago berkata Menteri Dalam Negeri tidak boleh menghalang mana-mana pihak yang didapati menghasut kepada perbalahan kaum dan agama dari diheret ke muka pengadilan.

"Saya amat kesal dengan kenyataan Hishamuddin Hussein itu, dan saya fikir beliau perlu meletakkan jawatan. Saya juga menggesa Peguam Negara untuk mengheret penghasut untuk membela diri di mahkamah," kata Charles.Era Najib Altantuya : Buah Pala Akhirnya Akur

Setelah bekeras menghalang rumah mereka dirobohkan, penduduk Kampung Buah Pala di sini akhirnya bersetuju berbincang lebih lanjut dengan pemaju berhubung tawaran untuk berpindah bagi membolehkan kawasan itu dibangunkan, demikian laporan Bernama.

Pengerusi Pertubuhan Penduduk Kampung Buah Pala, M Sugumaran, berkata penduduk terpaksa akur dengan arahan mahkamah supaya mengosongkan tanah itu yang dimiliki sebuah koperasi.

"Kami kecewa dengan keadaan ini dan terpaksa menerima tawaran pemaju," katanya kepada pemberita ketika kerja meroboh empat daripaa 23 rumah di situ dijalankan hari ini.

Sugumaran berkata, penduduk di kampung itu meminta tempoh untuk berbincang lebih lanjut bagi mendaptakan penyelesaian sebelum mereka berpindah.

Keadaan di kampung itu pagi ini kecoh seketika apabila pemaju, Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd, hendak memulakan kerja meroboh rumah di situ.

Pengarah Nusmetro, Gary Ho, berkata sepatutnya syarikat itu merobohkan 12 buah rumah hari ini tetapi ekoran kekecohan yang berlaku pada awalnya hanya empat rumah dapat dirobohkan.

Penduduk dan beberapa pihak luar bertindak membuat benteng manusia bagi menghalang pemaju untuk melakukan kerja meroboh rumah.

Dalam keadaan kelam kabut itu, Ho turut dipukul sehingga menyebabkan lebam di lutut dan cedera di bahagian badan lain.

"Saya akan pergi mendapatkan rawatan dan membuat laporan polis berhubung kejadian ini," katanya.

Lebih 100 pegawai dan anggota polis terdiri daripada Pasukan Gerakan Am (PGA) dan juga Unit Simpanan Persekutuan (FRU) berkumpul di kawasan kampung itu seawal 7 pagi selain turut menempatkan sebuah balai polis bergerak.

Pada 9.30 pagi, Ho dilihat berbincang dengan pegawai bailif mahkamah, wakil penduduk kampung berkenaan dan polis yang berada di kawasan berkenaan.

Sejam kemudian beberapa jentolak dan jengkaut tiba di perkampungan itu bagi merobohkan rumah terbabit.

Cubaan pekerja pemaju untuk memasuki kawasan itu pada 10.30 pagi dan sekali lagi pada 12 tengah hari dihalang oleh penduduk yang berkumpul di laluan masuk ke kampung tersebut.

Kekecohan memuncak apabila penduduk beramai-ramai berbaris dalam keadaan hujan dan menghalang laluan masuk sambil melaungkan "Hidup Kampung Buah Pala" dan "Selamatkan Kampung Kami".

Mereka turut menjerit nama beberapa wakil rakyat yang sebelum ini menabur pelbagai janji untuk menyelamatkan kampung mereka.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dalam satu sidang akhbar berkata kerajaan negeri tidak mempunyai kaitan dengan kerja meroboh dan memaksa penduduk kampung itu berpindah.

"Ini adalah urusan pemaju, koperasi dan perintah mahkamah," katanya.

Guan Eng berkata kerajaan negeri sedaya-upaya mencari jalan penyelesaian termasuk ganti-rugi ex-gratia RM8,000 ringgit serta pampasan rumah teres dua tingkat bernilai RM500,000 kepada penduduk-penduduk yang layak menerimanya.

Beliau bagaimanapun menyatakan kekesalan terhadap penduduk yang enggan menerima tawaran tersebut, disebalik menyedari bahawa perobohan tersebut telah diluluskan dan telah diarahkan oleh mahkamah.

Guan Eng berharap semua pihak mengambil iktibar dari perobohan Kampung Buah Pala ini. Tambah beliau lagi, tiada sesiapa yang boleh melanggar perintah dan keputusan mahkhamah dan sesiapa yang melanggarnya pasti akan menerima padah.

Mengulas mengenai kritikan wakil penduduk terhadap Pakatan Rakyat, Guan Eng berkata MIC sekadar bermain politik kerana parti perkauman itu sendiri menyedari bahawa mereka tidak boleh melawan perintah mahkamah.

Guan Eng sebelum ini mempersoalkan keikhlasan MIC yang dikatakan mahu membeli tanah Kampung Buah Pala pada nilai RM3.2 juta ringgit. Sehingga perobohan hari ini, tiada perkembangan susulan mengenai RM3.2 juta ini.

Era Najib Altantuya : Kenapa SPRM Tak Soal Tee Keat Sampai Pagi?

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat, hari ini disoal lebih tiga jam oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung siasatan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dan dakwaan beliau menerima RM10 juta daripada kontraktor projek siap guna.

"Saya di sini membantu SPRM dalam siasatan mereka," kata Ong yang juga Presiden MCA.

Hari ini, adalah kali pertama Ong dipanggil oleh SPRM berhubung dua isu.

Setiausaha politiknya, Simon Lim, berkata Ong menghabiskan masa tiga jam mulai pukul 10 pagi di ibu pejabat SPRM di Putrajaya.

Semalam, Ketua Pegawai Eksekutif PKFZ Datuk Seri Tiong King Sing berkata beliau telah diminta sebanyak dua kali oleh SPRM bagi membantu siasatan berhubung kontorversi PKFZ itu.

Tiong juga mendakwa bahawa beliau memberi RM10 juta kepada Ong tahun untuk kegiatan MCA.

Presiden MCA itu telah menafikan dakwaan itu dan berikutan itu membuat laporan polis dan memfailkan saman RM500 juta terhadap Tiong.

Sebelum itu, tiga pegawai MCA termasuk bendahari parti Tan Sri Tee Hock Seng disoal oleh SPRM berhubung dakwaan pemberian wang itu.

Kontroversi PKFZ timbul selepas kos pembangunanya meningkat daripada RM2.5 bilion kepada RM4.6 bilion.

Pengerusi Lembaga Pelabuhan Klang Datuk Lee Hwa Beng (LPK) telah membuat laporan polis berhubung penyelewengan bayaran antara RM500 juta dan RM1 bilion.

Ulasan GB

Kenapa SPRM tak soal Tee Keat sampai ke pagi?

Era Najib Altantuya : UMNO Masih Nak Guna Musa Hassan

Rakyat terkejut dengan berita yang menyatakan kontrak Tan Sri Musa Hassan sebagai ketua polis negara dilanjutkan setahun lagi mulai 13 Sept ini.

Pengumuman itu dibuat dalam satu kenyataan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mahmood Adam hari ini.

Kelmarin, PAS memohon campur tangan Yang di-Pertuan Agong supaya menolak pelantikan semula beliau dengan alasan peningkatan kadar jenayah yang gagal dibendung dan muncul dakwaan terbaru bahawa wujud penglibatan kongsi gelap dalam mengatur kenaikan pangkat pegawai polis.

Sekalipun Musa telah dilanjutkan tempoh perkhidmatannya, rekodnya yang tercemar itu tidak memungkinkan rakyat dapat menerimanya dan beliau akan terus menerima kritikan serta tentangan dari masyarakat.

Bagi sesetengah pemerhati politik, lanjutan tempoh Musa Hassan mempunyai motif yang terselindung, agar Musa diberi peluang menghabiskan "missi" di dalam perencanaannya bersama Peguam Negara untuk mempastikan plot isu liwat2 terlaksana.


Era Najib Altantuya : BN Terus Hancur, 600 Serta PKR Sabtu Ini

Tatkala Ketua Umum PKR terpaksa bergelut mempertahankan diri dari konspirasi untuk menjatuhkannya dengan isu Liwat 2 dan juga tuduhan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang menyatakan Pakatan Rakyat "retak menanti belah", kita dikejutkan berita bahawa seramai 600 anggota parti komponen Barisan Nasional (BN) di Perak didakwa akan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada satu majlis di Dewan Tow Boo Keong, di sini, Sabtu ini.

Bekas Ahli Parlimen Lumut daripada MCA, Datuk Dr Yap Yit Thong, berkata 90 peratus daripada kelompok berkenaan adalah anggota MCA, Umno, MIC dan Parti Progresif Penduduk (PPP) dan hanya 10 peratus adalah mereka yang belum pernah menyertai mana-mana parti sebelum ini, lapor Bernama.

"Kebanyakan mereka daripada MCA dari Ipoh Barat, Ipoh Timur, Batu Gajah, Gopeng, Tambun, Kampar, Taiping dan Lumut," katanya pada sidang media di pejabat PKR Perak di sini, hari ini.

Beliau mendakwa lebih ramai anggota MCA di Perak akan menyertai PKR selepas mesyuarat agung luar biasa (EGM) parti itu selesai yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Ini adalah gelombang pertama...ramai lagi akan sertai PKR selepas EGM. Kebanyakan mereka memegang jawatan di peringkat MCA bahagian dan meminta untuk mengundi dalam EGM terlebih dahulu sebelum menyertai PKR," katanya.

Ditanya sama ada tindakan menyertai PKR oleh anggota MCA berkenaan ada kaitan dengan kes pemecatan Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek baru-baru ini, Tan yang juga bekas Naib Pengerusi MCA Bahagian Ipoh Timur berkata anggota parti berkenaan menyertai PKR disebabkan tertarik dengan idea 'sistem dua parti' dan bukannya disebabkan faktor pemecatan bekas Menteri Kesihatan itu.

Tan bersama bekas Menteri Kesihatan Datuk Chua Jui Meng dan bekas Senator, David Yeoh keluar MCA dan menyertai PKR Julai lalu.

Era Najib Altantuya : Kapalselam Scorpene Mengimbau Kembali Altantuya

Akhirnya kapal selam yang 'popular' dari jenis Scorpene ini tiba juga di tanah air walaupun ia sepatutnya telah tiba pada 25 januari lalu.

Ketibaan kapal selam pertama Tentera Laut Diraja Malaysia, KD Tunku Abdul Rahman, di pangkalan KD Sultan Abdul Aziz Shah, di Pulau Indah di Pelabuhan Kelang hari ini disambut oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin yang disertai Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah selaku Kapten Yang Dipertua TLDM, Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Isu kapal selam - Altantuya - Komisen RM500 juta ini juga digazetkan di Parlimen. Altantuya Sharibuu @ Aminah Abdullah berusaha membawa kapal selam pertama negara hingga mengorbankan nyawa beliau pada Oktober 2006.

Berikut ialah sedutan perbahasan antara TPM/Menteri Pertahanan masa itu Dato' Sri Najib Razak dengan ahli parlimen. Sama-sama hayati :


DEWAN RAKYAT PARLIMEN KEDUABELAS
PENGGAL PERTAMA
MESYUARAT PERTAMA

Bil. 10
Rabu 14 Mei 2008 (Gazet lengkap di sini)

4.30 ptg.
Menteri Pertahanan [Dato’ Sri Haji Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak]:
Tuan Yang di-Pertua, terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kepada Tuan Yang di-Pertua kerana memberi penjelasan mengenai kelewatan saya sedikit dalam Dewan ini, kerana saya sudah lama menunggu sebenarnya. Saya terpaksa keluar sekejap. Tidak usahlah besarkan sangat perkara ini… [Disampuk]

Tuan Yang di-Pertua, terlebih dahulu saya mengucap terima kasih kepada semua Ahli Yang Berhormat yang telah mengambil bahagian dalam perbahasan perkara-perkara di bawah bidang tugas Kementerian Pertahanan semasa membahaskan Titah Ucapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Saya akan menjelaskan perkara-perkara yang telah dibangkitkan.

Isu pertama yang saya ingin sentuh adalah berkaitan dakwaan rasuah dalam perolehan kapal selam Scorpene – dua buah dan pesawat pejuang Sukhoi – 18 buah. Kementerian Pertahanan menegaskan bahawa tuduhan yang dibuat oleh Ahli Yang Berhormat Permatang Pauh ini, adalah tidak berasas sama sekali… [Tepuk] Di sini pihak Kementerian Pertahanan ingin memaklumkan bahawa pembelian kelengkapan Angkatan Tentera Malaysia, dibuat mengikut tatacara pelaksanaan kontrak-kontrak perolehan peralatan pertahanan negara.

Ia melibatkan pelbagai peringkat kelulusan termasuk Jawatankuasa Teknikal dan Jawatankuasa Rundingan Harga. Setelah penilaian yang teliti dibuat, demi memastikan perolehan tersebut menepati keperluan ATM. Selain itu rujukan juga dibuat kepada Jabatan Peguam Negara, bagi mendapatkan kelulusan ke atas klausa-klausa kontrak tersebut. Semua terma dan kelulusan untuk rundingan terus dikemukakan kepada Kementerian Kewangan dan kontrak hanya akan ditandatangani selepas kelulusan Kementerian Kewangan. Saya ingin menegaskan di Dewan yang mulia ini, bahawa kaedah perolehan kelengkapan ATM yang dibangkitkan, telah dilaksanakan mengikut tatacara perolehan kerajaan.

Sehubungan dengan dakwaan yang dibuat oleh Ahli Yang Berhormat Permatang Pauh bahawa Syarikat Premica Sdn. Bhd. menerima komisen Euro114.96 juta atau RM530 juta berkaitan dengan pembelian kapal selam Scorpene. Kementerian Pertahanan menegaskan, bahawa kerajaan tidak ada dan tidak pernah membayar sebarang komisen sama ada secara langsung atau tidak langsung, kepada syarikat berkenaan…

Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail [Permatang Pauh]: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Menteri.

Dato’ Sri Haji Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak: Perolehan kapal selam tersebut... Boleh saya habiskan? Kemudian saya bagi. Perolehan kapal selam tersebut telah dibuat secara runding terus selaras dengan tatacara perolehan kerajaan, dengan syarikat pembuat iaitu Perancis dan Sepanyol yang telah mendapat persetujuan kerajaan masingmasing. Kontrak perolehan kapal selam ini telah ditandatangani pada 5 Jun 2002 oleh Kerajaan Malaysia dengan Syarikat DCNS Perancis dan Syarikat Navatia Sepanyol selaku pembekal kapal selam dan Premica Sdn. Bhd. sebagai project service provider, dengan izin, Tuan Yang di-Pertua.

Nilai kontrak ini ialah kesemuanya Euro1.84 bilion. Skop kontrak ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu bahagian pertama, antara Kerajaan Malaysia dan Syarikat DCNS Perancis dan Navatia Sepanyol merangkumi perolehan dua buah kapal selam jenis Scorpene Package Integrated Logistic Support dan latihan untuk warga kapal selam Scorpene. Nilai bahagian ini ialah Euro999.15 juta.

Bahagian kedua, antara Kerajaan Malaysia dengan Premica Sdn. Bhd. merangkumi perkhidmatan koordinasi dan sokongan kepada pasukan projek kapal selam TLDM di Shcherbugh, Perancis dan Catagena, Sepanyol serta pelatih-pelatih kapal selam di Brass, Perancis. Nilai bahagian ini ialah Euro114.96 juta.

Kerajaan tidak membuat sebarang rundingan pembelian dengan Syarikat Premica
Sdn. Bhd. Syarikat Premica Sdn. Bhd. yang didakwa terlibat dalam pembelian dan menerima komisen sebenarnya diberi kontrak menyediakan perkhidmatan sokongan atau service provider dan koordinasi untuk tempoh enam tahun.

Selain itu, segala perbelanjaan untuk projek kapal selam ini dapat dikawal dan dijadualkan, manakala perbelanjaan di luar jangka atau cost overrun dapat dielakkan memandangkan pelaksanaan projek perolehan kapal selam memakan tempoh masa yang panjang iaitu selama enam tahun, serta melibatkan bilangan seramai 213 anggota yang terdiri daripada pegawai dan pelatih. Nilai kontrak tersebut adalah sebanyak Euro114.96 juta yang dibayar secara berperingkat mengikut kemajuan projek kapal selam. Sehingga kini sebanyak Euro95.54 juta atau 83.11% telah dibayar kepada syarikat tersebut.

Untuk makluman, kapal selam pertama iaitu KD Tuanku Abdul Rahman telah siap dibina dan sedang menjalani ujian laut ataupun supply sea internal trial, dengan izin, Tuan Yang di-Pertua. Kapal selam pertama ini perlu menjalani beberapa lagi ujian sebelum ianya diserahkan kepada TLDM, dijangka pada 25 Januari 2009. Dari segi peratus pembinaan kapal selam ini telah mencapai 88.4%, manakala kapal selam kedua telah dipasang dengan semua peralatan dan sistem. Kini pembekal sedang giat membuat ujian ataupun harbor acceptance trial dan integrasi sistem.

Dari segi peratus pembinaan, kapal selam ini telah mencapai 81%. Ianya akan diserahkan kepada TLDM pada 25 Oktober 2009. Syarikat Premica Sdn. Bhd. adalah dimiliki oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera atau LTAT Boustead Holdings Berhad dan KS Ombak Laut Sdn. Bhd. Perkhidmatan sokongan dan koordinasi yang disediakan adalah seperti berikut:

Skop kerja perkhidmatan sokongan:
(i) menyediakan kemudahan kediaman berserta kelengkapan untuk team project bagi 27 keluarga pegawai di Perancis dan Sepanyol untuk tempoh enam tahun;
(ii) menyediakan pejabat urusan dan kediaman berserta kelengkapan bagi krew kapal TLDM seramai 156 orang dan 30 staf penyelenggaraan pangkalan untuk tempoh empat tahun di Perancis dan Sepanyol;
(iii) menyediakan insurans kesihatan bagi anggota serta keluarga team project dan krew kapal selam di Perancis dan Sepanyol;
(iv) membayar elaun-elaun harian dan elaun krew kapal selam sebanyak Euro50 sehari untuk tiga tahun pertama dan Euro60 sehari seorang untuk tiga tahun kedua;
(v) membiayai kos penerbangan pergi dan balik bagi setiap krew kapal selam untuk balik bercuti ke Malaysia bagi setiap empat bulan atau tiga kali setahun; dan
(vi) lain-lain keperluan team project dan krew kapal selam di Perancis dan Sepanyol.

Bagi skop kerja perkhidmatan koordinasi pula bertanggungjawab:
(i) memastikan penyertaan syarikat Malaysia dalam pembinaan dan membantu syarikat-syarikat Malaysia yang berpotensi untuk menyertai program off-set;
(ii) membantu kontraktor utama dalam memberi maklumat tentang prosedur kerajaan berhubung pelaksanaan kontrak;
(iii) menyelaras latihan krew kapal selam antara kontraktor dengan kerajaan; dan
(iv) menyediakan laporan koordinasi setiap bulan.


Tuan Yang di-Pertua: Sila.

Datin Seri Dr. Wan Azizah binti Wan Ismail [Permatang Pauh]: Terima kasih Yang di-Pertua dan terima kasih Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri, merangkap Menteri Pertahanan. Nampak gayanya macam semuanya... , pembelian kapal selam Scorpene ini yang berharga begitu mahal boleh diberi jawapan seperti mana yang telah diberikan, tetapi saya ingin penjelasan daripada Yang Amat Berhormat mengenai pembelian tiga buah kapal selam ini kalau dibandingkan menurut sumber majalah pertahanan antarabangsa James Defence Weekly, Perancis telah menjual kapal ini kepada Chile, India dan Malaysia dengan harga yang berbeza.

Chile pada kontrak tahun 1997 membeli dua buah dengan harga USD250 juta sebuah berbanding dengan India kontrak tahun 2005 membeli enam buah dengan harga USD540 juta sebuah. Malaysia kontrak pada tahun 2002 membeli dua buah kapal selam ini dengan harga RM580 juta sebuah.

Mengenai penjualan Scorpene kepada India menurut satu rencana James Defence Weekly terbitan 17 Ogos 2007, harga USD540 juta ini ditawarkan kepada India termasuk penalty fee. Kemudiannya menurut James Navy International edisi 23 September 2007, Perancis bersetuju membatalkan penalty fee tersebut. Maka dengan itu harga sebuah kapal selam Scorpene yang dijual kepada India sebenarnya ialah hanya USD400 juta sebuah.

Manakala menurut kontrak penjualan kapal selam tersebut dengan Malaysia... [Bercakap dengan nada perlahan] ...Gemilang dan terbilang. Perancis menjual dua buah kapal selam tersebut Scorpene dengan harga USD580 juta sebuah dengan pakej yang hanya menawarkan program latihan yang telah disebutkan oleh Yang Amat Berhormat Menteri dengan menggunakan kapal selam jenis Agosta 70 secara percuma kepada kelasi-kelasi TLDM.

Apakah yang telah disebutkan tadi itu termasuk juga tetapi ini dikatakan percuma. Amat nyata bahawa terdapat tawaran harga yang berbeza antara Malaysia, Chile dan India. Saya ingin penjelasan mengapakah kita harus membayar harga sebuah kapal selam Scorpene dengan kadar harga yang lebih tinggi. Apakah keistimewaannya? What we are paying for, apakah yang kita bayar? Ini duit rakyat.

Berbanding Chile kita terpaksa membayar melebihi dua kali ganda iaitu melebihi UDS230 juta. Bagi dua buah kapal selam Scorpene kita membayar melebihi USD460 juta.

Manakala berbanding dengan India yang menjalinkan kontrak tiga tahun kemudian, kalau dikatakan dulu Chile beli pada tahun 1997 dan kita beli pada tahun 2002, tetapi India yang beli pada tahun 2005, kita masih membayar melebihi USD180 juta bagi sebuah kapal selam Scorpene.


Dengan demikian kita terpaksa membayar melebihi USD360 juta berbanding dengan India. Tidakkah ini petanda bahawa terdapat hanky panky, dengan izin dalam urusan pembelian kapal selam Scorpene yang memerlukan penyiasatan rapi menerusi penubuhan satu suruhanjaya bebas?

Saya hendak bertanya juga, tidak termasuk dalam apa Yang Amat Berhormat Menteri telah mengatakan mana-mana kapal selam adalah memerlukan maintenance. Apakah maintenance ini termasuk dalam package ataupun mesti ditawarkan kepada company, syarikat-syarikat lain untuk menjaga maintenance ini. Terima kasih.

Era Najib Altantuya : Dah Lebih 800 Tandatangan - Chua Soi Lek Dakwa Dah Cukup Untuk EGM

Timbalan Presiden MCA yang dipecat dari parti minggu lepas Datuk Seri Dr Chua Soi Lek pada hari Rabu mendakwa penyokongnya sudah memiliki tandatangan lebih 800 perwakilan pusat parti untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM), lapor Bernama.

Dr Chua menerusi blognya berkata beliau sudah menemui anggota di peringkat akar umbi di Alor Setar dan juga Sabah, yang rata-rata kalangan mereka tidak berpuas hati dengan tindakan kepimpinan parti memecatnya.

"Semasa kenyataan ini ditulis, tandatangan yang dikumpulkan sudah melebihi jumlah 800 yang diperlukan untuk mengadakan EGM. Saya berpendapat maklum balas yang diperolehi cukup memberangsangkan," katanya.

Menurutnya oleh kerana pihak penyokongnya yang mula dahulu mengusulkan supaya diadakan EGM, adalah lebih baik sekiranya Presiden Parti "menyatukan resolusinya ke dalam resolusi kami".

Beliau berkata resolusi bagi EGM yang digerakkan oleh Presiden masih belum diketahui sehingga ini, dan hasrat akar umbi perlu dihormati sekiranya demokrasi ingin dikembalikan dalam parti.

Dr Chua berkata Ong juga tidak seharusnya membabitkan EGM dengan isu-isu berkaitan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang yang menjadi tanggungjawab kementerian pimpinan Ong, dan bukannya berkaitan isu parti.

Bagaimanapun beliau tidak menyatakan bila beliau akan menghubungi setiausaha agung Datuk Wong Foon Meng untuk memanggil EGM bagi pihaknya.

Isnin lepas Wong diarahkan oleh Ong untuk memanggil EGM, dan beliau meminta perwakilan pusat parti untuk mencadangkan agenda buat EGM yang akan diadakan sebelum 30 Sept, menjelang Jumaat ini.

Penyokong Dr Chua sebelum ini berkata mereka akan berusaha mencari jalan untuk mengembalikan Dr Chua ke jawatannya dalam parti.Era Najib Altantuya : Buah Pala - Perobohan Bermula Dan MIC Menangguk Air Keruh

Berikut adalah situasi yang berlaku ketika kerja-kerja merobohkan rumah di Kampung Buah Pala hari ini:

1.16pm: Rumah No 486 dirobohkan, meneruskan untuk merobohkan rumah ketiga.

1.03pm: Hujan bertukar menjadi renyai-renyai.

12.58pm: Mereka tiba di rumah no 486 dan rumah mula dirbohkan.

12.55pm: Polis dan pasukan berbaju terang mengiringi pekerja perobohan. Kurang halangan disebabkan hujan.

12.50pm: Hujan turun, ramai para pemerhati beredar. Yang tinggal ialah pihak polis dan media.

12.40pm: Sekurang-kurang 14 ditahan termasuk peguam Darshan Singh dan tiga wanita.

12.30pm: Penghuni, penyokong dan Pemuda MIC berbaris di pintu masuk kampung untuk menghalang petugas syarikat memasuki kawasan mereka.

Seorang ditahan polis kerana menghalang.

12.20pm: Penduduk kampung melepaskan kambing dan berkumpul untuk melakukan halangan di pagar masuk disamping menjerit slogan anti-DAP kerana mereka menyalahkan kerajaan negeri yang menyebabkan tindakan perobohan itu.

12.10pm: Penduduk memekik dan menjerit “pemaju balik” sewaktu wakil mereka, pemaju dan pihak bailiff mengadakan perbincangan untuk perobohan selanjutnya.

Peguam penduduk Dharshan Singh tiba memberitahu orangramai bahawa pemaju tidak berhak merobohkan rumah mereka.

11.20 pagi: Ketika kerja-kerja merobohkan rumah bernombor 467 berlangsung. Beberapa penduduk kampung yang bimbang rumah mereka akan dirobohkan merayu kepada Thomas Chan supaya rumah mereka tidak dirobohkan.

10.36 pagi: Rumah bernombor 467 buah dipercayai akan dirobohkan kerana kedengaran bunyi jentolak dan traktor di kawasan tersebut. Para pemberita tidak dibenarkan masuk ke kampung tersebut.

10.31 pagi: Polis bersama lima orang kontraktor yang membawa penukul besar menghampiri rumah bernombor 467 untuk merobohkannya.

10.20 pagi: Polis berbincang dengan Sugumaran dan penolong setiausaha persatuan menetap Tharmaraj. Pihak polis menyeru orang-orang kampung untuk mematuhi janji mereka kepada pihak pemaju sebelum ini.

Polis turut meminta Ketua Pemuda MIC T. Mohan untuk mengawal ahli-ahlinya daripada terlibat dengan pergaduhan seperti menghalang traktor dan jentolak yang digunakan untuk merobohkan kediaman penduduk Kg Buah Pala.

10.15 pagi: Polis berjaya menyelamtkan Gary Ho.

10.10 pagi: Beberapa traktor dilihat memasuki Kg Buah Pala untuk memulakan kerja-kerja perobohan selepas beberapa penduduk kampung bersetuju untuk pemaju bagi memberi kerjasama kepada pihak pemaju.

Bagaimanapun, sebahagian penduduk yang tidak tahu mengenai perjanjian tersebut berlaku sedikit kekecohan apabila penduduk kampung cuba menghalang traktor dan jentolak itu daripada merobohkan rumah mereka.

Terdapat juga beberapa orang penduduk yang cuba menyerang Beberapa juga mahu Gary Ho. Pasukan FRU cuba campur tangan untuk mengekalkan arahan yang telah diputuskan sebelum ini.

10.07 pagi: Penduduk kampung daripada rumah bernombor 467 menunjukkan kepada pihak polis satu perjanjian yang menunjukkan dia setuju dengan tindakan pemaju untuk merobohkan rumahnya.

Keadaan masih lagi kabur mengenai siapa yang akan merobohkan rumah- rumah penduk Kg Buah Pala kerana pihak polis meminta para wartawan meninggalkan kawasan tersebut.

9.55 pagi: Pengarah Urusan Nusmetro, Gary Ho tiba dengan membawa kunci-kunci rumah penduduk Kg Buah Pala. Dia turut merayu kepada penduduk kampung supaya tidak melambatkan proses merobohkan rumah mereka.

Penduduk kampung dan pemaju masih berdebat mengenai siapa yang harus menjalankan merobohkan dua rumah di kampung tersebut.

9.30 pagi: Sugumaran berkata penduduk kampung mahu merobohkan rumah tersebut sendiri.

Mereka berarak ke rumah tersebut.Penduduk kampung dan penyokong-penyokong menghalan para wartawan daripada memasuki kawasan kampung Kg Buah Pala dan berlaku sedikit pergelutan.

9.20 pagi: Pengerusi Penduduk Kg Buah Pala, M. Sugumaran berjumpa dengan Pengarah Eksekutif Nusmetro Venture, Thomas Chan.

Dia kemudian memaklumkan kepada para pemberita bahawa dua keluarga telah bersetuju rumah mereka untuk dirobohkan setelah mereka menerima pampasan dan menyerahkan kunci rumah masing-masing kepada pihak pemaju.

8.30 pagi: Dua balai polis bergerak dan tiga van polis tiba di Kg Buah Pala.

Kerja-kerja merobohkan rumah di kampung tersebut dijadualkan berlangsung hari ini.

7.30 pagi: Pemuda MIC dan penduduk kampung berbaris untuk menghalang pemaju dan kontraktor memasuki Kg Buah Pala untuk merobohkan rumah mereka.

Lebih daripada 20 kontraktor bersama dengan tukul besi bersiap sedia untuk masuk ke Kg Buah Pala.


Era Najib Altantuya : Pecat Ketua SPRM Segera - Lim Kit Siang

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Ahmad Said Hamdan, dikecam ekoran kenyataannya berhubung kematian Teoh Beng Hock.

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang menggesa 42 anggota panel SPRM supaya mengadakan perjumpaan tergempar bagi menentukan sama ada Ahmad Said layak untuk menerajui suruhanjaya tersebut.

Atau, katanya, mereka harus mendesak supaya beliau dipecat, lapor malaysiakini

"Ahmad Said telah memperlihatkan dirinya sebagai seorang yang tiada belas kasihan dan tidak berperikemanusian berhubung kematian misteri Teoh yang pergi ke tingkat 14 ibupejabat SPRM (Selangor) pada 16 Julai untuk memberi kerjasama dalam siasatan badan itu, tetapi berakhir ditemui mati di tingkat lima," kata Lim dalam satu kenyataan.

Lim berang dengan komen ketua pesuruhjaya SPRM itu yang disiarkan oleh akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily.

Ahmad Said memberitahu Sin Chew bahawa beliau dimaklumkan terdapat 10 kes mereka yang disiasat oleh Suruhanjaya Bebas Anti-Rasuah Hong Kong (ICAC) terjun dari bangunan tinggi, sejak penubuhan ICAC.

Tambahnya, tiada apa yang dapat beliau lakukan jika orang yang disiasat, tidak tahan dengan tekanan.

"Implikasi kenyataan Ahmad Said itu jelas sekali," kata Lim.

"Beliau menyalahkan kematian Teoh atas membunuh diri kerana tidak tahan dengan tekanan penyiasatan SPRM," katanya.

(Teoh merupakan saksi dalam siasatan SPRM yang membabitkan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat di Selangor)

Sementara itu, Lim berkata, jika Ahmad Said tidak dapat membuktikan dakwaannya itu, maka beliau mesti memohon maaf kerana membuat kenyataan yang tidak bertanggungjawab untuk melepaskan SPRM daripada bertanggungjawab terhadap kematian Teoh.

"Ahmad Said perlu menjelaskan mengapa SPRM begitu tidak bertanggungjawab apabila mengemukakan dua teori mengenai kematian Teoh - bahawa dia membunuh diri atau dia dibunuh oleh orang lain, selain daripada SPRM," tambahnya.

Mengenai 42 anggota panel SPRM, Lim berkata, mereka tidak boleh terus bersikap tidak ambil peduli terhadap 'pengkhianatan' objektif berkanun SPRM untuk mengisytiharkan perang habis-habisan terhadap rasuah, seperti yang dikehendaki oleh parlimen.

"Pada masa ini, SPRM sebaliknya melancarkan perang habis-habisan terhadap Pakatan, sebagai alat kepada Umno/Barisan dalam konspirasi untuk menumbangkan kerajaan negeri Selangor," tambahnya.

Era Najib Altantuya : Laporan Polis Terhadap Hishamuddin

Exco kerajaan negeri Selangor, Dr.Xavier Jayakumar hari ini akan membuat laporan polis terhadap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berhubung isu bantahan pembinaan kuil di seksyen 23 Shah Alam, lapor harakahdaily

Hishamuddin yang juga Naib Presiden Umno itu didakwa menyalahgunakan kuasanya sebagai menteri, kerana telah campurtangan siasatan polis apabila membuat pertemuan dengan kumpulan protes mengarak kepala lembu 28 Ogos lalu sedangkan lembu adalah dianggap suci di dalam agama Hindu.

Laporan itu akan dibuat di balai polis IPD Petaling Jaya (PJ New Town) jam 12.30 tengahari ini.

Semalam Xavier Jayakumar meminta supaya Datuk Seri Hishammuddin Hussein dipecat atau letak jawatan dari Kabinet selepas Menteri Dalam Negeri itu dilihat menyebelahi kumpulan yang terlibat dengan demontrasi kepala lembu minggu lalu.

Selain Xavier, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abd Samad turut mencabar Menteri Dalam Negeri itu bersemuka dengannya jika beliau benar-benar tidak memihak dalam menangani isu protes mengarak serta memijak-mijak kepala lembu di Shah Alam 28 Ogos lalu.

"Kalau betul Hishammuddin bersikap berkecuali, saya akan tunggu untuk beliau menjemput saya hadir berjumpa dengannya supaya pandangan semua pihak boleh didengar dan diambil kira," kata beliau.

Khalid yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam melahirkan rasa kesalnya dengan tindakan Hishamuddin bersimpati dengan penunjuk perasaan mengheret, memijak dan meludah kepala lembu tempoh hari.

Beliau menyifatkan menteri itu seolah-olah mengiakan tindakan mencerca agama lain untuk tujuan politik.

Hishammuddin dilaporkan telah mengadakan dua pertemuan tokoh-tokoh Umno termasuk dari Seksyen 23 Shah Alam dan wakil-wakil NGO Melayu.

Mereka dilaporkan sebagai "peserta" tunjuk perasaan yang dianggap menghina penganut agama Hindu itu.

Selepas pertemuan yang kedua dengan kumpulan itu, Hishammuddin memuji-muji mereka sambil meyifatkan mereka sebagai bijaksana.

"Sikap proaktif penduduk Seksyen 23 dengan Pertubuhan Hindu Sanggam merupakan satu tindakan bijaksana yang berasaskan pertimbangan, kerjasama dan persefahaman.

"Saya akan pantau dengan dekat perbincangan ini dan mereka mungkin sedang mencari lokasi lebih sesuai yang boleh mewujudkan satu keadaan menang-menang," katanya kepada pemberita selepas pertemuan kira-kira sejam dengan kumpulan itu.

Beliau juga mendakwa, isu cadangan pembinaan kuil itu akan selesai selepas penduduk di situ mengadakan perbincangan dengan Pertubuhan Hindu Sanggam.

Tidak ada laporan yang menyatakan bahawa penduduk beragama Hindu di Shah Alam bersetuju Hindu Sanggam mewakili mereka.

Mengulas mengenai rasa tidak puas hati pelbagai pihak terhadap perbuatan mengarak dan memijak-mijak kepala lembu dalam tunjuk perasaan membantah pembinaan kuil di hadapan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) itu, beliau berkata, penggunaan kepala haiwan bukan perkara baru.

Ini kerana, kata Naib Presiden Umno itu lagi, terdapat insiden kepala babi digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab termasuk membalutnya dengan bendera Umno dan meninggalkan kepala babi itu di hadapan bangunan Umno.

Dalam pertemuan itu, kumpulan yang dilaporkan sebagai peserta tunjuk perasaan itu diketuai oleh pengerusi jawatankuasa bertindak membantah pembinaan kuil di Seksyen 23 Shah Alam, Mahyuddin Manaf

Mahyuddin sebelum ini dilaporkan mendakwa beliau seorang ahli PAS.

Mengulas dakwaan itu, Khalid dengan sinis berkata: "Biasalah, pada masa ini siapa sanggup mengaku dirinya ahli Umno?"

Tidak lama selepas dakwaan Mahyuddin itu, beliau dilaporkan pernah menjadi Bendahari Pemuda Umno Shah Alam.

Laman-laman blog juga menyiarkan gambar salah seorang peserta tunjuk perasaan itu yang kini dipersoalkan adakah beliau Ketua Umno Bahagian Shah Alam sendiri, Datuk Ahmad Nawawi Md Zin.

Laporan juga menyatakan, penunjuk perasaan yang mengarak serta memijak-mijak kepala lembu itu ialah adik kepada Ahmad Nawawi sendiri, Azmir.

Azmir dilaporkan sebagai Ketua Penaja Umno Cawangan Seksyen 23.

Dalam tunjuk perasaan itu, mereka yang disebutkan sebagai "barbarian at the gate" oleh Datin Paduka Marina Mahathir dalam blognya itu telah berarak menyatakan bantahan kepada Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, exco kebajikan negeri Rodziah Ismail dan exco kesihatan Dr A Xavier Jayakumar.

Mereka juga mensasarkan kemarahan mereka kepada Khalid.

Didahului dengan pembawa kepala lembu yang masih belum kering darahnya, penunjuk perasaan itu berjalan sambil bertakbir dan melaungkan "kami bantah" menggunakan alat pembesar suara.

Mereka membawa sepanduk, antaranya bertulis "Take beer", "Islam untuk semua, kuil untuk Khalid dan Rodziah", "Kuil haram sekangkang kera, bila pindah sebesar Putrajaya" dan "Pindahkan kuil ke Seksyen 22".

"Mana Xavier? Kami ada kepala lembu untuk dia," jerit seorang penyokong, setibanya di pintu masuk bangunan kerajaan tersebut yang segera ditutup kerana kehadiran mereka.

Polis yang berada di situ hanya memerhatikan sahaja perbuatan kumpulan itu.

Era Najib Altantuya : Portfolio Exco Kedah Dirombak

Portfolio tiga anggota Exco kerajaan Kedah dirombak berikutan pelantikan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Kulim, Lim Soo Nee (foto) yang mengisi tempat ADUN Lunas, Muhammad Radzhi Salleh, lapor Bernama.

Lim yang dilantik sebagai Exco Rabu lepas mempengerusikan portfolio Pembangunan Masyarakat, Tenaga Manusia dan Hal Ehwal Masyarakat Siam manakala M. Manikumar pula kini Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan Dalam Negeri, Hal Ehwal Pengguna, Masyarakat India dan Pekerja Ladang.

Muhamad Radzhi sebelum keluar daripada PKR dan menjadi anggota Bebas pada 23 Ogos lepas ialah Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Masyarakat, Tenaga Manusia dan Masyarakat Siam.

Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak ketika mengumumkan rombakan itu hari ini yang berkuatkuasa serta merta berkata portfolio Pembangunan Usahawan dikeluarkan daripada portfolio Datuk Amiruddin Hamzah.

Pembangunan Usahawan kini dibawah portfolio Dr Hamdan Mohamed Khalib yang turut mengekalkan portfolio Belia dan Sukan, Kesenian dan Warisan serta Kebudayaan.

Amiruddin akan menumpukan kepada Industri, Pelaburan, Sains, Inovasi dan Bioteknoloji, kata Azizan selepas mesyuarat mingguan Exco di Wisma Darul Aman di sini.

Menteri Besar itu berkata Lim dijangka mengangkat sumpah sebagai Exco tidak lama lagi selepas mendapat tarikh daripada Istana.

Era Najib Altantuya : Rampasan Kuasa Selangor : Perancangan 16 Sept Berulang?

Desas-desus bahawa Perdana Menteri, Najib bakal merampas kuasa kerajaan negeri Selangor daripada Pakatan Rakyat pada September tahun ini, mungkin berakhir seperti perancangan 16 September, tahun lalu. Agak mustahil untuk Barisan Nasional merampas lapan kerusi, sebagai langkah menjatuhkan kerajaan PR buat setakat ini.

Namun, seandainya BN cuba menyempurnakan rancangan rampasan kuasa dengan dakwaan rasuah terhadap ADUN tertentu, ia mungkin memerlukan lebih masa. Singkatnya, kemungkinan untuk BN menggulingkan kerajaan PR Selangor pada September tahun ini, hampir mencecah sifar.

Exco Kontroversi: Hasan Mohd Ali

Exco paling kontroversial, Hasan Mohd Ali (gambar kanan), juga Ketua Pesuruhjaya PAS Selangor, tersenarai dalam golongan "berisiko tinggi". Namun, ketika ditanya kemungkinan Hasan Ali untuk melompat parti, Exco Senior, Teresa Kok menafikannya secara terus-terang, "Lain cerita kalau beliau dapat membawa lapan orang melompat bersama-sama. Kalau tidak, untuk apa beliau lompat? Lompat untuk jadi pembangkang?"

Selepas tsunami politik 8 Mac, Hasan Ali pernah ditawarkan jawatan Menteri Besar, diberi laluan oleh Khir Toyo (bekas MB) sebagai langkah untuk memastikan UMNO terus berkuasa di negeri, menurut seorang pemimpin PAS. Hasan Ali walau bagaimanapun terpaksa akur dengan keputusan PAS pusat, untuk bersama dengan PR.

Justeru itu, gerak-geri Hasan Ali kebelakangan ini dibaca sebagai desakan untuk menuntut lebih sumber daripada kerajaan PR. Malah, sumber maklumat yang rapat dengan PAS tidak menolak kemungkinan bahawa tindakan Hasan Ali untuk mencetus pertikaian seperti penjualan arak hanyalah "ugutan" semata-mata.

Bagaimanapun, Teresa Kok tetap menolak kemungkinan rakan sekerjanya untuk melompat parti, berasaskan kenyataan bahawa PAS tidak mungkin menarik diri dari kerajaan negeri PR, kecuali Hasan Ali melompat secara individu. Maka, pemimpin DAP ini melihat desas-desus rampasan kuasa, lompat parti cuma "perang psikologi" untuk menjejaskan keyakinan rakyat dan pelabur terhadap kerajaan PR Selangor.

Rapat dengan Ezam : Amirudin Shaari

Khabar angin sebelum ini meramalkan formula lompat parti 3-2-3, iaitu tiga dari PAS, dua dari DAP dan tiga dari PKR, namun Merdekareview dimaklumkan hanya lima orang ADUN yang berkemungkinan melompat parti, iaitu dua dari PKR dan tiga dari PAS.

Tetapi, Speaker DUN Selangor, Teng Chang Khim ketika ditanya, hanya meramalkan maksimanya empat orang yang berkemungkinan lompat parti, tanpa menamakan siapa mereka.

ADUN Batu Caves, Amirudin Shaari (gambar kiri) dan ADUN Sri Muda, Mat Suhaimi Shafei, adalah antara yang tersenarai dalam "golongan berisiko". Amirudin Shaari tidak terkejut dengan khabar angin bahawa dirinya bakal melompat parti, menyedari dirinya dilihat sedemikian kerana pernah rapat dengan bekas Ketua Angkatan Muda PKR, Mohd.Ezam Mohd.Nor.

Namun demikian, Amirudin Shaari secara tegas menafikan bahawa dirinya akan melompat parti. Amirudin Shaari pernah menjadi AJK ketika Ezam menerajui AMK, dan Mat Suhaimi Shafei pula adalah ahli ketika Ezam menjawat Ketua Bahagian Shah Alam. Ezam meninggalkan PKR sebelum PRU ke-12, dan menyertai semula UMNO selepas PRU ke-12.

Badrul Hisham Abdullah yang "gagal dihubungi" disenaraikan sebagai "golongan berisiko tinggi". Kerajaan PR Selangor dan PKR telah menuntut beliau untuk memberi perjelasan dalam minggu ini.

"Kerana kami menerima aduan, dan kami terpaksa menguruskannya. Kami perlukan beliau untuk memberi perjelasan, bukan mempersoalkan sama ada beliau akan melompat parti," jelas Amirudin Shaari.

Dakwaan rasuah sebelum lompat?

Pengalaman kedua-dua orang ADUN PKR di Perak, Jamaluddin Radzi dan Osman Mohd. Jailu menghilangkan diri sebelum muncul di depan kamera dalam sidang media bersama Najib, masih segar dalam ingatan. Lompatan kedua-dua orang ini, ditambah pula ADUN DAP Hee Yit Foong yang berakhir dengan kejatuhan Perak ke tangan BN, telah dijadikan sebagai pengajaran untuk PR.

Teresa Kok berkata, kemungkinan UMNO menjatuhkan kerajaan PR melalui lompat parti tidak tinggi. Justeru itu, UMNO kini cenderung untuk menggunakan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM).

Di Perak, Jamaluddin Radzi dan Osman Mohd. Jailu dituduh rasuah terlebih dahulu, berakhir dengan kedua-dua orang mengambil pendirian pro-UMNO, dan tuduhan awal itu "lenyap" setelah mereka menyebelahi BN. Maka, apa yang berlaku ke atas Exco Selangor, Ronnie Liew mengundang pertikaian.

Ronnie Liew yang memegang portfolio Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan menafikan kemungkinan lompat parti, malah dengan tegas menyatakan, "Siapa yang menyebut 'lompat parti' kepada saya, saya akan laporkan!" -Wong Shu Qi

*Wong Shu Qi ialah wartawan MerdekaReview, artikel ini ditulis dalam bahasa Cina, diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang.

Era Najib Altantuya : PAS Penentu Kerajaan Pusat PRU13

Senario politik Malaysia pada PRU-13 akan datang bergantung kepada pelbagai faktor penentu antaranya berdasarkan kawasan majoriti pengundi mengikut kaum. Jika berlaku pertandingan dua penjuru antara DAP dan MCA, sedangkan kawasan tersebut mempunyai 55% pengundi Cina dan 45% peratus pengundi Melayu, maka kedua-duanya berpeluang menang kerana berasaskan peratus kaum.

Persoalannya, ke mana condongnya 40% pengundi Melayu dalam pertandingan dua penjuru itu kerana agak mustahil DAP akan kalah di kawasan 55% pengundi kaum Cina dan mustahil juga DAP akan kalah walau hanya mendapat sokongan 30% undian dari pada kaum Cina kerana kemungkinan besar kaum Cina yang dulunya penyokong Barisan Nasional akan berpaling tadah menyokong DAP demi kepentingan politik dan agitasi ekonomi mereka.

Jika DAP boleh meraih 30% daripada 55% pengundi Cina, ia tidak boleh menjamin DAP akan menang tanpa sokongan 20% undi Melayu dari PAS. Senario yang sama juga akan berlaku jika terdapat pengundi DAP di kawasan Melayu dan ia tidak akan berubah sokongan DAP kepada PAS atau PKR.

Sekiranya pemimpin Pakatan Rakyat menyedari senario politik yang semakin rumit kerana BN akan ‘menghalalkan cara’ bagi memperbaharui mandat mereka, maka semua rakan kongsi Pakatan Rakyat harus saling sandar menyandar untuk mendapat kemenangan kerana ‘Politik Sandar Menyandar’ ini lah yang paling digeruni oleh semua peringkat para pemimpin UMNO.

Walaupun para pemimpin UMNO menggunakan media arus perdana, polis, SPRM, mahkamah dan sekarang ini tentera juga digunakan untuk memecah belahkan perpaduan dalam ikatan Pakatan Rakyat, namun politik masa hadapan UMNO bergantung kepada kelemahan Pakatan Rakyat.

Para pemimpin UMNO sedar kekuatan Pakatan Rakyat, sehingga UMNO membuat satu plot yang diatur oleh Datuk Tajul Rosli Ghazali mahu mengadakan Kerajaan Campuran dengan PAS di Perak. Sebelum rampasan kuasa secara di luar perlembagaan dibuat untuk menjatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan PAS di Perak. Kerajaan Campuran itu gagal kerana tidak mendapat restu dari Presiden PAS dan bekas Menteri Besar Perak Dato Seri Nizar Jamaluddin.

Pemimpin atasan UMNO tidak ada pilihan lain, selain ‘menggunakan’ SPRM menangkap dua orang ADUN PKR dan memujuk seorang ADUN DAP untuk menyokong Barisan Nasional menubuhkan Kerajaan Perak. Dua ADUN PKR ketika itu diheboh-hebohkan oleh SPRM sebagai orang yang menerima rasuah. Bila kedua ADUN tersebut menyokong BN maka kes rasuah itu masih ada tapi di ‘sejuk beku’ di dalam kabinet fail SPRM.

Satu lagi percubaan diplomatik para pemimpin kanan UMNO memujuk para pemimpin PAS untuk meninggalkan Pakatan Rakyat dan menubuhkan bersama UMNO, sebuah Kerajaan Perpaduan yang tidak berformula itu. Jika Kerajaan Perpaduan itu jadi, bagaimana kedudukan Barisan Nasional?

Soalan tersebut tidak perlu ada jawapannya kerana Presiden PAS bulat-bulat telah menolaknya kerana Tok Guru Hadi Awang hairan kenapa UMNO sangat memerlukan PAS untuk menjadi gandingan dalam Kerajaan Perpaduan? Jawapannya cukup jelas iaitu pemimpin tertinggi UMNO sudah tahu bahawa PAS tidak dapat memerintah Kerajaan Pusat, tetapi PAS boleh menghalang UMNO/BN dari memerintah Kerajaan Pusat pada PRU13 nanti.Jika PAS condong kepada Pakatan Rakyat, PAS boleh memerintah bersama PKR dan DAP dan kalau PAS condong kepada UMNO/BN maka UMNO/BN boleh memerintah. Perbezaannya kalau PAS menyokong UMNO/BN, maka PAS hanya menjadi nasi tambah sahaja, tetapi kalau PAS dalam Pakatan Rakyat, PAS menjadi faktor penentu dan institusi penting dalam Kerajaan Pakatan Rakyat.

Gelombang yang bergelora di batang tubuh UMNO semakin membadai kerana mereka menyedari PAS akan menentukan hidup mati mereka dalam pilihanraya di Semenanjung Malaysia sekalipun UMNO masih mendominasi Sabah, sehingga membuatkan mereka terpaksa ‘bermain kasar’ dalam perlawanan ‘Kalah Mati’ dalam PRU-13 nanti.

Sebagai pakar strategi yang menumbangkan kerajaan Pakatan di Perak Dato Seri Najib Tun Razak akan mencari formula untuk mencipta peluang memujuk Tok Guru Haji Hadi Awang dan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat bekerja sama dengan UMNO dan meninggalkan Pakatan Rakyat.

Para pemimpin dan pemerhati politik yang kurang bijaksana menilai ‘bahaya dan bahana’ PAS bukan sahaja kepada UMNO malah Pakatan Rakyat akan memperlekehkan PAS sedangkan Najib sudah lama melihat tongkat sakti berada di tangan kiri PAS dan ‘Lampu Aladdin’ ada di tangan kanan PAS. Tapi bagaimana Najib mahu mendapatkan kedua-duanya? -Halik Zaman

Era Najib Altantuya : SPR Tiada Kuasa Mentafsir Undang-undang

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) tidak mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh sebaliknya perlu bertindak mengikut notis yang dikeluarkan Speaker Kedah.

Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa, Profesor Dr Abdul Aziz Bari berkata, tindakan SPR itu tidak mengikut undang-undang kerana arahan mengosongkan DUN berlandaskan Perlembagaan Undang- undang Tubuh Negeri Kedah.

“SPR sepatutnya mengambil tindakan berdasarkan makluman Speaker Datuk Dr Abdul Isa Ismail, bukannya membuat keputusan sendiri. Bila masa SPR boleh mentafsir?” katanya.

Menurutnya, tindakan Kerajaan Negeri Kedah untuk mengambil tindakan undang- undang bagi mengishtiharkan kekosongan kerusi DUN tersebut adalah tepat.

“Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak boleh membawa isu berkenaan kepada mahkamah, cuma kita bimbang keputusannya nanti sama seperti yang berlaku di Perak,” katanya.

Kelmarin SPR mengumumkan tiada kekosongan di kerusi DUN Kota Siputeh yang disandang oleh Datuk Abu Hassan Sharif daripada Barisan Nasional (BN) yang dimenanginya pada Pilihanraya Umum ke 12 tahun lepas.

Abdul Aziz berkata, Perlembagaan negeri itu sudah jelas tanpa sebarang keputusan oleh SPR.

“Di sini dapat dilihat bahawa keputusan SPR itu tidak betul,” katanya.

Sementara itu, Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, satu tindakan yang pelik apabila SPR mengekalkan Abu Hassan sebagai ADUN Kota Siputeh walaupun tidak menghadiri dua mesyuarat berturut-turut di dalam dua penggal yang berbeza.

Katanya, UMNO yang sepatutnya mencabar keputusan Speaker yang mengisytiharkan kekosongan kerusi tersebut dan bukannya SPR yang menjadi mahkamah untuk mentafsir dan membuat sebarang keputusan.

“Peruntukan mengenai perkara itu tidak langsung memberikan kefahaman bahawa seseorang ADUN hilang jawatannya jika tidak menghadiri dua mesyuarat berturut-turut di dalam satu penggal yang sama,” katanya.

Mahfuz juga mempersoalkan sikap SPR yang dilihat mengambil mudah dengan tidak menyiasat terlebih dahulu surat cuti sakit itu yang telah diberikan oleh Abu Hasan berhubung dengan kegagalannya untuk meghadir pesidangan DUN.

“Kalaupun ada surat cuti sakit, seseorang ADUN mesti menyerahkan surat itu kepada Speaker dan Speaker pula mesti memberi persetujuan untuk membolehkan ADUN berkenaan tidak menghadiri sidang DUN.

“Kita juga meragui adakah ADUN tersebut mendapat surat cuti sakit, sedangkan sebuah akhbar melaporkan beliau menghadiri satu majlis pada tarikh yang dimaksudkan itu,” katanya.

Menurutnya, tindakan tidak bertangungjawab SPR tersebut hanya menjadi bahan gelak ketawa sekaligus menjadikan UMNO ‘kalah kali kelapan’ walaupun tiada pilihan raya kecil diadakan. -SH

Era Najib Altantuya : Pecat Hishamuddin - Jayekumar

Seorang pemimpin Pakatan Rakyat Selangor Xavier Jayakumar meminta supaya Datuk Seri Hishammuddin Hussein dipecat atau letak jawatan dari Kabinet selepas Menteri Dalam Negeri itu dilihat menyebelahi mereka yang terlibat dengan demontrasi kepala lembuminggu lalu.

Jeyakumar menegut Naib Presiden Umno itu kerana telah campurtangan di dalam siasatan polis dengan membuat pertemuan bersama mereka yang disyakki mengarak kepala lembu sedangkan lembu adalah dianggap suci di dalam agama Hindu.

“Kita meminta beliau letak jawatan atau disingkirkan sebagai menteri dalam negeri kerana beliau telah mengkhianati amanah yang diberikan ke atasnya oleh rakyat negara ini,” demikian kata exco Selangor itu di dalam kenyataannya.

Beliau merujuk pertemuan Hishammuddin dengan "sekumpulan mereka yang tidak ada perasaan hormat kepada rakyat Malaysia yang lain lebih buruk, menyebelahi mereka, dengan melupakan bahawa beliau adalah Menteri Dalam Negeri untuk seluruh rakyat Malaysia”.

“Bolehkah kita terima sesiapa yang tidak menghormati rakyat Malaysia yang lain dan yang masih dalam siasatan, didengar sendiri oleh menteri berkenaan,” tanya pemimpin PKR itu.

Lain-lain pemimpin Pakatan Rakyat telah menuduh Umno sebagai dalang di dalam protes yang dilakukan oleh penduduk Seeksyen 23 yang membantah pemindahan kuil Sri Mahamariamman yang berusia 150 tahun dari Seksyen 19. Penduduk berkenaan mendakwa kawasan mereka adalah majoriti Melayu-Islbam sekalipun kerajaan negeri berkata terdapat ramai penduduk Hindu di situ.

Di dalam satu sindiran tajam ditujukan untuk menteri dalam negeri, Jeyakumar berkata, “Hei — kamu semua pencuri, perompak, perogol, pegawai rasuah dan sesiapa saja sekarang boleh bertemu Hishammuddin sebelum Pendakwa Raya memutuskan apa yang patut dilakukan.”

Beliau menambah Hishammuddin inilah dahulu yang telah “mengeluarkan keris yang boleh dilihat sebagai satu hasutan untuk pertumpahan darah, beliaulah yang menyokong penangkapan para peguam yang ingin membela mereka yang ditahan oleh polis, menangkap 580 (ini rekodnya) kerana mempertahankan hak di dalam perhimpunan anti ISA dan sekarang membela pula kumpulan yang telah bersedia untuk menyebabkan ketegangan kaum dan pertumpahan darah”.

“Ini jelas menunjukkan kebiadaban yang paling nyata terhadap peraturan undang-undang dan beliau telah menggunakan kedudukannya untuk kepentingan politiknya sendiri,” ujarnya lagi.

Era Najib Altantuya : Ahmad Zahid Cuba Bodohkan 1Malaysia

Tidak ada sebab keputusan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) tidak boleh dibantah dan tidak boleh dicabar di mahkamah", tegas seorang peguam hari ini yang mengulas kenyataan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada hari Rabu yang berharap semua pihak menghormati dan menerima keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh di Kedah yang kononnya dibuat berlandaskan keadilan dan perundangan negara.

"Hak untuk mengesahkan atau membatalkan kedudukan seseorang Adun itu bukan kuasa DUN tetapi SPR. Justeru itu apabila SPR telah membuat keputusan, kita perlu hormati keputusan itu," kata Menteri Pertahanan itu, Bernama dipetik.

Kenyataan Ahmad Zahid tersebut telah menerima kritikan banyak pihak terutama dari pengamal undang-undang dan pemerhati politik yang menyifatkan kenyataan Zahid tersebut cuba untuk "memaksa" rakyat menerim apa saja keuputusan yang diberikan sekalipun keputusan itu jelas tidak betul dan tidak mengikut undang-undang.

Timbalan Speaker Dun Kelantan, Mohd Zaki Ibrahim ketika diajukan keputusan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dalam kes Kota Seputeh berkata tindakan SPR itu mengelirukan.

Inilah ungkapan ringkas menggambarkan reaksi terhadap keputusan yang diumumkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof apabila mengekalkan kerusi Dun Kota Seputeh kepada Datuk Abu Hassan Sarif.

Menurut Aziz, dua mesyuarat untuk dua penggal yang berbeza dan surat cuti sakit menjadi bukti kepada SPR bagi mengekalkan kerusi terbabit.

Sedangkan Perkara 51, Undang-Undang Tubuh Negeri Kedah menyebut dua mesyuarat berturut-turut tidak hadir membolehkan kerusi yang disandang dikosongkan.

Begitu juga Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan, Bahagian Pertama Perkara 38 menyebut ketiadaan hadir, mana-mana ahli tanpa mendapat perkenan Speaker bagi tempoh enam bulan maka Speaker bolehlah menetapkan tempatnya itu kosong.

Mengulas lanjut Mohd Zaki berkata, keputusan yang dibuat SPR menggambarkan campurtangan suruhanjaya itu dalam pentafsiran undang-undang.

Katanya, campurtangan SPR dalam bidang kuasa Speaker Dun Kedah amat dikesali.

Ahmad Zahid menambah lagi bahawa adalah hak pembangkang untuk menyatakan ketidakpuasan hati mereka "tetapi bagi pihak UMNO dan BN keseluruhannya, kita hormati apa yang diputuskan SPR kerana badan itu mempunyai authoriti untuk menentukan berdasarkan bukti dan peraturan sedia ada."

Namun pemerhati politik berpendapat bahawa tindakan SPR itu adalah bersandarkan kepada "nasihat" dan "arahan" dari Peguam Negara yang dilihat telah terlalu banyak campurtangan di dalam urusan pentadbiran negara dan menjadi penetu kepada hal-hal yang melibatkan undang-undang dan kehakiman sejak dari zaman Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (sekarang Tun) menjadi Perdana Menteri lagi.

Peguam Negara telah berkali-kali membuat tafsiran sendiri dan bertindak ultra vires untuk disesuaikan keputusan-keputusannya dengan kepentingan parti pemerintah UMNO-BN tanpa sebarang bantahan.

Sementelah itu kenyataan Zahid itu dilihat hanya apabila keputusan SPR menyebelahi pihak UMNO-BN. Jika keputusan itu tidak menyebalah UMNO-BN, jangankan keputusan SPR, keputusan hakim mahkamah pun akan ditentang.

Contohnya di dalam isu Menteri Besar Perak di mana hakim Mahkamah Tinggi telah memutuskan dengan segala hujjah (lisan dan bertulis) bahawa Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar yang sah.

Ia memberikan satu kejutan kepada UMNO BN sehingga campurtangan politik (Datuk Seri Najib sendiri memberi amaran kepada Pakatan Rakyat supaya jangan gembira sangat dengan keputusan itu yang menunjukkan beliau akan berusaha untuk menterbalikkan keputusan tersebut), di Mahkamah Rayuan tiba-tiba Zambry diisytiharkan MB Perak.

Justeru itu, kita ingin memberitahu kepada Ahmad Zahid dan sekalian pemimpin UMNO supaya jangan gembira sangat dengan keputusan SPR berkenaan kerana,Dan orang-orang itupun merancangkan tipu daya, dan Allah pula membalas tipu daya (mereka); dan (ingatlah), Allah sebijak-bijak yang membalas tipu daya. Ali Imran :54