25 Nov 2013

Bab Ini ISMA Betul. Boros Juga Khianat

Bagi perdana menteri, tidak membayar cukai dianggap pengkhianatan kepada negara.

Bagi NGO Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) pula, boros harta awam juga satu pengkhianatan.

Begitu Presiden ISMA Abdullah Zaik Abd Rahman mengingatkan Datuk Seri Najib Razak dalam kenyataannya hari ini.

Ini kerana, kata Abdullah Zaik, pemerintah diamanahkan untuk menguruskan hal ehwal umum berdasarkan syariat.

Malah, hujahnya, hasil cukai serta pendapatan negara adalah harta awam yang harus diuruskan secara berhemah.

"Jangan mengkhianati kepercayaan rakyat yang telah mengundi BN atau Umno sebelum ini.

"Gunalah kebijaksanaan supaya dapat menguruskan harta negara dengan baik.

"Ingatlah bahawa kebijaksanaan bukan semata mata soal teknikal pengurusan tetapi juga melibatkan budi pekerti dan hati perut," katanya. Najib semalam dilaporkan berkata, pihak yang mengelak daripada membayar cukai boleh dianggap melakukan pengkhianatan kepada negara kerana kewajipan itu merupakan satu daripada semangat patriotisme.

Beliau juga berkata, tiba masanya kerajaan memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan mulai 1 April 2015 kerana ia untuk kebaikan rakyat dan masa depan negara. -mk


Mengelak bayar cukai perbuatan khianat, kata Najib


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata mereka yang mengelak daripada membayar cukai boleh dianggap melakukan pengkhianatan kepada negara.

Ini kerana, katanya kewajipan membayar cukai merupakan satu daripada semangat patriotisme terhadap negara.

"Definisi patriotisme dalam negara kita ialah apabila kita melunaskan tanggungjawab kepada negara untuk kebaikan negara dan rakyat.

"Bila bayar cukai kita tolong rakyat, kita tanamkan semangat ini, dengan ini negara kita akan lebih berjaya," katanya ketika merasmikan Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (Pena) di Masjid Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur hari ini.

Turut hadir Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan yang juga Pengerusi Sekretariat Pena.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata sudah tiba masanya kerajaan memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan mulai 1 April 2015 kerana ia adalah untuk kebaikan rakyat dan masa depan negara.

"Kebaikannya ialah kita akan mempunyai sumber kewangan dan hasil yang lebih kukuh untuk memacu pembangunan negara dan rakyat akan lebih bahagia kerana berdasarkan sumberlah, negara akan menjadi maju," katanya.

Beliau berkata dalam menuju ke arah negara maju pada 2020, Malaysia perlu mempunyai sumber tambahan bagi menampung segala keperluan negara terutamanya dalam membangunkan kemudahan infrastruktur.

"Kalau kita lihat perjalanan negara kita, cuba kita bayangkan dalam sejenak bagaimana hala tuju perkembangan negara kita, dalam keadaan sebuah negara di mana kampung-kampung tradisional, bandar-bandar kecil bertukar wajah.

"Kita nak jalan raya baharu, sekolah dan universiti yang baharu dan ini memerlukan peruntukan yang lebih, jadi kita tidak boleh tidak ada hasil, kalau tidak siapa hendak bayar semua ini.

"Pilihannya adalah dengan membuat pinjaman, tetapi kalau asyik pinjam apa akan jadi, tidak terbayar kita, rating negara kita akan menurun, kita akan muflis, semua rakyat susah, kita tidak boleh uruskan negara macam ini," katanya.

Najib turut membidas pembangkang yang menjanjikan pelbagai perkara termasuklah ada ketikanya menentang pelaksanaan GST tetapi kemudian menyokongnya kembali dengan syarat ia dilaksanakan setelah kerajaan menutup semua ketirisan.

"Kita tadbir negara mestilah ada `sense of responsibility', kita akui mungkin ada ketirisan tetapi kita mempunyai iltizam untuk memperbetulkan sebab itu kita bentangkan secara umum Laporan Audit, mana ada negara yang sempurna," katanya.

Mengenai agenda pemerkasaan Bumiputera, beliau berkata ia menjadi agenda nasional bagi memastikan kelompok Bumiputera dapat berkongsi kekayaan negara secara adil dan saksama.

Seminar sehari yang dianjurkan Sekretariat Pena itu bertujuan memberi kefahaman dan penerangan mengenai GST, intipati Bajet 2014 dan agenda pemerkasaan Bumiputera.
- Bernama


ULASAN GB

Jika Pakatan Rakyat yang sebut bahawa Najib dan kerajaan UMNO BN adalah boros, lansung tidak diindahkan. Sekarang NGO yang mesra dengan UMNO BN sendiri yang sebut - bahawa pemborosan yang dilakukan oleh kerajaan Najib itu adalah stau pengkhianatan terhadap amanah rakyat.

Rakyat dipaksa untuk membayar cukai, kemudian kamu-kamu yang diamanahkan untuk menguruskan wang rakyat bertindak untuk berbelanja dengan boros. Apa ke jadahnya?

Hukum kebenaran dan keadilan tetap berjalan. Najib dan kerajaaan UMNO BN akan tetap menerima hukuman.

"PAS GANTI UMNO" Sudah Hampir Jadi Kenyataan


PAS sudah sedia mengambil alih tempat UMNO -sakmongkol

PAS sekarang ada pasukan yang boleh menggantikan UMNO. Inilah yang sangat digeruni oleh UMNO dan sekutu2 media nya. berapa banyak akhbar arus perdana yang berkempen untuk golongan ulama? Termasuk yang saya sebut jezebel seorang pemberita dari akhbar STAR?

Utusan Malaysia apatah lagi- berkempen seolah olah mereka sukakan golongan ulama. Sejak bila UMNO yang tidak ada roh agama sukakan ulama? Mereka tidak suka tapi jika kumpulan ini menang dan mendominasi PAS mereka yakin dapat menundukkan PAS. Senanglah puak UMNO mengampungkan PAS dan menggambarkan para ustaz sebagai golongan kuno. UMNO dan sekutu mereka tidak mahukan barisan pimpinan yang streetsmart dan boleh membaca gerak geri UMNO.

Saya mengucapkan tahniah kepada jemaah pimpinan PAS yang semua nya disatukan oleh agenda politik PAS. Tidak ada belahan dalam misi perjuangan. Tidak ada ulama dan bukan ulama dan tidak syiah, sunni atau sebagainya.

Akhbar2 arus perdana milik BN semua nya menggambarkan pertandingan didalam PAS sekarang sebagai seolah2 pertandingan dan pertembungan antara golongan yang mahukan Islam dan golongan yang tidak mahukan Islam. Sepanjang masa penulis dari Star, Bernama, Utusan Malaysia. bahkan mereka yang sudah keluar dari Jemaah PAS sendiri menyokong puak ulama.

Hassan Ali bukan seorang ulamak tapi menyokong golongan ulamak semata mata mahu membalas dendam keatas golongan bukan ulamak dalam PAS yang dia gagal menjadi ahli yang baik. Hassan Ali hanya seorang pakar motivasi yang boleh menangis semasa berceramah. Itu sahaja.

Pada muktamar yang baru2 ini, saya ada di stadium melawati shah alam. Ini muktamar yang bersederhana- tidak ada pertunjukan kehebatan dan kekayaan seperti persidangan agung UMNO. Kerusi dan meja untuk perwakilan adalah dari yang selalu disediakan untuk pelajar tapi dialas dengan kain. Perwakilan ada seribu lebih tapi ahli pas yang hadir sebagai permerhati dan menjadi perangsang kepada pimpinan PAS berjumalh 2-3 ribu. PAS ada lebih penyokong dari UMNO. Tenaga yang terpancar dari kesungguhan penyokong PAS membakar semangat pimpinan PAS.

Adakah saya ada kesangsian mereka yang hadir disini mempertikaikan agenda politik Islam parti PAS? Jika saya ada kesangsian, ianya dinyahkan sama sekali bila berdepan dengan lautan warga PAS. Bahkan saya merasakan kehadiran yang begitu ramai mengukuhkan lagi iltizam menegakkan politik Islam.

Tidak syak lagi, tenaga dari ribuan yang hadir berpindah kepada perwakilan yang berjumlah seribu lebih itu yakni, mereka mahukan pasukan yang kuat berkerja dan ligat mengejar agenda politik Islam. Mereka mahukan PAS mempunyai ketrampilan moden, dinamik dan inklusif. Ianya bukan pasukan yang terbahagi kepada golongan ulamak dam bukan ulamak. Ia nya satu pasukan yang disatukan oleh agenda politik Islam. Perbezaan ketrampilan dan pendekatan adalah biasa tapi tidaklah sampai untuk menghancurkan agenda politik Islam.

Ramai dari pimpinan yang dahulu dikekalkan. Ramai antara nya dari golongan professional dan bukan ulamak. Saya kenal mereka dari dekat dan saya tidak ada syak langsung mengenai komitmen mereka kepada agenda politik Islam. Saya juga kenal beberapa tokoh ulamak yang menjadi pimpinan tertinggi PAS kali ini. Ustaz Idris Ahmad ahli parlimen Bukit Gantang misalnya adalah golongan ulamak yang juga ligat dan cergas mendepankan agenda politik PAS. Ustaz Nasrudin, Nik Abduh, Nik Zawawi, Ridhuan Mohd Nor, Dr Mahfudz adalah tokok2 ulamak yang akan mengukuhkan lagi agenda politik PAS. Kita jangan lupa bahawa golongan ulamak PAS ramai yang jadi MP kali ini.

Barisan pimpinan PAS ini akan bergerak sebagai satu pasukan yang komited kepada agenda perjuangan PAS. Para perwakilan menghantar isyarat yang bijaksana, sementera semua mahukan agenda politik Islam didepankan, mereka mahukan pendekatan yang pragmatik dan praktikal.

Apa maknanya pemlihan PAS ini kepada UMNO? Ianya menandakan PAS mempunyai pasukan pimpinan yang boleh menggantikan UMNO. Menjelang PRU14, 75% dari pengundi adalah pengundi yang sudah dibandarkan atau separuh bandarkan. Jeneasi baru ini terdedah kepada pendekatan media dan cara berinteraksi yang baru. kita telah lihat anak2 muda enggan menerima indoktrinasi yang dilakukan melalui cara berpesta pestaan ala UMNO. Mereka tidak mahu penghinaan keatas intelijens mereka. Jika PAS berkerja sama dengan parti PR yang lain, PRU14 ialah kita yang punya.

Yang Menang Menangis, Yang Kalah Tersenyum Manis....

Indahnya ukhuwwah Fillah.
Yang menang menangis, yang kalah tersenyum manis..
-ayat oleh Hapizah Mamat

Mahfuz: Saya redha kalah Naib Presiden

SHAH ALAM: Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar menerima keputusan Naib Presiden PAS yang gagal dipertahankannya dalam sesi pemilihan kali ini.

“Bertanding mesti ada kalah dan menang, tiada apa masalah samalah macam Menteri Besar Kedah (Mukhriz Mahathir) bertanding (Umno) tak menang juga.

“Jadi tiada masalah, saya masih lagi ahli parlimen kawasan Pokok Sena yang akan terus menggalas tanggungjawab untuk membawa misi parti dalam Dewan Rakyat,” katanya ketika ditemui pemberita di Stadium Melawati di sini kelmarin.

Mahfuz gagal mempertahankan jawatan yang disandangnya dua penggal berturut-turut sebelum ini apabila kalah tipis dengan penyandang, Datuk Husam Musa dengan beza hanya 16 undi.

Pesuruhjaya PAS Kedah itu hanya memperoleh 504 undi, manakala Husam 520 undi, Salahuddin Ayub (917), Tuan Ibrahim Tuan Man (849), dan Abu Bakar Chik (364). Beliau bagaimanapun menolak dakwaan proses kiraan semula undi kelmarin menyebabkan kekalahannya dan mahu semua pihak menghormati keputusan 1,086 perwakilan yang memilih.

Beliau turut menepis dakwaan kekalahannya itu ada kaitan dengan prestasi PAS di Kedah semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu dan menegaskan tidak adil jika beliau dihukum berdasarkan atas faktor tersebut.

“Saya tidak pasti perwakilan keliru atau tidak tapi apa pun bagi saya itu bukan persoalan kerana perwakilan telah buat keputusan dan ini harus dihormati semua pihak yang bertanding termasuk diri saya yang menerima keputusan itu dengan lapang dada,” katanya.

Tidak berkecil hati

Mahfuz juga dalam responnya tidak berkecil hati dengan keputusan Ketua Penerangan PAS Pusat sebelum ini, Tuan Ibrahim untuk bertanding Naib Presiden menyebabkan peluangnya menjadi sukar.

Sebaliknya, beliau berkata dirinya tidak berasa kecewa malah sudah bersedia dengan jangkaan tewas dalam pemilihan kali ini.

“Setiap kali saya bertanding dalam pemilihan parti atau PRU saya menyiapkan ritual diri untuk kalah.

“Sebab itu saya tidak rasa apa-apa sebab saya telah bersedia untuk tewas.

“Saya terima dan redha kerana semua itu adalah ketentuan Allah,” katanya yang pernah tiga kali tewas bertanding Naib Presiden sebelum ini.

Ditanya sama ada mahu meneruskan khidmat sebagai Pesuruhjaya PAS negeri, Mahfuz berkata itu terpulang kepada Pusat untuk memutuskannya.

“Saya dari dulu tolak Pesuruhjaya tu, sekiranya ditawarkan itu agak berat untuk memikul jawatan Pesuruhjaya jadi bagi saya itu akan diputuskan oleh parti.

“Jika diberi (amanah) akan dipertimbangkan, sini pun banyak calon dari Kedah kerana kelayakan untuk jadi Pesuruhjaya bukan saya seorang sahaja,” katanya. -FMT

Husam nangis kesal kerana mahfuz tewas

Husam menangis sebaik sahaja keputusan diumumkan dalam pemilihan Naib Presiden PAS dalam muktamar kali ke 45 yang berakhir kelmarin.

Mahfuz Omar yang duduk bersebelahan dengan Husam hanya tersenyum menerima berita kekalahannya kepada tiga calon pilihan perwakilan termasuk Husam.

Beliau memeluk bahu Husam bagi mententeramkan rakannya itu.

Terbaik daripada semua pemimpin PAS
sama ada yang menang mahupun yang kalah -waksukalu


ULASAN GB

Hanya di dalam PAS, Mahfuz yang kalah mententeramkan Husam yang menangis kerana menang...


[VIDEO MELETUP] Mat Sabu Bercakap Dalam Bahasa Inggeris


Video di bawah ini telah disiarkan di dalam facebook Mat Sabu 4TP sebelum pemilihan dalam Muktamar ke-59. Ia telah masuk Youtube. GB petik dari blog Yong Suka Kuning.

Video terbahagi kepada 3 bahagian, satu wawancara oleh Zakiah Koya dari fz.com bersama Mohd Sabu di dalam rancangan face to face.

Mohd Sabu mengisahkan detik-detik beliau menyertai PAS, penjelasan bahawa beliau bukan Syiah tetapi hanya membawa nilai-nilai baik dari Iran untuk diamalkan di negara ini. Malah beliau menjelaskan konsep "kepimpinan ulamak" yang dilaksanakan PAS kini adalah usul yang beliau bawa bersama-sama dengan tokoh-tokoh PAS sezamannya sperti Datuk Mustafa Ali, Subky Latif dan Abu Bakar Chik. Dan pelbagai isu lain.

Apa yang menarik, meminjam kata-kata Yong, "Mat Sabu boleh speaking. Mungkin lebih baik dari ramai pemimpin UMNO". GB tambah, jauh lebih baik dari macai UMNO yang sentiasa mengutuk Mat Sabu...

Tontonan terbaik untuk malam ini...