6 Nov 2009

Era Najib Altantuya : Asri Bela JK Masjid Undang ADUN Bukan Islam

Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyifatkan kenyataan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohamed Khusrin Munawi bahawa orang bukan Islam tidak boleh memasuki masjid merupakan satu pandangan yang sempit.

Beliau berkata pandangan sedemikian menunjukkan Islam mewujudkan permusuhan di kalangan orang bukan Islam.

"Jika pandangan yang seperti ini cuba diamalkan, ia menunjukkan seakan Islam itu wujudkan permusuhan dengan bukan Islam.

"Saya ingin menasihatkan kepada JAIS dan juga rakan-rakannya supaya janganlah memberi pandangan-pandangan yang sempit hingga akhirnya masyarakat bukan Islam akan melihat Islam dari sudut yang negatif," katanya kepada mStar Online.

Mohd Asri berkata demikian bagi mengulas kenyataan Mohamed Khusrin yang dilaporkan bahawa orang bukan Islam tidak boleh memasuki masjid kerana mereka dikategorikan sama seperti wanita didatangi haid.

Kenyataan Mohamed Khusrin itu merujuk kepada tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Andalas, Dr. Xavier Jayakumar yang berucap di dewan utama sebuah masjid di Taman Sri Andalas, Klang Ogos lalu.

Justeru Mohamed Khusrin dilaporkan berkata bahawa ahli jawatankuasa masjid berkenaan akan dikenakan tindakan undang-undang kerana membenarkan Xavier berucap di dewan masjid tersebut.

Bagaimanapun jelas Mohd Asri, beliau tidak mahu memfokuskan kepada kandungan ucapan ADUN berkenaan asalkan institusi masjid tidak digunakan sebagai alat untuk menentang Islam.

"Saya tak mahu fokus kepada ADUN berkenaan ataupun kandungan ucapannya, saya bukan nak cakap kes dia, tapi kenyataan JAIS yang kata orang bukan Islam tak boleh masuk masjid itu yang lebih penting.

"Tetapi jika seseorang itu masuk dan tidak mengganggu masjid, tidak mencemar masjid, atau nak berbincang dengan orang Islam, menerangkan tentang kebajikan yang nak dibuat seperti penerangan tentang kesihatan, penyakit mereka boleh masuk... selagi bukan nak menentang Islam," katanya.

Tegas Mohd Asri, pandangan berhubung orang bukan Islam tidak boleh masuk ke dalam masjid tidak sesuai diamalkan dalam negara yang mempunyai pelbagai bangsa dan agama seperti Malaysia.

"Malah pandangan seperti ini akan menghalang minat kepada golongan bukan Islam untuk mendekati Islam.

"Ia akan menimbulkan salah sangka, mereka mungkin tidak tahu apa maksudnya, bagaimana mereka pula dianggap sebagai wanita haid.

"Pandangan sempit sesetengah golongan agama ini menimbulkan salah faham orang bukan Islam di Malaysia ini," katanya.

Ditanya sama ada kenyatan seperti ini menunjukkan kelemahan JAIS dalam menangani isu berkenaan dengan lebih terbuka dan sensitif, Mohd Asri berkata: "Ini adalah satu lagi masalah JAIS, jika ada orang beri pandangan yang berbeza seperti ini mereka akan kata orang itu Wahabi, padahal ini tidak ada kaitan dengan Wahabi.

"Ini soal melihat pandangan yang lebih terbuka, padahal jika mereka (orang bukan Islam) masuk ke dalam masjid, mungkin banyak perkara yang mereka dapat manfaat daripadanya."

Dalam pada itu, Mohd Asri yang juga pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) menasihatkan agar satu pembaharuan secara menyeluruh dilakukan terhadap JAIS bagi menunjukkan kematangan Islam.

"Saya fikir satu pembaharuan perlu dilakukan secara bersunguh-sungguh dalam JAIS, mereka perlu menunjukkan keluasan fikiran... mereka perlu mengamalkan pendekatan yang lebih memperlihatkan kematangan Islam di negara ini," katanya. -MSTARAJK masjid pertahan tindakan jemput Dr Xavier berucap
Salhan K Ahmad


Seorang ahli jawatankuasa Masjid Taman Sri Andalas mempertahankan tindakan menjemput exco kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar berucap di satu majlis berbuka puasa di situ, Ogos lalu.

Mohamad Tarmizi Ismail berkata, setakat ini tidak ada arahan rasmi daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang melarang masjid-masjid di negeri itu dimasuki oleh orang bukan Islam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Pengarah Jais, Datuk Mohamed Khusrin Munawi untuk mengambil tindakan terhadap jawatankuasa majlis itu kerana membenarkan Dr Xavier, yang juga ADUN PKR bagi Seri Andalas, berucap di dewan utama masjid itu.

Kehadiran Dr Xavier di masjid tersebut dibantah oleh pergerakan Pemuda Umno Kota Raja yang menghantar memorandum kepada Jais memintanya menyiasat tindakan jawatankuasa masjid itu.

"Setakat ini tidak ada apa-apa arahan kepada masjid yang melarang orang bukan Islam daripada memasuki masjid," tegas Mohamad Tarmizi.

"Sepatutnya Jais keluarkanlah arahan rasmi (dahulu) supaya jelas kepada seluruh umat Islam di Selangor," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Ditanya mengenai kenyataan pengarah Jais itu bahawa orang bukan Islam tidak boleh memasuki masjid kerana mereka dikategorikan sama seperti wanita Islam yang didatangi haid, Mohamad Tarmizi menjawab:

"Itu saya tidak boleh jawablah, sebab saya bukan mufti.

Reaksi Dr Xavier

"Tapi kalau kita sekat orang bukan Islam datang ke masjid, macam mana kita nak sampaikan dakwah kepada mereka?

"Tapi Masjid Negara dan Masjid Putrajaya pun boleh dikunjungi oleh orang bukan Islam.

"Masjid-masjid ini sediakan jubah untuk wanita bukan Islam supaya mereka menutup aurat ketika masuk masjid," tambahnya.

Menurut Mohamad Tarmizi lagi, Masjid Taman Sri Andalas bagaimanapun tidak mempunyai prasarana sebegitu untuk kemudahan wanita bukan Islam menutup aurat.

Jelasnya lagi, Dr Xavier sekadar memberi ucapan aluan di majlis berbuka puasa tersebut yang dihadiri kira-kira 300 orang jemaah.

"Belaiu cuma berucap alu-aluan saja, bukannya ceramah atau apa. Berucap pun sekejap saja sebab pada masa itu sudah dekat hendak berbuka sangat," kata ahli jawatankuasa itu.

Tambahnya, selain Dr Xavier, turut berucap di majlis itu ahli parlimen PAS bagi Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud.

Sementara itu, akhbar Sinar Harian hari ini memetik Dr Xavier sebagai menafikan dakwaan di laman blog yang beliau memberikan ceramah di masjid tersebut.

Beliau dilaporkan ke masjid tersebut bagi memenuhi undangan majlis berbuka puasa bersama penduduk kawasan terbabit memandang exco kesihatan dan hal-ehwal bukan Islam itu seorang ADUN di situ.

Dr Xavier mengakui memasuki masjid tersebut tetapi hanya memberi ucapan alu-aluan di majlis tersebut yang disifatkannya sebagai aktiviti bersama rakyat yang sentiasa beliau penuhi. -malaysiakini


Ulasan GB

Dimana pemimpin PAS di dalam hal ini? Mengapa tiada respons sehingga Dr. MAZA nampaknya lebih ke depan di dalam menjelaskan isu ini? Terima kasih dan tahniah Dr. MAZA.

Mana Presiden, Timbalan Presiden, Setiausaha Agong, Ketua penerangan, Pengerusi Disiplin dan lain2. Apakah hanya aktif dan galak nak "menyerang" blogger anti-UG dengan menuduh mereka memfitnah, tetapi lemah dan lembab menangani isu ummah dan jemaah. Apakah ada kong kalikong mufti Selangor dengan pucuk pimpinan tertinggi PAS?

Malah isu wang ehsan Kelantan pun tiada sebarang kenyataan rasmi dari pucuk pimpinan tertinggi parti.

Bila ditegur LEMBAB DAN PEMALAS, tahu melenting dan nak marah, kemudian berpura-pura bertanya di mana ukhwah. Ukhwah dijadikan alasan untuk menutup mulut blogger, tetapi seandainya mereka melakukan serangan itu, seperti Hassan Ali pecat Khalid dan Saari, Nasharuddin bertemu blogger UMNO, Idris belasah kritikan dan pandangan orang lain, mereka membiarkan ahli-ahli PAS menghina sepertimana UMNO menghina Mursyidul Am, itu tak mengapa.

Dasar berat sebelah seperti di dalam kisah 3Abdul. Sebijik macam UMNO dengan SPRMnya.Skandal PKFZ Tamparan Hebat Buat BN

Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago berpendapat sekiranya kerajaan gagal menangani skandal PKFZ, ia akan membawa kesan yang buruk kepada Barisan Nasional dalam menghadapi piliharaya akan datang.

Menurutnya,isu yang membabitkan bekas Menteri Pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy,dan bekas Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang, Datuk Paduka OC Phang merupakan kes pecah amanah terbesar di Malaysia setakat ini.

“Kalau mereka tidak mengendalikan hal ini dengan bagus,maka ada kemungkinan besar Barisan Nasional akan kena hebat dalam pilihanraya akan datang," katanya kepada TV Selangor.

Charles meragui laporan awal yang dikeluarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas perbincangan dengan JAwatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang mengumumkan kedua dua yang disyaki, tidak melanggar undang-undang.

Kes yang telah dilaporkan sejak tahun 2003 itu dipandang sepi oleh pihak SPRM yang lebih berminat menyiasat Exco-exco di Selangor.

Charles turut mencadangkan supaya Najib untuk meminta Peguam Negara mengheret mereka yang terlibat ke muka pengadilan sekiranya kerajaan pimpinan Perdana Menteri itu bena-benar mahu bebas dari gejala rasuah.

“Cadangan saya sebenarnya ialah Najib mesti memberi arahan kepada pihak AG,katakan kepada AG,gunakan cadangan ini,heret semua yang terlibat ke mahkamah,terus,jangan bincang.Itu akan menunjukkan keseriusan dalam menangani masalah kanser rasuah ini di Malaysia,"katanya.

Negara dikejutkan dengan pendedahan laporan PAC dalam Sidang Parlimen,yang mendedahkan individu yang terlibat dalam Skandal PKFZ menelan belanja RM4billion itu.

PAC mengesyorkan suapaya SPRM dan polis menyiasat Kong Choy dan O.C. Phang membabitkan pecah amanah berhubung projek berkenaan.

Kedua-dua mereka harus disiasat berhubung tiga surat sokongan yang dikeluarkan Chan dan tiga surat akujanji oleh Phang, mengikut laporan PAC berhubung PKFZ yang diedarkan di Dewan Rakyat Rabu lalu. -TVSEra Najib Altantuya : Pemikiran Bunuh Diri Dalam PAS

Perasaan ini lama mendap dalam benak. Dan setiap kali membaca tulisan seperti ini, rasanya ini perlu dibidas dengan segera. Namun itu tak pernah dibuat kerana penulis berpendapat ini bukanlah pandangan umum ahli-ahli PAS. Tapi bila terlalu kerap menemui tulisan/respons begini, terfikir juga: Inikah pemikiran tipikal ahli-ahli PAS?

Begini, profilnya:

Rata-rata mereka berhujah dengan menggunakan istilah, terminolgi, frasa/ungkapan dalam bahasa Arab. Kalaulah pembacanya buta bahasa itu (macam saya) dia akan berhenti membacanya.

Rasanya fenomena ini bukan saja berlaku dalam kalangan orang-orang PAS yang ramai berpendidikan Arab, bersekolah di Timur Tengah dan akhirnya dikategorikan sebagai kumpulan ulamak (?) tetapi orang-orang Melayu yang pernah ‘disekolahInggeriskan’ juga begitu telatahnya. Hujah dan pandangan seolah-olah tidak mantap kalau tidak diselitkan dengan istilah dan lain-lainnya dalam bahasa Inggeris.

Apakah ini trend atau penyakit? Ia mungkin trend kerana penulisnya pernah terdidik dan dididik dalam bahasa-bahasa Arab/Inggeris, maka dia lebih selesa dengan istilah Arab/Inggeris. Atau apakah mungkin kerana penulisnya tidak begitu mantap penguasaan bahasa Melayunya?

Tak apa kalau ia sekadar trend atau tidak mantap bahasa Melayunya. Cuma agak malang, hujah-hujah yang telah dibentang oleh penulis-penulis seperti ini tidak diikuti mereka yang hanya menguasai satu bahasa, bahasa Melayu.

Apa yang lebih membimbangkan ialah jika ini bukanlah masalah trend atau masalah penguasaan bahasa Melayu tetapi ia disebabkan oleh penyakit. Penyakit rendah diri dan penyakit bersembunyi di sebalik istilah.

Mari kita lihat satu contoh yang cukup nyata. Rasanya masih ramai orang yang beranggapan bahawa keupayaan berbahasa Inggeris itu ‘sinonim’ dan melambangkan penguasaan ilmu.

Orang hanya baru tersedar dan menjadi waras penilaiannya bila ditunjukkan bahawa ‘parking attendant’ yang berair bahasa Inggerisnya belum tentu lebih berilmu daripada seorang profesor Jepun/Korea/Cina yang hanya tahu berbahasa ibundanya.

Si profesor hanya mampu membaca dan memahami bahasa Inggeris tetapi tidak dapat bertutur dalam bahasa tersebut dengan petah sekali jika dibandingkan dengan si parking attendant.

Itu isu pertama, isu keduanya ialah: Kenapakah bijak pandai PAS (pemimpin, ahli, aktivis dll) akhir-akhir ini begitu gemar meniru kerja buat Umno? Mereka juga mulai bersembunyi di sebalik istilah-istilah. Mari kita lihat contoh-contoh berikut:

Para pemimpin Umno, lebih-lebih lagi menterinya kerap berhujah, misalnya dengan berhujahkan ‘jangan politikkan isu itu dan ini’.

Soalan kita ialah: Kenapakah mahu mengelak/menepis sesuatu persoalan itu dengan bersembunyi? Sesuatu isu itu menarik perhatian kerana ada pelbagai masalah yang timbul dan ini telah menyusahkan rakyat.

Kenapakah si menteri mesti lari dari memberikan penjelasan?

Bukankah menteri itu memegang jawatannya oleh sebab politik?

Sekali sekala rakyat mungkin memaafkan. (Bukankah rakyat negara ini cukup pemaaf?). Namun jika ia (senjata melarikan diri) ini terlalu kerap digunakan, rakyat ....akan me... itu dan me....ini!

Pas (bersama-sama DAP dan PKR) sejak berjaya di sana sini dalam PRU12 yang lalu, kini juga kelihatan mulai dijangkiti sindrom mencari perlindungan di sebalik istilah dan ungkapan. Contohnya:

‘Pintu UG telah tertutup rapat’. Anehnya, sudah ada yang secara sinis menambah, “Tuan, pintu belakangnya belum berkunci!”

Satu lagi contoh, “Janganlah kita sampai memberikan peluru kepada musuh!”. Dan sudah ada yang terus membalas, juga sinis, “Tuan, kenapa masih macam belum mahu berpisah dengan musuh?”

Ada lagi istilah untuk berlindung diri: “Kita telah ditarbiah dalam jemaah untuk sentiasa wala’ kepada pemimpin.”

Kalau dibaca dalam bahasa yang mudah ini sama seperti berkata, “Diam kau, dengar dan ikutlah cakap pemimpin!”

Kesimpulannya: Apakah mesej tulisan ini?

PAS belum pun menjadi sebahagian daripada parti yang memerintah negara ini. Malangnya tanda-tanda awalnya tidaklah begitu menyenangkan.

Ada negeri yang bertahan hanya satu penggal. Kegagalan ini bukan semata-mata kerana permainan jahat musuh; di sana ada masalah lain, masalah PAS yang tidak diurus dengan sempurna.

Saya pernah bertemu sahabat yang semacam serik dengan gelagat PAS sebagai pemerintah. Salah satu sebab utamanya ialah harapan yang begitu tinggi pengundi kepada PAS: sebagai pemerintah.

Orang membayangkan dan membina harapan yang melampau tingginya kerana betul-betul percaya bahawa PAS betul-betul istimewa.

Apakah seluruh parti yang katanya Islam ini masih belum melihat mala petaka besar jika tersalah langkah dan masih tidak mahu berdepan dengan masalah-masalah yang belum selesai itu?

Akhir kata:

Tindakan kepimpinan mestilah tuntas, decisive.

Bersilat atau bersembunyi di sebalik apa saja perlindungan tidak akan membantu. Cedera komplot dan tragedi belot itu tak mudah sembuh.

Jangan menipu diri bahawa semua yang telah berlaku telah berlalu dengan aman. Tidak, ia tidak akan berlalu dengan selamat. Ia mesti diurus. Ahli PAS mesti mengurus masalah ini dengan berani dan tegas.

Ahli-ahli PAS janganlah sekali-kali berfikir bahawa hanya merekalah yang telah memenangkan PAS ke posisi yang ada sekarang. Itu pemikiran bunuh diri. PAS berjaya bukan semata-mata kerana ahli-ahlinya yang sentiasa mara di depan saf.

Terlalu ramai yang bukan ahli, yang tidak mengundi atau tidak melantik saf kepimpinan PAS yang berada di luar gelanggang yang turut membantu.

Jangan lupa pengajaran daripada tragedi kepimpinan besar Umno: Di saat pemimpin paling besarnya merasakan dianya adalah segala-galanya, rakyat perlahan-lahan mulai berundur:

Mula-mula mereka berhenti berlanggan Utusan, setelah itu mereka mulai tutup TV tatkala dianya berucap ... akhirnya mereka biarkan dianya berlalu. Namun Umno masih lagi teruja dengan dianya.

Apakah PAS akan bertindak hanya apabila melihat petunjuk-petunjuk seperti itu? Dan sekarang ini PAS masih banyak masa untuk berlindung, mengelak dan bersilat? -Tulang Bukan Besi

Era Najib Altantuya : Tak Tumbuh Tak Melata

Tak tumbuh tak melata. Kalau tak sungguh orang tak mengata.

Hadi umpama 'Pak Lah versi PAS'

Kepemimpinan Presiden PAS Datuk Abdul Hadi Awang dianggap sangat lesu sehingga boleh diumpamakan beliau "Pak Lah versi PAS", kata ahli akademik Prof Dr Abdul Aziz Bari hari ini, lapor malaysiakini.

Tun Abdullah Ahmad Badawi dianggap seorang pemimpin lemah, tidak tegas, lembab dalam pelaksanaan dasar dan dipersalahkan atas kemerosotan teruk BN sehingga dipaksa melepaskan jawatan presiden Umno dan perdana menteri.

Pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu menambah, oleh itu Abdul Hadi kini dianggap "beban" parti itu untuk terus mengembangkan pengaruhnya dan memainkan peranan lebih besar dalam politik baru Pakatan Rakyat.

Dr Abdul Aziz juga berkata, walaupun pada 1980-an dan 1990-an tokoh agama itu berpengaruh luas khususnya melalui pidato tetapi kini presiden PAS itu kini "sudah hilang stim".

Dalam wawancara dengan Malaysiakini hari ini, pakar undang-undang perlembagaan mendakwa, kegagalan Abdul Hadi bertindak sebagai "tokoh nombor satu" diburukkan lagi oleh peranan pemimpin lain seperti timbalannya Nasharuddin Mat Isa dan setiausaha agung, Datuk Mustafa Ali.

Beliau juga mendakwa, Abdul Hadi tidak lagi mempunyai ciri seorang pemimpin dalam senario politik baru, hubungan awamnya pula tidak baik dan gagal berfungsi sebagai ideolog atau peneraju utama yang menjelaskan wawasan parti seperti "PAS untuk semua" dan "negara berkebajikan".

Abdul Hadi masih lagi berlegar di sekitar isu Melayu-Islam semata-mata seperti isu yang dijuarai parti itu sejak dulu, tambahnya.

Dr Abdul Aziz, yang kini semakin lantang mendesak pengunduran Abdul Hadi, diundang membentangkan analisis kemerosotan PAS dalam seminar politik parti itu di Gombak, esok.

Seminar sehari itu, yang dijangka melibatkan 1,000 pemimpin atasan dan akar umbi PAS, dianjurkan susulan desakan mengadakan muktamar khas bagi membincangkan "beberapa pemimpin bermasalah".

Ditemui di pejabatnya di kampus UIA pagi ini, Dr Aziz berkata kelemahan Abdul Hadi, yang juga ahli parlimen Marang, sudah diketahui oleh barisan pemimpin PAS tetapi tiada siapa yang berani menegurnya secara terbuka.

Era Najib Altantuya : Apa Khabar TG Nik Aziz?

Kepada yang belum maklum, Tok Guru Nik Aziz ni adalah Mursyidul Am PAS. Mursyidul Am ni kalau dalam bahasa mudah “spiritual leader” PASlah, yakni tempat rujukan jika ada masalah besar yang tak boleh diselesaikan atau bagi mendapatkan nasihat atas perkara-perkara penting. Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana keperibadian dan keilmuan Tok Guru yang amat hebat hampir sukar untuk ditandingi oleh mana-mana peribadi rakyat Malaysia hari ini.

Dalam kehidupan peribadinya, Tok Guru benar-benar mengamalkan kehidupan sebagaimana yang dianjurkan oleh Islam. Amalan ibadat beliau tetap “steady” daripada dulu hingga kini. Kekuasaan yang Allah kurniakan kepadanya samada dalam kerajaan dan parti tidak pernah mengaburi penglihatannya terhadap keagungan Islam. Tok Guru tetap sederhana dalam hidup. Tok Guru bikin apa yang beliau cakap dan ingatkan orang lain buat benda baik dan jauhkan benda jahat. Keilmuan Tok Guru tentang Islam hampir “second to none” dan pengalaman politiknya amat luas dan mempersonakan. Sebutlah kepada sesiapa saja tentang Tok Guru termasuk kepada orang-orang UMNO dan orang-orang bukan Islam, tiada lain yang kita dengar melainkan puji dan sanjungan.

Tetapi tup tup di Selangor (atau mungkin ada juga sikit-sikit tempat lain) ada orang PAS kutuk Tok Guru macam-macam. “Orang tua nyanyuklah, mati cepat lagi baiklah” dan sebagainya. Anak Bapa terkejut beruk dengar berita macam ni. Kata-kata nista ini mereka lemparkan kepada Tok Guru kerana Tok Guru menentang keras idea kerajaan perpaduan (perpaduang) sehingga ke peringkat suruh buat EGM pecat Dr. Hasan Ali, Ustaz Nasharuddin dan Mustafa Ali. Apa tak terkejutnya, benda ni tak pernah Anak Bapa terfikir akan diucap sebelum menang dalam pilihanraya 8 Mac tahun lepas. Tak usah dok heran dengan Tok Guru atau orang-orang Kelantan sebab mereka dah lama menang. Yang kita nak cerita ni tentang orang Selangor yang menang sikit dan orang Terengganu (yang kalah lagi!) dah jadi sasau satu macam sampai teguran Tok Guru pun bukan setakat tak nak dengar, siap dikutuk lagi orang tua tu!

Sapa puak-puak ni nak cakap Tok Guru macam tu. Ilmu dan pengalaman mereka setakat mana? Pengorbanan mereka dah cukup besar ke, hingga kepala mereka pun turut jadi besar. Tok Guru dah terbukti keikhlasan dan kejujuran dalam perjuangan. Ini bermakna apabila beliau buat teguran, ia adalah atas dasar kemakrufan dan kepentingan jamaah. Puak-puak ni belum tentu. Silap-silap sebab dapat banyak projek di Selangor tak, hingga hilang pertimbangan mereka? Jadi kalau dah Mursyidul Am tegur, dengarlah sama. Kalau tak setuju jumpa dia dan “explain”. Anak Bapa nak tanya jika ayah kita pukul kita, kita pi tak cerita kat orang yang ayah kita tak guna sebab pukul kita. Tentu tidak sebab kita tau dia buat begitu nak didik kita, kerana sayangkan kita. Dan saya yakin teguran Tok Guru tak ada motif lain melainkan kebaikan dan sayang beliau kepada kita.

Anak Bapa nak beri ingatan kepada puak-puak ini supaya berhenti buat onar dengan Tok Guru kerana agenda nak mencemarkan Tok Guru ni adalah agenda UMNO. UMNO berpandangan bahawa satu-satunya pimpinan tertinggi PAS yang mampu menghalang mereka daripada “merosakkan” PAS dengan isu kerajaan perpaduan ialah Tok Guru Nik Aziz. Dan agenda mencemar dan memburuk-burukkan Tok Guru adalah “top of the agenda” UMNO.

Anak Bapa tidak taksub kepada Tok Guru. Penilaian Anak Bapa adalah atas apa yang beliau ucap dan buat. Setakat ini ianya amat relevan. Jika Tok Guru ada buat silap, insyAllah Anak Bapa akan sama-sama pi jumpa beliau untuk menegur. Tetapi selagi itu belum terjadi, tolong jangan hina Tok Guru kami. Jika tidak Anak Bapa tidak teragak-agak untuk dedahkan siapa puak-puak ni siap dengan bukti rakaman suara!

Anak Bapa: Dengarnya salah sorang yang terlibat tu adalah jenis yang suka tumbuk rostrum bila berucap! -anakbapa

Era Najib Altantuya : Zaid Adalah Pengantara Untuk Kukuhkan PR

Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menolak andaian sesetengah pihak yang mengatakan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim akan dilantik menjadi Pengerusi Pakatan Rakyat (PR).

Menurutnya, sebagai Penasihat PR, Zaid diamanahkan oleh pemimpin-pemimpin PR untuk mencari dan melaksanakan ‘titik persamaan’ supaya gabungan tiga parti dalam PR iaitu PKR, Pas dan DAP dibawah satu lambang menjadi kenyataan.

“Dakwaan ini tidak betul, Zaid dilantik menjadi pengantara untuk melaksanakan transformasi dalam PR.

“PR juga memberi kepercayaan kepadanya untuk mengkaji penubuhan PR sebagai satu organisasi yang sah,” katanya pada sidang media di Lobi Parlimen tadi.

Sementara itu, Pengarah Strategik PKR, Tian Chua pula menjelaskan nama Zaid diperkatakan menjadi Pengerusi PR adalah tidak benar kerana nama Zaid hanya digunakan sebagai satu nama untuk memohon sebuah entiti baru iaitu PR sebagai sebuah badan yang sah.

Katanya, kepimpinan pusat PR akan dibincangkan kemudian setelah permohanan ini diterima tetapi ia masih dalam peringkat awal.

“Ia seperti mendaftar sebuah syarikat, kita dapatkan satu nama dan hantar permohonan kita, ia adalah prosedur ringkas untuk mendaftar sebuah parti,” katanya.

Tian yang juga Ahli Parlimen Batu turut menjelaskan PR dalam usaha untuk mencari persamaan supaya memperkukuhkan lagi pakatan dan pendaftaran PR sebagai satu entiti hanya sebahagian dari rancangan mereka.

Ditanya sama ada konvensyen PR pada bulan Disember nanti membincangkan mengenai kepimpinan pusat PR, Tian menjawab konvensyen tersebut tidak akan digunakan untuk memilih kepimpinan pusat.

“Tidak, konvensyen itu untuk memperkukuhkan PR, ia adalah berlainan, seperti mendaftar syarikat dan strategi pemasaran, ia adalah perkara berlainan,” katanya. -SH

Era Najib Altantuya : Wang Ehsan Atau Wang Kesian?

Kenapa Sabah dan Sarawak dapat keistimewaan?” soal pemimpin kerajaan Kelantan berikutan pengumuman bayaran wang ihsan petroleum kepada negeri itu berkuat kuasa tahun depan. Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa dengan meletakkan hujahnya bahawa semua negeri adalah sama di bawah Akta Petroleum, “kalau Kelantan tidak layak dapat royalti kerana telaganya jauh, maka Sabah dan Sarawak pun tak boleh dibayar royalti.” “Sabah dan Sarawak masuk Malaysia tahun 1963, lebih kemudian dari Kelantan dan Terengganu. Kenapa Sabah dan Sarawak dapat keistimewaan?” kata beliau dalam tulisan blognya bertajuk “Ada Telaga, Ada Ihsan?” hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd. Najib Razak telah mengumumkan bahawa kerajaan Persekutuan telah memutuskan untuk memberi wang ihsan petroleum kepada Kelantan mulai tahun depan. Pemberian itu adalah berasaskan pertimbangan sama yang diberikan kepada Terengganu iaitu mengambil kira pengeluaran petroleum di luar perairan negeri berkenaan. Menurut Najib, keputusan itu adalah daripada segi perundangan di mana Kelantan seperti juga Terengganu tiada hak menuntut royalti kerana tiada pengeluaran petroleum dari perairan kedua-dua negeri itu yang ditakrif lebih tiga batu nautika (5.55 kilometer) dari tikas air surut atau pesisir.

Justeru jelasnya, wang ihsan akan diberi dalam bentuk projek pembangunan dan pembasmian kemiskinan di Kelantan. Sehubungan itu, Husam menegaskan, Kelantan juga sama seperti Sabah dan Sarawak berhak untuk dibayar royalti, bukan sahaja untuk satu telaga, malah kesemua telaga termasuk dalam kawasan JDA dan CAA.

Oleh itu katanya, “masa belum terlambat sebelum keadaan lebih bercelaru.” Husam juga menjelaskan, nampaknya keihsan BN masih berasaskan pada telaga pengeluaran minyak atau gas. “Negeri tak ada telaga minyak, tak adalah ihsannya. “Kelantan ada satu telaga? Bumi Selatan. Dapat wang ihsan. Terengganu ada banyak telaga, juga sama jauh di luar kawasan tiga batu nautika. Ada telaga tapi jauh, dapat wang ihsan, bukan royalti.

“Ada telaga, tapi tak lebih dari tiga batu (nautika) dari pantai baru dapat royalti. “Mana negeri ada telaga tapi tak lebih tiga batu dari pantai? Tolong tunjukkan. Sabah? Sarawak?” soalnya lagi.

source:malaysian insider

Bila PAS tawan Terengganu pada 1999,beberapa bulan selepas itu kerajaan pusat BN telah membatalkan pemberian wang royalti kepada kerajaan PAS Terengganu. Sebaliknya, pemberian royalti ini telah diganti dengan wang ehsan dan wang ehsan ini pula tidak dibayar terus kepada kerajaan PAS Terengganu. Sebaliknya wang ehsan ini dibayar kepada penyamun-penyamun UMNO dibawah urusan Idris Jusoh.

Bukankah tindakan gomen UMNO/BN ini melanggar Akta Petroleum 1974 dan 1976? Bila UMNO/BN merampas kembali Terengganu pada 2004 hak wang royalti,sebaliknya pemberian wang ehsan diteruskan dibawah tadbir urus Jabatan Perdana Menteri. Mengapa wang royalti ini tidakkembalikan,allahu a'alam.. mungkin gomen merasakan ianya adalah satu risiko yang besar, mana tahu Terengganu akan dirampas PAS/PR smula.......

Ini, apa kata Tengku Razaleigh ketika ditemubual oleh Malaysian Insider..........

Ku Li: I don’t think there is a (need for) legal redress, I think it is obligatory on the part of Petronas to pay. You see, the whole thing behind this issue was, I went to Tun Razak, who was prime minister then. I said: let’s do this vesting deed agreement because Selangor and Perak were difficult with us at that time, to sign the vesting deed agreement. So I told Tun Razak that on the east coast, there is potential for oil and gas. And why not we also do the same to bring in uniformity and we pay 5 per cent even if oil is found offshore in the area that is under the federal jurisdiction. So it was agreed and since we signed with the mentri besar of Kelantan, or I signed with the mentri besar of Kelantan the vesting deed agreement, if oil is found in the offshore area, although it is under the federal jurisdiction, even though it is in joint venture with the Thais today, 5 per cent must be paid to the state. As simple as all that."

cheers. -tumpang sekole


Under the Petroleum Development Act 1974, it says:

An Act to provide for exploration and exploitation of petroleum whether onshore or offshore by a Corporation in which will be vested the entire ownership in and the exclusive rights, powers, liberties and privileges in respect of the said petroleum, and to control the carrying on of downstream activities and development relating to petroleum and its products; to provide for the establishment of a Corporation under the Companies Act 1965 or under the law relating to the incorporation of companies and for the powers of that Corporation; and to provide for matters connected therewith or incidental thereto.

In return for the ownership and the rights, powers, liberties and privileges vested in it by virtue of this Act, the Corporation shall make to the Government of the Federation and the Government of any relevant State such cash payment as may be agreed between the parties concerned. In 1976, an agreement was signed between Petronas and ALL the states in Malaysia. In this agreement it states that any and all states where petroleum is found they would be paid 5% of the revenue and that this revenue is to be called ROYALTY. And, since then, Terengganu, Sabah and Sarawak have enjoyed a 5% ROYALTY from Petronas.

source:malaysia today