8 Apr 2015

[VIDEO & GAMBAR] Kerajaan Beli BMW Ini Untuk Siapa?


Enam kereta mewah BMW yang setiap satu berharga lebih setengah juta didakwa telah dibeli oleh kerajaan Malaysia.

Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mendakwa kenderaan berkenaan masih belum mempunyai nombor pendaftaran tetapi telah diletakkan jata (lambing rasmi) negara.

Berdasarkan maklumat yang diperolehinya, Setiausaha Agung PKR itu mendakwa, kereta mewah itu berada di sebuah cawangan BMW di Bandar Puteri Puchong.

“Kereta mewah ini hanya mempunyai jata negara yang mengundang spekulasi bahawa ia adalah milik kerajaan Persekutuan,” katanya pada sidang media di Lobi Parlimen pada Rabu.

Rafizi mendesak kerajaan memberi penjelasan kewajaran membeli kereta mewah ketika rakyat terbeban dengan kenaikkan harga barangan secara mendadak selepas pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bermula 1 April lalu.

Dia turut meminta BMW Malaysia menjelaskan kepada rakyat Malaysia tentang pembelian itu supaya tidak timbul tanggapan negatif. -FMT
TERKINI


BMW: Kereta tajaan untuk sidang Asean

BMW Group Malaysia menjelaskan bahawa enam buah kereta keluarannya yang dikesan dengan lambang jata Malaysia merupakan kereta tajaan untuk digunakan dalam Sidang Kemuncak Asean ke-26.

Akhbar kerajaan Selangor melaporkan, pengeluar kereta mewah itu menjelaskan bahawa enam buah kenderaan tersebut tidak dibeli oleh kerajaan, seperti yang disyaki PKR.

Perkara itu dijelaskan oleh pengarah urusan syarikat tersebut, Alan Harris.

“Kereta berkenaan tidak dibeli Kerajaan Persekutuan sebaliknya BMW menaja kereta berkenaan,” katanya seperti dipetik dalam laporan itu.

Menurutnya kereta tersebut akan digunakan sebagai kenderaan rasmi semasa persidangan berkenaan, yang akan berlangsung dari 24 hingga 28 April.

Naib presiden PKR, Rafizi Ramli pagi ini mendakwa kenderaan tersebut dibeli oleh kerajaan Malaysia.

Beliau seterusnya menuntut agar kerajaan menjelaskan mengenai “pembelian” itu.
-mk


Ini Dia Wajah Aidana Baizieva Seperti Tersiar Di Akhbar Kyrgyzstan


Nahas Helikopter: Hasrat Aidana Tak Kesampaian

Selepas hari keempat tragedi nahas helikopter pada Sabtu lalu yang mengorbankan enam orang termasuk Ahli Parlimen Rompin, Tan Sri Jamaluddin Jarjis, mayat mangsa keenam sehingga kini masih belum dituntut oleh pihak keluarga di Unit Forensik Hospital Kuala Lumpur.

Mangsa yang merupakan seorang wanita yang dikenali sebagai Aidana Baizieva dikatakan kenalan kepada juruterbang Clifford William Fournier, yang turut maut dalam kejadian itu.

Aidana dikatakan berminat untuk menjadi seorang juruterbang namun hasratnya tidak kesampaian apabila terkorban dalam nahas di Kampung Sungai Pening, Semenyih, Sabtu lalu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Abdul Samah Mat berkata, polis tidak menolak kemungkinan wanita itu adalah Aidana, seperti dalam daftar penerbangan helikopter itu yang dikeluarkan Kementerian Pengangkutan, tetapi ujian DNA perlu dijalankan sebelum dapat disahkan.

Katanya, hasil ujian yang dibuat ke atas mangsa wanita dalam kejadian itu, ia merupakan mayat wanita berusia 25 tahun.

"Polis berpuas hati dengan keputusan siasatan yang dijalankan. Bagaimanapun identiti sebenar mangsa masih belum dikenal pasti dan memerlukan masa," katanya dalam sidang media berhampiran lokasi nahas pada Selasa. Abdul Samah berkata, polis telah pergi ke rumah Aidana iaitu sebuah pangsapuri di Pantai Dalam, Kuala Lumpur untuk mengambil beberapa barang, dokumen dan spesimen milik mangsa untuk ujian DNA bagi mengesahkan identiti mangsa keenam nahas helikopter itu. "Polis menemui bukti tiket penerbangan mangsa (Aidana) ke Langkawi pada 21 Mac lalu semasa LIMA (Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi) sedang berlangsung tertera namanya dan juruterbang terbabit (Fournier). Juruterbang itu mempunyai akses masuk ke kediaman wanita itu," katanya. Abdul Samah berkata, siasatan polis mendapati Aidana merupakan pelajar jurusan diploma pelancongan di tiga buah kolej iaitu Sunway University, Lim Kok Weng Universiti dan Segi College. "Dia belajar di tiga kolej itu pada tahun 2010 hingga 2014 dan mendapat diploma dari Segi College pada 10 Oktober lalu," katanya.

Berikutan itu, polis mengambil keterangan daripada rakan-rakan wanita itu.

"Wanita itu amat berminat untuk menjadi seorang juruterbang, selain itu, ada saksi yang pernah melihat mereka (Aidana dan Fournier) terbang menaiki helikopter bersama beberapa kali sebelum insiden," katanya yang meminta orang ramai tidak membuat spekulasi mengenai wanita itu.

Aidana (kanan) bersama juruterbang Clifford William Fournier, yang turut maut dalam nahas helikoter, Sabtu lalu.

Sekiranya identiti mangsa tidak dikenal pasti lagi, polis akan mengambil langkah terakhir iaitu menghubungi ayah Aidana yang berumur 75 tahun di Kyrgyzstan untuk membuat ujian DNA dan mengenal pasti mangsa.

Sementara itu, Duta Kyrgyzstan ke Malaysia, Kylychbek Sultanov berkata, pihaknya sedang berusaha untuk mengesahkan identiti penumpang keenam melalui ujian asid deoksiribonukleik (DNA) dan keputusannya akan diketahui dalam tempoh beberapa hari lagi.

Katanya, bapa Aidana Baizieva telah dimaklumkan mengenai perkara itu dan proses untuk membawa beliau ke sini bagi urusan tuntutan mayat sebaik sahaja identiti itu disahkan sebagai anaknya sedang dilakukan.

"Dia tidak percaya bahawa mayat itu adalah milik anaknya," katanya.

Sultanov berkata, Baizieva tidak mendaftar dengan pihak kedutaan, jadi maklumat mengenai dirinya tidak lengkap buat masa ini.

Bagaimanapun, beliau berkata Baizieva telah menamatkan pengajian dari Universiti Segi pada tahun lalu dan bekerja sebagai pengurus restoran di negara ini.

Ketika ditanya sama ada Baizieva adalah sahabat kepada juruterbang helikopter malang itu, beliau berkata pihak kedutaan sedang menyiasat mengapa wanita tersebut turut berada di dalam helikopter tersebut.

Siasatan tragedi nahas helikopter yang mengorbankan enam orang termasuk anggota Parlimen Rompin Tan Sri Jamaluddin Jarjis dan masuk hari keempat hari ini.

Dalam kejadian Sabtu lepas, helikopter AS365N2 Dauphin (9M-1GB) yang membawa enam orang terhempas di kawasan kebun getah di Kampung Sungai Pening, Semenyih pada 4.55 petang.

Tiga lagi yang maut dalam kejadian itu adalah Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Datuk Azlin Alias, pengawal peribadi Jamaluddin, Razakan Seran dan ahli perniagaan, Datuk Tan Huat Seang. -mstar

Terlalu sukar untuk bapa Aidana Baizieva hadapi 2 tragedi

Ketika tersebar berita mengatakan anak perempuannya mungkin salah seorang penumpang dalam nahas helikopter di Semenyih, pada Sabtu, bapa mangsa, Aidana Baizieva sukar mempercayainya.

Itu adalah tragedi kedua menimpa keluarganya, selepas isterinya, ibu kepada Baizieva meninggal dunia dalam kemalangan keretapi pada 1998. Baizieva berusia 8 tahun ketika itu.

Duta Kyrgyzstan ke Malaysia, Kylychbek Sultanov hari ini berkata kepada The Malaysian Insider, bapa kepada penumpang malang itu kini masih cuba menerima hakikat tragedi berkenaan.

"Ya, kami maklumkan kepada keluarga di Kyrgyzstan... dia (bapanya) sudah dimaklumkan, tetapi sukar baginya menerima berita itu, sebaliknya percaya Baizieva masih hidup," katanya, yang enggan mendedahkan nama bapa mangsa itu.

Katanya, kedutaan bekerjasama dengan pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi mengenal pasti 6 penumpang helikopter tersebut dan setakat ini berkeyakinan DNA yang diambil milik Baizieva.

"Apa yang kami tahu ibunya meninggal dunia ketika dia berusia 8 tahun dalam kemalangan keretapi di Kyrgyzstan. Sebab itu bapanya, tidak dapat menerima hakikat apa yang berlaku. Baizieva adalah anak tunggal," katanya.

Sultanov berkata, kali terakhir bapanya menemui anak perempuannya itu 3 bulan lalu ketika melawatnya di Kuala Lumpur.

Setakat ini, berdasarkan maklumat yang diperolehi, Baizieva dipercayai mengenali juruterbang helikopter tersebut dan sedang mengambil latihan penerbangan bersamanya.

Beliau turut mengesahkan polis pergi ke apartmen mangsa di Pantai Dalam dan mengambil sampel rambut dan kuku untuk membantu siasatan.

"Semalam, polis ketika menjalankan siasatan di apartmennya ada menemui rekod menunjukkan dia sedang belajar asas penerbangan dan berminat menjadi juruterbang helikopter," katanya.

Beliau turut mengesahkan, kakak tiri Baizieva datang ke rumah mayat Hospital Kuala Lumpur semalam bersama pegawai kedutaan untuk proses pengecaman.

"Polis kini mahu melakukan ujian DNA, untuk memadankan dengan sampel sedia ada," kata Sultanov, dan menambah, Baizieva pernah bekerja di sebuah restoran makanan Barat selepas menamatkan pengajian di SEGi Universiti tahun lalu.

Katanya, kedutaan juga menemui beberapa rakan wanita itu namun tidak dapat mengumpul maklumat lengkap kerana mereka masih bersedih atas insiden tersebut.

"Maklumat ini kami perolehi daripada rakan-rakannya semalam, namun mereka tidak mampu memberikan banyak maklumat," katanya.

Beliau berkata, kedutaan juga sedang berusaha mendapatkan kebenaran keluarga untuk menyiarkan gambar wanita itu bagi menjelaskan beberapa laporan di media.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Abdul Samah Mat berkata polis percaya penumpang wanita dalam helikopter malang yang terhempas itu adalah Baizieva, 25.

Beliau turut mengesahkan, sepasukan anggota polis dihantar ke kediaman wanita berkenaan bagi mengumpul sampel DNA.

"Kami turut menemui tiket penerbangan ke Langkawi pada 21 Mac sempena Lima atas nama mangsa dan juruterbang helikopter itu," katanya.

Laporan itu turut berkata, berdasarkan keterangan pihak pengurusan apartment tersebut, juruterbang helikopter yang turut terkorban itu pernah melawatnya di apartmen berkenaan beberapa kali.

Sementara itu, Abdul Samah mengesahkan, mayat juruterbang, Kapten Clifford William Fournier, sudah dituntut dan kini berada di Kedutaan Amerika Syarikat.

Mayat berkenaan dituntut pada 8.15 pagi, Isnin oleh kedutaan.

Fournier merupakan juruterbang helikopter Eurocopter AS365N2 Dauphin yang terhempas di Semenyih, dan mengorbankan 6 penumpangnya, termasuk Ahli Parlimen Rompin Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis.

Mangsa lain ialah ketua setiausaha sulit perdana menteri Datuk Seri Azlin Alias, ahli perniagaan Datuk Tan Huat Seang dan pengawal peribadi Jamaluddin, Razakan Seran
-TMI


Negara Hancur Rakyat Sengsara Kerana Rosmah Mansor


Tolak Najib, Kadir tuding jari pada Rosmah

Tokoh wartawan Datuk A Kadir Jasin hari ini menggariskan perbezaan antara bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dan penyandang sekarang Datuk Seri Najib Razak, berkaitan kedudukan mereka di tampuk kuasa.

Kadir, yang rapat dengan seorang lagi bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata berbanding Abdullah atau Pak Lah, Najib lebih sukar ditangani.

“Pak Lah tidak ada isteri yang bercita-cita besar,” tambahnya yang dilihat ditujukan kepada isteri Najib, Rosmah Mansor, yang sering berdepan tanggapan negatif orang ramai.

Kadir juga berkata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menjadi pilihan semula jadi untuk menggantikan Najib jika beliau berundur.

“Isterinya disenangi dan hal anak-anaknya jarang dilihat atau didengar.

“Satu-satunya yang orang ramai tahu ialah Najwa Mahiaddin kerana dia seorang penyanyi dan penggubah lagu.

“Kelebihan lain apabila beliau datang daripada keluarga kuat agama daripada Muar,” katanya dalam tulisan di blog. -mk


Dr Mahathir ungkit kekayaan keluarga Najib

Dr Mahathir Mohamad hari ini meneruskan kritikan pedasnya pada isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB), termasuk mengaitkannya dengan kekayaan keluarga perdana menteri.

Bekas perdana menteri mempersoalkan kekayaan keluarga Datuk Seri Najib Abdul Razak, termasuk anak tirinya Riza Aziz yang mampu membeli hartanah mewah dan membikin filem di Amerika Syarikat.

Bekas presiden Umno juga mempersoalkan sumber kekayaan tersebut, termasuk projek filem 'The Wolf of Wall Street' oleh Riza.

"Pada mulanya duit Riza dikatakan warisan harta kekayaan dari keluarga Tun Razak (Hussein). Kemudian dakwaan ini dinafi.

"Soalannya jika tidak dari keluarga Tun Razak dari mana datang wang yang banyak ini. Apakah ia hasil dari perniagaan?

"Jika ya, apa perniagaan, di mana? Sudahkah cukai pendapatan dibayar? Kepada kerajaan mana?

"Pelaburan ratusan juta untuk filem 'The Wolf of Wall Street' oleh Riza [...] datang dari mana? Filem ini tidak memberi keuntungan.

"Tidak mungkin filem ini membiayai rumah mewah yang dibeli dengan ratusan juta ringgit atau dolar Amerika," katanya di blognya hari ini.

"Semua perkara-perkara ini tidak akan terdapat dalam akaun 1MDB. Tetapi rakyat ingin tahu kerana melibatkan Jho Low.

"Dan Jho Low disebut-sebut berkenaan dengan pengurusan AS$700 juta daripada 1MDB."

1MDB, Jho Low dan PM nafi tuduhan

Bagaimanapun 1MDB dan Jho Low menafikan sebarang salah laku dalam urus niaga mereka.

Perdana menteri juga menafikannya dan bercadang menyaman akhbar PAS Harakah atas dakwaan, antaranya, anak tirinya mendapat dana 1MDB.

Sebelumnya, dalam artikel yang panjang dan bernada terus terang itu, Dr Mahathir berkata tuduhan-tuduhan terhadap syarikat itu - lembaga penasihatnya dipengerusikan oleh Najib - tidak sembarangan tetapi disertaikan juga "fakta yang jelas."

"1MDB bukan buat hutang biasa seperti kerajaan yang biasanya berjumlah hanya ratusan juta (ringgit) sahaja. 1MDB telah hutang berbilion ringgit.

"Walaupun 1MDB bukan kerajaan tetapi ia adalah badan yang ditubuh dan dimiliki oleh kerajaan sepenuhnya dengan modal sebanyak RM1 juta.

"Ada juga jaminan oleh kerajaan terhadap beberapa hutang 1MDB. Oleh itu kerajaan tidak boleh mendakwa bahawa ini masalah syarikat dan bukan masalah kerajaan.

"Kerajaan sudah melantik ketua audit negara untuk memeriksa akaun 1MDB. Tetapi ini tidak akan menjawab banyak soalan yang telah dikemukakan dan dibincang oleh rakyat," katanya.

"Dakwaan-dakwaan yang dibuat terhadap 1MDB bukan berbentuk tuduhan melulu. Ia disertai dengan fakta yang jelas iaitu jumlah hutang, siapa yang mengurus, siapa yang menerima wang berbilion ringgit, pelaburan yang dibuat, di mana wang ini disimpan, dalam bentuk apa.

"Nama Jho Low disebut berkali-kali. Demikian juga nama-nama syarikat miliknya. Tuduhan dibuat berkenaan dengan pembelian rumah mewah olehnya di London, New York dan Hollywood.

"Lepas itu rumah dijual kepada anak tiri perdana menteri dengan harga ratusan juta ringgit. Sudah tentu ini tidak disebut dalam akaun 1MDB yang akan diperiksa oleh ketua aduit negara (AG)."
ULASAN GB

Semenjak Najib menjadi PM, berbillion wang negara musnah akibat keborosan dan ketirisan. Dan rakyat yang sengsara menangung beban. Diperburukkan pula dengan kewujudan "pembodek-pembodek tegar" dalam UMNO mahu Najib terus berkuasa. Terburuk pula bila seluruh anggota kabinet sendiri patuh dan tunduk dengan nafsu dan kehendak malah diperbodohkan oleh Rosmah! Hebat Rosmah punya penangan.

Segala keborosan dan ketirisan yang berlaku selama ini oleh Najib sebenarnya adalah kerana penglibatan Rosmah sebagai decision-maker di dalam banyak perkara.

Menyebut nama-nama Jho Low, Deepak dan beberapa nama yang lain, ia semuanya berkisar kepada Rosmah juga.

Permata Negara yang mendapat peruntukan berjuta ringgit setiap tahun tidak tahu di bawah kementerian yang mana dan tidak pernah diaudit kewangannya.

Ratusan juta ringgit untuk pengubahsuaian jet peribadi juga untuk memenuhi kehendaknya.

Sehinggalah ekonomi negara sudah hampir ke peringkat muflis dan perlu diselamatkan oleh rakyat melalui GST.

Dah lama GB ulas. Petikan:

Belum ada isteri-isteri PM sebelum ini yang bertindak liar seperti yang dilakukan oleh isteri Mohd Najib, Rosmah Mansor namanya.

Najib nampaknya seperti tidak dapat mengekang dan mengawal tindakan Rosmah yang besar sangat nafsunya menjadi "diplomat" sekalipun bukan berhormat dan tidak pula bertauliah.

Rakyat BERHAK untuk mendesak Najib mengarahkan isterinya berhenti dari berkelakuan jelek yang menghabiskan wang rakyat.

Jika tidak Najib akan menanggung segala sumpah dan makian rakyat yang tak pernah mengundi Rosmah Mansor, isteri yang menjadi dakapannya saban malam.