25 Mac 2015

Tukar Presiden Jika Ingin Kekal Dengan PR - Penganalisis


Empat Pilihan Untuk Pas

Kedegilan Pas untuk meneruskan agenda hudud mereka akhirnya meletakkan parti itu di kedudukan paling sukar ketika ini. Jika sebelum ini tindakan Pas membentangkan pindaan enakmen di Dun Kelantan dan kemudian menghantar notis untuk usul persendirian di Parlimen tanpa memaklumkannya terlebih dahulu kepada PR, membuatkan PKR menyatakan tidak akan menyokong usul tersebut, kini giliran DAP pula menyatakan pendiriannya.

Dalam pendirian terbaru yang diputuskan malam tadi, DAP membuat keputusan memutuskan hubungan dengan Haji Hadi tetapi kekal bersama PR.

Ini bermakna, sementara PKR dan DAP kekal dalam PR, masa depan Pas dalam gabungan itu terpulang kepada parti itu menentukannya.

Jika Pas meneruskan juga mahu membentangkan usul persendirian di Parlimen, PKR dan DAP tidak akan memberikan sokongan terhadapnya. Pas hanya boleh berpuas hati dengan sokongan 21 Ahli Parlimennya sahaja.

Dalam masa yang sama, dua pemimpin kerajaan iaitu Nancy Shukri dan Nazri Aziz pula menegaskan, undang-undang hudud tidak mungkin dapat dilaksanakan di negara ini.

Nancy Shukri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap undang-undang berkata, mustahil hudud dapat dilaksanakan kerana ia bertentangan dengan Perlembagaan.

Selain itu, katanya, Ahli-Ahli Parlimen daripada Sarawak juga tidak akan menyokong sebarang usul mengenai hudud.

Nazri Aziz, Menteri Pelancongan dan pernah memegang portfolio undang-undang sebelum ini, dengan nada lebih keras dan terbuka berkata, hanya orang "bodoh" yang akan terus bercakap mengenai hudud.

Ini kerana, katanya, sudah termaktub dalam Perlembagaan bahawa undang-undang berkaitan jenayah merupakan bidang kuasa Mahkamah Persekutuan dan bukannya Mahkamah Syariah.

Untuk meminda Perlembagaan pula, tambah Nazri, ia memerlukan sokongan dua pertiga Ahli Parlimen dan tidak ada sesiapa yang memiliki sokongan sebanyak itu ketika ini.

Nazri juga berkata, selain itu usul persendirian Pas hanya dapat dibentangkan di Parlimen setelah selesai semua aturan urusan kerajaan dan selagi ia tidak habis, usul tersebut tidak dapat dibawa.

Secara langsung, kenyataan Nazri ini membayangkan bahawa usul persendirian berkaitan hudud ini bukan saja tidak pasti dapat dibawa dalam sesi Parlimen yang sedang berlangsung ketika ini, tetapi juga tiada jaminan dalam sesi-sesi yang seterusnya.

Bersandarkan semua situasi yang ada sekarang, usul persendirian hudud yang bakal dibawa oleh Haji Hadi ini selain tiada harapan untuk menang dan mendapat sokongan, malah mungkin juga tidak ruang langsung untuk dibentangkan di Parlimen.

Tetapi yang penting, apakah masa depan Pas dalam konteks ini?

Semuanya kini terserah kepada Pas. Jika mereka ingin terus kekal bersama PR, mengekalkan hubungannya dengan PKR dan DAP serta mahu terus berpotensi memenangi kerusi di kawasan bandar dan separa bandar di Selangor, Perak, Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan sebagainya, pilihan yang boleh dibuat ialah sama ada menarik balik usul persendirian itu atau menukar Haji Hadi sebagai Presiden Pas.

Keputusan DAP mahu terus kekal dalam PR tetapi memutuskan hubungan dengan Haji Hadi Hadi adalah isyarat yang jelas bahawa yang menjadi masalah bukannya Pas tetapi hanya Haji Hadi. Dengan ketiadaan sokongan serta kenyataan Nancy Shukri dan Nazri Aziz, usul persendirian itu sudah bemakna lagi.

Tetapi jika Pas ingin terus mengekalkan Haji Hadi, hubungannya dengan PKR dan DAP tentulah tidak seharmoni dulu. Sikap bermasam muka akan terus berpanjangan dan mungkin merebak kepada soal pembahagian kerusi dalam pilihanraya nanti. Pertindihan calon pilihanraya juga mungkin berlaku.

Mengekalkan Haji Hadi juga akan membuatkan Pas berisiko besar untuk mendapat undi dan sokongan bukan Melayu dan ini akan menjadikan Pas hanya mampu memang di kawasan pengundi Melayu di Kelantan, Terenggganu dan Kedah saja. Pengundi bukan Melayu barangkali ramai yang tawar hati dengan kepimpinan dan pemikiran Haji Hadi.

Pilihan lain jika Pas ingin kekal berketuakan Haji Hadi ialah keluar dari PR. Walaupun Nik Amar Abdullah mengatakan Pas tidak kisah sendirian berikutan isu hudud ini, sudah tentulah wajah Pas tidak seperti yang ada sekarang jika ia bersendirian.

Pas tidak saja akan mengalami kehilangan banyak kerusi, tetapi juga akan mengecewakan ramai kelompok profesional dan progresif dalam parti itu.

Pilihan terakhir yang boleh dibuat oleh Pas jika tidak mahu bersendirian ialah membawa Pas menyertai BN dengan tujuan menguatkan kedudukan Melayu dalam gabungan itu. Tetapi pilihan ini belum tentu juga mendatangkan keselesaan kepada Pas kerana mereka bakal berebut kerusi pilihanraya pula dengan UMNO dalam pilihanraya nanti.

Dengan UMNO lebih dominan dan menang banyak kerusi di kawasan Melayu, jika bersama BN, Pas mungkin hanya diperuntukkan kerusi yang jauh lebih kecil saja.

Segala-galanya kini terserah kepada Pas menentukan hala tujunya antara tarik balik usul, keluar PR, tukar Haji Hadi atau menyertai BN. Pilihlah yang mana satu jalan berturap, jalan berliku atau jalan mati. -shahbudindotcom

It’s best for PAS to oust Hadi, says analyst

If PAS wants to remain in Pakatan Rakyat and thereby maintain its relevance as a political party, it has to get rid of Abdul Hadi Awang or at least give up on tabling the Private Member’s Bill aimed at facilitating the introduction of hudud, says political analyst Shahbudin Husin in his latest blog posting.

According to him, this is the essential meaning of last night’s DAP decision to remain in Pakatan but to cut ties with Hadi, Shahbudin says.

He seems to argue that the best course open for PAS is to oust Hadi from the party presidency.

He says that while PAS can retain Hadi as its president and still remain in Pakatan, its relations with DAP and PKR will remain sour, leading to disagreements on seat allocation in the next general election and, inevitably, three-corner fights. This will render its membership in the alliance virtually meaningless.

Essentially, he says, PAS now has to decide whether to oust Hadi or get out of Pakatan and then go it alone or join Barisan Nasional. However, if it does decide to opt out of Pakatan, it will be only a minor player in national politics.

“It’s now all up to PAS,” Shahbudin writes. “If it wants to remain in Pakatan and thereby keep winning urban and semi-urban seats such as those in Selangor, Perak, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, it will have to withdraw the Private Member’s Bill or replace Hadi with someone else.

“Retaining Hadi will bring the risk of alienating non-Malay voters, who no longer trust Hadi. PAS will then be successful only with Malay votes in Kelantan, Terengganu and Kedah.

“Furthermore, by retaining Hadi, PAS will disappoint many of the professionals within the party.”

Neither will PAS be any more successful if it decides to go it alone or join BN, he says.

“If it joins BN, it will be fighting for seats with Umno in the coming general election. With Umno being the dominant party in the coalition, it’s likely that PAS will get only a minority of seats.”
-FMTULASAN GB

Jika dibaca komen-komen yang ada di bawah artikel yang disiarkan oleh FMT itu, jelas menunjukkan rata-rata kaum bukan Melayu sudah menolak Hj Hadi.

Apakah PAS ada pilihan lain jika ingin terus bersama PR selain dari apa yang disuarakan oleh penulis berkenaan iaitu menukar Presidennya?

Jika Hj Hadi dikekalkan Presiden maka hal yang disebutkan penulis tidak dapat dielakkan:

Tetapi jika Pas ingin terus mengekalkan Haji Hadi, hubungannya dengan PKR dan DAP tentulah tidak seharmoni dulu. Sikap bermasam muka akan terus berpanjangan dan mungkin merebak kepada soal pembahagian kerusi dalam pilihanraya nanti. Pertindihan calon pilihanraya juga mungkin berlaku.

Mengekalkan Haji Hadi juga akan membuatkan Pas berisiko besar untuk mendapat undi dan sokongan bukan Melayu dan ini akan menjadikan Pas hanya mampu memang di kawasan pengundi Melayu di Kelantan, Terenggganu dan Kedah saja. Pengundi bukan Melayu barangkali ramai yang tawar hati dengan kepimpinan dan pemikiran Haji Hadi.

[VIDEO & GAMBAR] Lagi Pesawat Terhempas, 148 Terbunuh


Sebuah pesawat Airbus yang dikendalikan oleh penerbangan tambang murah Lufthansa, Germanwings dilaporkan terhempas di selatan Perancis hari ini.

Laporan memetik sumber pihak berkuasa menyebut, pesawat A320 tersebut dalam perjalanan dari Barcelona ke Dusseldorf.

Pesawat Germanwings penerbangan 4U9525 tersebut dilaporkan membawa 150 orang, menurut laporan agensi antarabangsa.

Jumlah itu termasuk dua orang juruterbang dan empat anak kapal.

Laporan media ABC memetik Presiden Perancis Francois Hollande sebagai berkata, "nampaknya tiada yang terselamat" dalam kejadian tersebut.

Menurut Holande, kejadian itu berlaku di kawasan yang sukar dimasuki, di banjaran Alps, lapor Newsweek di Twitter.

Laman penjejak penerbangan Flightradar24 menyebut pesawat dengan nombor penerbangan D-AIPX hilang dari radar pada 09.39 pagi waktu tempatan.

TERKINI: Menteri Dalam Negeri Perancis, Bernard Cazeneuve berkata satu daripada kotak hitam pesawat Germanwings yang terhempas di pergunungan Alps Perancis sudah ditemui.

"Satu kotak hitam yang ditemui beberapa jam selepas nahas itu akan terus diperiksa untuk membantu siasatan," katanya di sini.

Beliau berkata, tapak nahas itu akan dikawal bagi memudahkan pihak berkuasa termasuk agensi menyelamat masuk ke kawasan itu. - Reuters

Beberapa hari untuk keluarkan mangsa nahas Germanwings

Perdana Menteri Perancis, Manuel Valls berkata sebuah helikopter sudah mendarat dekat serpihan pesawat Germanwings yang membawa 150 orang di pergunungan Alps Perancis dan mendapati tiada yang terselamat.

Cuaca di kawasan itu semakin buruk menjelang tengah hari, hujan dan sangat sejuk, katanya.

Seorang pegawai kerajaan tempatan pula memberitahu akhbar Echos, pesawat itu berkecai dengan serpihan terbesar adalah sebesar kereta.

Pesawat Airbus A320 milik Germanwings, syarikat penerbangan tambang rendah anak syarikat Lufthansa, yang membawa 144 penumpang dan enam krew terhempas di pergunungan itu selepas terputus hubungan dengan pusat kawalan udara Perancis pada jam 10.30 pagi pada ketinggian 6,000 kaki (1,828 meter).

Pesawat itu dalam perjalanan dari Barcelona, Sepanyol ke Duesseldorf, Jerman.

Sementara itu, polis Perancis turut mengesahkan tiada yang terselamat dalam nahas itu dan menjangkakan usaha menyelamat mangsa akan mengambil masa beberapa hari kerana cerun gunung yang curam.

"Akan mengambil masa beberapa hari untuk mengeluarkan mangsa dan kemudian bangkai pesawat," kata pegawai polis Jean-Paul Bloy.

Mengikut polis setakat ini belum ada teori mengenai punca nahas itu.

Pihak berkuasa penerbangan Perancis berkata, juruterbang tidak membuat panggilan kecemasan dan hubungan radio terputus sekali gus menokok misteri kenapa pesawat itu kemudian tiba-tiba hilang altitud selama lapan minit sebelum terhempas.

Dalam pada itu, Germanwings berkata, Penerbangan 4U 9525 membawa 144 penumpang termasuk dua bayi dan enam krew. Mengikut pegawai, 67 warga Jerman termasuk 16 pelajar sekolah tinggi adalah antara penumpang.

Pesawat itu berlepas dari Lapangan Terbang Barcelona pada jam 10.01 pagi tetapi mula turun selepas mencecah paras penerbangan 38,000 kaki (11,582 meter). Ia terus turun selama lapan minit sebelum terhempas.
-APHudud: PAS Dah Kena Main, Najib Buat Bodoh, Hanya Suruh Menterinya Bersuara


Hudud mesti selari dengan Perlembagaan, kata Khairy

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin menegaskan pendirian Putrajaya dalam isu hudud mesti selari dengan Perlembagaan Persekutuan dan tidak bercanggah dengan undang-undang tertinggi negara tersebut.

Khairy berkata sebarang undang-undang dalam negara perlu berpandukan kepada Perlembagaan yang menjadi asas kepada negara Malaysia sejak merdeka.

"Negara kita berpandu kepada Perlembagaan yang merupakan undang-undang tertinggi.

"Jadi apa-apa undang-undang yang diluluskan mesti tidak boleh bercanggah dengan Perlembagaan, ini termasuklah hudud," kata Khairy pada sidang media selepas perasmian Hari Sukan Negara di Kuala Lumpur petang ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang turut hadir semasa majlis petang ini bagaimanapun tidak bersama dengan Khairy pada sidang media yang diadakan kerana bergegas ke program lain.


Khairy bagaimanapun berkata Kabinet akan membuat pendirian rasmi mengenai isu hudud yang dijangka mengambil kira beberapa perkara antaranya agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan.

"Pendirian rasmi akan dibuat oleh Najib tidak lama lagi.

"Pendirian akhir ini bukan sahaja akan mencerminkan agama Islam sebagai agama Persekutuan tetapi juga selari dengan Perlembagaan yang merupakan undang-undang tertinggi negara," katanya.

Minggu lepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan meluluskan pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) pada 19 Mac lalu dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan menghantar surat notis pemberitahuan meminta agar rang undang-undang persendirian itu dibentangkan di Parlimen ketika sidang kali ini yang akan tamat pada 9 April depan.

Pindaan tersebut diluluskan dengan majoriti sebulat suara yang mendapat sokongan daripada pembangkang Umno di negeri Kelantan.

Semalam, bekas menteri undang-undang, Datuk Seri Nazri Aziz memberi kritikan keras dalam isu hudud dan berpendapat undang-undang hudud tidak akan dapat dilaksanakan di negara ini, dan mereka yang membincangkannya sebagai "bodoh"‎.

Hari ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nancy Shukri berkata adalah mustahil hudud dilaksanakan di Malaysia kerana undang-undang Islam yang cuba dibawa PAS Kelantan itu bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.


Ahli Parlimen Batang Sadong itu yang memegang portfolio undang-undang berkata, beliau merasakan ahli Parlimen Sarawak tidak akan mengundi membenarkan hudud dilaksanakan.

“Ia tidak mungkin dilaksanakan. Saya tak pasti tentang Umno tapi di Sarawak, saya tidak fikir mereka (PAS) akan dapat undi daripada kami (ahli Parlimen Sarawak),” katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Najib sebelum ini berjanji akan mengumumkan pendirian rasmi Putrajaya dalam isu hudud, namun sehingga hari ini tiada sebarang kenyataan dinyatakan presiden Umno itu. – TMI


Mustahil laksana hudud di Malaysia, kata menteri undang-undang

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nancy Shukri berkata adalah mustahil hudud dilaksanakan di Malaysia kerana undang-undang Islam yang cuba dibawa PAS Kelantan itu bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Ahli Parlimen Batang Sadong itu yang memegang portfolio undang-undang berkata, beliau merasakan ahli Parlimen Sarawak tidak akan mengundi membenarkan hudud dilaksanakan.


“Ia tidak mungkin dilaksanakan. Saya tak pasti tentang Umno tapi di Sarawak, saya tidak fikir mereka (PAS) akan dapat undi daripada kami (ahli Parlimen Sarawak),” katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Jumlah wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dari Sarawak adalah seramai 23 orang iaitu 14 wakil dari Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak (PBB), seorang mewakili Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) serta masing-masing empat wakil dari Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) dan Parti Rakyat Sarawak (PRS).


Nancy berkata kajian mendalam perlu dilakukan terhadap kandungan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) Pindaan 2015 yang diluluskan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan.

“Kita sudah mempunyai Perlembagaan Persekutuan jadi kita perlu melihat kesalahan di bawah hudud.

"Banyak peruntukan (hudud) sudah berada di bawah Perlembagaan Persekutuan, jadi perlu ada kajian semula jika nak membenarkan hudud diluluskan,” katanya.
-TMIHanya orang bodoh bincang hudud di Malaysia, kata Nazri Aziz

Bekas menteri undang-undang, Datuk Seri Nazri Aziz berpendapat undang-undang hudud tidak akan dapat dilaksanakan di negara ini, dan mereka yang membincangkannya adalah individu yang "bodoh".

Nazri, yang juga menteri pelancongan berkata, undang-undang Islam itu hanya akan dapat dilaksanakan dengan meminda Perlembagaan Persekutuan, yang mana memerlukan majoriti dua pertiga majoriti Parlimen.

"Jangan bincang sesuatu yang tidak akan berlaku, ini bodoh, sesiapa sahaja yang bincang hudud,"
katanya ketika ditemui di Parlimen hari ini.

Nazri berkata, dalam Perlembagaan sudah termaktub undang-undang berkaitan hukuman jenayah termaktub di bawah bidang kuasa Mahkamah Persekutuan dan bukannya kuasa Mahkamah Syariah.

"Pernah kita nampak Mahkamah Syariah bicarakan kes pembunuhan, bicara kes kecurian?

"Kalau mahu gugurkan bahagian yang mengatakan jenayah itu di bawah mahkamah persekutuan, kita perlu dua pertiga majoriti Parlimen, tetapi kita tiada sekarang," katanya.

"Ini soal agama, kita tidak boleh guna 'whip', ahli Parlimen akan mengundi menggunakan pegangan dan suara hati mereka."

Nazri berkata, rang undang-undang persendirian yang cuba di bawa PAS ke Parlimen juga tidak akan berjaya dibincangkan memandangkan ia hanya akan di bawa apabila selesai aturan urusan kerajaan.

"Benda (hudud) itu hanya berlaku kalau kita boleh pinda Perlembagaan.

"Usul persendirian hanya dibincangkan setelah selesai urusan kerajaan, selagi tidak habis kita tidak boleh bincang," katanya.

Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata, Umno juga menyedari hakikat itu.

"Saya tidak mahu bincang, ia tidak berlaku kerana Perlembagaan. Kalau Umno nak buat pun bukan Umno tak nak buat. Umno tahu memang tidak boleh buat," katanya.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan meluluskan pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) pada 19 Mac lalu dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan menghantar surat notis pemberitahuan meminta agar rang undang-undang persendirian berkenaan hudud di bawa ke Parlimen ketika sidang kali ini yang akan tamat pada 9 April depan.

Tindakan PAS itu sekaligus menggoncang hubungan Pakatan Rakyat (PR) apabila DAP mendakwa Hadi memungkiri janjinya dalam mesyuarat PR apabila bertindak secara bersendirian menghantar notis pemberitahuan kepada Dewan Rakyat untuk membawa undang-undang persendirian berkenaan hudud ke Parlimen, kata Anthony Loke.

Ahli Parlimen Seremban itu berkata, ketika mesyuarat pimpinan tertinggi pakatan pembangkang pada 8 Februari lalu, sebelum Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan, Hadi memberikan komitmen untuk membentangkan segala cadangan mahu pun pindaan berkenaan hudud dan pilihan raya kerajaan tempatan kepada mesyuarat berkenaan.

"Ini jelas dan bukti, pemberitahu usul ini diberikan, hari sama kerajaan Kelantan kemuka rang undang-undang.

"Tindakan Hadi langgar mesyuarat Majlis Pimpinan PR," katanya, ketika mendedahkan sebahagian kandungan minit mesyuarat berkenaan.

"Ini sebahagian minit mesyuarat, ini janji yang diberikan Hadi."

Loke turut mendedahkan usul pemberitahuan bertarikh 18 Mac, sehari sebelum enakmen jenayah syariah di Kelantan di luluskan, yang diserahkan Hadi kepada Setiausaha Dewan Rakyat Datuk Roosme Hamzah.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku pengerusi BN masih belum mengeluarkan pendirian rasmi berhubung sokongan parti pemerintah itu terhadap hudud.
-TMI


ULASAN GB

Selepas membenarkan (mengarah?) ADUN-ADUN UMNO Kelantan menyokong Pindaan Enakmen Jenayah Syariah di Kelantan, kini Najib buat bodoh. Tak keluarkan apa-apa kenyataan rasmi mengenai hudud walaupun dilaporkan sebelum ini oleh menteri MCA bahawa Najib, di dalam mesyuarat kabinet, telah menyatakan tidak bersetuju dengan hudud.

Selepas itu timbul satu demi satu kenyataan oleh menteri-menteri UMNO seperti di atas - bahawa hudud bertentangan dengan perlembagaan, oleh itu mustahil boleh dilaksanakan.

Oleh itu surat notis pemberitahuan yang dihantar oleh Presiden PAS, Haji Hadi meminta agar rang undang-undang persendirian berkenaan hudud dibentang di Parlimen tidak akan mendapat sokongan. MP-MP dari parti bukan Islam tanpa mengira PR atau BN (DAP, MCA, Gerakan dll) sudah pasti tidak menyokongnya. PKR pula berpegang kepada pendirian Ketua Ulama Sedunia, Sheikh Yusof Al-Qardhawi yang menyatakan hudud bukan awaliyyat, UMNO sepastinya mengikut pendirian Najib... yang telah pun diketahui pendiriannya (melalui mesyuarat Kabinet) menolak hudud.

Jadi yang menyokong hanyalah MP-MP PAS sahaja....

Wal hasil balik asal. Akhirnya takda apa-apa. Isu hudud hanyalah satu perlecehan untuk menutup isu-isu 1MDB, GST, Jet peribadi dan lain-lain yang dihadapi oleh Najib...dan dalam masa yang sama Najib telah berjaya merosakkan hubungan PAS dengan parti-parti komponen PR.

Siapa bodoh? Tak betul GB cakap sebelum ini, ayam terlepas tangan bau tahi?

Demikianlah hukum kebenaran dan keadilan berjalan... tetapi ulama-ulama PAS tak pernah mahu belajar dari ayat manzurah, hanya membaca dan menghafal ayat-ayat maqru'ah... disokong pula oleh pengikut-pengikut taksub yang berpernagai syaitaniah, bertempik memaki hamun, berkahak tuii tak tentu hala, dan mereka mendabik dada menyatakan "kami pro-ulama", "kami pejuang hudud", tapi bebalnya tak terkata...

Nak perjuangkan Islam, nak perjuangkan hudud, tapi tanpa ilmu di dada... hanya menggunakan nafsu semata-mata... akibatnya khianat, memaki hamun menjadi wasilahnya... takkan berjaya!