2 Dis 2011

Umno Sebenarnya Yang Menjahanamkan Agenda Melayu

Seremban: Seorang anggota Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR mendakwa Umno-Barisan Nasional (BN) telah menggagal dan menjahanamkan agenda Melayu dengan rasuah dan ketirisan kewangan menjangkau RM28 bilion setahun.

Sambil mengajak Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berdebat tentang isu ini, naib exco AMK PKR Mohd Nazree Mohd Yunus berkata, Pemuda Umno sudah tidak ada isu. Masalah rakyat tidak menjadi fokus. Yang menjadi fokus ialah sibuk menjahanamkan orang lain.

“Ini berbeza dengan semangat yang ditonjolkan ketika Kongres Nasional PKR di Pulai, Johor tempoh hari. Hak dan keadilan untuk rakyat dibahas dengan baik oleh para perwakilan, pemimpin dan anggota PKR.

“Banding sahaja tiga tahun pentadbiran Pakatan Rakyat di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan dengan 54 tahun pemerintahan Umno-BN. Ternyata momentum dan dasar keprihatinan rakyat oleh Pakatan begitu cepat melonjak dan konsisten,” kata Mohd Nazree kepada FMT hari ini.

Mohd Nazree yang juga merupakan Ketua AMK Negeri Sembilan berkata Formula “6 Jahanam” Pemuda Umno nampaknya tidak menjawab cabaran AMK apakah Umno-BN berani meminda Perlembagaan agar Perdana Menteri itu dipilih daripada orang Melayu sahaja.

“Ini sekadar cabaran AMK kepada Umno kerana Umno sering mencanang bahawa mereka adalah jaguh Melayu. Hari ini andai kata Melayu mencabar mereka agar putuskan secara undang-undang bahawa Perdana Menteri perlu Melayu, apakah jawapan mereka?

“Sah….. cabaran politik ini tidak mampu dijawab oleh Pemuda Umno. PKR adalah parti berbilang kaum. Kita mendukung semangat integrasi dengan baik dan tidak cauvanis seperti Umno dan rakan sekutu,” ujar beliau.

Lalu Mohd Nazree melontar lapan persoalan untuk dijawab dan didebat oleh Khairy nanti:

* Siapakah yang menjahanamkan negara dengan rasuah selama 54 tahun?

* Siapakah yang membenarkan Singapura keluar dari Malaysia?

* Siapakah yang menyerahkan tanah di Genting Highlands selama 999 tahun kepada Lim Goh Tong dan menukar hutan menjadi lubuk judi?

* Siapakah yang bertanggungjawab terhadap kehilangan RM50 bilion saham Bumiputera sejak Merdeka?

* Siapakah yang menyusutkan keluasan Tanah Rezab Melayu hampir 50% sejak Merdeka?

* Siapakah yang menyerahkan Pulau Batu Putih dan Tanjung Pagar kepada Singapura?

* Siapakah yang mengagalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) dengan ketirisan berbilion ringgit?

* Siapakah yang melepaskan telaga minyak yang bernilai puluhan bilion ringgit kepada Brunei? -FMT

[Video & Bergambar] Kajang Dilanda Banjir Kilat

Kajang: Hujan lebat beberapa jam sejak petang tadi menyebabkan beberapa kawasan di sekitar Kajang di sini dilanda banjir kilat.

Paling terjejas teruk pekan Kajang yang dinaiki air sekaligus merosakkan barangan di dalam beberapa buah kedai.

Selain itu beberapa kenderaan juga turut terkandas ekoran air yang naik secara mendadak.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat menyatakan banjir kilat bermula jam 5.30 petang selepas tebing Sungai Langat dan Sungai Semenyih, yang merentasi bandar Kajang, runtuh.

Kawasan yang terjejas termasuklah Jalan Bukit, Jalan Reko, Jalan Semenyih, Jalan Kg Sg Kantan dan Jalan Sg Gelok.

Kejadian banjir teruk di Kajang pernah berlaku pada tahun 2008.

Berikut antara gambar-gambar yang dirakam orang ramai beberapa minit lalu.


Guru Kafa Pulau Pinang Diberikan Lagi Imbuhan M300

Seberang Jaya: Seramai 1,394 orang guru kelas agama dan fardu ain (Kafa) seluruh Pulau Pinang senyum lebar apabila mendapat lagi imbuhan RM300 seorang daripada Kerajaan Negeri.

Pemberian itu sekaligus melengkapkan janji bonus RM600 kepada guru-guru Kafa seperti yang dijanji Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang diterajui Pakatan Rakyat.

Ianya juga sebagai tanda penghargaan kepada tenaga dan pengorbanan warga pendidik yang yang telah mendidik anak-anak bangsa untuk menjadi insan yang berguna pada negara.

Bayaran awal RM300 sebelum ini dibayar sebelum menjelang Aidil Fitri lalu.

Untuk tujuan memberikan bonus itu, kerajaan negeri telah membelanjakan keseluruhan melebihi RM500 ribu.

Ramai guru mengucapkan terima kasih serta meluahkan rasa gembira kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Kata mereka, walaupun beliau bukan Islam namun tidak jemu-jemu memastikan para guru Kafa diberikan perhatian yang sewajarnya.

Semasa ditemuiada yang menggangap pemberian itu satu petanda bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat tetap mengutamakan pendidikan Islam berbanding di era Barisan Nasional (BN) yang menganak tirikan persekolahan yang berteraskan Islam.

Seorang guru Kafa dari Sungai Dua, Tasek Gelugor, Puan Fatimah Ismail memberitahu langkah yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri sekarang amat sesuai tambahan lagi di waktu penghujung tahun.

"Apa yang Kerajaan Negeri berikan kami ucapkan terima kasih yang tidak terhingga. Banyak kami boleh gunakan terutamanya di penghujung tahun," ujarnya. -HD

Kes Raba Jadi Sebab Asingkan Penumpang Bas Ikut Jantina

Jakarta: Sistem transit TransJakarta di bandaraya ini dilaporkan melancarkan satu program perintis untuk mengurangkan masalah gangguan seksual dengan mengasingkan penumpang wanita dan lelaki dalam bas membabitkan laluan Ragunan-Dukuh Atas sejak minggu lalu.

“Kami cuba mengarahkan penumpang wanita supaya berada di bahagian depan, manakala penumpang lelaki di bahagian belakang bas,” kata Ketua Jurucakap Pihak Berkuasa Pengurusan TransJakarta (BLU), Muhammad Akhbar yang dipetik media di sini.

“Kami cuba melindungi penumpang, jadi mereka perlu diasingkan. Apabila bas ini penuh, penumpang akan berasak-asak.”

Kami cuba mengarahkan penumpang wanita supaya berada di bahagian depan, manakala penumpang lelaki di bahagian belakang bas. - Muhammad Akhbar, Ketua Jurucakap Pihak Berkuasa Pengurusan TransJakarta

TransJakarta akan membuat penilaian daripada penumpang sama ada untuk meneruskan program terbabit selepas projek perintis itu berakhir, kata Akhbar.

“Jika kebanyakan mereka bersetuju kami akan melaksanakan terhadap semua laluan.”

Akbar berkata, bilangan kes gangguan seksual terhadap bas TransJakarta tahun ini dilaporkan meningkat berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Kes terbaru membabitkan gangguan seksual dilaporkan membabitkan pelajar sekolah tinggi yang hanya dikenali sebagai IF, ketika dalam perjalanan dari Kampung Rambutan ke Kampung Melayu pada 23 November lalu.

Penumpang lelaki dilaporkan sengaja meraba paha dan punggung mangsa. Penumpang lain yang menangkap Ahmad melakukan perbuatan itu membawa suspek ke balai polis Jatinegara di Jakarta Timur.

Akbar juga memberitahu, pelaksanaan terbabit masih lagi terhad kepada laluan tertentu dan masa tertentu.

“Ia tidak dilakukan secara menyeluruh. Pada masa depan, kami akan melaksanakannya di semua laluan.” – Agensi

Isu Lembu Fidlot: Perwakilan Pahang Minta Pemimpin UMNO Jangan Cetus Kontroversi

Jangan buat kontroversi, susah kami nanti’

KUALA LUMPUR: Pemimpin atasan Umno diingatkan supaya mengelakkan diri daripada dibelenggu pelbagai kontroversi.

Perwakilan Umno Pahang Datuk Wan Amizan Wan Abdul Razak berkata keadaan itu akan menyusahkan pemimpin di peringkat Bahagian sepertinya untuk menjelaskan perkara sebenar kepada ahli bawahan yang lain.

Katanya, ini termasuk skandal projek lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dikaitkan dengan Ketua Wanita Umno yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Kebajikan dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

“Kepada pemimpin tolong jangan buat kontroversi. Kami yang dibawah ni payah nak jawab. Salah satunya isu NFC…..sudah cukuplah sampai sini,” katanya ketika membahaskan usul ucapan Presiden di Perhimpunan Agung Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Selain itu, beliau berpendapat Umno kini perlu menggunakan media baru sepenuhnya termasuk laman sosial Facebook dan Twitter untuk menyebarkan dakyah politik. Umno kini tidak lagi perlu terlalu bergantung kepada akhbar cetak untuk memainkan peranannya.

Wan Amizan turut menyentuh isu Felda dengan membidas pembangkang yang memanipulasi isu nasib peneroka.

Katanya, peneroka perlu bersyukur kerana dengan bantuan mantan Perdana Menteri Kedua Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein yang berjaya tingkatkan taraf hidup orang Melayu melalui Felda.

Katanya, melalui kerajaan Umno-Barisan Nasional peneroka mampu mendapat keuntungan sehingga mencecah RM10,000 sebulan berbanding pada zaman 70-an yang hanya RM69.90.

“Sekarang ni tanyalah di mana-mana, di setiap rumah peneroka sekurang-kurangnya lima daripada anak mereka memiliki Ijazah,” katanya. -FMT

Skandal NFC masih hantui Wanita, dakwa Shahrizat liabiliti Umno

KUALA LUMPUR, 2 Dis — Apabila Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menutup persidangan agung tahunan Wanita Umno kelmarin, kelihatan beliau berjaya mengetepikan kesalahan berkenaan kontroversi projek ternakan lembu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) daripada diletakkan pada bahunya.

Bagaimanapun tepukan berdiri menyambut pendirian beliau ketika itu nampaknya tidak berkekalan. Kini wujud sentimen senyap yang sebaliknya, berkenaan dengan isu berkenaan yang dikaitkan dengan keluarga anggota Kabinet ini.

Bercakap kepada The Malaysian Insider selepas persidangan mereka, beberapa pemimpin Wanita Umno mengakui bahawa Shahrizat (gambar) sudah menjadi “liabiliti” kepada parti tersebut dan beliau keluar sebelum skandal NFC “menghancurkan kami semua.”

Bagaimanapun menurut mereka, kebanyakan perwakilan akan merasa “amat takut” untuk bercakap mengenai ketua mereka bimbang boleh hilang jawatan dalam parti.

“Beliau (Shahrizat) menggunakan Wanita Umno untuk melindungi beliau tetapi isu (NFC) bukan isu Wanita (Umno) tetapi adalah bersifat peribadi melibatkan beliau dan keluarganya.

“Sebagai ahli Wanita Umno, saya sangat kecewa. Ramai daripada kami kecewa. Mengapa mengheret kami ke dalam isu ini?” kata seorang perwakilan Wanita Umno dari Perak.

Perwakilan itu menambah beliau sebenarnya terus duduk apabila lautan perwakilan bangun memberi tempukan kepada Shahrizat ketika berucap menutup persidangan.

Katanya, Shahrizat sepatutnya menjelaskan isu berkenaan kepada perwakilan berbanding memikat sokongan dengan hanya mendakwa skandal itu adalah taktik pembangkang mahu melemahkan Wanita Umno.

“Jangan lupa, orang yang pertama mendedahkan isu mengenai kelemahan NFC ialah Ketua Audit Negara, bukannya pembangkang. Jangan mengapa menyerang pembangkang untuk menutup kelemahan kita sendiri,” kata beliau lagi.

Ketika berucap merasmikan persidangan tahunan pergerakannya kelmarin, Shahrizat berkata Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail juga harus meletakkan jawatan sebagai presiden PKR ekoran tuduhan jenayah dihadapi suaminya jika beliau dipaksa berundur berhubung isu NFC.

Shahrizat yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat ini mencabar Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin agar mendesak peletakan jawatan oleh Dr Wan Azizah.

Shahrizat membuat cabaran itu ketika menyampaikan ucapan dasar pada Persidangan Agung Tahunan Wanita di sini hari ini.

“Beliau (Zuraida) minta saya letak jawatan sebab suami saya terlibat dalam NFC. Beliau buat kerja beliau dan saya buat kerja saya. Saya tiada kaitan dengan itu. Mengapa minta saya letak jawatan?” kata Shahrizat di hadapan 944 perwakilan Pergerakan Wanita. “Jika itu polisi dan prinsip beliau, maka saya mencabar ketua Wanita PKR agar minta presiden PKR letak jawatan,” katanya lagi.

“Hari ini saya mencabar semua (ahli Wanita PKR) agar minta peletakan jawatan Wan Azizah sebab suami beliau (Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim), yang telah dihukum dan didakwa,” katanya lagi.

Jelas Shahrizat, cabaran Zuraida itu umpama “gajah di depan hidung tak nampak, kuman di seberang laut nampak.”

Shahrizat dalam ucapan dasarnya turut menyelar Zuraida dan mengingatkannya agar tidak mengambil kesempatan terhadap Wanita Umno.

“Tetapi kebanyakan ahli Wanita Umno tidak tahu isu berkenaan NFC. Itu sebabnya mereka bangun menyokong beliau. Mereka tidak tahu isu. Wanita Umno, mereka adalah begitu,” kata perwakilan dari Perak.

Pemimpin kanan Wanita Umno ini juga menasihatkan The Malaysian Insider agar bertemu dengan perwakilan secara peribadi dan kebanyakannya, menurut beliau akan bersetuju bahawa Shahrizat perlu memikul tanggungjawab dalam isu NFC.

“Tolonglah, mereka faham. Dia suami kamu. Apa yang anda cakap, ia tiada kaitan dengan anda? Jika anda bukan menteri, adakah anda rasa boleh dapat projek ini?” katanya.

Apabila ditanya sama ada Shahrizat harus dianggap sebagai liabiliti kepada Umno sekarang, kedua-dua pemimpin ini sama-sama bersetuju.

“Sudah tentu. Ada yang sudah memberitahu perdana menteri, jangan adakan pilihan raya selepas Tahun Baru Cina sebab isu NFC ini tidak akan mati. Ia tidak akan dilupakan dalam tempoh satu atau dua bulan ini,” katanya lagi.

“Ada yang terlalu risau,” katanya.-TMI


Mana Shahrizat Mahu Lari?

PKR dakwa NFC sering bayar syarikat pelancongan

Selain dakwaan pembelian kereta mewah dan lot tanah, PKR hari ini turut mendakwa bahawa syarikat National Feedlot Corporation (NFC) sering membuat bayaran kepada sebuah syarikat pelancongan sehingga "dua tiga kali sebulan."

Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli mendakwa bayaran berjumlah RM455,423 itu dibuat sebanyak 15 kali semenjak Januari hingga Julai 2010 melalui akaun syarikat NFC.

Beliau mendedahkan perkara itu sebagai salah satu daripada senarai dakwaan "perbelanjaan boros dan bersifat peribadi" yang dibuat keluarga Shahrizat.

"Kita tak terkejut sebab bila kita semak tahun 2009 memang dia belanjakan hingga RM800,000 untuk ke luar negara.

"Alasan yang diberi adalah perbelanjaan ke luar negara untuk tengok lembu, lawat lembu, beli lembu dan sebagainya.

"Tapi yang ini lebih ajaib kerana ini adalah pakej percutian,"
katanya dalam sidang media di bangunan Parlimen hari ini.

Beliau mendakwa, siasatan yang dijalankan PKR menunjukkan syarikat yang menerima bayaran tersebut merupakan syarikat yang menawar pakej percutian ke lokasi popular sekita Asia Tenggara.

"Kalau nak melancong sekali sekala saya fahamlah tapi kalau dua tiga kali sebulan, pelik tu.

"Soalannya, macam mana syarikat yang patut urus ternakan lembu jadikan pakej percutian sebagai pembayaran rutin bulanan?


"Kalau benar pergi bercuti, siapa yang pergi bercuti?," soalnya dalam sidang media di bangunan parlimen hari ini.

Beliau membuat pendedahan terbaru itu ekoran tindakan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Shahrizat Abdul Jalil yang menggunakan peluang berucap di perhimpunan agung Umno pagi ini untuk menyerang pemimpin PKR berhubung dakwaan skandal penyelewengan dana NFC. -mk

Shahrizat tak mahu jawab soalan projek lembu

Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil hari ini tidak mahu mengulas mengenai kemelut membabitkan (NFC) - sehari selepas beliau menyampaikan ucapan yang berapi-api mengecam pengkritiknya berhubung isu tersebut.

Dalam satu sidang akhbar hari ini selepas ucapan dasar Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak di perhimpunan agung parti itu, Shahrizat ditanya sama ada beliau turut terbabit dalam keputusan kabinet meluluskan projek NFC.

Shahrizat mengangkat keningnya, menggelengkan sedikit kepalanya serta menggerakkan tangan kanannya tanda beliau tidak mahu menjawab soalan itu.

Sebaliknya, Shahrizat bercakap menyentuh ucapan dasar Najib dan tergesa-gesa meninggalkan sidang akhbar, tanpa menjawab soalan seterusnya dari pihak media.

Semalam, Shahrizat mengecam mereka yang menyerangnya dan keluarganya berhubung projek NFC, yang dibangkitkan dalam Laporan 2010 Ketua Audit Negara.

Projek tersebut telah diberikan kepada syarikat milik keluarga Shahrizat pada tahun 2007 sewaktu pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika Shahrizat merupakan seorang menteri kabinet.

Dalam ucapannya di perhimpunan agung Wanita Umno semalam, Shahrizat berkata beliau tidak ada kaitan dengan projek NFC itu.

Pengkritiknya, terutamanya PKR, mendakwa NFC menyalahgunakan pinjaman RM250 juta, dengan membeli kondominium mewah dan membiayai perjalanan ke luar negara.

Hanya beberapa jam selepas itu, PKR membuat tuduhan terbaru terhadap NFC, dengan mendakwa syarikat itu menyalahgunakan dana untuk membeli tanah di pusat pentadbiran Putrajaya dan sebuah kereta mewah. -mk


Ulasan GB


Sekalipun TKPN semalam menyatakan setakat ini tidak ada unsur CBT di dalam projek NFC, namun kenyataan tersebut bukan bererti Shahrizat Jalil boleh terlepas begitu saja dan bukan bererti kes itu akan ditutup.

Ingat kes Teoh Beng Hock? Sekalipun polis tidak dapat mengenalpasti (atau cuba menutup?) pesalah sebenar tetapi Suruhanjaya Diraja akhirnya mendedahkan telah berlaku salahlaku dan salahguna kuasa oleh pegawai-pegawai SPRM.

Satu Siasatan Diraja perlu ditubuhkan untuk menyiasa NFC sepertimana yang di cadangkan oleh PAC.

Jika Najib enggan mendengar tuntutan penubuhan Suruhanjaya itu, ia bererti satu petanda bahawa Putrajaya akan bertukar tangan. Hukum "kebenaran dan keadilan" akan mengambil tempatnya dimana UMNO BN sudah tidak layak untuk menduduki Putrajaya dan akan digantikan dengan parti lain.

Kami peringatkan: Jangan main-main dengan Tuhan!

Bila Ajal Tiba, Sewaktu Memandu Kereta Pun Mati Juga

Anak sangka bapa tidur

KOTA TINGGI: Seorang kanak-kanak perempuan berumur enam tahun menyangka bapanya tertidur ketika memandu sedangkan lelaki berkenaan sebenarnya meninggal dunia akibat serangan jantung.

Dalam kejadian jam 10.15 pagi Jalan Pedada, Taman Kota Jaya itu, Dina Alisa Lokman hanya mendiamkan diri apabila kepala bapanya, Lokman Ramlan, 42, tersandar pada tingkap sebelah pemandu sebelum Proton Wira Aeroback dipandu lelaki berkenaan berhenti perlahan-lahan.

Dia juga masih terus mendiamkan diri apabila orang ramai datang membantu dan hanya menangis selepas pasukan perubatan Hospital Kota Tinggi (HKT) yang bergegas ke lokasi kejadian mengesahkan bapanya meninggal dunia.

Orang ramai menghubungi isteri mangsa, Yusniza Yusof, 37, yang bertugas sebagai pembantu tadbir di Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan wanita berkenaan tiba ditemani rakan sekerja sebelum ibu Lokman, Dinah Abu Bakar, 68, sampai bersama kakaknya, Zaleha Ramlan, 49.

AJAL...keadaan Lokman yang tidak bernyawa tersandar pada cermin pintu pemandu.
Gambar kecil, Lokman, sakit jantung

Menurut Zaleha, Lokman pernah bekerja di sebuah bank di daerah berkenaan sebelum meletak jawatan setahun lalu untuk menceburkan diri dalam dunia perniagaan.

“Lokman mengedar produk hasil pertanian kepada pekedai sekitar bandar ini. Dia tidak pernah mengadu sakit dan gigih bekerja,” katanya yang ditemui di Unit Forensik HKT.

Menurut Zaleha, Dina yang juga anak kedua daripada empat beradik tidak faham dengan apa yang menimpa bapanya.

“Dina menyangka bapanya tertidur dan kerana itu dia mendiamkan diri sehinggalah menyedari bapanya sudah tiada lagi.

“Walaupun sedih, kami reda dengan kejadian dan menganggapnya sebagai takdir,” katanya.

Seorang lelaki yang enggan dikenali pula menyatakan Lokman serta Dina dilihat bersarapan di sebuah kedai berhampiran lokasi berkenaan sejam sebelum itu.

“Mangsa sempat membelikan aiskrim untuk anaknya sebelum mereka berlalu pergi,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Che Mahazan Che Aik mengesahkan kejadian.

“Setiba di Jalan Pedada, mangsa mendapat serangan jantung lalu memperlahankan kereta ke bahu jalan.

“Laporan bedah siasat mengesahkan punca kematian Lokman akibat serangan jantung dan jenazahnya dituntut ahli keluarga,” katanya.

Jenazah Lokman dibawa pulang ke Kampung Bukit Lintang, Lukut, untuk dikebumikan. -hm

Ulasan GB

Sungguh mujur, kereta itu berhenti perlahan-lahan. Tidak membabitkan kemalangan.

Dan sungguh benar firman Allah:

"Apabila datang ajal mereka, ia tidak akan terawal walau sesaat dan tidak akan terlewat".

Ibnu Muthi pada suatu hari memandang ke rumahnya yang tersergam indah dan berasa kagum tetapi kemudian ia menangis. Beliau berkata: "Andai kata kematian itu tidak wujud pasti aku akan lebih mencintaimu dan gembira memilikimu. Andai kata kita tidak akan dimasukkan ke dalam lubang kubur yang sempit itu sudah tentu mata kita akan terpesona melihat harta dunia ini". Lalu beliau terus menangis.

Mengingati mati menyedarkan kita bahawa hidup ini amat singkat dan kita akan dihadapkan ke hadapan Allah dengan hanya berbekalkan amalan dan amal ibadat kita. Mati adalah jambatan yang menghubungkan kehidupan kita di dunia dengan kehidupan di akhirat. Saat kematian itulah yang menjadi penentu kita di akhirat kelak. Sekiranya amalan kita ketika di dunia ini baik maka kita akan menerima ganjaran yang baik di akhirat kelak. Dan demikianlah jika sebaliknya.

Oleh kerana itulah, tazkiratul maut atau mengingati mati ini menjadi salah satu cara dalam pendidikan Islam dan manhaj pembentukan peribadi.


Indeks Persepsi Rasuah Malaysia Merudum, Bukti NKRA Najib Hanya Retorik Kosong

Indeks Persepsi Rasuah: Malaysia terus merudum

Kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) jatuh dari tangga 56 pada tahun lalu kepada 60 tahun ini, menurut Transparency International Malaysia (TI-M).

Bercakap pada majlis mengumumkan keputusan itu di Subang Jaya pagi ini, Timbalan Presiden TI-M Mohamad Ali Hasan berkata, Malaysia mencatatkan markah atau skor sebanyak hanya 4.3. Ini kejatuhan kali ketiga berturut-turut sejak 2009.

Katanya, walaupun kejatuhan itu hanya membabitkan 0.1 mata tahun ini, namun ia masih membimbangkan kerana kerajaan telah berusaha memulakan beberapa usaha-usaha anti-rasuah."Mengapa ia harus jatuh? Kerajaan telah menganjurkan beberapa program (anti-rasuah). Persepsinya adalah bahawa program itu tidak berkesan," katanya.

Pada tahun 2003, Malaysia berada pada kedudukan 37 dalam kaji selidik yang membabitkan 146 negara. Bagi 2010, kaji selidik itu melibatkan 178 negara. -mkCorruption index: M’sia slides again

The downward trend has continued for three years, and corruption watchdog Transparency International says this is a cause for concern.

KUALA LUMPUR: For the third consecutive year, Malaysia has shown a decline in its Corruption Perception Index (CPI) score. Its 2011 score of 4.3 is slightly lower than the 4.4 recorded in 2010, and significantly lower than the government’s benchmark of 4.9.

Malaysia’s country ranking also declined to 60 of the 183 countries surveyed from 56 in 2010.

Although the CPI decline for the last two years is marginal (0.1 for 2010 and 2011), Prof Mohammad Ali Hassan, deputy president of Transparency International Malaysia (TI-M), opined that the lack of improvement is a cause for concern

“Although there are many things being carried out by the government, we are yet to see the perception index improve. Even with things like Corporate Integrity Pledge launched recently and other initiatives, there still isn’t a marked difference. I wonder why.

“Someone said this might have something to do with perceptions taking longer to materialise. But this is definitely a cause for concern for everyone,” he said.

The index scores 183 countries and territories from 0 (highly corrupt) to 10 (very clean) based on perceived levels of public sector corruption. It uses data from 17 surveys that look at factors such as enforcement of anti-corruption laws, access to information and conflicts of interest.

Two-thirds of ranked countries scored less than 5. New Zealand ranked first, followed by Finland and Denmark. Somalia and North Korea (included in the index for the first time) were last.

‘A big wake-up call for MACC, Umno’

TI-M secretary-general Josie Fernandez said the score is a big wake-up call to the Malaysian Anti-Corruption Commission and the Umno leadership.

“For the last three years, we have seen a decline despite the efforts made by the government to address growing corruption in the country. This survey results will have implications on our economic development as a nation and country should the levels continue to dip.

“If you look at the countries at the top, you will find that many of them practise the Freedom of Information Act. Are we sending out wrong messages and that is why we are being perceived this way? There was an Arab Spring rising, I think we should be concerned if there is a monsoon here.

“We should be disappointed because previously Malaysia was a 5.0+ (in 2003 Malaysia stood at 5.3). We are in the company of Hungary, Kuwait, Cuba, Turkey, South Africa, Jordan – the 4- something club,” she added.

In the Asean grouping, Malaysia stood at number three while Singapore took top spot with a 9.3 score. At last place is Myanmar with a 1.5 score.

To this Fernandez, said: “Indonesia is moving up fast and showing good improvement mostly because of the political will of the country to improve itself in this area.”

The results were revealed at TI-M’s press conference on the release of the organisations 2011 Corruption Perception Index (CPI) Results and 2011 Corruption Barometer (CB) Results.

‘Haul in the big fish’

TIM executive council member Ngooi Chiu Ing explained that there is a difference between a CPI and CB.

The CPI is an expert survey which gets the opinions of business experts and leaders. A CB, however, is survey of the public. The sampling process involved 1,000 people interviewed nationwide. All aspects of interviewees such as location (urban and rural), gender, and education level were taken into consideration. The survey was conducted between Sept 12 and Oct 8.

“The survey found that police and political parties were deemed the most corrupt and 1.2% of those surveyed said they paid bribes compared to the 9% surveyed in 2010. A total of 60% of those interviewed trusted governments leader to fight corruption.

“When we asked them about personal experience of bribery, several candidates said they paid bribes to land officers/registry and permit services for the service of registration of land transfers.”

In response to the survey results, TI-M mentioned its observations to include that penalties for corrupt practices were not severe enough.

“Companies are not held liable when their employees commit corrupt act and enforcement and prosecution of petty corruption cases are increasing. There is also limited access to information (existing Official Secrets Act and lack of a Freedom of information Act), which contributes to a culture of secrecy and lack of transparency,” said Fernandez.

“It’s time to bring the big fish to court and convict them. Doing this will send a very strong message that the country will not tolerate corruption. Stop going after just the ‘ikan bilis’ (anchovies).”

She added that TI-M wants a completely independent MACC.

“Sometimes it seems that they are turning one head and looking at Putrajaya,” she said, alluding to where the offices of the government are located.

“The MACC has to report to Parliament. An improvement should also be seen in the protective framework to encourage more whistleblowers to come forward,” she said. -FMT


RUU Himpunan Aman Cepatkan Kejatuhan Kerajaan BN

Tindakan tergesa-gesa Kerajaan Persekutuan meluluskan RUU Perhimpunan Aman (PA2011) dengan meminggirkan suara rakyat bukan sahaja mengecewakan rakyat malah tindakan itu ibarat bom jangka yang akan mempercepatkan kerajaan BN ditumbangkan oleh kuasa rakyat, jelas Ketua Penerangan Pas Pusat, Tuan Ibrahim Tuan Man.

"Istilah RUU perhimpunan Aman ini langsung tidak mencerminkan keamanan sebagai mana isi kandungan RUU itu.

"Kerajaan seharusnya mengambil iktibar apa yang berlaku di negara timur tengah, kejatuhan kerajaan lahir daripada kemarahan rakyat terhadap peraturan, akta dan keadilan,"katanya.

Tuan Ibrahim berkata pihaknya akan mengerakkan jenteranya bagi mengutip seramai mungkin suara dan pendapat rakyat bawahan untuk membantah akta zalim ini.

Sebelum ini, ribuan rakyat termasuk barisan peguam dan aktivis masyarakat menyertai perhimpunan membantah RUU di Parlimen menerusi perarakan 'Walk for Freedom to Walk'.

Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee yang mengetuai perarakan itu mengemukan rang undang-undang alternatif untuk dipertimbangkan oleh kerajaan.

Namun, Disebabkan oleh ketakutan kebangkitan rakyat Kerajaan bertindak meluluskan RUU Perhimpunan Aman (PA2011) di Dewan Rakyat minggu lalu.

RUU Perhimpunan Aman mencetuskan kontroversi antaranya memendekkan notis untuk mengadakan perhimpunan daripada 30 hari kepada 10 hari kepada pihak polis.

Malah polis juga diberi kuasa membatalkan permit atau mengadakan sekatan ke atas sebarang perhimpunan dengan pelbagai sebab yang tidak boleh dipertikaikan kononnya supaya ketenteraman awam terjamin.

Sementera itu, Ahli Parlimen PKR, Johari Abdul berkata Pakatan Rakyat akan terus menyuarakan bantahan terhadap RUU tersebut selain memobilisasi jentera parti bagi mendampingi rakyat bawahan.

Mengulas lanjut, Johari berkata pihaknya akan menggunakan kesempatan penganjuran 'Himpunan Rapat Rakyat' hujung minggu ini sebagai medan penjelasan dan pendengaran keluh kesah rakyat berhubung akta zalim itu.

"Kita akan turun kebawah, kita akan selitkan isu ini dengan ceramah yang akan kita sampaikan, mereka (rakyat) ramai lagi yang kurang faham dengan apa yang sebenarnya berlaku,"jelasnya.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Pakatan keluar dewan dan tidak mengambil bahagian di dalam perbahasan di Dewan Rakyat sebagai tanda membantah pengenalan akta zalim itu.

Dalam pada itu, Adun DAP, Ng Sue Lim berkata DAP telah menyusun langkah memberi taklimat penjelasan menerusi beberapa program bertemu rakyat seperti majlis makan malam di seluruh negara.

"Melalui platform itulah kita sebagai pemimpin untuk menyampaikan maklumat terus kepada rakyat mengapa kita perlu selamatkan Malaysia, jangan lagi kita mendokong kerajaan yang tidak menghormati prinsip demokrasi,"tegasnya. -tvsnewa