7 Ogo 2015

Mantan Bos SPR Minta Najib Henti "Tipu" Rakyat

Bekas bos SPR minta PM henti 'tipu' rakyat

Bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman menyeru agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak agar berhenti “menipu” rakyat dan menjelaskan perkara yang sebenar berkaitan isu-isu berbangkit dalam negara ini.

"Berhenti menipu rakyat dan buat kerja kamu. Beritahu kepada pemimpin Melayu berlaku jujur dan buat apa yang boleh.

“Kita ada kuasa, polis pun kuasa kita, semua kita punya, kuasa itu banyak. Power (kuasa), power.

“Tak usah kerajaan nak bohongi rakyat, dedahkan (perkara sebenar berkaitan isu negara),” katanya ketika menyampaikan ucapan dalam persidangan agung PERKASA di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau bagaimanapun tidak menyebut secara jelas mana-mana isu yang dirujuknya itu.

Rashid juga berkata, sejak tidak mempunyai sebarang jawatan lagi, beliau kini berani mengkritik kerajaan tanpa rasa takut.

“Saya berani maki kerana saya tidak ada kuasa, jadi saya berani.

“Saya maki semua orang. Kita bagi kuasa untuk lakukan sesuatu, dia tak buat apa-apa, tapi dia kata dia buat,” katanya.

Beliau turut menambah, kritikan yang diberikan bersifat berani kerana tidak ada apa yang perlu disembunyikan dan beliau juga “tidak mencuri wang rakyat”. -mk (14-12-2014)


Video PM kata dana perlu masuk akaun parti jadi viral

Isu hangat berkaitan dana parti berjumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terus mendapat perhatian warga alam maya.

Terbaru, beberapa blog dan laman portal telah memetik rakaman ucapan Najib di Youtube semasa Perasmian Program Pegawai Integriti Bertauliah (CeIO) di Putrajaya pada Februari 2012.

Ia kemudian diviralkan di laman Facebook oleh pengguna media sosial.

Menerusi rakaman video itu, Perdana Menteri berkata, sumbangan atau derma kepada parti politik haruslah dimasukkan ke dalam akaun rasmi parti dan bukannya akaun peribadi.

“Bagi pihak kerajaan saya menganggap isu ini amat penting kerana jika tiada sesuatu dasar yang tepat, telus dan jelas mengenainya, maka ia boleh memberi peluang dan ruang kepada pelakuan rasuah.

“Sebagai langkah proaktif, demi meningkatkan ketelusan dan keyakinan rakyat terhadap pertubuhan politik di negara ini kerajaan akan memperkenalkan satu lagi inisiatif di bawah GTP (Program Transformasi Kerajaan).

“Ia bertujuan mengawal Political financing (pembiayaan politik), inisiatif ini akan memberikan penekanan bahawa setiap sumbangan yang ingin diberikan kepada mana-mana parti politik samaada di peringkat pusat atau negeri hendaklah disalurkan melalui akaun rasmi parti,” kata Najib dalam video berkenaan.

Tambah beliau, langkah itu adalah bagi mengelakkan ahli-ahli politik menyalahkan nama parti untuk meminta atau menerima apa-apa sumbangan yang kemudiannya diselewengkan untuk kepentingan persendirian.

Katanya, setiap sumbangan yang dihulurkan perlulah disertakan resit penerimaan dan dimasukkan ke dalam akaun parti.

Ujarnya, menerusi akaun yang teratur ia boleh diaudit pada tiap-tiap tahun kewangan berakhir.

Katanya, kerajaan percaya dengan cara itu akan mengelakkan sebarang bentuk rasuah dan penyelewengan di peringkat akar umbi dan sumbangan itu dapat disampaikan kepada parti dan rakyat di semua peringkat.
-FMT


IKLAN BERBAYARRakyat Berdiri Teguh Bersama SPRM Siasat Rasuah & Salahguna Kuasa

Terima kasih atas sokongan

PUTRAJAYA- "Terima kasih seluruh rakyat Malaysia atas sokongan yang diberi," demikian respon Pengarah Bahagian Komunikasi Strategik Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Rohaizad Yaakob ketika ditemui di pekarangan Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya hari ini.

Rohaizad berkata SPRM berjanji akan menjalankan tugas mereka ‎dengan sebaik mungkin dalam menyiasat kes yang membabitkan pimpinan tertinggi negara.

"Terima kasih kerana selama ini anda memberi sokongan kepada SPRM, kami akan membuat kerja kami sehabis baik, secara telus dan jujur sepenuh masa.

"Insya-ALLAH, kami akan lakukan yang terbaik," katanya.

Dalam pada itu, Rohaizad juga mengucapkan terima kasih kepada ahli Parlimen yang datang ke SPRM pagi ini untuk memberi sokongan kepada pihaknya.

‎"Terima kasih kepada yang datang hari ini, dan beri sokongan," ujarnya.

Antara yang hadir memberi sokongan adalah Naib Presiden PKR Rafizi Ramli, Presiden PKR Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden Harapan Baru, Mohammad Sabu, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan beberapa lagi ahli Parlimen pembangkang.


Najib diminta bercuti

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak diminta agar bercuti supaya siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dapat dijalankan dengan telus.

Presiden Gerakan Harapan Baru (Harapan Baru), Mohamad Sabu meminta berkata, SPRM perlu bebas dan sebarang gangguan dari pihak lain perlu dihentikan.

"Sebab itulah kami (pembangkang) dari dulu lagi memohon orang nombor satu itu bercuti," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan Pengarah Bahagian Komunikasi Strategik SPRM, Datuk Rohaizad Yaakob ketika ditemui di pekarangan Ibu Pejabat SPRM di sini, hari ini.

Walaupun berbeza pandangan dengan peranan SPRM, pihaknya menyokong usaha untuk membetulkan dan meletakkan kembali integriti suruhanjaya itu.

"Selama ini SPRM kurang berintegriti kurang berintegriti oleh rakyat," katanya.
-SHSPRM terima sokongan hebat di Internet

Ketika dilihat tertekan dengan siasatan dan tangkapan polis terhadap anggotanya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagaimanapun menerima sokongan mencurah-curah di alam maya.

Di Twitter, hashtag #sokongsprm semalam menjadi antara yang paling hangat dibincangkan sebelum diambil alih oleh #MH370 awal pagi tadi.

Minat orang ramai terhadap topik itu menjadi-jadi selepas polis semalam terus menyiasat pegawai SPRM susulan kes kebocoran kertas pendakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Tekanan demi tekanan itu kemudian menyaksikan suruhanjaya itu, di seluruh Malaysia, tampil dengan solat hajat memohon kekuatan daripada Yang Maha Kuasa untuk memerangi rasuah.

Malah, Pengarah Operasi Khas SPRM Datuk Bahri Mohamad Zin nyata berang dan bersumpah dengan nama Allah untuk mencari ke lubang cacing dalang yang mengarahkan apa yang berlaku.

Beliau juga mendakwa pihak polis telah mengganggu tugas mereka untuk memerangi rasuah, seperti dinyatakan dalam Akta SPRM 2009.

#DearNajib kekal di atas

Laman pemantauan trend Twitter di negara ini Trendinalia Malaysia bagaimanapun menunjukkan penggunaan hashtag #sokongsprm semakin menurun.

Bagaimanapun, #DearNajib pula, yang dimulakan beberapa hari sebelum ini, masih mendapat perhatian ramai dengan berada di tempat ketiga.

Orang ramai juga masih mengikuti dengan rapat perkembangan kes kemasukan derma RM2.6 bilion ke dalam akaun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ini tergambar dalam apabila perkataan MACC, Sarawak Report dan Rahman Dahlan yang kini berada dalam kedudukan 15 teratas.

Datuk Rahman Dahlan, pengarah komunikasi strategik BN, kini antara pihak paling terkedepan mempertahankan Najib daripada dakwaan salah laku.

Sementara itu Facebook pula, semakin banyak laman menyokong SPRM muncul, terbaru “Rakyat Bersama SRPM” yang dalam masa singkat sudah disukai lebih 5,000 orang. -mk

Ribuan nyatakan sokongan terhadap SPRM di laman sosial

Kurang 24 jam selepas tertubuhnya kumpulan yang menggelarkan diri mereka "Rakyat Bersama SPRM" di laman Facebook, ia berjaya menarik penyertaan hampir 7,000 pengguna laman sosial.

Pengasas dan pentadbirnya, Azlan Sharif, 34 yang terkejut dengan sambutan itu berkata, pada mulanya beliau hanya menjemput 170 rakannya menyertai kumpulan itu yang ditubuhkan bagi menyatakan sokongan kepada perjuangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Secara jujur saya terkejut juga. Saya hanya kenal 170 orang yang saya jemput itu. Orang lain dalam kumpulan itu saya tidak kenal.

"Tetapi jelas sekali, orang ramai menyokong SPRM yang kini berdepan cabaran hebat dalam penyiasatannya terhadap rasuah dan salah guna kuasa," katanya kepada The Malaysian Insider.

Azlan, seorang aktivis sosial yang terlibat dalam kerja kemanusiaan dengan kumpulan seperti Orang Asli berkata, beliau memulakan laman Facebook Rakyat Bersama SPRM itu selepas pukul 6 petang semalam. – TMI

IKLAN BERBAYAR