22 Dis 2009

Peralatan Tentera Lesap, Cermin Kepimpinan BN

Dua enjin pesawat tempur, pelancar grenad dari kes Al-Maunah, dan bom peledak C4 dari kes Altantuya Shaariibuu adalah sampel peralatan militer jutaan ringgit yang hilang dibawah pengawasan pasukan keselamatan negara.

Pakatan Rakyat berpendapat kegagalan melindungi aset ketenteraan dari jatuh ke tangan musuh mencerminkan sejauh mana ampuh kesungguhan pemerintah mempertahankan kedaulatan negara.

“Ini membuka mata kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa orang yang kita amanahkan mengabaikan tanggungjawab mereka termasuk Menteri dan juga Perdana Menteri sekarang. Di mana, satu hilang di zaman dia sebagai Menteri Pertahanan dan satu lagi hilang di zaman dia sebagai Perdana Menteri 1Malaysia. Kedua-duanta memberikan gambaran berkenaan Najib,”katanya Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Agensi berita AFP melaporkan peralatan tentera bernilai jutaan ringgit dipercayai telah dijual ke pasaran gelap.

Peguam Negara Abdul Gani Patail berkata kecurian dua enjin pesawat tempur F-5E TUDM baru-baru ini dipercayai berlaku pada 1 November 2007.

Dibawa keluar dari Skuadron ke-12 Butterworth, dua enjin terbabit dipercayai hilang ketika menunggu giliran untuk diselenggarakan di Pengkalan Udara TUDM Sungai Besi.

Namun kecurian ini hanya disedari pada Mei 2008. Laporan polis hanya dibuat tiga bulan kemudian.

“Kementerian Pertahanan yang kita tahu melibatkan pembelian-pembelian barangan yang amat bernilai tinggi dan bajet yang tinggi sebelum ini, saya melihat di sini berkemungkinan ada perkara-perkara yang cuba dibendung daripada pengetahuan umum,”kata Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff.

Kementerian Pertahanan melaporkan empat individu termasuk pegawai TUDM ditahan berhubung kes ini.

Liputan media bagaimanapun tidak menyeluruh, disebalik janji pemerintah untuk tidak menutup kes ini dari pengetahuan awam.

Ketua Turus Tentera Azizan Ariffin berkata kecurian dua enjin pesawat tempur ini hanyalah sekelumit dari laporan audit yang mendedahkan lebih banyak peralatan tentera gagal dikesan.

“Secara keseluruha saya melihat ketika mana Najib menerajui Kementerian Pertahanan dia banyak terpalit dengan perkara-perkara yang menunjukkan bahawa sisitem keselamatan ketenteraaan amat lemah sekali . ini sedikit sebanyak membuktikan beliau tidak mampu menerajui negara apatah lagi kementerian yang hanya merupakan sebahagian tanggungjawab sebagai seorang pemimpin pertama negara,”katanya Yusmadi.

Menteri Pertahanan Zahid Hamidi akui bahawa ada lagi komponen jet F-5E yang masih hilang.

Turut hilang adalah rekod perkhidmatan dan penyelenggaran pesawat terbabit. Ia disedari hilang selepas komponen yang hendak diperbaiki itu tidak sampai ke destinasinya.

Zahid berkata komponen ini telah dihantar ke Amerika Selatan, dan pembeli enjin itu mempunyai pejabat di Malaysia dan cawangan di negara-negara jiran.

“Ini satu malapetaka, tragedi kepada negara kita untuk menjadi satu penyedar kepada rakyat Malaysia.

“Bagaimana insiden hilangnya satu alat untuk menjaga keselamatan negara tiba-tiba di curi oleh orang yang diamanahkan atau di tidak mengambil tanggungjawab,”katanya Nizar.Pemimpin Sunnah Wal Jamaah Tegas Anwar Tidak Bersalah

Pengerusi Kesatuan Ulamak Sedunia Sheikh Dr Yusuf Abdullah Al-Qaradawi yakin Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah dan menjadi mangsa fitnah berhubung pertuduhan liwat terhadap beliau.

Beliau turut mendesak agar kes qazaf yang difailkan terhadap Mohd Saiful Bukhari Azlan lebih setahun lalu dipercepatkan dan diselesaikan segera.

Tokoh Maaf Hijrah itu menegaskan Mahkamah Syariah tidak mempunyai alasan untuk melengah-lengahkan keadilan Islam kepada penuduh mahupun yang tertuduh.

Tambahan lagi dengan kesahihan daripada empat orang doktor yang membuktikan tiada kesan luka di bahagian sulit Saiful Bukhari Azlan.

“Dia yakin insyaallah anwar tidak bersalah dan isu ini akan dapat diselesaikan dengan tuntas,” katanya.

Ini dikatakan oleh Sheikh Al-Qardhawi dalam pertemuan dengan Anwar dan beberapa orang pemimpin Islam di Putrajaya Isnin lalu.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Dr Mohammad Nur Manuty yang turut hadir dalam perjumpaan itu memberitahu yusuf sangat yakin Anwar tidak bersalah.

“Syeikh Qardhawi amat menyokon penuh supaya kes ini jangan ditangguh-tangguhkan lagi dan segera diselesaikan mengikut pendekatan syariah, dan diserahkan kepada mahkamah tertinggi, kerana kata qardawi anwar dah mengalami kesengsaraan jiwa, keluarga, politik, beliau dlam keadaan yang diserang oleh pihak-pihak yang tidak bermoral,” katanya.

Sheikh Al-Qaradhawi yang dikurniakan Tokoh Maal Hijrah oleh kerajaan Malaysia berpendapat Anwar telah diserang daripada segi peribadi, keluarga dan politik oleh pihak yang tidak bermoral.-ATIQAH YAACOB (TVS)Pas Kena Buat Hisbah Penilaian Terhadap Ahli Parlimen Pas, Adun Dan Exco

Pas perlu buat kajian yang lebih mendalam atau menghisbah seluruh Ahli Parlimen Pas, Adun dan Exco Pas sebelum dan selepas menang pilihanraya pru-12 supaya nampak lebih telus dan bersih sebagai memenuhi dasar Pas yang menjadikan Al-Quran dan Hadis sebagai dasar Pas. Perkara berikut wajib di ambil kira;

1- Sebagai Ahli Parlimen berapa kekayaan yang mereka perolehi sebelum dan selepas menang pilihanraya. Jika jadi kaya selepas menang pilihanraya, daripada sumber mana kekayaan itu datang. Bagaimana mereka dapat perolehi rumah mewah dan kereta mewah sedangkan mereka hanya sebagai Ahli Parlimen sahaja. Jika sebelumnya mereka adalah ahli perniagaan itu boleh diterima tapi jika tidak ada apa-apa perniagaan setelah menang itu mesti disiasat. Jika tidak hanya umpama 'ketam mengajar anaknya berjalan betul'.

2-Sebagai Adun di peringkat negeri tanpa ada sebarang jawatan lain sebelum menang pilihanraya hanya orang biasa tapi tiba-tiba dah menang mampu hidup mewah itu juga boleh dipertikaikan hasil harta yang mereka perolehi. Mampu milik rumah ratusan ribu ringgit, daripada sumber mana mereka perolehi.

3-Begitu juga yang menjawat jawatan Exco sudah tentu ujiannnya lebih besar kerana mereka bertanggungjawab dalam meluluskan satu-satu projek di peringkat negeri. Adakah mereka ikut prosedur atau hanya sekadar meluluskan saja satu-satu projek kerana habuan besar sedang menunggu di belakang pintu. Jangan hanya mengutamakan kontraktor yang pro Umno dan jadi kasihan kepada mereka yang sudah 52 tahun membolot projek kerajaan negeri tapi menyisihkan kontraktor baru yang merupakan penyokong Pakatan Rakyat terutamanya di Selangor dan Kedah.

Kita sering diperdengarkan dengan sejarah Khalifah Abu Bakar As-Siddiq, Khalifah Umar Al-Khatab, Khalifah Osman, Saidina Ali dan Khalifah Umar Abdul Aziz dalam pentadbiran dan pemerintahan yang dijadikan bahan kempen dalam ceramah tapi jika yang sebaliknya terjadi amat malang bagi Pas sebagai sebuah Parti Islam.

Siapakah yang lebih telus dalam tiga parti utama Pakatan Rakyat dalam memerangi rasuah? Adakah Pas, Dap atau PKR. Dalam Konvensyen Pakatan Rakyat Sabtu lepas ketiga-tiga parti itu istihar jihad perangi rasuah, semoga ianya akan jadi kenyataan dan bukan hanya khayalan semata-mata.

Rakyat yang sudah muak dengan Umno-bn hanya mahukan perubahan dalam pemerintahan negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat bukannya melihat Pakatan Rakyat dan Umno-bn sama saja dalam bab rasuah. -misaimerah

Ulasan GB

MP PAS perlu menunjukkan contoh teladan kepada MP-MP yang lain, terlebih lagi kepada pengundinya dan kepada rakyat seluruhnya.

Itu arahan. Arahan siapa? Arahan dari Allah dan RasulNya.

Firmanullah
"Hai orang-orang yang beriman, penuhilah aqad-aqad itu"
Al-Maidah 1

Sabda Rasulullah s.a.w.

Tidaklah seorang pemimpin yang dituntut oleh Allah supaya memimpin rakyatnya yang ia mati kerana tiba ajalnya padahal ia telah melakukan kecurangan dalam pimpinannya, melainkan Allah mengharamkan syurga baginya.

Cukup kat situ.

Yang kedua, bagi menghadapi pemrintahaan BN era Najib, MP PAS perlu mempunyai tahap kerja yang lebih baik dari kepimpinan Najib. MP PAS perlu bukan sahaja menunujukkan mutu kerja yang terbaik, tetapi juga prestasi yang cemerlang. Rakyat akan membandingkan pencapaian MP PR dengan MP BN. Rakyat kurang mengerti untuk membanding dasar, yang dilihat Najib ada KPI, ada NKRA, ada 1 Malaysia. Kita tidak boleh setiap masa memperkecilkan idea-idea itu jika kita sendiri tidak mampu melahirkan alternatif lain kerana rakyat memandang itu hasil idea Najib yang dijadikan dasar kerajaan pimpinannya walaupun ada diantara idea itu hanya auta belaka. Hanya gempak pada nama tapi isinya tiada.

Rakyat tidak dapat menerima MP-MP yang tahap kerjanya "mediocre". Yang ponteng. Yang hanya pandai berceramah tapi tak pandai bekerja, yang hanya pandai berpakaian segak tetapi rupa-rupanya bebal, yang diharapkan membela mereka, tetapi rupa-rupanya hanya membela perut dan masa depan politiknya sendiri.

Jadi hubaya-hubaya. Kita dipandang dan dinilai dari segala arah.

Sidang Media Rosmah Terencat Bila DiSergah Soalan Cepumas

Isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor (gambar) terus diasak dengan soalan yang ‘melemaskannya’ menyebabkan sidang akhbar yang diadakannya terus ditamatkan serta merta.

Isu terbaru pemindahan wang RM600,000 secara tidak sah ke Dubai Ogos tahun lalu, yang didedahkan oleh Pengarah Strategi Pakatan Rakyat, Tian Chua.

Sebelum ini, pada sidang akhbar di Singapura, Rosmah juga ditanya mengenai pelbagai dakwaan buruk terhadapnya, yang dipercayai mengenai pendedahan penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang mengaitkannya dengan ‘kehilangan’ nya yang misteri serta pembunuhan model mongolia Altantuya Shaariibuu.

Beliau menyifatkan semuanya itu tuduhan-tuduhan liar yang dilemparkan oleh musuh-musuh politiknya.

Hari ini sekali lagi, beliau disergah dengan soalan ‘cepumas’. Apabila pemberita bertanyakan hal pemindahan wang berkenaan, sidang media itu terus ditamatkan.

"Saya tidak mengulas gosip. Saya tidak mengulas pembohongan. tanyalah soalan yang relevan yang lebih besar untuk manfaat semua rakyat Malaysia," katanya pada sidang akhbar yang terhenti separuh jalan selepas majlis pemberian bantuan khas Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat kepada 10 NGO di sebuah hotel di Kuala Lumpur tengah hari ini.

Hadir sama menteri berkenaan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen.

Pada 17 Disember lalu, Tian Chua mendakwa berlaku pemindahan wang sebanyak RM600,000 kepada Rosmah melalui pengurup wang, yang kini dikenakan tindakan oleh Bank Negara Malaysia.

Ahli Parlimen Batu itu, mendakwa mempunyai dokumen mengenai pemindahan wang itu oleh pihak yang tidak disebutkannya.

Tian Chua mendakwa wang tersebut "kemungkinan bagi membiayai urusan membeli-belah" isteri perdana menteri.

Dua Enjin Pesawat Lesap, Apa Kata Nizar?

Tragedi kehilangan dua enjin pesawat tempur , F-5E, milik Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) yang hilang masing-masing berharga RM50 juta secara jelas memperlihatkan kredibiliti Perdana Menteri Najib Tun Razak sebagai pemimpin.

Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata, Najib gagal melaksanakan tanggungjawabnya sebagai Menteri Pertahanan apabila jelas tragedi itu berlaku sewaktu beliau memegang jawatan itu.

Nizar berkata, rakyat seharusnya membuka mata berhubung isu ini dan sedar bahawa Najib telah mengabaikan tanggungjawab yang diberi .

“Ini membuka mata kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa orang yang kita amanahkan mengabaikan tanggungjawab mereka termasuk Menteri dan juga Perdana Menteri sekarang. Di mana, satu hilang di zaman dia sebagai Menteri Pertahanan dan satu lagi hilang di zaman dia sebagai Perdana Menteri 1Malaysia. Kedua-duanta memberikan gambaran berkenaan Najib,”katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai laporan Berita Harian hari ini bahawa bukan hanya satu enjin pesawat tempur, F-5E yang hilang tetapi dua.

Memetik laporan berkenaan, enjin kedua itu hilang ketika menunggu untuk diselenggarakan di Pengkalan Udara Kuala Lumpur dua tahun lalu dan hanya disedari pada Mei 2008. Bagaimanapun, laporan polis dibuat tiga bulan kemudian.

Laporan itu menyebut, kejadian dipercayai berlaku pada 1 November 2007, ketika enjin berkenaan dibawa keluar dari Skuadron Ke-12 Scorpion Butterworth, yang menempatkan pengkalan operasi pesawat itu untuk penyelenggaraan rutin di ibu negara.

Nizar tidak menolak kemungkinan bahawa terdapatnya usaha untuk menutup kes kehilangan enjin pesawat ini yang hanya dilaporkan setelah didedahkan pihak tertentu.

“Ini satu malapetaka, tragedi kepada negara kita untuk menjadi satu penyedar kepada rakyat Malaysia.

“Bagaimana insiden hilangnya satu alat untuk menjaga keselamatan negara tiba-tiba di curi oleh orang yang diamanahkan atau di tidak mengambil tanggungjawab,”katanya.

Enjin pertama pesawat pemintas F-5E bernilai kira-kira RM50 juta itu disedari hilang pada 2007 bersama rekod perkhidmatan dan penyelenggaraannya apabila komponen yang hendak diperbaiki itu tidak sampai ke destinasinya.

Kehilangan kedua-dua enjin pesawat ini dipercayai antara skandal penyelewengan terbesar dalam sejarah TUDM.

Ulasan GB

Kerana terlalu sibuk merompak negeri Perak waktu itu, sampaikan MAFIA yang ada dalam Kementerian Pertahanan sendiri yang merompak enjin-enjin pesawat tak disedari sewaktu Najib sendiri jadi menterinya.

Kalau di luarnegara, menteri sebegini sudah letak jawatan. Bukan macam kenyataan Zahid hari ini menyatakan perkara itu biasa berlaku di luarnegara. Satu helah untuk menutup pekung.

Tuhan itu Maha Adil. Kita tunggukan.
"Famaiya'mal mithqallazzaratain khairraiyaroh
wamaiya'mal mithqallazazratain syarraiyaroh"


Anwar Dan Nik Aziz Penghalang UMNO BN Untuk Terus Berkuasa

Berhentilah menari ikut gendang Umno/BN!
Oleh Dinsman

Saya nak tulis terus terang saja kali ini. Apa saya ingat nak cakap, saya tulis saja. Beberapa hari ini saya bercakap mengenai satu perkara – para pemimpin kita tak habis-habis lagi duk menari mengikut gendang yang dipalu oleh pihak Umno/BN. Apa ke halnya! Sudah-sudah lah

Janganlah apabila wartawan akhbar atau wartawan tv dari pihak yang kita tahu mereka itu menjadi alat atau media Umno/BN, apabila wartawan mereka itu menghulurkan mikrofon atau menelefon kita, maka kita pun tanpa berfikir panjang terus saja menyambutnya dengan penuh ghairah dan bersemangat… membuat kenyataan dan menjawab segala soalan yang diajukan itu dengan segala senang hati dan berpuas hati, penuh yakin dan percaya bahawa kenyataan dan jawapan kita itu adalah betul dan ikhlas, sesuai dengan perjuangan parti kita.

Cukuplah! Belajar-belajarlah dengan apa yang telah berlaku selama ini. Mereka itu ada agenda mereka. Bukan saja-saja mereka nak berkhidmat untuk kita, dan nak menyebarkan maklumat bagi pihak kita. Jangan bermimpilah! Bangunlah dan sedarlah. Kita sedang diperangkap oleh media mereka. Rasa-rasanya belum pernah dalam sejarah gerakan Islam di negara ini, keadaan dalaman organisasi dan kepimpinan parti PAS menjadi bercelaru, kucar-kacir, saling mencurigai dan salah-menyalahkan sesama sendiri, fitnah tersebar.… Belum pernah rasanya dalam sejarah gerakan Islam di negara ini PAS berada dalam keadaan yang kucar-kacir seperti hari ini.

Masing-masing seperti tidak kenal lagi mana yang betul dan mana yang tak betul; pemimpin mana yang berpegang pada prinsip yang benar dan pemimpin mana yang sedang berusaha untuk menuju ke arah lain… Betapa bercelarunya! Dan dalam keadaan yang bercelaru itu tanpa disedari tiba-tiba ada di kalangan pimpinan sendiri yang menyuarakan rasa kurang senang dengan pimpinan Tok Guru Mursyidul ‘Am, mendesak dia supaya menamakan penggantinya dan supaya merancangkan pengundurannya dari kerusi Menteri Besar Kelantan.

Atas alasan apa? Kononnya kerana kesalahan dia melantik menantunya menjadi CEO sebuah perbadanan perniagaan yang dia sendiri selaku Menteri Besar menjadi pengerusinya; dan satu lagi kerana hendak menunaikan haji dengan pakej yang mahal atas tajaan pihak tertentu. Riuh rendah. Mereka memukul gendangnya dan kita pun menari dengan rancaknya, lintang-pukang tak terkiralah; bahkan kita pun turut sama memukul gendang mengikut rentak mereka.

Hingga jadi terlupalah kita akan siapa sebenarnya yang kita sedang marah-marah dan melemparkan tuduhan yang negatif itu. Terlupalah kita akan kualiti seorang pentadbir negeri Islam yang satu-satunya seperti itu dalam dunia hari ini yang kita sebenarnya sangat memerlukannya.

Terlupalah kita untuk melihat pada wajah pembangunan dan kemajuan Islam di Kelantan hari ini, hasil dari ijtihad pentadbiran gaya tersendiri yang lahir dari upaya pemikiran sang pemimpin itu, yang teori pentadbiran dan pembangunannya pun belum sempat kita kaji dan rumuskan lagi.

Terlupa juga kita akan pencapaian paling puncak dalam sejarah gerakan Islam di negara ini dimana seorang tokoh agama Islam menjadi begitu popular hingga dia diterima baik oleh kalangan bukan Islam, sebagai pemimpin semua, sebagai “Tok Guru kita”!

Kita terlupa akan aset paling berharga yang ada pada kita itu semata-mata kerana kita terpesona dengan pukulan gendang oleh pihak musuh.

Kita terpukau dan terperangkap dalam jerat musuh, tanpa kita sedar, hingga akhirnya kita sendiri mengucapkan kata-kata yang sangat diidam-idamkan oleh pihak musuh itu. Mereka sedang bekerja keras untuk menghadapi pilihanraya umum ke-13 yang tak lama lagi akan menjelang tiba.

Di bawah pimpinan baru Najib Tun Razak, dengan pakar-pakar strategi dan pakar media di sekelilingnya, jangan kita memandangnya remeh. Lihat saja sekarang! Kita sudahpun terperangkap dalam permainan mereka.

Faktor paling utama yang boleh menghalang cita-cita dan perancangan mereka untuk terus berkuasa di negara ini, telah mereka kenal pasti, hanya dua – iaitu faktor yang bernama Anwar Ibrahim dan yang bernama TokGuru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Dua faktor utama ini kalau berjaya dihancurkan – maka selamatlah Umno/BN melalui pihanraya umum ke-13. Itu saja yang menjadi sasaran mereka sekarang. Takkan ini pun tak dapat kita baca, sedangkan tanda-tandanya bersepah di mana-mana!

Atau cubalah kita fikirkan sekarang – bagaimana jadinya kita Pakatan Rakyat dan gerakan Islam di negara ini sekiranya di kalangan kita tidak ada lagi Anwar Ibrahim dan Tok Guru Nik Aziz?

Siapakah yang akan memimpin gerakan Islam dan Pakatan Rakyat (pada masa ini) untuk menghadapi pelbagai tekanan dan muslihat pihak Umno/BN?

Terus terang saya katakan bahawa buat masa ini kita belum nampak sesiapa pun lagi yang berkemampuan seperti dua orang tokoh ini untuk memimpin gerakan Islam dan reformasi rakyat Malaysia, menghadapi serangan daripada puak Umno/BN bagi membangunkan sebuah politik dan pentadbiran kerajaan baru di negara ini, bagi menggantikan politik dan pentadbiran kerajaan cara Umno/BN yang penuh dengan rasuah dan penipuan itu.

Ya, saya tahu, ada orang sedang menuduh saya amat fanatik dan ta’sub dengan Tok Guru Nik Aziz.

Saya kata tidak, saya tidak fanatik atau ta’sub. Saya mengkaji apa yang telah dibuat oleh Tok Guru Nik Aziz di Kelantan selama 19 tahun dia mentadbir negeri itu mengikut cara dan panduan yang diambilnya dari al-Quran dan Sunnah Rasulullah saw.

Awal tahun 2008 saya telah terbitkan buku “100 Fakta Kelantan Mengubah Malaysia”, mendedahkan 100 fakta yang dibawa oleh pimpinan Tok Guru Nik Aziz dalam upayanya membangun dan memajukan Kelantan secara Islam.

Dan sekarang saya sedang berusaha, dengan bantuan kawan-kawan, untuk merumuskan teori pentadbiran dan teori pembangunan Nik Aziz itu, yang saya percaya sangat berharga dan boleh memberi manfaat yang besar kepada gerakan Islam sedunia hari ini.

Maka apakah semua yang sangat berharga dan bernilai tinggi ini patut kita musnahkan begitu saja, semata-mata kerana kita mendengar tuduhan yang dibangkitkan oleh pihak musuh, dan kita hendak membuktikan kepada musuh itu bahawa kita tidak bertoleransi dengan amalan rasuah; tanpa terlebih dahulu kita melihat ke kiri dan ke kanan untuk mengenal pasti agenda sebenar yang bersembunyi di sebalik “permainan” itu?

Renunglah kebijaksanaan orang tua-tua kita dulu, yang pernah mengingatkan kita supaya jangan membakar kelambu kerana hendak membunuh seekor nyamuk!

Dan pandanglah ke kiri dan ke kanan terlebih dahulu sebelum membaca tanda-tanda rasuah seperti yang diejakan kepada kita oleh puak-puak yang memang terkenal handal bermain rasuah itu.

Suruh Ariffahmi Letak Jawatan, Dia Pula Yang Letak Jawatan.

Mahkamah Tinggi Syariah di sini, semalam memerintahkan Ketua Penerangan Pemuda Pas Kelantan mufaraqah (tidak tinggal bersama) dengan isterinya yang juga anak ahli perniagaan.

Hakim Syarie, Mohd Yusof Awang memerintahkan Rosli Allani S Abdull Kadir, 35, yang juga bekas Pembantu Khas Exco Kelantan bersama isterinya, Ilyani Mohd Nor, 30, tinggal berasingan sementara kerana dokumen perkahwinan mereka diragui dipercayai terlibat perkahwinan sindiket.

Plaintif, Mohd Noor Che Man, 58, adalah bapa kandung kepada defendan kedua, Ilyani tidak bersetuju dengan perkahwinan anaknya bersama defendan pertama, Rosli Allani kerana disyaki tidak memenuhi rukun dan syarat perkahwinan yang sah berikutan tata cara perkahwinan dan surat perakuan nikah itu adalah dokumen tidak sah.

Pernyataan tuntutan membatalkan perkahwinan terhadap kedua-dua defendan berkenaan difailkan Peguam Syarie plaintif, Mohd Zaki Zainal Abidin.

Peguam plaintif, Mohd Zaki berkata, plaintif juga tidak bersetuju permintaan defendan pertama supaya perkahwinan dengan defendan kedua dilakukan semula untuk menyelesaikan perkara tersebut di luar mahkamah.

Mohd Noor berkata, anak sulungnya daripada lima beradik itu dikatakan berkahwin pada 26 Disember 2008 di Masjid Subang Airport, Subang Selangor dengan defendan kedua.

“Saya dimaklumkan oleh anak saya perkahwinan sebenar adalah dipercayai pada 7 April tahun ini. Saya kecewa dan terkilan dengan tindakan defendan pertama yang berkahwin tanpa mengikut syarat-syaratnya dan membelakangi saya sebagai walinya kerana kahwin Melayu ada adat.

“Mengikut adat kita hendak berkahwin ni mesti masuk meminang serta datang ke rumah untuk mengenalkan ahli keluarga masing-masing ini pula tidak berlaku,” katanya semalam ketika ditemui di luar mahkamah.

Mohd Noor berkata, dia meragui perkahwinan berkenaan kerana tempat perkahwinan dan dokumen saling bertentangan.

“Saya mengetahui perkahwinan ini kerana mereka dikatakan ingin berkahwin semula dan saya mengambil tindakan kerana ia melibatkan hukum agama dan maruah keluarga.

“Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) juga mengeluarkan surat menyatakan surat perakuan nikah bagi pasangan berkenaan tidak dikeluarkan dan tidak tercatat dalam buku daftar perkahwinan di Bahagian Perkahwinan dan Pembangunan Keluarga Jawi," katanya.

Mahkamah memerintahkan tarikh perbicaraan pada 26 April 2010. -SH


Pemuda PAS bincang lagi isu Ariffahmi

Pemuda PAS akan membincangkang isu jawatan menantu Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai peneraju Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dalam mesyuaratnya bulan depan.

Ketuanya Nasrudin Hassan berkata, kedudukan Abdul Ariffahmi Ab Rahman sebagai ketua pegawai eksekutif PMBK, yang didesak berundur segera, akan dibincangkan dalam mesyuarat bulanan dewan itu.

....................

....................
Isu tersebut dilaporkan akan dibincangkan dalam bermesyuaratnya, termasuk mungkin mengadakan pengundian bagi mendesak pengunduran Abdul Ariffahmi, yang juga exco Pemuda PAS negeri.

Ketua penerangannya Dr Rosli Allani Abd Kadir dilaporkan berkata, pengunduran segera Abdul Ariffahmi sangat penting kerana kontroversi yang membelenggunya boleh menjejaskan PAS.

Bagaimanapun, difahamkan mesyuarat tersebut – yang dilaporkankan berlangsung petang ini – tidak diadakan.

"Selepas keluar di akhbar, tidak ada pun surat jemputan bermesyuarat tiba," kata pengarah pilihan raya Pemuda PAS negeri, Mohd Nuri Mat Yaacob ketika dihubungi Malaysiakini.

Usaha mendapatkan komen Dr Rosli dan ketua Pemuda PAS Kelantan Abd Latif Abd Rahman setakat ini belum berhasil.

Sementara Abdul Arifahmi pula berkata beliau tidak akan tunduk kepada desakan dewan tersebut dan menganggapnya, yang membuat kenyataan terbuka, sebagai tindakan yang "tidak bijak".

Beliau berkata, isu kedudukannya di PMBK tidak perlu dibangkitkan lagi kerana semuanya telah dinyatakan dan hampir selesai.

Tambahnya, kenyataan Pemuda PAS negeri pasti memberi ruang kepada pihak musuh parti itu mengambil kesempatan berhubung konflik dalaman di Kelantan.


TERKINI

Pemimpin kanan Pemuda PAS letak jawatan

Ketua penerangan Pemuda PAS Kelantan - yang tegas mendesak pengunduran segera menantu Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai peneraju Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) - dijangka meletakkan semua jawatannya dalam parti hari ini.

Dr Rosli Allani Abd Kader, yang dipaksa berpisah dengan isteri keduanya semalam, bagaimanapun tidak berbuat demikian kerana kegagalan mesyuarat Pemuda PAS negeri berhubung peletakan jawatan ketua pegawai eksekutif PMBK, Abdul Ariffahmi Ab Rahman.

Sebaliknya beliau ingin berundur dengan alasan tidak mahu keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu itu menjejaskan imej PAS.

Menurut sumber, beliau juga mahu memberikan isyarat kepada Abdul Ariffahmi, juga seorang exco Pemuda PAS Kelantan, supaya melakukan perkara yang sama.

"Apabila seseorang menjejaskan imej parti, beliau patut berundur," kata sumber dewan itu kepada Malaysiakini pagi ini.

Dr Rosli dijadual mengadakan sidang akhbar pada jam 1 tengah hari ini di sebuah hotel di Kota Bharu bagi mengumumkan hasratnya itu.

Beliau mendapat perintah mufarakah (berpisah sementara) dengan isterinya Ilyana Mohd Noor kerana perkahwinannya pada Disember tahun lalu diragui oleh bapa mertuanya. -MK

Ulasan GB

Kan dah. Suruh sangat Ariffahmi letak jawatan, kini anda pula yang letak jawatan.
Fikir sebelum bertindak.

Bagaimana Perompak Enjin Pesawat Itu Menyatakan Ia Masalah Peribadinya?

Saya mencadangkan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak memanggil sidang khas Parlimen untuk membincangkan kes kehilangan enjin pesawat pemintas F-5E milik Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM).

Saya akan menulis surat meminta Najib memanggil suatu sidang khas Parlimen bagi membolehkan usul pembentukan sebuah jawatankuasa siasatan peringkat parlimen dibincangkan.

"Jawatankuasa yang dibentuk nanti akan bertanggungjawab menyiasat kes kehilangan enjin dan juga menyiasat segenap sudut termasuklah tahap keselamatan di semua kem-kem tentera khususnya di kem TUDM.

"Jawatankuasa ini mestilah dibenarkan menyoal siasat sesiapa sahaja yang terlibat dengan kes ini, termasuklah bekas Menteri Pertahanan dan bekas Panglima TUDM yang bertanggungjawab ketika kes itu berlaku,"

Untuk membuktikan ketelusan jawatankuasa yang dibentuk, laporan siasatan nanti hendaklah dikemukakan kepada Parlimen dalam bentuk kertas putih dan tidak disembunyikan daripada pengetahuan umum.

Sementara itu, saya meragui persediaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menjaga keselamatan negara berikutan terjadinya kes-kes pencerobohan di kem-kem tentera sebelum ini.

"Tahap keselamatan negara amat diragui memandangkan sudah beberapa kali berlakunya insiden yang mengancam keselamatan negara melibatkan kem-kem tentera seperti kes Al-Maunah dan kebakaran berulang kapal pengangkut milik TLDM.

“Jika enjin pun boleh hilang, tidak mustahil suatu hari nanti jet Sukoi pula dilarikan pihak tertentu. Ini menunjukkan tahap keselamatan negara terdedah kepada ancaman pihak luar,”

Saya juga menyarankan kepada Kementerian Pertahanan supaya lebih peka dan bertanggungjawab menjaga dalam aspek-aspek keselamatan negara agar tidak diperlekeh pihak tertentu.

“Pada masa kita mahu memantapkan aspek pertahanan dengan penggunaan kapal selam, kita tidak boleh lagi memandang ringan isu-isu kecil seperti kem diceroboh dan aset-aset keselamatan negara dicuri.” - mahfuz omar

Ulasan GB

Datuk Mahfuz,

Tahukan sdra bahawa "kehilangan" anda sewaktu undian menolak bajet sulung Datuk Seri Najib pada lewat malam Isnin minggu lalu telah menyebabkan suluruh ahli parti begitu dukacita dengan tindakan anda itu?

Saya ingin ulangi apa yang saya catatkan:

Jawapan Mahfuz Omar menyatakan bahawa beliau berada di Jakarta atas urusan peribadi dan telahpun memaklumkan lebih awal kepada Presiden Parti menjelaskan bahawa Mahfuz tidak memperdulikan sidang parlimen yang sedang berjalan sebaliknya mendahului (mengutamakan) urusan peribadinya sekalipun telah mendapat izin dari Presiden parti.

Persoalannya: dimana prioriti? Anda diberi mandat oleh rakyat dan dibayar gaji dan elaun untuk urusan kepentingan peribadi andakah di luar negara sedangkan di waktu itu anda sepatutnya berada di Dewan Rakyat? Anda tahu bahawa tarikh persidangan Dewan Rakyat, tetapi memilih tarikh yang sama untuk melakukan urusan yang tidak ada kena mengena dengan rakyat yang memilih anda!

Apa urusan peribadi yang hebat sangat sampai terpaksa diutamakan dari kepentingan parti dan negara? Apa sebab yang mendesak sangat sehingga terpaksa melakukannya di masa Dewan rakyat bersidang? Berkahwin? Berubat? Berbomoh? Malah jika bertemu dengan Presiden Susilo pun tidak dikira prioriti.

Soal tidak tahu berhubung hasrat pakatan mahu menolak bajet 2010 yang dibentang Najib sebelum ini pun hujjah yang lemah kerana di dalam apa juga situasi, ahli PR perlu "alert". Di medan perang, musuh boleh menyerang tiba-tiba, dan anda tidak ada! Tidakkah anda merasa berdosa?


Cakap biar serupa bikin Datuk, supaya Parti tidak mendapat nama tidak baik hasil tindakan seorang yang bergelar YB dari Parti Islam SeMalaysia.

Datuk pernah dihukum Allah s.w.t. dengan kehilangan sebuah pacuan empat roda Rexton sebelum ini. Bacalah ayat manzurah itu dengan hatimu yang suci bersih, dan kemudian Dia mengampunimu dengan memberimu kemenangan di dalam samanmu ke atas Utusan dengan membawa pulang RM120,000 supaya jangan kamu ulangi kesilapan kali kedua.

GB tak sepandai dan tak sepopularmu, tapi terimalah teguran ikhlas dari sahabatmu ini sebelum rakyat mengadilimu di PRU akan datang.

Bak Kut Teh Tidak Halal - JAKIM

Penggunaan istilah bak kut teh halal boleh mengelirukan umat Islam di samping bertentangan hukum syarak kerana bercanggah dengan kaedah fiqah yang ditetapkan oleh Islam.

Ketua Penolong Pengarah Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) Lokman Abdul Rahman berkata, bak kut teh tidak boleh dianggap halal kerana ia masih mengekalkan penggunaan nama yang haram mengikut hukum Islam.

Sehubungan itu, beliau menegaskan, makanan itu tidak akan mendapat sijil halal berdasarkan prosedur yang ditetapkan oleh Jakim.

“Walaupun mereka mungkin akan membuat permohonan, Jakim tidak akan meluluskan makanan bak kut teh halal itu kerana sudah jelas ia tidak mengikut hukum yang telah ditetapkan di dalam Islam,” katanya.

Tegas beliau Jakim bimbang masyarakat Islam akan salah faham dengan membuat tanggapan bahawa makanan itu sudah halal dimakan jika Jakim memberi pengiktirafan halal.

Menurut Lokman, berdasarkan hukum, bak kut teh adalah merujuk pada sup dan daging babi seperti yang diketahui oleh orang ramai.

“Sehubungan itu saya syorkan penggunaan nama makanan terbabit ditukar kepada nama lain sebaik-baiknya, jangan gunakan lagi nama bak kut teh,” kata beliau dipetik Utusan Malaysia.

Makanan kegemaran masyarakat Cina itu yang pertama kalinya disediakan dengan menggunakan resepi halal boleh dinikmati di karnival “Fabulous Food 1 Malaysia” di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) yang berlangsung dari Dis 18 hingga 20 lalu.

Ia akan disediakan oleh chef eksekutif Hotel J W Marriot Zaffar Abdul Samad untuk 300 pelanggan setiap hari.

“Seperti makanan tradisi masyarakat Melayu iaitu nasi lemak yang boleh dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia, kami juga mahukan makanan tradisi popular masyarakat Cina ini mampu dirasai oleh kaum lain,” kata Eileen Chew, pengarah projek dan perhubungan awam Expomal International yang menganjurkan karnival itu bersama-sama Pelancongan Malaysia awal bulan ini.

Antara ramuan yang digunakan termasuklah ayam, makanan laut dan sayur-sayuran bagi menggantikan penggunaan babi dalam bak kut teh yang bermaksud daging, tulang dan teh. Ia dimasak dengan 10 jenis herba seperti anjalika, bunga cengkih dan kulit oren.

Menurut Zaffar, ketiga-tiga hidangan itu dijamin 100 peratus halal dari segi ramuan dan bahan-bahan.

Makanan bak kut teh halal itu mengulangi kontroversi yang sama dengan pengenalan “bir halal” minuman malt tanpa alkohol yang dikenali sebagai Istak di Pameran Halal Antarabangsa 2009 (Mihas 2009) pada Mei 7 lalu.

Malt adalah salah satu ramuan dalam pembuatan minuman beralkohol.

Ia juga ditentang oleh Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Dr Maamor Osman.

Beliau tidak bersetuju dengan pengenalan makanan bak kut teh halal itu.

Maamor berpendapat, langkah itu sebagai salah satu cara halus mengurangkan rasa jijik masyarakat Islam pada babi.

Oleh itu beliau bimbang penyalahgunaan istilah itu akan membuatkan umat Islam lama kelamaan tidak lagi rasa jijik terhadap babi.

“Saya harap Jakim dapat bertindak tegas dengan tidak memberikan logo halal terhadap makanan berkenaan,” katanya. -MI

Pucuk Pimpinan PR Sokong Pendaftaran Pakyat Rakyat

Pucuk pimpinan Pakatan Rakyat memberi persetujuan jitu kepada usaha mendaftar gagasan itu sebagai sebuah entiti politik.

Ketua Umum, Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan tiada percanggahan pendapat di kalangan pemimpin mengenai perkara itu.

Menurut beliau, butiran terperinci perjalanan Pakatan Rakyat setelah didaftarkan bakal dirumus kemudian.

“Keputusan untuk mendaftar dulu tu memang keputusan bersama, Tuan Guru Ustaz Abdul Hadi Awang dan YB Kit Siang dan lain-lain, cuma yang dia bangkitkan ialah kerana kita setuju daftar kita belum setuju kerangka terperinci dan ini yang dia rasa perlu masa, jadi ada silap faham di sini ada orang mengatakan you formalize base on prelimanary term of reference constitution with not be resolve, so I think no problem with that”, jelas Anwar.

Anwar berkata demikian apabila ditanya oleh wartawan laporan kononnya Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata tidak ada keperluan mendaftarkan Pakatan Rakyat sebagai sebuah parti.

Anwar yang juga Ketua Pembangkang berkata gagasan itu akan memberi kerjasama penuh kepada Pendaftar Pertubuhan untuk memastikan gagasan itu dapat didaftarkan secepat mungkin.

“Kita putuskan yang penting dasar Pakatan Rakyat, itu keutamaan kita, pendaftaran yang kita kata pendaftaran Jawatankuasa Sementara (Penaja), pendaftaran cara rasmi parti itu belum, melainkan pendaftar bagi kesempatan kena cepatkan mesyuarat, kalau pendaftar betul-betul nak cepat, pendaftar pertubuhan, saya akan panggil mesyuarat minggu depan”, tegasnya lagi.

Dalam pada itu, Hadi sendiri menafikan beliau membantah langkah mendaftar Pakatan Rakyat sebagai sebuah parti politik.

Setiausaha Politiknya, Dr Ahmad Samsuri berkata wartawan akhbar Cina telah menyalah tafsir kenyataan Hadi.

“Sebenarnya ada silap faham dari segi orang yang mencatatkan maklumat. Pada dasarnya Tuan Guru Haji Hadi jelas bahawa pendaftaran yang kita katakan pendaftaran Pakaran Rakyat itu masih dalam proses dan sekarang ini berada di ROS. Apa yang dimaksudkan ialah bukan masa untuk setiap parti itu, bergabung menjadi satu parti”, kata Dr Ahmad Samsuri. - NIZAM (TVS)


PKR, DAP, PAS Tidak Akan Tergesa-Gesa Daftar Pakatan Pembangkang

KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, pakatan pembangkang yang dianggotai Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS belum lagi mendaftarkan pakatan itu sebagai sebuah parti politik kerana tidak mahu bertindak secara tergesa-gesa.

Beliau menjelaskan yang penting sekarang adalah untuk mencapai kejayaan dalam matlamat politik dan dapat bekerjasama dengan mengemukakan pandangan masing-masing walaupun wujud perbezaan ideologi.

Abdul Hadi turut menasihatkan penulis blog agar menyampaikan maklumat yang betul kerana mereka memainkan peranan penting dalam menyalurkan berita kepada masyarakat.

"Para penulis blog perlu mencontohi sikap positif media barat kerana mereka merupakan satu bentuk media baru yang banyak membantu menyedarkan masyarakat sehingga memberi kemenangan kepada pakatan pembangkang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Blogger PAS anjuran Lajnah Penerangan dan Dakwah PAS Pusat di Markas Tarbiyyah PAS, Taman Melewar dekat sini hari ini. - BERNAMAPendaftaran Pakatan Rakyat di tangan ROS - Presiden PAS

KUALA LUMPUR, 22 Dis: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menjelaskan, apa yang dimaksudkan oleh beliau dalam kenyataannya baru-baru ini adalah Pakatan Rakyat masih belum dapat didaftarkan secara rasmi kerana ia masih dalam proses pertimbangan Pendaftar Pertubuhan atau ROS.

Penjelasan ini diberikan oleh beliau kepada Harakahdaily ekoran kekeliruan yang dibuat oleh media berdasarkan kenyataan beliau sebelum ini.

Setiausaha Politik beliau, Dr Ahmad Shamsury Mokhtar berkata, beliau telah diminta menjelaskan perkara ini oleh presiden PAS itu.

"Saya telah dihubungi oleh Tuan Guru Presiden Parti Islam Se Malaysia (PAS) pada hari ini dan telah dimaklumkan oleh Tuan Guru bahawa apa yang sebenarnya dimaksudkan oleh beliau adalah:

"bahawa penubuhan Parti Pakatan Rakyat yang telah dipersetujui secara bersama oleh ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat ini belum dapat didaftarkan secara rasmi kerana ianya masih dalam proses pertimbangan kelulusan oleh pihak Pendaftar Pertubuhan (ROS),” katanya.

Ustaz Hadi ketika bercakap kepada media selepas Konvensyen Blogger PAS dilaporkan berkata, tidak perlu terburu-buru untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat.

Ekoran itu, sebuah akhbar Cina melaporkan kononnya PAS tidak berminat untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat.

Dengan penjelasan ini bermakna, Ustaz Hadi bermaksud, Pakatan masih belum dapat didaftarkan secara rasmi kerana ia terletak di tangan ROS.

Dalam pada itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan, pendaftaran Pakatan Rakyat mengambil masa sedikit kerana ia hak ROS. -Harakahdaily


Ulasan GB

1) TGHH menyatakan selepas konvensyen di dalam satu sidang media bahawa "tidak perlu terburu-buru untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat", dilaporkan oleh BERNAMA disiarkan oleh kebanyakan akhbar online berbahasa Malaysia dan Inggeris.

2) Daripada kenyataan TGHH, sebuah akhbar Cina melaporkan PAS tidak berminat untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat.

3) TGHH membuat pembetulan melalui Setiausaha Politiknya, apa yang sebenarnya dimaksudkan oleh beliau adalah:

"bahawa penubuhan Parti Pakatan Rakyat yang telah dipersetujui secara bersama oleh ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat ini >belum dapat didaftarkan secara rasmi kerana ianya masih dalam proses pertimbangan kelulusan oleh pihak Pendaftar Pertubuhan (ROS).”

4) Di dalam penafian itu di sebut juga "Apa yang dimaksudkan ialah bukan masa untuk setiap parti itu, bergabung menjadi satu parti".

Persoalan pertama, apa perlunya TGHH sewaktu di sidang media menyeluarkan "tidak perlu terburu-buru untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat" sehingga ianya telah membawa maksud "PAS tidak berminat untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat" seperti yang dialporkan oleh sebuah akhbar Cina?

Ini diperkuatkan dengan kenyataan "yang penting sekarang adalah untuk mencapai kejayaan dalam matlamat politik dan dapat bekerjasama dengan mengemukakan pandangan masing-masing "

Ini bererti kenyataan pertama iatu memang ada dikeluarkan, jika tidak bagaimana boleh wujud kenyataan yang kedua.

Persoalan kedua, kenyataan penafian di harakahdaily, "Parti Pakatan Rakyat yang telah dipersetujui secara bersama oleh ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat ini belum dapat didaftarkan secara rasmi kerana ianya masih dalam proses pertimbangan kelulusan oleh pihak Pendaftar Pertubuhan (ROS)"

Ayat itu terus terpesong dari kenyataan awal yang dikeluarkan semasa sidang media selepas konvensyen blogger.

Persoalan ketiga : Tidak ada mana-mana pun di dalam PR yang "bergabung menjadi satu parti". Jadi penjelasan yang terkahir itu lansung tidak relevan.

Hal ini mengingatkan GB mengenai keputusan yang dibuat oleh Mesyuarat mengenai tuntutan ahli yang ingin supaya Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Hassan Ali diambil tindakan. Yang diumumkan tiba-tiba ialah "mengarahkan Lembaga Tetatertib menyiasat PAS Selangor"!


Peguam Rosli Dahlan Dakwa Dirinya Mangsa Fitnah SPRM

Peguam kepada bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman, Rosli Dahlan mendakwa beliau adalah mangsa konspirasi jahat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Rosli mendakwa beliau dianiaya pihak berkenaan hanya kerana bertindak membela Datuk Ramli Yusuff, serta membantu pendakwaan JSJK terhadap watak-watak tertentu pada tahun 2007.

Rosli dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam atas tuduhan tidak menjawab notis SPRM yang ketika itu dikenali Badan Pencegah Rasuah bersabit perishitaran harta miliknya.

BPR menuduh Rosli bersekongkol dengan bekas pegawai kanan Datuk Ramli.

Rosli mengaku tidak bersalah atas tuduhan itu di hadapan Hakim Abu Bakar Katar.

“Tadi dia mengatakan bahawa saya diserahkan dengan notis kerana saya dianggap sekutu. Saya katakan saya peguam, macam mana peguam boleh jadi sekutu pula? Tentulah dasar kepada keluhuran undang-undang saya mengatakan saya mengatakan keterangan saya dalam seksyen 27, sebagai seorang peguam saya terikat kepada maklumat sulit. Tapi saya sedia mendedahkan dan saya mendedahkan semuanya bahawasanya saya tidak pernah memegang sebarang asset “ katanya kepada Tv Selangor.

Rosli Dahlan dari firma guaman Lee Hishamuddin Allen & Gledhill mewakili Datuk Ramli Yusuff pada 2007 dalam satu kes sindiket pinjaman wang haram.

Blog Malaysia today kelolaan Raja Petra Kamaruddin mendakwa Datuk Ramli adalah mangsa fitnah Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.

Menurut blog itu, Musa mengambil tindakan terhadap Ramli kerana pegawai itu memberi keterangan dalam kes mata lebam Anwar yang memihak kepada mantan timbalan perdana menteri itu.

Tidak lama selepas itu, Datuk Ramli didakwa BPR atas tuduhan menyalahguna kuasa dan digugurkan dari jawatannya atas tuduhan kononnya beliau memiliki aset RM27 juta.

Rosli berkata kes SPRM menyifatkan kes terhadapnya dan Datuk Ramli begitu ampuh dan penuh kecurigaan.

“Pengadu adalah pegawai BPR. Dia mengatakan bahawa dia mendapat maklumat bahawa Datuk Ramli melakukan kesalahan. Maklumat itu berdasarkan laporan 0752007. Jadi datuk Kamariendaran meminta laporan 0752007. Bila ditunjukkan kita dapati nama Datuk Ramli tidak disebut langsung" tambahnya lagi.

"Jadi bagaimana pengadu boleh mengatakan Datuk Ramli buat kesalahan rasuah berdasarkan maklumat yang dia terima dalam laporan 0752007 ini. Bila kita pergi kepada laporan 0752007, nama dia tidak ada langsung. Apakah muslihat di sebalik perkara itu?".

Kumarendran adalah peguam yang mewakili Rosli.

Rosli sebelum ini telah memfailkan saman kepada akhbar The Star, ketua editor akhbar tersebut dan dua wartawannya, sebuah lagi akhbar berbahasa Inggeris dan SPRM berhubung penyebaran fitnah ke atasnya.

Kes Rosli bersambung hari ini.