11 Nov 2010

Kena Tang Anak Buah, Terus Kata Tak Syirik

Letak ancak: Mufti Perak kata Zambry tak syirik

Tindakan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir meletakkan ancak iaitu menaikkan tiang seri rumah di Kampung Guar, Manong, Kuala Kangsar, bulan lalu tidak melakukan syirik dan khurafat, kata Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

Harussani seperti dilapor Berita Harian berkata, Zambry tidak mempunyai niat melakukan perkara itu, malah tidak mengetahui majlis berkenaan yang diatur penduduk boleh membawa kepada unsur syirik.

"Menteri Besar memaklumkan beliau hanya memegang tiang dan menolaknya bersama-sama orang ramai. Tiada jampi mentera, sebaliknya hanya membaca doa selamat.

"Beliau cuma melakukan itu (menaikkan tiang seri) atas permintaan orang ramai, malah dia pun tak tahu ancak dan mengatakan tak ada niat pun. Jika begitu, itu bukan melakukan syirik dan khurafat," kata Harussani, semalam.

Bagaimanapun, Ketua Penerangan PAS Perak, Khalil Idham Lim berkata Harussani sebenarnya belum menjawab apa yang dipersoalkan oleh pemuda PAS Perak, mengenai upucara itu sama ada bercanggah dengan Islam atau tidak.

"Jawapannya juga saya lihat untuk menyelamatkan Zambry. Namun bagaimana mereka yang hadir pada hari itu,"
katanya kepada HarakahDaily.

Dewan Pemuda PAS baru-baru ini menghantar memorandum kepada Harussani mendakwa Zambry melanggar ajaran Islam dengan menghadiri upacara meletakkan ancak pada tiang seri rumah.

"Sesudah ini adakah bermakna siapapun boleh hadir dalam apa sahaja yang bercanggah dengan hukum Islam, asalkan tidak mempunyai niat melakukan perkara itu?," soalnya.

Khalil yang juga ADUN Titi Serong berkata, apa yang aneh apabila Zambry beria-ia mempertahankan tindakannya dengan mengungkit perbuatan beliau dan Datuk Seri Muhammad Nizar yang memegang lilin pada sidang akhbar berkaitan kematian Teoh Beng Hock.

"Saya menafikan dengan keras bahawa kami melakukan upucara sembahyang. Seingat saya ia sebagai tanda protes kepada kezaliman sehingga menyebabkan kematian seorang warganegara Malaysia yang sepatutnya tidak berlaku.

"Namun dalam soal ini Harussani ternyata tidak adil dengan berpandukan kepada gambar semata-mata dan soalan yang dikemukakan oleh wartawan dia terus mengatakan tindakan kami itu haram," katanya lagi.

Harussani sebelum ini berkata tindakan memegang lilin oleh masyarakat Islam sebagai tanda memprotes dan mengingati orang mati adalah satu perbuatan haram di sisi agama.

Perbuatan itu juga ujarnya menyalahi hukum Islam kerana seolah-olah menggambarkan ajaran kristian.

"Kalau begitulah kenapakah tindakan Zambry tidak dikatakan oleh Harusssani adalah menggambarkan ajaran agama Hindu dan juga hukumnya haram.


"Sebenarnya memegang lilin dalam masyarakat Cina tidak sekadar merujuk kepada pemujaan, atau berkabung.

"Sebaliknya, dalam masyarakat Cina, memegang lilin tidak sekadar dilakukan di kala berlaku kematian, bahkan ia digunakan sebagai satu simbol dalam melakukan sesuatu protes," katanya.

Sehubungan itu, disebabkan perbuatan Zambry yang dakwanya serius dan menyangkut akidah umat Islam, beliau turut mencadangkan agar Jawatankuasa Fatwa mengeluarkan fatwa.

Ulasan GB

Siapa berbohong ni? Beliau berkata : "Menteri Besar memaklumkan beliau hanya memegang tiang dan menolaknya bersama-sama orang ramai.

Dalam gambar JELAS SANGAT, ukan sekadar tolak tiang, Zambry siap ikatkan bendera merah kat tiang. Sama-sama melakukan perbuatan syirik itu.

Ini Islam pakai niat sahaja pun satu hal jugak. Patutlah UMNO BN rampas negeri tak mengapa. Tak da niat nak rampas.

Kena batang hidung sendiri baru ler ternganga. Kalau perompak masuk rumah Mufti dan rompak semua yang ada termasuk anak isteri, lalu perompak itu kata, tak da niat nak rompak...
Ada Ura-ura Nak Pecat Zaid?

Pecat Zaid dari PKR tidak timbul

PETALING JAYA: "Apa yang saya tahu, sekurang-kurangnya hingga ke hari ini tidak ada sebarang cadangan untuk memecat Datuk Zaid Ibrahim dari PKR".

Demikian ujar Pengerusi PKR Pahang, Dato Fauzi Abdul Rahman ketika mengulas laporan sebuah akhbar portal yang memetik Zaid sebagai berkata beliau akan menubuhkan Parti Keadilan Baru jika dipecat dari PKR.

"Saya percaya PKR bukanlah sebuah parti yang dengan sewenang-wenangnya memecat ahlinya hanya kerana wujudnya perbezaan pendapat.

"Kita dalam PKR bukan macam Umno, akan memecat ahli atau pemimpinnya kerana wujudnya percanggahan pendapat," kata beliau kepada FMT hari ini.

Mengulas enam resolusi yang diputuskan melalui Rapat Anak Muda yang dianjurkan oleh calon Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Badrul Hisham Shaharin (Chegu Bard) yang diserahkan kepadanya, beliau menjelaskan ia satu niat baik dari anak-anak muda untuk parti.

"Mereka memilih saya mungkin disebabkan saya bersikap neutral terhadap mana-mana calon dalam pemilihan parti ini. Saya rela bertindak sebagai ‘Mr Postman’ untuk menyampaikan hasrat yang baik ini kepada pemimpin tertinggi parti," kata beliau lagi.

Gobalakrishnan, Chegu Bard sependapat

Sementara itu, ketika dihubungi FMT, Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan dan Chegu Bard sependapat bahawa Zaid tidak akan dipecat dari PKR.

"Saya tidak percaya ia akan berlaku (memecat Zaid). Kalau benar berlaku sekali pun, saya akan tetap bersama PKR yang ada sekarang," kata Gobalakrishnan.

Badrul yang lebih dikenali sebagai Chegu Bard pula berpendapat langkah memecat Zaid dari parti adalah tindakan yang merugikan parti.

"Saya percaya parti tidak akan memecat Zaid hanya kerana perbezaan pendapat. Apatah lagi, langkah memecat Zaid hanya merugikan parti kerana kehilangan seorang lagi pemimpin yang berwibawa," kata Chegu Bard.

Ketua Umum PKR, Dato Seri Anwar Ibrahim dilaporkan pernah berkata baru-baru ini, Zaid tetap mempunyai peranan dalam PKR.

Berani bertindak di luar dugaan

Sementara itu, beberapa pemerhati politik tanah air berpendapat Zaid merupakan ahli politik yang berani bertindak di luar dugaan.

"Ketika sebagai seorang Menteri yang menawarkan pelbagai kelebihan politik dan kuasa pun beliau boleh tinggalkan, apatah lagi dalam PKR yang tidak menawarkan apa-apa selain soal prinsip.

"Tapi kalau PKR sendiri sudah tidak berpegang kepada prinsip-prinsip yang diperjuangkan, keadilan untuk semua dan sebagainya, maka sukar orang seperti Zaid untuk terus kekal dalam PKR,"
ulas beberapa pemerhati politik baru-baru ini di beberapa akhbar tempatan.

Zaid sebelum ini pernah meletakkan jawatan sebagai Menteri Kehakiman demi mempertahankan prinsip yang didukungnya dalam beberapa isu terutama berkaitan ISA. -FMT


Tiga Binatang Ganjil


3 Binatang Ganjil

Kes 1

BEIJING - Seekor anak kura-kura dilahirkan dengan mempunyai dua kepala di sebuah taman hidupan liar di Hefeia, selatan China, lapor sebuah akhbar semalam.

"Kedua-dua kepala kura-kura itu berfungsi dengan sepenuhnya dan ia makan berasingan dan kelihatan amat gembira," kata seorang penjaga di Taman Hidupan Liar Xiaoyaojin, Hefeia.

Menurut para penjaga haiwan itu, satu sahaja masalah yang dihadapi oleh kura-kura tersebut apabila ia dilihat tidak sehaluan semasa mahu memutuskan arah perjalanan. - Agensi

Kes 2

Katak 1.3kg 'teman baik' budak 5 tahun

TEMAN ISTIMEWA...Muqri menunjukkan katak digelar ‘Chica’ yang dibelanya.
PASIR MAS: Berbanding kanak-kanak seusianya yang lebih gemar memelihara burung atau kucing sebagai haiwan peliharaan, Mohd Muqri Ramli, 5, pula mempunyai minat pelik apabila menjadikan katak seberat 1.3 kilogram (kg) sebagai ‘temannya’.


Menurutnya, meskipun ramai geli melihat apatah lagi memegang katak tetapi dia tidak sedikit pun berasa sedemikian kerana menganggap amfibia jinak itu sebagai comel dan tidak berbahaya.

Harian Metro yang berkunjung ke rumahnya di Kampung Chica Tinggi itu mendapati ramai penduduk datang melihat katak terbabit berikutan saiznya agak besar berbanding katak biasa ditemui.

Mukhriz berkata, katak belaannya itu sentiasa menjadi perhatian ramai termasuk rakan-rakannya yang singgah daripada sekolah tetapi kebanyakan daripada mereka takut memegangnya.

“Saya tidak berasa geli memegangnya kerana sudah biasa malah menganggapnya sebagai teman baik dan memanggilnya dengan gelaran ‘Chica’.

“Walaupun orang ramai geli tetapi bagi saya katak ini istimewa kerana tidak mengganggu orang lain yang datang membeli di kedai runcit emak saya,” katanya.

Sementara itu, bapa Muqri, Ramli Jaafar, 53, berkata dia pada awalnya menemui katak itu berdekatan sekolah dan membawanya pulang untuk ditunjukkan kepada anaknya.

Katanya, kerana tidak mahu membuangnya, dia memberinya kepada Mohd Muqri untuk dijadikan peliharaan kerana menganggapnya sebagai istimewa berdasarkan saiznya yang luar biasa.

“Memang ada rakan daripada bangsa Cina dan Siam yang mahu membelinya tetapi ditolak kerana anak saya tidak membenarkannya.

“Sehingga kini, katak terbabit dijaga olehnya kerana menganggapnya sebagai teman istimewa malah turut disayanginya,” katanya mengenai katak sepanjang hampir 0.4 meter itu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perhilitan Kelantan, Pazil Abdul Patah, berkata katak ditemui di Pasir Mas itu jenis katak biasa iaitu daripada spesis Limnonectus yang boleh mencapai tumbesaran antara 10 hingga 15 sentimeter.

Kes 3

Ayam Betina Berubah Jadi Jantan

Ayam betina milik Rudi ini pernah bertelur puluhan kali, tetapi sejak beberapa bulan terakhir berubah. Ayam ini senang berkokok di pagi hari dan bentuk fisikalnya pun menyerupai ayam jantan.

TANJUNGPINANG, KOMPAS.com - Aneh tapi nyata. Seekor ayam kampung betina yang sudah pernah bertelur berkali-kali, berubah bentuk menjadi seekor ayam jantan. Perubahan fisikal ayam milik pasangan suami isteri Rudi Ramlan dan Susanti ini, terus menjadi heboh warga sekitar.

Ditemui di rumahnya di Jalan Salam Gg. Salam III No 157, Kecamatan Bukit Bestari, Tanjungpinang, Selasa (9/11/2010), Rudi mulai menyadari perubahan bentuk fisikal dari ayam jantan tersebut sejak tiga bulan lalu. Saat itu, jengger ayam betina tersebut mulai membesar seperti ayam jantan.

Tak hanya itu, ceker di kakinya pun mulai berubah bentuk mirip ayam jantan.

Puncaknya, ayam betina tersebut menunjukkannya kejantanannya dengan berkokok saban pagi layaknya ayam jantan. "Awalnya saya hairan, mungkin ada ayam berkokok di kandang ayam saya. Padahal, semua ayam saya adalah betina," kata Rudi.

Merasa ganjil, purnawiran Angkatan Darat ini pun terus menjenguk ke kandang ayam miliknya untuk mencari asal kokok tersebut. Betapa terkejutnya Rudi ketika mendapati yang berkokok adalah ayam betina kesayangannya.

Anak Siapakah Ini?

Budak naiki bas sendirian

CHERAS - Seorang kanak-kanak lelaki berusia lingkungan tiga tahun melalui pengalaman mendebarkan apabila hanya berbekal sebotol susu tanpa ditemani kedua ibu bapanya menaiki bas hingga ke Kota Raya.

Pemangku Ketua Polis Daerah Cheras, Superintenden Abdul Rahim Hamzah Osman berkata, kanak-kanak terbabit ditemui seorang wanita berusia 40-an kira-kira jam 12.30 tengah hari semalam.

“Wanita terbabit menemui kanak-kanak itu berkeliaran di hadapan Rumah Pangsa Sri Sabah lalu menaiki bas sehingga ke Kota Raya. Dalam perjalanan itu, wanita berkenaan memerhatikan kanak-kanak itu tidak ditemani sesiapa.

"Bimbang terjadi apa-apa terhadap kanak-kanak tersebut, wanita terbabit menghubungi polis,” katanya kepada media di sini, semalam.

Menurutnya, ketika ditemui, kanak-kanak itu tidak menangis dan latar belakangnya tidak dapat diketahui kerana masih tidak boleh bercakap.

Menurut beliau, polis tidak mengesyaki kes jenayah dan hanya mengklasifikasikan sebagai budak hilang.

“Kini kanak-kanak terbabit di bawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kuala Lumpur.

“Sehingga jam 5.30 petang tadi (semalam), pasangan suami isteri menghubungi polis dan mendakwa kanak-kanak itu adalah anaknya.

"Bagaimanapun, pengesahan masih belum dapat dilakukan kerana semua bukti belum diterima,” katanya.

Beliau berkata, jika pasangan terbabit gagal memberi bukti yang kukuh, berkemungkinan ujian DNA akan dilakukan untuk pengesahan.

Sementara itu, beliau juga menasihati ibu bapa supaya mengawal gerak-geri anak, terutamanya yang masih kecil.

Sesiapa yang mempunyai maklumat lanjut boleh menghubungi Rakan Cop menerusi talian 03-21159999 atau Balai Polis Cheras (03-92825022).

Amin Iskandar: Pemilihan PKR Nampak Mengarut, Sungguh Memalukan

PKR wajar adakan pemilihan baru pulih imej, kata pemantau pilihan raya

KUALA LUMPUR, 11 Nov — Parti Keadilan Rakyat (PKR) tiada pilihan lain kecuali memanggil pemilihan baru bagi mengembalikan kredibilitinya sebagai sebuah parti masa depan, kata pemimpin Institut Kebangsaan Integriti Pilihan Raya (NIEI).

NIEI berpendapat PKR perlu bersikap terbuka dalam mempertimbangkan perkara tersebut, walaupun pedas untuk diterima, memandangkan rakyat khususnya mereka yang pernah mengundi komponen Pakatan Rakyat itu mengharapkan satu pemilihan yang benar-benar sifar masalah dan kepincangan.

Ketika ditemui The Malaysian Insider, Pengerusi NIEI Amin Iskandar berkata, PKR pernah bercakap akan memperkenalkan sistem demokrasi yang lebih baik berbanding Barisan Nasional (BN) jika memerintah negara pada satu masa nanti.

Malangnya kata beliau, PKR kelihatan sudah tidak mampu dan telah gagal mengadakan pemilihan parti tanpa kecacatan dan kelemahan ketara yang didakwa wujud.

“Nampak mengarut... sungguh memalukan, saya cakap terus terang, saya tiada kepentingan dan saya tidak memihak sesiapa, ini yang berlaku dalam PKR sekarang.

“PKR kata hendak memperkenalkan sistem demokrasi yang lebih baik (berbanding amalan BN), tetapi mereka sendiri sudah tidak mampu untuk menunjukkan teladan baik kepada negara dan rakyat,” kata beliau ketika ditemui malam tadi.

Kata Amin, sudah semakin jelas yang proses pemilihan secara langsung parti semakin dipertikaikan oleh banyak pihak sama ada mereka dalam dan luar parti.

“Sekarang isunya bukan berapa ramai yang mempertikaikan pemilihan PKR, tetapi sudah ada pihak yang mempersoalkan perjalanan pemilihan raya... sama ada 10 orang, 100 orang, nama parti sudah tercalar,” kata aktivis pilihan raya ini.

Misalnya kata Amin, pemilihan semasa boleh ditangguhkan untuk tempoh enam bulan akan datang jika perlu dan parti harus membentuk sebuah jawatankuasa segar dan badan pemantau bagi tujuan tersebut.

“Jawatankuasa pemilihan dan badan pemantau sewajarnya pihak yang berbeza, jangan jawatankuasa pemilihan yang memantau perjalanan pemilihan... kerja mereka mengendalikan pemilihan sahaja,” katanya lagi.

Kata Amin, beliau tidak merasakan keputusan penagguhan jika diambil akan berhadapan dengan isu teknikal di bawah undang-undang pertubuhan kononnya Pendaftar Pertubuhan (RoS) akan mengharamkan parti jika tempoh enam bulan, yang berakhir bulan ini, terlajak.

“Saya yakin jika PKR memaklumkan kepada RoS, mereka akan layan, saya tidak fikir isu undang-undang akan menjadi satu masalah dan halangan besar untuk diadakan pemilihan baru,” kata beliau.

Dalam pertemuan berasingan, Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin memberitahu The Malaysian Insider parti sudah tiada ruang untuk menangguhkan pemilihan memandangkan tempoh enam bulan yang diberikan oleh RoS berakhir bulan ini.

“Parti sepatutnya mengadakan pemilihan Mei tetapi ditangguhkan dengan dibenarkan oleh RoS. Jadi, kita menangguhkan, ia melanggar undang-undang dan parti boleh berhadapan dengan kemungkinan tindakan RoS... jadi ini perkara yang perlu diambil kira,” katanya.

Beliau yang bertanding mempertahanakn kerusinya memberitahu, sama ada harus ditangguhkan dan diadakan semula, perkara itu perlu diputuskan oleh jawatankuasa pemilihan parti yang diberikan mandat, bukannya Majlis Pimpinan Pusat dan Biro Politik.

Bagaimanapun katanya, “saya mencadangkan semua pihak berlapang dada, gunakan satu formula permuafakatan, yang sangat mustahak daripada pemilihan semula.”

“Formula permuafakatan itu lebih penting di mana dalam sistem pemilihan, calon-calon yang bertanding tahu kekuatan mereka dari semasa ke semasa, dan jika mereka merasakan tidak boleh menang, memberikan sokongan kepada calon lain, demi kekuatan parti dan PKR menjadi harapan rakyat,” kata Shamsul Iskandar.

“Calon-calon yang bertanding perlu mengambil sikap terbuka, berjiwa besar, jangan hanya kerana marahkan nyamuk kita mahu membakar kelambu,” katanya lagi.

Mengenai tenaga kerja untuk mengendalikan pilihan raya, kata Amin, “saya pasti rakan-rakan Pakatan Rakyat seperti DAP dan PAS akan membantu.”

“Mereka kata PAS dan DAP kawan mereka, sudah tentu mereka akan menyediakan tenaga kerja sukarelawan,” katanya beliau yang turut merasakan bahawa kesan masalah semasa PKR turut memberi tempias ke atas PAS dan DAP.

“Jika soal kewangan menjadi masalah, saya pasti rakan-rakan komponen Pakatan akan membantu,” kata beliau sambil menambah, pucuk kepimpinan parti termasuk Penasihatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail perlu melihat manfaat jangka panjang.

“PKR bukan lagi parti untuk ahli PKR tetapi parti rakyat, yang diharapkan rakyat. Saya yakin PKR mengambil langkah ini, ia akan menaikkan imej parti,” katanya lagi.

Amin, berpengalaman memantau pilihan raya di negara asing berkata, PKR mempunyai niat yang baik tetapi tidak bersedia dengan mekanisme mantap untuk menghadapi pemilihan langsung ini.

“Nampa niat baik, tetapi (mereka) tidak menyediakan mekanisme, gagal menyediakan kumpulan pemantau yang benar-benar bebas,” kata beliau.

“Saya sudah melihat banyak pilihan raya, dan ini satu pemilihan parti yang sungguh memalukan,” kata Amin.

Amin mengesyorkan sekiranya PKR tidak bersedia untuk mengadakan pemilihan semula di seluruh negara, ia sekurang-kurangnya perlu diadakan di Sabah dan beberapa cabang yang menjadi pertikaian.

“Apabila ada calon-calon jawatan tertinggi mempersoalkan sistem pemilihan, bermakna pemilihan itu sudah tercemar... bermakna ia wajar diadakan semula,” kata beliau.

PKR yang berusia 11 tahun buat julung kali mengadakan pemilihan langsung yang memberikan setiap ahli peluang untuk memilih kepimpinan pusat.

Setakat 87 cabang telah mengadakan pengundian sepanjang lima hari pertama bermula 29 Oktober lalu.

Malam tadi, calon ketua sayap pemuda PKR Badrul Hisham Shaharin mengadakan pertemuan dan meluluskan enam resolusi - antaranya dipercayai mendesak parti menangguhkan dan mengadakan semula pemilihan sebagai langkah keluar daripada isu semasa yang beliau sifatkan sebagai “krisis”.

The Malaysian Insider difahamkan resolusi itu antara lain menggariskan siri tindakan untuk diambil setiap hari sekiranya permintaan menangguhkan pemilihan dan memperbaiki segala kelemahan dalam proses tidak diatasi.

Keputusan itu diambil ketika tinggal satu hari lagi sebelum hari keenam pengudian pemilihan pusat PKR - di bawah sistem pemilihan secara langsung - dilangsungkan.

“Kami memutuskan enam resolusi, ia akan disampaikan kepada pucuk kepimpinan parti... presiden dan kesemua anggota MPP dalam tempoh 24 jam,” kata Badrul Hisham pada sidang media tengah malam tadi.

Calon ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) itu memutuskan pendekatan itu di sebalik keputusan Datuk Zaid Ibrahim menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden.

Langkah itu disusuli seorang lagi calon jawatan itu, Mustaffa Kamil Ayub menyerahkan memorandum kepada parti kelmarin meminta pemilihan parti harus ditangguhkan sementara segala masalah dan isu yang ditimbulkan diselesaikan.

Bagaimanapun Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail menafikan pemilihan parti dicemari manipulasi dan penyelewengan sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak termasuk Zaid. -TMI

Ulasan GB

Apa yang GB dedahkan selama ini ternyata benar.

Adalah tidak wajar samasekali Pemilihan PKR diteruskan di dalam keadaan ia dipersoalkan.

Adalah tidak wajar samasekali Pemilihan PRK diteruskan di dalam keadaan pimpinan tertinggi PKR dilihat tidak berkecuali malah ternyata berpihak untuk calon-calon favorit mereka.

Adalah tidak wajar samasekali Pemilihan PRK diteruskan di dalam keadaan wujudnya konspirasi Anwar-Saifuddin-Azmin di dalam Pemilihan kali ini.

GB pernah bertanya kepada Anwar dan Saifuddin di dalam Anwar & Saifuddin Cuma Perlu Jawab Satu Saja - Kenapa Berpihak Kepada Azmin?
Petikan:


Kedua, tak payah cakap banyak. Anwar dan Saifuddin (dan Syed Husin juga) perlu berdiri sekarang dan jawab, mengapa anda semua dilihat tidak berkecuali di dalam pemilihan? Mengapa terlalu jelas berpihak kepada Azmin? Layakkan pimpinan tertinggi parti bersifat demikian?

Mengapa tidak membiarkan ahli-ahli parti membuat pemilihan pemimpin dengan bebas?

Memalukan sebagai pemimpin yang telah berpuluh tahun berada di pentas politik mengambil sikap yang tidak adil terhadap ahli-ahli parti sendiri. Berwibawakah tindakan sebegitu? Kerana sikap anda yang tidak berkecualilah maka wujud rasa tidak puas hati di kalangan ahli-ahli. Bukan kecil bilangan mereka itu.

Hukum kebenaran dan keadilan sejagat menjelaskan anda berdua sudah tidak layak lagi memimpin PKR jauh sekali PR. Itu belum lagi hukum Islam yang ada hukumannya yang tersendiri terhadap pemimpin yang tidak adil seperti kamu.

Saya dan lain-lain blogger bukan benci Azmin dan suka Zaid atau Mustaffa, tetapi kami ingin melihat PKR meletakkan kebenaran dan keadilan itu pada tempatnya yang wajar kerana sebagai parti dominan PR, PKR perlu tunjukkan teladan yang baik. Tanpanya seluruh PR akan terbalik.

Allah pasti selamatkan PR dari dipimpin oleh mereka yang ingin bertindak sebagai para diktator yang liar!


Ramai juga rakan-rakan yang memperli dan menuduh kononnya GB dah jadi blogger UMNO. Nah sekarang, tuduhlah Amin Iskandar sebagai blogger UMNO juga, tuduh sesiapa juga yang meminta pemilihan ditangguh dan diadakan semula sebagai blogger UMNO. Cerdik tak boleh diikut, bodoh tak boleh nak diajar.

GB sudah jelaskan sebelum ini di SINI. Petikan:


GB telah banyak kali mengingat Anwar, tetapi beliau begitu, begitu juga. Tiada mahu lansung untuk berubah. Oleh itu jangan dikesal, jika selepas ini bebannya menjalar.

GB tak pernah menggunakan kaedah-kaedah keji seperti yang dilkukan para blogawan UMNO tetapi cukup dengan dalil-dalil aqli dan naqli.

GB dan blogger-blogger pejuang kebenaran dan keadilan akan tetap terus menggalas amanah bersama-sama mereka yang mahukan kebenaran dan keadilan tertegak di negara ini. Kami yakin tanpa Anwar pun kami boleh berjaya, mungkin lebih cemerlang lagi.

Tidak ada salah perjuangan PKR, yang bersalah ialah pimpinannya yang diketuai oleh ketua de faktonya bersama-sama apek-apek lempangnya.


Percayalah, PKR akan hancur musnah jika Pemilihan yang kotor ini diteruskan juga.

Tunggu 20 Tahun Dari Tarikh Mohon Baru Akan Dipanggil Mengerjakan Haji

Orang awam digesa daftar haji atau perlu tunggu 20 tahun

JOHOR BAHRU – Masyarakat Islam disarankan mendaftar segera untuk mengerjakan haji memandangkan jumlah senarai yang menunggu setakat ini dicatatkan sehingga tahun 2032.

Timbalan Pengarah Lembaga Tabung Haji Negeri Johor, Azillah Itam berkata, kira-kira 30,000 bakal jemaah di negeri itu mendaftar untuk mengerjakan haji sehingga semalam.

“Kesedaran bagi mendaftarkan haji ini perlu ditekankan kepada orang awam kerana mereka perlu sedar, senarai panjang pemohon direkodkan sehingga tahun 2032.

"Jika mendaftar hari ini, secara kiraannya, mereka akan melakukan fardu haji 20 tahun lagi.

“Ramai daripada kita beranggapan sekiranya mempunyai akaun Tabung Haji, mereka secara automatik telah didaftarkan sebagai bakal jemaah. Ini adalah tanggapan yang tidak tepat dan perlu diperbetulkan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, di sini, semalam.

Azillah berkata, pemohon yang ingin mendaftar sebagai bakal jemaah disyaratkan mempunyai wang simpanan dalam akaun Tabung Haji sekurang-kurangnya RM1,300.

“Persepsi orang ramai perlu diperbetulkan kerana kebanyakan mereka suka bersikap berlengah-lengah dengan alasan wang simpanan tidak mencukupi untuk mengerjakan haji dan hanya ingin mendaftarkan nama jika ada wang yang cukup,” katanya.

Azillah berkata, pendaftaran haji boleh dibuat di kaunter Tabung Haji seluruh negara, di Bank Rakyat ataupun di Bank Islam dan melalui laman sesawang www.tabunghaji.gov.my.

Mengikut perhitungan, jemaah perlu menunggu 10 hingga 20 tahun sebelum dipanggil bagi mengerjakan haji dan tempoh yang panjang tersebut dilihat tidak relevan bagi mereka yang kini berumur antara 50 dan 70 tahun, yang masih belum mendaftarkan diri.

"Bagi sesetengah kes, Tabung Haji memberi kelonggaran rayuan kepada bakal jemaah berusia 70 tahun ke atas, namun ia perlu melepasi saringan kesihatan dan persediaan ditetapkan sebelum melayakkan diri untuk mengerjakan haji," katanya.

Katanya, orang awam perlu sedar dan memaklumkan kepada Tabung Haji sekiranya ingin menolak, menangguhkan dan boleh memilih mana-mana tahun bagi mengerjakan haji, jika surat kelayakan terpilih dikeluarkan Tabung Haji.

"Kegagalan menjawab atau sikap lepas tangan antara penyebab diri mereka diletakkan dalam senarai menunggu yang panjang," katanya.

Azillah berkata, jika ramai dalam kalangan masyarakat berumur 40 hingga 50 tahun sedar dan mendaftarkan diri bagi mengerjakan haji, ia kerana faktor ekonomi yang semakin baik jika dibandingkan 10 tahun lalu.

Beliau juga menyambut baik usaha kerajaan mengehadkan sekurang-kurang lima tahun untuk mengerjakan haji semula bagi memberi peluang kepada bakal jemaah yang baru.

"Kos tambang haji kumpulan muhasasah bagi tahun ini adalah RM9,980 dan pakej bermula dari RM18,000," katanya.

Seramai 3,615 jemaah haji dari Johor direkodkan bagi tahun 2010, termasuk kira-kira 26,000 jemaah yang terpilih menjadi tetamu Allah dari seluruh Malaysia ke Tanah Suci. -SH


KOS HAJI MUNGKIN NAIK LAGI

Kaji kos tunai haji

SEPANG: Kajian teliti berhubung peningkatan kos menunaikan haji di Makkah tahun depan akan dilakukan bagi memastikan sebarang peningkatan kos tidak membebankan mereka yang berhasrat menunaikan haji.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, kos penginapan perlu diteliti kerana banyak bangunan hotel sudah dirobohkan termasuk bangunan berhampiran Masjidil Haram yang disewakan kepada Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji).

Katanya, kebanyakannya tamat tempoh sewaan dan sewaan di bangunan baru akan mengambil kira kos baru.

“Tabung Haji masih meneliti kemungkinan menaikkan kos menunaikan haji tahun depan berikutan perkembangan terkini di Makkah antaranya pembinaan hotel baru bagi menampung kemudahan orang ramai.

“Pembinaan hotel baru berhampiran Masjidil Haram yang bakal disewa Tabung Haji untuk keselesaan jemaah haji dijangka menyumbang kepada peningkatan kos menunaikan ibadah itu,” katanya pada sidang media sebelum berlepas ke Makkah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Jamil Khir berkata, faktor lain juga diambil kira termasuk kos pengangkutan berikutan kenaikan harga minyak dunia dan kos bahan makanan.

Bagaimanapun, beliau memberi jaminan sebarang perubahan tidak akan membebankan jemaah haji. -hm


Obama Bercakap Guna Bahasa Indon: "Pulang Kampung Nih"

Jakarta - Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama bercakap dalam bahasa Indonesia semasa mengucapkan terima kasih terhadap layanan yang diberikan oleh rakan sejawatannya dari Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono pada jamuan makan malam kelmarin di Istana Merdeka, lapor sebuah akhbar semalam.

"Terima kasih untuk bakso, nasi goreng, emping, krupuk. Semuanya enak," kata Obama selepas memakan hidangan yang digemarinya sewaktu di tinggal di Jakarta semasa kecil pada 1960-an bersama ibu kandung beliau dan bapa tirinya.

Obama tiba di Jakarta kelmarin dalam lawatan selama 20 jam sebelum beliau berlepas semalam ke Korea Selatan untuk menghadiri mesyuarat Kumpulan 20 yang dianggotai negara maju dan membangun.

Presiden AS itu turut menyatakan, pemandangan di Jakarta sudah berubah sejak beliau berada di bandar raya tersebut pada 1967.

Beliau tinggal bersama ibu kandung dan bapa tirinya yang merupakan warga Indonesia di sebuah rumah di Menteng Dalam di sini.

"Saya mengingati orang ramai menaiki becak...beca atau bemo yang sejenis pengangkutan seperti teksi. Kini sebagai Presiden, saya tidak dapat melihat trafik. Jalan raya disekat," katanya sambil diiringi ketawa daripada sekumpulan pegawai dan pemberita.

Presiden AS itu menyatakan demikian bagi merujuk laluan konvoi Obama yang disekat daripada dilalui kenderaan awam semasa beliau tiba di Jakarta petang kelmarin.

Sementara itu, semasa berpidato di Universiti Indonesia semalam, Obama turut mengucapkan salam dengan berkata: "Assalamualaikum. Salam sejahtera."

Ucapan salam itu mendapat tepukan gemuruh daripada pendengar yang padat memenuhi dewan tempat beliau berucap.

Kelmarin, Obama turut mengucapkan assalamualaikum kepada pemberita di Istana Merdeka.

Presiden AS itu turut menyebabkan pendengar gelak ketawa di dewan Balairung Kampung universiti tersebut apabila beliau berkata dalam bahasa Indonesia : "Pulang kampung nih."

Lebih 6,000 orang mendengar ucapan Obama itu.

Dalam suasana yang ceria, pendengar turut mendengar Presiden AS itu menceritakan penjaja jalanan melaungkan perkataan sate dan bakso pada waktu malam.

"Indonesia bagian dari diri saya," kata Obama dalam bahasa Indonesia.

Obama berkata, adik tirinya, Maya Soetoro dilahirkan semasa beliau berada di Jakarta.

Menurut Presiden AS itu, semasa kecil, beliau akan bermain layang-layang, berlari di sawah padi dan menangkap pepatung.

"Jika anda bertanya kepada saya atau rakan-rakan sekolah saya yang mengenali saya, saya tidak berfikir mana-mana daripada kita boleh meramalkan bahawa pada satu hari nanti, saya akan kembali ke Jakarta sebagai Presiden Amerika Syarikat," katanya yang mendapat tepukan gemuruh daripada pendengar.

Presiden AS itu turut menyatakan bahawa Indonesia adalah contoh paling terkuat sebagai satu kemunculan demokrasi untuk memajukan ekonomi dan sebuah negara Muslim yang bertoleransi dengan agama lain.

"Pencapaian anda menunjukkan demokrasi dan pembangunan saling memperkuatkan antara satu sama lain," katanya.

Obama menyatakan, walaupun Indonesia sudah mengalami banyak perubahan, perkara penting yang dipelajarinya mengenai negara ini ialah semangat tolak ansur yang termaktub dalam perlembagaan dengan terdapatnya masjid, gereja dan kuil.

Presiden AS itu yang tidak berucap panjang kerana meninggalkan Indonesia pada pukul 10.30 pagi waktu tempatan berkata: "Kita semua perlu menewaskan Al-Qaeda dan sekutu-sekutunya."

Mengenai Asia Barat, Obama menyatakan proses keamanan Israel-Palestin menemui banyak halangan selepas beliau melancarkan semula rundingan pada September lalu.

Semasa menutup pidatonya, Obama berkata: "Terima kasih, selamat sore... Assalamualaikum." - Agensi


Obama: Indonesia bagian dari diri saya

Obama memberi pidato umum di UI tanpa menggunakan teks.

Para mahasiswa Universitas Indonesia berulang kali bertepuk tangan menyambut pidato Presiden Barack Obama.

Dalam pidato umumnya, itu Presiden Obama antara lain mengenang masa kecilnya di Indonesia.

"Indonesia adalah bagian dari diri saya," tuturnya dalam Bahasa Indonesia.

Obama mengatakan dia masih ingat bagaimana tukang sate dan bakso berjualan di rumahnya di kawasan Menteng dulu.

"Sate... bakso," ujarnya yang disambut sorak sorak para mahasiswa.

Menurut Obama, Indonesia sudah berkembang demikian pesat dan kini memainkan peran kunci di dunia.

"Bhineka Tungal Ika, keragaman dalam kesatuan. Ini adalah dasar dari Indonesia dan itulah sebabnya kenapa Indonesia memainkan peran yang penting di dunia dalam abad ini."

Obama juga menutup pidatonya dengan menggunakan bahasa Indonesia yang dia hafal di luar kepala.

"Sebagai penutup saya mengungkapkan kepada seluruh rakyat Indonesia, terima kasih. Assalamalaikum."

Beragam tema

Salah satu tema yang diangkat Presiden Obama adalah perdagangan dunia, antara lain dengan Amerika Serikat.

"Amerika akan menambah pelaburan di Indonesia dan nilainya meningkat sampai 50%."

Selain itu juga Obama mengangkat masalah lingkungan, dengan mengatakan Amerika Serikat akan menolong Indonesia dalam melindungi sumber daya alam.

"Amerika Serikat juga menyambut kepemimpinan Indonesia dalam mengatasi perubahan iklim."

Dalam pidatonya yang sama sekali tidak menggunakan naskah, Obama tak lupa menekankan hubungan antara generasi muda kedua negara.

"Kami ingin lebih banyak mahasiswa Indonesia di sekolah-sekolah Amerika dan kami ingin juga mahasiswa Amerika yang lebih banyak di sini."

Presiden Obama juga menyinggung pemilihan umum di Burma yang dinilainya tidak adil maupun tidak jujur dan pada saat bersamaan memuji demokrasi Indonesia.

Dalam pidatonya, Barack Obama tak lupa mengangkat isu kebebasan beragama.

"Kebebasan untuk melaksanakan ibadah agama merupakan hak yang universal, yang harus dilaksanakan."

Dia mengatakan sebagai presiden, dia menempatkan hubungan Islam dengan Amerika Serikat sebagai prioritas dan mengingatkan kembali pidatonya di Kairo yang ingin memperbaiki hubungan AS dan Islam.- bbc


Kelantan Bakal Punyai Bandar Satelit Islam Di Pasir Tumboh Menjelang 2012Bandar Satelit Islam dijangka siap 2012


KOTA BHARU, 11 Nov: Kemajuan Projek Bandar Stalite Islam, Pasir Tumboh kini telah sampai ke tahap 40 peratus dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir 2012 atau pun awal 2013.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Datuk Takiyuddin Hassan berkata, projek itu sebagai penambahbaikan kepada Pondok Pasir Tumboh, dengan mengekalkan struktur asalnya.

“Dijadikan sebagai tempat ibadat, pusat pengajian agama Islam, dilengkapkan dengan hotel serta kedai,” katanya pada persidangan Dun, kelmarin.

Beliau berkata, Projek Bandar Satelit Islam satu projek usahasama antara Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) dengan sebuah syarikat swasta, MSO Corporation Sdn Bhd.

Sementara Produk Pelancongan Kandis, Bachok seluas tujuh ekar dalam kawasan Pondok Moden (Pusat Pengajian Pondok), Bachok pula dibangunkan dengan kos RM18 juta.

Dibangunkan hotel apartmen yang ketinggiannya 16 tingkat, mempunyai 107 unit bilik apartmen, sama ada berbentuk satu bilik, dua bilik dan juga tiga bilik bagi satu-satu unit, terletak di dalam kawasan Pondok yang berkonsepkan berkonsepkan ‘Bakti Katil’ dan ‘Perkongsian Masa’ (times sharing syarie) di samping disediakan untuk pesara-pesara dan pelajar IPTA.

“Dengan konsep ‘Bakti Katil’ di mana sasarannya ialah untuk jutawan anak-anak Kelantan yang berada di perantauan, mereka boleh menempatkan keluarga mereka, manakala konsep ‘Perkongsian Masa’ pula membolehkan pembeli memberi sewa kepada orang lain atau menetap sendiri dalam tempoh beberapa hari atau waktu.

“Sementara ‘Hotel Untuk Pesara’ pula membolehkan sama ada pesara berkenaan menetap di situ atau menetap ketika pulang dari perantauan.

“Dan pembinaan hotel itu ‘mengadunkan’ suasana antara masjid dan pondok serta antara laut dan kawasan rekreasi untuk percutian,” katanya.

Mengenai pelancongan kesihatan, Takiyuddin menjelaskan bahawa pihak kerajaan negeri tidak bermasalah dalam membangunkan sektor itu.

“Setakat ini kerjasama dengan pihak Kementerian Pelancongan tidak timbul masalah,” katanya.

Kemasukan pelancong domestik dan antarabangsa ke negeri ini pada 2009 ialah seramai 4.8 juta orang yang terdiri daripada 4.2 juta pelancong domestik, manakala pelancong antarabangsa ialah 0.6 juta.

Sementara itu, jumlah kemasukan pelancong bagi 2010 ialah 78.76 peratus. -harakahdaily

Chegu Bard Turut Gesa Pemilihan Ditangguhkan, Enam Resolusi Diluluskan Malam Tadi

Pemuda PKR: Kem Chegubard lulus enam resolusi, gesa tangguh pemilihan

KUALA LUMPUR, 11 Nov — Calon ketua sayap pemuda PKR Badrul Hisham Shaharin akan kekal dalam saingan, sebaliknya pertemuan anjurannya malam tadi meluluskan enam resolusi - antaranya dipercayai mendesak parti menangguhkan dan mengadakan semula pemilihan sebagai langkah keluar daripada isu semasa yang beliau sifatkan sebagai “krisis”.

The Malaysian Insider difahamkan resolusi itu antara lain menggariskan siri tindakan untuk diambil setiap hari sekiranya permintaan menangguhkan pemilihan dan memperbaiki segala kelemahan dalam proses tidak diatasi.

Keputusan itu diambil ketika tinggal satu hari lagi sebelum hari keenam pengudian pemilihan pusat PKR — di bawah sistem pemilihan secara langsung — dilangsungkan.

Pertemuan itu, dinamakan sebagai “Himpunan Anak Muda Selamatkan Keadilan”, diadakan di ibu negara ketika Biro Politik PKR pula mengadakan mesyuarat mingguannya dengan kebanyakan calon yang bertanding dalam pemilihan kali ini difahamkan tidak hadir. Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim juga tidak hadir kerana berada di luar negara.

The Malaysian Insider difahamkan Biro Politik ada membuat beberapa keputusan dan ia dijangka diumumkan hari ini.

“Kami memutuskan enam resolusi, ia akan disampaikan kepada pucuk kepimpinan parti... presiden dan kesemua anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) dalam tempoh 24 jam,” kata Badrul Hisham pada sidang media tengah malam tadi.

Pertemuan hampir tiga jam itu yang turut disertai penganalisis politik Prof A Aziz Bari dan Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, buat seketika, juga memutuskan untuk melantik Pengerusi PKR Pahang Datuk Fauzi Abdul Rahman sebagai “orang tengah” untuk membawa resolusi tersebut kepada pucuk kepimpinan.

Kedua-dua Aziz dan Nurul Izzah hadir untuk memberikan input sebelum pertemuan tersebut, yang dipercayai dihadiri sekitar 200 ahli AMK dan penyokong Badrul Hisham dan pasukannya.

“Datuk Fauzi sebagai pemimpin yang disegani dalam parti dan tidak terlibat dalam pemilihan, dilantik sebagai perutusan kami untuk membawa resolusi ini ke perhatian kepimpinan parti, dan mencari penyelesaian demi kelangsungan parti dan memenuhi harapan rakyat,” kata Ketua PKR Rembau ini.

Justeru kata beliau, pihaknya telah memutuskan untuk tidak mendedahkan kandungan resolusi malam ini dan menyerahkan kepada Fauzi, bekas Ahli Parlimen dan bekas timbalan menteri kerajaan pusat untuk mengemukakan kepada parti dalam masa 24 jam.

“Kami sudah lantik Datuk Fauzi sebagai perutusan, jadi tidak adil jika kami yang mengumumkan resolusi ini di sini,” kata beliau lagi.

Ketika ditanya sama ada tindakan menarik diri daripada bersaing jawatan ketua AMK juga salah satu perkara yang diputuskan, Badrul Hisham berkata, “soal bertanding atau tarik diri daripada pertandingan tidak timbul.”

Berhubung soal meminta pemilihan ditangguhkan juga disenaraikan sebagai salah satu resolusi, Badrul berkata, “tidak manis untuk saya memberitahu, kami serahkan kepada Datuk Fauzi membuat keputusan (sama ada mengumumkan ataupun sebaliknya).”

Kata Badrul Hisham, pihaknya sudah memutuskan tindakan-tindakan alternatif sekiranya perkara yang diputuskan tidak mendapat perhatian pucuk kepimpinan.

“Kami ada pelan A, pelan B dan pelan C dan seterusnya,” kata beliau sambil menambah, “ia bukan satu bentuk kata dua.”

“Tujuan perjumpaan ialah untuk fokuskan semua ke landasan perjuangan besar demi menyelamatkan negara di samping mengakui ada masalah dalam pemilihan yang perlukan tindakan segera,” katanya lagi.

Dalam kenyataan kepada The Malaysian Insider tengah hari semalam, Badrul Hisham berkata beliau akan memutuskan sama ada kekal dalam saingan ataupun menarik diri daripada bertanding - mengambil langkah Datuk Zaid Ibrahim - pada pertemuan malam tadi di sebalik dakwaan pemilihan parti berhadapan dengan kepincangan dan kecacatan.

Zaid mengumumkan pendirian menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden Isnin lalu dan melepaskan kesemua jawatan dalam parti itu.

Kata Badrul Hisham, oleh kerana beliau membuat keputusan dengan mengambil kira pandangan pelbagai pihak secara kolektif semasa hendak bertanding sebelum ini, apa jua keputusan pada pertemuan ini akan diputuskan secara bersama.

Jawatan ketua AMK disaingi penyandang Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Badrul Hisham.

Saingan jawatan ketua Angkatan Muda Keadilan masih didahului Shamsul Iskandar dengan 1,455 undi manakala Badrul Hisham mengekori rapat dengan 1,428 undi.

Sebelum ini termasuk semalam, Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail menafikan pemilihan parti dicemari manipulasi dan penyelewengan sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak termasuk Zaid.

Beliau juga menafikan sekeras-kerasnya dakwaan blog bahawa kertas undi pemilihan pusat PKR boleh dibeli.

Isnin lalu, Zaid pula mendakwa beliau memutuskan untuk menarik diri daripada bertanding kerana kecewa apabila aduan-aduan dikemukakan tidak diambil perhatian.

Seorang lagi calon timbalan presiden Mustaffa Kamil Ayub juga telah menyerahkan memorandum kepada parti kelmarin meminta pemilihan parti harus ditangguhkan sementara segala masalah dan isu yang ditimbulkan diselesaikan. -TMI

Ulasan GB

Apa lagi alasan Saifuddin lepas ni?


Guru Dirotan Dan Dipenjara 36 Tahun

Kota Kinabalu: "Sepatutnya tugas kamu sebagai guru ialah mendidik, tetapi apa yang kamu lakukan ini menjejaskan profesion perguruan," kata Hakim Duncan Sikidol sebelum menjatuhkan hukuman 36 tahun penjara dan empat sebatan ke atas bekas guru, Adrian Simon, 31, yang didapati bersalah merogol seorang murid warga Singapura.

Adrian didapati bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam, terhadap dua tuduhan merogol murid berusia 11 tahun itu di sekolah berkenaan pada Februari dan Mac lalu.

Bagi tuduhan pertama, guru Matematik dan Sains itu dihukum penjara 18 tahun dan dua sebatan kerana merogol murid berkenaan di stor makmal sekolah antara jam 2.10 hingga 3.30 petang pada Februari lalu.

Bagi tuduhan kedua, Adrian dituduh melakukan perbuatan sama terhadap mangsa di makmal jam 10.25 pagi pada 26 Mac lalu dan dikenakan hukuman penjara 18 tahun serta dua sebatan.

Adrian dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu mengikut Seksyen 376(2)(e) Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Luke Ressa Balang manakala tertuduh diwakili Hairul Othman dan PJ Perira bertindak sebagai peguam pemerhati bagi pihak keluarga mangsa.

Terdahulu, Hairul memohon mahkamah mengenakan hukuman ringan terhadap anak guamnya berdasarkan kerjasama diberikan kepada polis selain tiada rekod kesalahan lampau.

Bagaimanapun, permohonan itu dibantah Luke dengan alasan tertuduh tidak seharusnya melakukan jenayah yang menjatuhkan kredibiliti perguruan.

“Sebagai guru, tertuduh bertanggungjawab mendidik murid, bukannya melakukan kesalahan jenayah. Kita harus memikirkan tekanan dihadapi mangsa dan keluarga,” katanya.

Ketika penghakimannya, Duncan mengakui walaupun kekurangan bukti daripada aspek perubatan, keterangan mangsa meyakinkan mahkamah untuk menjatuhkan hukuman.

“Selepas menimbangkan semua bahan bukti, saya mendapati pihak pendakwa berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah dan tertuduh didapati bersalah.

"Mahkamah bersetuju dengan pihak pendakwaan, ibu bapa sudah memberi kepercayaan kepada tertuduh menjaga muridnya, tetapi kepercayaan itu disalahguna dengan mengambil kesempatan terhadap mangsa,” katanya.

Sepanjang perbicaraan selama tiga hari bermula 6 September lalu, pihak pendakwaan mengemukakan sembilan saksi, termasuk guru dan murid sekelas mangsa manakala pihak pembelaan mengemukakan empat saksi.

Mahkamah mengarahkan hukuman berjalan serentak menyebabkan tertuduh hanya perlu menjalani hukuman 18 tahun, tetapi membenarkan tarikh hukuman ditangguhkan sementara Adrian memohon rayuan di Mahkamah Tinggi.

Pelajar UPSR Lahirkan Anak Luar Nikah! Ibu Termuda Di Malaysia.

Terengganu Pecah rekod lagi! Tahniah Datuk Mat Said kerana dapat ‘cucu baru’. Ini rekod Malaysia atau mungkin di dunia untuk tahun ini? Sejak UMNO-BN kembali berkuasa di Terengganu ini, macam-macam benda ajaib berlaku. Sejak slogan “ kemajuan yang tak pernah kelihatan” ini ditaja, pelbagailah yang tak pernah terjadi sebelum ini, terjadi di Terengganu.

Sebelum ini 4 remaja lahirkan anak dan 16 yang lain mengandung dalam 1 sekolah di Kuala Terangganu pada tahun ini.. Difahamkan pelajar perempuan berkenaan yang terjebak dengan gejala sosial belajar di tingkatan tiga dan enam melahirkan anak di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) sejak April tahun lalu. Dalam kes terbaru, seorang pelajar tingkatan tiga pula melahirkan seorang bayi lelaki di HSNZ, Ahad lalu. Harian Metro difahamkan 16 lagi pelajar perempuan sekolah itu kini disahkan mengandung anak luar nikah hasil hubungan dengan teman lelaki termasuk rakan sekelas mereka.

Pelajar tingkatan 3 juga pernah memalukan daerah Dungun kerana membuang anak ke dalam tandas ketika baru dilahirkan. Bahkan sudah menular di kebanyakan sekolah-sekolah menengah. Di harapkan agar pihak JPN atau PPD menganjurkan pertandingan dan menyediakan anugerah Sekolah yang terbanyak melahirkan anak luar nikah!!

Kini bala itu menular lagi dan semakin membarah. Yang terkini dan paling mengejutkan bagaimana seorang pelajar di sebuah sekolah rendah di Daerah Dungun melahirkan anak luar nikah dengan pasangan dari kalangan keluarganya sendiri sedangkan beliau baru berusia 12 tahun! Pelajar sekolah rendah yang baru nak mengambil UPSR. Pelajar tersebut dikatakan mengambil peperiksaan UPSR baru-baru ini dihospital. Rasanya Datuk Mat Said boleh mohon Malaysia Book of Records bagi mnyenaraikan Malaysia Boleh. Terengganu Boleh. Kita memecah rekord ibu termuda di Malaysia!.

Itu belum ajar pendidikan reproduksi (seks) ke sekolah-sekolah tu!.. kalau start ajar nanti bertambah alim le... bertambah le praktikal. Makin ramai le anak 1 Malaysia!!!

Alahai! Apa nak jadi ni Datuk Mat Said??? Janganlah dok sibuk berebut jawatan pengerusi Perhubungan UMNO terlupa masalah rakyat? Rakyat dah bagi amanah tu.. janganlah para YB dok sibuk berbalah terlupa nak jaga amanah pulak! -ustazsaifulbahri