10 Jun 2015

Muktamar Seperti Pemebersihan Etnik Rohingya


Muktamar seperti pembersihan etnik Rohingya – Ahli PAS Sepang

Saya seorang ahli PAS Sepang. Dua ke tiga hari ini saya pening selepas muktamar dengan apa yang berlaku.

Saya kira muktamar ini pelik dan musykil itu yang saya pening dan keliru.

Muktamar yang menjadi tak boleh bahas dan tak boleh buat keputusan.

Muktamar yang bukan seperti pemilihan sebenar, tetapi seperti pembersihan etnik Rohingya.

Dan satu lagi, saya terfikir mengapa sebab talak itu walaupun Allah benarkan tetapi itulah perkataan yang paling tidak disukai, walaupun talak satu, talak due atau lagilah talak tiga.

Perumpamaan cerai atau talak ini, sama seperti kata dan usul Dewan Ulama untuk putus hubungan atau cerai dengan DAP, sekarang dah cerai dan sudah terlepas ucapan talak tiga, tapi masih nak duduk sebumbung, mana boleh camtu.

Tu yang PAS dilihat seperti nak cari Cina buta sekarang ini.

Apa yang dicari sebenarnya? Keredhaan Allah atau laba dan pangkat serta jawatan?PAS untuk semua ulama – Arafat Hambali

Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) adalah pilihanraya yang pertama saya mula membuang undi. Masih segar di ingatan bagaimana saya terlibat secara dekat dan turut serta berkempen semasa sebelum PRU13 lalu.

Saya juga masih ingat ketika itu lebih kurang jam 11 malam bas yang dinaiki saya tiba di Terminal Bas Kangar lalu dijemput kawan dan terus pulang.

Sewaktu melintasi jalan raya perang poster hebat sekali, tidak kurang juga di kampung saya. Masih kekal juga dalam ingatan saya, setibanya di muka pintu rumah selepas bersalaman dengan ayah, tanpa menukar baju, mandi atau menjamah sebarang makanan hanya menukar selipar, saya terus bergegas ke markas PAS yang terletak di hadapan jalan kampung.

Setibanya di markas PAS, saya dan beberapa orang rakan diketuai seorang calon PKR kawasan saya mula mengatur program. Malam tersebut kami berkonvoi dari kampung ke kampung untuk berkempen.

Dari kampung yang dihuni penduduk Siam sehinggalah perumahan warga Felda. Ketika itu PKR meletakan calon mereka bagi mewakili Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan saya dan PAS meletakkan calonnya bagi mewakili Parlimen kawasan saya.

Begitu juga malam-malam seterusnya semasa ambang PRU13, kami memeriahkan markas PAS dengan pelbagai aktiviti.

Wakil PAS dan PKR duduk di bawah khemah yang sama. Pernah satu malam, rakan saya dihantar ke wad kecemasan pada malam ambang PRU13 kerana jarinya luka terkena buluh semasa menggantung bendera PAS. Tanpa sebarang kos yang ditaja kami bergegas ke hospital.

Masih segar juga di ingatan saya, sewaktu saya masih menetap di Shah Alam sebelum saya pulang ke kampung, beberapa bulan sebelum PRU13, saya turut bersama di dalam satu program di sebuah Felda di Selangor.

Program yang menghimpunkan seniman. Menggunakan seni sebagai paksi perlawanan dan menyedarkan masyarakat Felda tentang ketidaktelusan siasah pada masa itu.

Ketika itu saya masih menuntut di sebuah Institut Pengajian Tinggi Awam di Shah Alam. Saya juga masih ingat di suatu program, saya berdiri dan melantunkan beberapa puisi di atas pentas PAS bersama beberapa orang tokoh parti itu seperti Anbakri Haron, Muhaimin Sulam dan beberapa rakan aktivis daripada Puisi Jadi Senjata.

Dengan slogan “PAS For All” pada ketika itu, saya begitu senang dan berharap PAS dapat merubah sesuatu untuk perkembangan politik negara ditambah pula apabila mereka begitu berlapang dada menerima beberapa tokoh daripada DAP menggunakan tiket PAS untuk bertanding apabila desas-desus kencang mengatakan DAP bakal diharamkan.

Hari ini, pergolakan dalaman PAS begitu menakutkan saya, saya tidak kisah jika MIC yang bergolak kerana parti itu secara terang-terangan tidak memiliki Majlis Syura dan Ulama.

Namun, pergolakan tersebut terjadi di dalam jemaah yang bergelar parti Islam dan ia semakin meruncingkan. Apakah mereka melupakan apa yang diperjuangkan tokoh terdahulu? Allahyarham Dr Burhanuddin al Helmy? Bukankah beliau mewakili semua?

Allahyarham juga senang dikenali sebagai profesional, boleh juga berstatus ustaz. Allahyarham Datuk Fadzil Mohd Noor, bukankah beliau pernah memperkenalkan konsep memprofesionalkan ulama dan mengulamakan profesional?.


Tetapi ke mana perginya semangat penyatuan yang diasaskan dahulu? Apakah juga semangat mengkritik itu juga sudah menjadi suatu kesalahan untuk kebaikan? Jika ya, apakah bezanya antara PAS dan BN jika tiada semangat keterbukaan dalam merintis kemajuan untuk kelangsungan parti?

Tidak perlulah saya menulis di sini tentang pelbagai rentetan yang berlaku dahulu. Cuma kadang-kadang saya tertanya, bagaimanakah jika PAS dapat menawan Putrajaya bersama Pakatan Rakyat (PR) lalu membentuk kerajaan.

Apakah kita akan dikunci rapat terus mulut dan pena pula akan dikerat daripada untuk mengkritik jika sekarang belum pun berjaya menawan Putrajaya sudah melabelkan sesama jemaahnya dengan pelbagai gelaran

Sehingga kini, saya masih belum menjadi mana-mana ahli untuk mana-mana parti politik, tetapi sebagai anak muda, saya berasa begitu terkilan apabila melihat hala tuju politik PR terutamanya PAS.

Saya bukanlah mahu mengungkit apa yang saya lakukan kerana apa yang dilakukan tersebut tidaklah sebesar mana pun pengorbanan saya.

Cuma apabila sebuah konsep penyatuan yang digagaskan tetapi tiada istiqamah dan dengan mudah ia hampir terburai begitu sahaja.

Saya berasa sedih lebih-lebih lagi untuk generasi muda yang kurang terkesan dengan perkembangan semasa. Bayangkanlah bagaimana tanggapan mereka dan bagaimana legasi ini akan diperjuangkan.

Soal pemansuhan Perbadanan Tabung Pinjaman Tinggi Negara (PTPTN) sudah tiada lagi kedengaran, soal cukai barang dan perkhidmatan (GST) hanya beberapa badan bukan kerajaan sahaja yang masih memperjuangkannya dan banyak lagi isu penindasan yang semakin lesu diperjuangkan.

Kembalilah kepada penyatuan yang telah digagaskan dahulu, berfikirlah secara rasional apakah hanya kuasa dan pangkat semata-mata atau mereka ini golongan yang benar-benar mahu membela rakyat jangan suatu masa ke depan.

Anak cucu kami akan mempersoalkan kenapa sebuah jemaah yang atas namanya Islam sanggup membelakangkan konsep Islam itu sendiri.


Lagu asal : Leman Raja Lawak/Lawan Solo

Jemaah tipu jemaah

Semua jemaah kita hai pakat kena tipu,
ku ingin cerita isu dalam lagu,
Ajk pusat kita dah tukaq muka baru,
Ada yg tak kenai menang cara hantu.

Pemimpin yg baik kita pakat kerjasama,
Ada jenis ambik kesempatan buat nama
Jenis banyak ckp tapi kurang buat kerja
Janggut sampai kedada lebai atas kepala

Ada pemimpin hebat digelar sebagai jebon,
Buat kerja rakyat tak kira lah masa
Ada jenis ustaz dipanggil lebai mercun
Sembangnya lebih tapi gila kuasa

Ada jemaah gila jawatan
Cantas mencantas tak kira nya kawan
Sanggup buat fitnah surat layang kiri kanan
Jenis lebai mercun menghalalkan keputusan

Jenis jemaah pandainya menipu,
Masuk utusan stetmentnya merapu
Main isu wala agama bersatu
Jenis lebai melayu..melayu tipu melayu

Malapetaka Bagi PAS Apabila Ulama Buta Undang-undang


Asmuni: PAS tiada pilihan, kena laksana usul

Dewan Ulama PAS perlu mengakui kesilapan mereka berhubung usul memutuskan hubungan dengan DAP dan menyebabkan PAS tersepit dalam Pakatan, kata peguam dan bekas bendahari parti, Asmuni Awi.

“Perkara seperti ini harus menjadi pengajaran pada masa akan datang kepada semua pihak, dalam politik kita tidak boleh terburu-buru,” kata Asmuni dalam laporan Sinar Harian hari ini.

Laporan itu, turut melaporkan Asmuni merujuk kepada Fasal 7 Perlembagaan PAS dan berkata parti itu perlu bermuktamar semula jika ia mahu menarik balik usul itu yang diluluskan tanpa bahas minggu lalu.

“Dengan kata lain, usul diluluskan itu seperti undang-undang yang perlu dilaksanakan memandangkan gerak kerja dan pentadbiran PAS perlu mengikut keputusan muktamar seperti dicatatkan dalam perlembagaan," katanya

Beliau yang juga pengerusi jawatankuasa pemilihan PAS minggu lalu berkata, usul yang diluluskan tanpa bahas itu kini mengundang masalah terhadap kerjasama antara PAS dalam kerajaan Pakatan di Selangor dan Pulau Pinang.

Justeru, katanya, beberapa pemimpin PAS yang mempunyai jawatan dalam kerajaan Pakatan terpaksa melepaskan jawatan berikutan penerimaan usul tersebut oleh muktamar.

“Saya sendiri tidak faham mengapa usul ini beria-ia mahu dibawa dan diluluskan oleh mereka (Dewan Ulama) tanpa memikirkan risiko terpaksa ditanggung.

“Usul dalam muktamar bukan perkara main-main dan tidak boleh ditarik balik pada bila-bila masa. PAS kena laksana, dah tidak boleh bagi alasan,” Asmuni dilaporkan berkata. -mk


PAS perlu keluar Pakatan atau diketawakan

Peguam PAS Mohamed Hanipa Maidin hari ini menyatakan PAS perlu keluar Pakatan demi ‘mempertahankan jati diri’ parti berkenaan.

Menurut Hanipa, jati diri PAS akhir-akhir ini banyak dipersoalkan golongan proulama yang mendakwa toleransi parti berkenaan dengan DAP sudah melepasi tahap dibenarkan Islam.

Kata Ahli Parlimen Sepang itu, pendirian Dewan Ulama kepada DAP dapat dilihat kepada kenyataan ketuanya, Datuk Dr Mahfoz Mohamed yang menyatakan golongan progresif tidak arif dengan dasar PAS dan sering menghalang keputusan dengan fakta bernas.

Justeru ujar beliau, PAS yang kini dikuasai golongan konservatif tidak wajar berundur selepas membuat ketetapan memutuskan hubungan dengan DAP.

“Jika tidak, PAS akan diketawakan kerana tidak berpegang dengan prinsip,” katanya.

Menurut Hanipa, tanpa kumpulan sederhana dalam PAS ketika ini, parti itu sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk meneruskan visi dan misi seperti diingini.

“Kalau mereka tidak berani bertegas dengan pendirian mereka seperti yang dijelmakan dalam muktamar lalu dan masih mahu terus bersama Pakatan mereka pasti akan ditertawakan.

“Maka satu satunya jalan bagi mempertahankan jati diri PAS, kepimpinan baru wajar berani, tegas dan konsisten mempertahankan prinsip perjuangan dan satu satunya jalan bagi merealisasikan hal tersebut ialah dengan keluar daripada Pakatan secara hormat,” jelas Hanipa lagi.ULASAN GB

Hukum kebenaran dan keadilan terus berjalan. Kumpulan ulamak PAS yang buta undang-undang membuat dan meluluskan usul putus kerjasama dengan DAP, yang akhirnya mereka snediri terjerit-jerit kononnnya "ia belum muktamad" lagi.

Tidakkah itu melucukan? Mereka mengusul, mereka meluluskan dan kemudian mereka menyatakan "ia belum muktamad."

"Belum muktamad" itu berlaku apabila tersentak dengan pengumuman perletakan jawatan Mohd Sabu di dalam kerajaan Pulau Pinang. Tetapi mereka dari kumpulan ulamak yang turut memegang jawatan di dalam kerajaan Pulau Pinang dan Selangor keberatan mahu melepas jawatan sebelum mendapat arahan PAS Pusat.

Berdasarkan kenyataan dua orang peguam di atas, Asmuni dan Hanipa, muktamar perlu diadakan semula jika mahu usul itu ditarik balik atau jika hendak diubah.

Dan jika MSU dan AJK PAS Pusat membuat U-Turn menterbalikkan usul yang telah diluluskan tanpa bahas di dalam Muktamar, MSU dan AJK PAS Pusat boleh diheret di mahkamah kerana ia ultra vires. Mereka tidak mempunyai kuasa untuk melakukannya. Peranan mereka ialah melaksanakan usul yang telah diluluskan oleh Muktamar. Jika MSU berpendapat ia melibatkan soal pentafsiran hukum yang memberi kuasa MSU melakukannnya, maka ia hanyalah untuk makluman "pembawa usul" berkenaan. Dan jika hendak di terbalikkan usul itu, dari sudut pertubuhan dan perundangan, muktamar perlu diadakan semula.

Demikianlah episod untuk ketika ini. Kita tunggu dan lihat apa berlaku jadi esok.