15 Jan 2010

Tubuh Jawatankuasa Penasihat Orang Asli : Zambry Tiru Nizar

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) tidak terkejut dengan usaha-yang dilakukan oleh Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dalam mengurustadbir Negeri Perak.

Ini kerana apa yang beliau laksanakan sudah diterjemahkan semasa pimpinan Menteri Besar yang sah, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin yang menerajui Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Negeri Perak.

Pemangku Ketua DPPN Pk, Mohd Nur Amin berkata, semasa pimpinan Nizar, perkara ini telah menjadi agenda bagi menguruskan permasalahan Orang Asli.

Kerajaan negeri ketika itu telah menubuhkan Jawatankuasa Bertindak Pembangunan Kehidupan Sosial Masyarakat Orang Asli yang telah diketuai oleh Exco Kanan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Tenaga dan Air serta Hal Ehwal Bukan Islam, Datuk Ngeh Koo Ham.

Menurutnya, “kami melihat Zambry tersepit dengan tindakannya bagi mengembalikan keyakinan rakyat Negeri Perak terhadap Umno- Barisan Nasional (BN).

“Rakyat tentu dapat menghidu pembohongan Zambry yang sebenarnya tidak mencetuskan sebarang perubahan kecuali mengiktiraf dan meniru cara pemerintahan dan kepimpinan Nizar. Saya yakin rakyat Perak akan menolak kepimpinan Zambry dalam pilihanraya yang akan datang.”

“Sepanjang 11 bulan di bawah pentadbiran PR, nilai pelaburan tercatat ialah sebanyak RM770 juta pada tahun 2008 berbanding dengan kerajaan BN tahun 2009 hanya mendapat RM608.66 juta,” katanya ketika dihubungi Free Malaysia Today, di sini semalam.

Beliau berkata, pelaburan menjadi susut ekoran rampasan kuasa pada awal Februari 2009 menyebabkan pelabur tidak berani untuk melabur kerana kerajaan negeri yang ada tidak kukuh.

“Dengan suasana yang rakyat boleh lihat sekarang ialah ketidakmampuan pentadbiran Zambry untuk mengukuhkan kedudukan ekonomi negeri Perak di samping keangkuhan beliau membelakangi mandat dan kepentingan rakyat, hanya untuk mempertahankan kuasa kudeta yang diperolehi secara tidak demokratik,” katanya.

Muhd Nur mengulas kenyataan Zambry yang mengumumkan penubuhan jawatankuasa orang asli hasil mesyuarat exco, kelmarin.

Dalam kenyataan berkenaan, Zambry menyatakan tujuan penubuhan jawatankuasa itu adalah untuk memperkasakan orang Asli serta membangunkan segala prasarana yang diperlukan oleh golongan ini.


Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin's 10-month administration took proactive measures to address the welfare of Perak's indigenous peoples.

In 2008, the now embattled menteri besar cancelled logging and plantation activities around Gopeng. The PR state government also announced the return of 900 acres of ancestral land to the Orang Asli of Mukim Teja and Bidor.

Perak's Orang Asli Taskforce Committee, set up in October 2008 under the PR administration, was also unprecedented.

The body, chaired by senior state exco Datuk Ngeh Koo Ham and including representatives from the Orang Asli community, was designed to get as many Orang Asli territories issued with permanent titles as possible. Geographical and historical surveys of the Orang Asli ancestral lands were carried out with the taskforce's assistance.

"Since independence, we have never felt like Malaysians. In the 10 months of the Pakatan Rakyat state government, we felt the promise of citizenship begin to be fulfilled," Tijah, who has been the taskforce's main liaison officer, said.

She revealed that the PR state government's overtures were the first time her community had been invited to discuss, negotiate, and air their grouses as equals.

Asked to comment about the possibility of the BN changing its 51-year-old policy on the Orang Asli to adopt the PR's policies, Tijah said: "We will appreciate that."


However, Tijah said her community was not confident of that prospect. "We are not mocking, discounting, or threatening them. But we won't be surprised [if they stopped these policies]. Perak is now controlled by the 51-year-old government," she said of the BN takeover of the state.

There are approximately 48,000 Orang Asli in Perak, with 216 registered settlements. Land is the biggest issue affecting this community, as most depend on forest produce to make a living. -thenutgraph

Undang2 Berbeza Untuk Kalimah Allah, Nazri Diselar

Dalam keputusan yang bakal mengundang tuduhan bahawa agama diperalatkan untuk tujuan politik, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz berkata kaum bukan Islam dibenarkan terus mengguna kalimah Allah di Sabah dan Sarawak tetapi bukan di Semenanjung Malaysia.

Ini kerana orang Kristian di Sabah dan Sarawak sudah lama menggunakan kalimah itu dalam upacara sembahyang dan keagamaan mereka, Nazri di petik berkata oleh akhbar Borneo Post.

Ditanya sama ada keputusan kerajaan Umno-Barisan Nasional seolah-olah meletakkan dua standard berbeza untuk penggunaan kalimah Allah, Nazri berkata Malaysia banyak mempunyai undang-undang berlainan bagi keperluan tertentu.

Beliau merujuk kepada wujudnya undang-undang syariah dan sivil di Malaysia sebagai contoh kenapa Umno-Barisan Nasional membenarkan penggunaan kalimah Allah di Sabah dan Sarawak tetapi tidak di Semenanjung.

“Orang Kristian di Sarawak and Sabah tidak perlu bimbang bersabit isu ini kerana ia menjadi tradisi di sini. Saya pernah menghadiri majlis sembahyang Kristian Iban dan mendengar kalimah Allah digunakan,” kata beliau.”

“Bagaimanapun kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam gereja di Semenanjung Malaysia dan orang Krisitian di dua negeri itu harus menghormati peraturan ini bila berada di Semenanjung.”

Sabah dan Sarawak mempunyai jumlah penduduk Kristian yang tinggi berbanding di Semenanjung.

Tindakan Umno-Barisan Nasional membenarkan penduduk bukan Islam di dua negeri berkenaan terus menggunakan penggunaan kalimah Allah di lihat sebagai keperluan untuk memastikan sokongan berterusan untuk parti itu.

Keputusan itu memberi impak yang besar, khususnya di Sarawak yang akan menghadapi pilihanraya kecil negeri tidak lama lagi.

Ahli Parlimen Khalid Samad berkata kenyataan Nazri membayangkan sifat hipokrit Umno-Barisan Nasional.

“Cara Nazri buat sekarang ini, orang keliru kerana tidak faham…sebab itu kita perlu jelaskan dari sudut hukum, hukumnya adalah harus. Sekarang dari kaedah yang Nazri buat, pendirian Umno macam bercanggah,” tegas beliau.

“Pada satu saat, (Umno kata) tidak boleh sama sekali, haram, milik orang Islam sahaja . Dan bila dia kata di Sabah boleh. Ini mengelirukan,” tambah beliau.

Ketua Angkatan Muda Keadilan Samsul Iskandar Mohd Akin berkata Umno harus menghentikan sandiwara politiknya, terutama sekali dalam isu-isu membabitkan agama.

“Di Semenanjung, pemimpin-pemimpin Barisan Nasional dan UMNO khususnya seolah-olah menggalakkan berlakunya demonstrasi dan bantahan walaupun mereka membenarkan penggunaan kalimah Allah di Sabah dan Sarawak,” kata Samsul.

“Kenyataan Nazri menggambarkan kecetekan pemahaman beliau dalam Perlembagaan. Pada masa sama pendekatan kerajaan yang keras dan agresif ini akan menimbulkan kekacauan dan akhirnya akan ada sekatan terhadap pihak-pihak seperti Kristian untuk mengamalkan agama mereka,” tambah beliau.

Dalam wawancara dengan Borneo Post, Nazri turut membayangkan kerajaan menjangka keganasan akan meletus jika Mahkamah Tinggi membenarkan penerbitan Krisitian The Herald menggunakan kalimah Allah.

Beliau berkata jangkaan itu tepat. Sekurang-kurangnya 10 gereja di Semenanjung dan Sarawak menjadi sasaran bom petrol dan vandalisme.

Nazri mendakwa Umno-Barisan Nasional tidak dapat mengambil sebarang tindakan menyelesaikan isu itu setelah pihak akhbar Krisitian berkenaan menfailkan permohonan di mahkamah bersabit isu itu.

Pakar-pakar perundangan dan pembangkang bagaimanapun menjelaskan isu itu boleh dirundingan ketika proses perbicaraan masih berjalan. -TVSUlasan GB

Kerajaan UMNO BN dilihat membuat perkiraan politiknya sendiri sehingga terpaksa mengumumkan dua unang-undang berbeza untuk Malaysia barat dan malaysia Timur di dalam isu kalimah Allah.

UMNO BN menyedari bahawa strategi mereka untuk memperalatkan kalimah Allah untuk menarik sokongan masyarakat Melayu ternyata gagal. Jauh sekali dengan sokongan masyarakat bukan-Islam di Sabah dan Sarawak.

Yang ketara, UMNO BN akan menanggung sengsara yang teramat sangat jika ingin terus mengharamkan kalimah Allah dimana UMNO BN terpaksa bersedia berhadapan dengan kekalahan di dalam pilihanraya akan datang apabila masyarakat Sabah dan Sarawak sudah pasti akan menolak kerajaan UMNO BN. Sedangkan nyawa UMNO BN di Parlimen kini amat bergantung kepada kehadiran wakil-wakil rakyat dari kedua-dua negeri berkenaan.

Dan keputusan kerajaan itu memberi impak seolah-olah Tuhan orang Kristian di Malaysia Barat tak sama dengan mereka yang berada di Malaysia Timur. UMNO BN semakin tersepit dengan isu ini.Tiada Tuduhan Terhadap Dr Pornthip (updated)

Mahkamah Koroner dimaklumkan pakar patologi Thailand yang dilantik Kerajaan Selangor, Dr Pornthip Rojanasunad tidak melakukan sebarang kesalahan berhubung dakwaan berlaku kebocoran hasil laporan bedah siasat kedua.

Perkara itu dinyatakan peguam mewakili pejabat Peguam Negara, Tan Hock Chuan kepada Koroner Azmil Muntapha Abas dalam inkues kematian Teoh Beng Hock hari ini.

"Kertas siasatan telah diserahkan kepada pejabat AG dan peguam negara, Tan Seri Abdul Gani Patail meminta saya mengumumkan bahawa Dr Pornthip tidak melakukan sebarang kesalahan.

"Tidak ada tuduhan yang akan dibuat terhadap Dr Pornthip," katanya.

Menurutnya, polis juga mendapati Dr Pornthip tidak melakukan sebarang kesalahan.

Kontroversi ini timbul selepas pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Raub Ghani membuat laporan terhadap saksi penting dalam inkues itu pada 1 Januari lalu.

Raub membuat laporan berhubung satu artikel dalam akhbar PKR 'Suara Keadilan' yang memetik seorang pegawai kementerian kesihatan bahawa Dr Pornthip telah mengesahkan bahawa Teoh telah dibunuh.

Keluarga Beng Hock mempersoalkan tindakan Raub yang membuat laporan polis terhadap Dr Pornthip dan kemudiannya memfailkan permohonan menghina mahkamah terhadap pegawai SPRM itu. Permohonan tersebut sedang didengar di hadapan Azmil hari ini.

Mantan Setiusaha politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock, ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam di Shah Alam selepas dia memberi kenyataan sebagai saksi dalam siasatan dakwaan salahguna peruntukan ADUN di Selangor, di pejabat SPRM di tingkat 14 bangunan yang sama pada 16 Julai tahun lalu.

Sementara itu, berlaku perang mulut antara penguam mewakili keluarga Teoh, Karpal Singh dengan peguam mewakili SPRM, Datuk Abdul Razak Musa berhubung permohonan membawa tuduhan menghina mahkamah terhadap Raub. -TVSPas Kutuk Artikel Hamidah Hina Islam

Pas Shah Alam mengutuk sekeras-kerasnya tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman yang disifatkan sebagai menghina PAS dalam laman blognya.

Sehubungan itu satu laporan polis dibuat Ahli Jawatankuasanya, Mohamad Jamil Abbul Rahman di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam jam 10.30 pagi tadi.

Jamil berkata, tindakan Hamidah dalam laman blognya yang meletakkan logo parti Islam pada pakaian kebesaran agama Kristian ternyata menjatuhkan maruah dan moral pemimpin dan seluruh ahli serta penyokong Pas.

“Kita merasakan bahawa beliau dengan sengajanya menghina dengan meletakkan lambang Pas pada pakaian kebesaran agama Nasrani. Kita rasa perbuatan ini dengan sengaja ingin mencemarkan Parti Islam.

“Demi kepentingan survival politik, beliau sanggup memutarberlitkan isu kalimah Allah ini sehingga mewujudkan suasana tidak tenteram di antara penganut agama di Malaysia. Beliau celaru dengan seruan ‘Umat Islam perlu bersatu’ tetapi perbuatannya menghancurkan persaudaraan Islam,”katanya selepas membuat laporan polis.

Oleh itu, Pas Shah Alam mendesak Hamidah memohon maaf kepada seluruh pemimpin, ahli dan penyokong Pas di seluruh negara dan menghentikan perbuatannya dengan segera.

“Menasihatkan beliau agar merujuk kepada ulamak-ulamak muktabar yang diiktiraf oleh kerajaan UNMO-BN yang dianugerahkan Tokoh Maal hijrah seperti Dr Wahbah Az Zuhaili dan Dr Yusof al-Qaradawi dalam penggunaan kalimah Allah oleh penganut Samawi,”katanya.

Hamidah dalam artikel ‘Need To Unite Muslim’ di blognya meletakkan gambar Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berpakaian ala-Pope dan tertera logo Pas di tengkolok yang dipakai.

Dalam pada itu, Khalid ketika dihubungi berkata, beliau meminta Hamidah untuk membuat permohonan maaf secara terbuka dan akan mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadapnya. -TVS

Kalimah Allah: Pelajar ASWARA Guna Facebook Didakwa

ke nak aku baling bom petrol di sana plak?...harga boleh runding..."

Tulisan dalam Facebook itu telah mengheret seorang pelajar Akademi Seni Budaya dan Warisan (Aswara) ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana dituduh menggunakan aplikasi dalam Internet untuk membuat komen yang boleh mengancam keselamatan orang lain lima hari lalu.

Mohamad Tasyrif Tajudin, 25, mengangguk tanda memahami pertuduhan itu namun tiada pengakuan direkodkan di hadapan Majistret Ho Kong Chin. Hakim Aslam Zainuddin yang sepatutnya mendengar kes itu mempunyai urusan rasmi di Shah Alam.

Ho kemudian menetapkan Isnin ini untuk sebutan semula dan juga untuk menetapkan jumlah jaminan.

Mohamad Tasyrif, pelajar tahun pertama jurusan perfileman dan tidak diwakili peguam, ditahan sementara menunggu sebutan semula kesnya itu.

Dia didakwa menggunakan aplikasi internet itu secara sedar untuk memberi komen di laman Facebook dengan niat untuk mengganggu orang lain dengan menggunakan akaun pengguna, Shahrul Maizam, dengan menulis "ke nak aku baling bom petrol di sana plak?...harga boleh runding..."

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah rumah B10-17-20, Blok 10, Jalan PJS 2B/1, Desa Mentari 2, Petaling Jaya, jam 10 pagi 10 Januari lalu.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membawa hukuman denda sehingga RM50,000 atau penjara sehingga satu tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Dusuki Mokhtar menawarkan wang jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin. -BERNAMADia kemudiannya telah menukarkan namanya kepada Sahrul MaizamLaman facebooknya telah dihapuskan.

2 Pelajar Seorang Wartawan DItahan Dalam Demo Di Putrajaya

Dua pelajar dan seorang wartawan ditahan sewaktu demonstrasi membantah penggunaan sistem e-undi dalam pilihan raya kampus di depan Kementerian Pengajian Tinggi di Putrajaya petang ini.

Mereka ditahan kerana tidak mengendahkan arahan polis supaya bersurai. Kira-kira 50 pelajar menyertai demonstrasi itu selepas solat Jumaat tengah hari tadi.

Tiga pelajar terbabit ialah Shazni Munir Mohd Ithnin dan Mohd Shahruddin Mohd Rosli yang merupakan aktivis Solidariti Mahasiswa Malaysia (SSM).

Mohd Shahruddin bagaimanapun dibebaskan sejurus selapas itu.

Sementara wartawan akhbar rasmi PAS - Harakah - Zainulfaqar Yaacob turut ditahan kerana disyaki sebagai 'pelajar yang menyamar sebagai wartawan'. (Laporan Harakahdaily menyebut wartawan bernama Zulfikar Mashoor yang ditahan -GB)

Seramai 30 anggota polis hadir mengawal sekitar tersebut.

Perhimpunan pelajar hari ini, antaranya bertujuan menyerahkan memorandum kepada Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Memorandum itu mengandungi empat tunututan, iaitu:

* Mengembalikan demokrasi di kampus.
* Menjamin satu pilihan raya kampus yang adil dan bersih
* Mengembalikan autonomi universiti dan kebebasan akademik.
* Memansuhkan sistem e-undi dalam pilihan raya kampus. - malaysiakini


Sebentar Lagi Gerhana Matahari Bermula Jam 3.03 ptg

Umat Islam di negeri ini disyorkan supaya menjalani solat sunat Gerhana Matahari dua rakaat pada hari ini (15 Januari) bermula jam 3.03 petang hingga 5.45 petang.

Pegawai Falak dan Sumber Maklumat, Jabatan Mufti Negeri Kelantan, Ahmad Talhah Abdul Rahman, berkata, fenomena Gerhana Matahari Separa akan berlaku dengan kadar 34.5 peratus.

“Ia meliputi tiga fasa dalam tempoh berkenaan iaitu pada jam 3.03 petang Fasa Sentuhan Pertama (mula gerhana), jam 4.31 petang Fasa Maksimum (34.5 peratus matahari tertutup) dan 5.45 petang bagi Fasa Sentuhan Terakhir (tamat gerhana).

“Waktu yang paling elok untuk melakukan solat sunat Gerhana Matahari ini pada jam 3.30 petang pada hari ini,” katanya kepada :Sinar Harian.

Beliau berkata, pada hari ini juga Gerhana Cincin dijangka berlaku di bahagian Tengah Afrika, Lautan Hindi, Kepulauan Maldives, Selatan India, Utara Sri Lanka, Burma dan China, manakala di Malaysia khususnya di Kelantan pula akan menyaksikan Gerhana Matahari Separa.

“Dengan kejadian fenomena ini, ia memperingatkan umat Islam mengenai Hari Kiamat, kebesaran Allah yang menguji manusia dan tanda kekuasaan Allah.

“Pada 26 Januari 2009, berlaku Gerhana Cincin, akhir Disember lalu Gerhana Penuh yang kemudian dijangka akan dilihat pada 2042 nanti dan pada 1 Januari baru-baru ini berlaku Gerhana Bulan,” katanya.

Program cerapan dan solat sunat Gerhana Matahari turut diadakan di Dataran Balai Islam, Lundang di sini, hari ini.


Solat gerhana ini disunatkan untuk ditunaikan secara berjemaah dengan diseru sebelum mendirikannya : as-Solatu Jaami'ah!! (Solat berjemaah)

i. Lafaz Niat Solat Sunat Gerhana Matahari :

أُصَلِّى سُنَّةَ الكُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Taala.”

ii. Solat gerhana dilakukan sekurang-kurangnya 2 rakaat seperti solat sunat biasa. Ia adalah yang sekurang-kurangnya. Yang akmalnya dilakukan dengan dua kali ruku’ dan 2 kali qiyam, pada tiap-tiap satu rakaat dengan tidak dipanjangkan bacaan pada kedua-dua rakaat.

iii. Yang terlebih akmal ialah dengan 2 rakaat, dengan 2 ruku dan qiyam bagi tiap-tiap satu rakaat dengan dipanjangkan bacaan pada kedua-dua rakaat.

Kaifiatnya adalah seperti berikut:

Berdasarkan hadis :

عن عائشة نحو حديث ابن عباس وقالت: أَنَّ رسول الله صلى الله عليه وسلم يوم خَسَفَتِ الشَّمْسُ قَامَ فَكَبَّرَ وَقَرَأَ قِرَاءَةً طَوِيلَةً ثُمَّ رَكَعَ رُكُوعًا طَوِيلاً ثُمَّ رَفُعَ رَأْسُهُُ فَقَالَ سَمِعَ اللهُ لِمَنْ حَمِدَهُ وَقَاَم كَمَا هُوَ نَقَرَ قِرَاءَةً طَوِيلَةً وَهِىَ أَدْنى مِنَ القِرَاءَةِ الأُولَى ثُمَّ رَكَعَ رُكُوعًا طَوِيلاً وَهِىَ أَدْنَى مِنَ الرَّكْعَةِ الأُولَى ثُمَّ سَجَدَ سُجُودًا طَوِيلاً ثُمَّ فَعَلَ ِفي الرَّكْعَةِ الآخَِرةِ مِثْلَ ذلِكَ ثُمَّ سَلَّمَ وَقَدْ تَجَلَّتِ الشَّمْسُ فَخَطَبَ النَّاسِ فَقَالَ ِ في كُسُوفِ الشَّمْسِ وَالقَمَرِ إِنَّهُمَا آيَتَانِ مِنْ آياَتِ اللهِ َلا يَخْسِفَانِ لِمَوْتِ أَحَدٍ وََلا لحَِيَاتِهَ فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُمَا فَافْزَعُوا إِلَى الصَّلاَةِ.


Maksud: Dari Aisyah r.a. berkata: “Sesungguhnya Rasulullah SAW berdiri (di masjid) pada hari terjadi gerhana matahari, lalu baginda mengadakan solat gerhana dan membaca bacaan yang panjang (seukur seratus ayat surah al-Baqarah), kemudian beliau mengangkat kepala dan mengucapkan Sami’ Allahhu Liman Hamidah, dan beliau berdiri lalu membaca bacaan yang panjang, sedang bacaan (dalam berdiri yang kedua) ini sedikit berkurang daripada bacaan yang pertama, kemudian beliau ruku’ dengan ruku’ yang panjang, sedang ruku’ ini berkurang dari ruku’ pertama, kemudian beliau sujud dengan sujud yang panjang (bertasbih seukur bacaan seratus ayat), kemudian beliau bertindak sepadan demikian (rakaat pertama) itu pada rakaat yang akhir (kedua), Selanjutnya beliau mengakhiri solatnya dengan salam, sedang gerhana matahari telah berakhir. Lalu baginda berkhutbah kepada manusia: “Pada gerhana matahari dan bulan, sesungguhnya keduanya adalah dua tanda (kebesaran) di antara tanda-tanda kebesaran Allah. Keduanya tidaklah terjadi gerhana kerana kematian seseorang pula tidaklah kerana kehidupan seseorang. Maka apabila kalian melihat keduanya (gerhana) maka bersyukurlah kepada solat gerhana”

(Riwayat Bukhari 4-hlm: 358)

عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرو بنِ العَاصِ أَنَّهُ قَالَ: لَمَّا انْكَسَفَتِ الشَّمْسُ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ نُودِىَ بِ ( الصَّلاَةُ جَامِعَةً ) فَرَكـَعَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ رَكْعَتَينِ فِى سَجْدَةٍ. ثُمَّ قَامَ فَرَكـَعَ رَكْعَتَينِ فِى سَجْدَةٍ. ثُمَّ جُلِّىَ عَنِ الشَّمْسِ. فَقَالَتْ عَائشَةُ: مَا رَكَعْتُ رُكُوعًا قَطَُّ. وَلاَ سَجَدتُ سُجُودًا قَطَُّ. كَانَ اَطْوَلَ مِنْهُ.

Maksud: Dari Abdullah bin Amr bin Al-Ash, beliau berkata: “Tatkala matahari gerhana pada masa Rasulullah SAW, maka diserukan : ‘as solatu jami`ah’. Lalu Rasulullah SAW melakukan dua kali ruku’ dalam satu rakaat. Kemudian berdiri lagi dan melakukan dua kali ruku’ dalam satu rakaat. Kemudian matahari kembali muncul. Aisyah berkata: “Aku sama sekali tidak pernah melakukan ruku’ ataupun sujud yang lebih lama daripada itu”

(Sahih Muslim 2-hlm: 81) Secara ringkasnya seperti berikut :
A Rakaat Pertama
1. Takbiratul Ihram.
2. Membaca doa iftitah.
3. Membaca Ta`awudz. ( تعاوز )
4. Membaca surah al-Fatihah.
5. Membaca mana-mana surah,yang terlebih afdhal surah ABaqarah.
6. Ruku’ dan membaca tasbih kira-kira membaca 100 ayat.
7. Iktidal (AllahuAkbar)serta membaca surah al-Fatihah dan membaca ali-Imran atau mana-mana surah.
8. Ruku dangan membaca tasbih kira-kira membaca 90 ayat.
9. Iktidal.(SamiAllahulimanHamidah)
10.Sujud dan membaca tasbih.
11.Duduk antara 2 sujud.
12.Sujud kembali.
13.Berdiri ke rakaat kedua.

B. Rakaat Kedua
1. Membaca surah al-Fatihah.
2. Membaca surah al-Nisa’ atau mana-mana surah.
3. Ruku’ dan membaca tasbih kira-kira membaca 70 ayat semasa ruku’.
4. Iktidal (AllahuAkbar) serta membaca surah al-Fatihah dan membaca surah Al-Maidah atau mana-mana surah. 5. Ruku dangan membaca tasbih kira-kira membaca 50 ayat.
6. Iktidal.(SamiAllahulimanHamidah)
7. Sujud dan membaca tasbih.
8. Duduk antara 2 sujud.
9. Sujud kembali.
10.Membaca tasyahud akhir.
11.Memberi salam.

* Tiada iqamah tapi cukup sekadar ucapan : ( الصِّلاَةُ جَامِعَةً )
* Mana-mana surah hendaklan mengikut susunan surah dari Al-Quran
* Sunat menyaringkan suara pada bacaan Fatihah dan surah ketika solat sunat gerhana bulan dan perlahan ketika solat sunat gerhana matahari.
* Disunatkan mandi untuk solat gerhana, seperti hendak solat Jumaat.

Khutbah Solat Gerhana :

Dalil dari Aisyah r.a. berkata :

ثم سلم وقد تجلت الشمس فخطب الناس فقال في كسوف الشمس والقمر إنهما آيتان من آيات الله لا يخسفان لموت أحد ولا لحياته فإذا رأيتموهما فافزعوا إلى الصلاة.


Ertinya : Selanjutnya beliau mengakhiri solatnya dengan salam, sedang gerhana matahari telah berakhir. Lalu baginda berkhutbah kepada manusia: “Pada gerhana matahari dan bulan, sesungguhnya keduanya adalah dua tanda (kebesaran) di antara tanda-tanda kebesaran Allah. Keduanya tidaklah terjadi gerhana kerana kematian seseorang pula tidaklah kerana kehidupan seseorang. Maka apabila kalian melihat keduanya (gerhana) maka bertandanglah kepada solat gerhana”

(Riwayat Bukhari 4-hlm: 358)

i. Sunat membaca khutbah selepas solat sunat, walaupun gerhana sudah hilang. ii. Khutbahnya seperti khutbah hari raya tetapi tidak sunat bertakbir. iii. Isi khutbah hendaklah menyuruh para jemaah bertaubat, bersedekah, memerdekakan hamba, berpuasa, mengingati manusia supaya tidak lalai, jangan leka dengan dunia dan sebagainya. iv. Jika solat itu hanya terdiri dari wanita semata-mata, maka tidak perlu khutbah.

Secara umumnya bila pertembungan ini berlaku maka kaedahnya didahulukan yang paling ringan. Sekiranya sama nilainya, maka didahulukan yang paling kuat.

Contoh : i. Jika pertembungan berlaku di antara solat gerhana dengan solat jenazah maka didahulukan solat jenazah. ii. Jika pertembungan berlaku di antara solat gerhana dengan solat fardhu di awal waktu maka didahulukan solat gerhana kerana dibimbangi matahari atau bulan kembali cerah. Tetapi jika berlaku pertembungan itu diakhir waktu solat fardhu maka didahulukan solat fardhu. iii. Jika pertembungan berlaku di antara solat gerhana dengan witir didahulukan solat gerhana.


Dr Pornthip Tidak Akan Didakwa - Peguam Negara & KPN

Mahkamah Koroner di sini hari ini diberitahu bahawa Peguam Negara tidak akan mendakwa ahli patologi dari Thailand, DrPornthip Rajanasunand, berhubung dakwaan membocorkan maklumat laporan forensik mendiang Teoh Beng Hock kepada sebuah akhbar tabloid tempatan.

Peguam Tan Hock Chuan memberitahu Koroner Azmil Muntapha Abas, yang sedang mendengar inkues mengenai kematian Teoh, berkata, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail telahpun meneliti kertas siasatan yang diserahkan oleh polis semalam dan mendapati tidak terdapat bukti kukuh bagi menyokong dakwaan itu.

"Dalam keadaan itu, Peguam Negara berpendapat tiada asas untuk mendakwa Dr Pornthip atas tuduhan itu," kata Tan yang bertindak bagi pihak kerajaan Malaysia dalam inkues berkenaan.

Beliau juga berkata, Pornthip tidak akan dihalang daripada memberi keterangan dalam prosiding inkues itu selepas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan memberikan jaminan tidak akan menahan atau mengganggu saksi itu.

Tan menjelaskan perkara itu di hadapan Azmil Muntapha pagi ini sebelum mahkamah mendengar prosiding menghina mahkamah terhadap dua pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang membuat laporan polis terhadap Pornthip pada 1 Jan lalu. -BERNAMA

Ulasan GB

Kan ker dah jatuh spender pegawai SPRM yang buat laporan polis terhdap Pornthip di atas arahan pegawai atasan SPRM sendiri.

Dan pegawai berkenaan itu terpaksa menghadapi dakwaan "menghina mahkamah" pula yang difailkan oleh keluarga mendiang Teoh Beng Hock.

SPRM, sorry, there is no way out for u now.

Google.com : Khalid Samad Lelaki No 2 Paling Hangat Selepas Nizar

Ahli Parlimen (MP) Shah Alam, Khalid Samad diletakkan di tangga ke-2 sebagai lelaki paling hangat yang telah mencetuskan berita, polemik kontroversi sekali gus menjadi bahan berita sensasi, demikian menurut laman sesawang Google.com sepanjang 2009.

Pimpinan PAS Selangor itu turut mengatasi dua menteri kanan dari Barisan Nasional iaitu Perdana Menteri, Najib Razak dan Menteri Pengangkutan, Ong Tee Keat yang masing-masing berada di tangga ke-3 dan ke-4.

"Saya hangat atau popular mungkin kerana kutukan, kritikan mahu pun teguran oleh pihak tertentu. Bagi saya, bukanlah nama (Khalid Samad) itu yang perlu ditonjolkan tetapi risalah dakwah Islam itu yang perlu ditekankan agar masyarakat Malaysia benar-benar faham bahawa Islam itu bersifat syumul untuk semua manusia,” katanya ketika dihubungi erapakatan.com di sini, hari ini.

Menurutnya, kehangatan dan populariti beliau mungkin memberi kesan baik atau tidak baik, tetapi beliau tetap komited untuk terus menyumbang sebanyak mungkin demi kebaikan rakyat pelbagai kaum di negara ini.

Khalid berkata, beliau juga tidak menolak bahawa isu-isu seperti Kerajaan Perpaduan, kerjasama dengan Umno, perbezaan pendapat dengan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali dan Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Nordin selain isu Kalimah Allah antara sebab nama beliau hangat dan popular di laman maya sehingga mengundang reaksi daripada para penyokong dan pemimpin Pakatan Rakyat (PR).

Beliau berkata, perbezaan pendapat dalam kalangan pimpinan PR adalah lumrah biasa.

"Itulah semangat demokrasi yang cukup subur diamalkan selama ini berbanding BN yang walaupun memerintah lebih 50 tahun, ia kekal dengan pendekatan mengongkong suara pemimpin mereka sendiri dan rakyat Malaysia," kata beliau.

Beliau memberi contoh betapa, kerajaan BN sehingga kini masih mengekalkan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan untuk mengongkong media agar memberi keuntungan politik kepada mereka.

"Pemimpin Umno sendiri takut menegur pemimpin nombor wahidnya walaupun melakukan jenayah besar sehingga menjejaskan imej negara di seluruh dunia.

"Jika pimpinan PR berbeza pendapat, media yang dikuasai BN akan mempropagandakannya sebagai krisis tapi apabila MCA, MIC dan Gerakan bersama Umno bergaduh, mereka tak pula kata macam itu," katanya kesal.

Sehubungan itu, katanya, pada tahun ini isu-isu yang ditimbulkan dengan tujuan melaga-lagakan dan mengelirukan rakyat pelbagai kaum dihentikan segera kerana Islam amat menitikberatkan keadilan untuk semua dengan meletakkan hak seseorang atau kumpulan itu pada tempat yang sewajarnya.

"Segala permasalahan di dunia ini hatta yang kecil sekali pun, Islam pasti ada jalan penyelesaiannya kerana Islam itu adalah agama yang benar dan tiada yang benar melainkan Islam," kata beliau.

Google.com meletakkan Khalid di tangga ke-2 lelaki terhangat sepanjang 2009 di belakang Menteri Besar PR Perak, Datuk Seri Ir. Nizar Jamaluddin.

Khalid, yang juga adik kepada MP Johor Bahru, Shahrir Samad itu turut tersenarai dalam 10 insan terhangat di Malaysia sepanjang 2009 bersama-sama selebriti Fasha Sandha, Zakiah Anas, Sufiah Yusof, Elizabeth Wong, Kartika Sari Dewi Shukarno dan Manohara Odelia Pinot.

Beliau yang pernah bertanding dalam empat pilihan raya umum (PRU) sejak 1990 memenangi Parlimen Shah Alam pada 8 Mac 2008 dengan menewaskan mantan Menteri Pendidikan, Abdul Aziz Shamsudin dengan majoriti 9,314 undi. -erapakatan

Malaysia Tanpa PM Dan TPM

Rakyat ditinggalkan, Malaysia tanpa PM dan TPM. - Mahfuz Omar

Negara sedang menghadapi ancaman pergaduhan kaum dan agama, apa yang membimbangkan rakyat ialah kerajaan seperti hilang kawalan dimana setiap kali jaminan kerajaan (KDN) dan POLIS bahawa keadaan terkawal maka setiap kali itulah juga ada kejadian baru seperti pencerobohan terhadap pejabat peguam majalah herald dan simbahan cat berwarna merah kesebuah gereja di Kota Tinggi berlaku semalam.

Kejadian simbahan cat merah digereja Kota Tinggi dan pencerobohan pejabat peguam majalah herald menunjukkan keadaan negara dalam bahaya, malang sekali bagi rakyat Malaysia apabila kerajaan seperti tiada langkah yang berkesan dan konkrit dalam mengatasi masalah perhubungan antara kaum dan agama,sedangkan selama ini kerajaan sering melaungkan negara2 luar begitu kagum melihat formula Malaysia dalam mengurus rakyat pelbagai kaum dan agama. Ternyata peristiwa mutakhir ini menunjukkan kerajaan tiada suatu formula dan plan induk yang jelas untuk melahirkan masyarakat yang saling hormat menghormati dan saling memahami antara kaum dan agama.

Kerajaan ternyata tidak serius dalam menangani permasalahan ini dan ini dibuktikan apabila PM dan TPM meninggalkan rakyat dan negara dan berada diluar negara diwaktu negara dalam kerisis. Saya tahu pemergian mereka ada lah juga tugas untuk negara. Walaupun saya percaya TPM akan pulang dalam sehari dua ini,tapi bagi saya tidak wajar berlaku sama ada negara dalam keadaan tenang atau tegang kedua2 pemimpin utama tiada dalam negara walaupun satu hari dalam satu masa. Apatah lagi seorang PM bila negara berada dalam keadan tegang kerana isu perkauman dan keagamaan tidak wajar meninggalkan negara. Ini menunjuk tiada penyelarasan dan kesepatan serta ketidak sehaluan antara kedua pemimpin utama.Rakyat didahulukan tidak diterjemahkan dan direalisasikan sebaliknya rakyat ditinggalkan untuk pergaduhan hasil provokasi politik yang dipenuhi dengan kebusukkan politik.

"RAkYAT DIDAHULUKAN VS RAkYAT DITINGGALKAN"
"MALAYSIA TANPA PM DAN TPM"

Dato'Hj.Mahfuz Omar
Naib Presiden PAS
Ahli Parlimen Pokok Sena.
UMNO Terdesak Terpaksa Peralat Isu Kalimah Allah

Ketandusan idea Umno-Barisan Nasional meraih kembali sokongan rakyat negara ini jelas kelihatan apabila gagasan pemerintah memperalatkan kalimah Allah untuk mengalih pandangan daripada salah laku mereka.

Umno-BN bagaikan menggali kubur sendiri pelbagai pihak mencurigai tindakannya cuba berdalih susulan kes berprofil tinggi kehilangan enjin jet F-5E milik TUDM dan pelbagai kes rasuah.

Atas kesedaran ini, Parti Keadilan Rakyat Subang semalam menganjurkan kempen penerangan kepada rakyat perihal propaganda kerajaan Umno-BN.

“Zaman Mahathir ranking negara kita, ranking rasuah antarabangsa dulu kita 20 lebih, itu pun rasuah sudah teruk dah, lepas itu Pak Lah kata bekerja dengan saya bukan untuk saya, lepas itu kita dikerjakan oleh dia, sampai ranking kita naik 40 lebih, tahun ini Najib Altantuya lagi best, 1 Malaysia sekarang dah naik 50 lebih”, kata Chang Lih Kang.

Ahli Dewan Undangan Negeri Teja Perak, Chang Lih Kang berucap pada pembukaan Ceramah Umum PKR Subang di Dewan Komuniti MBPJ, Kota Damansara malam semalam.

Beliau menyelar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia kerana gagal mengekang gejala rasuah sebaliknya mereka bersengkongkol dengan Umno-BN untuk mengaburi mata rakyat.

Sementara itu, Timbalan Ketua AMK Malaysia, Fariz Musa pula menyifatkan Umno-BN mempraktikkan politik dan agama kesukuan sehingga tergamak merobohkan sebuah masjid di Kampung Bujal, Kemaman, Terengganu suatu ketika dahulu.

Bagaimanapun katanya Umno-BN sekarang lantang pula mempertahankan penggunaan kalimah Allah oleh pihak gereja Kristian walhal parti itu juga dalang pemusnahan rumah ibadat Islam.

“Sewaktu kejadian untuk meruntuhkan rumah Allah itu di Kg Bujal, kita pertahankan, rakyat turun beramai-ramai mempertahankan rumah Allah daripada dirobohkan oleh Umno, hari ini Umno memperjuangkan pasal nama Allah”, jelasnya.

Dalam pada itu, Ketua AMK Selangor, Khairul Anuar Ahmad menemplak kekejaman Umno-BN kerana sekali lagi menaikkan harga barangan keperluan harian seperti gula dan roti dengan menyifatkan hadiah 1Malaysia Najib kepada rakyat.

Kebajikan rakyat semakin terabai apabila Najib sekali lagi cuba menindas dengan memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan GST sebanyak 4 peratus pada 2011 ini akibat daripada kerugian perjanjian pengecualian cukai di beberapa Zon Bebas Cukai.

“Tahun 2011 kita akan dapat lagi satu hadiah, ini kena ingat betul-betul, apa hadiah rakyat didahulukan ni? Apa yang dia nak bagi? Gasak Sampai Tertonggeng, GST, kita kena lawan habis-habisan, satu cukai terhadap barangan dan perkhidmatan, saya ringkaskan, kesannya kepada pengguna akhir, kita pembeli”, kata Jona.

Jona menegaskan Kerajaan Persekutuan sengaja mengenakan GST ini dengan alasan untuk menambahkan pendapatan negara yang dianggarkan bernilai 1 bilion ringgit.

Dalam perkembangan lain, Ahli Parlimen Subang Sivarasa Rasiah pula berkongsi pengalamannya ketika menerima lawatan pemimpin-pemimpin dari United Kingdom memberitahu mereka mempersoalkan konsep demokrasi yang diamalkan di Malaysia.

Tambahnya lagi, di UK pihak kerajaan dan pembangkang bebas bersuara dalam media perdana tanpa sekatan, malang sekali ia tidak berlaku di Malaysia yang hanya dimonopoli Umno-BN.

“Inilah hakikat politik di Malaysia, yang pegawai kanan dari House Of Common apabila mendengar apa saya cakap itu, terkejut dan dia tanya, ini pertanyaan yang tidak dapat saya jawab, kalau itu benar, apakah jenis pilihanraya awak ada di Malaysia? Apakah maksud pilihanraya? Saya kata itu betul, inilah maksud saya, pilihanraya yang dilakukan di sini bukan pilihnaraya yang mereka faham”, jelas Sivarasa.

Di samping itu, peristiwa hitam demonstrasi bantahan kalimah Allah oleh Herald yang berlangsung Jumaat lepas turut disentuh Ahli Parlimen Shah Aalam, Khalid Samad dengan mendedahkan Majlis Agama Islam Selangor dan Jabatan Agama Islam Selangor bertanggungjawab dalam penganjuran demonstrasi terbabit.

Khalid kehairanan apabila dirinya dikaitkan dengan demonstrasi tersebut apabila beberapa kain rentang diletakkan gambarnya walhal Khalid tidak menahu hal itu.

“Satu sejarah, penganjur demonstrasi itu Majlis Agama Islam Selangor bersama dengan JAIS, hebat, arahkan semua masjid-masjid dan surau-surau hantar wakil untuk bersama di dalam demonstrasi di Masjid Negeri, bukan dalam kawasan masjid, dalam masjid, ini merupakan perkara yang cukup aneh yang mana selama ini segala amalan demonstrasi dikutuk, bukan daripada budaya kita”, tegas Khalid. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN (TVS)

Ulasan GB

Polis sendiri telah menyatakan mana-mana perhimpunan melebihi 5 orang di anggap perhimpunan haram. Mengapa tidak tangkap Pengarah JAIS yang terang-terangan mengarahkan penghantaran wakil dari masjid-masjid dan surau-surau untuk bersama di dalam demontrasi haram itu?

Prhimpunan anjuran Pakatan Rakyat dikatakan "perhimpunan haram" walau sekecil mana sekalipun dan walaupun tidak mengganggu ketenteraman awam. Tetapi perhimpunan akan automatik menjadi halal apabila ianya dianjurkan dan dilakukan oleh UMNO dan kerabatnya.

Sedangkan amat jelas perhimpunan itu menjadi penyebab kepada berlakunya kes-kes yang menggugat ketenteraman awam seperti serangan ke atas gereja dan pejabat peguam!Syarikat Milik Mawi, Mawi World Disaman RM1juta

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 17 Februari ini untuk perbicaraan saman RM1 juta yang dikemukakan syarikat minuman Yassa Sdn Bhd terhadap Mawi World Sdn Bhd kerana didakwa melanggar hak harta intelek.

Hakim Datuk Azahar Mohamed menetapkan tarikh itu semasa pengurusan kes itu pagi semalam.

Peguam Nasrul Hadi Mat Saad, bagi pihak Yassa, memberitahu media di luar mahkamah seramai empat orang saksi dijangka memberikan keterangan pada hari perbicaraan itu, tiga daripada mereka merupakan saksi kepada syarikat Mawi World.

Pada 31 Okt, 2006, Yassa, selaku plaintif memfailkan saman mendakwa Mawi World telah melanggar hak harta intelek dengan memasarkan air galian di bawah jenama "Mawi World", menggunakan kandungan maklumat milik syarikat itu seperti lesen pengeluaran minuman air mineral dan alamat kilang minuman pada botol minuman tanpa memperoleh kebenaran syarikat itu.

Ia juga mendakwa botol minuman air galian yang menggunakan gambar penyanyi Mawi atau nama sebenarnya Asmawi Ani, 29, mengandungi maklumat mengenai sumber dan kandungan yang sama dengan air mineral jenama "Streamline" keluaran Yassa.

Pada 14 Feb 2008, Penolong Kanan Pendaftar Noorasyikin Sahat menolak permohonan Mawi World untuk membatalkan saman itu dengan kos.

Mawi World merayu terhadap keputusan itu, tetapi ia ditolak oleh mahkamah pada 18 Jun 2008. - Bernama Foto: TheStar


Pejabat Peguam The Herald Diceroboh

Firma guaman yang mewakili warta Katolik, The Herald, dalam kes tuntutan kalimah Allah dipecah masuk awal pagi tadi.

Firma Fernandez dan Selvarajah di Jalan Yong Shook Lin, Petaling Jaya disedari dipecah masuk oleh pekerja yang membuka pintu pejabat kira-kira jam 7.45 pagi.

Peguam Derek Fernandez tiba di tempat kejadian sekitar jam 8.15 pagi sebelum memaklumkan pihak berkuasa akan pencerobohan itu.

"Ini adalah rompakan yang terancang," katanya kepada media.

"Beberapa dokumen hilang," katanya dan beliau mengesyaki kejadian ini mempunyai kaitan dengan polemik kalimah Allah.

Firma Fernandez dan Selvarajah terletak dalam satu barisan rumah kedai bertentangan Pusat Sivik dan berhampiran Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya.

Firma ini menduduki tingkat dua dan tiga bangunan terbabit, diatas sebuah kedai telefon bimbit dan pusat tuisyen.

Syarikat telefon bimbit tidak dipecah masuk, dan hanya pejabat utama firma itu yang diceroboh, manakala kamera litar tertutup firma itu telah disembur cat hitam.

Komputer riba milik rakan firma tersebut juga diambil, yang dipercayai memiliki maklumat berkenaan kes tersebut.

Polis masih menjalankan siasatan terperinci mengenai kejadian ini.

Ulasan GB

Setiap kali ada kes yang membabitkan "pertentangan" diantara dua kumpulan, maka satu pejabat dari pihak yang ditekan akan diceroboh dan digelidah.

Ini satu modus operandi yang jelas dan rakyat menghidu ssuatu.GERAKAN WP Selar Ketua SPRM

Setiausaha Agung Gerakan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wong Ruen Yuan mengecam sikap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang memperlihatkan dirinya mengatasi sistem kahakiman.

Wong Ruen Yuan tidak bersetuju dengan kenyataan Abu Kassim Mohamed (gambar kanan) yang mendakwa bahawa SPRM sedia untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang mendedahkan maklumat aduan mereka kepada umum mengikut Seksyen 29(4) Akta SPRM.

Wong Ruen Yuan berkata, biarpun SPRM mahu melaksanakan seksyen dalam akta tersebut, ia hanya wajar kalau diumumkan oleh mahkamah. Walaupun Ketua Pesuruhjaya SPRM mendakwa bahawa penggunaan Seksyen 29(4) adalah untuk berlaku adil kepada semua pihak, namun ia mencungkil kebimbangan seperti berikut seandainya dilaksanakan:-

Pertama, laporan berita oleh media akan disekat;

Kedua, menyekat atau mengurangkan orang awam untuk membuat laporan atau aduan, kerana dibimbangi mengundang kesulitan. Jadi, keadaan rasuah di negara kita akan semakin berleluasa;

Ketiga, penyiasatan SPRM akan menjadi semakin tidak adil dan tidak telus;

Pada hakikatnya, denda RM 100 ribu atau penjara 2 tahun tidak dapat mempertingkatkan kredibiliti SPRM.

Wong Ruen Yuan mencadangkan perkara berikut yang perlu diteliti:-

Pertama, harus adil tanpa mengira kaum, parti ketika menerima aduan. Kesemuanya harus disiasat tanpa selektif, sama ada kes itu besar atau kecil.

Kedua, kes yang besar seperti skandal PKFZ, kematian Teoh Beng Hock harus disegerakan. Hukuman berat perlu dijatuhkan kepada mereka yang bersalah.

Ketiga, semua kes perlu disiasat sehabis-habisnya, tidak boleh dibiarkan tanpa kesudahan. Keadaan ini akan mengecewakan orang awam.

*Kenyataan media oleh Wong Ruen Yuan, Setiausaha Agung Gerakan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Diterjemah daripada edisi bahasa Cina. -MR