6 Ogo 2009

Era Najib Altantuya : Teoh Beng Hock Bebas Alkohol Atau Dadah (updated)

Mayat setiausaha politik Exco Kerajaan Negeri Selangor, mendiang Teoh Beng Hock bebas dari alkohol atau dadah.

Demikian keterangan saksi ke 7, Zaihara Awang (gambar) yang bertugas sebagai Ahli Kimia, Jabatan Petaling Jaya semasa prosiding inkues kematian mendiang yang masuk hari ke 2 hari ini.

Zaihara memberitahu mahkamah hasil daripada analisisnya tidak terdapat apa- apa kandungan alkohol atau dadah dalam kandungan darah, air kencing dan kandungan perut dari spesimen mendiang berusia 30 tahun itu.

Peguam keluarga mendiang, Gobind Singh Deo menyoal Zaihara samada beliau membuat kajian dengan mengambil kira kemungkinan lain yang menyebabkan kematian mendiang. Beliau bertanya mengenai kemungkinan terdapatnya kandungan adrenalin yang tinggi jika seseorang itu hampir jatuh atu ditolak dari tempat yang tinggi dan Zaihara menjawab dengan mengiyakan soalan Gobind.

Zaihara menjelaskan Adrenalin bukanlah satu jenis dadah biasa dan ia hanya dihasilkan secara semula jadi dalam badan.

Mahkamah tegang seketika apabila peguam negara Tan Hock Chuan membantah soalan Gobind.

Gobind kemudiannya membalas dengan bertanya mengapa perkataan "ditolak" dan 'bunuh diri" tidak boleh digunakan memandangkan inkuiri ini diadakan bagi menyiasat punca kematian mendiang.

Majistret bagaimanapun menerima bantahan pendakwaraya.

Gobind kemudian mempersoalkan mengapa Zaihara tidak membuat ujian adrenalin sejurus saksi ke 7 itu menjawab pihak polis tidak mengarahkannya berbuat demikian.

Gobind bertanya sama ada beliau akan menjalan ujian tersebut jika diminta oleh pihak polis, Zaihara berkata, ujian toksikologi tidak termasuk ujian adrenalin.

Prosiding inkues hari ini bermula dengan mahkamah sekali lagi memanggil saksi ke 6, Abdul Rahman Rahim. Semalam majistret Azmil Mustapha Abbas meminta pihak peguam mengemukakan buku catatan keluar masuk bangunan Plaza Masalam Shah Alam berikutan saksi ke 6 mengatakan buku berkenaan tidak diisi sejak berbulan lalu.

Abdul Rahman mengesahkan bahawa buku itu tidak dikemaskini setiap masa. Melalui buku ini, inkues berharap dapat menemui siapa yang mendapat akses ke bumbung tingkat lima Plaza Masalam, dimana mayat mendiang ditemui.

Enam saksi telah dipanggil memberi keterangan semalam. Mereka terdiri daripada pengawal keselamatan di bangunan Plaza Masalam, seorang juruteknik dan seorang anggota polis dari balai Shah Alam.

Mahkamah berhenti rehat setengah jam sejurus memanggil saksi ke 8 iaitu Ahli Kimia di Jabatan Kimia Malaysia, Saiful Fazami Mohd Ali. Saiful bertugas di Seksyen Kriminalistik bahagian forensik Jabatan Kimia Malaysia.

Saksi ke 8 ini kemudiannya mengecam bahan kes yang diserahkan kepadanya untuk dianalisis sebelum dilepaskan dari kandang saksi. Bahan- bahan tersebut termasuklah sehelai seluar yang berlumuran darah, sebatang skru 5cm panjang, seutas jam tangan, pin penyambung jam tangan, klip logam, butang logam serta pelapik kaki lima.

Mahkamah kemudiannya memanggil saksi ke 9, DR Seah Lay Hong yang bertugas sebagai Ahli Kimia di Seksyen Scologi DNA sebelum mahkamah berhenti rehat dan perbicaraan disambung semula pada pukul 2.25 petang.

Dr Seah mengandaikan sample DNA yang dijumpai pada mayat mendiang kemungkinan milik 2 individu yang berlainan. Mengulas kenyataan itu Gobind berkata,

"Dr Seah memberitahu mahkamah tentang hipotesis berkaitan 3 sampel DNA yang dijumpai dikawasan jaket dan tali pinggan mendiang. Ini menguatkan teori bahawa 2 atau 3 orang pegang tali pinggan dia, kemungkinanlah. Esok majistret akan melawat kawasan kejadian di bangunan Plaza Masalam. Lusa kita akan dengar keterangan dari pakar patologis," katanya.

Mahkamah kecoh seketika apabila Gobind mempersoalkan Dr Seah yang membuat analisis tanpa langsung melihat foto keadaan mayat mendiang ditemui. Gobind mengandaikan bahawa Dr Seah menjalankan analisa mengikut arahan polis.

"Pada saya untuk dapat gambaran yang lebih tepat semasa menganalisis punca kematian mendiang ialah dengan melihat gamba mendiang. Ini menjadi perkara yang hangat dalam perbicaraan tadi," tambahnya lagi.

Perbicaraan disambung dengan Dr Seah diminta menyerahkan barang kes yang diujinya. Antara barang kes tersebut ialah spesimen rambut, kepala, kuk, pemotong kuku, kad FTA, sepasang kasut hitam, sebatang gigi, stik swab.

Turut sama diuji ialah, kemeja lengan pendek warna kelabu, blazer hitam, tali pinggang, seluar dalam warna kelabu dan sarung kaki warna biru kelabu.

Majistret Azmil memutuskan menangguh perbicaraan inkues ini ditangguh esok. -TVA
Saksi: Teoh mungkin dipegang lebih 2 orang sebelum jatuh

Dr Seah sahkan ada 3 sampel DNA lelaki tidak dikenali

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK, MSTAR

SHAH ALAM: Saksi kesembilan inkues kematian Teoh Beng Hock, Dr Seah Lay Hong mengesahkan terdapat sekurang-kurangnya tiga sampel DNA lelaki yang tidak dikenali diambil daripada kesan tali pinggang yang terputus milik si mati.

Semasa memberi keterangan kepada mahkamah hari ini, Dr Seah juga tidak menolak kemungkinan bahawa Teoh telah dipegang oleh lebih daripada dua individu lain sebelum terjatuh dari tingkat 14 bangunan Plaza Masalam dekat sini.

Beliau sebelum itu menjawab soalan peguam yang mewakili keluarga Teoh, Gobind Singh Deo berhubung laporan ujian DNA yang dilakukannya keatas tali pinggang milik si mati yang menyebut terdapat sekurang-kurangnya satu lagi DNA lelaki yang tidak dikenali.

"Apa maksud anda dengan mengatakan sekurang-kurangnya?" soal Gobind.

Kemudian Dr Seah menjawab: "Ya, jumlah yang kecil atau juga mungkin lebih... bagaimanapun jika nak katakan ada DNA keempat, ia mungkin agak lemah."

Dr Seah merupakan seorang pakar DNA yang berkhidmat di Jabatan Kimia Malaysia.

Beliau adalah salah seorang daripada tiga ahli kimia yang dipanggil hari ini sebagai saksi.

Minggu lalu Mahkamah Majistret Shah Alam diberitahu bahawa satu sampel DNA milik seorang lelaki yang tidak dikenali telah ditemui di bahagian belakang kot dan tali pinggang Teoh.

Peguambela dan peguamcara, Tan Hock Chuan yang mewakili kerajaan ketika prosiding inkues minggu lalu berkata, laporan DNA pertama daripada spesimen yang diambil di bahagian luar kot yang dipakai Teoh mendapati terdapat campuran DNA daripada dua individu iaitu yang menyamai spesimen darah Teoh dan seorang lelaki yang tidak diketahui.

Bagi mendapatkan penjelasana lanjut, Gobind kemudiannya bertanya kepada Dr Seah sama ada beliau turut menjalankan ujian terhadap baju atau barang-barang lain yang dibekalkan kepadanya terutamanya di bahagian pinggang, beliau berkata ujian tidak dilakukan secara keseluruhannya.

Jelasnya beliau menjalankan ujian DNA terhadap bahagian-bahagian tertentu pada pakaian si mangsa yang tidak terdapat kesan darah.

Gobind terus mengasak Dr Seah dengan soalan sama ada beliau yang mempunyai kepakaran mengenai DNA tidak berusaha untuk mendapatkan rakaman foto kedudukan si mati ketika ditemui bagi memberi gambaran yang jelas.

"Tadi kamu kata berdasarkan hipotesis kamu, didapati si mati mungkin dipegang oleh lebih daripada dua orang sebelum terjatuh.

"Jadi mengapa kamu tidak minta dibekalkan foto rakaman si mati ketika ditemui daripada pegawai penyiasat agar kamu boleh buat hipotesis dengan lebih jelas?" soal Gobind.

Dr Seah kemudiannya menjawab: "Saya tidak dibekalkan dengan foto-foto berkenaan".

Gobind bagaimanapun mempersoalkan mengapa Dr Seah tidak berusaha untuk mendapatkan foto-foto berkenaan jika ia boleh membantu beliau memberi gambaran yang lebih jelas.

"Saya hanya jalankan ujian terhadap barang-barang kes yang dibekalkan kepada saya, saya tak minta foto-foto berkenaan kerana saya fikir ia mungkin rahsia bagi kes ini," tegas Dr Seah.

Gobind kemudiaanya naik berang dengan bertanya: "Kamu tak cuba minta, bagaimana kamu nak tahu sama ada ia rahsia ataupun tidak?"

"Setuju ataupun tidak jika saya katakan dengan adanya foto-foto berkenaan ia akan lebih membantu anda membuat hipotesis terhadap kes ini?"

Jawab Dr Seah: "Ya setuju, tapi saya tidak dibekalkan."

Dr Seah kemudiannya lantas bertanya kembali kepada Gobind: "Boleh saya tahu adakah terdapat bahagian-bahagian tertentu yang saya tak jalankan ujian DNA dalam konteks kes ini?"

Soalan spontan Dr Seah itu mengundang gelak tawa sidang mahkamah termasuk Koroner Azmil.

Kemudian Tan bangun bertanya kepada Dr Seah sama adakah penyerahan rakaman foto si mati kepada ahli kimia sepertinya yang bertanggungjawab untuk menjalankan ujian DNA merupakan sesuatu prosedur normal.

Dr Seah berkata: "Tidak... ia bukan sesuatu yang normal."


Era Najib Altantuya : YB Rodziah Menunggu Notis SPRM

Anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor Rodziah Ismail berkata beliau tidak menerima sebarang notis atau arahan untuk memberikan kenyataan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam berhubung dakwaan penyalahgunaan wang oleh beberapa anggota dewan undangan negeri baru-baru ini.

Katanya kehadiran pegawai SPRM di bangunan Sekretariat negeri (SUK) hanyalah untuk menyoal pegawai khasnya dari pusat khidmatnya yang terletak di dalam kawasan dewan undangan negeri (DUN) Sementa.

"Saya menghadiri mesyuarat Exco ketika itu apabila pembantu khas saya memberitahu bahawa para pegawai SPRM telah mengeluarkan notis untuk menemui dia, dan saya pastikan dia ditemani oleh penasihat undang-undang negeri seperti yang diarahkan oleh Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Khalid Ibrahim.

"Perbincangan semalam hanya di antara Pegawai SPRM dan penasihat undang-undang yang mewakili pegawai khas saya," katanya kepada pemberita di pejabatnya di bangunan SUK di sini hari ini.

Para pegawai SPRM dari Putrajaya muncul di pejabat Rodziah di bangunan SUK tengah hari semalam sebagai sebahagian daripada siasatan berhubung dakwaan penyalahgunaan wang kerajaan negeri.

Bagaimanapun, para pegawai Rodziah enggan membenarkan mereka masuk dan para peguamnya tiba selepas itu dan memberitahu para pegawai SPRM bahawa mereka tidak boleh masuk tanpa waran.

Ketika ditanya berhubung perbincangan antara pegawai SPRM dan pegawai undang-undang itu, Rodziah berkata perbincangan itu hanya berkisar mengenai keperluan SPRM untuk mengeluarkan notis untuk membolehkan seseorang yang akan ditemubual itu boleh menyediakan dokumen yang diperlukan, kenyataan dan saksi-saksi sebelum siasatan dijalankan.

Rodziah yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Batu Tiga, tidak menolak kemungkinan kehadiran pegawai SPRM itu semalam bermotifkan politik oleh pihak-pihak tertentu.

"Sebagai anggota Exco yang berjuang untuk keadilan, ketelusan dan akauntabiliti, saya tidak takut untuk disiasat. Bagi pihak saya, saya telah menjalankan tugas mengikut keupayaan saya," katanya.

Katanya kawasan DUN Sementa menjadi kawasan anak angkatnya Jun tahun lepas. Datuk Abdul Rahman Palil adalah ADUN Sementa yang mewakili UMNO.

Sementara itu, Rodziah juga kecewa dengan tindakan SPRM dalam menjalankan siasatan yang hanya berdasarkan khabar angin dan surat-surat layang.

"Dalam hubungan ini, saya tidak faham kenapa SPRM hanya memberi keutamaan kepada kes-kes terpilih sahaja," katanya.Inkues Teoh Beng Huat : Tiada Siasatan Menyeluruh Ke Atas Mayat Mendiang

Mayat setiausaha politik Exco Kerajaan Negeri Selangor, mendiang Teoh Beng Hock bebas dari alkohol atau dadah.

Demikian keterangan saksi ke 7, Zaihara Awang (gambar) yang bertugas sebagai Ahli Kimia, Jabatan Petaling Jaya semasa prosiding inkues kematian mendiang yang masuk hari ke 2 hari ini.

Zaihara memberitahu mahkamah hasil daripada analisisnya tidak terdapat apa- apa kandungan alkohol atau dadah dalam kandungan darah, air kencing dan kandungan perut dari spesimen mendiang berusia 30 tahun itu.

Peguam keluarga mendiang, Gobind Singh Deo menyoal Zaihara samada beliau membuat kajian dengan mengambil kira kemungkinan lain yang menyebabkan kematian mendiang. Beliau bertanya mengenai kemungkinan terdapatnya kandungan adrenalin yang tinggi jika seseorang itu hampir jatuh atu ditolak dari tempat yang tinggi dan Zaihara menjawab dengan mengiyakan soalan Gobind.

Zaihara menjelaskan Adrenalin bukanlah satu jenis dadah biasa dan ia hanya dihasilkan secara semula jadi dalam badan.

Mahkamah tegang seketika apabila peguam negara Tan Hock Chuan membantah soalan Gobind.

Gobind kemudiannya membalas dengan bertanya mengapa perkataan "ditolak" dan 'bunuh diri" tidak boleh digunakan memandangkan inkuiri ini diadakan bagi menyiasat punca kematian mendiang.

Majistret bagaimanapun menerima bantahan pendakwaraya.

Gobind kemudian mempersoalkan mengapa Zaihara tidak membuat ujian adrenalin sejurus saksi ke 7 itu menjawab pihak polis tidak mengarahkannya berbuat demikian.

Gobind bertanya sama ada beliau akan menjalan ujian tersebut jika diminta oleh pihak polis, Zaihara berkata, ujian toksikologi tidak termasuk ujian adrenalin.

Prosiding inkues hari ini bermula dengan mahkamah sekali lagi memanggil saksi ke 6, Abdul Rahman Rahim. Semalam majistret Azmil Mustapha Abbas meminta pihak peguam mengemukakan buku catatan keluar masuk bangunan Plaza Masalam Shah Alam berikutan saksi ke 6 mengatakan buku berkenaan tidak diisi sejak berbulan lalu.

Abdul Rahman mengesahkan bahawa buku itu tidak dikemaskini setiap masa. Melalui buku ini, inkues berharap dapat menemui siapa yang mendapat akses ke bumbung tingkat lima Plaza Masalam, dimana mayat mendiang ditemui.

Enam saksi telah dipanggil memberi keterangan semalam. Mereka terdiri daripada pengawal keselamatan di bangunan Plaza Masalam, seorang juruteknik dan seorang anggota polis dari balai Shah Alam.

Mahkamah berhenti rehat setengah jam sejurus memanggil saksi ke 8 iaitu Ahli Kimia di Jabatan Kimia Malaysia, Saiful Fazami Mohd Ali. Saiful bertugas di Seksyen Kriminalistik bahagian forensik Jabatan Kimia Malaysia.

Saksi ke 8 ini kemudiannya mengecam bahan kes yang diserahkan kepadanya untuk dianalisis sebelum dilepaskan dari kandang saksi. Bahan- bahan tersebut termasuklah sehelai seluar yang berlumuran darah, sebatang skru 5cm panjang, seutas jam tangan, pin penyambung jam tangan, klip logam, butang logam serta pelapik kaki lima.

Mahkamah kemudiannya memanggil saksi ke 9, DR Seah Lay Hong yang bertugas sebagai Ahli Kimia di Seksyen Scologi DNA sebelum mahkamah berhenti rehat dan perbicaraan disambung semula pada pukul 2.25 petang.

Dr Seah mengandaikan sample DNA yang dijumpai pada mayat mendiang kemungkinan milik 2 individu yang berlainan. Mengulas kenyataan itu Gobind berkata,

"Dr Seah memberitahu mahkamah tentang hipotesis berkaitan 3 sampel DNA yang dijumpai dikawasan jaket dan tali pinggan mendiang. Ini menguatkan teori bahawa 2 atau 3 orang pegang tali pinggan dia, kemungkinanlah. Esok majistret akan melawat kawasan kejadian di bangunan Plaza Masalam. Lusa kita akan dengar keterangan dari pakar patologis," katanya.

Mahkamah kecoh seketika apabila Gobind mempersoalkan Dr Seah yang membuat analisis tanpa langsung melihat foto keadaan mayat mendiang ditemui. Gobind mengandaikan bahawa Dr Seah menjalankan analisa mengikut arahan polis.

"Pada saya untuk dapat gambaran yang lebih tepat semasa menganalisis punca kematian mendiang ialah dengan melihat gamba mendiang. Ini menjadi perkara yang hangat dalam perbicaraan tadi," tambahnya lagi.

Perbicaraan disambung dengan Dr Seah diminta menyerahkan barang kes yang diujinya. Antara barang kes tersebut ialah spesimen rambut, kepala, kuk, pemotong kuku, kad FTA, sepasang kasut hitam, sebatang gigi, stik swab.

Turut sama diuji ialah, kemeja lengan pendek warna kelabu, blazer hitam, tali pinggang, seluar dalam warna kelabu dan sarung kaki warna biru kelabu.

Majistret Azmil memutuskan menangguh perbicaraan inkues ini ditangguh esok. -TVANajib Altantuya Tak Serius SIasat Kematian Teoh

Angkatan Muda Keadilan kesal kerajaan tidak bersungguh-sungguh menyiasat punca kematian Setiausaha Politik Teoh Beng Hock.

Ketua AMK Shamsul Iskandar Md Akin berkata Perdana Menteri Najib Abdul Razak hanya memperluaskan skop siasatan Suruhanjaya Diraja meliputi punca kematian Beng Hock setelah dikritik, dikecam dan ditekan rakyat.

Walaupun kerajaan seolah akur dengan desakan rakyat, namun AMK melihat langkah-langkah yang diambil kerajaan masih menimbulkan pelbagai tanda-tanya.

"Sebab itu kita merasakan bahawa Najib berada dalam keadaan politik yang terdesak sebab itu beliau terpaksa akur dengan tuntukan pakatan rakyat dan NGO yang untuk memberikan kuasa yang sepatutnya kepada suruhanjaya diraja dan sepatutnya telah dimulakan lebih awal,"

Kes berprofile tinggi yang melibatkan kematian Teoh Beng Hock masih menjadi misteri sehingga ke hari ini. Tidak cukup dengan berita kematiannya yang begitu meruntun hati keluarga, kesedihan itu ditambah dengan pelbagai masalah untuk mengetahui punca kematian mendiang.

Setelah banyak pihak termasuk Pakatan Rakyat dan badan bukan kerajaan campurtangan, barulah sedikit demi sedikit pihak polis dan kerajaan menampakkan usaha untuk menghurai kematian Beng Hock.

Kerajaan akhirnya bersetuju untuk memperluaskan skop siasatan Suruhanjaya Diraja meliputi punca kematian Beng Hock, namun arahan ini hanya berkuatkuasa selepas siasatan inkues selesai.

Mengulas perkara ini, Shamsul menambah kes kematian ini sepatutnya ditangani dari awal oleh Suruhanjaya Diraja, bukannya diberi kepada sebuah jawatankuasa kecil yang berkuasa terhad.

Shamsul berkata sekiranya Najib mahu siasatan yang telus dan teliti, maka kerajaan jangan lagi bertangguh.

"Apa yang menjadi kebimbangan kita sekarang ialah inkues untuk menyiasat punca kematian teoh beng hock sedang berlangsung. ini saya lihat ada kecelaruan yang berlaku. kalau benar najib umum untuk beri kuasa kepada suruhanjaya diraja maka inkues yang berlangsung di mahkamah mejistret perlu dihentikan serta merta supaya tidak berlaku pertindangan dan dalam masa yang sama boleh mempengaruhi hasil sisatan Suruhanjaya Diraja".


Kes teoh Beng Hock : Ahli Kimia Mengaku Tak Jalankan Ujian Adrenalin'

Seorang ahli kimia mengaku tiada ujian dijalankan untuk mengesan peningkatan kadar enzim 'adrenalin' dalam badan Teoh bagi menentukan sama ada mangsa berada dalam keadaan cemas sebelum kematiannya, Mahkamah Koroner di sini hari ini diberitahu.

Zairaha Awang, 42, yang memberikan keterangannya sebagai saksi ketujuh dalam inkues bagi menyiasat punca kematian Teoh, berkata beliau hanya melakukan ujian toksikologi bagi mengesan kehadiran alkohol dan dadah biasa saja daripada empat sampel Teoh seperti yang diminta pihak polis.

Zairaha berkata, ujian toksikologi dilakukan bagi mengetahui sama ada terdapat kesan racun atau sebarang bahan berbahaya ke atas sampel biologi sama ada pada haiwan ataupun manusia.

Bagaimanapun katanya, hasil ujian dilakukan terhadap dua sampel darah, air kencing dan isi perut menunjukkan tiada kesan alkohol atau dadah biasa ditemui dalam badan Teoh, yang membuktikan beliau bukanlah mati akibat diracun, mabuk atau berada di bawah pengaruh dadah.

Menjawab soalan peguam pemerhati keluarga Teoh, Zaraiha bersetuju jika seseorang berada dalam keadaan 'stress' atau tertekan, ketika jatuh dari bangunan yang tinggi, ia akan menyebabkan tahap kandungan adrenalin dalam badan meningkat.

Zairaha juga bersetuju dalam kes itu, beliau tidak melakukan ujian untuk memastikan tahap kandungan adrenalin Teoh kerana ia tidak diminta oleh pihak polis, selain meneliti latar belakang kes itu daripada laporan polis yang menunjukkkan Teoh mati akibat terjatuh daripada bangunan tinggi.

"Saya fikir adrenalin bukanlah tergolong dalam keadaan dadah biasa kerana ia muncul secara semulajadi dalam badan. Ujian toksikologi tidak termasuk ujian bagi mengesan kehadiran adrenalin," katanya.

Zairaha bagaimanapun bersetuju dengan cadangan Gobind, bahawa beliau mungkin akan meminta individu lain yang boleh menjalankan ujian adrenalin jika pihak polis memintanya untuk melakukan ujian itu.

Era Najib Altantuya : Petronas Cuai Agih Royalti - Ku Li

Bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan Petronas cuai dalam pembahagian royalti minyak seperti yang dituntut Kerajaan Kelantan kerana perjanjian tersebut dibuat antara Kerajaan Negeri dengan Petronas sebelum ini.

Beliau berkata, selain perjanjian dengan Kerajaan Negeri, Petronas turut membuat perjanjian pembahagian royalti tersebut dengan Kerajaan Persekutuan.

“Jadi kewajipan Petronas untuk membuat bayaran ini apabila ia mendapat hasil daripada penjualan minyak daripada kawasan yang berhampiran dengan negeri-negeri yang berkenaan. Yang penting tanggungjawab perlu dipikul dengan baik,” katanya, semalam.

Ku Li berkata, perjanjian itu sepatutnya dipatuhi kerana ia merupakan hak rakyat di negeri ini yang hidup dalam keadaan yang mundur tidak seperti di negeri-negeri lain.

“Dengan adanya duit daripada Petronas ini, ia boleh membantu meningkatkan pendapatan dan kemajuan di negeri ini. Saya cukup simpati dengan rakyat Kelantan. Saya juga berharap duit ini tidak digunakan untuk kepentingan politik,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa yang kononnya Kerajaan Pusat belum menjelaskan tunggakan royalti sebanyak RM1 bilion hasil jualan minyak di perairan Kelantan.

Isu tuntutan royalti minyak itu juga turut menjadi isu utama kepada Pas sewaktu kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan negeri Manek Urai lalu.

Menurut Ku Li, beliau baru sahaja memberikan balasan terhadap surat yang dihantar oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang disampaikan Husam minggu lalu.

“Dalam jawapan saya, saya telah dengan ikhlas menerangkan, apakah sebenarnya di dalam perjanjian yang kita buat di antara Petronas dengan kerajaan negeri. Ketika itu saya menjadi Pengerusi Petronas.

“Saya juga menerangkan latar belakang yang menyebabkan kita mengadakan perjanjian dengan Kerajaan-Kerajaan Negeri di Semenanjung ini,” katanya.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri tidak perlu bertindak di luar batasan kerana ia telah termaktub hak rakyat di negeri ini.

“Tak payah nak lawan. Ia memang hak negeri ini. Petronas pun tahu di mana mereka membuat cari gali. Tak perlu ke pelantar, tak perlu nak ukur sebab Petronas dah tahu mengikut perjanjian,” katanya. - SH

Era Najib Altantuya : Pelantar Minyak Sah Di Perairan Kelantan

Memang sah, kedudukan pelantar minyak Cakrawala hanya terletak 153 kilometer dari pantai di Pengkalan Kubur, lapor harakahdaily.

Jauh lebih dekat berbanding pelantar minyak yang terdapat di Terengganu, Sarawak dan Sabah.

Perkara itu disahkan anggota Exco, Dato' Husam Musa yang mengetuai ekspedisi ke pelantar minyak Cakrawala semalam.

Selain itu, terdapat tiga lagi telaga minyak yang juga berhampiran perairan Kelantan hanya sejauh 68 batu dari perairan Tok Bali.

Pelantar berkenaan iaitu dikenali sebagai Lawit, Bintang dan Jernih. Dan ia disahkan juru ukur perunding yang juga menyertai ekspedisi tersebut.

Husam berkata, sebaik sahaja sampai ke kawasan pelantar berkenaan, operasi mengukur dijalankan menggunakan alat khas.

"Alhamdulillah dari Pengkalan Kubur jaraknya hanya 153 kilometer. Kedudukannya memang terletak dalam perairan Kelantan.

"Dan pada masa yang sama terdapat tiga lagi telaga yang begitu hampir dengan perairan Kelantan iaitu hanya 68 batu daripada pantai Tok Bali," katanya pada persidangan media selepas menyambut ketibaan dua lagi bot yang menyertai ekspedisi terbabit.

Mengikut peta tersebut katanya, pelantar Lawit, Bintang dan Jernih sememangnya terletak dalam perairan Kelantan.

"Dengan ini terbukti telaga serta pelantar minyak berkenaan terletak dalam perairan Kelantan.

"Dan tidak ada sebab lagi kerajaan pusat berdolak dalih tentang royalti yang sememangnya menjadi hak rakyat di negeri itu," ujarnya.

Sebelum ini Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak memaklumkan kerajaan pusat akan mengkaji balik royalti kepada Kelantan mengikut undang-undang.

Oleh itu Husam berkata, kajian undang-undang mengenai perkara itu tidak sepatutnya melebihi dua bulan kerana terdapat ramai pakar perundangan di Kuala Lumpur.

"Sekarang baru bulan Ogos, ada hampir sebulan Ramadan, jadi kerajaan pusat sepatutnya menyerahkan royalti berkenaan Ramadan bagi membolehkan ia diagihkan kepada rakyat," ujarnya.

Beliau juga berkata, juru ukur akan membuat laporan kepada kerajaan negeri mengenai kedudukan sebenar pelantar berkenaan.

Pengerusi Petronas pertama, Tengku Razaleigh Hamzah pernah memberitahu Kelantan berhak menerima royalti 5 peratus memandangkan kedudukan pelantar di kawasan perairan negeri ini.

Kes Teoh Beng Hock : Timb Pengarah SPRM Sngor Ada Dalam Rakaman CCTV


Gambar Timbalan Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor, Hishamuddin Hashim antara yang diperoleh daripada rakaman kamera litar tertutup (CCTV) lobi Plaza Masalam, Seksyen 9, di sini pada awal pagi hari, Teoh Beng Hock ditemui mati 16 Julai lalu.

Perkara itu dinyatakan peguam Tan Hock Chuan yang mengendalikan prosiding inkues semasa merujuk gambar nombor 35 itu kepada pengawal keselamatan, Abd Rahman Rahim yang bertugas dari jam 4 hingga 8 pagi hari tersebut.

Sementara itu, peguam Cheow Wee yang mewakili Majlis Peguam sebagai peguam pemerhati berkepentingan merujuk gambar sama dan bertanya sekiranya ada Abd Rahman, saksi keenam pernah melihat Timbalan Pengarah berada di situ pada waktu serupa hari berlainan.

Hock Chuan juga merujuk Abd Rahman, 51, kepada tiga gambar lain yang diperoleh daripada CCTV yang memfokuskan lif di lobi tingkat empat bangunan itu yang mana saksi sekadar mengenal dua lelaki dalam gambar itu bekerja di SPRM.

Bagaimanapun, Hock Chuan memberitahu tiga gambar itu ialah imej pegawai SPRM dikenali sebagai Asyraf yang menemu bual mendiang, pegawai SPRM dipercayai orang terakhir melihat mendiang masih hidup dan juga seorang lagi pegawai SPRM.

Sementara itu, rakan sekerja Abd Rahman, Wan Rosli Wan Adam, 38, yang bertugas di lobi daripada jam 12 tengah malam hingga 4 pagi, juga mengecamkan beberapa pegawai SPRM yang mana menurut Hock Chuan salah seorang ialah pegawai yang menemu bual mendiang.

Semua gambar dikemukakan pada hari kedua prosiding inkues siasatan kematian Beng Hock, 30, di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas. Hock Chuan mengendalikan prosiding inkues bersama Timbalan Pendakwa Raya Mohd Abazafree Mohd Abbas dan peguam Justin Wee dan Cains Tan.

Selain itu, Wan Rosli, saksi kelima yang berpengalaman empat tahun bertugas di plaza itu juga melihat beberapa pegawai SPRM keluar masuk di bangunan itu .

Ketika disoal peguam Gobind Singh Deo, Wan Rosli memberitahu, sudah menjadi kebiasaan untuk SPRM yang menduduki Tingkat 14 dan sebahagian ruang Tingkat 15 plaza itu bekerja lewat malam sehingga awal pagi

Dia juga memberitahu tidak ada cara untuk naik ke bumbung plaza itu kerana pintu laluan di Tingkat 20 dan juga koridor di tingkat lima berkunci.

Era Najib Altantuya : BN Terengganu Dicabar Kosong Kerusi Kemasik

Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kemaman, Haji Abdul Rahman Yusuf, mendesak Adun Negeri Terengganu yang ditangkap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas dipercayai menerima wang sogokan supaya meletakkan jawatan.

Suspek ditangkap dipercayai menerima imbuhan dari sebuah syarikat yang diberikan projek oleh beliau. Suspek kini ditahan reman.

Abdul Rahman mencabar UMNO-BN supaya mengikuti langkah Parti Keadilan Rakyat yang tidak sesekali bertolak ansur dengan ADUN PKR sekiranya terlibat dalam politik wang.

"Saya selaku Ketua Cabang PKR Kemaman mendesak supaya dia meletakkan jawatan kerana sebagai wakil rakyat beliau tidak lagi mempunyai kredibiliti untuk menjalankan tanggungjawabnya bagai wakil rakyat. Dan juga beliau telah melanggar amanah sebagai wakil rakyat kerana menyalahgunakan kuasa untuk mendapat habuan daripada projek-projek yang diagihkan oleh kerajaan negeri kepada masyarakat di sini"

Pada 3 Ogos lalu, ADUN BN di negeri penyu bertelur itu ditahan oleh SPRM kerana dikatakan menerima wang sogokan dari sebuah syarikat kontraktor.

ADUN berkenaan bersama dua lagi rakannya ditahan reman sehingga 7 Ogos sebelum dihadapkan ke mahkamah.

ADUN tersebut ditahan SPRM kira-kira jam 9.20 pagi di Hotel Kijal. Beliau dilaporkan berada disitu untuk mengambil 10 hingga 13 peratus wang habuan dari projek landskap bernilai RM2 juta dari syarikat yang berkenaan. -TVAntaraDNA Pada Mayat Teoh Beng Hock Milik Siapa?

Sampel DNA misteri yang dijumpai pada jaket dan tali pinggang setiausaha politik Exco Kerajaan Negeri Selangor, mendiang Teoh Beng Hock semakin menjadi tanda tanya.

Peguam Tan Hock Chuan mewakili Pendakwa Raya hari ini mendedahkan kesemua sampel DNA yang diambil dari 157 orang disahkan tidak sama dengan sampel misteri itu.

Hock Chuan mendedahkan perkara itu pagi tadi semasa prosiding inkues keatas kematian mendiang Teoh yang bermula hari ini di Mahkamah Majistret Shah Alam.

Peguam mewakili keluarga mangsa, Gobind Singh Deo meminta mahkamah untuk mengesahkan bahawa sampel DNA dari dua saksi iaitu Tan Boon Wah dan Lee Wye Wing tidak sama dengan DNA misteri itu.

"Inkues telah bermula dengan panggilan saksi-saksi. Kebanyakan mereka saksi- saksi yang telah menjumpai mayat. Termasuk pekerja penyelenggaraan dan pengawal keselamatan. Mereka telah bagitahu bagaimana keadaan mayat telah jumpai dan bagaimana mereka membuat laporan pada pihak polis. Esok kita akan mulakan soal balas dengan saksi pakar saintifik, pakar patologis yang ada beberapa sample yang telah dianalisa," ujar Gobind

Boon Wah dan Wye Wing masing-masing dituduh mempunyai kaitan dengan kematian Teoh oleh sebuah blog selepas peguam tidak membenarkan mereka menyerahkan sampel kepada pihak berkuasa.

Prosiding bermula dengan mahkamah memanggil saksi utama yang menjumpai mayat mendiang Teoh di bumbung tingkat 5 bangunan Plaza Masalam yang menempatkan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia SPRM.

Saksi utama Siti Zabedah Yahya yang bertugas sebagai pengawal keselamatan memberitahu mahkamah, sekitar jam 1.10 petang, dia sedang berehat dalam sebuah stor di tingkat 19. Setelah berehat selama 20 minit, dia menjenguk tingkap sebelum bercadang untuk menutupnya. Tatkala itulah dia ternampak satu lembaga menyerupai manusia seolah- olah sedang tidur di koridor berkenaan. Dia kemudiannya bertindak menjatuhkan skru meja untuk mengejutkan lembaga itu. Namun tidak mendatangkan hasil. Dia kemudiannya menghubungi bahagian penyelenggaraan bangunan untuk tindakan lanjut.

Mahkamah kemudiannya memanggil saksi kedua, juruteknik yang meyelenggara bangunan itu, Mohd Ridzuan Samsuri. Ridzuan menjelaskan ketika dia sedang bertugas mengawasi kawasan tempat letak kereta dibahagian hadapan bangunan Plaza Masalam, dia mendapat panggilan telefon dari pengawal keselamatan, Siti Zabedah Yahya bahawa terdapat satu lembaga dibumbung tingkat 5.

Dia kemudian bersama seorang kawan bergegas ke tempat kejadian dan mendapati lembaga itu adalah mayat seorang cina, berlumuran darah yang sudah kering. Dia melaporkan penemuan itu kepada pihak keselamatan dan kemudiannya kepada pihak polis. Polis tiba kira- kira 10 minit kemudian.

Mahkamah berhenti rehat selama setengah jam dan kembali bersidang dengan memanggil saksi ke 3 iaitu penolong kanan keselamatan bangunan tersebut, Mohd Khairul Izwan Mohd Nasir.

Khairul menjelaskan pada mahkamah dia menerima laporan penemuan mayat mendiang kira- kira jam 1.49 petang. Dia dan pegawainya bergegas kebumbung berkenaan dan mendapati mendiang dalam keadaan mengiring kearah kanan dengan kesan luka yang sudah kering dikepala.

Dia kemudiannya menutup mayat itu dengan plastik hitam atas arahan pegawainya, tanpa langsung menyentuh tubuh mendiang.

Khairul tanpa ragu bersetuju dengan andaian Gobind bahawa ketika mayat mendiang ditemui bahagian saku jaket mendiang kelihatan terkeluar seolah- olah terdapat sesuatu barang telah dikeluarkan dari saku mangsa.

Saksi ke 4, Abdul Karem Othman yang bertugas sebagai pegawai polis di Ibu Pejabat Polis Shah Alam mengesahkan dia menerima laporan penemuan mayat di Plaza Masalam 15 Julai lalu. Dia kemudiannya menghantar pasukan peronda bagi mengesahkan kejadian tersebut sejurus membuat laporan kepada Pegawai penyiasat.

Prosiding berhenti rehat bagi memberi laluan kepada Karpal Singh yang baru sahaja tiba.

Mahkamah kembali bersidang dengan memanggil saksi ke 5, Wan Rosli Wan Adam yang bertugas sebagai pengawal keselamatan. Dia memberitahu mahkamah bahawa pintu ke bumbung bangunan itu dikunci dan hanya pengawal keselamatan dan pihak penyelenggara sahaja yang dibenarkan naik ke bumbung.

Saksi ke 6, Jaafar Ibrahim yang juga berkhidmat sebagai pengawal keselamatan mendedahkan buku catatan harian yang memuatkan senarai nama pelawat yang memasuki bangunan itu selepas waktu pejabat tidak dicatat pada 15 julai lalu. Namun dia tidak dapat mengesahkan siapa yang memegang buku itu tatkala ini. Majistret Azmil Mustpha Abbas mengarahkan pihak peguam membawa buku catatan itu ke mahkamah esok.

Mahkamah ditangguhkan esok dengan sesi soal balas dengan tiga pakar kimia dan tiga pakar patologis. -TVA