16 Nov 2011

Susu 1M'sia Ditarik Balik, Bukti Kebenaran Kualiti Produk KR1M Meragukan

Susu 1M'sia ditarik balik, sos cili masih di pasaran

Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) telah menarik balik susu tepung jenama itu dari pasaran, sehari selepas dakwaan bahawa kandungannya melanggar batas-batas yang ditetapkan oleh Akta Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Dalam satu kenyataan di laman web hari ini, KR1M berkata produk itu telah dikeluarkan buat sementara waktu tetapi tidak memberikan sebarang sebab bagi berbuat demikian.

“Pembekal susu tepung KR1M telah dimaklumkan dan produk berkenaan telah dikeluarkan buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak,” petik kenyataan itu.

Mengenai dakwaan sos cili jenama 1Malaysia yang didakwa mempunyai tahap raksa dan plumbum melebihi paras yang dibenarkan, pengendalinya menafikan perkara itu.

“Buat masa ini, ujian makmal dari pembekal menunjukkan bahawa formula produk itu mematuhi keperluan Akta Peraturan-Peraturan Makanan,” petik kenyataan itu lagi. -mk

Susu formula 1Malaysia pula jadi sasaran Pua

Kandungan susu formula bayi yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) telah melanggar batas-batas yang ditetapkan oleh Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985, dakwa ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.

Pua yang sebelum ini kerap kali membidas pengendali kedai itu, Mydin Mohamed Holdings Bhd, kali ini mendakwa ‘susu membesar’ 1Malaysia yang dijual itu mengandungi "lapan kali lebih banyak vitamin A daripada had yang dibenarkan".

“Kandungan vitamin A dalam susu itu adalah 6012 IU (unit antarabangsa) bagi setiap 100kcal atau 802 peratus di atas had maksimum yang dibenarkan,"
dakwanya, dengan mendasarkan perbandingan itu dengan had yang ditetapkan oleh Akta Peraturan Makanan.

Mydin, semalam telah membuat penjelasan berhubung beberapa dakwaan yang dibuat oleh Pua yang berkata produk di kedai berkenaan dijual pada harga lebih tinggi manakala kualitinya pula adalah rendah.

Pua berkata pengambilan vitamin A secara berlebihan boleh menyebabkan di ‘Hypervitaminosis A’, yang antara lain, boleh menyumbang kepada masalah hati, mengurangkan ketumpatan mineral tulang dan perubahan warna kulit.

Ditanya sama ada ia boleh menyebabkan keracunan, Pua berkata: "Nampak macam itu, tetapi saya bukan doktor. Awak boleh semak dengan seorang pengamal perubatan."

Ketika membandingkan formula susu 1Malaysia 300gm dengan Nespray 1 +, keluaran Nestlé, katanya, susu 1Malaysia kekurangan "nutrien utama" seperti yang disyaratkan oleh peraturan.

Beliau juga berkata 15 nutrien utama tidak terdapat dalam formula 1Malaysia itu: Asid lemak yang diperlukan; Vitamin D; Vitamin C; Vitamin B1; Vitamin B2; Nicotinamide; Vitamin B6; Asid Folic; Asid Pantothenic; Vitamin B12; Vitamin K1; Vitamin H; Vitamin E; Iodine dan Zink. -mk


Ulasan GB

Tadi, GB sudah ulas. Petikan:

Sepatutnya produk-produk yang berjenama 1Malaysia perlu menjalani ujian kualiti terlebih dahulu kemudian baru dipasarkan. Ini sudah terbalik. Ia dipasarkan kemudian diuji, itupun masih ada pihak penjual seperti Mydin yang mengampu menteri dan produk 1Malaysia tak tentu pasal kononnya ingin mendedahkan KEBENARAN!!!, sedangkan hakikatnya ialah KEPALSUAN!!!


Kedua, mengenai sos cili yang menurut Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia (Standards Users) mendapati 3.64ppm plumbum dan 0.08ppm raksa atau merkuri sedangkan tahap yang dibenarkan untuk sos cili adalah 2ppm bagi plumbun manakala 0.05ppm untuk raksa.

Ia dinafikan oleh pembekalnya. Sedangkan yang menjalankan ujikaji yang membuktikan sos cili 1Malaysia itu merbahaya adalah sebuah makmal kepunyaan syarikat yang ditauliahkan di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) oleh Jabatan Standard Malaysia iaitu Unipeq Sdn Bhd, sebuah anak syarikat UKM.

Justeru itu, pembekal sos cili 1Malaysia PERLU menunjukkan bukti kajian makmal yang dikatakan COMPLY (mematuhi syarat)keperluan Akta Peraturan-Peraturan Makanan. Jika tiada bukti, maka pengguna dan rakyat BERHAK dengan menggunakan kaedah perundangan "caveat emptor" (let the buyers beware) untuk memboikot produk berkenaan kerana sudah ada kajian yang sahih bahawa produk itu MERBAHAYA.

Laporan sebelum ini,
klik untuk bacaMuhyiddin Terlibat Luluskan Projek Lembu Feedlot, Perlu Letak Jawatan Sama

Petaling Jaya: Badan Bukan Kerajaan (NGO) Jingga 13 hari ini mendesak Tmbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin segera meletakkan jawatan kerana turut bertanggungjawab dalam skandal pembelian kondominium mewah oleh National Feedlot Corporation (NFC) Sdn Bhd.

Ketua Koordinator Jingga 13 Fariz Musa berkata tindakan Muhyiddin yang membela Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil memberi gambaran bahawa seolah-olah Ketua Wanita Umno itu tidak bersalah apabila melibatkan wang rakyat sebanyak RM250 juta, yang sebenarnya dikhianati dan diselewengkan tanpa rasa bersalah oleh ahli keluarga beliau.

Turut menyokong kenyataan Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin yang mahu Shahrizat meletakkan jawatan, Fariz berkata kenyataan Muhyiddin dan juga mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang menafikan penglibatan Shahrizat itu dilihat begitu dangkal.

“Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail (suami Shahrizat) dan ahli keluarganya tidak akan memperolehi projek ini sekiranya mereka bukan ahli keluarga Shahrizat malah beliau juga turut merasai sama manfaat daripada projek tersebut.

“Beliau juga selaku menteri kerajaan gagal dalam menasihati ahli keluarga sendiri sehingga melibatkan penyelewengan dan berlakunya aktiviti pecah amanah yang melibatkan wang rakyat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau bagaimanapun bersetuju dengan pandangan Abdullah yang mahu Salleh sebagai Pengerusi Eksekutif NFC itu memberi penjelasan kepada ahli parlimen mengenai isu ini, namun dalam masa yang sama turut mendesak kes ini dibawa ke muka pengadilan kerana melibatkan jenayah pecah amanah.

“Kami mahu Muhyiddin meletakkan jawatan dengan segera kerana projek ini diluluskan oleh beliau serta termasuk meluluskan pinjaman RM250 juta dan beliau tahu kepada siapa projek tersebut diluluskan dan ternyata skandal NFC ini adalah satu bukti “projek nepotisme dan kronisme” yang dilakukan oleh pentadbiran Umno-Barisan Nasional.

NFC yang dilantik kerajaan sebagai integrator projek ternakan lembu kebangsaan dengan modal dana berjumlah RM250 juta, didakwa menggunakan dana tersebut untuk membeli kondominium mewah One Menerung bernilai RM9.8 juta di Bangsar.

Malah anak syarikat NFC, National Meat Livestocks Corporation (NMLC) yang membeli kondominium tersebut berhutang dengan NFC juga didakwa ditubuhkan dan dimiliki oleh pengurusan tertinggi NFC iaitu ahli keluarga Shahrizat. -FMT

NFC: Shahrizat tak perlu letak jawatan, kata Muhyiddin

PUTRAJAYA, 15 Nov - Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menegaskan Datuk Seri Shahrizat Jalil tidak terlibat secara langsung dalam Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC), projek kontroversial yang diuruskan oleh anggota keluarganya, dan tidak perlu meletakkan jawatan sebagai anggota Kabinet dan parti.

Beliau mengulas demikian ekoran kenyataan pelbagai termasuk desakan wakil rakyat Umno-BN dari Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin semalam di Dewan Rakyat agar mereka yang bertanggungjawab dalam skandal NFC wajar meletakkan jawatan.

"Beliau (Bung Moktar) tidak mengatakan Shahrizat secara langsung terlibat sebab ini adalah soal bisnes yang dikendalikan oleh keluarganya, tetapi beliau tidak terlibat," kata Muhyiddin kepada pemberita hari ini.

Bagaimanapun katanya, gesaan timbalan pengerusi BBC-BN itu agar Shahrizat meletakkan jawatan adalah sesuatu yang tidak perlu di kalangan "orang sendiri."

“Ini sudah dijawab di Parlimen oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (Datuk Seri Noh Omar) dan telah dibincang dan diperjelaskan dengan mendalam lebih sejam dan seharusnya disambut dengan baik.

“Sama ada betul (untuk meminta agar letak jawatan)Datuk Bung Moktar dengan sendirinya boleh fikir,” katanya lagi.

Muhyiddin juga berkata syarikat yang terlibat seharusnya datang dengan penjelasan mereka sendiri dalam isu ini.

Kata beliau, ia akan membolehkan syarikat terbabit menjelaskan apa yang berlaku sebagaimana ditekankan oleh Ketua Audit Negara dalam laporannya.

“Terserah kepada mereka,” katanya.-TMI


152,182 Anak Luar Nikah Dalam 2 Tahun, Kegagalan UMNO Didik Rakyat

Kuala Lumpur - Seramai 152,182 anak luar nikah direkodkan Kementerian Pemba­ngunan Wanita, Ke­luarga dan Masyarakat dari 2008 hingga 2010.

Timbalan Menterinya, Heng Seai Kie berkata, dari pada jumlah itu, Sabah mencatat angka tertinggi dengan 41,490 orang, diikuti Selangor (18,983) dan Sarawak (17,570).

Beliau berkata, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), telah menjalin kerjasama strategik dengan Jabatan Latihan Khidmat Negara bagi mengintegrasikan pendidikan kesihatan reproductive dan sosial.

“Program itu melibatkan 64,000 remaja mengenai pendidikan dan risiko yang terpaksa ditempuhi kerana tindakan mereka,” katanya semasa menjawab soalan Datuk Mohd Jidin Shafee (BN-Setiu) pada sidang Dewan Rakyat, semalam.

Mohd Jidin ingin tahu jumlah anak luar nikah direkodkan sejak 2008, punca masalah dan inisiatif kementerian membendung gejala itu.

Seai Kie (gambar) berkata, enam pusat remaja ditubuhkan untuk golongan sasar berumur antara 13 dan 24 tahun, bagi memberi maklumat berkaitan isu psikososial termasuk menyediakan khidmat kaunseling dan kemahiran hidup.

“Program outreach yang dilakukan di sekolah dan komuniti setempat itu berjaya mendekati 257,147 remaja, melalui 4,698 program dari November 2005 hingga September 2011,” katanya.

Timbalan Menteri Ke­sihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin pula memberitahu dewan bahawa 24,813 orang, dimasukkan ke hospital kerajaan kerana masalah berkaitan mental tahun lalu.

“Setakat ini, kita ada empat institusi mental di seluruh negara, 42 hospital kerajaan yang menyediakan perkhidmatan rawatan mental dan 124 pakar dalam bidang tersebut,” katanya kepada soalan Datuk Abdul Halim Abdul Rahman (Pas-Pengkalan Chepa).

Rosnah berkata, usaha sedang dijalankan bagi meningkatkan kesedaran awam serta kepekaan masyarakat untuk mengenal pasti tanda-tanda awal dan mereka yang berpotensi mendapat rawatan awal. - Bernama


Anak luar nikah: Umno tidak relevan didik rakyat

KUALA LUMPUR, 16 Nov: Umno telah gagal untuk mendidik rakyat ke arah hidup yang lebih seimbang dan tidak bermoral, kata Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Nazmi Nik Din.

Katanya, Umno sentiasa mendakwa bahawa hanya mereka yang boleh menjaga umat Islam di negara ini tetapi apa yang berlaku sebaliknya.

Ini, katanya membuktikan kegagalan Umno untuk melaksanakan amanah mentadbir generasi muda di negara ini.

Beliau menyatakan demikian ketika mengulas media hari ini yang melaporkan bahawa seramai 152,182 anak luar nikah atau anak tak sah taraf direkodkan antara tahun 2008 dan 2010 yang memetik kenyataan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Heng Seai Kie.

“Apa yang berlaku adalah kerana dasar pendidikan kita yang gagal dalam mengeluarkan insan yang mampu merubah masyarakat, kementerian yang terbabit diseru melihat kepada angka ini dengan serius.

“Kita percaya seluruh rakyat Malaysia mahukan dasar pendidikan yang lebih ‘bermakna’ dalam kehidupan mereka dan bukan hanya mnegejar kecermelangan akademik sahaja semata-mata” kata beliau lagi,” katanya.

Tambahnya, Umno tidak serius menangani masalah sosial, pandangan para ulamak tidak menjadi keutamaan dalam membuat keputusan, konsert-konsert yang tidak bermoral masih berleluasa, rakyat dihidangkan dengan kehidupan yang melangkaui batasan tanpa pemantauan yang sewajarnya melalui media massa sama ada surat khabar atau televisyen.

“Inilah akibat apabila Islam tidak dijadikan asas utama dalam perjuangan, media arus utama terutamanya televisyen dan pembikinan filem lebih cenderung menghidangkan pengisian-pengisian yang tidak sepatutnya, rakyat menjadi lalai untuk mengenali tujuan manusia dicipta oleh Allah s.w.t di atas muka bumi ini,” ujar beliau lagi. -HD


Nafsu Iblis: Lelaki Dua Isteri Dituduh Rogol Anak Kandung

Seorang pengawal keselamatan beristeri dua dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuantan semalam atas tiga tuduhan merogol anak kandungnya yang masih di bawah umur ketika berada di rumah mereka di Taman Tas dekat sini antara Oktober hingga 3 November lalu.

Tertuduh yang berusia 50 tahun itu bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan atas ketiga-tiga tuduhan yang dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya, Tan Gin Han di hadapan Hakim Fathiyah Idris itu.

Dalam kertas tuduhan itu, tertuduh didakwa merogol anak gadis hasil perkahwinannya dengan isteri kedua yang ketika itu baru berusia 15 tahun 9 bulan dalam sebuah bilik di rumah mereka kira-kira jam 10 pagi, 15 Oktober dan mengulanginya kira-kira jam 10 pagi, 26 Oktober lalu.

Manakala kira-kira jam 8.30 malam, 3 November lalu, tertuduh didapati mengulangi perbuatan terkutuk itu terhadap mangsa di lokasi sama.

Gara-gara perbuatannya itu, tertuduh ditahan polis 7 November lalu sebelum dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan mengikut Seksyen 376(3) Kanun Keseksaan.

Jika sabit kesalahan, tertuduh berdepan hukuman penjara tidak kurang lapan tahun dan tidak lebih 30 tahun serta tidak kurang 10 sebatan bagi setiap tuduhan.

Perbuatan tertuduh itu adalah tidak dibenarkan di bawah undang-undang, hukum agama, adat dan kebiasaan untuk mereka berkahwin.

Mengambil kira faktor keselamatan mangsa yang mungkin berdepan gangguan dan ancaman tertuduh sepanjang perbicaraan kelak, pihak pendakwaan menolak sebarang ikat jamin terhadap lelaki tersebut.

Bagaimanapun, peguamnya, Mohd Saifuldin Abdul Rahman merayu supaya tertuduh dibenarkan diikat jamin dengan alasan, anak guamnya tidak akan mengganggu, atau mengancam mangsa sepanjang tempoh tersebut.

Menurutnya, jika tertuduh mengingkari perintah itu, mangsa boleh membuat laporan polis.

Fathiyah bagaimanapun meragui jaminan tersebut malah berpendapat mangsa perlu dipisahkan daripada bapanya dan diletakkan di bawah penjagaan selamat atau diserahkan bawah perlindungan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Menurutnya, beliau akan mempertimbangkan jaminan ke atas lelaki itu selepas berpuas hati dengan status keselamatan mangsa yang berada di bawah jagaan selamat.

Bagi tujuan itu, mahkamah menetapkan 18 Disember depan sebagai tarikh sebutan bagi mendengar status penjagaan mangsa sebelum membenarkan atau menolak jaminan ke atas tertuduh.

Sementara itu, dalam mahkamah berasingan, tertuduh didenda RM2,000 selepas mengaku bersalah atas kesalahan lampau menjaga premis mesin perjudian tanpa lesen di belakang pasar besar di sini kira-kira 11 tahun lalu.

Tertuduh yang ditahan polis ketika itu pernah didakwa mengikut Seksyen 41(1) Enakmen Hiburan 1993 bagaimanapun kesnya dihentikan pada 11 Jun 2011 kerana kegagalannya hadir ke mahkamah.

Bagaimanapun kes tersebut disebutkan semula semalam selepas tertuduh berjaya ditahan polis atas kesalahan merogol anaknya. -SH

Rakyat Miskin Diancam Produk Berkualiti Rendah, Sos Cili 1Malaysia Merbahaya!

Standard users: Hentikan jualan sos cili 1Malaysia

Ujian makmal ke atas sos cili yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) mendapati tahap raksa dan plumbum melebihi paras yang dibenarkan dalam Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

Dalam laporan draf penyelidikan perbandingan produk yang diperolehi oleh Malaysiakini, Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia (Standards Users) mendapati 3.64ppm plumbum dan 0.08ppm raksa atau merkuri dalam sos cili 1Malaysia.

Sedangkan, tahap yang dibenarkan untuk sos cili adalah 2ppm bagi plumbun manakala 0.05ppm untuk raksa.


Laporan itu membandingkan sos cili jenama 1Malaysia dengan tiga jenama lain, iaitu Tesco Value, Life dan Lingham. Semua jenama berkenaan didapati mematuhi had yang ditetapkan, malah kadar mereka juga jauh lebih rendah daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.

Ujian bagi produk berkenaan dijalankan oleh Unipeq Sdn Bhd, sebuah syarikat yang ditauliahkan di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) oleh Jabatan Standard Malaysia.

Ketika dihubungi, ketua pegawai eksekutif, Standard Users, DN Ratna berkata, organisasinya telah menjalankan penyelidikan seumpama itu selama lebih tiga tahun dan memutuskan untuk memasukkan produk 1Malaysia dalam kajian kerana pengguna sedang digalakkan membeli produk itu.

Katanya, sampel sos cili berkenaan diperolehi dari kedai-kedai runcit dan pasar raya besar di sekitar Lembah Klang antara bulan Ogos dan September lalu.

Mengulas keputusan kajian itu, Ratna menggesa Kementerian Kesihatan untuk segera menghentikan jualan sos cili 1Malaysia.

"Kesan logam berat itu boleh menyebabkan keracunan. Jika seseorang menggunakan jenama itu bagi jangkamasa yang lama, logam itu akan terkumpul di rambut, tisu dan bahagian-bahagian badan yang lain ... Jika mereka orang yang terdedah itu tidak sihat, maka kesannya lebih cepat dan nyata.

"Ini berkaitan logam berat, mereka (Kementerian Kesihatan) sepatutnya tidak membenarkan jualan produk itu sehingga mereka sahkannya dengan ujian sendiri dan mengambil tindakan lanjut," katanya.

Menurut laporan itu, raksa yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf pusat tunjang serta sistem endokrin, yang berpotensi membawa kepada kerosakan buah pinggang. -mk

Ulasan GB

Rata-rata yang membeli produk 1Malaysia ini adalah rakyat marhen, rakyat Malaysia yang miskin yang terpedaya dengan daayah Kerajaan kononnya produk itu bermutu dan rendah harganya.

Dan sebelum ini GB telah menyatakan menteri-menteri sendiri hatta, drebar, tukang kebun dan amah mereka juga tak membeli produk 1Malaysia kerana mereka tahu produk itu TIDAK BERMUTU. Ini bukan FITNAH. Anak syarikat UKM, Unipeq Sdn Bhd yang ditauliahkan di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) oleh Jabatan Standard Malaysia membuktikan kedapatan produk 1Malaysia yang merbahaya.

Sepatutnya produk-produk yang berjenama 1Malaysia perlu menjalani ujian kualiti terlebih dahulu kemudian baru dipasarkan. Ini sudah terbalik. Ia dipasarkan kemudian diuji, itupun masih ada pihak penjual seperti Mydin yang mengampu menteri dan produk 1Malaysia tak tentu pasal kononnya ingin mendedahkan KEBENARAN!!!, sedangkan hakikatnya ialah KEPALSUAN!!!

Sebelum ini menteri yang bertanggungjawab degan hal-ehwal pengguna, Ismail Sabri namanya, dengan sindrom penafian, menafikan produk 1Malaysia berkualiti rendah. Kita hendak menteri itu buktikan para menteri Malaysia terlebih dahulu menggunakan produk-produk tersebut sebelum rakyat miskin terus diperdaya dengan produk 1Malaysia yang merbahaya berkenaan. Jika menteri enggan menggunakan produk 1Malaysia, tutup cerita, tutup kedai KR1M dan campakkan produk-produk merbahaya itu bersama-sama menteri-menteri 1Malaysia ke laut sebelum ada rakyat Malaysia yang menderita kerana menggunakan produk yang merbahaya tersebut.

Laporan sebelum ini
Klik untuk baca
SMS Di Telefon Adiknya 15 Tahun Dedahkan Gadis Itu Sudah Terlanjur 20 Kali

Petaling Jaya: Tindakan seorang kakak merampas telefon bimbit adik perempuannya membongkar rahsia perbuatan keji gadis terbabit yang terlanjur lebih 20 kali bersama teman lelakinya sejak beberapa bulan lalu.

Kejadian itu terbongkar jam 11.30 malam Sabtu lalu, selepas kakak berkenaan menemui SMS berbaur lucah dihantar teman lelaki adiknya berusia 19 tahun menyebabkan kakak berusia 20-an itu mendesak adiknya menceritakan perkara sebenar.

Menurut sumber, remaja perempuan berusia 15 tahun yang ketakutan selepas hubungan cinta terlarang itu terbongkar hanya berdiam diri dan menangis teresak-esak.

“Ibu bapa mereka yang mengetahui anak gadisnya itu yang menunggu keputusan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) terlanjur hanya terdiam.

“Bagaimanapun, abang iparnya mendesak gadis terbabit menghubungi teman lelakinya sebelum mereka menangkap lelaki itu dan membawanya ke Balai Polis Kota Damansara,” katanya.

Menceritakan semula kejadian itu, sumber berkata, perbuatan keji adiknya terbongkar apabila kakaknya yang menegur sikap gadis itu yang sering tidur lewat kerana bermain komputer terlihat SMS lucah dalam telefon bimbitnya.

Sumber berkata, kakaknya mendesak adiknya menceritakan perkara sebenar sebelum dimaklumkan mereka berkenalan melalui laman sembang sosial.

“Perkenalan itu bertukar percintaan sebelum kedua-dua mereka berjumpa secara sembunyi bagi bermadu kasih.

“Sebaik mendengar pengakuan itu, abang iparnya meminta gadis terbabit menghubungi teman lelakinya untuk berjumpa di padang sekolah berhampiran rumah mereka,” katanya.

Menurutnya, sebaik mereka bertemu teman lelaki adiknya, abang iparnya meminta penjelasan sebelum lelaki terbabit mengaku terlanjur lebih 20 kali bersama gadis itu.

Katanya, geram dengan pengakuan itu, lelaki terbabit dibawa ke balai polis untuk tindakan lanjut. -HM

[Video] KOAM Wajar Dikecam, Hantar Pulang Atlet Sebelum Ambil Pingat Emas

Palembang - Kuartet 4x400m yang melakukan kejutan meraih emas kelmarin dilayan seperti orang pelarian apabila segera dihantar pulang semalam tanpa sempat menerima pingat yang dimenangi mereka.

KECERIAAN kuartet 4x400m negara (dari kiri) Mohd. Yunus, Kannathasan, Schezuan dan Yuvaraaj yang memenangi pingat emas kelmarin direntap selepas dihantar pulang sebelum dapat mencium pingat emas yang mereka menangi.

Gandingan S. Kannathasan, P. Yuvaraaj, Schezuan Ahmad Rosely dan Mohd. Yunus Lasaleh sepatutnya perlu menghadiri majlis penyampaian hadiah semalam selepas ditangguhkan kelmarin.

Malangnya, perancangan kelam-kabut yang dibuat Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) menyaksikan detik manis yang sepatutnya di- nikmati mereka selepas penyertaan mereka dianiaya, tidak kesampaian.

Penerbangan mereka telah ditentukan lebih awal gara-gara KOAM menjangkakan gandingan ini tiada harapan pingat untuk dimenangi
.

Antara yang lantang membidas tindak tanduk dan kelemahan KOAM itu ialah atlet olahraga negara, Noraseela Khalid yang menegaskan, rombakan segera perlu dibuat supaya lebih ramai lagi atlet tidak menjadi mangsa.

"Mereka datang lewat tetapi pulang awal kerana KOAM tidak percaya mereka boleh menang pingat. Inikah persatuan yang memperjuangkan nasib atlet?

"Sepatutnya mereka diberi peluang menerima hadiah dulu, barulah pulang. Ini tidak, dah jadi macam orang pelarian pulak. Di Malaysia ramai lagi telah menjadi mangsa seperti kuartet 4x400m ini.

"Jadi, bantulah kami melakukan perubahan dalam KOAM sekiranya kita tidak mahu melihat atlet terus menjadi mangsa. Harap presiden KOAM juga dapat membantu,"
katanya.

Kuartet 4x400m lelaki negara pulang pada pukul 2.50 petang semalam selepas 17 jam memenangi pingat emas dengan menewaskan Thailand di tempat kedua dan Indonesia ketiga. -kosmo


Jodoh Tok Imam 64 Tahun Dengan Gadis 26 Tahun

Tanah Merah: “Jika boleh, saya mahukan anak ramai yang boleh mewarisi segala harta saya. Pada perkahwinan lalu, saya tidak memperoleh zuriat sebab itu saya membuat keputusan berkahwin lagi,” kata warga emas, Mat Ibrahim, 64, yang bertemu jodoh dengan gadis berusia 26 tahun.

Perkahwinan Mat boleh diibaratkan seperti perkahwinan selebriti apabila dia bernikah dengan wanita pilihan hatinya, Noor Mahayu Samsudin pada tarikh istimewa iaitu 11 November lalu atau bersamaan 11.11.11.

Mat yang juga Imam Masjid Mukim Bechah Laut, di sini, dinikahkan jam 11 malam pada tarikh berkenaan di Batu 11, di sini, dan memberi hantaran berjumlah RM5,011 kepada isterinya.

Majlis resepsi perkahwinan pasangan mempelai itu diadakan semalam dengan diiringi 11 das tembakan senapang patah oleh penduduk kampung, diarak dengan 60 kereta dan 40 motosikal, malah meriah dengan kehadiran lebih 1,000 tetamu.

Mat berkata, dia menjadi duda apabila isterinya meninggal dunia empat hari selepas Aidilfitri, Ogos lalu. -hm


SEPADAN... Mat dan Noor Mahayu mengenakan persalinan merah jambu
pada majlis resepsi mereka di Tanah Merah, semalam.[Video] Perkembangan Pesat Islam Di Korea

Selepas tragedi 9/11, masyarakat Korea Selatan berduyun-duyun ingin tahu mengenai Islam. Tak menghairankan jika Masjid Sentral Seoul penuh sesak dikunjungi masyarakat Korea.

Ketua Persekutuan Muslim Korea, Abdul Rahman, mengatakan pengunjung Masjid Sentral Seoul terus meningkat setiap tahun. Oktober lalu, misalnya, seramai 1,200 warga Korea mengunjungi masjid ini. "Tragedi 9/11 merupakan momentumnya," katanya seperti dikutip presstv.com, Selasa (15/11).

Bukan hanya itu, lanjut Rahman, masyarakat Korea yang memeluk Islam juga meningkat. Pekerja migran turut berperanan dalam menyebarkan syiar Islam di Semenanjung Korea. "Ketika ini jumlahnya sekitar 200,000 orang," ungkap Rahman.

Selama dekad terakhir, tambahnya, sebuah komuniti Muslim telah muncul di daerah Itaewon, kawasan yang tak jauh dari Masjid Sentral Seoul. Ketika ini komuniti Muslim Itaewon memiliki sebuah sekolah yang menampung 75 pelajar.

Perkembangan Islam di Korea

Sebelum tragedi 9/11, Islam telah berkembang di Korea, tepatnya saat berlangsungnya Perang Korea pada September 1955. Pasukan Turki yang turut ambil bahagian dalam perang saudara itu memainkan peranan penting.

Rahman mengungkap, ketika itu pasukan Turki yang berada di Korea mulai menyebarkan syiar Islam. Mereka memulainya dengan membangun sebuah tenda untuk digunakan sebagai masjid sementara di kemah pengungsi. "Tak lama, mulailah warga Korea memeluk Islam. Omar Kim, warga Korea yang memeluk Islam, lalu menyebarkan Islam kepada sahabat dan keluarganya," ungkap Rahman.

Pada Oktober 1955, Muslim Korea mendirikan Masyarakat Muslim Korea. Beberapa Muslim Korea muda dikirim untuk pengajian Islam lebih lanjut di Malaysia. Pada Mac 1967, komuniti Muslim Korea mendirikan Persekutuan Muslim Korea (KMF) yang secara rasmi diakui oleh pemerintah.

Organisasi ini bertugas menerbitkan Al-Quran terjemahan dalam bahasa Korea dan mengajar budaya Islam dan bahasa Arab. Tak hanya itu, organisasi ini pula yang memberikan biasiswa kepada mahasiswa Muslim untuk mendalami ajaran Islam ke universiti Islam di negara-negara Muslim. Selesai belajar, mereka menyebarkan dakwah Islam melalui layanan sosial.

Pada Mei 1976, Seoul Central Mosque dan Pusat Kebudayaan Islam dibuka. Setelah itu banyak masjid yang kemudian dibangunkan. Saat ini ada lima masjid yang tetap. Selanjutnya, pada tahun 1978, sekitar 130 Muslim Korea berkesempatan untuk melaksanakan haji. -republika