24 Nov 2013

Walaupun Liberal, Wanita Ini Tetap Menentang Tindakan Zalim Kudeta

Kaherah - Kecewa dan bingung dapat dilihat pada wajah seorang pemberita yang mewawancarai Dr. Magda Adly, ketua Pusat Rehabilitasi Korban Kekerasan dan Penyiksaan “Nadim”.

Menanggapi meninggalnya seorang anak kecil kerana serangan penguasa dalam sebuah demonstrasi, pemberita tersebut menyampaikan pesanan bahawa demonstrasi-demonstrasi menentang kudeta harus segera dilarang karena menyebabkan jatuhnya banyak korban termasuk anak kecil.

Namun Magda yang menjadi tamu dalam acara di stesyen television ONTV tersebut telag menolak usaha larangan tersebut. Menurutnya, demonstrasi bukanlah sebab terjadinya aksi kekerasan. Demonstrasi adalah sebuah reaksi yang wajar terhadap aksi-aksi pembantaian yang dilakukan penguasa kudeta saat ini, terutama di Rabiah.

Magda mengatakan, “Tuduhan bahwa pihak Ikhwan yang membunuh anak kecil itu, bukanlah sebabnya. Sebabnya adalah aksi kekerasan yang dilakukan pihak keselamatan yang membubarkan demonstran dengan paksa dan kekerasan di Rabiah dan tempat lainnya.

Ketika keamanan bersikap keras, dan terjadi banyak korban ini dapat menyebakan kekerasan serupa. Ramai sahabatku, bahkan keluargaku yang menjadi korban. Ramai di antara mereka bukanlah merupakan anggota Ikhwanul Muslimin atau parti Islam lainnya, tapi mereka ikut dalam demonstrasi-demonstrasi menentang kekejaman penguasa.”

Menurut Magda, kebanyakan demonstrasi dilakukan oleh bukan orang Ikhwan. Demonstrasi-demonstrasi itu sementara ini masih bersifat aman. Pihak yang menuduhnya tidak aman tidak mempunyai bukti apa-apa.

Terakhir Magda mengatakan, “Kalau demonstrasi Ikhwan saat ini dilarang, maka seluruh demonstrasi dari pihak manapun harus dilarang. Lalu, di manakah demokrasi?” -sumber asal:dakwatuna

Mat Sabu Menang. Utusan Tiba-tiba Meroyan Seperti Orang Tidak Siuman...


Utusan Malaysia: Kemenangan Mat Sabu kemenangan PKR dan DAP

Kejayaan Mohamad Sabu (gambar) mempertahankan jawatan Timbalan Presiden PAS digambarkan akhbar milik Umno, Utusan Malaysia sebagai kemenangan kepada PKR dan DAP, dalam usaha akhbar berbahasa Melayu itu untuk melemahkan sokongan orang-orang Melayu terhadap parti Islam itu.

Kolumnis Awang Selamat dalam tulisannya di edisi Ahad akhbar itu Mingguan Malaysia, secara sinisnya mengucapkan tahniah kepada Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu.

“Pihak yang paling bersorak dengan kejayaan Mat Sabu sudah tentu DAP dan PKR.

“Ketika keputusan belum diumumkan, seorang pemimpin kanan DAP dengan teruja menerusi laman sosial, mengucapkan syabas kepada beliau,” tulis Awang Selamat yang merupakan nama samaran kepada pasukan pengarang Utusan Malaysia hari ini dalam artikel bertajuk, “Tanda aras PAS” tanpa menamakan pemimpin DAP itu.

Menurut Awang Selamat lagi, ramai pemimpin PAS yang pro DAP seperti Mohamad berjaya menang atau mempertahankan jawatan mereka dalam Muktamar ke-59 itu.

“Selagi Mat Sabu membayangi kepimpinan PAS, selagi itu harapan DAP mekar,” tulisnya lagi.

“Semoga ahli-ahli PAS juga tanpa ragu boleh berbangga dengan keputusan itu.”

Menurut Awang Selamat, walaupun sebahagian perwakilan terkilan kerana imej Mohamad yang dilihat tidak sesuai sebagai pemimpin nombor dua dan pernah terbabit dalam isu moral, harapan mereka untuk melakukan pembetulan tidak menjadi kenyataan.

“Suatu hari kelak beliau bakal menerajui parti itu sebagai presiden pula. Sekali lagi, usah ragu kerana itulah tanda aras dalam PAS,” tulis Awang Selamat membuat spekulasi Mohamad mungkin akan menggantikan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang satu hari nanti.

“Dengan Presiden PAS, Hadi Awang yang dilihat suka mengambil jalan selamat menjaga kedudukannya dan Mat Sabu yang dibajai oleh DAP dan PKR, Awang tidak nampak kepimpinan PAS dapat dibersihkan daripada pengaruh sekutu pakatan.”

Menjelang Muktamar PAS ke-59, Umno, badan bukan kerajaan (NGO) pro kerajaan dan akhbar-akhbar arus perdana berbahasa Melayu seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian terus “berkempen” bagi memastikan golongan ulama memenangi jawatan yang mereka tandingi pada pemilihan kali ini.

Akan tetapi ini mengecewakan mereka apabila Mohamad dan 18 orang lagi golongan profesional berjaya mengekalkan jawatan Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat yang mereka sandang.


Dalam keputusan pemilihan PAS yang diumumkan oleh Asmuni Awi semalam, Mohamad mendapat 588 undi manakala Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah hanya mendapat 490 undi.

Ini menjadikan Mohamad menang dengan majoriti 98 undi. -TMI

ULASAN GB

Kesiannnn. UMNO bersama si Luncainya, Utusan mengharapkan Mohd Sabu tewas di dalam pemilihan PAS. Kerana apa? Kerana ia merupakan jalan mati kepada "Kerjaaan Perpaduan" yang mereka harapkan.

UMNO & BN amat sedar tentang masa depannya yang gelap - gelap jika PAS terus bersama Pakatan Rakyat. UMNO kini menjadi seperti kera sumbang (sumbing?) di dalam BN. MCA & Gerakan sudah tidak mewakili kaum Cina sementara MIC & PPP sudah tidak lagi menjadi parti pilihan kaum India. Kebanyakan mereka memilih DAP, PKR malah sudah ramai tidak segan silu untuk menyokong PAS.

Hampir keseluruhan kawasan bandar dikuasai oleh Pakatan Rakyat. UMNO semakin terpinggir ke ceruk kampung yang didominasikan masyarakat Melayu yang masih boleh mereka perboodohkan.

Mereka cuba hidupkan isu Kerajaan Perpaduan dengan pelbagai justifikasi - konon betapa pentingnya umat Islam dan orang Melayu bersatu - dan dlihat kumpulan pro-Ulama sebagai kumpulan yang masih boleh diajak "berunding" untuk tujuan itu. Justeru itu mereka telah keluar habis-habisan menyokong kumpulan yang dinamakan pro-Ulama. Mujurlah sudah ramai ahli-ahli PAS sudah lama tidak membaca Utusan, yang menyebabkan mesej itu tdiiak kesampaian dan cita-cita mereka untuk mengharu-birukan PAS dengan label-label Erdogan, *Anwarinas", pro-Ulama hancur berkecai.

Utusan sebenarnya sudah bankrap, bankrap segala segi. Ia adalah hasil dari perbuatan mereka sendiri yang giat menabur fitnah selama ini. Benarlah firman Allah swt:

Sambil bersikap sombong di bumi dan berusaha merancangkan rencana jahat, dan tidak ditimpakan dengan rancangan yang jahat itu melainkan orang yang merancangkannya sendiri. Maka tiada yang mereka tunggu melainkan seperti berlakunya kebinasaan ke atas orang yang telah lalu. Kerana engkau tidak akan mendapati perubahan bagi Sunnatullah, dan engkau tidak akan mendapati Sunnatullah itu menyimpang. [Fatir: 43]

Sunnatullah - itulah hukum kebenaran dan keadilan yang berjalan sepanjang zaman.

Apa Kata Mat Sabu Selepas Menang...


Shah Alam: Tiada sambutan bagi meraikan kemenangan ini, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Beliau menyifatkan pertandingan itu sebagai pertandingan persahabatan.

"Apabila diisytiharkan menang, tak ada apa-apa sambutan. Ia hanya pertandingan persahabatan.

"Kita bukan macam parti lawan perlu habis wang juta-juta untuk menang. Kita pertandingan biasa, semua dalam satu parti," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sejurus diumumkan memenangi jawatan tersebut.

Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu mengetepikan pencabarnya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dengan majoriti tipis 98 undi.

Mat Sabu memperoleh 588 undi manakala Mohd Amar dengan 490 undi.

Ketika ditanya mengenai jumlah undi yang diperolehi, Mat Sabu berkata; satu undi pun tak apa, kira menang juga..-mStar

: ULASAN GB

Walaupun diserang dri pelbagai arah dan dituduh dengan pelbagai tuduhan, hukum kebenaran dan keadilan tetap berjalan.

Tidak mudah untuk menafikan sumbangan besarnya terhadap parti, sehingga ke hari muktamar, beliau masih berjuang di mahkamah. Hampir-hampir beliau tidak dapat mengundi di muktamar bersama peguamnya Hanipa Maidin. Namun Allah Ynag Maha Belas Kasih Sayangnya kepada para hambaNya, mengizinkan kedua-duanya untuk dapat mengundi di muktamar.

Dan menang!

Semuga Allah membantu saf kepimpinan PAS 2013-2015 untuk membawa parti ke era kecemerlangan, ke arah menawan Putrajaya. Letakkan itu sasaran kita selepas ini.

Naib Presiden PAS: Keputusannya Ialah.....


Naib presiden PAS: Pengiraan semula, keputusan esok

dikemaskini Seperti yang dijangkakan, persaingan bagi tiga jawatan naib presiden PAS adalah sangat sengit danmembawa kepada pengiraan semula undi.

Persaingan kali ini menyaksikan penyandangnya, Salahuddin Ayub, Datuk Mahfuz Omar dan Datuk Husam Musa mempertahankan jawatan masing-masing.

Ketiga-tiga penyandang itu dicabar oleh Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Datuk Abu Bakar Chik.

Pengerusi jawatankuasa pemilihan, Asmuni Awi, mengumumkan proses pengiraan semula itu, selepas mengumumkan keputusan bagi jawatan timbalan presiden yang dimenangi oleh Mohamad Sabu.

Manakala Timbalan Pengerusi Tetap, Hussein Ibrahim pula berkata keputusan pemilihan jawatan naib presiden diumumkan esok.

Dalam sidang media kemudiannya, Asmuni berkata pengiraan semula undi dijalankan kerana terdapat perbezaan undi "sangat rapat" antara kelima-lima calon yang bertanding.

"Kami bertanyakan kepada wakil-wakil calon dan mereka setuju untuk pengiraan semula jumlah undi bagi naib presiden," katanya.

Asmuni yang juga seorang peguam berkata beliau memberi jaminan keputusan jawatan nombor tiga dalam itu akan diumumkan jam 9.30 pagi esok.

"Kita akan habiskan pengiraan malam ini. Tidak ada kiraan semula selepas ini," katanya.

Sebanyak 1,057 perwakilan yang mengundi dan sebanyak lima undi rosak dicatatkan, tambahnya.

Sidang media itu turut dihadiri Timbalan Presiden Mohamad Sabu, Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali dan Pengarah Muktamar Datuk Takiyuddin Hassan. -mk


Tak rasmi: Tuan Ibrahim, Salahuddin dan Husam menang Naib Presiden PAS


Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Salahuddin Ayub dan Datuk Husam Musa sudah memenangi jawatan Naib-naib Presiden PAS setelah selesai kiraan semula, kata sumber parti.

Bagaimanapun, keputusan rasmi mengenainya hanya akan diumumkan esok di Muktamar PAS.

Menurut sumber, wakil bagi pihak-pihak yang bertanding sudah menandatangani borang pengesahan keputusan itu setelah kiraan kali terakhir dibuat.
-TMIKalaulah Tuan Ibrahim menang...


Teka-teki siapa yang bakal menggalas jawatan ketiga tertinggi dalam Pas bakal terjawab esok. Ekoran masalah teknikal, keputusannya tidak dapat diumumkan hari ini dan kiraan semula terpaksa dijalankan.

Ada yang menebak, Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bakal menang esok bersama dua penyandangnya, Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub.

Manakala dua calon lain ialah Datuk Husam Musa (penyandang) dan Datuk Abu Bakar Chik mungkin gagal menempa tempat di kerusi tersebut.

Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berpendapat, andai kemenangan berpihak kepada Tuan Ibrahim, keseimbangan bakal berlaku.

“Kalau keputusan Naib Presiden itu berlaku perubahan...apabila Tuan Ibrahim menang, ada wakil daripada golongan ulama. Seimbanglah di situ.

“Golongan profesional dominan berada dalam Pas dan boleh dikatakan, penyandang yang menang tapi kali ini mungkin ada perubahan sedikit,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Mengulas lanjut mengenai keseimbangan itu, beliau menyentuh soal kemenangan Mohamad Sabu atau Mat Sabu yang mengekalkan kedudukannya dalam jawatan Timbalan Presiden Pas.

“Kemenangan Mat Sabu menunjukkan yang golongan profesional masih dominan dan mereka memilih beliau berbanding golongan ulama, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah,” katanya.

Hari ini, Mat Sabu diumumkan kekal sebagai Timbalan Presiden Pas menewaskan pencabarnya, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Nik Amar dengan majoriti 98 undi.

Mat Sabu meraih 588 undi manakala Nik Amar mendapat 490 undi.
-SH


ULASAN GB

SMS yang di forwardkan dari seorang rakan kepada GB ... yang menang ialah Salehuddin Ayub, Tuan Ibrahim Tuan Man dan Datuk Husam Musa. Penyandang, Mahfuz Omar tewas tipis sebanyak 16 undi.

Satu gandingan yang mantap sekalipun GB pada sessi kali ini tidak berkempen untuk sesiapa pun untuk jawatan Naib Presiden kerana GB merasakan semua mereka yang bertanding Naib Presiden layak untuk memegang jawatan tersebut termasuklah Ust Abu Bakar Chik yang GB kenal sewaktu bertamrin di Terengganu zaman GB muda-muda dulu.

Apatah lagi GB rasa, calon-calon yang bertanding untuk kerusi Naib Presiden bukan terdiri dari mereka yang gila kuasa atau jawatan yang perlu berkempen dan melobi.

Kepada pemenang, GB ucapkan tahniah dan takziah terutama kepada Salehuddin Ayub. Beliau merupakan sahabat terbaik GB yang sering menyebut nama GB di dalam mana-mana program jika beliau ternampak GB ada turut serta. Selain beliau, dari kalangan AJK PAS Pusat yang menang, yang sering juga menyebut nama GB ialah Ust Idris Ahmad, Datuk Mohd Nizar Jamaluddin dan Khalid Samad.

Walaupun muktamar kali ini, seperti muktamar-muktamar yang lepas-lepas, peranan blogger-blogger PAS lansung tidak diberikan perhatian (tak seperti UNIC, IKIM dll), namun kemenangan mereka yang mesra-blogger sudah cukup untuk mengubat hati GB .....

Ayuh, sekarang masa untuk kita bekerja dengan lebih gigih untuk mencapai kemenangan di dalam PRU14 nanti...

TAKBIR!!!