16 Jun 2010

Najib Bertanggungjawab Mufliskan Felda

Kerajaan pusat secara terbuka hari ini mengakui simpanan tunai Felda telah merosot sehingga RM1.35 bilion tahun lalu berbanding paras RM4.08 bilion dimiliki pada 2004.

Bagaimanapun Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan mendakwa penurunan simpanan tunai bukan kerana salah urus Felda.

“Kami tidak pernah salah gunakan dana (Felda),” kata Ahmad di Dewan Rakyat hari ini sambil menjelaskan kewangan agensi itu diuruskan dengan baik.

Ketika bercakap pada sidang media selepas itu, Ahmad berkata, dana agensi itu digunakan untuk pelbagai projek.

“Sebanyak RM2 bilion digunakan untuk penanaman semula, deposit pulangan dan kos sokongan sara hidup bagi peneroka.

“Sejumlah RM603 juta digunakan untuk pinjaman perumahan bebas faedah manakala RM253 juta diperuntukkan sebagai dana khas untuk pembasmian kemiskinan di Sabah.

“Sebanyak RM662 juta dibelanjakan untuk membeli Menara Felda 50 tingkat,” katanya.

Ahmad menambah, meskipun simpanan tunai merosot tetapi aset Felda mengalami peningkatan.

“Simpanan tunai menurun RM2.37 bilion manakala aset meningkat RM6.2 bilion,” kata Ahmad.

Terdahulu Ahmad menjawab soalan Ahli Parlimen Ledang Hamim Samuri yang mengemukakan soalan mengenai fitnah di internet bahawa adanya unsur salah guna kuasa di agensi pembangunan tanah itu.

Hamim merujuk kepada surat terbuka bekas menteri tanah dan koperasi Datuk Tan Kee Kwong yang mendakwa pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memufliskan Felda.

Tan yang merupakan ahli PKR yang aktif mendakwa tunai simpanan Felda sekitar RM4.5 bilion pada 2004 tetapi telah menurun sehingga RM200 juta. -TMIMungkin Benar Dia Berpuaka, Malah Amat Berpuaka

Perbicaraan Kes ‘Bini Puaka’ Bersambung Julai Depan.

ahkamah Sesyen hari ini menetapkan Julai depan bagi sambungan perbicaraan lima pelajar Universiti Malaya (UM) berhubung kes menconteng "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" yang ditujukan kepada isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Hakim Rozana Ali Yusof membuat keputusan tersebut setelah selesai mendengar keterangan saksi oleh pihak pendakwaan.

Beliau menetapkan tarikh berasingan bermula 1,2,9 dan 28 hingga 30 Julai ini.

Perbicaraan yang masuk hari kedua ini bagi mendengar keterangan saksi kelapan dan kesembilan iaitu DSP Shaikh Zainal Abidin Omar dan Detektif L Thuraisingam.

Pihak pendakwaan sebelum ini telah mengemukakan 17 orang saksi kepada mahkamah berhubung kes tersebut.

Tertuduh terdiri daripada Mohamad Izzuddin Hilmi, Muhammad Syahruldeen Ahmad Rosli, Mohamad Aizat Rosle dan Mohammad Saufi Jelani, masing-masing berusia 22 tahun serta Mohd. Shazni Munir Mohd. Ithnin, 23.

Malah kelima-lima tertuduh turut hadir sambil ditemani ahli keluarga dan rakan masing-masing.

Mereka didakwa melakukan kesalahan tersebut pada jam 4 pagi 24 Jun lalu di dewan kuliah utama API, beberapa jam sebelum Rosmah hadir untuk melancarkan kempen mengutip derma bagi kanak-kanak Palestin.

Siasatan dilakukan di bawah Seksyen-sekyen 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan.

Bagi Seksyen 427, mereka dituduh menyimbah petrol di atas permaidani yang bakal dilalui Rosmah dan menconteng di sebuah dewan akademi pengajian itu.

Manakala bagi Seksyen 436, ketiga-tiga dituduh melakukan perbuatan khianat dengan menggunakan api di tempat dan waktu yang sama.

Bagi Seksyen 447 pula, mereka dituduh melakukan pencerobohan jenayah pada tarikh dan masa yang sama.

Kelima-lima tertuduh diwakili oleh empat orang peguam yang diketuai oleh Mohamad Arfizi Mohd Ramli, manakala timbalan pendakwa rayanya Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar.

Mereka juga menghadapi pertuduhan di bawah Seksyen 447 Kanun Keseksaan bagi kesalahan melakukan pencerobohan jenayah di dewan tersebut pada waktu dan tarikh yang sama.


Ulasan GB

Dia pernah dikaitkan dengan pembunuhan misteri Altantuya. Dia juga oernah dikaitkan dengan "mandarem" yang ditemui di Pejabat Pak Lah beberapa minggu sebelum Najib mengambil alih jawatan PM.

Konsesnsus Bebas Wakili Perut Masing-masing

Hormati keputusan YB Malim Nawar keluar DAP

Konsensus Bebas menghormati keputusan YB Keshminder Singh yang telah keluar dari DAP dan mengisytiharkan dirinya sebagai ADUN Bebas. Konsensus Bebas juga menyeru rakyat untuk menghormati keputusan ADUN Malim Nawar yang keluar DAP selepas kecewa dengan kepimpinan tertinggi DAP yang didakwa tidak membantu beliau dalam melaksanakan tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat.

Konsensus Bebas percaya bahawa ada lagi ADUN dan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang akan keluar Parti. Bukan setakat ADUN dan Ahli Parlimen, malahan di kalangan pimpinan akar umbi juga sudah mula muak dan kecewa dengan permainan politik berlebih-lebihan di kalangan pimpinan Pakatan Rakyat.

PKR sebagai Parti yang menerajui Pakatan Rakyat sudah gagal dan tidak mampu lagi untuk terus memimpin PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat. Pemimpin Pakatan Rakyat khususnya PKR lebih cenderung untuk mengejar publisiti dan populariti politik daripada berusaha untuk membangunkan Pakatan Rakyat menjadi sebuah organisasi politik yang tersusun.

Konsensus Bebas amat memahami dan bersimpati dengan apa yang dibangkitkan oleh YB Keshminder Singh. Beliau kecewa tidak mendapat bantuan atau bimbingan daripada pimpinan Parti dalam menjalankan tugas beliau sebagai ADUN. Konsensus Bebas

menyatakan bahawa kami juga berhadapan perkara sama sehingga menyebabkan kami bertindak untuk memilih menjadi Wakil Rakyat Bebas.

Konsensus Bebas dengan ikhlas mengingatkan Pakatan Rakyat supaya bermuhasabah dan menilai semula diri dan memperbaiki kelemahan. Penyokong Pakatan Rakyat juga mesti ikhlas bertanya kenapa ADUN dan Ahli Parlimen semakin bertambah bilangannya meninggal Pakatan Rakyat. Pasti ada yang tidak kena, pasti ada kelemahan yang perlu Pakatan Rakyat akui dan perbaiki.

Adalah lebih baik Pakatan Rakyat memperbaiki kelemahan tersebut daripada menuduh atau menjaja pembohongan dan fitnah bahawa ADUN atau Ahli Parlimen atau sesiapa sahaja yang meninggalkan Pakatan Rakyat adalah kerana telah dibeli atau disogok wang oleh BN.

Tuduhan sebegitu tidak lebih hanya untuk mengelak dari isu sebenar bahawa ADUN dan Ahli Parlimen serta penyokong Pakatan Rakyat sudah mula hilang kepercayaan kepada kepimpinan Pakatan Rakyat, khususnya Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang menjadi ketua Pakatan Rakyat.

Kenyataan Media 15 Jun 2010

Ulasan GB

Konsensus Bebas perlu hormati keputusan rakyat. Rakyat memilih kamu-kamu untuk mewakili Pakatan Rakyat bukan untuk menjadi wakil rakyat bebas, lebih buruk lagi wakil rakyat bebas yang menyokong BN.

Kamu-kamu yang mendakwa konsensus bebas perlu menghormati keputusan rakyat, yang meminta kamu-kamu meletakkan jawatan supaya pilihanraya kecil diadakan semula di kawasan kamu.


Hairan Apa Keshvinder Melompat? Tapi Hairan Mengapa Pemimpin PR Perak Bebal Sangat

Pengerusi Perak DAP Datuk Ngeh Koo Ham mendakwa Adun Malim Nawar Keshvinder Singh, yang keluar parti itu atas alasan ‘kewangan’ dan kepimpinan DAP, kemungkinan terpikat dengan ganjaran ditawarkan Barisan Nasional (BN).

Pada sidang media ringkas di lobi bangunan Parlimen petang ini Ngeh berkata beliau terkejut dengan pengumuman Keshvinder tetapi menegaskan wakil rakyat penggal pertama itu pernah ditawar agar keluar DAP dan menyokong BN.

“Saya terkejut dengan pengumuman beliau, ya, tetapi kami juga tahu bahawa Barisan juga cuba untuk memikat ramai wakil rakyat kami banyak kali,” katanya.

“Keshvinder Singh sendiri pernah membuat laporan di SPRM sebelum ini mengenai tawaran daripada BN,” katanya lagi.

Peguam berusia 39 tahun itu mendakwa tahun lalu bahawa wakil-wakil dari BN ada mendampinginya dengan tawaran RM20 juta untuk keluar parti.

Ngeh bagaimana enggan bercakap lanjut mengenai Keshvinder telah memutuskan untuk menjadi Adun Bebas.

Kata Ngeh, beliau akan mengkaji sebab wakil rakyat itu bertindak menjadi Adun Bebas dan akan mengeluarkan kenyataan rasmi 11 pagi esok.

“Ramai wartawan tanya saya perkara ini, tentang keputusan Keshvinder mahu jadi wakil rakyat Bebas.

“Oleh kerana saya baru sahaja mendapat maklumat, saya akan mengkaji kandungan kenyataannya dan siasat dengan lanjut sebelum membuat kenyataan,” katanya lagi.

Ngeh menambah Keshvinder tidak pernah menyebut sebarang masalah yang beliau dakwa wujud membabitkan parti sebagai salah satu alasannya meninggalkan parti.

The Malaysian Insider difahamkan wakil rakyat itu berhadapan dengan masalah kewangan, malah keretanya ditarik kerana tidak menjelaskan ansuran bulanan.

Pada sidang media tengah hari tadi di Subang Jaya, Keshvinder — wakil rakyat DAP kedua dari Perak keluar parti atas alasan “tidak cukup peruntukan” dan kecewa dengan kepimpinan DAP.

Keshvinder berkata beliau keluar DAP atas alasan mahu berkorban demi kepentingan rakyat.

Justeru Adun penggal pertama ini mahu bekerjasama dengan kerajaan negeri pimpinan Barisan Nasional.

“Saya Keshvinder Singh, Adun Malim Nawar mengumumkan bahawa saya keluar dari DAP dan melepaskan semua jawatan dalam DAP dan mengisytiharkan bahawa mulai hari ini, saya menjadi Adun Bebas,” katanya.

Kata Keshvinder, “bagi menjaga kepentingan rakyat di kawasannya dan bagi menjamin pembangunan yang berterusan, saya membuat keputusan, memilih untuk menyokong dan bekerjasama dengan kerajaan negeri Perak di bawah kepimpinan Menteri Besar Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir.”

“Keputusan ini pengorbanan saya kepada rakyat kawasan saya kerana saya sedar saya bakal menghadapi cemuhan dan tuduhan dari pelbagai pihak tetapi demi kepentingan, kesejahteraan dan masa depan rakyat saya memilih untuk rakyat Malaysia.”

Awal tahun lalu tiga Adun Pakatan Rakyat keluar parti, sekali gus membawa kepada kejatuhan kerajaan negeri Perak. Mereka termasuklah Adun Jelapang Datuk Hee Yit yang juga Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri. -TMI


New twist: Keshvinder was 'blackmailed'

KUALA LUMPUR: The latest defection to hit Pakatan Rakyat is shaping out to be a tale of intrigue, peppered with allegations of theft and blackmail.

And as usual, the alleged chief antagonist is Umno.

The plot centres around RM45,000 which purportedly went missing from the law firm of Keshvinder Singh, the Malim Nawar state assemblyperson who quit DAP this afternoon.

While Keshvinder denied Umno having a hand in this, Perak DAP vice-chairman A Sivanesan however claimed otherwise.

According to the Sungkai assemblyman, Keshvinder had related his ordeal when the two met some three weeks ago.

“He told me that one of his clerks in the law firm had embezzled RM45,000 of his client's money and he was in a fix.

“Unfortunately for him, the news reached Umno. From then on, they used this issue against him and coaxed him into defecting,” he said, adding that he had advised Keshvinder to file a police report.

Sivanesan said that Keshvinder had revealed this to several other DAP leaders, including Ipoh Barat MP M Kulasegaran.

He also challenged Keshvinder to deny that he had informed him and the rest about this issue.

'Umno-linked clerk'

Contacted later, Kulasegaran not only confirmed this, but added another twist to the plot, claiming that the clerk who had allegedly absconded with the money was linked to Umno.

“Keshvinder told me that the Umno-linked clerk had not only run off with the money but also took along the client's receipts.

“He was worried that the receipts could be manipulated to tarnish him,” he said, adding that he too had advised Keshvinder to lodge a report with the authorities.

“He (Keshvinder) went missing yesterday and we feared the worst,” he said.

Kulasegaran also urged Keshvinder “to do the honourable thing” and resign as state assemblyman since he had won the seat under a DAP ticket.

Perak fell into the hands of Barisan Nasional after the defection of several Pakatan MPs, leading to the allegation that they were paid a hefty sum to abandon ship. A charge which BN has denied.

On Feb 25, 2009, Keshvinder himself filed a report with the Malaysian Anti-Corruption Commission claiming that he was offered RM20 million to defect to BN.

In a related matter, Sivanesan lashed out at Keshvinder for accusing DAP of not supporting him in serving his constituency.

“ When he was offered to contest in the 2008 general election, we told him clearly that the BN government may not provide allocations to constituencies under opposition control.

“At the time he said that he understood the situation and was ready to contest. Opposition reps in Malacca, Johor and Negri Sembilan are also not getting proper allocations but we find ways to raise funds to serve our constituencies,” he said.

“The people know and understand our predicament. That is why they believe in our cause” he added. -FMT


Ulasan GB

Sebelum ini, Zulkifly Ibrahim, Ketua Penerangan PKR Perak telah mengadakan satu sidang media di sebuah hotel Ahad lalu yang mendakwa terdapat 3 Adun BN daripada Umno yang akan melompat untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Tiba-tiba Adun Malim Nawar, Keshvinder Singh a/l Kashmir Singh daripada DAP pula yang mengisytiharkan keluar daripada parti DAP.

Sewaktu Ketua Penerangan PKR Perak membuat pengumuman bahawa 3 ADUN BN bakal sertai PKR, GB agak pesimistik dengan berita itu dan lantaran itu GB mengulas begini:

Sukar untuk diramalkan kerana Bapa Rasuah a.k.a. Bapa Judi akan melakukan apa saja untuk memujuk ketiga-ketiga ADUN itu kekal bersama BN.


Ternyata ramalan GB benar.Bukan sahaja 3 ADUN BN tidak melompat, ADUN PR pula yang melompat. Kita sungguh hairan mengapa PR Perak tidak belajar dari peristiwa yang telah berlaku. Kita juga hairan bagaimana pemimpin PR begitu gopoh.

Maka itu GB tidak hairan mengapa PR Perak jatuh ke tangan BN.