14 Mac 2011

[Bergambar] Imej Satelit Sebelum-Sesudah Tsunami


Imej-imej satelit dramatis keadaan Jepun bahagian timur sebelum dan sesudah bencana mengungkapkan betapa besarnya kehancuran yang disebabkan tsunami hebat yang melanda kawasan itu setelah gempa berkekuatan 9.0, Jumaat (11/3/2011).

Gambar-gambar tersebut, yang disusun Google, NASA, Pusat Aerospace Jerman dan Organisasi Antariksa Nasional Taiwan, mengungkapkan seberapa jauh dinding air menerjang daratan serta jejak kehancuran yang ditinggalkannya.

Gambar-gambar itu menunjukkan lumpur hitam di ladang yang sebelumnya hijau.

Kebanyakan jembatan tampaknya bertahan, beberapa hilang dalam gambar pasca-tsunami dan infrastruktur pengangkutan lainnya tersapu atau terkubur di bawah lapisan puing.

Meskipun sejumlah gambar diambil dua hari setelah gempa dan tsunami, gambar-gambar itu menunjukkan bahawa kebakaran terus berkobar saat pasukan penyelamat berjuang untuk menjangkau daerah yang luas tersebut.

Gambar-gambar itu sekarang digunakan oleh lembaga-lembaga yang melakukan penyelamatan dan pencarian di daerah itu dalam upaya untuk memetakan kawasan yang rosak sehingga bantuan dapat disalurkan. -dailymail


Sebuah komuniti pesisir di Natori disapu hanyut tanpa sisa dari muka bumi.

Ladang-ladang hijau di Torinoumi berubah menjadi coklat hancur binasa setelah tsunami surut.

Higashi Matsushima, bahagian timur laut Jepun memperlihatkan keadaan seberapa jauh air masuk ke darat.

Inilah imej satelit milik NASA sebelum dan sesudah tsunami melanda pesisir pantai timur Jepun.


Kelantan Tunggu Kedatangan Chua Soi Lek

Nik Aziz tunggu MCA tanpa syarat

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat bersedia menerima kunjungan pemimpin MCA bagi membincangkan pengharaman jualan loteri di negeri itu tanpa sebarang syarat, kata setiausaha akhbarnya.

Ahmad Fadhli Shaari berkata, tarikh dan tempat pertemuan itu bagaimanapun akan ditentukan kemudian, dijangka lusa (Rabu), apabila beliau pulang daripada menghadiri program di Kedah.

"Kita mengalu-alukan kesediaan MCA untuk bertemu dengan Tok Guru (Nik Aziz). Beliau terbuka, tak ada masalah," katanya yang juga ketua penerangan Pemuda PAS negeri.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Ahmad Fadhli berkata, pihaknya dimaklumkan oleh MCA semalam berhubung perkara itu.

Semalam, setelah ditimbulkan dalam mesyuarat jawatankuasa pusat MCA, presidennya Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata pihaknya mahu bertemu Nik Aziz bagi mendapatkan penjelasan berhubung tindakan kerajaan Kelantan itu.

Katanya, kecuali Nik Aziz, MCA tidak beminat berjumpa dengan sesiapapun bagi mendapatkan penjelasan kenapa pengharaman dibuat itu dibuat selepas 20 tahun PAS berkuasa di Kelantan. -mk


Haram loteri: MCA mahu jumpa MB Kelantan

MCA akan mengadakan pertemuan dengan menteri besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi mendapatkan penjelasan berhubung tindakan Kelantan mengharamkan penjualan tiket loteri di negeri itu.

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata perkara itu ditimbulkan dalam mesyuarat jawatankuasa pusat parti itu petang ini.

"Pejabat saya telah hubungi pejabat menteri besar Kelantan untuk (tetapkan) tarikh sesuai bagi kita bertemu dan mendapatkan penjelasan daripadanya.

"Kami tidak beminat untuk berjumpa dengan sesiapapun selain Nik Aziz kerana beliau diiktiraf sebagai (mursyidul am) PAS.

"Kita tidak berminat untuk berdebat dengan sesiapapun... Kita cuma mahu faham, kenapa selepas 20 tahun barulah (langkah pengharaman) dikuatkuasakan," kata Chua lagi dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu petang ini.

Tambahnya, parti itu juga mahu menegaskan kepada Nik Abdul Aziz bahawa MCA tidak menggalakkan masyarakat untuk berjudi.

"Judi bukan satu budaya orang Cina... Tapi ini adalah soal kebebasan untuk memilih seperti yang terkandung dalam perlembagaan.

"Kita tidak akan terima nilai yang dikenakan ke atas kita oleh agama lain," katanya lagi.

Tambahnya, MCA juga akan menyokong tindakan undang-undang yang akan diambil oleh salah seorang anggota jawatankuasa pusat parti itu ke atas Majlis Perbandaran Kota Baru - Bandar Raya Islam.

Chua berkata, Datuk Ti Lian Ker akan mengambil tindakan itu memandangkan pihak berkuasa tersebut bertanggungjawab menguatkuasakan pengharaman berkenaan.

"Kita mahu mahkamah buat keputusan sama ada tindakan ini selari dengan perlembagaan," kata Chua lagi.- mk


Ulasan GB

Kita cuma mahu faham, kenapa selepas 20 tahun barulah (langkah pengharaman) dikuatkuasakan," kata Chua lagi dalam satu sidang media di ibu pejabat parti ..

Kita juga mahu tahu, kenapa selepas 20 tahun (PAS memerintah Kelantan dan telah melaksanakan pelbagai pembaharuan bersandarkan Islam) barulah sekrang MCA mahu jumpa TGNA?

Walau bagaimanapun, kita ucapkan kepada Chua Soi Lek dan pimpinan MCA supaya teruskan lawatannya ke Kelantan dan bertemu TG Nik Aziz.

Di sana anda akan temui jawapan terhadap segala persoalan yang anda kebingungan selama ini hasil dari persahabatan anda dengan UMNO yang telah banyak menyelewengkan ajaran Islam.

Kalau boleh bawa seramai mungkin ahli-ahli MCA untuk lihat sendiri bagaimana kehidupan masyarakat tionghua di Kelantan daripada anda menuduh yang bukan-bukan.


Kes Bekas Setiausaha Politik Menteri Disebut Semula 8 April

Butterworth:: Mahkamah Sesyen di sini, menetapkan 8 April ini untuk sebutan semula perbicaraan kes bekas Setiausaha Politik Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Hasbie Satar, yang didakwa terbabit dalam kegiatan pengubahan wang haram berjumlah RM2,134,656, tahun lalu.

Gambar: BEKAS Setiausaha Politik kepada Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Hasbie Satar, 38, (kanan) tiba ke Mahkamah Sesyen Butterworth, hari ini bagi menghadapi tuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM2,134,656. - Foto Rosli Ahmad

Hakim Tuan Ikmal Hishan Mohd Tajuddin membuat keputusan itu selepas peguam Hasbie, Badrul Munir Mohd Bukhari, memohon supaya pihak pendakwaan mengemukakan semula kertas pertuduhan lebih lengkap dan terperinci mengenai jenis kesalahan tertuduh.

Hasbie, 38, didakwa melakukan kesalahan itu di Pangsapuri Sri Molek, Jalan Laksamana, Teluk Air Tawar, dekat sini pada 11 Februari tahun lalu.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 4 (1) Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 yang memperuntukkan hukuman penjara lima tahun atau denda RM5 juta atau kedua-dua sekali, jika sabit kesalahan.

Hasbie dihadapkan ke mahkamah pada 10 Februari lalu dan mengaku tidak bersalah atas dakwaan berkenaan.

FLOM: Jawapan Nazri Hanya Untuk "Membodek" Najib & Rosmah

Wanita Pertama: Nazri putar belit fakta Perlembagaan

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz sebenarnya dangkal dan cuba menghina Perlembagaan negara berhubung Wanita Pertama Malaysia.

Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin berkata, ini kerana jelas diperuntukkan dalam Perkara 32 (2) Perlembagaan Persekutuan dalam Bab 1 berkaitan jelas menyatakan hak gelaran Wanita Pertama Malaysia adalah kepunyaan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah.

Beliau yang juga Ketua Wanita PKR menyatakan demikian sebagai respons kepada jawapan Mohamed Nazri Abdul Aziz di Dewan Rakyat hari ini berkenaan soalan ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berkaitan takrifan wanita pertama dan penyediaan peruntukan berkaitan boleh disifatkan sebagai sekadar play-safe statement, penuh niat putar belit dan berunsur manipulasi terhadap Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, jawapan Nazri yang mendakwa bahawa penggunaan gelaran Wanita Pertama hanyalah sebagai kod amalan menunjukkan bahawa beliau sebenarnya dangkal dan cuba menghina Perlembagaan negara.

Menurutnya, Perkara 32 (2) berbunyi, "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

“Jika benar penggunaan gelaran Wanita Pertama hanyalah sebuah kod amalan seperti yang didakwa, maka saya pasti bahawa isteri Perdana Menteri juga tertakluk dibawah Kod Protokol yang ditetapkan Jabatan Perdana Menteri, dengan mengambil kira beliau hanya sebagai seorang pegawai kakitangan buat Perdana Menteri,” katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Namun, jika demikian, soalnya bagaimanakah sejumlah peruntukan sebanyak RM4.5 juta boleh diluluskan buat seorang ‘'kakitangan' untuk menganjurkan Sidang Kemuncak Wanita Pertama.

Beliau juga mempersoalkan bagaimanakah seorang ‘'kakitangan' biasa boleh diberikan peruntukan untuk melancong ke seluruh dunia.

“Apakah seorang ‘kakitangan’ juga dibenarkan berkempen dan membuat pelbagai janji secara melampau dengan menggunakan wang kerajaan sewaktu pilihan raya, yang sehingga kini satu pun tidak tertunai?

“Adakah wujud pula Kod Protokol istimewa dan khas, yang hanya terpakai untuk Isteri Perdana Menteri?” soalnya.

Maka, beliau menggesa agar Mohamed Nazri agar berani untuk segera menjawab dengan jujur, berpaksikan fakta dan realiti yang tepat bagi membuktikan bahawa beliau benar-benar bebas daripada tekanan mana-mana pihak dalam menjalankan tugasnya. -HD


Gelaran Wanita Pertama rujuk isteri PM: Nazri

Panggilan Wanita Pertama dalam konteks Malaysia merujuk kepada isteri Perdana Menteri, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, berkata panggilan itu adalah satu gelaran tidak rasmi yang tidak berasaskan kepada sebarang peruntukan perundangan tetapi berasaskan kepada amalan dan kelaziman yang biasa.

"Ini adalah amalan lama dalam politik antarabangsa. Sebagai contoh di United Kingdom, Ratu Elizabeth bukan dianggap Wanita Pertama kerana beliau digelar sebagai Ratu.

Wanita Pertama ialah isteri kepada Ketua Eksekutif iaitu isteri Perdana Menteri.

"Begitulah juga seperti yang berlaku di negara Jepun. Justeru, tidak perlu timbul sebarang kekeliruan dari segi penggunaan gelaran berkenaan," katanya ketika menjawab soalan Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) yang bertanya mengenai takrifan Wanita Pertama Malaysia, sama ada merujuk kepada isteri Perdana Menteri atau Raja Permaisuri Agong.

Mengenai peruntukan kewangan untuk membiayai kegiatan Wanita Pertama pada 2011, Mohamed Nazri berkata tiada peruntukan kewangan khusus untuk membiayai kegiatan isteri Perdana Menteri.

Menjawab soalan tambahan Johari, Mohamed Nazri turut menegaskan bahawa tidak wujud unit khas untuk Wanita Pertama di Jabatan Perdana Menteri.

Katanya penggunaan panggilan Wanita Pertama juga tidak bercanggah dengan peruntukan 32 Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan Raja Permaisuri Agong sebagai yang utama. - BERNAMA


Ulasan GB

Ringkas saja, jawapan Nazri tidak lain hanya untuk "membodek" Najib dan isteri. Tak lebih dari itu.

BN Sudah Gila Mahu Teruskan Juga Bina Logi Nuklear

DAP, Gerakan gesa Putrajaya belajar pengalaman Jepun, gugur idea nuclear

DAP dan Gerakan hari ini menggesa kerajaan agar menggugurkan rancangan untuk membina loji tenaga nuklear dengan mengambil kira nasib yang dialami Jepun selepas dilanda gempa bumi terburuk dan tsunami Jumaat lalu.

Loji-loji tenaga nuklear di timur laut Jepun berhadapan dengan masalah kegagalan reaktor berfungsi dan letupan juga disaksikan kelmarin dan hari ini.

Lebih 180,000 dipindahkan dari kawasan lingkungan loji melibatkan 20 kilometer manakala sekitar 160 orang terdedah kepada radiasi.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Klang dari DAP Charles Santiago berkata, Malaysia harus menggunakan kebijaksanaan untuk mengelak daripada menggunakan loji tenaga nuklear, sebaliknya menggunakan sumber tenaga lain yang lebih bersih dan selamat.

“Oleh itu, saya menggesa Menteri Peter Chin agar membatalkan kesemua idea mahu menerokai tenaga nuklear,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Wakil rakyat itu merujuk kepada kenyataan Menteri Tenaga, Hijau dan Teknologi Datuk Seri Peter Chin semalam bahawa rancangan Malaysia untuk membina dua loji nuklear akan diteruskan meksipun Jepun berhadapan dengan masalah ekoran gempa bumi dan tsunami dan bahawa “kerajaan tidak akan melakukannya dengan sembunyi-sembunyi tanpa memakumkan orang ramai.”

Santiago berkata Jepun walaupun mempunyai 60 tahun pengalaman dalam tenaga nuklear tetapi ia juga ada rekod kemalangan.

“Jika negara yang ada kepakaran dan pengalaman seperti Jepun boleh menyaksikan kemalangan, maka Malaysia tidak harus pergi kepada nuklear kerana rikisi dan kesan kegagalan sangat besar,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Gerakan, parti komponen Barisan Nasional (BN) juga menggesa kerajaan mengkaji semula loji tenaga nuklear dengan meneliti kesan yang dialami Jepun sekarang.

Ketua biro alam sekitar, keselamatan dan kualiti kehidupan Gerakan Dr Cheah Soon Hai menggesa jawatankuasa Parlimen akan menilai semula elemen kelebihan dan kekurangan loji nuklear di negara ini.

“Kerajaan tidak harus mengetepikan kebimbangan dan kekhuatiran orang ramai mengenai aspek-aspek keselamatan. Kebajikan rakyat mesti diutamakan,” kata ADUN Derga ini.

“Kami berharapan kerajaan akan lebih berhati-hati memandangakan kita tidak meramalkan masa depan,” katanya lagi.

Malah kata beliau, kerajaan Jepun juga memberikan jaminan sebelum membina loji nuklear beberapa tahun lalu bahawa ia selamat dan terletak jauh dari kawasan padat penduduk.

Semalam, Chin berkata agensi nuklear di Jabatan Perdana Menteri, Malaysia Nuclear Power Corporation, akan memberikan penjelasan mengenai impak letupan dan kebocoran radiasi di loji janakuasa nuklear Fukushima Daiichi di Jepun.

Beliau berkata rakyat perlu menunggu penjelasan itu dan tidak membuat sebarang spekulasi mengenai kemungkinan radiasi akibat letupan itu akan merebak ke negara lain.

Mengenai rancangan Malaysia membina loji janakuasa nuklear bertujuan untuk menjana kuasa elektrik, Chin berkata Malaysia Nuclear Power Corporation sedang membuka tender kepada pakar dan konsultan antarabangsa untuk mengkaji tentang beberapa aspek seperti lokasi, kesesuaian dan keselamatan lokasi, jenis teknologi dan penerimaan rakyat mengenai cadangan tersebut.

“Semua ini akan diambil kira sebelum kita buat keputusan terakhir... ini program rancangan jangka panjang, kalaulah kita tetapkan bahawa kita akan bina loji elektrik yang menggunakan nuklear ini akan hanya boleh digunapakai pada tahun 2021, maka kita ada 10 tahun lagi. -TMI

2 Inspektor Pelatih Wanita PULAPOL Dijangkiti Adenovirus

Kuala Lumpur: Dua inspektor pelatih wanita dari Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Kuala Lumpur dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini semalam, selepas dikesan dijangkiti 'adenovirus'.

Dua pelatih wanita berkenaan adalah antara 32 pelatih termasuk seorang kakitangan PULAPOL KL yang kini menerima rawatan di wad biasa hospital terbabit sejak seminggu lalu akibat jangkitan virus itu.

Dua pelatih lelaki membabitkan seorang inspektor pelatih dan seorang konstabel pelatih pula masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) HKL.

Komandan PULAPOL, Senior Asisten Komisioner Zulkifli Mohamed, berkata seorang daripada pelatih lelaki berkenaan dimasukkan ke wad ICU petang kelmarin manakala seorang lagi sudah seminggu berada di wad sama.

“Mereka yang sedang menerima rawatan di wad biasa pula terdiri daripada 15 inspektor pelatih lelaki, 10 inspektor pelatih wanita dan selebihnya adalah konstabel pelatih lelaki serta seorang kakitangan PULAPOL Kuala Lumpur.

“Sehingga jam empat petang semalam, seramai 688 konstabel pelatih dan inspektor masih menjalani pengasingan di bilik gerakan PULAPOL sehingga kesihatan mereka pulih,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Dalam kejadian Jumaat lalu, seorang pelatih, Mohd Azizan Azirid, 25, dari Kuala Kangsar, maut selepas diserang bakteria Leptospirosis (kencing tikus) dan adenovirus.

Berikutan kejadian itu, semua program latihan di PULAPOL Kuala Lumpur dihentikan sementara waktu sehingga mendapat pengesahan Kementerian Kesihatan.

Sementara itu, keluarga pelatih boleh menghubungi bilik gerakan khas PULAPOL di talian 03-26882062 atau 03-26882009 untuk mendapat maklumat terkini mengenai isu jangkitan virus dan situasi di pusat latihan berkenaan.

Zulkifli berkata, pemantauan rapi termasuk aspek penjagaan kebersihan dititikberatkan di kawasan PULAPOL bagi mengelak lebih ramai pelatih dan pekerja PULAPOL menghidap virus berkenaan. -BH

Lagi Gempa Susulan 5.8 Skala Richter Landa Jepun

Tokyo - Gempa susulan berkekuatan 5.8 skala richter kembali melanda Jepun hari ini. Media tempatan melaporkan adanya ancaman tsunami baru sesudah gempa susulan.

Menurut laporan televisi NHK, tsunami susulan tersebut akan melanda Jepun dalam waktu 15 minit sesudah gempa susulan yang terjadi pagi hari waktu tempatan. Televisyen NHK sendiri merakam langsung gelombang tsunami melalui helikopter, di atas perairan Jepun.

Hingga hari ini Jepun masih terus dilanda gempa susulan. Keadaan sebahagian besar wilayah Jepun yang dilanda gempa 8.9 SR Jumaat lalu, masih porak poranda, demikian diberitakan Reuters, hari ini (13/3/2011).

Daerah yang terkena kesan parah akibat tsunami berada di wilayah Miyagi. Diberitakan kira-kira 10 ribu orang dilaporkan terkorban akibat tersapu tsunami.

Namun belum jelas jumlah pasti dari korban gempa yang disertai tsunami tersebut.

Keadaan korban gempa makin diburukkan dengan ancaman radiasi nuklear dari penyedia elektrik tenaga nuklear Fukushima. Beberapa hari terakhir reaktor di logi tersebut mengalami kerosakan akibat diterpa gempa dan tsunami.

Apartment Terbakar Akibat Litar Pintas, Seorang Guru Rentung

Kuala Lumpur: Seorang guru wanita sebuah sekolah swasta ditemui rentung dipercayai terperangkap dalam kebakaran di tingkat 7, sebuah kondominium di Damansara Perdana, di sini, pagi semalam.

Kejadian berlaku jam 10.20 pagi, ketika Elizabeth Wong Chen Mee, 25, tinggal bersendirian sebelum pengawal keselamatan mendengar letupan dan melihat api marak dari kediaman mangsa.

Tiga pengawal keselamatan yang memecahkan pintu gagal memasuki kediaman mangsa berikutan asap tebal. Api berjaya dipadamkan 15 minit kemudian.

Timbalan Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Superintendan Meyor Hamdan Meyor Mohamad, berkata Jabatan Bomba dan Penyelamat dari Balai Damansara yang tiba 10 minit kemudian, membuat pemeriksaan sebelum menemui mangsa terlentang di sisi katil.

“Hasil pemeriksaan, mangsa mengalami 80 peratus rentung dan motif kejadian masih disiasat. Mayat mangsa dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk bedah siasat,” katanya, semalam.

Difahamkan, mangsa yang baru sebulan menyewa kondominium berkenaan sudah beberapa kali mengadu dengan pemilik rumah berhubung masalah elektrik yang dihadapinya, dengan aduan terakhir dibuatnya pagi kelmarin.

Kondominium 18 tingkat yang baru siap dibina sejak empat tahun lalu itu sudah mencatatkan empat kebakaran, tetapi tidak membabitkan sebarang kematian sebelum tragedi terbaru semalam. -BH

[Video] Logi Nuklear Ketiga Pula Meletup

TOKYO: Satu letupan kuat merosakkan loji nuklear ketiga Fukushima, dengan asap tebal dan api menjulang di reaktor berkenaan, sebentar tadi.

Jurucakap Ketua Kabinet Jepun, Yukio Edano, berkata maklumat yang diperoleh dari pegendali reaktor, TEPCO menyebut ia bagaimanapun tidak membawa kesan kebocoran radiasi yang besar.

Agensi Keselamatan Nuklear Jepun berkata, letupan itu di reaktor ketiga di Loji Nuklear 1 Fukushima dipercayai disebabkan tekanan hidrogen.

Letupan hidrogen juga berlaku di reaktor nombor satu di loji sama Sabtu lalu, sehari selepas berlaku gempa kuat dan tsunami di perairan timur laut negara itu.

Pihak berkuasa sehingga kini sudah mengisytiharkan zon pemindahan di kawasan lingkungan 20 kilometer dari loji berkenaan dengan 210,000 orang sudah dikeluarkan. - AFPIsu Loteri Diperbesarkan Pihak Luar Kelantan - Balasubramaniam

Tahu dasar Islam Pas

SHAH ALAM – Rakyat bukan Islam di negara ini perlu mengetahui dasar Islam diperjuangkan Pas bagi memudahkan mereka memahami agama itu dengan senang.

Timbalan Ketua Dewan Himpunan Penyokong Pas Malaysia (DHPPM), N Balasubramaniam berkata, masyarakat di Kelantan bersikap terbuka berhubung tindakan Kerajaan Negeri melarang penjualan loteri Big Sweep.

Menurutnya, isu ini cuba diperbesarkan pihak luar, terutamanya pemimpin bukan Islam, dengan alasan untuk merosakkan imej Kerajaan Kelantan.

“Banyak kelebihan jika menerima keputusan larangan penjualan tiket loteri itu,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Balasubramaniam berkata, 10 tahun lalu, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah mengadakan perbincangan dengan tokoh Budha dan Hindu di negeri itu dan mereka sepakat dengan keputusan yang dilakukan Nik Aziz.

“Nik Aziz tidak akan membuat keputusan tanpa berbincang dengan pihak sepatutnya,” katanya.

Sebelum ini, Exconya, Datuk Takiyuddin Hassan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan berkata, Kerajaan Negeri mengharamkan semua bentuk perjudian dan lesen bagi premis serta segala bentuk aktiviti perjudian tidak dikeluarkan di negeri itu. -SH

Chong Wei Pertahankan Juara All England, Tundukkan Lin Dan

Chong Wei atasi Lin Dan, kekal juara All England

KUALA LUMPUR, 14 Mac — Perseorangan negara Datuk Lee Chong Wei membenam musuh ketatnya Lin Dan dari China untuk mempertahankan kejuaraan perseorangan lelaki Kejohanan All-England di Birmingham, England awal semalam.

Perseorangan nombor satu dunia itu mengambil masa 52 minit untuk menundukkan Lin Dan dengan 21-17, 21-17 dalam perlawanan yang berlangsung di Birmingham Indoor Arena.

Pemain tinggi lampai itu mempamer serangan agresif yang gagal ditangkis Lin Dan.

Kemenangan kali kedua Chong Wei dalam All-England itu dimeriahkan dengan sokongan padu penonton di arena itu manakala penyokong Malaysia di tanah air mengikutinya siaran secara langsung di televisyen satelit.

Sementara itu beregu negara Koo Kien Keat/Tan Boon Heong pula gagal mengulangi kejayaan 2007 apabila kecundang pada Mathias Boe dan Carsten Mogensen dari Denmark.

Meskipun memiliki kelebihan setelah menang set pertama dan memberi tentangan sengit sepanjang perlawanan, Koo dan Tan akhirnya terpaksa akur dengan kehebatan beregu nombor satu dunia itu dengan pungutan mata 21-15, 18-21, 18-21.

Dalam saingan perseorangan wanita, Wang Shixian dari China dinobatkan pemenang selepas mengalahkan Eriko Hirose dari Jepun 24-22, 21-18.

Rakan sepasukannya Wang Xiaoli dan Yu Yang pula mudah mengenepikan Mizuki Fujii/Reika Kaiiwa dari Jepun 21-2, 21-9 sekaligus menjulang kejuaraan dalam acara beregu wanita.

China turut menggungguli acara beregu campuran apabila Xu Chen/Ma Jin menewaskan Sudket Prapakamol/Saralee Thoungthongkam dari Thailand 21-13, 21-9. — Bernama

Pakar Ramal Tragedi Letupan Fukushima Ulangi Bencana Chernobyl

Washington: Pakar nuklear Amerika Syarikat memberi amaran tindakan mengepam air laut untuk menyejukkan reaktor nuklear Jepun yang rosak dilanda gempa bumi adalah satu 'tindakan terdesak' yang boleh membayangkan satu bencana seperti Chernobyl.

Beberapa pakar dalam satu sidang media meramalkan tanpa mengira kesan krisis reaktor nombor 1 di loji nuklear Fukushima, 240 kilometer di utara Tokyo yang rosak, kemalangan terbabit sudah pun dengan serius menjejaskan kebangkitan industri jana kuasa nuklear.

“Situasi itu menjadi terlalu terdesak apabila mereka dilihat tidak mempunyai keupayaan untuk menggunakan air tawar atau air biasa untuk menyejukkan reaktor dan menstabilkannya dan kini dalam satu tindakan terdesak untuk menyelesaikannya menggunakan air laut,” kata Robert Alvarez, dari Institut Kajian Dasar.

“Saya menyifatkan langkah ini sebagai satu ‘Hail Mary’ (terdesak),” kata Alvarez menggunakan slanga bola sepak Amerika Syarikat dalam usaha terakhir untuk memenangi perlawanan ketika masa sudah berakhir.

Gempa bumi magnitud 8.9 melanda Jepun Jumaat lalu menimbulkan kecemasan pada loji terbabit yang meletup kelmarin sehingga memaksa perpindahan di kawasan sekitar.

Pekerja cuba menggunakan air laut untuk menyejukkan reaktor dalam usaha untuk menghalang bencana radioaktif selepas gempa merosakkan sistem penyejukan loji terbabit.

Apa yang berlaku di loji itu ialah keseluruhan sistem penyejukan terhenti ditambahkan dengan kegagalan kuasa di mana dalam kes ini membabitkan generator diesel.

“Kegagalan sistem berkenaan adalah sesuatu yang tidak dijangka berlaku tetapi tetap dibimbangi sejak berdekad lalu,” kata Ken Bergeron, seorang ahli fizik yang terbabit dalam simulasi kemalangan reaktor nuklear.

Reaktor terbabit sudah ditutup tetapi kebimbangan tetap wujud batang bahan bakarnya akan panas dan mencair seterusnya menyebabkan kebocoran radioaktif di udara yang mungkin merebak ke kawasan lebih besar.

Jika ia mencair melalui reaktor, Bergeron memberi amaran ia boleh mengalir ke lantai bangunan yang tercemar itu. Jika ia berlaku strukturnya mungkin akan terjejas, kata pakar.

“Pencemaran bangunan di loji ini adalah lebih kuat berbanding di Chernobyl tetapi lebih kurang berbanding di Three Mile Island, jadi hanya masa akan
menentukan,” katanya. – AFPAnak Jatuh Dalam Parit Besar Depan Rumah

Jerantut: “Saya sangka anak bongsu bermain di rumah jiran, tetapi saya gagal menemuinya sebelum seorang rakannya memberitahu bahawa dia ternampak anak saya terjatuh ke dalam parit besar depan rumah,” kata ibu kanak-kanak berusia tiga tahun, Raziq Azmi, yang lemas apabila terjatuh ke dalam saliran air itu sedalam dua meter di Taman Wira, Jumaat lalu, sebelum mayatnya ditemui pagi kelmarin.

Mengimbas semula kejadian, Rashiah Mohd Ali, 45, berkata, dia tiada di rumah kerana menjemput anak sulungnya berusia 17 tahun di asrama sebuah sekolah pada kira-kira jam 2.30 petang.

Mangsa yang anak bongsu daripada lima beradik tidak mahu mengikutnya dan ditinggalkan bersama suami, Azmi Ismail, 45, dan tiga lagi anaknya berusia 14,12 dan 9 tahun.

“Sebaik sampai di rumah saya mencari Raziq kerana tidak melihat kelibatnya di rumah dan ke rumah jiran yang dia selalu bertandang serta bertanya jika mereka ternampak anak saya.

“Hancur luluh hati saya apabila seorang budak kecil berkata, ternampak Raziq bermain di tepi parit dan mungkin terjatuh ke dalamnya sebab dia melihat semula anak saya sudah tiada di situ,” katanya.

Katanya, dia dan keluarganya memohon bantuan jiran mencari Raziq tetapi gagal menemui sebelum menghubungi pihak berkuasa.

“Tiada apa yang boleh kami lakukan lagi berikutan arus deras selain berdoa Raziq dapat ditemui semula dengan selamat. “Tidak tergambar perasaan saya yang kehilangan anak bongsu yang manja ini. Tambah lagi, ulang tahun kelahirannya akan tiba tidak lama lagi,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis daerah, Deputi Superintendan Zakaria Kassim, berkata mayat kanak-kanak itu ditemui pasukan mencari pada jam 9.15 pagi. -hm

10,000 Maut Di Miyagi Saja

Tagajo: Jumlah kematian akibat gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun mungkin menjangkau 10,000 orang di satu negeri saja.

Seorang pegawai berkata demikian ketika jutaan penduduk negara itu berdepan dengan masalah ketiadaan air, bekalan elektrik dan makanan sempurna di bandar sepanjang pantai timur laut negara itu.

Ketua Polis Miyagi, memberitahu pegawai bantuan, beliau menganggarkan lebih 10,000 penduduk negeri itu terbunuh, kata jurucakap polis, Go Sugawara.

Penduduk Miyagi berjumlah 10,000 orang dan antara tiga negeri paling teruk terjejas akibat bencana itu yang melanda Jumaat lalu.


Bagaimanapun, setakat ini, angka rasmi kematian di negeri itu hanya 379 orang.

Krisis nuklear mencetuskan ancaman baru bagi mereka yang terselamat daripada gempa bumi dan tsunami.

“Mulanya saya bimbang mengenai gempa. Kini, radiasi pula. Saya tinggal tidak jauh dari loji itu. Kerana itu saya datang ke sini untuk menjalani pemeriksaan sama ada saya selamat. Hasil pemeriksaan menunjukkan saya negatif. Saya tidak tahu apa nak lakukan selepas ini,” kata Kenji Koshiba, seorang pekerja binaan di sebuah pusat kecemasan di bandar Koriyama, bandar berhampiran loji nuklear di Fukushima.

Menurut pegawai, sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh, termasuk 200 yang mayat mereka ditemui di sepanjang pantai, dan 739 hilang, dalam bencana itu.

Dalam pada itu, Kementerian Pertahanan berkata, sebuah helikopter tentera menyelamatkan seorang lelaki berusia 60 tahun yang terapung di laut di atas bumbung rumahnya selepas dihanyutkan oleh tsunami.

Pusat Kaji Ukur Geologi Amerika Syarikat sebelum ini berkata, gempa itu berukuran 8.9 magnitud tetapi pegawai Jepun menaikkan anggaran mereka kepada 9.0.

Namun, kedua-duanya adalah gempa paling kuat pernah dicatatkan di Jepun.

Gempa itu disusuli dengan lebih 150 gegaran kuat selepas gempa.

Pasukan penyelamat mencari mangsa di sepanjang ratusan kilometer pantai Jepun.

Sementara itu, ratusan ribu penduduk yang kelaparan bersesak-sesak dalam kegelapan di pusat kecemasan yang terputus hubungan daripada penyelamat dan bantuan.

Sekurang-kurangnya 1.4 juta keluarga terputus bekalan air sejak gempa itu melanda dan kira-kira 2.5 juta rumah terputus bekalan elektrik.

Suhu pada sebelah malam dilapor jatuh ke paras hampir beku.

Menteri Perdagangan, Banri Kaeda berkata, wilayah berkenaan mungkin berdepan dengan masalah bekalan elektrik lebih teruk dan bekalan tenaga akan dicatu bagi memastikan bekalan cukup untuk keperluan penting saja.

Sejumlah besar kawasan di luar bandar masih ditenggelami air dan tidak boleh dijejaki oleh kumpulan penyelamat.

Stesen televisyen NHK melaporkan, kira-kira 380,000 orang dipindahkan ke pusat kecemasan yang kebanyakannya tidak mempunyai bekalan elektrik. - AP

'Bunyi Letupan Itu Seperti Neraka Di Atas Bumi'

Tokyo - Cubaan datang bertubi-tubi di Jepun. Mulai dari digoncang gempa bumi, dihentam tsunami. Yang terbaru ancaman bencana nuklir menyusul ledakan Loji Elektrik Tenaga Nuklear Fukushima. Musibah itupun membuat trauma bagi warga Sakura.

Salah seorang isteri yang cedera di dalam insiden letupan reaktor Fukushima, Jany Eudy, mengaku ketakutan saat mendengar suara ledakan dari arah loji Elektrik.

”Bagi saya, itu (bunyi letupan) bagai neraka di atas bumi,” katanya kepada CNN, Minggu (13/2/2011).

Janie, suaminya, dan sejumlah warga lain mengaku ingin segera menjauh dari kawasan fasiliti nuklear kerana takut kesan radiasi kian meluas. Apalagi, khabar tentang letupan di loji elektrik Fukushima telah menjadi sorotan media berbagai negara. Terpaan media semakin membuat warga ketakutan.

Kerana panik dan kurangnya maklumat, masyarakan awam lantas mengaitkan insiden ledakan Fukushima dengan bencana nuklear terburuk sepanjang sejarah dunia, Chernobyl.

Petaka nuklear Chernobyl 1986 maupun Three Mile Island 1979 menjadi bahan perbualan menyusul letupan reaktor nuklir Fukushima.

Persepsi itu tidak salah. Namun, ada baiknya masyarakat menyemak paparan beberapa ilmuwan. Kerana ilmuwan memiliki paparan berupa bukti, perhitungan angka, dan pengukuran secara ilmiah. -okezone
IMBAS KEMBALI

Chernobyl, 1986 - letupan loji nuklear ke-4

Bencana Chernobyl adalah kemalangan nuklear atau radioaktif yang berlaku pada tarikh 26 April 1986, di PLTN Chernobyl di Ukraine (Kesatuan Soviet Sosialis Republik Ukraine kemudian, sebahagian daripada Kesatuan Soviet). hal ini dianggap kekuatan kemalangan loji nuklear terburuk dalam sejarah dan pada peringkat 7 pada skala International Nuclear Event Scale.

Tragedi Chernobyl bermula daripada ledakan reaktor ke-empat di kilang Chernobyl, Kota Pripyat di Republik Sosialis Soviet Ukraine semasa pemeriksaan/ujian sistem dijalankan. lonjakan elektrik berlaku secara tiba-tiba dan ketika usaha pemulihan kecemasan 'shutdown emergency' dilakukan, lebih banyak percikan kuasa berbahaya berlaku yang mana menyebabkan letupan reaktor dan siri letupan.

Kesannya, ledakan reaktor nuklear di Chernobyl, Ukraine pada tahun 26 April 1986, telah mengakibatkan Chernobyl menjadi sebuah kota mati, berbahaya untuk dimasuki, tercemar dengan radiasi yang masih sangat aktif walaupun telah 25 tahun tragedi itu berlaku. Kecelakaan ini merupakan salah satu bencana nuklear yang terdahsyat sehingga kini. Disusuli ledakan dan kebakaran serta gelombang radiasi dari skala paling berbahaya yang jauh melewati batas selamat hingga paling lemah, tersebar hampir ke seluruh Eropah.

Tidak dapat dipastikan berapa sebenarnya jumlah korban akibat tragedi Chernobyl. Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) menganggarkan 9.000 terkorban akibat kesan radiasi. Organisasi Greenpeace menganggarkankan jumlah kematian melebihi 9,000 orang dan boleh mencapai sehingga 93.000 orang.

Ratusan dari ribuan mangsa berjaya selamatkan. PBB menganggarkan, seramai 7 juta orang masih hidup di wilayah bahaya di mana radiasi diluar lingkungan tahap selamat. akibatnya, penyakit kanser dan mutasi genetik pada bayi yang baru lahir, kematian dalam jangka waktu yang diramalkan bagi para pekerja semasa membersihkan runtuhan ledakan di kota itu, mutasi genetik luar biasa turun temurun yang tersebar hampir ke sebagian dari wilayah Eropah.