15 Jan 2013

Islamikkah Tindakan Bank Islam Menggantung Azrul Azwar?

Azrul Azwar: Bank Islam rugi, bank lain untung

KUALA LUMPUR: Kehilangan Ketua Ekonomi Azrul Azwar Ahmad Tajudin di Bank Islam mempunyai potensi untuk menjejaskan nama bank itu sebagai institusi kewangan negara.

Ini kerana ia kelihatan sebagai permainan politik oleh Bank Islam.

Lantas, badan pemikir Kajian Politik Untuk Perubahan (KPRU) berpendapat kehilangan Azrul Azwar sebagai Ketua Ekonomi Bank Islam merupakan suatu kerugian kepada bank itu dan keuntungan kepada mana-mana institusi kewangan lain yang mungkin mengambil beliau.

Berikut kenyataan KPRU berhubung isu berkenaan.

Badan pemikir Kajian Politik Untuk Perubahan (KPRU) berpendapat bahawa tindakan Bank Islam menggantung tugas Ketua Ekonomi Bank Islam, Azrul Azwar Ahmad Tajudin, hanya menunjukkan Bank Islam mementingkan kepentingan politiknya berbanding melindungi hak kebebasan bersuara kakitangannya.

Justeru, KPRU menyarankan Bank Islam menyemak semula keputusan menggantung tugas Azrul Azwar dan mengembalikan jawatan dan tugas Azrul Azwar kepadanya.

Azrul Azwar mempunyai pengalaman selama melebihi sepuluh tahun dalam bidang ekonomi.

Beliau telah bertugas sebagai penganalisa di Meridian Asset Management Sdn Bhd, RHB Bank, Malaysia Industrial Development Finance Bhd (MIDF) dan Islamic Financial Services Board (IFSB).

Hanya kerana memajukan pendapatnya mengenai peluang kemenangan Barisan Nasional, beliau telah digantung daripada tugasnya dan menghadapi risiko untuk kehilangan jawatan beliau sebagai Ketua Ekonomi di Bank Islam.

KPRU menyarankan individu seperti Ketua Ekonomi Bank Islam, Azrul Azwar yang berpengalaman tinggi, dalam bidang ekonomi diangkat penggantungannya dan dilayani sebagai aset dan bukannya musuh politik. Memandangkan Bank Islam telah menjauhi daripada pendapat Ketua Ekonomi Bank Islam Azrul Azwar maka, tindakan menggantung tugas merupakan suatu tindakan ekstrem dan tidak mencerminkan sikap profesionalisme Bank Islam dalam menangani pendapat politik berbeza-beza.

Kehilangan Ketua Ekonomi Azrul Azwar di Bank Islam mempunyai potensi untuk menjejaskan nama Bank Islam sebagai antara institusi kewangan negara kerana ianya kelihatan sebagai permainan politik yang dimainkan oleh Bank Islam. Lantas, kehilangan Azrul Azwar sebagai Ketua Ekonomi Bank Islam merupakan suatu kerugian Bank Islam dan suatu keuntungan mana-mana institusi kewangan lain yang mungkin menggaji beliau.

Sebagai rakyat Malaysia, Azrul Azwar mempunyai hak kebebasan untuk menyuarakan pendapatnya. Sebagai sebuah institusi kewangan negara ini, Bank Islam seharusnya bersikap neutral terhadap para pekerjanya terutamanya dalam mengendalikan pendapat politik yang berbeza.

Kegagalan Bank Islam untuk bersikap neutral hanya merugikan Bank tersebut dan menampakkan Bank Islam sebagai suatu alat politik kerajaan Barisan Nasional.
-HD

Ulasan GB

Bank Islam yang sepatutnya menyerlahkan ciri-ciri keadilan Islam tiba-tiba kini bertindak zalim dan kejam apabila menggantung tugas Ketua Ekonominya, Azrul Azwar.

Sekaligus tindakan Bank Islam itu memberikan gambaran buruk terhadap agama Islam apabila ia menjadi alat politik kerajaan BN.

Perkasa basic sebegitu pun Bank Islam gagal untuk pamerkan keadilan Islam, lagi mahu harapkan keadilan melalui ekonomi dan perbankan Islam?

Bangang dan kebodohan yang tiada taranya. Sanggup memecat Ketua Ekonominya sendiri kerana tunduk dan akur kepada tekanan pihak lain.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berlaku, Bank Islam sewajarnya menggugurkan nama "Islam" apabila ia sendiri gagal untuk menjunjung kebenaran dan keadilan seperti yang dituntut oleh ajaran Islam sendiri!

[VIDEO] UMNO Kini Kelam-kabut Dengan Isu Bawani

Menteri ‘rayu’ Bawani, mahu pulih isu

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi merayu’ KS Bawani, pelajar kontroversi Universiti Utara Malaysia (UUM) yang lantang dengan pendirian mengenai perhimpunan Bersih dan tuntutan pendidikan percuma supaya menghubunginya, dipercayai untuk meredakan isu.

Saifuddin Abdullah menulis di twitter semalam, nombor telefon peribadinya dengan mesej meminta pelajar tersebut meghubunginya, selepas seorang pengguna twitter memberitahu Bawani mempunyai akaun twitter.

Menurut beliau, mahasiswa termasuk Bawani berhak menyuarakan pandangan tanpa ada sekatan.

Isu ini tercetus apabila rakaman video forum suara mahasiswa yang dimuat naik ke youtube sejak beberapa hari lalu, menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia apabila salah seorang ahli panel enggan memberi ruang kepada seorang mahasiswa, iaitu Bawani untuk memberi pandangan.

Video selama 24 minit yang dirakam dalam forum untuk pelajar UUM bulan lepas memaparkan ahli panel, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin menyekat pelajar itu dari menghabiskan soalannya berhubung pendidikan percuma.

Ekoran kelantangan Bawani memberi pandangan, Sharifah turun dari pentas dan berdiri di hadapan pelajar itu.

Sharifah dengan nada tegas berkata ‘Listen’ sebanyak 10 kali sebelum mengambil pembesar suara dari Bawani, kemudian Bawani berhenti bercakap.

Difahamkan bahawa Syarifah Zohrah adalah Presiden Suara Wanita 1 Malaysia (SW1M) dan Timbalan Ketua Wanita KIMMA. Semua tahu Kimma atau singkatan kepada Kongress Indian Muslim Malaysia adalah komponen baru dalam BN.

Najib Cuba Bela Kroni Dalam Masalah Air Selangor - MB Selangor

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didakwa cuba melindungi kroninya dengan terus menyalahkan Kerajaan Negeri Selangor berhubung gangguan bekalan air di Ampang, Cheras dan Gombak sejak dua minggu lalu.

Mengulas perkara itu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri sentiasa komited untuk membantu membekalkan air terawat kepada rakyat di Selangor.

Menurutnya, Kerajaan Negeri juga tidak pernah melengahkan permohonan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) membina rumah pam baru bagi menyalurkan air kepada penduduk di ketiga-tiga kawasan tersebut.

“Apa yang dikatakan Najib itu tiada kena mengena dengan gangguan bekalan air yang berlaku sekarang. Najib boleh jadi kurang faham tentang keadaan ini kerana Najib ingin membantu kroninya.

“Tan Sri Rozali Ismail ialah kroni Najib. Jadi bermakna, kalau kroninya buat salah, Najib tidak akan kata dia salah.

“Najib sanggup menyalahkan rakyat dan Kerajaan Negeri Selangor demi mempertahankan kroni,” katanya semasa mengadakan lawatan kerja di Sarawak petang tadi.

Gangguan bekalan air itu melibatkan 500,000 penduduk di tiga kawasan itu yang terpaksa mendapatkan air untuk tugas harian daripada lori air Syabas.

Syabas berkata masalah gangguan itu mungkin akan berlarutan sehingga tahun baru Cina.

Dalam pada itu, Abdul Khalid turut mencabar Najib untuk melihat sendiri bekalan air di Selangor dengan memanggil Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) yang bertanggungjawab mengelola perkhidmatan air.

Abdul Khalid berkata, Najib juga gagal menjalankan tugas sebagai Perdana Menteri secara profesional apabila masih menuding jari kepada Kerajaan Negeri.

“Rakyat tidak mahu lagi kroni, rakyat tidak mahu rasuah, rakyat tidak mahu Umno-BN terus membodohkan rakyat,” katanya lagi.

Pada Sabtu lalu, Najib mendakwa masalah bekalan air di Selangor semakin meruncing ekoran keengganan Kerajaan Negeri memberi kelulusan untuk membina stesen pam tambahan dan tidak memberi ‘development order’ kepada Kerajaan Pusat.

Sebelum ini, Najib mendakwa Kerajaan Selangor suka menunding jadi dan menyalahkan pihak lain berhubung krisis air yang berlaku di Selangor.

Skandal Rasuah & Pembunuhan Altantuya Libatkan Najib Tersebar Di Australia


Akhbar Australia: Kes pembunuhan Altantuya jejas peluang Umno
Akhbar Australia, The Age meramalkan skandal pembunuhan Altantuya Shaariibu yang dikaitkan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan menjejaskan peluang Umno BN dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.

“Najib menafikan penglibatannya, tetapi dakwaan tersebut tidak akan hilang. Internet di Malaysia sedang ‘panas’ dengan pendedahan seorang ahli perniagaan yang tidak berpuas hati dengannya, Deepak Jaikishan, yang mempunyai hubungan dengan Umno,” tulis portal akhbar itu semalam.

Menurut akhbar berkenaan, pendedahan Deepak juga merupakan sebahagian usaha untuk membongkar misteri pembunuhan warga Mongolia itu pada 2006.

The Age mengaitkan pembelian dua kapal selam dianggarkan bernilai USD2 bilion pada 2002, ketika Najib menjadi Menteri Pertahanan dan hubungannya dengan Abdul Razak Baginda, yang dituduh membunuh Altantuya pada 2006.

“Antara tuntutan yang dibuat oleh Deepak seperti dinyatakan kepada pembangkang dan laman web bebas adalah bukti akuan bersumpah pada 2008 oleh penyiasat, (P) Balasubramaniam yang menyatakan Najib mempunyai hubungan seksual dengan Altantuya.

“Terdapat perbalahan dalam Umno yang berkuasa dalam negara selama lebih 50 tahun, kaji selidik terbaru menunjukkan populariti Najib menurun pada paras paling rendah dalam 16 bulan.

“Sebahagian penganalisis berkata, PRU kali ini akan menjadi cabaran terbesar kepada pemerintahan Umno. Najib sendiri mengatakan ia sebagai ‘titik penentu nasib rakyat dan negara’,” akhbar itu dipetik. -KD

HKR 112 Paling Aman & Bersih Dalam Sejarah


Himpunan Kebangkitan Rakyat adalah perhimpunan paling aman dalam sejarah negara, ibarat karnival keluarga, menurut Pemerhati Majlis Peguam.

“Sangat aman…Peserta himpunan mengikut arahan. Secara keseluruhan, tiada masalah,” kata Peguam Pemerhati Majlis Peguam, Wan Muhammad Hafiz.

“Saya rasa seperti di karnival keluarga. Paling aman dalam sejarah,” kata seorang lagi Peguam Pemerhati, Azira Aziz.

Beliau menterjemah demikian kepada Keadilan Daily sebaik kumpulan berjumlah 3,000 rakyat dari Kampung Baru tiba di Stadium Merdeka, Sabtu lalu.

Peserta HKR dilepaskan dari lokasi tersebut diketuai Penyelaras Solidariti Anak Muda Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau CheguBard.

Perjalanan ke Stadium Merdeka sejauh lima kilometer mengambil masa kira-kira sejam setengah diiringi, sebuah jip 4WD dan van yang turut dipenuhi minuman dan kelengkapan perubatan untuk peserta.

Kumpulan ini bertepuk tangan dan menyanyi beramai-ramai lagu rock dari kumpulan One Buck Short berjudul ‘Kelibat Korupsi’ bagi menaikkan semangat peserta.

Mereka turut mengibarkan bendera besar SAMM, bersama puluhan bendera kecil lain menarik perhatian orang ramai dari dalam kedai dan pejabat untuk segera ke pinggir jalan mengambil gambar.

Manakala para pemandu kereta membunyikan hon dan menunjukkan isyarat bagus.

Beberapa wartawan media arus perdana dan online yang ditemui memberitahu, Himpunan Kebangkitan Rakyat seperti ‘pesta jalanan’.

“Sangat menarik dan sangat bagus. Kita boleh ‘jual’ berita. Liputan membolehkan (jualan akhbar) laris,” kata seorang wartawan kanan yang ditemui. -KD


Memang bersih sungguh kali ini


Alhamdulillah. Terbukti acara kemuncak Himpunan Kebangkitan Rakyat 12 Januari lalu bertaraf grand finale yang mencipta sejarah.

Stadium Merdeka menjadi saksi bahawa gemuruh suara rakyat tidak boleh diremehkan.

Mereka benar-benar mahukan perubahan! Dan ia tidak boleh ditangguh lagi.

Lebih penting, ada amaran tersirat: "Pastikan tiada penipuan dan manipulasi dalam PRU13.

Hormati segala tuntutan Bersih selama ini."

Segalanya berjalan teratur, lancar dan aman sekali. Malah, ramai berasa selesa dengan ketiadaan kelibat FRU. Ratusan ribu rakyat prihatin bergerak tanpa gangguan.

Tekad polis untuk menjadi fasilitator atau pemudahcara boleh dikatakan berjaya.

Tanpa provokasi dan gangguan seperti siri perhimpunan raksasa sebelumnya, Kuala Lumpur tidak bingit lagi dengan tembakan gas pemedih mata atau pertembungan langsung dengan pasukan keselamatan.

Tiada keganasan direkodkan. Harmoni. Menyenangkan. Penuh muhibah dan toleransi.

Walaupun jumlah kehadiran cuba dikecilkan pihak polis, saya kira umum dapat memahami situasi terdesak itu. Ya, apa lagi yang mahu diputar-belitkan untuk memberi gambaran jelek kepada publik, khususnya melalui siaran berita RTM dan TV3 pada malam Ahad lalu?

Strategis dan tukang propaganda Umno-BN kehilangan idea untuk 'spin' isu ini.

Selepas memberi gelaran tidak masuk akal -- "Himpunan Shamsidar" -- Utusan Malaysia dan TV3 terpaksa menelan muntah sendiri. Maka terpaksa diselongkar (sebenarnya direka-reka) bahan yang boleh memaparkan kegagalan perhimpunan yang memecah rekod itu.

Harapan pengarah himpunan, Mohamad Sabu, seperti dilafazkan selepas berjumpa Ketua Polis Negara beberapa hari lalu, agar peserta datang beramai-ramai, membawa keluarga bersama, berjalan santai beriringan, dengan mood festival, bernar-benar tercapai.

Setiap lapisan masyarakat, dengan pelbagai latar belakang, tua dan muda (juga kanak-kanak), lelaki dan wanita, mewakili segenap sektor yang membawa tuntutan berbeda tetapi dengan roh dan semangat yang sama, biarpun penat berhimpit-himpit dan letih mengatur langkah, namun wajah mereka membayangkan kegembiraan dan kepuasan.

Saya hampir terlepas menyaksikan himpunan bersejarah itu selepas keletihan berjalan agak jauh pada malam sebelumnya, untuk bersama-sama memeriahkan acara "countdown" di Kampung Baru.

Hasrat awal untuk berkereta sehampir mungkin dengan stadium, tetapi terpaksa berpusing-pusing sekitar ibukota apabila banyak laluan, termasuk Jalan Sultan berhampiran hotel penginapan saya dekat Pudu Sentral ditutup.

Selepas setengah jam "sesat jalan" dan balik semula ke Jalan Tuanku Abdul Rahman, kami tersekat pula di persimpangan Dataran Merdeka, apabila Jalan Tun Perak ditutup bagi memberi laluan kepada perarakan.

Apa pun, terima kasih kepada pemandu teksi yang bersedia membantu (ada buku "Kebangkitan Rakyat" oleh Yusuf Qaradawi atas dashboard keretanya; bayangkan dia hanya menerima RM3 untuk perjalanan yang saya kira bayaran miternya melepasi RM15), selepas jalan dibuka jam 2.

30 petang.

Dapat juga saya menapak perlahan-lahan sehingga ke tangga stadium, untuk naik memerhati lautan manusia, yang juga sabar memberi giliran dan peluang kepada orang lain menyaksikan acara terhebat itu.

Pemandangan di sekitar stadium begitu menakjubkan.

Limpahan manusia tertib berdisiplin.

Masing-masing senyum hormat, menebarkan salam, mengangkat tangan, menunjukkan tanda "bagus".

walaupun saling tidak mengenali.

Seorang anak muda bukan Melayu, yang tersinggung sedikit tangan saya, ketika berjalan turun tangga stadium, dengan nada sopan, menundukkan kepala, memohon maaf berkali-kali.

Tidak sempat lama mendengar amanat pemimpin, saya terpaksa berjalan balik ke hotel. Bimbang "kelemasan" dalam suasana sesak dan padat. Secara peribadi, saya cukup berpuas hati dan melafazkan syukur berulangkali kerana dapat sama-sama berdiri di antara ratusan ribu yang lain, menyaksikan "sejarah Malaysia baru dalam pembikinan".

Ramai rakan-rakan sekitar Kuala Lumpur dan Selangor sengaja memilih untuk tidak masuk ke stadium.

Semasa berselisih dengan Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Mohamad Noor Mohamad, selepas berakhir acara "countdown" di Kampung Baru, jam 12.30 malam sebelumnya, dia menyatakan seeloknya masyarakat Lembah Klang memberi peluang kepada orang luar untuk menghayati kemeriahan Stadium Merdeka.

Agak lama juga saya menunggu teksi untuk balik ke hotel. Tak mampu lagi mengheret kaki walaupun perjalanan menuruni bukit. Alhamdulillah, seorang pemandu teksi, kali ini rakan Tionghua yang baik hati, bersedia menempuh kesesakan.

"Memang bersih kali ini, ya?" katanya, ketawa kecil, merujuk suasana aman walaupun lebih ramai berarak berbanding siri demonstrasi Bersih sebelumnya. "Tak takut bawa teksi hari ini?" tanya saya.

"Biasa saja, jalan pun tutup taklah lama, sekarang sudah lancar," balas pemandu yang ramah dan tidak lokek dengan senyuman itu.

"Kalau polis tak kacau, dan jalankan tugas secara profesional, keadaan akan jadi baik macam hari ini," pintas rakan saya, yang menemani sejak pagi. "Mungkin peniaga Jalan Tuanku Abdul Rahman merungut, sebab laluan mereka tidak sesak seperti demonstrasi Bersih sebelum ini, dan pelanggan tak ramai," tambahnya. Kami serentak ketawa.

Anak lelaki saya pula mengingatkan ada peserta himpunan yang mengagihkan minuman ringan kepada anggota polis di hadapan pintu stadium. "Baguslah, kalau semua bertimbang rasa, saling memahami, dan jadi bukti bahawa demonstrasi tidak perlu ditakuti," kata saya, mahu melihat reaksi pemandu teksi tadi. Dia mengiayakan.

Namun, saya tidak akan lupa wajah bersih seorang anak muda, awal 20-an, yang baru saja pulih dari koma selepas lebih setahun kemalangan, tetapi masih uzur di atas kerusi roda, datang bersama keluarganya, dari Johor. Semangat keluarga ini cukup luar biasa. Dan saya pasti blogger Umno akan memanipulasikan suasana hebat itu daripada perspektif sempit mereka.

Riak muka anak muda itu membayangkan tingginya harapan dan tulusnya impian rakyat Malaysia untuk melihat perubahan besar selepas PRU13 nanti
-Ahmad Lutfi Othman/HD

Gantung Ahli Ekonomi BIMB, UMNO Menuju Kebinasaan

Ramal BN kalah, Ketua Ekonomi Bank Islam digantung. KUALA LUMPUR: Kerana meramalkan Barisan Nasional (BN) akan kalah dalam pilihan raya umum nanti, Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), Azrul Azwar Ahmad Tajuddin, digantung kerja.

Ekoran itu, pelbagai pihak menyifatkan tindakan itu sebagai zalim, "kerana betindak ke atas mereka yang berkata benar.

" Namun begitu, banyak pihak yakin, jiwa anak muda tidak goyah dengannya.

"Pasti ada ganjaran untuk si pemberani dan bercakap benar," komen Setiausaha Agung PKR, Saifudin Nasution Ismail.

Minggu lalu, Azrul Azwar ketika bercakap dalam satu seminar di Singapura, meramalkan BN akan kalah dalam PRU 13 nanti.

Beliau berkata, BN akan kalah tipis dalam pilihan raya yang dijangka sengit itu.

Azrul berkata, hasil kajian maklumat menggunakan data analisisnya mendapati BN hanya mampu memperolehi antara 97 ke 107 kerusi sahaja dalam pilihanraya umum akan datang, jauh jika dibandingkan dengan prestasi 140 kerusi yang dimenangi pada pilihanraya umum lalu.

Bagaimanapun, dengan keputusan hasil maklumat ini, Pakatan Rakyat juga hanya menang antara 115 ke 125 kerusi sahaja dan ia sesuatu yang tidak stabil dari segi ekonomi sesebuah negara.

Bank Islam Malaysia dalam kenyataannya 11 Januari lepas, menjarakkan diri dari ramalan ketua penganalisis ekonominya itu, dengan mengatakan “kami tidak terlibat dengan forum tersebut”.

Dalam satu kenyataannya, pengarah urusan BIMB Datuk Seri Zukri Samat memberi komen tentang laporan The Straits Times Singapura itu berkata; “Kami kesal dengan laporan yang mengaitkan Bank Islam dengan pandangannya dan ramalannya, dan kami mahu laporan yang silap tersebut dibetulkan.

“Untuk pengetahuan anda, Bank Islam tidak terlibat dan tidak berkaitan dalam forum tersebut,” kata Zukri dalam sebuah kenyataan dihantar ke The Straits Times.

Namun hari ini, Azrul Azwar digantung dari tugasnya sebagai Ketua Ekonomi BIMB.

PRU perlu dipercepatkan

Hujung Julai 2012, Azrul dilaporkan berkata, ekonomi dan pasaran akan memberi reaksi lebih baik seandainya pilihan raya diadakan dalam tempoh terdekat (pertengahan tahun 2012) berbanding ditangguhkan kepada tahun depan (2013).

Katanya, pandangan itu berdasarkan persekitaran dan ketidaktentuan ekonomi luaran dan dalaman.

Menurut beliau, pelbagai spekulasi mengenai tarikh pilihan raya telah menyebabkan ekonomi dan pasaran tidak boleh bergerak pada landasan yang betul.

Jelasnya, masalah itu dihadapi oleh syarikat-syarikat korporat kerana sukar untuk membuat keputusan dalam operasi dan hala tuju mereka.

"Meskipun ekonomi negara sekarang dalam keadaan baik tetapi keputusan tidak boleh dilakukan kerana sukar untuk menjangkakan apa yang akan berlaku dalam tempoh jangka pendek dan sederhana.

"Malah, ia juga menjejaskan aliran masuk pelaburan asing kerana mereka juga mahu satu kepastian dalam pelaburan yang dibuat.

"Justeru, kebanyakan korporat memang menyambut baik seandainya pilihan raya diadakan lebih cepat," ujarnya sebagaimana dilaporkan Utusan -HD

Ulasan GB

Sampai begitu takut dan terdesaknya UMNO BN!

Namun seperti yang GB utarakan sebelum ini... ciri-ciri kezaliman UMNO itu menunjukkan dengan jelas bahawa UMNO sedang menuju kebinasaan dan kehancuran!