6 Nov 2011

Pakatan Rakyat Sokong Protes Jika PRU Dipanggil Sebelum Syor Panel Khas

Datuk Seri Najib Razak kini berhadapan dengan protes jalanan besar-besaran kedua jika pembaharuan pilihan raya gagal dilaksanakan sebelum memanggil pilihan raya umum ke-13, langkah yang dijangka boleh mengganggu usaha pentadbirannya mendapatkan majoriti dua pertiga di Parlimen.

Semalam, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan Pergerakan Kebebasan Sivil Malaysia (MCLM) memberi perdana menteri kata dua bahawa pihaknya akan mengadakan protes mirip Bersih 2.0 jika membubarkan Parlimen sebelum pembaharuan pilihan raya dikuatkuasakan.

Beberapa pemimpin Pakatan Rakyat (PR) hari ini melahirkan sokongan dengan pelan itu dan mahu Najib, yang juga Pengersusi Barisan Nasional (BN) menunaikan janjinya.

Pemimpin-pemimpin PR yang dihubungi berkata perdana menteri harus membolehkan jawatankuasa pilihan khas, yang beliau telah bentuk, menyelesaikan fungsi mereka dalam tempoh enam bulan dan melaksanakan syor-syor yang dibuat sebelum pilihan raya umum ke-13.

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar memberitahu The Malaysia Insider, partinya akan memberi sokongan kepada satu lagi protes jika perlu.

“Saya percaya rakyat menunggu bukti janji-janji pembaharuan yang dibawa oleh perdana menteri,” kata Ahli Parlimen Lembah Pantai ini dalam kenyataan menerusi SMS.

Tegas Nurul Izzah, oleh kerana isu-isu pembaharuan pilihan raya berkaitan dengan perhimpunan Bersih 2.0, perlu ada gelombang ketiga.

Najib dan imej pembaharuan beliau berhadapan dengan kritikan banyak pihak termasuk media antarabangsa ekoran tindakan keras pentadbirannya menangani perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Dr Mohd Hatta Ramli juga berkata, partinya akan menyokong pendirian PR bagi memastikan pilihan raya umum ke-13 hanya akan dipanggil selepas pembaharuan pilihan raya dilaksanakan.

“Pada pandangan parti-parti, sepatutnya tidak ada pilihan raya sehingga pembaharuan dilaksanakan.

“Jadi dua kumpulan itu merasakan bahawa kita telah diperdaya, kemungkinan akan ada sokongan, Pakatan Rakyat akan mempertimbangkan langkah menyokongnya kerana kami telah pun menjelaskan perkara itu sebelum ini,” kata beliau yang juga anggota jawatankuasa itu.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen DAP Anthony Loke berkata, beliau akan berusaha untuk melakukannya menerusi jawatankuasa berkenaan sebelum memberi kata dua mengenai protes.

“Pada masa sekarang, kami melihat pada opsyen-opsyen yang ada tetapi kita cuba untuk melakukannya menerusi jawatankuasa pilihan khas ini,” kata beliau yang juga anggota panel khas itu.

“Jika ia (pilihan raya) diadakan, kita perlu membuat keputusan kemudian. Kita tidak boleh membuat andaian sekarang, kami akan mengadakan mesyuarat susulan Khamis depan,” katanya lagi merujuk kepada pertemuan berkala jawatankuasa berkenaan.

Seorang lagi Naib Presiden PKR, Chua Tian Chang juga berkata, terlalu awal untuk mengatakan sama ada satu protes jalanan besar-besaran diperlukan pada masa sekarang.

“Saya tidak mahu membuat jangkaan buat masa sekarang, tetapi harapan rakyat adalah tinggi,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Batu. -TMI

Laporan sebelum ini
klik untuk bacaHarga Barang Basah Naik Mendadak Ekoran Banjir Di Thailand

Alor Setar - Harga barang keperluan harian, terutamanya barang basah, di negeri ini seperti ikan dan sayuran naik mendadak didakwa berpunca daripada banjir besar yang melanda Thailand sejak Oktober lalu.

Kebanyakan peniaga memberi alasan pemborong terpaksa menaikkan harga kerana Thailand merupakan pengeksport utama barangan berkenaan ke negara ini.

Seorang peniaga, Mohd. Zakuan Nasir, 25, berkata, dia terpaksa menaikkan harga barangan walaupun menerima rungutan daripada pembeli.

"Kerana banjir di Thailand, harga cili merah naik mendadak. Kalau dulu sekilogram cili merah kami jual antara RM8 hingga RM10 tapi bila berlaku banjir, harga itu meningkat kepada RM15 sekilogram," katanya kepada Bernama ketika ditemui di Pasar Besar Alor Setar di sini semalam.

Harga sayur sawi di pasar berkenaan bagi setiap sekilogram adalah RM3.50 berbanding sebelum ini RM2.50, tomato RM5 (RM4), limau nipis RM5 (RM3), kacang bendi RM3 (RM1.50) dan timun RM3.50 (RM2).

Seorang lagi peniaga, Abdul Salim Sheikh Mohamand, 52, pula berkata, peniaga juga terpaksa menaikkan harga ikan kerana bekalan ikan semakin berkurangan disebabkan ketiadaan bekalan ikan dari Thailand.

"Keadaan sekarang ini sedikit gawat kerana bekalan ikan kurang, sebab itu harga naik. Kalau ikan banyak, harga akan murah," kata Abdul Salim.

Bagi harga ikan pula, bawal dijual RM6 sekilogram berbanding RM5 sebelum ini, bawal hitam RM25 (RM22), jenahak RM30 (RM25), siakap RM25 (RM22) dan selayang RM8 (RM6).

Sementara itu, di Kuala Terengganu, bekalan minyak sawit di daerah ini didapati berkurangan sejak beberapa hari lalu apabila rak-rak minyak masak di beberapa buah pasar raya didapati kosong atau kalau ada pun jumlahnya terhad.

Tinjauan Kosmo! Ahad mendapati orang ramai merungut kerana mereka terpaksa pergi ke beberapa buah kedai sebelum dapat membeli minyak masak kerana bekalannya dikatakan berkurangan sejak seminggu lalu.

Seorang kakitangan kerajaan, Fauzi Muhammad, 26, memberitahu, sejak beberapa hari lalu minyak masak di kedai runcit di kampungnya telah kehabisan menyebabkan dia terpaksa mencari bekalan itu di pasar raya.

"Tetapi saya agak hampa apabila kebanyakan pasar raya juga kehabisan stok dan beberapa buah lagi pasar raya didapati bekalannya pula terhad," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Seorang pekerja sebuah pasar raya yang hanya dikenali sebagai Ain memberitahu, bekalan minyak peket satu kilogram sudah terputus bekalan sejak lebih seminggu lalu.

"Minyak botol lima kilogram pula sudah kehabisan semalam (kelmarin) tetapi pada hari ini (semalam) stok baharu sampai tetapi hanya sedikit," katanya. -kosmo

Kata Dua Kepada Najib: Laksana Reformasi Pilihanraya Atau Hadapi Protes Rakyat Besar-besaran

Satu gerakan besar-besaran akan diadakan sebagai amaran kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sekiranya gagal melakukan proses penambahbaikan pilihan raya sebelum pilihan raya umum diadakan.

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin berkata jika gesaan itu gagal dipenuhi, pihaknya tidak menolak kemungkinan akan mengadakan protes dengan mobilisasi yang besar sebagai menuntut proses demokrasi pilihan raya yang bersih dan adil.

Badrul yang turut dikenali sebagai Chegubard berkata, gerakan itu sedang dikumpulkan yang terdiri daripada pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) dan pertubuhan lain.

“Kami bersama teman-teman organisasi yang lain hari ini mewakili rakyat Malaysia keseluruhannya memberi amaran kepada PM bahawa PRU hanya boleh dipanggil setelah proses penambahbaikan proses pilihan raya dilakukan,” kata beliau dalam satu sidang media hari ini.

Beliau yang juga dikenali sebagai CheguBard berkata beliau merujuk kepada janji Najib selepas Himpunan Bersih 2.0 September lalu di mana beliau mengumumkan pembentukan sebuah Jawatankuasa Terpilih Parlimen untuk mengkaji perkara ini.

Bagaimanapun, CheguBard melahirkan kebimbangan dengan beberapa ’maklumat’ yang diterima bahawa Najib bakal membubarkan parlimen pada 11 September ini sebelum sebarang penambahbaikan diimplementasikan.

Sementara itu, Pengerusi Gerakan Kebebasan Sivil Malaysia (MCLM) Haris Ibrahim menyatakan jika ini bukan kesnya, Najib sebagai Perdana Menteri dan Pengerusi Barisan Nasional harus menyatakan pendirian beliau dan berterus-terang dengan rakyat.

“Jika benar (parlimen dibubar November) ini. Kita lihat ini sebagai satu lagi langkah Umno dan Barisan Nasional untuk mempertahankan kuasa di peringkat pusat dan negeri dengan cara yang tidak betul dan menafikan hak majoriti rakyat yang mahukan perubahan,” kata beliau.

Justeru beliau meminta para wartawan bertanya soalan tersebut sekembalinya Najib dari menunaikan haji pada 9 November ini.

Turut hadir bersama CheguBard dan Haris ialah wakil Parti Rakyat Malaysia Dr Rohana Ariffin, wakil Parti Keadilan Kaum India, PS Jennapala dan wakil Liga Graduan Tiada Pekerjaan Devadas Silvaraju. -FMT

Halang PRU 13 sebelum laksana perubahan

KUALA LUMPUR, 6 Nov: Puluhan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berazam untuk mengambil pelbagai langkah sewajarnya untuk menghalang Pilihan raya Umum (PRU) ke-13 diadakan sebelum perubahan proses pilihanraya dilaksanakan oleh kerajaan BN.

Mereka sebulat suara menegaskan, PRU 13 tidak boleh diadakan selagi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen belum melaksanakan kerjanya dengan berkesan bagi perubahan proses pilihanraya untuk membolehkan pilihanraya yang bersih dan adil dilaksanakan di negara ini.

Presiden Malaysian Civil Leberties Movement (MCLM) atau Pergerakan Kebebasan Awam Malaysia, Haris Ibrahim berkata, pihaknya dan lain-lain NGO yang bergabung dalam organisasi massa tetap bersama keseluruhan rakyat negara ini yang berhasrat untuk melakukan perubahan regim ke Putrajaya melalui pilihanraya yang bersih dan adil.

Menurutnya, rakyat negara ini tidak lagi boleh menerima percubaan Umno BN untuk kekal berkuasa sehingga sanggup melakukan penipuan secara terang-terangan dalam pilihanraya.

Katanya, pihak Umno BN sewajarnya malu kepada rakyat negara ini dan seluruh dunia untuk melakukan penipuan dalam pilihanraya bagi membolehkan mereka kekal berkuasa.

"Namun kami telah menerima maklumat yang boleh dipercayai bahawa Perdana Menteri akan melakukan pembubaran Parlimen pada 11 November ini bagi membolehkan PRU Ke-13 diadakan pada 10 Disember 2011 ini.

"Jika benar, kita lihat ini sebagai satu langkah sekali lagi oleh Umno dan Barisan Nasional untuk memegang kuasa sama ada di peringkat persekutuan dan negeri melalui cara penipuan," katanya pada sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, di sini, semalam.

Dengan tindakan itu, menurut beliau, Umno dan Kerajaan BN jelas sekali lagi menafikan hak rakyat untuk melakukan perubahan rejim ke Putrajaya melalui pilihanraya yang adil dan bersih.

Katanya, tindakan tersebut jelas bertentangan dengan beberapa ketetapan dan peraturan, tetapi ia tidak mustahil berlaku memandangkan penyelewengan terhadap proses pilihan raya di negara ini telah sekian lama dilakukan oleh kerajaan BN.

"Akibat penyelewengan itu, rakyat telah turun ke jalan raya dengan mengadakan perhimpunan di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu, bagi mengemukakan beberapa tuntutan kepada pihak kerajaan supaya mengadakan pilihanraya dengan bersih dan adil.

"Walaupun dihalang dengan pelbagai cara oleh pihak kerajaan dan polis, rakyat tetap juga turun ke jalan raya pada hari itu dan ini jelas melambangkan kemarahan rakyat terhadap pihak pemerintah," katanya.

Pihak kerajaan, tambahnya, kelihatan seperti mengalah dengan menubuhkan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen pada awal bulan lalu bagi melaksanakan proses perubahan pilihanraya di negara ini, tetapi perkembangan terbaru tetap mengecewakan rakyat.

Menurutnya, Kerajaan BN tetap melakukan penyelewengan terhadap pilihanraya menerusi beberapa cara termasuk dengan memasukkan 42,051 nama-nama yang tidak sah dalam daftar pemilih seperti yang diakui oleh pihak SPR sendiri baru-baru ini.

"Pengakuan dan perjanjian oleh Suruhanjaya Pilihan Raya, setelah didesak, untuk membuang nama-nama 220 orang bukan warganegara yang dilakukan di Paya Jaras setelah nama mereka muncul dalam daftar pemilih bagi suku kedua 2011," katanya.

Pendedahan melalui Wikileaks, ujarnya, mendapati 600,000 orang asing telah diberikan kewarganegaraan dan dimasukkan dalam daftar pemilih sebagai pengundi di Sabah pada tahun 90-an, semasa tempoh mantan Perdana Menteri Mahathir Mohamed.

"Satu lagi pendedahan melalui Wikileaks bahawa bekas Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman mengakui bahawa pihaknya telah mengeluarkan lebih 60,000 kad pengenalan palsu Malaysia kepada pekerja-pekerja asing di Sabah pada tahun 1990-an atas perintah Umno," katanya.

Satu laporan lain pula, menurut beliau lagi, mengesahkan wujud pada daftar pemilih pengundi klon yang berjumlah kira-kira 10,000 orang.

Katanya, Kerajaan BN juga kini telah mengiktiraf dan memberikan hak kepada kira-kira 700,000 orang pengundi yang dikatakan layak mengundi dan berada di luar negara untuk mengundi melalui pos.

Beliau turut kesal kerana 4 juta orang pengundi muda gagal mendaftarkan diri sebagai pengundi bagi PRU Ke-13, ekoran perubahan terhadap kaedah-kaedah pendaftaran pengundi yang dilakukan oleh SPR.

Turut hadir pada sidang media itu, Pengerusi Kebangsaan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau Cikgu Bard; Pengerusi League Unemployed Graduates, Devadas Silvaraju; Presiden Parti Rakyat Malaysia (PRM), Dr Rohana Ariffin dan Pengerusi India Justice Party (IJP), PS Jenapala. -HD
Berhenti Jadi Menteri Jika Tak Tahu Hormati Hak Rakyat Negara Ini

Berhenti Jadi Pensyarah Jika Mahu Berpolitik - Khaled

JOHOR BAHRU: Pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Dr Abdul Aziz Bari dinasihatkan meletakkan jawatan jika mahu bercakap atas pentas politik tanpa perlu menunggu keputusan universiti.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Norden berkata universiti adalah institusi yang mengutamakan bidang akademik.

Beliau yang dipetik sebagai berkata oleh akhbar Mingguan Malaysia, matlamat menjayakan bidang pendidikan memerlukan pencapaian akademik dan keneutralan sebagai keutamaan.

"Saya menasihatkan Abdul Aziz Bari berhenti menjadi pensyarah kalau mahu memilih pentas politik. Jika sudah menyertai ceramah politik yang mengandungi fitnah, tidak perlu menunggu tindakan daripada UIAM lagi.

"Sebaiknya dia terus berhenti dan menyertai parti yang disokong," katanya.

Mohamed Khaled yang juga merupakan Ahli Parlimen Pasir Gudang juga sedar Abdul Aziz telah memasuki kawasannya dan menyampaikan ceramah di Taman Saujana, Johor, pada Jumaat malam tetapi yakin penduduk tidak akan termakan dengan perkara yang disampaikan.

Antara yang hadir adalah ahli UMNO Pasir Gudang yang mahu mendengar hujah profesor itu yang kini dalam siasatan UIAM berikutan kenyataannya mempertikaikan titah Sultan Selangor berhubung pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya, baru-baru ini. -mstar
Ulasan GB

Berhenti jadi menteri jika tak tahu menghormati hak rakyat negara ini.

Bahawa Perlembagaan Malaysia tidak pernah menghalang mana-mana rakyat tidak kira apa profesyen untuk menyuara dan menyertai mana-mana parti politik yang sah di negara ini.

Bahawa kamu Khaled Nordin boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana cuba menghalang, emngugut dan mengancam profesion pensyarah dari melakukan sesuatu yang menjadi hak asasi warganegara di negara ini.

5

Tempoh Penutupan Monorel Melaka Dilanjut

Tempoh penutupan Monorel Melaka dilanjut

MELAKA: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) melanjutkan tempoh penutupan operasi perkhidmatan Monorel Melaka daripada dua hari bermula Khamis lalu sehingga tempoh yang akan diberitahu kelak.

Ketua Pegawai Operasinya, Azhar Ahmad berkata, arahan itu dikeluarkan selepas operasi perkhidmatan yang dikendalikan oleh Menara Taming Sari Berhad itu masih gagal mematuhi syarat ditetapkan suruhanjaya berkenaan.

“SPAD mengeluarkan surat semalam (kelmarin) bagi mengarahkan tempoh penutupan operasi dilanjutkan kepada satu tarikh yang akan diberitahu kelak.

“Pemeriksaan mendapati beberapa syarat yang ditetapkan tidak dipenuhi operator perkhidmatan itu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. -hm

Monorel Melaka Rosak Lagi

MELAKA, 2 Nov -- Ketua Pegawai Operasi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Azhar Ahmad (depan) ketika memeriksa tahap keselamatan Monorel Pelancongan Melaka di Stesen Monorel Hang Jebat di Taman Rempah, hari ini. Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Menara Taming Sari Berhad, Nazary Ahmad (belakang).

Perkhidmatan Monorel Melaka di hentikan selama 48 jam berikutan kerosakan yang di alami tengahari semalam.Petugas Monorel Pelancongan Sungai Melaka, Razi Yahya (kiri) bersama rakan setugas Mohd Faiz Kamarulzaman (kanan) memeriksa tangga tali kecemasan selepas pemeriksaan yang dilakukan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) di stesen Monorel Hang Jebat di Taman Rempah di sini hari ini.
Memalukan Monorail ROSAK : Pelancong TERPERANGKAP

Sekali lagi Monorel memalukan negeri Melaka apabila rosak. Lebih malang lagi ianya melibatkan pelancong asing.

Malaysiakini melaporkan bahawa hasrat dua pelancongan Britain menikmati keindahan bandaraya Melaka dengan menaiki monorel terbantut apabila mereka terperangkap selama 20 minit di dalam gerabak gara-gara perkhidmatan terhenti secara tiba-tiba.

Perkhidmatan monorel berkenaan berhenti hanya setelah 20 meter meninggalkan Stesen Hang Jebat di Melaka dalam kejadian kira-kira jam 1.09 tengahari semalam.

Akibatnya, bekas anggota polis, James Craft, 57 dan isterinya, Anne Craft, terpaksa menghabiskan kira-kira 20 minit di dalam gerabak monorel berkenaan sebelum diselamatkan anggota bomba dan penyelamat.

Menggunakan tangga kecemasan untuk sampai ke gerabak monorel berkenaan, anggota penyelamat kemudiannya membantu mereka turun.

Sambil menyifatkan kejadian itu sebagai suatu yang tidak akan dilupakannya, James berkata, beliau dan isteri membuat keputusan menggunakan monorel berkenaan untuk melihat keindahan panorama Melaka.

Menurutnya, gerabak monorel berkenaan berhenti secara tiba-tiba sejurus selepas meninggalkan stesen.

Monorel ini kerapkali rosak. Malah hari pertama ianya dilancarkan pun ia mengalami kerosakan.Lelaki OTC Ditahan Cuba Pegang Payudara Wanita Dalam Lif

Kepong - Cubaan seorang lelaki mahu meraba payudara seorang wanita di dalam lif membawa padah apabila dia ditahan selepas tindakannya itu mengundang kemarahan penduduk setempat.

Dalam kejadian di Apartmen Desa 1, di sini suspek dikatakan mengambil kesempatan mahu memegang payu dara mangsa yang kebetulan menaiki lif yang sama dengannya.

Menurut mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Dewi, 24, berkata, ketika insiden itu berlaku dia hendak ke tingkat 3 blok 5 sebelum lelaki itu secara tiba-tiba menghulurkan tangan ke arah dadanya.

“Saya sempat menepis tangannya dan berlari keluar ketika pintu lif hendak dibuka,” katanya ketika ditemui, malam kelmarin.
Mangsa kemudiannya menjerit bagi meminta pertolongan.

Suspek berusia 30 tahun yang panik selepas terdengar mangsa menjerit kemudiannya mengunci diri dalam rumahnya di tingkat 10 di blok yang sama.

Seorang penduduk Philip Teh, 40, berkata, suspek yang dianggap seorang yang berperangai pelik itu dilihat kerap membakar kad banci yang dilekatkan di pintu rumah penduduk.

Menurutnya, sejak sebulan lalu hingga kelmarin, lebih 30 rumah terlibat dalam insiden pembakaran kad banci rumah.

“Lelaki itu memang tidak bekerja dan sering dilihat membawa pemetik api, sampai di depan pintu rumah dia akan bakar kad banci atau pakaian yang disidai penduduk di ampaian,” katanya.

Difahamkan, setakat ini, lebih 20 laporan polis sudah dibuat terhadap lelaki itu.

Sementara sumber polis memberitahu, suspek sudah ditahan untuk siasatan lanjut dan akan dibawa ke hospital untuk pemeriksaan lanjut kerana terdapat kemungkinan mempunyai masalah mental. -SH

Definisi:

OTC - Otak tak center

Nong Chik Ini Siapa Yang Pilihnya Sebagai Wakil Rakyat?

Nafi peranan Selangor, menteri berlagak hero

KUALA LUMPUR, 5 Nov: Dewan Pemuda PAS Titiwangsa (DPPKT) menyelar sikap sombong Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dalam isu pentadbiran Lembaga Pentadbir Penempatan Pertanian Melayu (MAS).

Menurut ketuanya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz, Nong Chik dalam kenyataannya hari ini dengan angkuh menolak penglibatan kerajaan negeri Selangor dalam MAS dan menganggap Wilayah Persekutuan sahaja punyai autoriti terhadap MAS.

"DPPKT menganggap Datuk Raja Nong Chik cuba berlagak hero dengan menafikan peranan Kerajaan negeri Selangor dan kuasa Menteri Besar Selangor terhadap MAS dan Kampung Baru.

"Seolah-olah beliau sahaja layak untuk bercakap soal Kampung Baru dan pentadbirannya," katanya.

Hakikatnya menurut beliau, Menteri Besar Selangor masih berkuasa terhadap Kampung Baru berdasarkan Peraturan Penempatan Pertanian Melayu 1951 [The Malay Agricultural Settlement Rules 1951] Warta Negeri Selangor No.50/1951.

Tambahnya, kaedah-kaedah Peraturan Penempatan Pertanian Melayu 1951 tersebut masih tidak dibatalkan atau dipinda atau digantikan dengan undang-undang yang diluluskan Parlimen, dan oleh itu ia masih lagi berkuatkuasa sehingga hari ini.

Kawasan MAS seluas lebih kurang 221.5 ekar ini adalah kawasan penempatan bagi orang-orang Melayu dan telah diwujudkan melalui perizaban tanah di bawah Seksyen 6 Enakmen Tanah Selangor 1897, yang mana Enekmen Tanah ini tidak pernah dimansuhkan walaupun dengan wujudnya Kanun Tanah Negara pada tahun 1965.

"Bagaimana beliau boleh menafikan penglibatan Menteri Besar Selangor dalam Kg Baru sedangkan ia telah tersurat sejak sekian lama.

"Menolak penglibatan Menteri Besar Selangor terhadap MAS menunjukkan ada unsur campurtangan politik dalam MAS sendiri.

"Rakyat melihat betapa rakusnya Menteri Wilayah Persekutuan dalam menentukan isu Kampung Baru, seolah-olah nasib dan masa depan kampung tersebut ada ditangannya," katanya tegas.

Menurut Suhaimi, jika benar Nong Chik tiada niat unsur politik dalam isu Kampung Baru, sebaiknya beliau duduk berbincang bersama dengan Kerajaan Selangor memandangkan ia berkait dengan undang-undang yang melibatkan Kerajaan Selangor dengan Wilayah Persekutuan.

Nong Chik ujarnya, perlu menunjukkan keikhlasan beliau untuk membangunkan Kampung Baru dengan mengajak semua pihak termasuk pembangkang duduk semeja bagi membincangkan masa depan pentadbiran kampung tersebut.

"Seharusnya beliau insaf dan malu dengan kerajaan Selangor yang berusaha menyelamatkan tanah warisan orang Melayu itu dengan pelbagai inisiatif yang dilakukan terhadap penduduk termasuk MAS.

"Sepatutnya RUU PPKB 2011 tersebut dibincangkan dulu dengan penduduk Kampung Baru dan penduduk diberikan salinan undang-undang tersebut untuk pemahaman mereka sebelum Menteri secara gelojoh dan tergesa-gesa meluluskan RUU PPKB 2011 hanya 2 hari selepas ia dibentangkan di Dewan Rakyat," tambahnya lagi. -HD

MAS Kg Baru di bawah Wilayah Persekutuan bukan Selangor, kata Raja Nong Chik
Oleh Syed Mu’az Syed Putra November 04, 2011
KUALA LUMPUR, 4 Nov — Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin menegaskan pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim tidak mempunyai kuasa ke atas Lembaga Pentadbir Penempatan Pertanian Melayu (MAS).

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ini menambah selama ini segala hal berkaitan MAS termasuk lantikan keangotaan badan itu terletak di bawah bidang kuasa Wilayah Persekutuan bukan Selangor.

“MAS bukan di bawah bidang kuasa Selangor tapi Wilayah Persekutuan, selama ini semua kuasa sejak daripada dulu diberikan kepada Wilayah Persekutuan...Pengerusi Mas adalah pengarah DBKL (Dewan Bandaraya Kuala Lumpur).

“Jadi soal kuasa itu tidak timbul. Saya punya saranan supaya Selangor bangunkan kawasan mereka, banyak lagi kawasan yang mundur dan tak perlu nak campur soal tempat lain,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Majlis Penyerahan Lembu Korban dan Sumbangan Kewangan Masjid dan Surau sempenan sambutan Hari Raya Aidiladha di Masjid Saidini Abu Bakar As-Siddiq di sini.

Kata Raja Nong Chik (gambar), tindakan kerajaan negeri Selangor dan Pakatan Rakyat yang masuk campur dalam urusan pembangunan Kampung Baru akan menyebabkan rakyat keliru.

“Rakyat akan jadi keliru, nanti ia tak dapat dimajukan kalau ada campur tangan pihak lain yang ada kepentingan politik.

“Bagi kita tidak ada soal politik, saya sendiri tidak tahu apa yang saya lakukan ini akan berikan kesan politik atau tidak. Jadi saya harap mereka tidak campur dengan politik, biar orang Kampung Baru tentukan,” katanya.

Pada penghujung bulan lalu, Pengerusi Sekretariat Pembangunan Kampung Baru Ahmad Zambri As’ad Khuzami mendakwa rombakan MAS akan dilakukan atas kuasa yang ada pada Menteri Besar Selangor berdasarkan peruntukan yang terdapat dalam Enakmen Tanah Petempatan Pertanian Melayu 1950.

“Rombakan MAS ini akan dilaksanakan dengan kuasa yang ada pada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sepertimana yang tertakluk di bawah enakmen sedia ada yang berada di bawah bidang kuasa negeri.

“Menteri Besar berkuasa melantik empat orang ahli manakala baki tujuh lagi merupakan ketua kampung yang akan dipilih berdasarkan suara dan pilihan penduduk kampung masing-masing,” jelasnya.

Bagaimanapun Setiausaha Kehormat MAS Shamsuri Suradi menegaskan Menteri Besar Selangor tidak mempunyai kuasa veto untuk berbuat demikian.

Menurut Raja Nong Chik, bantahan yang dikemukakan pembangkang terhadap penubuhan Perbadanan Kampung Baru tidak mempunyai asas selain mempunyai unsur politik.

“Seperti yang saya katakan kita tidak mempunyai kepentingan politik untuk bangunkan Kampung Baru. Apa yang kita lakukan adalah demi orang Kampung Baru,” katanya -TMI


Ulasan GB

Raja Nong Chik wakil rakyat mana? Kerusi mana yang dimenangi di dalam PRU yang lalu? Sekadar dilantik menjadi menteri di atas tiket senator, kini cuba menafikan kuasa seuah kerajaan yang dipilih oleh rakyat secara sah?

Memang dasar tak sedar diri dan muka tak tahu malu!

Tentera Wanita Yang Didakwa Pengawal Peribadi Gaddafi Dirogol Dan Dibunuh Kejam

Sebelum ini, GB pernah menyatakan bahawa rakyat Libya sengaja mengundang kemurkaan Allah apabila mayat bekas Presiden Libya, Muammar Ghadafi yang telah dibunuh dengan kejam kemudian dipertontonkan tanpa dikebumikan selama empat hari lamanya kepada orangramai sehingga mayat membusuk.

Apa yang dilakukan oleh mereka yang dikatakan "pejuang Libya" itu tidak pernah dilakukan oleh Nabi kita di dalam mana-mana peperangan walaupun terhadap musuh Islam paling jahat.

Justeru tiada justifikasi apa pun untuk memperlakukan mayat Ghaddafi sedemikian rupa selain dari hanya mendengar propaganda pemburukan watak beliau oleh dunia barat kerana bencikan Ghadaffi lantaran dakwah Islamnya.

Kini, timbul berita baru, pengawal peribadi wanita Ghadaffi turut dibunuh kejam oleh golongan anti-Gadaafi. Blog Siasahkini melaporkan:


Gila ka apa puak-puak pemberontak Libya nieh!!Ini gambar Sk dapat dari blog kawan yang memaparkan pembunuhan kejam pengawal-pengawal peribadi bekas pemimpin Libya nieh..Pengawal Peribadi Gaddafi yang dipanggil "The Revolutionary Nuns" atau "Amazonian Guard" yang diaggotai oleh beberapa orang wanita nieh telah diburu dan dibunuh kejam oleh pemberontak sebelum kematian Gaddafi. Semua wanita ini diburu dan dibunuh oleh askar yang ditugaskan memburu Gaddafi ketika itu. Sk tengok gambar-gambar nieh agak kesian jugak la dengan nasib depa niehMemang kasihan tengok semua wanita yang hanya menjalankan tugas mereka untuk menjaga keselamatan pemimpin pelik Libya nieh....
Menurut sumber yang SK dapat, terdapat tiga mayat telah ditemui. Mayat pertama cuba larikan diri bersama teman lelakinya kemudian  telah ditembak mati. Mayat kedua pula dibelasah sehingga mati oleh penyerang. Mayat yang ketiga nieh paling kejam dan tidak berperikemanusiaan dimana wanita nieh dirogol beramai-ramai sebelum didera sehingga mati.
Sungguh kejam perilaku kekejaman nieh..Sugguhpun bencikan seorang pemimpin usahlah dibuat kepada orang lain.Ada cara yang lebih bertamadun boleh dilakukan keatas mereka nieh jikalaupun mereka disabitkan bersalah.Ini mungkin satu gerakan untuk menghapuskan seluruh keluarga@individu-individu yang berkaitan dengan bekas pemimpin Libya nieh..