21 Sep 2009

Era Najib Altantuya : Pegawai Daerah Pro UMNO Takut Dengan SELCAT

Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) tidak perlu takut dengan rungutan pelbagai pihak yang gelisah tidak tentu pasal, kata seorang pemimpin Pakatan Rakyat di sini hari ini.

"Hanya mereka yang bersalah dan telah terdedah kesalahan mereka akan merasakan kononnya maruah mereka diaibkan. Apa yang berlaku kini ialah Selcat telah berjaya membongkar banyak perbuatan salahlaku kerajaan UMNO BN di bawah pimpinan Mohd Khir Toyo dan yang paling menjijikkan ialah kedapatan pegawai-pegawai kerajaan yang menjadi seperti patung-patung dan pak turut kepada Khir Toyo," katanya.

"Yang paling ketara ialah isu BALKIS yang akhirnya apabila ianya di bawa mahkamah, mahkamah menggantung keputusan Pendaftar Pertubuhan yang membubarkan BALKIS," tambahnya.

Kelmarin, Pegawai Daerah Klang, Bakhtiar Hussin) menyifatkan kononnua Selcat tidak mencerminkan proses siasatan sebenar kerana lebih menjurus kepada serangan peribadi selain menjejaskan imej serta kredibiliti diri beliau sebagai penjawat awam.

Beliau adalah antara sembilan Pegawai Daerah di Selangor yang dipanggil memberi keterangan pada 9 September lalu.

Bakhtiar mendakwa siasatan yang diketuai oleh Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Teng Chang Khim itu dilakukan dalam suasana tegang dan tidak berhemah.

Persoalan kini, maruah apa yang pegawai-pegawai kerajaan miliki jika selama ini mereka hanya menjadi orang suruhan kepada pemimpin-pemimpin UMNO negeri dan apabila ianya dibongkarkan, mereka tiba-tiba melenting dan menuduh ianya sebagai serangan peribadi?

Ada diantara mereka jelas menjalankan kerja-kerja tidak beretika dan tidak mengikut peraturan malah dibawa ke muka pengadilan apabila mereka terang-terang meluluskan peruntukan setelah Dewan Undangan Negeri telah dibubarkan, malah melakukan pembayaran serta-merta tanpa mengikut prosedur yang sepatutnya sehingga jutaan ringgit peruntukan kerajaan negeri Selangor telah habis jutaan ringgit di dalam sekelip mata.

Semalam Exco Kerajaan Negeri, Datuk Hasan Ali telah cuba melakukan pembelaan dan dengan menjelaskan beliau bersimpati dengan pegawai-pegawai kanan berkenaan.

Malah beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor mengesyorkan agar keanggotaan Selcat tidak hanya dihadkan kepada ahli-ahli politik semata-mata, sebaliknya dilantik kalangan bekas hakim dan bekas pegawai kanan kerajaan.

Namun kenyataan beliau telah dikecam hebat oleh pelbagai pihak dan ada yang menyatakan simpati Hassan Ali kepada pegawai-pegawai kerajaan negeri itu sebagai satu tindakan biadab Hassan Ali yang tidak mencerminkan pendirian kerajaan negeri Selangor dan PAS seluruhnya.

Hassan Ali adalah seorang pemimpin PAS pernah terlibat dengan kontroversi ura-ura penubuhan kerajaan campuran PAS-UMNO dan dikatakan pendokong kuat gagasan Kerajaan Perpaduan tersebut.

Speaker DUN Selangor yang juga Pengerusi Selcat, Teng Cheng Kim dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah mempertahankan penubuhan Selcat.


Era Najib Altantuya : Selcat Tetap Diteruskan Secara Terbuka - Speaker

Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor Teng Chang Kim menolak gesaan supaya Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) diadakan secara tertutup.

Bertaut pada prinsip pemisahan kuasa yang jitu, Teng yang juga Pengerusi Selcat berkata jawatankuasa terbuka dan telus seakan Selcat telah menjadi amalan negara-negara demokrasi berparlimen.

"Setakat ini dari maklum balas orang-ramai, mereka amat berpuas hati kerana dengan adanya Selcat mereka nampak ketelusan dalam pentadbiran kita. Ketelusan bukan sahaja bererti kita membenarkan orang ramai melihat prosiding sepenuhnya, tetapi yang penting ialah melihat kebenaran disebalik isu-isu yang ditangani. Walaupun Selcat ini adalah baru di negara ini, tetapi ia menjadi amalan di negara-negara Komanwel lain," kata Teng.


Selcat Selangor meraih pengiktirafan masyarakat sebagai mercu ketelusan dan ketrerbukaan selepas ia membongkar penyelewengan RM9.9 juta wang rakyat oleh isteri-isteri Adun BN melalui Badan Kebajikan Isteri-Isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis).

Prosiding Selcat yang terkini sedang menyiasat misteri adun-adun BN menghabiskan kesemua peruntukan negeri mencecah RM500,000 dalam masa dua bulan sahaja, sebelum Pilihanraya Umum ke-12 8 Mac 2008.

Namun, para Pegawai Daerah yang dipanggil membantu siasatan merungut bahawa mereka disiasat tanpa belas oleh Selcat.

"Mungkin ada sesetengah pihak yang tidak dapat ikut rentak. Mereka boleh maklumkan ke pihak jawatankuasa supaya kita boleh tengok dimana kita boleh memperbaiki dan menaiktaraf Selcat. Dalam pada itu, mereka juga perlu mengikut rentak ketelusan dan keterbukaan dan tidak bertaut pada amalan lama," kata Teng.

Menyahut aduan pegawai-pegawai daerah ini, Exco Selangor Datuk Dr Hassan Ali mengesyorkan bahawa prosiding ditutup dari tatapan awam dan keanggotaan Selcat dirombak dan diisi oleh bekas-bekas hakim.

"Selcat adalah jawatankuasa pilihan khas yang dilantik oleh dewan melalui peraturan tetap. Mengikut amalan Parlimen Komanwel, tidak ada keanggotaan jawatankuasa diisi oleh orang luar, melainkan di kalangan ahlinya sendiri," kata Teng.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim juga akur kepada prinsip pemisahan kuasa dan berkata pihaknya tidak akan mencampuri urusan Selcat.

Teng juga berkata pihaknya tidak mahu dan tidak akan campuri urusan Eksekutif berhubung tindakan Pegawai Daerah Klang, Datuk Bakhtiar Husin yang melanggar Perintah Am dengan mengkritik Teng.

Bakhtiar dilaporkan Sinar Harian sebagai berkata dia telah dimalukan oleh siasatan Selcat.

"Pegawai Daerah bukan dibawah kawalan saya. Mereka tertakluk dibawah bidang kuasa Eksekutif, demikian itu saya tidak mahu mencampuri soal Perintah Am ini," kata Teng.

Sementara itu, Dr Hassan Ali menafikan desas-desus bahawa beliau mempunyai agenda tertentu dengan menyerang Selcat dan Teng.

Dr Hassan berkata Pakatan Rakyat menyokong penuh kewujudan jawatankuasa siasatan ini.

Mengulas mengenai syor supaya Selcat ditutup dari tatapan awam, Dr Hassan berkata beliau cuma bimbangkan rungutan para pegawai daerah dan syor dibuat adalah untuk dibincang dan direnungkan bersama.
Era Najib Altantuya : Indonesia Dedah Hasil DNA Noordin Md.Top

Indonesia akan mendedahkan hasil ujian DNA bagi menghilangkan sebarang keraguan mengenai kematian pengganas paling dikehendaki, Noordin Mohammed Top.

Noordin terbunuh dalam satu serbuan polis ke atas sebuah rumah berdekatan Solo, Jawa Tengah, kelmarin.

Identiti Noordin disahkan berdasarkan rekod cap jari yang diberikan polis Malaysia.

Namun, jurucakap polis Indonesia, Encik Nanan Soekarna, berkata hasil ujian DNA yang dijalankan ke atas mayat suspek akan turut didedahkan kepada umum.

Dalam serbuan yang bermula Rabu lalu, pasukan keselamatan telah mengepung sebuah rumah selama sembilan jam sebelum menggempurnya sekitar 6 pagi kelmarin.

Terdapat laporan yang menyatakan Noordin telah memasang bahan letupan di badannya sebelum meletupkan dirinya bagi mengelak ditangkap pihak berkuasa.

Mayat Noordin dilaporkan hancur dan kepalanya terputus akibat letupan itu.

Tiga lagi anggota militan terbunuh dalam serbuan itu sementara tiga suspek berjaya ditahan.

Encik Soekarna berkata beliau bimbang tentang kemungkinan anggota militan lain melancarkan serangan balas sedang rakyat Indonesia bersiap sedia merayakan Hari Raya Aidilfitri esok.

'Kami perlu sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga,' katanya.

Indonesia menerima tekanan agar menjejak atau membunuh Noordin sebelum lawatan Presiden Amerika Syarikat ke negara itu November ini.

Presiden Indonesia, Dr Susilo Bambang Yudhoyono, berkata kematian Noordin bermakna negara itu tidak lagi berdepan dengan seseorang yang 'mengganggu kehidupan di negara ini, merosakkan imej kita di mata masyarakat antarabangsa dan melumpuhkan ekonomi negara'.

Sementara itu, seorang penganalisis risiko politik, Encik Kevin O'Rourke, berkata:

'Saya rasa perkembangan ini akan mengurangkan ancaman tetapi dia (Noordin) mempunyai satu rangkaian dan sebahagian besar anggotanya masih bebas, dan jelasnya beberapa kepakarannya telah diajar kepada anggota lain dalam rangkaiannya.'

Berkongsi pandangan itu, pengamat pengganasan, Cik Sydney Jones, berkata:

'Anda tidak boleh katakan yang ancaman pengganasan sudah tamat, tetapi anda boleh katakan seorang pemimpin utama telah dapat dilenyapkan.'

Dengan kematian Noordin, polis telah berjaya membunuh tujuh anggota militan sejak pengeboman Hotel JW Marriott dan Ritz-Carlton di Jakarta pada 17 Julai lalu.

Lagi tiga anggota militan yang dikenal pasti terlibat dalam serangan itu masih diburu. -- Agensi.

Era Najib Altantuya : Kerajaan Malaysia Gagal Tenteramkan Media Indonesia.

Klip iklan itu memicu kemarahan Indonesia, dengan ratusan aksi tunjuk perasaan dan menuduh Malaysia mencuri "Tari Pendet", yang merupakan tarian dari Pulau Dewata Bali. Kes ini menjadi sengketa budaya terbaru antara dua negara bertetangga ini.

Menteri Kebudayaan Rais Yatim mengatakan kesalahan itu dilakukan oleh Discovery Channel, yang membuat klip selama 30 saat untuk mempromosikan siri "Enigmatic Malaysia."

Jaringan Discovery Asia-Pasifik mengatakan penyesalannya menggunakan gambar penari Bali, yang katanya adalah bersumber dari pihak ketiga yang independen. "Klip promosi telah dihapus dari semua tayangan," katanya dalam sebuah pernyataan, seraya menambahkan bahawa ia tidak berniat menyebabkan kesalahfahaman.

Rais mengatakan klip itu tidak ada hubungannya dengan produser filem di Malaysia dan "tidak perlu untuk berperang di kalangan awam atau menjadi emosional."

Wakil Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin mendesak untuk Indonesia untuk mengakhiri protes mereka dan menerima permintaan maaf dari Discovery Channel.

Hubungan Indonesia dan Malaysia mengalami pasang surut dalam perjalanan sejarahnya. Pada akhir 2007, Indonesia mengancam akan menuntut Malaysia karena menggunakan lagu-lagu tradisional Indonesia dan tarian Reog dalam promosi pariwisata nasional.

Hal ini membuat kedua negara membentuk panel tingkat tinggi untuk menyelesaikan sengketa.

Pada hari Selasa lalu, sekitar 30 orang Indonesia melempari Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta dengan telur busuk dan cuba untuk menaikkan bendera Indonesia di pintu gerbang. Mereka memprotes klip tari pendet dalam promosi wisata negeri Jiran itu. Aksi senada dilakukan ratusan mahasiswa seni di Bali.

Menteri Kebudayaan dan Pariwisata Jero Wacik mengatakan, dia telah menulis surat protes ke Malaysia pekan lalu bahwa Malaysia telah melanggar kesepakatan tahun 2007 untuk menghormati satu sama lain warisan budaya.

Ulasan GB

1) Mengapa tiada semakan (tapisan) oleh Kementerian Penerangan dan Multimedia dan Kementerian Pelancongan sebelum iklan itu diterbitkan untuk sebaran?
2) Mengapa tidak ada sebarang tindakan diambil ke atas Discovery Channel?
3) Mengapa tiada perasaan rendah diri pada pihak kerajaan Malaysia sendiri meminta maaf di atas kesilapan itu selain dari beretorika menyalahkan pihak lain?
Era Najib Altantuya : BN Bakal Runtuh Akibat Perang MCA Yang Berterusan

Meskipun keputusan pecat ditarik-balik, penggantungan Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sudah memadai untuk merencat kerjaya politik pemimpin parti perkauman itu.

Pemimpin DAP, Ronnie Liu Thian Khiew, berpendapat kedua hukuman yang dikenakan keatas Chua akan memarakkan pemberontakan dalaman dalam MCA.

"Saya tidak rasa akar umbi MCA akan menerima keputusan ini. Bahkan bagi saya sendiri, baik pemecatan atau penggantungan, kesannya sama sahaja kerana ia akan menjejaskan kerjaya politik Chua Soi Lek," kata beliau.

Badan keputusan tertinggi MCA, Jawatankuasa Pusat MCA (CC) membatalkan keputusan Majlis Presiden MCA (PC) memecat Dr chua Soi Lek.

Selepas bermesyuarat hampir tujuh jam semalam, CC sebaliknya menggantung keahlian Chua selama empat tahun berkuasa serta-merta.

Keputusan ini diambil meskipun Chua tidak membuat rayuan.

Pemerhati politik berpendapat keputusan ini dibuat bagi mengekang perpecahan dalaman parti ekoran pemecatan Chua 26 Ogos lalu.

"Ini hanyalah satu taktik untuk memperlahankan kemarahan penyokong-penyokong Chua Soi Lek," kata Ahli Parlimen Batu Tian Chua.

Bagi Pakatan Rakyat, mengamati perseteruan antara kem Ong Tee Keat dan kem Chua Soi Lek menunjukkan pertelagahan jawatan dan kepentingan politik.

"Apa yang kita lihat kebelakangan ini, pertelagahan dalaman MCA semakin tidak relevan untuk rakyat. Pergaduhan mereka berkisar sekitar jawatan dan kepentingan politik, bukannya isu penting dan saya yakin ini tidak menarik minat rakyat jelata," tegas Tian.

Presiden Ong Tee Keat memecat ahli politik 62 tahun itu setelah PC mendapati rakaman video perselingkuhan beliau dan seorang wanita mencemar imej parti perkauman itu.

Pemecatan ini mengundang pemberontakan di dalam MCA, mendorong akar umbi mengadakan mesyuarat agung tergempar 10 Oktober nanti untuk menyingkir Ong.