13 Sep 2009

Era Najib Altantuya : PAS Kenalpasti 3 Calon Berwibawa Untuk Bagan Pinang

PAS telah mengenal pasti tiga calon anak tempatan untuk diketengahkan pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Negeri Sembilan.

Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata nama tiga calon tersebut diserahkan oleh PAS Negeri Sembilan pada mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat hari ini.

"PAS negeri (Negeri Sembilan) telah kemukakan nama tiga orang calon yang telah dikenalpasti berpengalaman dan diyakini boleh berkhidmat kepada rakyat. Semuanya adalah anak tempatan," katanya ketika ditemui pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat di Ibu Pejabat PAS di sini, hari ini.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong berikutan kematian penyandangnya Azman Mohamad Noor, 54, daripada Barisan Nasional (BN) yang meninggal dunia pada 4 Sept lepas.

Beliau berkata PAS hanya menunggu pengumuman tarikh pilihan raya kecil tersebut daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum mengumumkan nama calon yang terpilih.

SPR dijangka mengumumkan tarikh penamaan calon dan tarikh pengundian esok.

Mengenai peluang PAS, Abdul Hadi berkata peluang untuk PAS memenangi pilihan raya kecil tersebut adalah cerah berikutan momentum kemenangan yang semakin melonjak yang diperolehi parti itu sejak Pilihan Raya Umum 2008 lalu.

"Pada pilihan raya umum lalu kita hanya kalah dengan kirakira 2,000 undi sahaja dan berdasarkan momentum kemenangan yang diperolehi menerusi beberapa pilihan raya kecil, peluang untuk menang adalah cerah," katanya.

Pada pilihan raya umum lepas, calon PAS, Ramli Ismail memperolehi 4,097 manakala Azman memperolehi Azman 6,430 undi. BERNAMA

Era Najib Altantuya : MIC - Kesemuanya Orang Presiden

Setelah beberapa lama menanti, akhirnya keputusan jawatan timbalan presiden MIC telah diketahui umum.

Datuk G Palanivel berjaya mengekalkan jawatan beliau dengan menewaskan dua pencabarnya, Datuk S Subramanian dan Datuk S Sothinathan.

Beliau telah mendapat 629 undi manakala S Subramanian, 547 undi dan Datuk S Sothinathan sebanyak 280 undi.

Walau bagaimanapun, Palanivel hanya menang tipis iaitu dengan 82 undi.

Dalam pada itu, kemenangan beberapa lagi yang lain menyaksikan ianya calon pilihan Presiden MIC, Datuk S Sammy Vellu.

Tiga calon naib presiden yang disokong beliau dan terpilih ialah Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam mendapat undi tertinggi dengan 1,260 undi, manakala timbalan menteri di jabatan perdana menteri, Datuk SK Devamany di tempat kedua dengan 1,122 undi dan timbalan menteri Wilayah Persekutuan, Datuk M Saravanan, 1,030 undi.

Manakala senarai calon jawatankuasa kerja pusat (CWC) yang disokong Presiden Datuk Seri S Samy Vellu juga turut menang.

Sementara itu, Sothinathan berkata beliau menerima keputusan yang dibuat oleh 1,469 perwakilan yang mengundi. Subramaniam juga akur dengan keputusan perwakilan.

TV Antara mendapatkan reaksi daripada Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam mengenai kemenangan besar barisan Sammy Vellu itu dan ini jawapan beliau.

" Saya rasa selepas kemenangan barisan Sammy Vellu, saya sudah dapat dua panggilan, dua cawangan akan bubar tidak lama lagi di Shah Alam. Saya rasa ramai lagi yang akan keluar daripada MIC" ujarnya.

Beliau ketika dihubungi pihak kami menambah, kejayaan yang diraih barisan Sammy Vellu bukan hanya membuatkan masyarakat India tidak berpuas hati malah mula tercari-cari apakah kelainan yang dimaksudkan akan dibawa dalam MIC.

Barisan pemimpin tetap sama dan tidak ada apa-apa pun yang berubah.

" Ini bukan era baru. Parti ini saya rasa akan tutup tidak lama lagi. Kerana ini bukan era baru atau, ini bukan MIC new branding. Tidak ada. Sama sahaja. Sama macam dulu. Saya rasa pemimpin yang lama, di mana Palanivel, kalau ada perubahan atau pertukaran, tapi tidak ada. Palanivel ada yang langsung tak boleh buat kerja" tambah beliau.

Dalam kenyataannya kepada kami, Manikavasagam menambah, MIC perlu memberikan peluang kepada generasi baru dan sudah sampai masanya untuk Sammy Vellu letak jawatan.

Sammy Vellu, 73 tahun menang besar semalam apabila barisan yang disenaraikannya berjaya meraih undi perwakilan.

Keputusan Rasmi Timbalan Presiden G Palanivel - 629 S Subramaniam - 547 S Sothinathan - 280 Naib Presiden Menang: Dr S Subramaniam - 1,260 SK Devamany - 1,122 M Saravanan - 1,030 Tewas: S Balakrishnan - 471 VKK Teagarajan - 220 P Subramaniam - 215 P Mariayee - 61 Jawatankuasa Kerja Pusat 1. KR Partiban 2. M Asojan 3. VS Mogan 4. RA Ragu Moorthi 5. S Murugesan 6. M Devandran 7. A Saktivel 8. Randhir Singh 9. Jaspal Singh 10. KRA Naidu 11. K Ganeson 12. S Ananthan 13. MM Samy 14. SP Manikavasagam 15. M Paanjamoorthy 16. AGaneson 17. VK Suppiah 18. S Ganesan 19. KP Samy 20. SS Rajagopal 21. N Ravisandaran 22. P Palaniappan 23. Madhu Marimuthu -TVA


Era Najib Altantuya : RM1.35juta Agihan Terbaru Untuk Rampas Selangor (updated)

Peruntukan sebanyak RM1.35 juta yang akan diluluskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk diagihkan ke masjid dan surau serata Selangor menzahirkan perancangan Umno-BN merampas negeri itu dari Pakatan Rakyat.

Ahli Dewan Undangan Negeri Bangi, Dr. Shafie Abu Bakar (gambar) berkata beliau hairan mengapa pengagihan wang kerajaan Pusat ini diumumkan oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Noh Omar seolah-olah wang Perbendaharaan Negara adalah milik Umno.

“Pada pendapat saya ini adalah rancangan politik terhadap negeri Selangor, kita memang sudah tahu pihak BN berura-ura hendak mengambil alih pemerintahan negeri Selangor dan sudah ada beberapa pendekatan yang dilakukan yang kita sedia maklum sebelum ini mahu dilakukan melalui tindakan yang berhubung dengan mahkamah kalau ada bukti tentang penyelewengan dan rasuah,” katanya ketika dihubungi.

Kerajaan Pusat hari ini memperuntukkan RM1.35 juta bagi membantu kira-kira 370 masjid dan 2,000 surau di Selangor menjalankan aktiviti sempena bulan Ramadan dan Syawal.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Noh Omar berkata bantuan RM1,000 bagi setiap masjid dan RM500 bagi surau itu disediakan setelah diluluskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri itu.

Mengulas perkara ini, Dr Shafie berkata walaupun amalan derma dan membantu itu sesuatu yang dimuliakan di sisi agama, namun ianya harus ikhlas dan bukan dibuat bagi tujuan politik.

Shafie menambah sekiranya Umno-BN benar-benar ikhlas membantu, mengapa bantuan tersebut diumumkan menjelang Syawal.

“Kita persoalkan kalau pun hendak diberi bantuan masjid dan surau, seharusnya awal sebelum Ramdhan atau sekurang-kurangnya awal Ramadhan dan sekarang sudah pun sampai ke penghujung,” katanya.

Walaubagaimanapun, cubaan demi cubaan untuk merampas Selangor dari tampuk pimpinan Pakatan Rakyat gagal ditawan oleh BN biarpun pelbagai usaha jahat telah mereka lakukan sejak akhir-akhir ini.

“Sebagaimana yang dilakukan terhadap Teoh Beng Hock dan beberapa exco, mereka cuba serbu untuk mendapat bukti tetapi ini nampaknya terencat oleh kerana kematian Teoh Beng Hock di dalam siasatan SPRM.

“Dan kita melihat penawaran wang lebih dari jumlah RM1.35 juta adalah lanjutan dari usaha untuk menguasai negeri Selangor secara kospirasi yang bersifat kewangan pula lah. Kita persoalkan ialah mengapa ini atas nama parti UMNO BN dan ini jelas memperlihatkan konspirasi politik yang jelas terhadap pengundi Selangor,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau mengatakan kerajaan Selangor sudah bertindak terlebih dahulu dengan mencerminkan keprihatinan terhadap rakyat di negeri ini dengan perancangan yang kemas dan teratur berbanding BN yang sentiasa membuat kejutan di saat-saat akhir seolah-olah membayangkan mereka sentiasa terdesak untuk meraih keyakinan rakyat semula.

“Sebenarnya kita juga telah memberi bantuan dari peringkat negeri di Adun-adun melalui JAIS dan sebagainya. Saya nampak lebih daripada serampang dua mata ialah selain daripada terhadap Selangor tetapi juga dengan pilihan raya kecil yang akan berlangsung di Bagan Pinang, Negeri Sembilan.

“Jadi ini juga adalah satu tawaran yang bersifat politik untuk menarik masyarakat dan pengundi-pengundi di Bagan Pinang, jadi ini adalah bersifat politiklah untuk menarik masyarakat pengundi-pengundi di Bagan Pinang,” katanya.

Biarpun pelbagai taktik lapok itu digunakan oleh BN, beliau yakin politik di Selangor adalah mantap dan tidak akan terpengaruh dengan cubaan pihak BN yang bertalu-talu untuk menjatuhkan Selangor.

“Kita lihat dia cuba guna isu kuil baru ini yang jelas daripada orang-orang UMNO yang sepertimana 12 orang telah didakwa, jelas ertinya mereka eksploitasi isu ini.
“Saya fikir ini bukan terakhir siri percubaan mereka untuk menguasai Selangor dengan pelbagai taktik kotor dan rentetan itu kita perlu lebih berhati-hati terhadap usaha jahat mereka terhadap kita yang perlu kita pertahankan kekuatan dan kesepaduan kita berusaha untuk mengalahkan BN dalam pilihan raya kecil yang kita akan hadapi.

“Kalau kita dapat mengalahkan mereka ini adalah satu tamparan yang amat memalukan, paling tidak saya ingat kita perlu usaha untuk mengurangkan majoriti ditempat mereka supaya politik mereka akan menurun,” katanya. -TVAEra Najib Altantuya : Penduduk Tg Tokong Kecewa Dengan Tindakan UDA Holdings Berhad

Penduduk Kampung Tanjong Tokong menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap pemaju, UDA Holdings Berhad yang telah mengistiharkan rumah-rumah penduduk kampung sebagai setinggan.

Pengerusi Persatuan Penduduk Kampung Tanjong Tokong, Mohd Salleh Yahya berkata, persatuan penduduk kampung nekad untuk mendapatkan semula hak-hak sebagai pemilik tanah.

“Masalah yang belum selesai selama penglibatan UDA 35 tahun di kampung ini yang pertama pihak UDA tidak dapat menyempurnakan projek pembangunan semula Tanjung Tokong dalam jangka masa tiga dekad.

“Keduanya sepanjang penglibatan UDA di dalam kampung telah mengistiharkan dan mengklasifikasikan semua penempatan penduduk termasuk yang bernombor adalah penempatan setinggan,” katanya.

Jelas Salleh, UDA yang merupakan salah satu agensi penempatan semula bagi kaum Melayu di bandar terutamanya Pulau Pinang tidak menjalankan tanggungjawab dengan baik apabila menghentikan projek pembangunan kampung selama hampir dua dekad bermula dari tahun 1990 sehingga 2008.

Beliau mengingatkan semua pihak bahawa pembangunan di perkampungan ini harus dibuat atas dasar sosial dan kemasyarakatan dan bukan keuntungan komersil semata-mata.

Ini kerana perkampungan ini dibangunkan menerusi peruntukan langsung dari kerajaan pusat dan bukannya menerusi UDA Holdings yang lebih menjurus ke arah komersial.

Salleh menjelaskan status setinggan yang diklasifikasikan oleh UDA itu telah menyebabkan penduduk di kawasan tersebut tidak mempunyai apa-apa hak lagi.

Walhal, kata Salleh, tanah yang seluas 54 ekar itu diperolehi atas nama pembangunan semula Tanjung Tokong.

Daripada 300 buah rumah, 270 daripadanya mempunyai nombor rumah sendiri manakala 30 buah rumah lagi tidak mempunyai nombor.

“Sebagai setinggan kami tidak mempunyai apa-apa hak lagi ke atas rumah yang kami duduki. Oleh itu, kami merayu kepada pemilik rumah bernombor untuk mempertahankan hak mereka dengan cara menjadikan Tanjung Tokong sebagai zon warisan Melayu di Pulau Pinang.

“Jadi kita merayu kepada menteri yang bertanggungjawab tentang UDA Holdings dapat membuat keputusan yang jelas tentang pembangunan kerana rekod 35 tahun pihak UDA tidak dapat menyelesaikannya, kampung ini terbiar dan bilangan yang tidak mempunyai rumah mencecah hampir 1000 kali kerana tidak ada penyelesaian masalah dan tidak ada projek sepanjang 20 tahun,” katanya.

Kampung Tanjong Tokong telah wujud di Tanjung Tokong selama lebih daripada 200 tahun di Pulau Pinang sebelum kedatangan Francis Light.

Penduduk kampung tersebut pernah memohon bagi mendapatkan bantuan daripada Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat untuk mendapat balik tanah ini daripada UDA Holdings.

Surat aduan telah dihantar berulang kali sejak tahun 2006 kepada Perdana Menteri pada waktu itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi tetapi tiada sebarang jawapan.

Bagi Salleh, projek segera bagi menyelesaikan masalah penduduk juga harus dibuat di kawasan baru dan bukannya di kampung asal iaitu Kampung Tanjong Tokong.

Beliau mendakwa UDA Holdings pernah berjanji dengan penduduk untuk memberikan surat pampasan sah dan mempamerkan pelan pembangunan keseluruhan Tanjung Tokong di pejabat cawangannya di Prima Tanjung.

“Tanpa sebarang perjanjian yang diikat antara pemaju dan penduduk, pihak UDA Holdings tidak mempunyai apa-apa ganti rugi dan pampasan sama ada berbentuk kewangan atau pun rumah ganti ke atas rumah-rumah penduduk.

“Persis seperti skandal tanah Kampung Buah Pala, tawaran yang dijanjikan kepada penduduk sememangnya lumayan tetapi tiada perjanjian secara hitam putih dibuat melalui kedua-dua pihak,” katanya. -TVA


Era Najib Altantuya : Kedah Ada Undang-undang Jualan Arak

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata beliau tidak mengetahui mengenai cadangan kawalan dan garis panduan penjualan arak di negeri-negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat seperti dibangkitkan oleh Dewan Pemuda Pas.

"Semalam saya bermesyuarat dengan Dewan Pemuda Pas Pusat tapi tiada yang membangkitkan perkara ini. Saya kena dapatkan maklumat mengenainya terlebih dahulu," katanya ketika ditanya mengenai cadangan dewan berkenaan.

Azizan berkata beliau tidak melihat cadangan itu sebagai satu keperluan mendesak memandangkan Kedah sudah ada undang-undangnya sendiri berhubung kaedah penjualan arak.

"Di sini hanya kedai-kedai tertentu sahaja yang diberikan lesen penjualan arak kerana ada penganut agama lain yang minum arak kerana agama mereka tidak mengharamkannya.

"Saya rasa tiada masalah bagi orang Islam kerana mereka tahu memang haram minum arak," katanya kepada pemberita selepas majlis angkat sumpah anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Kulim, Lim Soo Nee sebagai anggota Exco Negeri yang baru di Istana Anak Bukit, di sini hari ini.

Azizan bagaimanapun melahirkan rasa terkejutnya mengenai cadangan supaya kerajaan negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat mengharamkan terus penjualan arak di negeri yang mempunyai majoriti umat Islam.

"Bila pula Dewan Pemuda Pas ada kuasa ke atas kerajaan negeri," kata Azizan.

Timbalan Pengerusi Dewan Pemuda Pas, Azman Shapawi Abd Rani berkata semalam mereka akan menyediakan kertas cadangan mengenai kawalan dan garis panduan penjualan arak itu. - Bernama


Seragam kawalan jual arak di negeri Pakatan

SHAH ALAM-Dewan Pemuda Pas akan merangka satu kertas cadangan berkenaan kawalan dan polisi penjualan arak khususnya melibatkan negeri di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat (PR).

Timbalan Ketua Pemuda Pas, Azman Shapawi Abd Rani berkata, kertas cadangan tersebut penting bagi tujuan untuk penambahbaikan khususnya melibatkan kawasan majoriti penganut agama Islam.

”Kertas cadangan itu (lebih kepada) bentuk kawalan kerana orang bukan Islam ada hak untuk minum. Tetapi mungkin ada tempat yang diharamkan penjualannya...Mungkin di negeri yang majoriti orang Islam terlalu ramai,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Pemuda Pas sini, semalam.

Menurutnya, Pas tidak bermaksud untuk mengharamkan secara menyeluruh penjualan arak di seluruh tempat , namun ia harus dikawal khususnya melibatkan majoriti penganut agam Islam:.

Azman berkata, pihaknya akan mengadakan persidangan bermula pada 10 Oktober ini untuk mencari keputusan terbaik berhubung cadangan yang ingin dibuat tersebut.

“Kita akan pastikan bagaimana prosedur dan kawalan itu boleh dilaksanakan oleh kerajaan negeri di bawah PR, tetapi ia bukan satu (cadangan) pengharaman secara menyeluruh,” katanya

Azman berkata, Pas mahukan pihak yang berwajib membenarkan petugas kempen PR untuk bertemu bakal pengundi pos di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Menurutnya, tidak timbul soal keselamatan perlu dibangkitkan oleh pihak yang terlibat jika Pas dibenarkan menghantar petugasnya di kem-kem tentera yang mempunyai pengundi pos.

“Jumlah pengundi pos bukan sedikit, ia melibatkan hampir 5,000 orang, oleh itu, calon dan petugas Pas perlu diberi peluang untuk menyampaikan komitmen parti, jika Menteri Pertahanan dan agensi kerajaan boleh kenapa kita tidak boleh melakukannya,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mengalu-alukan kehadiran bekas Naib Presiden UMNO Tan Sri Isa Samad sebagai calon pilihan raya kecil tersebut dan bersedia membuat serangan terhadap bekas Menteri Besar negeri Sembilan itu.

“Bagi calon Pas kita menyerahkan keputusan kepada pimpinan Pas untuk menentukan calon Pas bagi pilihan raya tersebut sama ada dari datang dari kalangan pemuda atau tidak,”katanya.
-SH


Era Najib Altantuya : 300K Akan Ikut Subra

Bekas Timbalan Presiden MIC, Datuk S. Subramaniam memerlukan platform politik baru untuk menyatupadukan masyarakat India termasuk bekas ahli MIC ekoran kekalahan kedua berturut-turut dalam pemilihan parti semalam.

Penyokongnya juga mendakwa kira-kira 300,000 ahli MIC akan keluar jika Subramaniam memutuskan untuk meninggalkan parti itu.

Sehubungan itu penyokong-penyokong Subramaniam menanti tindakan susulan beliau ekoran kekalahan semalam.

"Subramaniam harus mengambil platform lain... beliau harus memutuskan platform lain untuk menyatupadukan mereka (masyarakat India).

"Untuk menyatupadukan komuniti India, beliau memerlukan satu platform," kata salah seorang penyokong kuat Subramaniam, K.P. Samy yang memenangi kerusi Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) pemilihan semalam.

K.P. Samy mengatakan demikian ketika ditemui pada hari kedua Perhimpunan Agung MIC Ke-63 di sini hari ini.

K.P. Samy menambah, walaupun beliauSubramaniam tewas sebanyak dua kali dalam perebutan jawatan nombor dua parti, namun lebih 500 perwakilan memberi sokongan padu kepada bekas Timbalan Presiden itu manakala Palanivel, calon diiktiraf Presiden Datuk Seri S. Samy Vellu, hanya memperoleh kira-kira 35 peratus sokongan.

Sehubungan itu kata K.P. Samy, pihaknya menanti keputusan Subramaniam untuk menentukan masa depan dalam MIC.

K.P. Samy menambah, sebelum ini beliau dan Subramaniam ada mengadakan pertemuan bersama dua pemimpin Hindraf dalam usah menarik mereka menyertai MIC.

"Saya tidak mahu sebut siapa pemimpin Hindraf itu... mereka pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. "... kita juga mengadakan perbincangan bersama bekas ahli Barisan Progresif India (IPF) dan Parti Progresif Penduduk (PPP).

"Perbincangan ini diadakan bertujuan untuk menarik kembali minat mereka menyertai MIC. Bagaimanapun, mereka menyatakan pertimbangan akan dilakukan selepas melihat keputusan pemilihan MIC," katanya.

Bagaimanapun katanya, keputusan pemilihan semalam menunjukkan suasana yang berlainan. Pada perhimpunan parti itu semalam, calon Pasukan Presiden direstui Samy menyapu bersih semua jawatan tertinggi parti manakala 19 daripada 27 calon pilihann beliau memenangi kerusi CWC yang dipertandingkan.

K.P. Samy berkata, selepas melihat kepada keputusan pemilihan MIC itu, beliau tidak pasti sama ada usaha atau perbincangan bersama kumpulan terbabit akan berjaya atau tidak.

"Saya akan terus bekerja untuk menyatupadukan masyarakat India.

"Kini saya tidak tahu apakah keputusan Subramaniam yang seterusnya. Kita tunggu dan lihat," katanya. -mstar


BERITA TERDAHULU

Dipecat?: Lagi kes ke atas Subra, umum Presiden MIC

Oleh G. MANIMARAN

KUALA LUMPUR: MIC tetap akan mengambil tindakan disiplin - kemungkinan dipecat dari parti - ke atas bekas Timbalan Presiden Datuk S. Subramaniam yang tewas pemilihan jawatan itu buat kali kedua semalam.

Selain itu, beliau juga bakal berhadapan dengan tindakan dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin kerana membawa kumpulan penyokong - dianggarkan 500 orang - yang disifatkan sebagai "samseng" oleh Samy bagi mencetuskan kekecohan ketika pemilihan semalam.

Bagaimanapun sebagaimana telah diputuskan oleh Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) pada Selasa lalu, Presiden Datuk Seri S. Samy Vellu menyerahkan kepada Jawatankuasa Disiplin untuk menentukan bentuk tindakan ke atas Subramaniam.

"Ya, ya... sudah tentu (tindakan diambil)," kata Samy Vellu ketika ditanya sama ada tindakan disiplin tetap akan diambil ke atas Subramaniam meskipun beliau sudah tewas dalam percubaan mendapatkan semula jawatan Timbalan Presiden.

Beliau ditemui ketika waktu rehat di sisi Perhimpunan Agung MIC Ke-63 di PWTC pagi tadi.

Mengulas lanjut, Samy Vellu berkata, pihaknya sedang mengumpulkan maklumat dan bukti berhubung insiden membawa kumpulan samseng oleh Subramaniam pagi semalam.

Kata beliau, mereka merupakan anggota kumpulan yang sengaja mahu menimbulkan keadaan tidak senang semasa perhimpunan agung dan pemilihan, semalam.

"Saya kenali orang-orang ini, pihak berkuasa juga tahu siapa mereka ini.

"Kami sedang mengumpulkan maklumat dan akan ambil tindakan (ke atas Subramaniam)... tindakan juga akan diambil kerana isu ini," katanya.

"Saya tidak pernah menyaksikan insiden seperti ini sebelum. Ini kali pertama situasi ini dihadapi parti.

"Mereka, kira-kira 500 hingga 600 orang masuk ke dalam Dewan Merdeka untuk membuat kacau. Kami terpaksa bersusah payah untuk membawa mereka keluar dewan," katanya.

Selasa lalu, CWC memutuskan untuk merujuk beliau kepada Jawatankuasa Disiplin berhubung laporan dakwaan penipuan undi pada 1977.

Subramaniam yang bertanding untuk mendapatkan kembali jawatan Timbalan Presiden MIC menghadapi cabaran penyandang, Datuk G. Palanivel dan Datuk S. Sothinathan yang juga Naib Presiden.

Samy Vellu menyatakan sokongan terbuka kepada Palanivel sebagaimana dilakukan tiga tahun lalu.

Surat tunjuk sebab kemungkinan akan dikeluarkan minggu depan.

Sebelum ini Samy Vellu berkata, parti akan mengambil tindakan disiplin ke atas Subramaniam dan tindakan undang-undang terhadap bekas Naib Presiden MIC, Datuk V. Govindaraj berhubung laporan media bahawa pemimpin itu memenangi pemilihan Timbalan Presiden MIC pada 1977 dengan taktik kotor.

Samy Vellu menewaskan Subramaniam dengan perbezaan 26 undi pada ketika itu.

Govindaraj mendakwa, beliau telah membawa 30 undi dalam poketnya ke bilik pengiraan undi, yang akhirnya membantu kemenangan Samy Vellu.

Subramaniam pula membuat kenyataan mengesahkan apa yang dinyatakan oleh Govindaraj dengan berkata "saya menyedari dakwaan tersebut." Mengenai kenyataan Subramaniam bahawa beliau kalah semalam kerana politik wang, Samy Vellu memberitahu, beliau mempunyai bukti yang bekas timbalannya itu menggunakan wang untuk mencari sokongan.

Tegas Samy Vellu, Subramaniam yang menggunakan politik wang untuk mendapatkan undi ketika berkempen.

"Saya ada bukti yang beliau pergi ke bahagian dan menjanjikan wang, saya ada bukti," katanya.

Palanivel menang dengan memperoleh 629 undi manakala Subramaniam pula 547 undi dan Sothinathan mendapat 280 undi.Era Najib Altantuya : 1Malaysia Menyampah Dengan BN

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mengucapkan terima kasih kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir yang mengingatkan Pakatan Rakyat bahawa kemenangan yang akan diperolehi tidak akan kekal jika prestasinya lemah.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Dr Mahathir yang memotivasikan lagi rakyat yang cintakan demokrasi dan kedaulatan undang-undang apabila bekas Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu menyatakan Umno dan BN mungkin akan mengalami nasib yang sama seperti Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun yang ditolak rakyat negara itu.

"Dr Mahathir kata, BN hanya boleh diselamatkan oleh prestasi lemah pembangkang.

"Apa yang beliau nyatakan itu merupakan peringatan yang sangat berguna kepada Pakatan. Saya mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Tun,"
kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Serentak dengan itu, beliau menggesa para pemimpin Pakatan mengingati kembali kenyataan Dr Mahathir November lalu di mana bekas Perdana Menteri menyatakan bahawa parti-parti lawan BN sedang memberikan 'preview' jenis pemerintahan yang akan didirikan.

"Kita bertanggungjawab memberikan 'preview' yang menyenangkan hati rakyat dan bukan 'preview' yang menyebabkan mereka meluat untuk melihatnya," Mahfuz mengingatkan.

Walaupun Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menunjukkan contoh yang baik dengan kehidupan sederhananya, kata beliau, ia tidak akan memberikan apa-apa makna jika tidak diikuti dengan bersungguh-sungguh oleh para pemimpin yang lain.

Mahfuz menyeru kerajaan-kerajaan negeri di bawah PR dan para pemimpin PR memastikan diri mereka bersih dari gejala-gejala yang melanda Umno yang dinyatakan oleh Dr Mahathir.

"Ketika (Presiden MIC, Datuk Seri S) Samy Vellu semalam menyatakan orang-orang India menyampah dengan BN, para pemimpin PR mestilah sedar bahawa bukan orang-orang India sahaja yang menyampah dengan BN malah sukar dinafikan bahawa majoriti rakyat negara ini menyampah dengan BN.

"Oleh itu, jika para pemimpin PR dilihat tidak berbeza dengan para pemimpin BN, rakyat akhirnya akan menyampah dengan PR," beliau mengingatkan.

Ketika mengulas penolakan rakyat Jepun terhadap LDP yang memerintah negara itu sejak Perang Dunia Kedua, Dr Mahathir berkata, fenomena tersebut tidak mustahil berlaku terhadap BN.

Jika prestasi kerajaan BN dan parti-parti di dalamnya gagal meyakinkan, beliau tidak menolak kemungkinan para pengundi yang kecewa akan melakukan apa yang telah dilakukan para pengundi Jepun - menyingkirkan parti yang mereka sokong sejak lebih dari separuh abad.

"Rasuah menjadi-jadi di dalam Umno dan parti-parti komponen (BN) yang lain. Perebutan kuasa telah melemahkan mereka. Para pemimpin begitu ghairah untuk terus berkuasa walaupun tidak lagi mampu berperanan.

"Dengan para pemimpin sedemikian, negara dan rakyat diabaikan. Pada dekad yang lepas, walaupun berdegar-degar dengan cakap-cakap bahawa berbilion ringgit diperuntukkan kepada koridor dan sebagainya, tidak ada bukti yang ketara dan boleh dilihat.

"Tidak ada apa-apa pun yang boleh ditunjukkan walaupun Petronas membayar RM250 bilion lebihan kepada kerajaan," katanya.

Adalah menghairankan, kata Dr Mahathir, apabila didapati Malaysia ketinggalan di belakang jiran-jirannya.

Negara ini, kata beliau, "bukan lagi negara yang terkehadapan di rantau ini. Tentunya tidak lagi boleh disifatkan sebagai negara contoh".

Dr Mahathir berpendapat, BN hanya boleh diselamatkan oleh prestasi lemah pembangkang.

Tsunami revolusi pilihan raya di Jepun 30 Ogos lalu menyaksikan Parti Demokratik Jepun (DPJ) menyingkirkan LDP apabila memenangi 308 dari 480 kerusi parlimen negara itu. -harakahdaily


Era Najib Altantuya : Petanda Awal PR Tawan Malaysia

Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyifatkan kemenangan Parti Demokratik Jepun (DPJ) pada pilihan raya umum negara itu 30 Ogos lalu sebagai petanda awal Pakatan Rakyat (PR) menawan Malaysia.

Naib Presiden PKR, Mustaffa Kamil Ayub berkata, kemenangan DPJ jelas membuktikan rakyat negara itu menaruh keyakinan dan kepercayaan pada parti yang dipilih.

Menurutnya, sebagai parti pembangkang, DPJ membuktikan parti itu mampu mentadbir Jepun dengan baik sama seperti PR yang kini semakin diterima rakyat. Buktinya, berjaya mentadbir beberapa negeri di negara ini.

“Saya juga berpendapat, kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam blognya adalah satu tanggapan munasabah iaitu UMNO dan Barisan Nasional mungkin akan mengalami nasib sama seperti Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun yang di tolak rakyat negara itu,” katanya.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa UMNO dan BN mungkin mengalami nasib sama seperti Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun yang ditolak rakyat negara itu.

Mustaffa berkata, bukan mudah PR menawan Malaysia pada masa sekarang.

“Amalan politik Jepun dan Malaysia jauh berbeza. Di Malaysia, penggunaan media dikawal ketat oleh UMNO dan BN dan jelas tiada keseimbangan untuk pihak lain menegakkan keadilan.

“Bagaimanapun, PR akan tetap teruskan gerak kerja dalam memastikan kejayaan lebih baik pada Pilihan Raya Umum ke-13 kelak,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Organisasi DAP Malaysia, Teresa Kok Suh Sim berpendapat, jika UMNO dan BN terus memainkan sentimen isu menyakitkan hati rakyat dan mengamalkan dasar tidak adil, tidak mustahil parti itu mengalami nasib sama dengan LDP.

Era Najib Altantuya : MIC Bakal Musnah?

1. Sepertimana dijangka, calon pilihan Datuk Seri Samy Vellu Sangalimuthu (Samy Vellu) untuk kerusi Timbalan Presiden, Datuk G. Palanivel telah dipilih semula oleh perwakilan MIC dalam pemilihan parti petang tadi. Beliau telah mengalahkan Datuk S. Subramaniam dengan majoriti 82 undi.

2. Barisan Naib Presiden dan Ahli Jawatankuasa Pusat pilihan Samy Vellu juga terpilih.

3. Samy Vellu sendiri telah menang tanpa bertanding awal-awal lagi.

4. Sehingga tahun ini, Samy Vellu telah memimpin MIC selama 30 tahun iaitu sejak 1979. Tempoh 30 tahun adalah jangka masa yang lama. Maka, tidak hairanlah jika ramai mengakui bahawa Samy Vellu adalah pemimpin masyarakat India yang hebat. Bukan mudah untuk bertahan selama 3 dekad.

5. Namun pemimpin yang hebat juga perlu tahu bila tarikh yang sesuai untuk berundur. Tersilap memilih tarikh berundur bererti menempah cercaan dan kejian yang berterusan. Samy Vellu perlu belajar dari Tun Mahathir dalam soal ini.

6. Pada PRU 12 yang lalu, MIC telah kalah teruk termasuk Samy Vellu tumbang secara mengejut. Pertama kali dalam sejarah, MIC disanggah oleh masyarakat India.

7. PRU 13 pula akan berlangsung dalam masa dua atau tiga tahun lagi.

8. MIC mungkin akan menjadi parti komponen BN yang pertama dimusnahkan jika Samy Vellu terus berkuasa sehingga saat itu. Kemusnahan MIC akan memberikan kesan yang besar kepada Barisan Nasional.

9. Maka, apakah tindakan Najib selaku Pengerusi BN? -hasbiemuda


Berikut adalah senarai penuh penjawat MIC pusat bagi tempoh 2009-2012 selepas pemilihan parti pada perhimpunan agung MIC ke-63 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini pada hari Sabtu.

PRESIDEN:

---------

Datuk Seri S. Samy Vellu

(Menang tanpa bertanding pada pemilihan presiden Mac lepas).

TIMBALAN PRESIDEN:

------------------

Datuk G. Palanivel

NAIB PRESIDEN (TIGA)

--------------------

1. Datuk Dr S. Subramaniam

2. Datuk S.K. Devamany

3. Datuk M. Saravanan

AHLI JAWATANKUASA KERJA PUSAT (23)

----------------------------------

1. K.R. Partiban

2. M. Asojan

3. V.S. Mogan

4. R.A. Ragu Moorthi

5. S. Murugesan

6. Datuk M. Devandran

7. A. Saktivel

8. Datuk Randhir Singh

9. Datuk Jaspal Singh

10. Datuk K.R.A. Naidu

11. Datuk K. Ganeson

12. S.Ananthan

13. Senator M.M. Samy

14. S.P. Manikavasagam

15. Datuk M. Paanjamoorthy

16. A.Ganeson

17. Datuk V.K. Suppiah

18. Datuk S. Ganesan

19. K.P. Samy

20. S.S. Rajagopal

21. Senator N. Ravisandaran

22. P. Palaniappan

23. Madhu Marimuthu

BERNAMAEra Najib Altantuya : RM1.35juta Agihan Terbaru Untuk Rampas Selangor

Peruntukan sebanyak RM1.35 juta yang akan diluluskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk diagihkan ke masjid dan surau serata Selangor menzahirkan perancangan Umno-BN merampas negeri itu dari Pakatan Rakyat.

Ahli Dewan Undangan Negeri Bangi, Dr. Shafie Abu Bakar (gambar) berkata beliau hairan mengapa pengagihan wang kerajaan Pusat ini diumumkan oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Noh Omar seolah-olah wang Perbendaharaan Negara adalah milik Umno.

“Pada pendapat saya ini adalah rancangan politik terhadap negeri Selangor, kita memang sudah tahu pihak BN berura-ura hendak mengambil alih pemerintahan negeri Selangor dan sudah ada beberapa pendekatan yang dilakukan yang kita sedia maklum sebelum ini mahu dilakukan melalui tindakan yang berhubung dengan mahkamah kalau ada bukti tentang penyelewengan dan rasuah,” katanya ketika dihubungi.

Kerajaan Pusat hari ini memperuntukkan RM1.35 juta bagi membantu kira-kira 370 masjid dan 2,000 surau di Selangor menjalankan aktiviti sempena bulan Ramadan dan Syawal.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Noh Omar berkata bantuan RM1,000 bagi setiap masjid dan RM500 bagi surau itu disediakan setelah diluluskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri itu.

Mengulas perkara ini, Dr Shafie berkata walaupun amalan derma dan membantu itu sesuatu yang dimuliakan di sisi agama, namun ianya harus ikhlas dan bukan dibuat bagi tujuan politik.

Shafie menambah sekiranya Umno-BN benar-benar ikhlas membantu, mengapa bantuan tersebut diumumkan menjelang Syawal.

“Kita persoalkan kalau pun hendak diberi bantuan masjid dan surau, seharusnya awal sebelum Ramdhan atau sekurang-kurangnya awal Ramadhan dan sekarang sudah pun sampai ke penghujung,” katanya.

Walaubagaimanapun, cubaan demi cubaan untuk merampas Selangor dari tampuk pimpinan Pakatan Rakyat gagal ditawan oleh BN biarpun pelbagai usaha jahat telah mereka lakukan sejak akhir-akhir ini.

“Sebagaimana yang dilakukan terhadap Teoh Beng Hock dan beberapa exco, mereka cuba serbu untuk mendapat bukti tetapi ini nampaknya terencat oleh kerana kematian Teoh Beng Hock di dalam siasatan SPRM.

“Dan kita melihat penawaran wang lebih dari jumlah RM1.35 juta adalah lanjutan dari usaha untuk menguasai negeri Selangor secara kospirasi yang bersifat kewangan pula lah. Kita persoalkan ialah mengapa ini atas nama parti UMNO BN dan ini jelas memperlihatkan konspirasi politik yang jelas terhadap pengundi Selangor,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau mengatakan kerajaan Selangor sudah bertindak terlebih dahulu dengan mencerminkan keprihatinan terhadap rakyat di negeri ini dengan perancangan yang kemas dan teratur berbanding BN yang sentiasa membuat kejutan di saat-saat akhir seolah-olah membayangkan mereka sentiasa terdesak untuk meraih keyakinan rakyat semula.

“Sebenarnya kita juga telah memberi bantuan dari peringkat negeri di Adun-adun melalui JAIS dan sebagainya. Saya nampak lebih daripada serampang dua mata ialah selain daripada terhadap Selangor tetapi juga dengan pilihan raya kecil yang akan berlangsung di Bagan Pinang, Negeri Sembilan.

“Jadi ini juga adalah satu tawaran yang bersifat politik untuk menarik masyarakat dan pengundi-pengundi di Bagan Pinang, jadi ini adalah bersifat politiklah untuk menarik masyarakat pengundi-pengundi di Bagan Pinang,” katanya.

Biarpun pelbagai taktik lapok itu digunakan oleh BN, beliau yakin politik di Selangor adalah mantap dan tidak akan terpengaruh dengan cubaan pihak BN yang bertalu-talu untuk menjatuhkan Selangor.

“Kita lihat dia cuba guna isu kuil baru ini yang jelas daripada orang-orang UMNO yang sepertimana 12 orang telah didakwa, jelas ertinya mereka eksploitasi isu ini.
“Saya fikir ini bukan terakhir siri percubaan mereka untuk menguasai Selangor dengan pelbagai taktik kotor dan rentetan itu kita perlu lebih berhati-hati terhadap usaha jahat mereka terhadap kita yang perlu kita pertahankan kekuatan dan kesepaduan kita berusaha untuk mengalahkan BN dalam pilihan raya kecil yang kita akan hadapi.

“Kalau kita dapat mengalahkan mereka ini adalah satu tamparan yang amat memalukan, paling tidak saya ingat kita perlu usaha untuk mengurangkan majoriti ditempat mereka supaya politik mereka akan menurun,” katanya. -TVA