3 Dis 2010

Penubuhan PEMANDU Lebih Menyusahkan Rakyat Miskin

RM66 juta dibelanja tubuh PEMANDU

Badan pemikir kerajaan - Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU) Jabatan Perdana Menteri, - dikatakan menelan perbelanjaan RM66 juta sebelum ia beroperasi dengan sebahagian besar wang itu dibelanjakan untuk bayaran kepada perunding asing.

Beberapa dokumen yang diperolehi oleh Malaysiakini mendedahkan perbelanjaan tahun lalu sebelum PEMANDU beroperasi adalah kenbanyakannya untuk membiayai “perunding luar”, termasuk firma perunding Amerika McKinsey and Co, yang mengaut RM36 juta.

Dokumen itu juga mendedahkan antara perunding luar negara dan tempatan yang dibayar oleh PEMANDU termasuk Hay Group (yang dibayar RM11 juta), Ethos & Co (RM1.5 juta) dan Alpha Platform (M) Sdn Bhd (RM1.5 juta).

Seorang “perunding luar” misteri yang hanya dikenali sebagai "Tarmidzi" pula menerima bayaran RM3 juta untuk kerja-kerja menubuhkan PEMANDU.

Menurut dokumen itu lagi, badan pelaburan kerajaan, Khazanah Nasional Bhd, mencadangkan pembayaran bil RM21 juta, khususnya untuk kerja-kerja yang dilakukan oleh McKinsey dari April hingga September, 2009.

RM60 juta untuk ETP

Sementara itu, operasi PEMANDU dianggarkan berjumlah RM65.1 juta bagi seluruh tahun 2010, yang termasuk bayaran perunding strategik dan komunikasi serta penganjuran majlis program hari terbuka.

PEMANDU ditubuhkan pada 16 September 2009 bagi memantau Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan Program Transformasi Kerajaan (GTP). Ia kini diketuai oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala.

Dokumen lain menunjukkan unit pemikir ETP menelan perbelanjaan RM60 juta.

Projek ETP pada mulanya dianggarkan berjumlah RM78 juta tetapi menurut dokumen berkenaan, Kementerian Kewangan hanya meluluskan RM60 juta untuk pelaksanaannya.

Ini termasuk RM16 juta yang dibayar kepada perunding tujuh makmal Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Menurut dokumen itu lagi, anggaran kos bagi ETP untuk tahun 2011 dan 2012 adalah purata RM53 juta setiap tahun.

Dengan sebahagian besar dana berkenaan diperuntukan kepada makmal, jumlah yang tidak kurang kecilnya juga dikatakan untuk membiayai pengarah-pengarah yang merupakan antara 60 kakitangan PEMANDU.

Gaji lapan pengarahnya dikatakan dalam lingkungan purata RM39,000 setiap bulan manakala pengarah bersekutu pula dibayar purata RM23,300 setiap bulan.

Perdana Menteri pula dilaporkan hanya mendapat gaji RM22,800 sebulan.

Apabila dihubungi, seorang wakil kanan PEMANDU berkta beliau tidak boleh mengulas. -mk

Ulasan GB

Penubuhannya sahaja sudah menelan RM66 juta.

Dan malam ini, PEMANDU mengumumkan kenaikan harga barang dengan alasan untuk mengurangkan perbelanjaan kerajaan.

Sangat aneh. Kenaikan harga barang dilakukan untuk menampung pembaziran perbelanjaan kerajaan kerana telah menubuhkan PEMANDU.

Apa yang dilakukan PEMANDU pula malam ini? Dua-dua, pertama, mencari alasan menaikkan harga barang, kedua, membazirkan wang rakyat kerana kewujudannya sendiri.

Agensi berita nasional pula, BERNAMA, memutarkan tajuk beritanya: Subsidi Bahan Api Dan Gula Dikurangkan

Harga RON95, Diesel, Gula & Gas Naik Lagi, BN Menipu Rakyat

Petrol RON95 dan diesel naik lima sen, gula mahal 20 sen

Harga petrol RON95 sah mengalami kenaikan lima sen seliter manakala gula pula 20 sen sekilogram (kg) mulai tengah malam ini — kenaikan kali kedua harga produk itu sejak Julai lalu, di bawah dasar pelarasan subsidi diperkenalkan pentadbiran Najib.

Turut mengalami kenaikan ialah diesel, naik lima sen kepada RM1.80 seliter.

Ekoran pelarasan itu, RON95 akan dijual RM1.90 seliter.

Pelarasan itu juga membawa kepada kenaikan gas petroleum cecair (PLG) kepada RM1.90kg iaitu naik lima sen berbanding sekarang.

Kedua-dua bahan api petrol dan diesel serta LPG dan gula mengalami kenaikan pada Julai lalu apabila dasar pelarasan diperkenalkan dalam usaha kerajaan mahu mengurangkan subsidi.

Petrol RON97 yang tidak disubsidi telah mengalami kenaikan pada 1 November dan 1 Disember lalu, tetapi kerajaan tidak membuat pengumuman atas alasan ia perubahan kerana pengapungan harga.

RON97 tidak mengalami kenaikan kali ini.

The Malaysian Insider tengah hari tadi melaporkan produk-produk itu akan mengalami kenaikan mulai tengah malam ini.

Dengan pelarasan kali ini, kerajaan menjangkakan dapat menjimatkan RM621.9 juta dari produk petrol RON95, RM213.2 juta (diesel), RM63.5 juta (LPG) dan RM283.5 juta (gula) setiap tahun ataupun RM1.18 bilion.

Pada Julai lalu, kerajaan menjangkakan harga tidak akan naik sehingga akhir tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pencapaian (Pemandu) Datuk Seri Idris Jala (gambar) berkata, pelarasan subsidi diperlukan untuk mengurangkan perbelanjaan kerajaan.

“Kami melakukan yang ini (pelarasan subsidi) untuk memastikan defisit kita dapat dikurangkan. Kami adalah sebuah kerajaan yang bertanggungjawab.

“Kami akan memastikan kita hidup dalam lingkungan keupayaan (kita),” kata beliau pada majlis taklimat pengumuman pelarasan subsidi di pejabatnya petang tadi.

Kata beliau, walaupun ada kenaikan lima sen, harga jualan RON95 dan juga LPG serta diesel dan gula masih rendah berbanding di Indonesia.

“Lebih rendah berbanding Singapura dan Thailand,” katanya.

Turut hadir ialah Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Salah satu pendekatan untuk mengurangkan kos ialah merasionalkan subsidi kita sebab subsidi keseluruhan Malaysia adalah paling tinggi berbanding negara lain. Subsidi kita tidak sasarkan pada (kumpulan) rakyat miskin,” katanya.

Oleh itu kata beliau, penjimatan daripada pelarasan subsidi akan digunakan untuk pembiayaan pembangunan luar bandar, pendudukan, pengangkutan bandar dan bidang-bidang lain dalam Program Transformasi Kerajaan (GTP).

Pertengahan Julai lalu, kerajaan mengumumkan pelarasan harga menyaksikan kenaikan harga beberapa barangan keperluan utama.

Dalam kenyataan diumumkan ketika itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pelarasan harga itu membabitkan petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, yang diselaraskan semula sebagai sebahagian daripada Program Rasionalisasi Subsidi.

Selaras dengan itu, Kabinet telah mengambil keputusan bahawa berkuat kuasa pada 16 Julai 2010, harga bagi bahan api, terutamanya petrol, diesel dan LPG, dan juga gula, akan diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi.

Menurut Najib yang juga Menteri Kewangan, Penyelarasan semula harga barang-barang itu akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

Berdasarkan proses itu, kerajaan memutuskan harga petrol RON 95 dan diesel akan diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor. LPG akan diselaraskan sebanyak 10 sen sekilogram dan petrol RON 97 akan diapung secara terkawal.

Bagi gula pula, harga akan diselaraskan sebanyak 25 sen sekilogram. -TMI
Ulasan GB

Belum pun sebulan, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan "Harga minyak RON 95 dijangka tidak akan dinaikkan pada tahun ini".

Tetapi pada malam ini, 1Malaysia dikejutkan dengan keputusan kerajaan untuk menaikkan harga minyak RON95 daripada RM1.85 kepada RM1.90 seliter dengan diiringi kenaikan harga diesel, gula dan LPG.

Sungguh jahat mentaliti menteri BN untuk menekan rakyat dengan mengemukakan alasan "pelarasan subsidi" dan sebegitu mudah rakyat 1Malaysia ditipu oleh kerajaan BN.

Dan kita yakin setiap mereka yang "menipu rakyat" akan tetap ditolak oleh rakyat nanti.

Seorang Wanita Singapura Didakwa Menipu Pengasas RHB, RM7 juta

Ahli Perniagaan Didakwa Tipu Tokoh Korporat

Gambar: WARGA Singapura, Sharida Abdul Majid, 46, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Shah Alam, hari ini atas pertuduhan menipu pengasas RHB Bank, Tan Sri Abdul Rashid Hussain, dengan menggunakan dokumen palsu, membabitkan kerugian RM7 juta. - Foto BERNAMA

SHAH ALAM: Seorang ahli perniagaan dari Singapura dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini Jumaat, atas tuduhan menipu tokoh korporat, Tan Sri Abdul Rashid Hussain yang melibatkan kerugian RM7 juta.

Sharida Abdul Majid, 46, bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas tuduhan tersebut dan memohon dirinya dibicarakan.

Dia didakwa menipu Abdul Rashid, 64, dengan mendakwa dirinya telah mendapat ‘gift contract’ bernilai B$8 juta (kira-kira RM19.2 juta) dan menawarkan mangsa untuk menyertai pelaksanaan kontrak tersebut.

Perbuatan tertuduh didakwa telah mendorong mangsa untuk menyerahkan RM7 juta dalam bentuk tiga keping cek Standard Chartered Bank sebagai penyertaannya di dalam kontrak tersebut, yang mana beliau tidak akan melakukannya jika tidak diperdayakan.

Tertuduh yang diwakili oleh bekas suaminya, peguam Mohd Azfar Abdullah didakwa melakukan kesalahan itu antara September 2009 dan 13 November 2009 di tingkat 9, Bangunan B, Peremba Square, Saujana Resort di sini.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 dan denda, jika sabit kesalahan.

Mangsa yang merupakan pengasas sebuah bank di negara ini membuat laporan polis mengenai kejadian itu pada 4 Mei lalu.

Tertuduh yang bertubuh kecil molek itu ditangkap pada Khamis.

Selain itu, Sharida juga menghadapi satu lagi pertuduhan iaitu menggunakan dokumen palsu, iaitu dua keping bil tunai Syarikat High Motivations Sdn Bhd bertarikh 28 September 2009 sebagai tulen.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu pada 2 Oktober dan 26 Oktober 2009 di tempat yang sama.

Pendakwaan bagi kesalahan itu dibuat mengikut Seksyen 471 kanun sama yang boleh dihukum di bawah Seksyen 467 kanun yang sama.

Seksyen tersebut memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Nurshuhaida Zainal Azahar menawarkan jaminan RM1 juta dengan dua penjamin warga tempatan terhadap tertuduh.

“Kami juga memohon syarat tambahan iaitu pasport antarabangsa tertuduh diserahkan kepada mahkamah.

“Jaminan yang ditawarkan adalah berpatutan memandangkan kesalahan yang dilakukan adalah serius dan tertuduh sebagai warga asing mempunyai kebarangkalian untuk melarikan diri,” tambah Nurshuhaida.

Turut mengendalikan pendakwaan ialah Timbalan Pendakwa Raya Nuur Fakhizaa Abu Bakar.

Bagaimanapun, Mohd Azfar memohon jumlah itu dikurangkan atas prinsip jaminan hanya untuk memastikan kehadiran tertuduh di mahkamah.

“Tertuduh telah tinggal di Malaysia selama 30 tahun dan kami berkahwin untuk 23 tahun. Kami mempunyai empat orang anak, dan yang paling kecil berusia 5 dan 11 tahun.

“Tertuduh adalah seorang ibu tunggal dan anak-anak kami sangat memerlukan kehadirannya,” katanya.

Mohd Azfar juga memberitahu, beliau tidak akan mewakili tertuduh pada perbicaraan kes, sebaliknya tertuduh akan diwakili peguam daripada Tetuan Selvamookiah & Co.

Turut dimaklumkan adalah tertuduh telah memberikan kerjasama kepada pihak polis.

Hakim Wan Mohd Norisham Wan Yaakob menetapkan jaminan tertuduh pada jumlah RM500,000 dengan dua warga tempatan sebagai penjamin dan pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah.

Beliau menetapkan 7 Januari depan sebagai sebutan semula kes.

Cuba Lupus BMW Curi, Bekas DPP Dipenjara Setahun Dan Denda RM2,000

Bekas DPP dipenjara setahun, denda RM2,000

Gambar: TERTUDUH, bekas timbalan pendakwa raya, Lukman Zainuddin (kiri) berbincang bersama peguambelanya, Azizul Shahiman Mat Yusof (kanan) selepas didakwa di Mahkamah Besar Klang, hari ini kerana cubaan melupuskan kereta BMW curi yang dimiliki isterinya. - Foto Intan Nur Elliana Zakaria

KLANG: Seorang bekas Timbalan Pendakwa Raya (DPP) dipenjara 12 bulan dan didenda RM2,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini selepas didapati bersalah cuba melupuskan sebuah kereta mewah milik isterinya yang dilaporkan dicuri, empat tahun lalu.

Hakim Yong Zarida Sazali membuat keputusan itu selepas berpuas hati Lukman Zainuddin, 37, gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah terhadap pertuduhan itu.

Tertuduh yang menjawat jawatan berkenaan antara 1997 dan 2002 didakwa cuba melupuskan sebuah kereta BMW 318 (i) (A) nombor pendaftaran ADT 6677 di Pangsapuri Putra Harmoni di Presint 9, Putrajaya, antara 11 malam, 24 Mac 2006 dan 12.15 pagi keesokan harinya.

BN Palsukan Fakta Mengenai Hutang Negara?

Dedah jumlah sebenar hutang negara

KUALA LUMPUR 3 Dis: Pakatan Rakyat mendesak Kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) mendedahkan jumlah sebenar hutang negara.

Menurut penyata anggaran perbelanjaan persekutuan 2010/2011, hutang negara berjumlah RM446.7 bilion.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail berkata, jawapan Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Donald Lim Siang Chai yang meletakkan hutang dalam dan luar negara pada paras yang jauh lebih rendah, iaitu RM231 bilion adalah tidak benar.

"Saya pun tidak faham apa jawapan beliau. Saya rasa kita patut mendapat penjelasan kerana hutang negara menyentuh kedudukan negara di masa depan dan keupayaan kewangan negara untuk mentadbir keseluruhan kaedah-kaedah pengurusan kewangan ekonomi negara," katanya di parlimen, semalam.

Sebelum itu, Azan mengemukakan soalan tambahan kepada soalan Fong Kui Lun (DAP-Bukit Bintang) yang meminta Menteri Kewangan menyatakan prestasi hutang negara iaitu hutang-hutang negara yang langsai dan belum dibayar balik.

Namun pertanyaan tersebut tidak dijawab secara khusus oleh Timbalan Menteri Kewangan itu, justeru meninggalkan tanda tanya cubaan kerajaan untuk melidungi maklumat berhubung kedudukan kewangan negara.

Azan mengambil contoh kebanyakan negara di dunia telah mula mengukur prestasi hutang berbanding pelan kewangan masa hadapan untuk menilai keupayaan pengurusan dana negara.

"Ini adalah satu insiden yang agak malang kerana maklumat hutang negara telah diberi angka yang cukup menyeleweng. Kita tidak rasa penting kalau angka itu berbeza 10 hingga 15 peratus tapi angka yang diberi 100 peratus lebih rendah," katanya.

Tambahnya lagi, kesan kekeliruan akan mengakibatkan reaksi pasaran berlaku serta merta ketika negara sedang memberi tumpuan kepada unjuran Pelan Transformasi Ekonomi (ETP) di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) justeru tidak memilih sama ada Umno atau Pakatan Rakyat.

Dalam pada itu Yusmadi Yusof (PKR-Balik Pulau) menegaskan Pakatan Rakyat tidak teragak-agak untuk membawa perkara percanggahan maklumat ke tengah mengikut aturan 36(12) yang boleh mendakwa menteri mengelirukan dewan.

"Kalau tidak serius beliau boleh secara terbuka betulkan. Tetapi kalau beliau serius dan benda itu direkodkan, saya rasa itu bahaya. Yang lebih penting ada impak kepada bajet dan kita bahas di atas angka yang salah," katanya. -harakahdaily

Polis Britain Enggan Tangkap Pengasas Wikileaks

Polis Britain enggan tangkap pengasas WikiLeaks

LONDON - Pengasas WikiLeaks, Julian Assange tidak ditangkap di Britain kerana pihak berkuasa Sweden melakukan kesilapan dalam mengisi waran tangkapnya, lapor akhbar The Times semalam.

Akhbar berkenaan menyebut, polis Britain telah mengenal pasti Assange bersembunyi di satu lokasi di tenggara England tetapi mereka tidak dapat menahannya kerana waran tangkap Eropah itu tidak lengkap.

"Ia (waran tangkap) mengandungi beberapa kelemahan menyebablan kami tidak dapat menguatkuasakannya," kata seorang jurucakap polis.

Difahamkan, pihak berkuasa Sweden mengeluarkan waran tangkap berhubung dakwaan jenayah seks terhadap Assange pada 19 November lalu, sehari sebelum polis Interpol meletakkan namanya ke dalam senarai orang buruan mereka.

Sementara itu, peguam Assange yang beribu pejabat di Britain, Mark Stephens berkata, pihak berkuasa Britain mengetahui tempat persembunyian anak guamnya.

"Polis tahu bagaimana untuk menangkapnya, begitu juga pihak pendakwa raya Sweden. Namun, sehingga kini tiada siapa yang tampil memberitahu apa yang sebenarnya berlaku (mengapa Assange masih belum ditahan)," kata Stephens.

Assange tidak dilihat sejak laman webnya WikiLeaks mendedahkan sejumlah 250,000 dokumen rasmi Amerika Syarikat (AS) pada Ahad lepas. - Agensi

Peti Surat Pos Jadi Tong Sampah Untuk Penyeluk Saku

Tong sampah penyeluk saku

AZLAN mengeluarkan dompet yang ditemui dalam peti surat di Taman Maluri, Cheras.
Posmen temui pelbagai jenis dompet dalam peti setiap hari


KUALA LUMPUR: Peragut dan penyeluk saku menjadikan peti surat Pos Malaysia di sekitar bandar raya ini sebagai tempat memulangkan semula dompet mangsa selepas mengambil wang mereka.

Perbuatan penjenayah yang masih mempunyai perasaan untuk memulangkan dokumen penting milik mangsa mereka itu, dikesan kebanyakan posmen yang sering menemui pelbagai jenis dompet ketika mengutip surat setiap hari.

Sekurang-kurangnya satu dompet ditemui setiap hari daripada 20 peti surat khususnya di kawasan yang disenarai hitam kerana mempunyai kadar jenayah tinggi seperti di Sentul, sekitar Jalan Pahang dan Pudu.

Minggu lalu, posmen, Mohd Sabri Yaacob, 24, menemui dompet milik penulis yang hilang dipercayai ada kaitan dengan penyeluk saku di dalam peti surat di Jalan Pahang, di sini.

Mohd Sabri menghubungi nombor pejabat yang tertera pada kad panggilan penulis yang ditemui dalam dompet berkenaan untuk memaklumkan mengenainya.

Mohd Sabri berkata, bukan sesuatu yang baru bagi posmen sepertinya menemui dompet di dalam peti surat kerana sejak bertugas dua tahun lalu beliau menemui beratus dompet.

Semua dompet yang ditemui boleh dikatakan tiada lagi wang yang tinggal tetapi hanya dokumen penting seperti kad pengenalan, kad kredit dan kad bank. Mungkin penjenayah tidak mahu menyusahkan mangsanya dengan kehilangan dokumen berkenaan.

Dompet yang ditinggalkan biasanya sudah buruk atau kusam, manakala yang masih cantik diambil kerana boleh dijual semula terutama yang ada jenama terkenal manakala dokumen berkenaan diikat dengan getah atau dibalut dengan kertas surat khabar sebelum ditinggalkan, katanya yang ditemui ketika mengutip surat di Taman Maluri di sini bersama rakan setugas, Azlan Abidin, 37.

Azlan yang bekerja sebagai posmen sejak lapan tahun lalu, berkata posmen yang menemui dompet berkenaan akan cuba menghubungi nombor telefon pemilik sekiranya ada sebarang maklumat di dalamnya kerana memahami betapa sukarnya apabila kehilangan semua dokumen berkenaan.

Jika tiada, kami akan masukkan semula ke dalam karung surat dan hantar kepada pihak bertanggungjawab di Pos Malaysia untuk tindakan seterusnya.

Selain dompet, kami menemui dokumen lain seperti pasport dan surat beranak. Malah, saya pernah menemui kad pengenalan polis milik sepasang suami isteri.

Kebiasaannya, kami banyak menemui dompet dan dokumen penting ini selepas cuti hujung minggu atau pada hari pertama bekerja termasuk pada musim perayaan, katanya. -BH

Potong Segera Gaji Pengerusi SYABAS

Potong gaji pengerusi Syabas, bukan naik harga air

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) menyokong sekiranya ada usaha Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) sendiri memotong gaji pengerusinya untuk menampung kos operasi atau memberi bantuan keperluan asas kepada penduduk khususnya warga Selangor.

Ketua Penerangannya, Fadhil Osman berkata pihaknya merasa terkejut dengan maklumat pendapatan Pengerusi Eksekutif Syabas mencecah RM5.1 juta setahun atau bersamaan RM425,000 sebulan.

Katanya, DPPWP hairan bagaimana kerajaan Selangor sebelum era Pakatan Rakyat (PR) boleh meluluskan pendapatan sebegini banyak untuk seorang pengerusi syarikat yang mempunyai kepentingan dengan keperluan asas penduduk di negeri Selangor iaitu air.

DPPWP, ujarnya tidak kisah sekiranya pendapatan tersebut diperolehi oleh pengerusi atau ketua pegawai eksekutif (CEO) syarikat gergasi yang mempunyai keuntungan berbilion ringgit setahun dan bersifat internasional.

Tetapi, soalnya nilai pendapatan sebegitu tinggi tidak wajar diperolehi oleh pengerusi sebuah syarikat yang menguruskan air untuk rakyat.

“Apakah Syabas mahu mengambil laba berlipat kali ganda dari rakyat hasil dari sedikit jasa menguruskan air untuk keperluan rakyat?

“Meskipun air di Selangor diuruskan oleh Syabas, namun lupakah pengerusinya bahawa air dikurniakan oleh Allah untuk manusia?” soalnya lagi.

Jelasnya, air adalah keperluan asas penduduk di mana tanpa air, tiadalah kehidupan dan DPPWP kesal bagaimana air yang sangat penting boleh diniagakan dengan nilai yang tinggi kepada rakyat.

DPPWP juga, katanya melihat mungkin itulah faktor Syabas mahu menaikkan harga air sebanyak 37% kerana mahu menampung operasi mereka termasuk membayar gaji pengerusinya.

Sedangkan, ujarnya kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mahukan kebajikan untuk rakyat dengan memberi 20 meter padu air percuma kepada rakyat.

Sepatutnya, tamba beliau Pengerusi Syabas perlu insaf terhadap keadaan masyarakat khususnya yang berpendapatan rendah kerana menaikkan harga air bererti menambah beban kepada rakyat.

“Rakyat baru mendapat ‘hadiah’ dengan kenaikan harga minyak petrol RON 97 baru-baru ini, usah ditambah dengan pelbagai kenaikan lagi,” ujarnya.

Beliau menambah, Syabas perlu melihat kesan kepada ekonomi negara dengan hampir semua harga barang keperluan akan meningkat.

DPPWP juga, ujarnya menyokong usaha kerajaan Selangor yang akan mengadakan himpunan besar-besaran pada 5 Disember, Ahad ini sebagai membantah kenaikan harga air oleh Syabas. -harakahdaily

Berita sebelum:

SYABAS Naikkan Harga Air Untuk Bayar Gaji Pengerusinya 1/2 Juta Sebulan

Ulasan GB

Yang GB pelik ialah bagaimana sebuah kerajaan negeri tidak boleh menyawal sebuah syarikat kepunyaan kerajaan negeri.

Kena semak dimana tersangkutnya dan apakah yang menyebabkan terhalangnya kerajaan negeri untuk mengawal syarikat berkenaan.

GB melihat ada sedikit kelemahan kerajaan negeri untuk BERTEGAS di dalam hal ini.

Isu Bomoh: ADUN Titi Serong Dihadapkan JK Hak & Keistimewaan

Dua ADUN - masing-masing kerajaan dan pembangkang - akan dihadapkan kepada jawatankuasa hak dan keistimewaan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Usul mengenainya terhadap Hasbullah Osmail (BN-Temengor) diterima oleh Speaker Datuk R Ganesan selepas dia menuduh kerajaan Selangor korup.

Manakala Khalil Idham Lim Abdullah (PAS-Titi Serong) pula akan dihadapkan kepada jawatankuasa tersebut kerana menuduh kerajaan negeri menggunakan khidmat bomoh untuk menjampi DUN pada 7 Mei tahun lalu.

"Tujuan saya membangkitkan isu bomoh bukan untuk memalukan sesiapa tetapi untuk menyatakan hal terlarang itu adalah tidak betul.

"Sebab itu, bila didesak untuk menyebut nama adun berkenaan, saya tidak sebut.

"Saya akan sebut bila jawatankuasa itu memanggil saya nanti.

"Saya juga bertanggungjawab dengan kenyataan yang diberikan berkaitan bomoh dan saya ada bukti jelas bila dipanggil nanti," kata Khalil Idham kepada wartawan di luar dewan. -mk

Ulasan GB

Kepercayaan kepada bomoh masih tebal di kalangan orang melayu sekalipun di kalangan orang Melayu juga terdapat ramai mufti-mufti dan ulamak-ulamak yang tinggi-tinggi songkoknya.

Penggunaan bomoh di dalam politik adalah satu perkara tidak asing di dalam parti totok Melayu. Pernah di satu ketika Pak Lah tertemu satu manderam di pejabatnya beberapa minggu sebelum meletakkan jawatannya sebagai PM. Kata orang manderam itu dilakukan oleh isteri bakal penggantinya waktu itu yang diketahui sangat begitu tebal dengan pergantungannya terhadap bomoh. Wallahu 'alam.

Kaji Semula Pendidikan Seks - PUM

Ulama gesa k'jaan kaji semula pendidikan seks

Persatuan Ulama Malaysia (PUM) menegaskan bahawa masyarakat Islam di negara ini sedang gelisah dengan keputusan kerajaan untuk memperkenal pendidikan seks kepada murid tahun satu, mulai 2011.

Sehubungan itu, PUM yang prihatin dengan perkembangan tersebut, menggesa kerajaan supaya mengkaji semula langkah tersebut.

"PUM juga meminta supaya kerajaan mengadakan siri penerangan terlebih dahulu kepada wakil masyarakat, NGO, alim ulama, guru agama dan masyarakat awam," kata setiausaha agungnya, Dr Mohd Roslan Mohd Nor.

"Ini bagi mengelak salah faham, salah tanggap terhadap hasrat memperkenalkan pendirikan seks tersebut.

"PUM meminta supaya kita tidak terlalu terikut dengan kaedah pendidikan barat, kerana mereka mengasngkan aspek agama dari pendidikan," katanya dalam satu kenyataan hari ini .

Dr Mohd Roslan berkata, masyarakat Malaysia terutama umat Islam, sangat prihatin dengan pendidikan agama.

Oleh itu, tambahnya, adalah lebih baik jika pendidikan agama yang lebih menyeluruh dapat diterapkan kepada anak-anak berkenaan.

"Agar mereka faham tentang perkara yang boleh dilakukan dan tidak boleh dilakukan dari perspektif agama," tegas.- mk

Khatan Wanita Masih Popular

Khatan wanita masih popular

SEORANG kanak-kanak perempuan meronta ketika mudim wanita melakukan prosedur khatan. - Gambar hiasan

BAGI sebahagian besar masyarakat Islam di negara ini, mengkhatankan bayi perempuan dianggap sebagai satu tuntutan agama walaupun secara dasarnya ia bukan amalan yang wajib dilaksanakan.

Rata-ratanya percaya, bersunat boleh mempengaruhi kesihatan sepanjang hayat sama ada untuk lelaki mahupun wanita.

“Bersunat bagi wanita bertujuan untuk menjaga kebersihan selain daripada mengawasi kesihatan batin.

“Menurut petua orang-orang lama juga, berkhatan dapat memelihara diri daripada mendapat pelbagai penyakit.

“Ia juga merupakan satu cara untuk mendoakan zuriat menjadi perempuan yang baik dan solehah apabila dewasa nanti,” jelas pengamal perbidanan tradisional, Nikmah Suhaidi, 49, ketika ditemui Jurnal di rumahnya di pekan Dengkil, Selangor baru-baru ini.

Amalan dituntut

Mewarisi kepakaran turun-temurun daripada keluarga sebelah ibunya, wanita berketurunan Melayu Boyan ini sudah 18 tahun menyunatkan kaum Hawa.

“Selain bayi, saya juga menyunatkan wanita dewasa, sama ada wanita Melayu yang tidak pernah bersunat mahupun wanita yang baru memeluk Islam. Ada yang masih muda, ada juga yang sudah beranak-pinak,” ujarnya.

Menurut Nikmah, wanita mualaf memilih untuk berkhatan kerana mereka menganggap ia sebagai ritual pembersihan selain membuktikan kesediaan mereka untuk menjalani kehidupan sebagai wanita Islam.

“Ia bukan paksaan, tetapi amalan yang dituntut. Selain itu, saya juga percaya, berkhatan mampu memelihara gelora nafsu dan mengurangkan rangsangan berlebihan terhadap kaum Adam.

“Saya tidak pasti sama ada terdapat kajian yang jelas tentang sunat mampu mengawal nafsu berahi wanita.

“Namun, menurut pengalaman saya, sudah beberapa kali wanita dewasa yang dikhatankan mengakui lebih mudah mengendalikan rangsangan seksual mereka,” katanya yang pernah mengkhatankan beberapa orang pekerja seks sebelum ini.

Mengupas lebih lanjut kaedah berkhatan bagi perempuan, Nikmah memberitahu, lazimnya bayi perempuan disunatkan ketika masih kecil, seeloknya beberapa hari selepas dilahirkan.

Namun, ada juga ibu bapa yang memilih untuk menunggu hingga setahun sebelum mengkhatankan anak masing-masing.

Kerat 1.3 sentimeter

“Bersunat bagi perempuan ialah dengan memotong sebahagian muncung daging yang tersembul berdekatan saluran kemaluan wanita. Ia terletak di sebelah atas faraj yang kelihatan seakan-akan bonjolan.

SEORANG wanita menenangkan anaknya dalam satu prosedur berkhatan khusus untuk wanita di Indonesia. - Gambar hiasan

“Bagi wanita dewasa, daging yang dipotong kira-kira setengah inci (1.3 sentimeter).

“Alat yang digunakan untuk memotong ialah mata pisau cukur yang dipotong empat untuk bayi dan gunting kecil untuk wanita dewasa,” ujarnya.

Selain itu, kelengkapan lain yang diperlukan dalam adat berkhatan ialah kain putih yang bersih, minyak gamat, kain kapas dan duit syiling lima sen.

“Kain putih biasanya akan disediakan sendiri oleh pihak yang ingin dikhatankan. Bagi bayi perempuan, kain yang diperlukan ialah sepanjang satu meter dan dua meter bagi wanita dewasa.

“Kain tersebut akan digunakan sebagai alas punggung selain untuk membungkus duit syiling sebagai pelapik mata pisau cukur bagi mengelak mata pisau menoreh tangan.

“Bagi wanita dewasa pula, selain dijadikan alas, kain putih juga digunakan untuk membungkus daging yang digunting sebelum ditanam,” tambahnya.

Sungguhpun masih mengekalkan berkhatan cara lama, Nikmah tidak pernah berkompromi tentang kebersihan. Setiap peralatan seperti kain, mata pisau dan gunting, akan dicuci bersih sebelum digunakan.

Malah, bekas bidan di klinik swasta ini juga tidak akan menggunakan peralatan yang sama untuk pelanggan berbeza.

“Kain, mata pisau dan gunting akan digunakan sekali saja. Ia akan dibungkus dan ditanam bersama daging yang dipotong tadi. Ini untuk mengelakkan jangkitan kuman dan komplikasi lain.

Tambah Nikmah, untuk memudahkan proses berkhatan, seelok-eloknya kita memulakan dengan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

Tanpa sebarang suntikan bius atau ubat pelali, Nikmah melakukan tugasnya dengan berbekalkan ayat suci al-Quran selain selawat.

“Selesai berkhatan, saya akan memandikan mereka dengan air limau sambil membaca selawat, ia bertujuan untuk membersihkan diri dan menjauhi perkara tidak baik daripada berlaku,” ujarnya yang pernah mengkhatankan bayi yang baru lahir hinggalah wanita dewasa berusia 50 tahun. -SITI NOR AFZAN KASIMAN

Ahli UMNO Turut Tandatangani Memo Bantah Syabas


Solat hajat iringi penyerahan memo kepada Agong

PETALING JAYA: Pertembungan perhimpunan Ahad ini mambabitkan kerajaan negeri Selangor dengan Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) bagi menyerahkan memorandum kepada Yang-Dipertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, dikhuatiri akan menimbulkan kekecohan antara kedua-dua kumpulan itu.

Penyelaras kempen anti kenaikan harga air Selangor Dr Badrul Amin Bahron berkata aspek keselamatan rakyat cukup dititikberatkan kerana jika sebarang ‘provokasi’ mahupun kekecohan berlaku maka perhimpunan itu akan diteruskan oleh pimpinan negeri.

Katanya, pihak polis telah dimaklumkan perkara itu malah keputusan sama ada rakyat turut serta sehingga ke Istana Negara akan diputuskan esok.

Menurut beliau, solat hajat dan Zohor akan diadakan di Masjid Negara bersama-sama pemimpin negeri Selangor dan disusuli perhimpunan bagi menyerahkan 100 tandatangan kepada Agong di Istana Negara.

"Kami sudah memaklumkan kepada pihak polis untuk permit, sehingga kini masih belum menerima jawapan balas. Malah rancangan telah diatur dengan solat zohor dan hajat akan dibuat terlebih dahulu sebelum perhimpunan dimulakan ke Istana Negara.

"Jika wujud sebarang kekecohan atau perkara tidak diingini seperti hujan, maka pemimpin negeri sahaja yang akan berarak ke Istana Negara untuk serahkan memo itu.

"Rakyat akan tunggu di Masjid Negara…..kerana yang penting bagi kami adalah keselamatan rakyat. Namun perkara ini akan dimuktamadkan dalam mesyuarat esok," katanya ketika dihubungi FMT.

Kumpulan terdiri daripada baju merah adalah pro-kerajaan negeri yang diketuai Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan kira-kira 20,000 orang turut serta dalam perhimpunan tersebut.

Manakala anggota GAPS dilaporkan mengenakan baju hitam diketuai pengerusinya Hamidzun Khairuddin dan disertai hanya kira-kira 2,000 orang bakal berhimpun di Masjid Jamek.

Ahli Umno turut serta dalam tandatangan

Badrul Amin berkata, melalui kempen yang mensasarkan 100,000 tandatangan itu turut menerima penyertaan daripada ahli Umno.

Beliau yang juga Pengarah Penerangan Negeri Selangor mendakwa tandatangan itu diperoleh daripada ahli Umno termasuklah di Sungai Besar, Hulu Selangor dan Tanjung Karang.

Malah ada beberapa ahli itu yang bersetuju untuk menyertai perhimpunan bersama-sama kumpulan merah pada Ahad ini.

"Kami bergerak ke pelusuk kampung dan ahli-ahli Umno di beberapa kawasan turut menyatakan sokongan terhadap kempen kita ini. Ada yang berterus terang tidak sanggup untuk turun namun ada segelintir yang bersetuju untuk turut serta dengan kami.

"Malah tandatangan yang terkumpul setakat hari ini telah mencecah 50,000 dan berharap kita berjaya dengan sasaran 100,000 itu," katanya.

Nafi mahasiswa dibayar kerajaan negeri

Dalam perkembangan lain, Badrul Amin menafikan pembabitan kerajaan negeri dengan penyertaan mahasiswa dalam perhimpunan tersebut.

Beliau berkata, perkara ini timbul atas kesedaran mahasiswa malah menjelaskan bahawa perhimpunan itu bukan bersifat politik.

"Walaupun Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) menghalang mahasiswa terlibat dalam sebarang perhimpunan politik namun jelas ini bukan perhimpunan politik. Ini perhimpunan rakyat tanpa mengira latar belakang masing-masing.

"Mahasiswa ini juga bukan dibayar oleh kerajaan negeri, kami tidak suruh mereka turut serta tetapi mereka faham perlu dihentikan dasar penswastaan air yang wujud ini," katanya.

Katanya setakat ini bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin mengesahkan penyertaannya dalam perhimpunan pada hujung minggu ini.

Malah beliau turut mengalu-alukan pemimpin lain daripada negeri lain untuk turut serta memandangkan ia akan menjadi isu nasional.

Iran Terkejut Lambang Zionis Di Atas Bumbung Iran Air

Lambang Zionis di atas bangunan di Iran

GAMBAR enjin carian Google menunjukkan lambang rezim Zionis (dalam bulatan), Bintang David terdapat di atas bumbung bangunan syarikat penerbangan Iran Air di Teheran.

TEHERAN - Pemerintah Iran marah selepas imej satelit enjin carian Goggle Earth mendapati terdapat lambang rejim Zionis, Bintang David di atas bumbung ibu pejabat syarikat penerbangan Iran Air, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Pegawai-pegawai Iran telah mengarahkan supaya simbol itu dibuang selepas timbul desas-desus bahawa lambang berkenaan itu sudah ada sebelum Revolusi Islam berlaku pada 1979 di negara berkenaan.

Bintang itu jelas kelihatan berada di bahagian tengah bangunan Iran Air tetapi kesahihannya masih dipertikaikan.

Media Iran mendakwa bangunan tersebut telah dibina oleh para jurutera Israel semasa negara itu diperintah oleh Shah Mohamed Reza Pahlavi.

Semasa pemerintahan Shah, hubungan antara kedua-dua buah negara itu amat rapat.

Ketika itu, terdapat penerbangan antara Lapangan Terbang Mehrabad di Teheran, Iran ke Lapangan Terbang Ben Gurion di Tel Aviv, Israel.

Israel turut menjual senjata kepada pemerintah Iran ketika itu bagi mendapatkan tukaran minyak.

Namun Iran kini memutuskan hubungan dengan Israel.

Satu laman web Iran menyatakan: "Sangat menghairankan, walaupun sudah 32 tahun Revolusi Islam berlaku, bintang Zionis ini masih belum dibuang dari bangunan itu."

Pada Ogos lalu, kewujudan lambang yang sama menimbulkan kemarahan apabila ia ditemui di bahagian atas sebuah bangunan di Tapak Revolusi di Teheran. - AgensiKehadiran Trak Pelbagai Guna Timbulkan Tandatanya

Trak jadi tanda tanya

TRAK serba guna yang menjadi tempat tinggal warga asing di Pantai Rekreasi Kampung Air Papan, Mersing.

MERSING: Kira-kira 500 penduduk Kampung Air Papan di sini resah dan bimbang dengan kehadiran sepasang warga asing dipercayai dari Switzerland yang menggunakan sebuah trak pelbagai guna bagi aktiviti yang tidak diketahui sejak lebih sebulan lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Air Papan, Mohd Asri Jaafar, berkata kehadiran mereka amat menggusarkan penduduk apatah lagi pasangan itu mengusir sesiapa saja yang mendekati trak mereka.

Katanya, penduduk mula merasakan sesuatu yang tidak kena berikutan pasangan yang tinggal di pantai rekreasi di jalan baru Air Papan-Tanjung Resang dekat kampung itu menunjukkan reaksi tidak senang hati setiap kali ada yang menghampiri trak mereka.

Perbuatan mereka nyata menimbulkan rasa sangsi di kalangan kami dan kehadiran mereka mula diperkatakan kerana bukan saja bersikap sombong, malah akan memarahi pengunjung pantai yang cuba mendekati trak mereka untuk melihat kandungan dalam kenderaan terbabit.

Malah, penduduk juga bimbang kehadiran dan perlakuan ganjil mereka terbabit akan membuka peluang kepada mereka untuk menjalankan aktiviti tidak sihat serta boleh mengancam keselamatan orang awam, katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Difahamkan, trak pelbagai guna itu dipercayai dilengkapi pelbagai alat dan kemudahan canggih termasuk sistem radar, solar dan parabola yang dipasang pada kenderaan mereka sekali gus mendatangkan kebimbangan kepada penduduk tujuan sebenar mereka.

Mohd Asri berkata, pihak berkuasa perlu menjalankan siasatan terhadap perkara berkenaan, malah lebih membimbangkan apabila warga asing terbabit mungkin boleh melakukan sesuatu di luar jangkaan penduduk berikutan tempat tinggal mereka tidak berpenghuni.
Katanya, keadaan mungkin lebih membahayakan apabila tempat mereka berteduh agak gelap, selain sikap angkuh mereka yang enggan menjawab pertanyaan penduduk mengenai tujuan dan fungsi trak mereka di kawasan mereka.

Kami merasakan seperti ada sesuatu yang cuba disembunyikan warga asing itu, jika tidak mereka tidak akan mengusir dan melarang sesiapa saja yang cuba mendekati trak mereka terutama pengunjung pantai yang seakan berminat untuk mengetahui perkara terbabit.

Justeru, kami sangat berharap pihak berkuasa dan yang terbabit supaya mengambil tindakan yang sewajarnya iaitu dengan menjalankan siasatan dan mungkin boleh mengusir mereka sekiranya mereka boleh mendatangkan bahaya kepada kami, katanya. -BH

Bas Wanita: Langkah Wajar Yang Terpuji


Khidmat bas untuk wanita dapat sambutan


KAUM wanita kini lebih selesa dengan adanya khidmat bas awam untuk mereka yang disediakan oleh RapidKL sejak kelmarin.

KUALA LUMPUR - Percubaan perkhidmatan Rapid Bas Wanita yang diperkenalkan oleh Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn. Bhd. (RapidKL), mendapat sambutan menggalakkan terutama daripada penumpang wanita.

Rata-rata golongan itu mahukan perkhidmatan tersebut diteruskan memandangkan penumpang wanita tidak lagi perlu berhimpit dengan penumpang lelaki terutama pada waktu puncak.

Seorang penumpang, Vidyavaty Mohd. Aris, 34, memberitahu, idea RapidKL mengasingkan penumpang wanita cukup bernas dalam mengutamakan keselamatan setiap penumpang.

"Selepas ini penumpang wanita tidak perlu takut untuk menaiki bas terutama selepas pulang dari pejabat. Ini merupakan kali kedua saya menggunakan perkhidmatan bas wanita dan diharap ia dilanjutkan sehingga pukul 9 malam," katanya.

Kelmarin, RapidKL mengumumkan tempoh percubaan Rapid Bas Wanita sepanjang bulan ini meliputi laluan yang mempunyai jumlah penumpang ramai.

Syarikat berkenaan memulakannya dengan dua sesi perkhidmatan iaitu di sebelah pagi bermula pukul 6.45 dan 7.30. Diikuti pula dengan sebelah petang pada pukul 6 dan 6.45.

Tinjauan Kosmo! di hab Pasar Seni semalam mendapati, masih ramai penumpang lelaki tidak menyedari notis khas 'untuk wanita sahaja' yang ditampal dicermin depan bas.

Menurut Penyelia RapidKL, Ahmad Roslan Abu Bakar, ramai penumpang lelaki masih keliru dengan arahan yang dikeluarkan. -kosmo


PAS puji bas wanita Rapid KL

KUALA LUMPUR, 2 Dis: PAS memuji langkah pihak pengurusan Bas Rapid KL yang memperkenalkan bas khusus untuk wanita.

AJK PAS Pusat, Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali berkata, langkah itu wajar dipuji kerana memberi faedah besar kepada kaum wanita.

"Sekali lagi tahniah atas perkhidmatan bas Rapid KL khusus untuk wanita.

"Satu peningkatan yang terpuji dan akan memberi faedah yang banyak kepada kaum wanita. Teruskan usaha-usaha baik ini," katanya kepada Harakahdaily.

Penghargaan sama turut disampaikan Dewan Pemuda PAS Pusat yang menyifatkan langkah itu sebagai bijak dan mesra wanita sekaligus memberi sumbangan besar kepada keselamatan dan kesejahteraan kaum hawa.

"Saya percaya ia mampu mengurangkan kadar jenayah seperti jenayah seksual, ragut dan sebagainya. Semoga usaha yang baik dan mulia ini.

"Walau masih diperingkat percubaan namun perlu diberi perhatian serius oleh kerajaan," kata ketuanya Nasrudin Hassan.

Cadangnya lagi, perkara tersebut diangkat menjadi satu perundangan negara di bawah peraturan jalanraya agar ia menjadi satu dasar perkhidmatan pengangkutan awam yang melibatkan perkhidmatan bas, teksi, LRT dan seumpamanya di seluruh negara khasnya di bandar-bandar utama.

Ketua Pegawai Eksekutif Bas RapidKL Datuk Mohamed Hazlan Mohamed Hussain semalam berkata, perkhidmatan khas itu dilaksanakan untuk memberi lebih keselesaan dan keselamatan kepada penumpang wanita, selain melindungi mereka daripada gangguan seksual serta bersesakan dengan penumpang lelaki pada waktu puncak.

Tempoh percubaan itu dijalankan di tujuh laluan yang mempunyai jumlah penumpang ramai dengan dua sesi perkhidmatan, iaitu di sebelah pagi jam 6.45 dan 7.30 manakala di sebelah petang pada jam 6 dan 6.45.

Laluan yang terbabit pada sesi pagi ialah U1 (Hab Pinggiran Batu Caves), U8 (Hab Damansara Damai), U22 (Hab Sri Nilam), U40 (Hab Terminal Kajang), U60 (Hab Puchong Utama), U80 (Hab UiTM Shah Alam) dan U81(Hab Subang Suria).

Bagi sesi petang, laluannya ialah U1 (Hab Medan Pasar), U8(Hab Medan Pasar), U22 (Hab Jalan Hang Lekiu), U40 (Hab Pasar Seni), U60 (Hab Pasar Seni), U80 (Hab Pasar Seni) dab U81 (Hab Pasar Seni). -harakahdaily


Tepat pada masa bas khas untuk wanita

Dewan Muslimat PAS Pusat sangat mengalu-alukan langkah baik Rapid KL mengadakan perkhidmatan bas khas bagi golongan wanita saja. Langkah ini tepat pada masanya dan amat sesuai dengan senario semasa di mana ramai penjawat awam dan swasta dari kalangan wanita menggunakan perkhidmatan bas untuk pergi balik ke pejabat dan rumah mereka terutamanya di waktu sesak di bandar-bandar besar seluruh negara.

Sedikit masa dulu kita berasa amat selesa apabila KTM memulakan perkhidmatan koc khas untuk wanita pada waktu sesak. Tindakan tersebut mendapat respons yang sangat menggalakkan. DMPP turut turun padang dan membuat kajian rambang serta mendapati perkhidmatan tersebut disokong oleh para pengguna baik dari kalangan wanita mahupun lelaki.

Langkah ini juga sudah lama dinanti-nantikan serta telah beberapa kali disuarakan oleh badan-badan NGO wanita yang prihatin terhadap keselesaan dan keselamatan golongan wanita di dalam menggunakan pengangkutan awam. Malah di negara-negara maju di Eropah seperti Sweden, langkah-langkah ini telah terlebih dulu dilaksanakan serta terbukti ianya membantu mengurangkan kadar jenayah dan gangguan seksual terhadap wanita.

Jika kita menoleh ke belakang sejenak terhadap manifesto PAS pada PRU 12, Mac 2008, di antara tawaran yang hendak PAS laksanakan adalah menjaga keselesaan dan keselamatan wanita dengan menyediakan pusat rekreasi dan sukan khas untuk wanita. Termasuk juga perkhidmatan pengangkutan awam khusus bagi golongan wanita.

Sehubungan itu tindakan ini dilihat sesuai dari sudut tuntutan Islam di mana Islam telah meletakkan martabat yang tinggi terhadap wanita serta menuntut dipelihara maruah mereka dengan sebaik-baiknya. Tindakan menyediakan perkhidmatan bas khas bagi wanita ini dapat dirasakan kesesuaiannya dengan iktibar dari hadis Rasulullah sa.w. yang diriwayatkan oleh at-Tarmizi; yang mafhumnya; “ Sebaik-baik di kalangan kamu, adalah orang yang paling baik dengan isterinya, dan akulah dari kalangan kamu yang paling baik dengan isteriku”. -harakahdailyUlasan GB & Berita berkaitan:

RapidKL Perkenal Bas Khas Wanita


Foto-foto Eksklusif Peninggalan Rasulullah SAW

Bila kita berjauh jarak dengan yang terkasih Muhammad Rasulullah. Kita hanya dapat menemuinya melalui do’a-do’a yang kita lantunkan, memohon syafa’at Nabi untuk keselamatan kita di akhirat dari pedihnya azab neraka, tidakkah foto-foto berikut ini mengubati kerinduan kita yang sangat dalam kepada Nabi Tercinta, Kekasih Allah, peribadi mulia yang menjadi rahmat sekalian alam??

Ratusan orang menitiskan air matanya setelah menatap langsung baju beliau yang bersahaja dan sudah robek, sandal beliau, keranda beliau yang tak terhalang apapun. Allahu Akbar … serasa dekat denganmu ya Rasulullah … Andai aku dapat melihat wajahmu, lemah segala persendianku, tak tahan dengan kenikmatan memandang kemuliaan wajahmu… Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammad ….

(Foto-foto ini kebanyakan adalah koleksi yang tersimpan dari berbagai tempat di beberapa negara: Museum Topkapy di Istambul Turki, Yordania, Irak dan negara-negara Timur Tengah lainnya. Selamat merasakan kelezatan menatap peninggalan-peninggalan ini. Semoga kerinduan kita semakin memuncak kepada Nabi Agung, kekasih Allah …)


Allahumma solli ‘ala sayyidina wa maulana Muhammad Solallahu ‘Alaihi Wassallam …the-blessed-shirt-of-prophet-muhammad-saw


The Blessed Shirt of Prophet Muhammad SAW
(Baju gamis Nabi SAW yang lusuh dan robek-robek.
Ya Allah … betapa sederhananya baju sang pemimpin dunia yang suci nan agung ..!!)the-blessed-shirt1-of-prophet-muhammad-saw


The Blessed Shirt of Prophet Muhammad SAW
(Bagian dari baju gamis Nabi SAW yang sudah sobek)jubah-rasulullah1


Jubah Nabi Muhammad, Rasulullah SAWblessed-seal-of-rasool-allah-saw1


The Blessed Seal of Rasulullah SAW (Cap surat Nabi SAW)copy-of-the-blessed-bowl-of-prophet-muhammad-saw


Mangkuk tempat minum Rasulullah SAW


picture1.jpg


Kunci Ka’bah Masa Nabi Muhammad SAWthe-blessed-foot-print-of-rasool-allah-saw


jejak-kaki-nabi


Jejak Kaki Rasulullah SAWblessed-hair-of-rasool-allahsaw


rambut-nabi


Beberapa helai rambut Rasulullah SAWgigi-dan-rambut1


Peninggalan gigi dan rambut Nabi. Itu giginya jelas ya?


aWadah Kotak Gigi Rasulullah SAW


picture4.jpg


pedang2-nabi-dengan-nama-namanya1


pedang2-nabi-dengan-nama-namanya2


pedang2-nabi-dengan-nama-namanya


Berbagai pedang yang pernah dimiliki Nabi dengan nama-namanya yang digunakan untuk menegakkan ajaran tauhid, ketika orang-orang kafir memerangi Nabi dan dakwahnya sehingga harus mengangkat pedang.
Gagang Pedang “Hatf” Nabi SAW tampak lebih jelasa


busur-panah-nabi


aBusur Panah Nabi SAW


Bendera Rasululullah SAW
a

Ini lebih jelasnya.

Salah satu sorban/tutup kepala Rasulullah SAW
Topi Besi Rasulullah SAW
Baju dan barang-barang Rasulullah SAWblessed-sandals2-of-rasool-allah-saw


blessed-sandal-of-rasool-allah-sawSandal-sandal (terumpah) peninggalan Rasulullah SAW tercinta …letter-to-nijashi-king-of-habsha


Surat Nabi SAW kepada Raja Nijashi, Raja Habsyahletter-to-omani-people


Surat Nabi SAW kepada rakyat Oman, Arab Selatanletter-to-qaiser_e_rome


Surat Nabi SAW kepada Kaisar Romawi abad ke- 7
Surat Rasulullah SAW pada Raja Heracliusprophets-letter-to-muqauqas-egypt


Surat Nabi SAW kepada Raja Muqauqas, Mesir
Makan Siti Aminah, Ibunda Rasululllah SAWbox-belonging-to-hazrat-fatima-rz


Kotak milik putri tercinta Nabi SAW, Sayyidah Fatimah Az-Zahra R.A.picture6.jpg


PINTU EMAS MAKAM NABI MUHAMMAD SAWthe-blessed-dust-from-the-tomb-of-the-prophet


The blessed dust from the tomb of the Prophet Muhammad PUBH (Butiran pasir yang diambil dari makam Nabi Muhammad SAW)

-moeflich