5 Feb 2010

Minta Maaf, Aduka Tetap Digari, Datuk Safar Bila Lagi

Tindakan Bekas Pembantu Khas Perdana Menteri, Datuk Nasir Safar, yang mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman dianggap amat sensitif kerana menyinggung perasaan kaum Cina dan India di negara ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teratai, Janice Lee berkata, sebagai orang kepercayaan kepada perdana menteri Malaysia, beliau seharusnya mendokong kefahaman gagasan 1Malaysia dan bukan meningkatkan ketegangan sedia ada.

Beliau berkata, tindakan meminta maaf secara terbuka tidak cukup untuk mengubati kaum lain yang terguris dengan sindiran sebagai pendatang dan diugut ditarik kerakyatan jika membantah penetapan 12 subjek dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Menurutnya, Nasir bukan sahaja perlu meletakkan jawatan sebagai pembantu khas tetapi semua jawatan termasuk wajar digantung keahliannya oleh Umno.

“Sebenarnya, Nasir sudah menyimpan isu perkauman ini di dalam fikirannya sehingga ia dikeluarkan dalam ucapan dengan mengutuk kaum Cina dan India di negara ini. Masalah ini perlu menggunakan undang-undang bagi menyelesaikannya kerana melibatkan isu sensitif. Sebagai tunggak kepada UMNO, seharusnya Nasir diambil tindakan jika parti itu ingin mengekalkan perpaduan rakyat,” katanya.

Janice berkata demikian ketika mengulas kenyataan sebuah media tempatan bahawa Nasir sudah meminta maaf secara terbuka semalam.

Janice berkata, jika sikap pemimpin UMNO sebegini, sudah pasti gagasan 1Malaysia tidak akan berjaya.

“Gagasan 1Malaysia tidak akan berjaya kerana UMNO, MIC dan MCA harus dibubarkan jika ingin melaksanakannya bersungguh-sungguh. Kita semua tahu Barisan Nasional (BN) adalah parti perkauman dengan membataskan penglibatan perkauman di bawah parti komponennya,” katanya.

Janice berharap tindakan sewajarnya harus dipertimbangkan UMNO supaya keadaan tidak bertambuh keruh lantaran isu perkauman ini. - FANSURINA ABDULLAH

Ulasan GB

Menteri KDN, datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein menyatakan bahawa walaupun Aduka Taruna sudah meminta maaf tetapi polis akan tetap ambil tindakan ke atasnya.

Kini bagaimana dengan kes Datuk Nasir Safar?

Sedangkan kes Datuk Nasir Safar lebih berat yang melibatkan ketegangan kaum.

‘Roadshow’ Untuk Anwar Seluruh Negara

Kuala Lumpur menyaksikan laungan reformasi kembali bergema apabila 100 aktivis veteran reformasi berhimpun secara aman di perkarangan Masjid Wilayah, petang tadi.

Menghimpunkan aktivis-aktivis reformasi era 1998 dari wakil rakyat hingga ke aktivis jalanan, demonstrasi ini mengecam pertuduhan terhadap mantan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang mereka sifat sebagai ulangan konspirasi 10 tahun lalu.

Perhimpunan berlangsung tanpa gangguan dibawah pemantauan pihak berkuasa. Gerombolan Cawangan Khas turut dikesan, serta ketumbukan Unit Simpanan Persekutuan turut dikerah ke lokasi.

Kain rentang tertulis “Perhimpunan Bantah Fitnah ke-2” dan “Keadilan Untuk Anwar” dikibarkan bagi memperlihatkan sokongan teguh kepada pemimpin reformasi itu.

Ahli Parlimen Tian Chua berkata perhimpunan seperti ini akan berterusan sepanjang perbicaraan Anwar.

Mereka juga dijangka menjelajah seluruh Malaysia memberi perkembangan terkini perbicaraan kepada segenap lapisan masyarakat.

“Selagi bicara ini berkalu perhimpunan akan berterusan. Bukan saja di mahkamah tetapi kita akan adakan ‘roadshow’ seluruh negara dan kita akan bawa mesej ini secara terus kepada rakyat. Kita akan lancar pelbagai perhimpunan besar-besaran di kota-kota lain di seluruh negara dan setiap malam di ibu pejabat Keadilan kita akan adakan sesi informasi untuk memberi penerangan kepada penyokong-penyokong kita yang tidak sempat hadir dalam sesi mahkamah”, kata beliau. -HY (Detik TVS)Kes Liwat Saiful Ditangguh Ke Isnin Depan

Mahkamah Tinggi di sini hari ini menangguhkan ke Isnin depan kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, selepas hakim, pihak pendakwaan dan pihak pembelaan mengunjungi Kondominium Desa Damansara, tempat di mana kesalahan itu didakwa dilakukan ke atas pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Pemeriksaaan ke Unit 11-5-1 di kondominium itu, yang turut disertai Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, Anwar dan Mohd Saiful Bukhari, dilakukan mulai kira-kira 12 tengah hari hingga 12.50 tengah hari.

Ini merupakan pemeriksaan kedua selepas pihak pembelaan memohon mengunjungi unit itu hari ini setelah berbuat demikian Khamis.

Terdahulu, semasa perbicaraan kes itu di Mahkamah Tinggi hari ini Mohd Saiful Bukhari memberitahu bahawa dia tidak membuang air besar selama dua hari selepas didakwa diliwat oleh Anwar.

Ketika menyambung keterangannya pada hari ketiga perbicaraan kes terhadap Anwar yang dituduh meliwatnya, beliau berkata seluar panjang yang dipakainya pada hari kejadian adalah hadiah daripada Anwar.

Mohd Saiful, 25, bekas pembantu peribadi Anwar, adalah saksi pertama yang memberi keterangan apabila kes itu bermula pada Rabu di hadapan Hakim Mohamad Zabidin.

Anwar, 63, yang juga Anggota Parlimen Permatang Pauh, dituduh meliwat Mohd Saiful di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Dia dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

Pada prosiding yang bermula 9.51 pagi tadi, Mohd Saiful Bukhari juga memberi keterangan terhadap sampel-sampel yang diambil dari badannya selain baju dan seluar dalamnya juga dijadikan barang bukti.

Mohd Saiful berkata dia menganggap Anwar seorang pemimpin berkarisma dan sebab itulah dia mahu bertugas dengan penasihat Parti Keadilan Rakyat itu.

Peguamcara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, yang mengetuai pihak pendakwaan, kemudian memberitahu mahkamah bahawa pemeriksaan utama terhadap Mohd Saiful Bukhari sudah selesai. -- BERNAMA


Bila Memorandum Pun Dibakar Sama...

Sekumpulan pertubuhan bukan kerajaan Melayu mengadakan protes di bangunan Komtar di sini hari ini bagi membantah tindakan kerajaan negeri, yang didakwa diskriminasi, merobohkan gerai-gerai haram kendalian orang Melayu di negeri itu.

Patung Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng juga dibakar dalam protes itu yang diadakan selepas solat Jumaat tadi.

Mereka berhimpun di kawasan Masjid Jamek Simpang Enam sebelum sembahyang Jumaat dan kemudian berjalan kaki ke arah Komtar, yang menempatkan pejabat-pejabat kerajaan negeri untuk menyerahkan memorandum kepada Lim.

Polis gagal dalam menahan kumpulan berkenaan daripada menuju ke premis itu.

Protes itu diaturkan oleh Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS).

Turut mengambil bahagian ialah Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali selaku Ahli Parlimen Pasir Mas dan berucap pada majlis itu.

Selepas gagal menemui Lim di pejabatnya, kumpulan itu membakar patung Lim dan juga memorandum.

Kumpulan itu mendesak Lim meletakkan jawatan.

Kumpulan ini mahu mengadakan perhimpunan yang sama selepas ini jika keadaan tidak berubah.

Ulasan GB

Sia-sia berdemo bila memo yng tak dapat diserah tiba-tiba dibakar.
hangus semua.

Demo Bantah Fitnah Ke-2 atas Anwar

Pendakwaan liwat kali kedua ke atas Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terus dibantah.

Sekumpulan penunjuk perasaan dari pelbagai kaum menunjuk perasaan di hadapan masjid Wilayah Persekutuan berhampiran kompleks Mahkamah Jalan Duta selepas solat Jumaat di sini, hari ini.

Para demonstrator membawa kain rentang ‘Keadilan Untuk Anwar’ dan ‘Perhimpunan Bantah Fitnah ke-2’. Mereka melaungkan Reformasi dan mengutuk pendakwaan yang hanya bertujuan untuk menghancurkan karier politik Anwar.

Ketua Biro Strategik PKR Tian Chua, menyatakan kes Anwar hanyalah ulangan dari kes 1998 yang hanya punya satu matlamat iaitu menzalimi seorang peribadi untuk membenarkan Najib kekal berkuasa sebagai Perdana Menteri.

“Apa yang berlaku ini adalah satu ulangan yang familiar dalam sejarah tanah air. Kita akan berjuang berhabis-habisan menentang satu sistem yang sanggup menzalimi hak individu untuk kekal berkuasa pada kedudukan mereka.

“Ini adalah satu perkara yang kejam,” tegasnya.

Seorang lagi tokoh Reformasi Datuk Johari Abdul menyatakan pendakwaan terpilih tersebut hanyalah usaha terdesak regim BN untuk meneruskan kekuasaan. Oleh itu para penggerak Reformasi akan kembali bersatu untuk menggerakkan perhimpunan massa seperti mana yang pernah mereka lakukan sepuluh tahun lalu.

Perhimpunan aman itu berakhir dalam masa lima belas minit tanpa gangguan polis. -erapakatanSaiful Tak Buang Air Besar 2 Hari Kerana Nak Buktikan Air Mani Masih Di duburnya?

Mohd Saiful Bukhari Azlan memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa dia tidak membuang air besar selama dua hari selepas didakwa diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketika menyambung keterangannya pada hari ketiga perbicaraan kes terhadap Anwar yang dituduh meliwatnya, Mohd Saiful berkata seluar panjang yang dipakainya pada hari kejadian adalah hadiah daripada Anwar.

Mohd Saiful, 25, bekas pembantu peribadi Anwar, adalah saksi pertama yang memberi keterangan apabila kes itu bermula pada Rabu di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Anwar, 63, dituduh meliwat Mohd Saiful di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Dia dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan. Pada prosiding yang bermula 9.51 pagi tadi, Mohd Saiful Bukhari juga memberi keterangan terhadap sampel-sampel yang diambil dari badannya selain baju dan seluar dalamnya juga dijadikan barang bukti.

Mohd Saiful berkata, dia menganggap Anwar seorang pemimpin berkarisma dan sebab itulah dia mahu bertugas dengan penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Peguamcara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, yang mengetuai pihak pendakwaan, kemudian mahkamah bahawa pemeriksaan utama terhadap Mohd Saiful Bukhari sudah selesai.

Beliau juga berkata, semua pihak akan sekali lagi mengunjungi tempat kejadian liwat itu di Kondominium Desa Damansara hari ini berikutan permohonan daripada pasukan pembelaan Anwar.

Prosiding itu kemudian ditangguhkan pada 11.15 pagi.

Tiga trak membawa anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dan dua trak penyembur air serta dua trak polis memasuki kawasan perkarangan Kompleks Mahkamah Jalan Duta pada 10.15 pagi ini kerana terdapat ura-ura satu demonstrasi akan diadakan di situ selepas solat Jumaat.

Perbicaraan ini ditangguhkan pada Isnin depan, 9 Febuari 2010.

Peguam Anwar, Sankara Nair mengesahkan perbicaraan itu akan bersambung minggu hadapan setelah rombongan mahkamah selesai mengadakan lawatan ke Kondominium Desa Damansara tengahari tadi.

Ulasan GB

Katakanlah benar Saiful tidak buang air besar selama dua hari selepas apa yang dikatakan dia diliwat, apakah beliau memaklumkan kepada doktor di hospital-hospital yang memeriksanya?

Jika sudah diberitahu, apakah tidak ada ubat yang dibekalkan oleh doktor agar membantu memudahkannya untuk membuang air besar?

Apakah apabila diambil sahaja air mani dari duburnya, maka beliau pun mudah untuk buang air besar selepas itu?

Kalau tak bagitahu kepada doktor yang memeriksanya yang dia tak buang air besar, apakah dia ke hospital semata-mata nak semak duburnya setelah dia dikatakan diliwat?

Bisa kepala kita dibuatnya oleh si Saiful ni.

SAC II Datuk Mohd Hazam Maut Dalam Kemalangan

Ketua Penolong Pengarah Siasatan, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, SAC II Datuk Mohd Hazam Abd Halim maut dalam kemalangan di KM 419.7 Lebuhraya Utara-Selatan menghala susur masuk Bukit Tagar, Hulu Selangor tengah malam semalam.

Dalam kejadian itu, kereta Proton Perdana yang dipandu pemandunya, Lans Koperal Asminton Salimin dipercayai terbabas dan melanggar belakang sebuah treler yang berhenti di lorong kecemasan akibat kerosakan.

Mohd Hazam, 50, ketika itu sedang dalam perjalanan pulang ke ibu negara dari Ipoh, selepas menghadiri mesyuarat Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Perak.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Supt Norel Azmi Affandi Yahya berkata Mohd Hazam yang duduk di kerusi penumpang hadapan meninggal dunia di tempat kejadian.

"Pemandunya yang cedera parah dihantar ke Hospital Sungai Buloh dan kini mendapat rawatan di Unit Rawatan Rapi," katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Jenazah dikebumikan selepas solat Jumaat

Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Datuk Nooryah Md Anvar yang dihubungi berkata jenazah Allahyarham dimandi dan dikapankan di Hospital Kuala Kubu Baru sebelum dibawa pulang ke kediamannya di Taman Tunku Jaafar, Seremban.

Jenazah akan dikebumikan selepas sembahyang Jumaat di Makam Haji Said, Taman Tunku Jaafar.

Sebelum ini, Mohd Hazam pernah menyandang jawatan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya dan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu.

- Bernama

Peguam Ingin Buat Laporan Polis Terhadap Sinar Harian

Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan laporan polis akan dibuat terhadap gambar yang tersiar di dalam akhbar Sinar Harian.

Tajuk caption pada gambar di akhbar Sinar Harian "Ini katil yang didakwa diliwat" telah disifatkan keterlaluan.

Hakim walau bagaimanapun menyatakan bahan bukti (evidence) berkenaan diberikan di dalam mahkamah terbuka & media bebas melaporkannya.

Akhbar Sinar Harian pada hari ini telah mengeluarkan satu berita bertajuk "Hakim periksa tilam" di mana dalam tulisan itu disertakan sebuah gambar yang mempunyai tajuk "Ini katil yang didakwa diliwat".

"Tidak ada pernyataan itu dilakukan oleh mana-mana pihak, samada hakim, Saiful terhadap katil berkenaan, bagaimana Sinar Harian boleh menyatakan itulah katil yang digunakan?" kata seorang ahli AMK.
Lintas Lansung Perbicaraan Kes Liwat Saiful Hari Ketiga 5/2/2010

Semalam, bekas penuntut Universiti Tenaga Nasional (Uniten) itu, Mohd Saiful, memberitahu Mahkamah Tinggi di sini, semalam dirinya membuat laporan polis dan pemeriksaan doktor selepas dua hari kejadian liwat.

Dalam keterangannya dia memberitahu, dia mendapatkan pemeriksaan doktor di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 28 Jun 2008. Dia juga menyatakan laporan polis turut dilakukan di hospital berkenaan pada hari yang sama.

Menjawab pertanyaan ketua pendakwaan Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Md Diah, Saiful memberitahu beliau telah pergi ke dua hospital sebelumnya iaitu Hospital Tawakal di Jalan Pahang dan Hospital Pusrawi di Jalan Maktab.

Di Pusrawi saya ada mendapatkan pemeriksaan daripada seorang doktor yang dikenalinya sebagai Doktor Muhammad Rosman Shamsul Amin.

“Saya disuruh membuka seluar dan berbaring secara meniarap di atas katil. Doktor itu ada memasukkan sesuatu (ke dubur). Namun, ketika benda itu dimasukkan saya terus berterus terang saya telah diliwat.

“Doktor itu kemudian menghentikan pemeriksaan kerana menurutnya hospital tersebut tidak mempunyai kelengkapan forensik selain memberitahu laporan daripada hospital swasta tidak boleh dijadikan bukti. Beliau juga menasihati saya membuat laporan polis dan pergi mendapatkan pemeriksaan di hospital kerajaan yang mana pada ketika itu paling dekat adalah HKL,” katanya.

Mohamed Yusof: Kamu ikut nasihat beliau?
Saiful: Ya.
Mohamed Yusof: Selepas itu?
Saiful: Selepas tiba di HKL, saya tidak tahu hendak buat apa. Secara logiknya saya terus ke kaunter pendaftaran pesakit luar dan mendaftarkan diri. Saya berjumpa dengan seorang doktor wanita India. Bagaimanapun, saya segan sebab doktor itu seorang wanita. Selepas itu, doktor tersebut menyuruh saya ke bilik sebelahnya iaitu bilik seorang doktor lelaki India. Saya ingat namanya, iaitu Doktor Daniel.
Mohamed Yusof: Apa berlaku selepas itu?
Saiful: Kerana saya sudah penat sebab sebelum itu telah pergi ke dua hospital, saya terus berterus terang tujuan saya datang adalah untuk melakukan pemeriksaan kerana telah diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. Saya terus menyebut namanya (Anwar Ibrahim).
Mohamed Yusof: Kemudian?
Saiful: Doktor itu terkejut dan terus menulis satu nota dan arahkan saya ke unit kecemasan OACC (One Stop Crisis Center). Saya sampai di wad berkenaan setengah jam kemudian kerana saya tidak tahu dan perlu mencarinya.
Mohamed Yusof: Dapat berjumpa dengan doktor?
Saiful: Selepas setengah jam menunggu, seorang doktor lelaki India datang. Tetapi, beliau hanya melakukan pemeriksaan tekanan darah dan beredar. Selepas sete- ngah jam, beliau datang balik iaitu pada jam 4.30 petang. Beliau nasihatkan saya membuat laporan polis terlebih dahulu kerana tanpa laporan berkenaan pemeriksaan tidak boleh dibuat.
Mohamed Yusof: Bila kamu buat laporan polis?
Saiful: Memang hasrat saya nak membuat laporan polis selepas pemeriksaan, jadi saya buat laporan polis di wad tersebut.
Mohamed Yusof: Bagaimana kamu dapatkan borang (buat laporan polis)?
Saiful: Ada dua anggota polis datang ke wad. Seorang lelaki dan seorang perempuan. Mereka datang dari pondok polis dekat hospital berkenaan. Tetapi, bukan saya yang memanggil mereka.
Mohamed Yusof: Ada doktor periksa?
Saiful: Tidak ada. Sehinggalah malam iaitu selepas (solat) Isyak lebih kurang jam 9 malam barulah doktor datang.
Mohamed Yusof: Berapa orang doktor?
Saiful: Ramai. Ada seorang doktor lelaki Cina, dua doktor lelaki Melayu dan seorang doktor perempuan Melayu sedang mengandung serta beberapa jururawat.
Mohamed Yusof: Selain doktor ada orang lain datang?
Saiful: Ada. Iaitu pegawai penyiasat kes ini.
Mohamed Yusof: Ada doktor bertanyakan apa-apa kepada kamu semasa pemeriksaan dilakukan?
Saiful: Ada. Saya ceritakan semuanya dari awal. Kemudian mereka melakukan pemeriksaan. Mereka bertanya sama ada saya mengalami kecederaan pada mana-mana bahagian tubuh badan.
Mohamed Yusof:Ada mereka menggunakan apa-apa alat pemeriksaan?
Saiful:Ada.
Mohamed Yusof: Ada kamu berkesempatan melihat alat-alat itu?
Saiful:Ada banyak. Tetapi, yang saya ingat putik kapas.
Mohamed Yusof: Ada apa-apa sampel diambil dari kamu?
Saiful: Ada. Ada banyak, tapi yang saya ingat mereka gunakan putik kapas untuk mengambil sampel pada bahagian leher, badan, dan dubur.
Mohamed Yusof: Selepas mereka mengambil sampel-sampel ini, ada mereka minta kamu berbuat apa-apa?
Saiful:Ada. Saya diminta menandatangani sampel-sampel berkenaan yang diletakkan di dalam bekas yang telah dilabelkan..
Mohamed Yusof:Berapa banyak kamu tandatangan?
Saiful:Ada banyak, saya tidak pasti.

Prosiding disambung pagi ini.

9.30 am: Bilik mahkamah penuh sesak. Anwar masuk bersama isterinya Wan Azizah
9.40 am Anwar berkata sesuatu dengan abangnya dan Chua Jui Meng. Peguamnya Sankara Nair baru masuk.
9.45 am: Nurul Izzah dan adiknya tiba. Dikuti dengan Karpal Singh
9.52 am: Peguamcara Yusof menunjukkan sebuah bekas mengandungi bahan-bahan bukti dari calitan kapas kepada Saiful, yang mengesahkan bahan-bahan itu kepunyaannya.
9.59 am: Yusof menunjukkan bekas kedua bertanda "swab below the thigh" yang Saiful mengesahkannya lagi sebagai miliknya.
10.02 am: Sama dengan bekas ketiga dan keempat. Kesemuanya disahkan oleh Saiful sebagai miliknya.
10.05 am: Masih ada lagi bekas yang diunjuk untuk disahkan Saiful.
10.07 am Bekas yang mengandungi calitan dari bahagian dubur juga diunjukkan dan disahkan oleh Saiful
10.10 am: Bekas-bekas itu kemudian diunjukkan kepada Hakim dan peguam pembela.
10.13 am: Di kawasan luar mahkamah, dipenuhi wartawan.
10.15 am : 2 trak FRU, 2 trak polis & 1 water cannon di luar pagar mahkamah bersedia menghadapi demo yang dirancang selepas solat Jumaat di luar Masjid Wilayah.
10.16 am: Bekas ke lapan dan ke sembilan yang berlabel "calitan kapas dari bahagian dubur" turut diunujukkan kepada hakim dan peguam pembela.
10.25 am: Botol mengandungi sampel darah, alkohol & toxicology diunjukkan kepada Saiful, hakim dan peguambela.
10.28 am: Saiful menyatakan foto-foto keseluruhan badannya telah diambil semasa pemerksaan doktor dilakukan terhadapnya.
10.36 am: Saiful turut mengesahkan kandungan repot kepada polis mengenai bahan-bahan yang diserahkan kepada polis.
10.42 am: Bahan-bahan termasuklah 2 pasang seluar dalam berwarna hitam/kelabu, baju G2000 berwarna hijau, seluar panjang hitam & sati tiub KY jelly, kata Saiful.
10.43 am: Saiful berkata ada bahan-bahan yang diserahkan kepada polis adalah dari rumah tunangnya.
10.45 am: Saiful menyatakan seluar panjang hitam adalah "hadiah" dari Anwar.
10.46 am: Baju hijau berjenama G2000 saya pakai semasa saya membuat laporan polis.
10.50 am: Saiful keluarkan seluar dalam berjenama Levis bewarna kelabu dengan pencerut hitam dari sebuah sampul. Hadirin tersenyum sinis.
10.51 am: Seluar panjang hitam itu digunakan semasa insiden liwat dan semasa membuat laporan polis.
10.53 am: Kehadiran polis yang ramai di jalan masuk ke Kondominium Desa Damansara kerana dijangka satu lagi lawatan akan dilakukan.
10.55 am Saiful menyatakan kepada doktor semasa pemeriksaan di Hospital PUSRAWI, bahawa dia diliwat sebelum pemeriksaan ke atasnya selesai.
10.56 am: Saiful menyatakan doktor tidak memberitahunya hasil pemeriksaan setakat itu
10.57 am: Kini Saiful menerangkan bagaimana dia mula-mula berkhidmat dengan DSAI pada Mac 2008
10.58 am: Saiful berkata, pada bulan Mac dia dihubungi oleh Rahimi, yang menyuruhnya datang ke pejabat DSAI, ditawarkan kerja membantu jentera pilihanraya. Kali pertama bertemu anwar, cerita program ceramah pilihanraya, Dia terkejut sebab tak tau apa apa mengenainya. Lepas tu, katanya, Anwar kata, "I appreciate your help", sebagai isyarat terima Saiful kerja jadi sukarelawan. Saiful menyatakan Anwar adalah idolanya.
11.00 am: Saiful menerangkan mengapa dia meletakkan jawatan. Menyatakan dia "tak ingin diperlakukan sedemikian lagi". Karpal membantah perkataan "sedemikian lagi".
11.08am: Saiful menyataka Anwar telah menawarkannya tawaran, memujuknya supaya jangan berhenti dan menawar untuk menaja pengajiannya sepenuh masa dengan bayaran gaji penuh dan elaun.
11.09 am: Saiful menyatakan dia ketakutan semasa itu dan bersetuju.
11.11 am: Pihak pendakwa kini menayangkan rakaman CCTV di layar putih apa yang tidak dapat ditayangkan semalam.
11.13 am: Rakaman video menunjukkan kereta Saiful berwarna maroon sampai ke kondo dan berkata sesuatu dengan pengawal. Dilaporkan video itu jelas dan kedudukan CCTV "begitu tepat".
11.15 am: Satu lagi rakaman ialah Saiful meninggalkan kondo
11.17 am: Karpal membantah gambar yang disiarkan di Utusan. Hakim menyatakan tak ada apa salahnya pada gambar itu.
11.19 am: Mahkamah telah bersiap untuk lawatan ke kondo Desa Damansara untuk kali kedua.

TAMAT KEMASKINI SESI PAGI

TGNA : Duduk Berbincang Dalam Hal Agama

Selepas menolak perbincangan kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu Umno dan PAS duduk semeja untuk membincangkan isu-isu berkaitan agama Islam daripada berterusan menghabiskan masa bertelagah mengenai politik.

Menteri Besar Kelantan itu berkata pemimpin Umno perlu memikirkan mengenai pentingnya kedua-dua parti itu membincangkan isu-isu yang menyentuh agama kerana tiada faedahnya sekiranya kedua-dua parti mengamalkan pendekatan permusuhan politik.

Nik Abdul Aziz juga berkata tidak ada sebab langsung untuk kedua-dua parti itu bertengkar mengenai isu pembangunan.

"Saya mahu majlis perbincangan mengenai agama Islam (seperti ini) antara Umno dan PAS sudah lama. 5O tahun Umno bertengkar dengan PAS apa hasilnya, banyak masa habis. Parti itu banyak menggunakan masa, kepakaran dan kewangan untuk melawan gerakan Islam seperti PAS, apa hasilnya melainkan bertengkar," katanya kepada pemberita selepas menghadiri seminar kalimah Allah di sini, hari ini.

Seminar sehari yang diadakan di Pusat Tarbiah Islam (Putik) di sini dihadiri oleh Editor majalah Herald-The Catholic Weekly , Lawrence Adrewe dan wakil Buddha, Loo Choo Siang.

Isu kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno pernah dicetuskan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada muktamar parti tahun lalu bagi membincangkan kepentingan umat Islam di negara ini dan pembangunan orang Melayu termasuk menjaga hak kaum lain, namun ia ditentang Nik Aziz.

Walaupun Umno menerima dengan tangan terbuka tentang kesediaan mereka untuk berbincang ia juga ditentang Nik Aziz dan beliau mendesak PAS mengadakan Muktamar Agung Khas (EGM) bagi menyingkirkan beberapa pemimpin parti itu yang dikategorikan prokerajaan perpaduan.

Mereka ialah Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agung Pas Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hassan Ali.

Namun, akhirnya Abdul Hadi dan beberapa pemimpin PAS lain terpaksa akur untuk membatalkan perbincangan itu. - BERNAMA

Ulasan GB

Demikian laporan Bernama yang cepat disebarkan oleh media arus perdana.

Mestilah ada dua kumpulan yang akan cepat melompat kegembiraan. Pertama sepastinya UMNO, kedua penyokong UMNO dalam PAS.

"Hah apa kamu nak cakap, TGNA sendiri sekarang dah suh duduk berbincang," jerit mereka.

Benar, itu yang dikatakan TGNA. Itu juga suruhan agama. Itu juga yang dianjurkan Allah dan RasulNya.

Duduk berbincang, tentang apa? Tentang hal-hal menyentuh agama. Bukan bincang nak bawa PAS atau Pakatan Rakyat memebentuk Kerajaan Perpaduan. Tetapi itu yang ditonjolkan Bernama.

Kalau dengan Kristian, Buddha, Hindu dan lain-lain boleh dilakukan, dengan UMNO tentulah lagi boleh. Bincang pasal apa? Pasal hal-hal menyentuh agama. PAS dah lama minta debat secara terbuka. Tak pernah dilayani.

UMNO di zaman Mahathir telah melakukan "rehearsal" debat PAS-UMNO untuk berdepan dengan PAS, yang oleh mantan Presiden PAS, Almarhum Ustadz Fadzil Nor menyatakan muzakharah itu bukan debat "PAS UMNO" tetapi debat UMNO-UMNO.

Bernama bersama media arus perdana yang lain tidak akan berhenti menyerang TGNA, tidak akan berhenti memanipulasikan ucapan TGNA, untuk mengenengahkan semula Kerajaan Perpaduan demi untuk menyelamatkan UMNO yang sedang nazak, demi gagasan 1Malaysia yang runtuh semalam.

Sama seperti pertemuan Mustapha Mohd dengan TGNA, dieksploitasikan sedemikian rupa sehingga TGNA terpaksa membetulkan persepsi itu dengan katanya, "gi jahanamlah dengan UMNO!"


Petronas Tidak Boleh Berdolak-dalik - Ku Li

Bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah, hari ini menjelaskan kehadiran beliau memberi ceramah di Stadium Sultan Mohamad IV adalah atas jemputan 52 badan bukan kerajaan (NGO) dari Kelantan dan Terengganu, bukannya di pentas kerajaan negeri pimpinan Pas.

Malah, beliau menegaskan kedatangan beliau itu adalah untuk menunaikan amanah Allahyarham Tun Abdul Razak, Perdana Menteri kedua yang mahu hasil minyak diagih-agihkan kepada negeri-negeri di Pantai Timur, Sabah dan Sarawak sekiranya terdapat minyak di pesisiran pantai negeri berkenaan.

"Saya bukan hadir perhimpunan di Kelantan itu kerana saya hendak sokong Pas... tidak ... saya ahli Umno.

"Kebetulan saya bekas Pengerusi Petronas yang asal dari Kelantan. Kalau rakyat di sana hendak saya jelaskan mengenai Petronas dan Akta Kemajuan Petroleum 1974, apakah saya tidak patut pergi? Saya kena bagi penerangan.

"Saya bukan fikir soal Kelantan sahaja, tapi juga soal seluruh rakyat Malaysia," katanya kepada Bernama dalam temubual khas berhubung isu royalti minyak Kelantan di sini hari ini.

Beliau berkata, pada zaman pemerintahannya, Tun Abdul Razak sememangnya mahukan hasil minyak diagih-agihkan kepada negeri-negeri di Pantai Timur untuk membangunkan Kelantan, Terengganu dan Pahang selain di Sabah dan Sarawak.

Katanya, formula pemberian lima peratus daripada hasil minyak kepada negeri-negeri berkaitan, adalah hasil rundingan dengan Ketua Menteri Sarawak, Abdul Rahman Yaakob, yang pada masa itu, mendakwa Kerajaan Pusat tidak ada hak ke atas minyak di Sarawak.

"Tun Razak seronok sangat kerana Pantai Timur boleh dapat faedah walaupun tidak nampak tanda-tanda ada minyak, tapi tahu sekurang-kurangnya di pesisir (offshore).

"Sebab itu kita buat Akta Kemajuan Petroleum itu, menyatakan bahawa kalau jumpa minyak di pesisir di mana-mana negeri, maka negeri itu akan mendapat lima peratus sekiranya negeri-negeri itu meletak hak seluruh hasil minyak kepada Petronas. Jadi, jelas, tidak ada apa yang hendak dipertikaikan," katanya.

Tengku Razaleigh berharap Petronas menjalankan tugas dan tanggungjawab berdasarkan apa yang telah termaktub dalam Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan tidak berdolak-dalik berhubung pembayaran royalti minyak kepada Kelantan.

"Saya bukan hendak paksa Petronas atau Kerajaan Pusat bayar kepada kerajaan negeri (Kelantan) tapi ini mereka (Petronas) sendirilah kena mengikut perjanjian itu.

"Dia (Petronas) telah menerima amanah ini dan tidak boleh hendak berdolak dalik dan kena menasihat kerajaan bahawa inilah yang sepatutnya dilakukan. Kalau tidak, apa ertinya ada perjanjian antara negeri-negeri dan apa ertinya persekutuan," katanya.

Menjawab dakwaan bahawa beliau mengeluarkan kenyataan yang bercanggah daripada apa yang dikatakannya 10 tahun lalu mengenai isu yang sama, Tengku Razaleigh berkata: "Saya tidak pernah kata itu, takkan saya nak bercakap bercanggah dengan apa yang saya buat. Saya tidak nyanyuk lagi."

Ahli Parlimen Gua Musang itu dilaporkan berucap pada malam ceramah Perdana Royalti Minyak di Stadium Mohamad IV di sini Khamis lalu.

Antara intipati ceramah beliau, menyebut mengenai Kelantan layak untuk menerima royalti minyak, iaitu bercanggah daripada keputusan kerajaan berhubung isu terbabit. - Bernama

Ulasan GB

Terima atau tidak, hakikat sebenar orang yang mula-mula mencabul perjanjian royalti ini adalah mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir.

Beliau tersentak pada tahun 1999 apabila Kelantan dan Terengganu jatuh ke tangan PAS.

Justeru beliau hapuskan royalti dan ganti dengan wang ihsan, malah Perjanjian diantara Petronas dan kerajaan negeri diketepikan begitu sahaja dan dianggapnya sebagai MOU.

Yang aneh tiada kesungguhan untuk membawa kes tersebut ke mahkamah. Tiada kesungguhan untuk mengheret Tun Mahathir ke penjara lantaran kezalimannya.

Orang PAS pada ketika itu (malah kini juga) terlena dengan kemenangan yang banyak dan masih seronok dengan ceramah dari buat kerja-kerja yang lebih bermakna.

Laporan Kes Liwat Saiful Berlebihan Bawa Padah Kepada Utusan

Pasukan pembelaan Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat laporan polis di balai polis Merchant Square, Tropicana, Selangor petang semalam berhubung tajuk muka depan Utusan Malaysia hari ini.

Laporan itu mengandungi gambar Anwar dan Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang mendakwa telah diliwat oleh Anwar pada Julai 2008.

Pengarah Komunikasi Pakatan Rakyat (PKR), Jonson Chong ketika ditemui di luar mahkamah berkata, laporan itu berkemungkinan menyalahi Akta Penerbitan dan Mesin Cetak 1984.

Malah katanya, akhbar berkenaan juga mungkin telah melakukan kesalahan jenayah fitnah di bawah Seksyen 499 Kanun Keseksaan.

"Seperti yang anda dengar (di mahkamah tadi), apa yang mereka Utusan) telah lakukan sama seperti menghina mahkamah. Jadi saya membuat laporan ini untuk dijadikan rekod bagi proses mahkamah," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Dalam prosiding hari ini, pasukan pembelaan ketua pembangkang itu menuntut supaya Utusan Malaysia dikenakan tindakan menghina mahkamah berhubung laporan mengenai perbicaraan kes tersebut.

Peguam utama Anwar, Karpal Singh berkata, mahkamah perlu bertindak dan merujuk akhbar itu dengan kesalahan menghina mahkamah walaupun ia berlaku di luar mahkamah.

Peguamcara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden bagaimanapun berkata, apa yang berlaku hanyalah "laporan kurang tepat" tetapi Karpal Singh bertegas ianya satu perbuatan menghina mahkamah.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah berkata, kenyataan Karpal Singh mengenai pemilik akhbar itu adalah tidak wajar.

"Ia lebih kepada soal laporan yang tepat atau tidak dan bukannya laporan palsu. Mahkamah perlu diyakini bahawa perbuatan menghina telah dilakukan sebelum tindakan dapat diambil," kata hakim Mohamad Zabidin.

Perbicaraan ditangguhkan selama lima minit bagi membolehkan hakim membuat keputusan.

Apabila disambung semula, hakim Mohamad Zabidin memberitahu pasukan pembelaan Anwar supaya membuat laporan polis jika terdapat perbuatan menghina mahkamah. -MSTAR