21 Jul 2010

Kepada Najib: Jangan Buat Andaian Rakyat Tak Meluat Dengan UMNO

Najib: Jangan buat andaian rakyat meluat dengan Umno

Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak menafikan rakyat sudah meluat dengan parti itu, sebaliknya menegaskan komponen utama Barisan Nasional (BN) tersebut mempunyai lebih daripada tiga juta ahli.

“Tak betul, tak betul (andaian meluat)... kita adalah parti yang terbesar mewakili orang Melayu, mempunyai 3.1 juta ahli,” kata beliau pada sidang media selepas mempengerusikan Majlis Tertinggi (MT) Umno petang ini.

Dengan menghalakan jari menandakan “1 Malaysia”, Najib (gambar) berkata, “saya tidak terima anggapan itu (meluat).”

Sehubungan itu Perdana Menteri dan Pengerusi BN meminta jangan membuat andaian yang “bukan-bukan”.

Najib memberitahu, selepas proses pemutihan yang dijalankan awal tahun ini Umno kini mempunyai 3,186,850 orang.

Umno telah mengeluarkan hampir 600,000 ahli daripada daftar keahliannya.

Ditanya kedudukan Umno Kelana Jaya, Najib berkata, mesyuarat hari ini tidak membincangkan soal kepimpinan bahagian itu.

“Kami tidak bincang,” kata beliau sambil menambah, oleh kerana Ketuanya Tan Sri Muhammad Muhd Taib telah menurunkan mandat kepada timbalannya Datuk Yahaya Bujang, maka beliau akan memangku jawatan ketua bahagian itu.

“Beliau sudah turunkan kuasa, maka beliau (Yahya) boleh memangku,” katanya.

Semalam, Yahaya mengesahkan Muhammad telah memberikan mandat sepenuhnya kepada beliau untuk menjalankan tugas-tugas sebagai ketua bahagian itu bermula April 2009.

Sehubungan itu, beliau meminta supaya semua pihak menghentikan desakan terhadap Muhammad, yang juga bekas menteri besar Selangor supaya melepaskan jawatan sebagai ketua bahagian tersebut.

“Sebenarnya Tan Sri Muhammad telah memberikan mandat sepenuhnya kepada saya selaku Timbalan Ketua Umno Bahagian Kelana Jaya untuk menjalankan tugas-tugas Ketua Umno bahagian bermula dari April 2009.”

Najib juga berkata, mesyuarat MT juga tidak membincangkan isu berkaitan ketidakhadiran empat Ahli Dewan Undangan Negeri pada persidangan perwakilan bahagian itu yang dirasmikan oleh Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Kami ambil maklum (isu Setiu),” katanya. -TMI

Comments (9)

+11
hoho@hoho.com · 2 hours ago
To Najib: Jangan buat andaian yang rakyat "tidak" meluat dengan UMNO

+9
gunse · 2 hours ago
kami memag dah meluat dengan rosmah dan suami nya najib

2 replies · active less than 1 minute ago
+6
Abdulsaid · 1 hour ago
Berpuluh-puluh kali meluat!!

0
Shikamaru · 27 minutes ago
Seratus kali meluat..

+2
shift · 2 hours ago
Hipotisis bahawa hanya penyatuan orang Melayu dan Islam dapat mengekalkan kuasa politik Melayu dan Islam dan satu lagi hipotisis dengan mengekalkan kuasa politik orang Melayu dan Islam sahaja membolehkan orang Melayu dan Islam merebut kuasa ekonomi, adakah ini mau diterima sebagai teori untuk membangunkan negara Malaysia yang maju dan gemilang? Tapi selama lebih 30 tahun UMNO maju tanpa saingan menguasai politik ini menunjukkan teori ini tidak boleh dipakai sepanjang masa, Penyatuan orang Melayu dan Islam tidak salah, tapi kuasa politkk tidak akan dapat seiring dengannya, dulu, sekarang atau masa depan. Jikalau UMNO sudah sedia berubah supaya seiring dengan PAS, penyatuan sepatutnya menwujudkan perkongsian kuasa tanpa mengira kaum dan agama, tanpa prasangka buruk kalau tidak ada kuasa dua pertiga kaum Melayu akan hilang kuasa dan kaum lain sebagai musuh. Inilah anjakan minda yang memerllukan anjakan kaedah dan pendekatan sintisis yang harus diterima oleh pemimpin UMNO. Barulah ia boleh menjadi relevant kepada semua bangsa di Malaysia dan juga masyarakat global. Walau bagaimana meluat sekali pun, kita doa jangan sampai UMNO hilang terus dari arena politik, sama seperti kita mau mengekalkan kuasa raja-raja Melayu, gandingan dengan oragnanisasi politik lain yang sehaluan atau bertentangan dan akhirnya semua komponen-komponen kuasa ini akan sentiasa mewujudkan satu keseimbangan yang unitk dalam membentuk fungsi pembentukan dan pentadbiran negara di semua lapis dan peringkat.

+5
rakyat · 1 hour ago
Saya adalah ahli umno dan rakan2 telah meluat dgn pembesar2 umno yang sedang menghancurkan umno di bumi malaysia ini

+7
xxrayxx · 1 hour ago
its time to go... 51 years is enough...go my friend..go graceful even the malays despise the big U

+8
AJAJAL · 1 hour ago
UMNO going deeper in the water. Najib has no idea how to hold the wheel. Everyday their own media is sinking UMNO with false news.

0
aliutan · 25 minutes ago
Memang rakyat cukup MELUAT kat UMNO


Era Najib: Yang Miskin Subsidi Yang Kaya!

Sememangnya kita sedar bahawa subsidi berlebihan akan menjejaskan keseimbangan bekalan-keperluan dalam pasaran. Kini, kita ingin tahu, ke manakah wang yang dijimatkan selepas kerajaan BN mengurangkan subsidi?

DAP yang sentiasa "mendampingi rakyat" semestinya akan bersuara untuk rakyat. Bermula daripada pemberian dana kepada warga emas oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng, sehinggalah adik-beradik Nga-Ngeh yang mempertikaikan ke mana perginya wang petroleum sejumlah RM592 bilion... yang semestinya akan meredakan kemarahan warga emas.

Defisit meningkat; Hutang melambak

Pada hakikatnya, "sudsidi" yang mampu dibiayai kerajaan sekian lama ini, bertukar menjadi dosa yang dituding jari selepas kenyataan "bankrap" oleh Idris Jala, Menteri Jabatan Perdana Menteri. Jika dilihat dari sekarang, kenyataan tersebut lebih merupakan hujah memanaskan badan untuk memberi laluan kepada kenaikan harga pada hari ini.

Selepas kemelut ekonomi pada tahun 1998, Perdana Menteri pada ketika itu, Mahathir Mohamad melaksanakan langkah seperti "capital control" (kawalan modal) dan sebagainya. Tetapi, apakah harga yang kita bayar? Jawapannya boleh dibaca dari kenyataan Idris Jala, defisit negara telah bertambah dari RM5 bilion pada tahun 1998, kepada RM47 bilion pada tahun 2009. Hutang negara kita pula meningkat daripada RM90 bilion pada tahun 1997 kepada RM 362 bilion pada tahun 2009, menyaksikan pertumbuhan pada kadar 12% mengikut tahun.

Seandainya dihitung mengikut populasi yang mencecah 27.5 juta orang, maka secara puratanya setiap warga Malaysia memikul beban hutang sebanyak RM13,164 seorang. Dengan kata lain, kerajaan kita menjadikan daya produk rakyat pada masa depan sebagai "jaminan", untuk meminjam hutang dari negara asing melalui bon kerajaan, yang akhirnya menjurus kepada lambakan hutang. Akibatnya, kerajaan dengan sewenang-wenangnya menggunakan wang masa depan rakyat, yang wujud dalam bentuk "pinjaman hutang" pada masa sekarang. Kini, Najib pula menasihatkan rakyat bahawa subsidi akan dikurangkan, ubahlah cara hidup kamu!

Pada hakikatnya, beliau harus lebih jujur untuk mendedahkan kepada rakyat: perbelanjaan yang ditampung dengan defisit oleh kerajaan telah dihabiskan melalui projek mega sejak zaman Mahathir. Wang masa depan yang dimiliki rakyat, kebanyakannya bukan digunakan sebagai subsidi, tetapi untuk men-subsidi kroni yang menyembunyi di sebalik projek gajah putih.


Kita semuanya tahu bahawa sumber ada hadnya. Gerombolan BN telah menghabiskan sumber negara secara melampau, dan penipuan ini bakal terburai pada suatu hari nanti. Dalam zaman ekonomi yang tidak menentu, lebih banyak buih yang bakal berpecah. Kumpulan berkepentingan yang berada di gelanggang mula gelisah, kerana mereka mungkin kehilangan segala-galanya sebaik sahaja permainan ini tamat.

Yang miskin subsidi yang kaya

Mungkin tiada orang yang menemui kekotoran yang ada di dalamnya, semasa ekonomi mengalami pertumbuhan pesat, seperti zaman akhir 1980-an dan awal 1990-an. Selagi keluaran negara kasar (KNK) melambung, maka keghairahan untuk menjana pembangunan ekonomi dengan pinjaman hutang boleh diteruskan.

Persoalannya, kroni dan kelas politik-ekonomi ini mula menyedari bahawa formula ini tidak dapat beroperasi apabila ekonomi diperlahankan, malah gagal menampung keperluan kumpulan berkepentingan yang semakin berkembang. Jadi, macam mana?

Akhirnya, cukaikan rakyat secara langsung dengan mengurangkan subsidi kepada pelbagai keperluan asas. Polisi monetari yang sekian lama ini kekal pada kadar faedah rendah, dinaikkan baru-baru ini, menyebabkan harga barang melambung tinggi. Kadar faedah simpanan lebih rendah daripada kadar inflasi sebenarnya. Maksudnya, nilai "wang simpanan ditambah faedah" menjadi kurang berikutan kadar inflasi yang lebih tinggi. Maka, ia seolah-olah cukai yang dikenakan ke atas rakyat jelata, atau dengan kata lain, yang miskin men-subsidi yang kaya.

Selain itu, cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dilewatkan pelaksanaannya, bakal mencekik lebih ketat leher rakyat. Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh UMNO sebagai pengagihan yang adil, apabila kerajaan mengagihkan "faedah pinjaman" yang telah dibelanjakan sewenang-wenangnya kepada rakyat jelata tanpa mengira kaum dan kelas.

"Pengagihan yang adil" ini mungkin boleh melegakan kumpulan berkepentingan pada jangka pendek, tetapi bakal menamatkan hayat mereka untuk jangka panjang. Menyembuyikan pertentangan dalaman dengan inflasi bakal mengundang malapetaka kepada dirinya. Ini masalah sebenar yang dihadapi kerajaan BN, dan juga dilema Najib.

*Lim Chun Piao ialah kolumnis MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari teks asal.

Suaram: Hak asasi semakin buruk di bawah Najib

Ulangtahun pertama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menerajui negara terus dicemari dengan rekod buruknya dalam menangani hak asasi manusia, menurut laporan hak asasi Suaram 2009.

Dilancarkan hari ini, laporan itu memaparkan beberapa pencabulan yang dilakukan oleh kerajaan persekutuan yang diterajui BN.

Penyelaras dan pemanatau kumpulan itu, John Liu juga mendakwa salah guna kuasa oleh pegawai agensi penguatkuasaan juga semakin menjadi-jadi.

“Salah guna itu bukan sahaja oleh polis tetapi juga agensi lain seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah malaysia (SPRM) dan terbaru oleh Tentera Udara Diraja Malaysia,” katanya dalam taklimat kepada 30 diplomat, ahli persatuan sivil dan wartawan pada pelancaran laporan itu.

Lapan kematian dalam tahanan pihak berkuasa dicatatkan tahun lalu, dengan tujuh daripadanya ketika berada dalam tahanan polis. Kematian kelapan membabitkan setiausaha politik DAP, Teoh Beng Hock ketika disoal-siasat sebagai saksi oleh SPRM.

Turut membimbangkan adalah jumlah orang ramai yang ditembak mati oleh polis. Pada 2007 terdapat 13 kematian dan jumlah itu bertambah menjadi 82 pada 2008 dan terus meningkat kepada 88 pada tahun lalu.

“Tidak ada seorang pegawai polis yang dipertanggungjawabkan bagi sebarang kematian itu,” katanya.

Liu juga mendakwa kes tidak bertolak ansur dengan orang ramai yang tidak berpuas hati dengan dasar atau keputusan kerajaan semakin menjadi-jadi. Ramai orang awam ditangkap apabila mengambil bahagian dalam perhimpunan yang diadakan secara aman.

“Hampir 1,000 orang ditangkap oleh polis kerana terlibat dengan pelbagai protes yang diadakan secara aman, termasuk upacara memegang lilin, memakai pakaian hitam dan juga mengambil bahagian dengan bermogok lapar,” katanya.

Ketika krisis kerajaan negeri Perak, 167 orang ditangkap pada Mei lalu, manakala 589 orang termasuk mereka yang di bawah umur ditahan pada ralli anti-ISA Ogos lalu.

Tahanan tanpa perbicaraan masih menjadi satu isu, kata Liu.

“Pada akhir tahun lalu, sembilan tahanan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) masih dikurung tanpa dibawa ke mahkamah , manakala 1,000 lagi orang masih ditahan di bawah Ordinan Darurat dan juga Akta Dadah Bahaya.”

Terjawab Sudah Siapa Perompak Komputer Riba Selama Ini?

Polis Masuk Ibu Pejabat KEADILAN Cari Komputer Riba CheGuBard

Polis hari ini memasuki ibu pejabat KEADILAN di Merchant Square, Tropicana di sini untuk mencari komputer riba dan bukti terhadap Ahli Majlis Pimpinan KEASILAN Pusat Badrul Hisham Shaharin aka CheGuBard berhubung dakwaan hasutan berikutan artikel yang diterbitkan dalam blog beliau baru-baru ini.

Bagaimanapun Pengarah Komunikasi KEADILAN Pusat, Jonson Chong mempertikaikan waran yang dikemukakan oleh pihak polis untuk mendapatkan bahan bukti dan bukan sebaliknya untuk menggelidah.

"Kita telah salinan menerima waran geledah daripada pihak polis, tetapi apa yang tertera di dalam waran tersebut bercanggahan dengan tuduhan yang didakwa mereka. Waran tersebut membenarkan untuk polis mendapatkan bahan bukti," kata Jonson kepada pemberita di perkarangan ibu pejabat KEADILAN.

Kira-kira 15 orang anggota polis yang diketuai oleh ketua pegawai penyiasat, Inspektor Affendy Suliaman dari ibu pejabat polis daerah Seremban 2 tiba ibu pejabat parti pada pukul 11.30 pagi.

Turut bersama mereka ialah dua orang anggota Unit Forensik dari ibu pejabat kontinjen Negeri Sembilan.

Mereka kelihatan memasuki bangunan tersebut pada jam 12.30 tengah hari dengan ditemani oleh Pengarah Jonson dan Setiausaha Pengelola KEADILAN, Raden Shamsul Kamal.

Hanya dua orang pegawai polis yang dibenarkan masuk.

Pihak media juga tidak dibenarkan masuk dan hanya menunggu di luar pejabat.

Anggota polis tersebut kemudian meninggalkan pejabat tersebut kira-kira 30 minit kemudian.

Jonson menjelaskan waran tersebut adalah cacat kerana seksyen kesalahan yang disebut di dalam waran tersebut adalah berlainan dengan kesalahan yang didakwa.

Beliau menjelaskan waran yang diberi itu memberi kuasa kepada majistret untuk mengarah pihak polis bagi membuat penggelidahan untuk mencari bukti, tetapi bukti yang dicari itu sebenarnya adalah artikel yang telah pun diterbitkan, malahan boleh dibaca secara terus di internet.

"Badrul Hisham mengaku, memang dia yang terbitkan artikel itu, dan tiada apa yang hendak diselindungkan. Jadi secara teknikalnya tindakan substabtif adalah tidak perlu. Saya rasa lebih baik polis jangan buat salah. Polis kata nak senang (kerja). Kita pun nak senang kerja," tambah Jonson

Dalam pada itu, Jonson memberitahu media, pihaknya tidak dimaklumkan tentang tarikh, sekiranya pihak polis akan datang untuk membuat susulan.

Beliau kemudiannya memaklumkan pihak polis turut mengambil keterangan peribadinya dan juga Raden Shamsul Kamal.

Ketika ditanya mengenai lokasi di mana CheGuBard berada, Jonson berkata yang beliau tidak mengetahuinya.

"Saya rasa pihak polis lebih tahu, kerana mereka minum teh bersama CheGuBard di Seremban malam tadi," katanya. -SK

Ulasan GB

Tuhan lansung menunjukkan jawapannya kepada kita semua terhadap persoalan yang GB kemukakan pada hari semalam.

Semalam ialah mengenai kes pecah rumah peguam P1 Bala, Manjeet Singh Dillon yang mana hanya komputer riba yang dilarikan. Ia menimbulkan teka teki tentang siapa punya angkara? Baca di SINI.

Petuntuk Allah, tiada petunjuk yang lebih terang dan jelas selain dari petunjukNya.

Saat UMNO BN Berambus Dari Putrajaya Semakin Dekat

Cuci tangan' bertentangan federalisme

Kerajaan negeri Selangor menyesali tindakan kerajaan persekutuan cuba "mencuci tangan" dalam menangani jenayah curi pasir kerana ia bertentangan dengan konsep federalisme.

Setiausaha politik kepada menteri besar Selangor, Faekah Husin dalam satu kenyataan berkata kerajaan negeri juga kecewa dengan sikap pemimpin Umno yang terus memberikan kenyataan salah berkaitan perlombongan pasir dan kecurian mineral itu.

"Tohmahan melulu, silap fakta dan buta undang-undang jelas menggambarkan niat sebenar mereka bukannya untuk menyelesaikan masalah kecurian pasir tetapi hanya mahu menonjolkan diri sebagai jaguh politik kampung.

Tambahnya, kritikan seperti itu boleh dilihat melalui tindakan ADUN Sementa Datuk Abdul Rahman Palil yang mengecam beliau kerana meminta kerajaan persekutuan campur tangan dalam membantu Selangor membanteras pencurian pasir.

"Kita maklum sememangnya budaya politik Umno sentiasa mengikut rentak pimpinan meskipun kenyataan yang diberikan menyimpang dari fakta sebenar dan di luar peruntukan undang-undang."

Namun kenyataan ADUN Sementa itu menunjukkan betapa ceteknya pengetahuan beliau mengenai undang-undang negara ini,"

"Beliau seolah-olah tidak tahu bahawa kuasa pendakwaan terletak di tangan kerajaan persekutuan dan arahan penguatkuasaan hanya boleh dikeluarkan oleh pihak berkuasa persekutuan tanpa perlu merujuk kepada kerajaan negeri," katanya lagi.

Jelasnya, perlembagaan persekutuan dengan jelas memperuntukkan tanggungjawab ke atas kerajaan pusat untuk menjaga keselamatan serta penguatkuasaan undang-undang pihak berkuasa di negeri-negeri.

"Kami yakin kritikan yang tidak berasas ini hanyalah untuk mengalih tumpuan rakyat daripada kejayaan kerajaan negeri mengendalikan perlombongan pasir melalui Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB)."

Kerajaan negeri telah menunjukkan data bahawa melalui KSSB, operasi perlombongan pasir di Selangor dilakukan secara lebih sistematik dengan adanya kawalan pengeluaran pasir serta memastikan pelombong pasir mematuhi peraturan alam sekitar," katanya lagi.

Tambahnya, hasi daripada pasir tersebut yang meningkat sehingga RM15.3 juta sehingga pertengahan tahun ini, digunakan kerajaan negeri untuk membiayai program kebajikan termasuk Tabung Warisan Anak Selangor dan Hadiah Anak Masuk Universiti.

"Sebelum ini rakyat tidak pernah merasai hasil sumber alam ketika BN memerintah Selangor selama lebih 50 tahun," katanya lagi. -MK

Ulasan GB

UMNO BN semakin hari semakin kalut untuk menyelamatkan kuasanya yang semakin pupus sehingga melupakan tanggungjawab federalismenya kepada negeri-negeri yang diperintah walaupun oleh Pakatan Rakyat.

Justeru itu, hukum alam akan berjalan, yang tidak menjalankan tanggungjawab, yang zalim, yang kejam akan segera tercampak ke lembah kehinaan dan kekalahan.

Walau ditahan macamana sekalipun hukum pasti berjalan. Masa untuk UMNO BN berambus dari Putrajaya semakin hampir.

Umno-BN Tindas Rakyat Untuk Terus Berkuasa

Badan hak asasi manusia antarabangsa, Human Rights Foundation (HRF) yang berpengkalan di New York, Amerika Syarikat menyifatkan perbicaraan Fitnah II Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai satu perbicaraan sandiwara dan tidak lain daripada usaha kerajaan Umno-Barisan Nasional untuk terus berkuasa.

Dalam satu artikel terbitan The Huffington Post bertajuk Umno-BN Tindas Rakyat Untuk Terus Berkuasa, presiden HRF, Thor Halvorssen (gambar) dan ketua pegawai operasinya, Alex Gladstein, berkata pendakwaan yang dikenakan terhadap Anwar hanyalah salah satu usaha Umno, khususnya Perdana Menteri Datuk Seri Najib

Abdul Razak untuk menghapuskan Anwar serta menghancurkan parti KEADILAN pimpinannya.Halvorssen dan Gladstein, yang juga pengasas kepada Forum Kebebasan Oslo antara lain menyebut, Najib antara lain menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan juga menyekat hak kebebasan media sebagai alat untuk melenyapkan suara lantang pembangkang yang memperjuangkan pembaharuan serta demokrasi.

Menurut mereka, dengan menenggelamkan suara pembangkang, membeli undi serta mengubah sempadan kawasan pilihan raya, kerajaan BN pimpinan Umno boleh mengekalkan kuasa disebalik menguar-uarkan bahawa Malaysia adalah negara yang berdemokrasi.

"Najib juga secara berterusan berusaha untuk mengekang suara generasi muda dengan menggunakan Akta Kolej dan Universiti (AUKU) dengan melarang mereka daripada membabitkan diri dalam arena politik.

"Paling menyusahkan adalah, Akta Percetakan memberikan kuasa mutlak kepada Najib untuk menghalang media tempatan melaporkan sebarang berita berkaitan ISA dan juga sistem kehakiman negara yang berada di bawah telunjuk Umno," tulis mereka lagi dalam artikel tersebut.

Menurut dua tokoh hak asasi manusia itu, hampir kesemua media tempatan 'diikat' oleh Umno dan permit akhbar milk ketiga-tiga parti pembangkang juga telah ditarik balik sejak 1 Julai lalu.

Artikel terbabit juga menyentuh tindakan kerajaan Umno-BN menindas rakyat dan juga pembangkang di negara ini dengan menggunakan undang-undang yang lapuk serta menghalang kebebasan bersuara adalah salah satu bukti pencabulan hak asasi manusia di Malaysia.

Ketrampilan yang dicerminkan oleh kerajaan ini dengan mendakwa mereka mendokong kebebasan bersuara serta demokrasi adalah satu sandiwara kerana kebanyakan bukti dan fakta tentang pencabulan hak asasi yang dilakukan oleh kerajaan pimpinan Najib telah disembunyikan.

Kerana itu, tulis mereka lagi tidak hairanlah Najib menggunakan perkhidmatan Apco yang berpengkalan di Washington untuk menaikkan imejnya dan memburuk-burukkan Anwar.

"Anwar, yang telah mendapat liputan dalam majalah antarabangsa seperti TIME, New Yorker dan Newsweek dilihat sebagai ikon seorang pemimpin Islam yang berpotensi kini menjadi sasaran Apco, mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammed yang cuba melabelkannya sebagai rakan Yahudi," tulis artikel berkenaan lagi.

Halvorssen dan Gladstein juga menulis mereka telah berkesempatan bertemu dengan Anwar yang merumuskan bahawa selagi dunia antarabangsa mengutarakan isu penapisan serta penahanan tanpa perbicaraan, Malaysia tidak mungkin akan menjadi jambatan antara Barat dan Timur.

Malangnya, tulis mereka lagi, rekod buruk hak asasi manusia negara ini akan terus terbenam disebalik timbunan kenyataan media Apco.


Malaysia's Bridge is Falling Down

By Thor Halvorssen and Alex Gladstein

KUALA LUMPUR, Malaysia--The farcical trial of Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim resumes this week in Kuala Lumpur. This is the second time that the country's ruling establishment has tried to destroy Anwar's career with trumped-up allegations of sodomy. It succeeded 12 years ago, when he was imprisoned for six years on similar charges. Now Anwar faces up to 20 years in jail and whipping if convicted.

Controlled by the United Malays National Organisation (UMNO) since independence and now led by the increasingly autocratic Prime Minister Najib Razak, the Malaysian government knows Anwar is the only viable threat to its half-century of rule. Anwar became a risk to the government as deputy prime minister in 1998 when he began attacking corruption and calling for reform. Ultimately he became leader of the opposition.

Najib's UMNO is trying to jail Anwar again in hopes of crushing his People's Justice Party (PKR). A secular Muslim party, PKR leads a diverse political coalition with ethnic Chinese and Islamist partners. If Anwar is neutralized, this opposition movement would be paralyzed.

Anwar's accuser - a former intern- admits to meeting with Najib just days before the alleged sexual act occurred and he has since changed his story several times. The charges against Anwar are transparently political. But the obvious intent of the trial matters little in Malaysia, where the government exercises a disabling grip on the justice system and the media.

Yet as one visits Kuala Lumpur today, these autocratic tendencies are not immediately visible. The modern splendor of this city and the surrounding wealthy state of Selangor help disguise one of the world's most insidious authoritarian governments.

Najib's most powerful tool is the Internal Security Act - a remnant from the days of British colonialism that gives the Interior Minister power to indefinitely and arbitrarily imprison any Malaysian without trial or even evidence. Through the ISA the government creates a climate of fear by arresting dozens of politicians, journalists, and student leaders.

Opposition voices like Anwar who are politically attacked through the courts are hardly better off than victims of the ISA. Virtually all positions in the justice system beyond the local level are held by government cronies.

Most problematic is that the local media cannot report on the ISA and the puppet justice system. The Printing Presses and Publications Act gives Najib near-absolute control over the news as media organizations need the government's permission to operate.

Almost all major national newspapers, magazines, television channels, and radio stations here are tied to the ruling UMNO party. And Najib continues to tighten his grip in the face of Anwar's trial. Suara Keadilan, the publication of Anwar's PKR party, and the two other visible opposition outlets had their permits revoked on July 1.

The only way to get unfiltered news in Malaysia is online. Here, the media is protected by the "Bill of Guarantee of No Internet Censorship" - a law passed in the 1990s, at the strong suggestion of Bill Gates, to woo IT development to Malaysia.

Unfortunately, internet penetration is extremely limited outside of Malaysian urban centers. In some provinces, less than 10% of the population has online access, and most are stuck with the broadsheets. These read as if from a 1984 dystopia - there is no bad news, and other than culture and sports, there is cant-laden drivel about the government's righteous quest to "serve the people".

On a visit to the offices of a small opposition monthly, the editors despaired at the suffocating Malaysian media culture. Not just because it means Malaysians can't easily find truth, but also because the next generation has grown uninterested: real journalism can no longer be practiced.

Through the silencing of opposition voices, vote-shopping, and gerrymandering, the UMNO-led government is able to continue its autocratic rule while calling Malaysia a democracy. And Najib seeks to perpetuate this charade by clamping down on Malaysian youth. Through the University and University College Act, students are forbidden from having any involvement in politics.

Despite their systemic nature, Malaysia's human rights violations are largely unknown to the outside world. Many academics and journalists group the country with Indonesia and Turkey as a promising moderate Muslim democracy. And Wikipedia's entries on Malaysia and on Najib avoid any mention of human rights, the Internal Security Act, censorship, or the crumbling rule of law. Such whitewashing is not surprising given that Najib hired Washington-based APCO Worldwide to burnish his image and besmirch Anwar's.

Anwar, who has been profiled in TIME, the New Yorker, and Newsweek, and is frequently lionized as a promising Muslim leader, has recently been APCO's target. In Malaysia, Anwar has often been mocked for having "Jewish friends." Najib's mentor and predecessor, Mahathir, even went so far as to say Anwar "would make a good prime minister for Israel." In return, Anwar seized Najib's hiring of APCO as a chance to issue inflammatory remarks on the firm's supposed ties to Israel. This backfired when APCO distributed Anwar's comments internationally along with a series of unattributed anti-Semitic statements posted on his website. The result is that on the eve of his trial many of his Western allies have questioned Anwar's integrity.

The truth is that Anwar has been critical of some policies of the current Israeli government. And in the last few months he has even become more vocal as he wrestles with Najib's media apparatus to avoid being pinned as blindly pro-Israel. But Anwar is hardly an anti-Semite. Contrast this with UMNO--which has led entire rallies inveighing against "the Jew." Anwar's critics should be careful not to carry water for Najib's party, which proudly sports venomous anti-Semitic rhetoric and conspiracy.

Over dinner in Kuala Lumpur, Anwar told us that unless international actors address issues like censorship and imprisonment without trial, Malaysia will not become the oft-discussed bridge between East and West. Only if his trial is exposed as a sham and he avoids prison might Malaysia have a real democratic contest with elections in 2012 or 2013.

Sadly, this country's appalling human rights record remains buried under a sea of APCO press releases.

Thor Halvorssen is the president of the Human Rights Foundation and the founder of the Oslo Freedom Forum. Alex Gladstein is its Chief Operating Officer. - huffington post


Kuota 30% Bumiputera Telah Dihapuskan. UMNO Juga Bakal Hapus....

Kuota 30% saham bumiputera telah dihapus, Nor Mohd Yakcop

Kuota 30% saham bumiputera telah dihapuskan, kata Menteri Jabatan Perdana Menteri Nor Mohamed Yakcop dalam satu wawancara eksklusif bersama Nanyang Siang Pau, yang disiarkan pada hari ini.

Dalam wawancara tersebut, Menteri yang menerajui Unit Perancang Ekonomi (UPE) dan Unit Kerjasama Awam dan Swasta ini menegaskan bahawa kerajaan telah membuat penyelarasan, untuk melihat kuota 30% saham bumiputera dari perspektif makro. Kerajaan berharap bumiputera yang mencakupi 60% populasi Malaysia, mampu menguasai sekurang-kurangnya 30% saham dalam ekonomi secara keseluruhannya, dan bukannya tertakluk kepada setiap syarikat.

"Kami tidak lagi tegas, bahawa setiap syarikat, misalnya kedai gunting rambut, mesti memiliki 30% saham bumiputera. Kami melihat isu ini secara makro. Kami tidak harap setelah negara kita mencapai matlamat negara maju, bumiputera yang mencakupi 60% populasi masih gagal memiliki 30% saham," jelas Nor Mohamed Yakcop.

Beliau berkata, kenyataan kerajaan dalam Model Ekonomi Baru (MEB) bahawa dasar afirmatif tidak akan dimansuhkan, menjurus kepada salah tanggapan sesetengah pihak bahawa syarikat tersenarai mesti mematuhi syarat 30% saham bumiputera.

Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Najib Abdul Razak telah mengumumkan dasar yang terbuka untuk pelaburan asing pada Jun 2009, termasuk melonggarkan kawalan, dan memberi laluan kepada syarikat tersenarai agar tidak perlu mematuhi kuota 30% saham bumiputera.


Bagaimanapun, masih ramai peniaga Cina yang tidak memahami dasar ini, lantas mengekalkan status syarikat sendiran berhad kerana khuatir bahawa syarikatnya perlu memenuhi kuota 30% saham bumiputera jikalau diubah status menjadi syarikat tersenarai, menurut laporan Nanyang Siang Pau. -MR

Ulasan GB

Sekarang siapa sebenarnya yang menjadi pengkhianat bangsa jika bukan Najib dan UMNO?

Ia adalah langkah terdesak Najib dan UMNO untuk meaih sokongan kaum bukan Melayu terhadap BN.

Pun kita akan saksikan, bukan-Melayu tidak berkeinginan menyokong BN lagi.

Tanpa kuota 30%, yang bakal terhapus juga ialah UMNO - parti yang hidupnya selama ini bergantung kepada kuota itu.