18 Jan 2012

Hassan "Putumayong" Jadi Kenyataan, Rayu Tak Mahu Sekarang Pertikai Lantikan Exco Baru

Hasan Ali 'pertikai' lantikan Exco baru, dakwa terlalu awal

SHAH ALAM - Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau telah menerima surat daripada Datuk Dr Hasan Ali yang menyifatkan pelantikan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi sebagai exco baru terlalu awal kerana beliau masih mempunyai ruang untuk merayu kepada Majlis Syura Pas.

"Saya ada menerima surat bertarikh 10 dan 11 Januari daripada Datuk Dr Hasan Ali...beliau (Hasan) berkata bahawa pelantikan ini terlalu awal kerana
beliau (Hasan) masih mempunyai ruang untuk merayu kepada Majlis Syura Pas.

"Saya telah menjawab surat Hasan dengan menyatakan bahawa keputusan saya menggugurkan beliau (Hasan) adalah lanjutan daripada keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat yang melucutkannya sebagai anggota Pas pada 8 Januari lepas dan isu rayuan tidak dinyatakan dalam surat berkenaan," kata Khalid kepada pemberita selepas upacara angkat sumpah oleh Adun Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi sebagai anggota exco Selangor yang baru di Istana Bukit Kayangan di sini.

Hasan dipecat daripada Pas kerana didakwa bertindak bertentangan dengan kepentingan parti dan telah diberikan sehingga 7 Februari untuk merayu penyingkirannya.

Sebelum digugurkan, Hasan memegang jawatan sebagai Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam.

Abdul Khalid berkata Hasan mempertikaikan tarikh pemecatannya sebagai anggota Exco kerajaan Selangor kerana mendakwa ia bercanggah dengan kuatkuasa keanggotaannya sebagai anggota Pas yang sepatutnya tamat pada hari akhir tempoh rayuan.

Dengan pemecatan Hassan, Ahmad Yunus akan bertanggungjawab terhadap portfolio Adat Resam Melayu, Belia dan Sukan manakala portfolio Hal Ehwal Islam, Infrastuktur dan Kemudahan Awam, kini dipengang oleh Abdul Khalid.

"Pertimbangan kita ke atas pelantikan ini adalah atas dasar kerja...proses rayuan adalah amalan yang dipraktikkan oleh Pas sebagai sebuah parti politik dan saya percaya ia tidak bermaksud memberi sebarang prasangka kepada kelangsungan pentadbiran kerajaan negeri.

"Saya berharap Dr Hasan dapat menerima keputusan ini dengan berlapang dada dan saya mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih di atas peranan beliau ketika berkhidmat sebagai ahli MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri)," kata Abdul Khalid.

Sementara itu, ketika diminta mengulas mengenai kedudukan Hasan yang masih memegang jawatan sebagai Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Abdul Khalid berkata itu terpulang kepada budi bicara Sultan untuk menentukannya. - Bernama

Pas tidak bimbang road show Hasan Ali - Nik Aziz

KOTA BHARU - Pas tidak bimbang dengan cadangan jelalah ke seluruh negara oleh bekas pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Ali, kata Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau berkata Hasan kini bukan lagi anggota Pas dan beliau boleh berbuat apa sahaja yang bukan atas nama parti itu.

"Beliau (Hasan) bebas berbuat apa sahaja atas sifatnya sendiri dan bukan atas nama parti kerana beliau tidak lagi menjadi anggota Pas," kata Nik Abdul Aziz ketika ditanya mengenai cadangan "road show" itu untuk Hasan menjelaskan kedudukannya dalam politik selepas dipecat dari Pas.

Menteri Besar Kelantan itu bercakap kepada pemberita selepas menerima kunjung hormat lima anggota Parlimen dari China diketuai Menteri Pembangunan Pusat Bandar Kampung Baru dan Kewangan China, Thao Guang Qing, di pejabatnya di Kota Darulnaim, di sini hari ini.

Dalam pada itu Nik Abdul Aziz mengalu-alukan pelantikan Anggota Dewan Undangan Negeri Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi sebagai anggota Exco Selangor yang baru menggantikan Hasan.

Sebelum digugurkan Hasan memegang Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor.Ulasan GB

Apa hal dengan "Hassan Putu Mayong" (gelaran ini adalah ungkapan Hassan Ali sendiri sewaktu menafikan adanya Hassan Ali yang menemui pemimpin UMNO) tiba-tiba sekarang pertikaikan perlantikan exco baru sedang beliau sendiri mengungkapkan tiada keperluan untuk beliau merayu?

Sikap Hassan ini memang aneh. Sebelum ini beliau dilaporkan meminta maaf kepada TG Nik Aziz di Kota Bahru kemudian tiba-tiba menafikannya. Hari itu kata rela dipecat, bila dipecat tuduh pula ada parasit dalam parti. Kata tak nak merayu, tak ada keperluan untuk kekal dalam parti, sekarang pertikaikan pula perlantikan exco baru.

Benar-benar sebijik perangai UMNO dibawanya ke dalam PAS. Sama fe'el dengan rakan-rakan UGnya yang lain. Sungguh bertambah kecewa dan meluat ahli-ahli PAS dengan mereka selepas ini.

"Penyakit" atau "bencana" yang menimpamu bermula dari "penyakit" yang ada di dalam hati, kata ahli tasauf. Anda hebat berbicara, hebat berpidato hebat memberi motivasi, itu di zahirnya. Sedangkan anda terlupa roh di dalam diri anda, anda sebenarnya "melarat" dan hati anda penuh dengan parasit yang menimbulkan pelbagai "penyakit hati". Kata sahabat, anda ada PhD dalam hati - parasit hasad dengki. Anda sendiri sebenarnya yang perlukan mativasi!

Kini, nasi sudah jadi bubur. Dah terhantuk tak guna tengadah. Terima seadanya dan perbaiki diri.

Hassan "Si Penjual Putu Mayong" di petang hari mungkin lebih kaya jiwanya daripada seorang Hassan Ali yang sebelum ini berkereta Mercedes-Benz tetapi kini sudah tercampak keluar dari Parti Islam SeMalaysia.

Laporan sebelum ini
klik untuk baca
Isu bayaran RM250 Kepada NFC: Kenapa Sekarang Baru Timbul Ada Perjanjian Pada 2007?

PAS ragu penjelasan NFC kontrak RM250 juta

KUALA LUMPUR, 18 Jan: PAS meragui penjelasan Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) bahawa kontrak bagi pinjaman mudah RM250 juta yang diterima daripada kerajaan ditandatangani pada 2007.

NFC turut mempertikai dakwaan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) bahawa syarikat itu menerima sejumlah wang sebelum kontrak dimeterai.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Kamarudin Jaafar berkata, penjelasan itu menimbulkan persoalan kerana PAC dalam mesyuaratnya sebelum ini telah memanggil semua pihak untuk memberikan maklumat.

"PAC telah memanggil semua pihak untuk memberi maklumat dalam sidang PAC jadi sepatutnya maklumat ini (NFC) ada dan dibentangkan.

"Kenapa baru sekarang NFC sebut perkara ini dan kenapa kerajaaan dan Unit Perancang Ekonomi tidak maklumkan kepada PAC?" soal beliau ketika ditemui Harakahdaily hari ini.

November lalu, Pengerusi PAC, Tan Sri Azmi Khalid berkata bahawa selepas menyoal siasat beberapa pegawai Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, pihaknya mendapati bahawa pinjaman dikeluarkan pada 2009 sedangkan kontrak itu dimeterai setahun kemudian iaitu pada tahun 2010.

Kamarudin yang juga ahli jawatankuasa PAC turut meminta mana-mana pihak yang mempunyai maklumat terus menulis surat kepada PAC agar jawatankuasa itu boleh terus berperanan menyiasat perbelanjaan yang diluluskan kerajaan.

"Kita menyeru kepada pihak yang mempunyai maklumat terus tulis surat kepada PAC," kata Ahli Parlimen Tumpat itu.

Sementara itu, Penolong Setiausaha Agung PAS, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata, laporan PAC tidak wajar dipertikai kerana jawatankuasa itu dilantik oleh Parlimen dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

"PAC tidak boleh dipertikaikan kerana ia telah dibentang di Parlimen dan telah diterima pakai termasuk menerima perkenan Yang di-Pertuan Agong," katanya. -HD

NFC nafi RM250 juta diterima sebelum kontrak dimeterai

Syarikat projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) menjelaskan bahawa kontrak bagi pinjaman mudah RM250 juta yang diterima daripada kerajaan ditandatangani pada 2007 dan sekali gus mempertikaikan dakwaan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) bahawa syarikat itu menerima sejumlah wang sebelum kontrak dimeterai.

"Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) hari ini menjelaskan bahawa perjanjian pinjaman antara kerajaan yang diwakili oleh Kementerian Kewangan dan Perbadanan Fidlot Kebangsaan Sdn Bhd telah ditandatangani pada 6 Disember, 2007 dan bukannya pada tahun 2010 seperti yang tersilap dilaporkan oleh sesetengah pihak.

"Pengeluaran pertama wang sebanyak RM7 juta dibuat pada Januari 2008. Ini mematuhi prosedur yang betul," kata NFC dalam satu kenyataan media hari ini melalui agensi syarikat perhubungan awamnya.

"Mulai tahun ini, NFCorp akan mula membayar balik pinjamannya seperti yang ditetapkan dalam perjanjian pinjaman," katanya.

November lalu, Pengerusi PAC, Tan Sri Azmi Khalid berkata bahawa selepas menyoal-siasat beberapa pegawai Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Kementerian, pihaknya mendapati bahawa pinjaman dikeluarkan pada 2009 sedangkan kontrak itu dimeterai setahun kemudian iaitu pada tahun 2010.

Azmi berkata masalah lain dengan NFC yang dikesan oleh PAC, adalah termasuk pengurusan yang lemah, kelewatan dalam memberikan kelulusan dan perubahan dalam matlamat syarikat. -mk


Ulasan GB

Ketara sangat seperti wujudnya satu "kosnpirasi" pihak tertentu untuk menyelamatkan NFC dengan menyatakan wujudnya Perjanjian pada tahun 2007 bagi mendapatkan pinjaman mudah RM250 juta setelah ia dipertikaikan oleh bagaimana pinjaman itu dilepaskan kepada NFC pada 2009 sedangkan kontrak itu dimeterai setahun kemudian iaitu pada tahun 2010.

Perbuatan salahlaku kini ditokok dengan salahlaku yang lain.

Itu sebab mengapa kita mendesak agar satu Suruhanjaya Diraja ditubuh bagi menyiasat ke akar umbi dan mengehret semua yang terlibat ke muka pengadilan.

Laporan sebelum ini
klik untuk baca


Ketokohan Azizan Sebagai MB Tak Dapat Dinafikan. Terima Pujian Sultan & Ulamak

Sultan Kedah puji Azizan laksana pembaharuan di Kedah

ANAK BUKIT - Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah memuji pentadbiran negeri diterajui Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak kerana berjaya melaksanakan beberapa pembaharuan dan kemajuan pembangunan dalam meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Baginda bertitah, pelbagai program pembangunan yang sedang giat direncanakan oleh Kerajaan Negeri termasuk memajukan sektor pertanian untuk meningkatkan taraf hidup rakyat kini menampakkan hasil.

“Beta harap aktiviti pembuatan yang kini berkembang pesat dapat terus dimajukan sehingga menjadi tumpuan utama selain menarik pelabur asing dan tempatan untuk melabur dan mendirikan kilang perindustrian di Kulim Hi-tech Park, Sungai Petani, Kuala Ketil, Gurun, Yan dan Bukit Kayu Hitam".

Baginda bertitah pada istiadat menyembah tahniah dan penganugerahan darjah serta bintang kebesaran sempena ulang tahun keputeraannya ke-84, di Balai Penghadapan, Istana Anak Bukit, semalam.

Titah ucapan baginda dibacakan oleh Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tunku Bendahara, Tunku Annuar Sultan Badlishah.

Tuanku Abdul Halim bertitah, kerancakan aktiviti ekonomi ini menyediakan peluang pekerjaan dan perniagaan kepada rakyat selain berharap taraf hidup rakyat dapat terus dipertingkat menerusi kemudahan prasarana yang menjadi asas kepada perkembangan aktiviti komersil seperti perumahan, perkilangan dan perkhidmatan.

“Beta amat sukacita kerana Kedah sentiasa aman dan sejahtera setiap masa. Walaupun terdapat beberapa peristiwa hangat yang berlaku akhir-akhir ini, tetapi ia dapat dikawal hasil kerjasama Kerajaan Negeri dan rakyat,” titah baginda.

Baginda turut melahirkan kesyukuran kerana Kedah terhindar daripada keganasan dan ketegangan antara kaum yang kritikal seperti yang berlaku di beberapa negara lain, selain berpuas hati dengan corak pentadbiran Kerajaan Negeri yang mendokong prinsip keadilan tanpa mengira latar belakang.

“Tidak ada peristiwa yang tidak diingini berlaku dan rakyat yakin dengan kestabilan politik negeri ini. Beta harap semua pihak komited menjalankan tugas, ikhlas, amanah serta telus dalam mengendalikan urusan pentadbiran,” titah baginda.

Tuanku Abdul Halim bertitah, untuk memastikan dasar ini dapat dilaksana, seluruh kepimpinan kerajaan, anggota pentadbiran dan rakyat haruslah bertakwa kepada ALLAH SWT agar mendapat keberkatanNya.

“Jentera pentadbiran dan pengurusan negeri yang cekap amat penting untuk merancang dan melaksana dasar dan program Kerajaan Negeri. Oleh itu, anggota perkhidmatan awam perlu berpegang teguh pada konsep amanah dan kepimpinan berintegriti,” titah baginda.

Tuanku Abdul Halim turut mengingatkan Menteri Besar supaya memastikan keadilan dapat terus dilaksana sebaik mungkin, selain setiap rakyat hendaklah diberi hak masing-masing tanpa mengira perbezaan anutan agama, bangsa mahupun fahaman politik. -SN


Tokoh ulama saran contohi MB Kedah

SIK, 16 Jan: Tokoh ulama, Tuan Guru Haji Salleh Musa (gambar) menyeru ahli dan pimpinan PAS Kedah agar mencontohi Menteri Besar, Datuk Seri Diraja Azizan Abdul Razak yang tidak pentingkan diri sendiri, sebaliknya sentiasa mengutamakan keperluan-keperluan rakyat.

“Saya pujilah Ustaz Azizan ni. Semua kita perlu ikut contoh macam Ustaz Azizan, cukup elok. Jangan hendak tamak itu dan ini. Dia tidak pentingkan diri tetapi sentiasa utamakan keperluan rakyat,” ujarnya berucap pada Multaqa Daie dan Aktivis Islam di Kompleks PAS Kawasan Sik, awal bulan ini.

Ujarnya, setiap pendokong PAS perlu mengenang segala nikmat diberikan Allah terutamanya nikmat kemenangan yang diperolehi hari ini.

Jelas beliau, bersyukur dengan nikmat kemenangan adalah memanfaatkannya untuk menuju ke jalan keredaan Allah.

Nasihatnya, ahli PAS perlu mengelak menjadikan kemenangan ini untuk mendapatkan habuan kebendaan dan meminta-minta seperti mana Umno.

“Dasar kita bukan cari benda. Allah jadikan kita untuk takwa, dengan takwa Dia akan berikan rezeki yang kita tidak sangka-sangka. Maka, mesti ikhlas dan ikhlas itulah pintu untuk mencapai matlamat,” terang beliau yang juga Mudir Madrasah ar-Rahmaniah.

Para pimpinan PAS juga tegurnya, perlu mengelak perasaan hasad dengki kerana orang yang memiliki sifat itu tidak layak menjadi pemimpin.

Serunya, ahli PAS mesti kekal teguh berpegang kepada tali Allah dan terus bekerja kerana tidak ada lagi golongan yang dapat diharap untuk menyeru kepada kebaikan melainkan PAS.

Tempelak beliau, Umno tidak boleh diharap untuk menjaga agama kerana agama pada diri pemimpin mereka sendiri dipertikaikan.

Oleh itu katanya, seluruh pendokong PAS perlu mempersiapkan diri dengan agama untuk menghadapi segala cabaran itu.

“Jangan kuat kerja politik sahaja, kena ambil faham sama ilmu-ilmu akidah. Hari ini dah celaru macam-macam. Maka kitalah nak kena ambil tanggung jawab ni,” ujarnya menyuntik semangat.

Multaqa bertemakan “Menghadapi Cabaran Ummah Dan Persiapan PRU13” itu dihadiri lebih 1,000 aktivis PAS Kedah dan diadakan sebagai kesinambungan Ijtimak Tarbawi PRU13 di Taman Melewar bulan lalu....Harakah cetak.


[Bergambar] Bangunan MRCB Di KL Sentral Dalam Pembinaan Terbakar

Bangunan pejabat milik Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) di kawasan KL Sentral di sini, yang sedang dalam pembinaan, terbakar kira-kira jam 3 pagi tadi.

Timbalan Pengarah Bomba Kuala Lumpur, Azizan Ismail berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian pada jam 3.53 pagi, sebelum jentera pertama dari Balai Bomba Pantai tiba di lokasi kejadian kira-kira lima minit kemudian.

Beliau berkata, sebaik pihaknya sampai di lokasi kejadian, api sedang marak di tingkat 30 dan 31 bangunan terbabit.

Menurutnya, bomba menghadapi kesukaran untuk memadamkan kebakaran kerana bangunan terbabit tidak mempunyai sistem bomba sepenuhnya.

“Spesifikasi pembinaan bangunan baru perlu ada sistem bomba di setiap selang dua tingkat daripada keseluruhan bangunan yang dibina.

“Dalam kes ini, sistem bomba sepatutnya ada di tingkat 28. Namun hanya sistem bomba di tingkat 25 bangunan sahaja yang berfungsi menyebabkan kita mengambil masa satu jam setengah untuk menyambung hos bagi memadamkan api,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Azizan berkata, pihaknya juga terpaksa naik ke tingkat 38 Kondominium Saujana Sentral yang terletak berhampiran bagi memudahkan proses menyiram air.

Api berjaya dipadam dan dikawal sepenuhnya pada jam 7.40 pagi.

Menurutnya, siasatan menunjukkan minyak yang digunakan untuk pembinaan bangunan dan disapu pada papan dan kayu, dipercayai antara punca menyebabkan api marak dengan cepat, sebelum membakar keseluruhan tingkat 30 dan sebahagian dari tingkat 31 bangunan itu. -SH

Gambar ehsan nst

Dr. Ahmad Yunus, ADUN Sijangkang Ganti Hassan Ali Sebagai Exco

Dr Yunus ganti Hasan Ali

SHAH ALAM, 18 Jan: Dr Ahmad Yunus Hairi, Adun Sijangkang mengangkat sumpah sebagai Exco kerajaan negeri Selangor yang baru bagi menggantikan Datuk Dr Hasan Mohd Ali.

Nama Dr Yunus telah diperkenankan oleh Sultan Selangor dan mengangkat sumpah di hadapan baginda Sultan hari ini.

Beliau dijangka akan menyertai mesyuarat Exco pertamanya selepas mengangkat sumpah.

Majlis Istiadat Pelantikan dan Angkat Sumpah Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor diadakan Bilik Singgahsana, Istana Bukit Kayangan, Shah Alam.

Turut berada di majlis ini adalah Adun Meru Dr Abdul Rani Osman yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor dan pimpinan kerajaan negeri yang lain.

Sebelum ini, Dr Ahmad Yunus adalah Pembantu Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Sumber Manusia yang Exconya adalah Dr Halimah Ali. Di bawah portfolio ini, Dr Ahmad Yunus banyak membantu Halimah dalam urusan Briged Amal, Gems dan lain-lain projek di bawah Exco ini.

Dr Yunus juga menjaga urusan belia negeri Selangor yang portfolionya dipegang oleh Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim sendiri.

Perlantikan Dr Ahmad Yunus dicadangkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Awang kepada Menteri Besar Selangor berdasarkan kouta kerusi ini adalah milik PAS.

Dalam pilihan raya umum 2008 lalu, Dr Ahmad Yunus mengalahkan calon BN yang juga bekas Exco Selangor, Datuk Abdul Fatah Iskandar dengan majoriti 2,081 undi.

Dalam pilihan raya umum 2004, Abdul Fatah mengalahkan Dr Ahmad Yunus di kerusi Dun yang sama.

Perawakan

Dr Ahmad Yunus berperawakan lemah lembut namun tegas dan mengutamakan perkhidmatan kepada masyarakat.

Semasa menjadi Pembantu Exco kepada Dr Halimah, beliau banyak melibatkan diri dalam pembangunan belia.

Ketegasannya boleh dilihat melalui tindakannya menyaman Datuk Abdul Fatah Iskandar yang didakwanya memfitnah beliau melalui Berita Harian beberapa hari menjelang pilihan raya umum tahun 2004 lalu.

Ekoran itu, Mahkamah Sesyen Klang merekodkan persetujuan Datuk Fatah Iskandar, akhbar Berita Harian dan kumpulan NSTP Press membayar gantirugi RM55,000 tanpa pengakuan liabiliti kepadanya.


Persetujuan itu direkodkan oleh pihak yang terlibat iaitu Dr Ahmad Yunus sebagai plaintif melalui peguamnya Mohamed Hanipa Maidin dan para defendan iaitu Datuk Abdul Fatah Haji Iskandar, Kalimullah Hassan dan The News Straits Times Press ( Malaysia ) Berhad. -HD

ADUN Sijangkang angkat sumpah ganti Hasan Ali

ADUN Sijangkang Ahmad Yunus Hairi dilantik menjadi exco kerajaan negeri Selangor yang baru bagi menggantikan Datuk Hasan Ali yang digugurkan dari jawatan tersebut minggu lalu.

Ahmad Yunus yang juga pembantu exco belia dan sukan - portfolio yang dipegang Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim - mengangkat sumpah sebagai exco di Istana Bukit Kayangan di Shah Alam pagi ini.

Ahmad menggantikan Hasan selepas beliau dipecat dari PAS pada 8 Januari lalu susulan tindakan beliau yang merugikan parti itu.

Sebelum ini, spekulasi bertiup kencang bahawa calon pilihan adalah Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Rani Osman tetapi menurut sumber beliau menolak pencalonan berkenaan. -mk


Ulasan GB

Bertempik blogger pro-UMNO menyatakan Dr.Rani Osman tidak terpilih kerana kononnya ditolak oleh pihak istana. Sedangkan sesiapa pun dilantik sebagai exco menggantikan Hassan Ali, ia tiada kena mengena dengan tuduhan/fitnah mereka.

Jawatan exco tidak menjadi rebutan di kalangan pemimpin PAS khususnya ADUN-ADUN PAS Selangor. Masing-masing dari mereka telah tahu sepertimana yang GB utarakan sebelum ini bahawa "jawatan" itu bukan satu tasyrif (keistimewaan), tetapi satu taklif (bebanan tanggungjawab).

Dr. Rani Osman tidak kemaruk jawatan, malah beliau seorang yang sentiasa merendah diri. Beliau sendiri yang menolak jawatan itu dan beliau tidak mempunyai sebarang cita-cita untuk menyandang jawatan tersebut kerana menurutnya ia adalah satu jawatan yang memeningkan kepala.

"Bukannya kerana saya keberatan atau apa, tetapi hakikatnya ialah saya tidak berminat. Ia (jawatan Exco) datang bersama bebanan yang memeningkan. Ia adalah satu tanggungjawab yang sangat besar," katanya sebelum ini.

Apabila diberitahu bahawa banyak pihak melihat beliaulah calon yang paling layak untuk kerusi tersebut, Dr Rani menjawab; "Masih ramai ahli Dewan Undangan Negeri dari PAS yang lebih layak dan kanan daripada beliau untuk diamanahkan jawatan ini."

Dan Presiden PAS mempunyai sebab untuk memilih Dr. Ahmad Yunus Hairi, ADUN Sijangkang menggantikan Hassan Ali seperti dinyatakan di dalam berita harakahdaily di atas, berperawakan lembut tetapi tegas.

Dedah Penyata Kad Kredit! Cabaran Jingga Kepada Keluarga Shahrizat

Jingga 13 mencabar dan mendesak seluruh ahli keluarga Datuk Seri Sharizat Jalil agar keseluruhan penyata penggunaan kad kredit Maybank dan CIMB Bank didedahkan kepada umum.

Ketua Koordinatornya, Fariz Musa berkata, ini kerana ianya adalah merupakan wang rakyat dan rakyat berhak mengetahui secara terperinci setiap pembelanjaan dan untuk apa sejumlah RM593,500 dibelanjakan serta bagi mengesahkan adakah benar sepertimana kenyataan Wan Shahinur Izmir Mohamad Salleh, Pengarah Eksukutif NFC bahawa ianya digunakan untuk tujuan perbelanjaan pengurusan ‘lembu’ atau NFC dan bukan digunakan untuk kepentingan peribadi atau berfoya-foya.

Sehubungan itu, katanya Jingga 13 tampil membuat laporan polis terhadap wujud penyelewengan dan pecah amanah jenayah sepertimana Akta 613 , Seksyen 406 atau 409 Kanun Keseksaan.

Ini, dakwanya melibatkan pembayaran menggunakan wang NFC sejumlah RM593,500 bagi membiayai kad kredit ahli keluarga Shahrizat dengan menggunakan kad kredit Maybank dan CIMB Bank melibatkan Datuk Seri Dr. Mohamad Salleh Ismail, Wan Shahinur Izmir Mohamad Salleh, Wan Izzana Fatimah Zabedah Mohamad Salleh dan Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh.

Tambahnya, Jingga 13 mempersoalkan bagaimana wang rakyat yang seharusnya digunakan dalam Projek Lembu Fidlot Kebangsaan boleh digunakan bagi tujuan membiayai kad kredit ahli keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil, Ketua Wanita Umno yang terkandung dalam buku tunai NFC dalam akaun CIMB Bank Taman Tun Dr. Ismail pada tahun 2009 sepertimana yang didedahkan oleh Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli.

“Jingga 13 mendesak agar pihak polis menyiasat secara terperinci setiap perbelanjaan dan penggunaan kad kredit oleh keseluruhan ahli keluarga Datuk Seri Sharizat Jalil daripada setiap akaun sepertimana yang telah dibayar dengan menggunakan wang NFC,” ujarnya.

Beliau mengambil contoh pada 22 Januari 2009, pembayaran sejumlah RM104,104.42 didakwa telah dibuat terhadap penggunaan kad kredit sepertimana di bawah:


TarikhMemoCredit22/1/2009Maybankard Center – Coporate Card Izzana SallehRM 49,431.0222/1/2009
Maybankard Center – Izmir SallehRM 47,763.0622/1/2009Maybankard Center – Coporate Card Datuk Salleh Ismail
RM 6,910.34
JUMLAHRM 104,104.42
Beliau mendakwa, keseluruhan pembayaran oleh NFC sejumlah RM593,500 telah digunakan oleh seluruh ahli keluarga Shahrizat pada tahun 2009 bagi tujuan membayar kad kredit atas nama peribadi sepertimana berikut:
NAMAKAD KREDITJUMLAH SETAHUN (2009)Dato’ Seri Mohamad Salleh IsmailMaybank dan CIMB BankRM182,525Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh
Maybank dan CIMB BankRM160,673Wan Izzana Fatimah Mohamad SallehMaybank
RM127,900Wan Shahinur Izmir Mohamad SallehMaybankRM122,402
JUMLAHRM593,500


Beliau menambah, Jingga benar-benar kesal dengan tindakan pihak berkuasa yang dilihat sehingga kini bersikap double standard dalam mengambil tindakan secara adil dan profesional seolah-olah wujud undang-undang yang berbeza antara rakyat biasa dan menteri /pimpinan Umno serta keluarga walaupun pelbagai laporan polis dan SPRM telah dibuat berkaitan skandal NFC yang melibatkan RM250 juta wang rakyat.

“Rakyat Malaysia yang membenci segala penyelewengan dan aktiviti pecah amanah jenayah sudah pasti tertunggu-tunggu hasil siasatan pihak berkuasa agar para penjenayah ini dihadapkan ke muka pengadilan dan dihukum dengan hukuman yang setimpal di atas tindakan pengkhianatan kepada rakyat dan negara,” katanya. -HD

Kad kredit NFC: Polis digesa siasat keluarga Shahrizat

KUALA LUMPUR 17 Jan: NGO Jingga 13 membuat laporan polis menggesa siasatan dijalankan terhadap keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Ia ekoran penyelewengan dana National Feedlot Corporation untuk membiayai kad kredit milik mereka berjumlah hampir RM600,000 sebagaimana didedahkan Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli semalam.

Sehubungan itu, Ketua Penyelaras Jingga 13, Fariz Musa turut mendesak keluarga Shahrizat mendedahkan kepada umum penyata kad kredit milik keluarganya.

“Jika enggan, kita akan terus mendedahkan penyelewengan NFC dari semasa ke semasa kerana dana NFC adalah wang rakyat,” kata beliau.

Laporan polis tersebut dibuat oleh Sekretariat Jingga 13, Viknesvaran di Balai Polis Dang Wangi tengahari tadi.

Menurut Vikneswaran, rakyat Malaysia berhak tahu perincian penggunaan kad kredit milik keluarga Shahrizat yang menggunakan dana berkenaan kerana ia jelas merupakan satu kesalahan pecah amanah.

“Ini jelas berlakunya jenayah pecah amanah seperti termaktub dalam AKta 613 Seksyen 406 atau 409 Kanun Keseksaan,” kata beliau.

Turut dilampirkan dalam laporan polisnya hari ini ialah transaksi penggunaan kad kredit Maybank dan CIMB yang tertera nama suami dan anak-anak Shahrizat sepanjang 2009.

Semalam, KEADILAN mendedahkan Shahrizat membelanjakan RM593,500 pada tahun 2009 dengan kad kredit yang dibiayai oleh dana NFC.

Menurut Rafizi, empat ahli keluarga yang memegang jawatan pengurusan dalam NFC telah menggunakan kad kredit berkenaan bagi perbelanjaan antara RM122,402 dan RM182,525 setiap seorang.

Mereka adalah suami Shahrizat, Datuk Mohammad Salleh Ismail, iaitu pengerusi NFC, anak lelaki mereka, Wan Shahinur Izmir (pengarah eksekutif), Wan Shahinur Izran (ketua pegawai eksekutif) dan anak perempuan mereka Wan Izzanah Fatimah (pengarah). -KD


Laporan sebelum ini
klik untuk baca
Kadir Sheikh Fadzir Dedah BN Beli Undi Semasa Pilihanraya. SPR Senyap?

Bekas menteri dakwa BN beli undi dengan wang tunai

PETALING JAYA, 17 Jan — Bekas menteri persekutuan daripada Umno hari ini mendakwa wang yang digunakan pada kempen pilihan raya lalu adalah untuk membeli undi, satu taktik yang dikenali sebagai “bom”.

Tan Sri Datuk Abdul Kadir Sheikh Fadzir berkata demikian dalam satu forum dengan menjelaskan mengalami pengalaman itu sendiri dengan memberi RM200 hingga RM1,000 dalam kempen pilihan raya Barisan Nasional (BN) untuk mendapat undi.

“Saya telah menjadi ketua dalam banyak kempen dan saya diberikan wang dalam jumlah yang banyak untuk diagihkan,” kata bekas menteri penerangan dan pelancongan di Persidangan Perancangan Strategik Malaysia 2012 di sini.

“Ia secara terang-terangan untuk membeli undi.”

Abdul Kadir berkata istilah yang digunakan untuk strategi itu adalah “bom”.

Beliau menambah secara peribadi tidak pernah menggunakan wang itu.

James Chin, Ketua Sekolah Seni dan Sains Sosial, Monash University, Bandar Sunway, berkata strategi itu merupakan paling berkesan di Sabah dan Sarawak.

Semasa ucapannya, Abdul Kadir berkata semasa beliau masih memegang jawatan dalam Umno, beliau mahu mengingatkan mereka tentang “Amanah Merdeka” — yang bermaksud memberi rakyat hak untuk mempunyai pilihan raya bersih dan adil.

Beliau turut menggesa Umno agar tidak perlu takut untuk kalah sekiranya ikhlas dalam perjuangan.

“Jika anda kalah, terimanya; rakyat ubah kerajaan banyak kali di USA dan Australia,” katanya.

“Saya adalah ahli Umno, saya tiada masalah jika kalah. Jika anda berada di sana untuk menggunakan jutaan ringgit untuk diri sendiri dan kroni anda atau jika saya mempunyai bilion ringgit dan saya akan ditangkap selepas saya kehilangan kuasa, maka saya akan gunakan semua tipu helah ini.

“Jika anda ikhlas, tiada apa yang perlu ditakutkan,” tambahnya.

Beliau berkata untuk mempunyai pilihan raya bersih dan adil, perlu ada akses sama rata terhadap media, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan jabatan kerajaan mesti neutral.

“Anda perlu berikan mereka (pembangkang) kebebasan untuk mempunyai TV, radio dan akhbar,” katanya. “Selama 50 tahun PAS telah meminta lesen akhbar tetapi tidak diberikan — kerajaan pembuli besar.”

Beliau menambah semasa pilihan raya, BN tidak sepatutnya menggunakan Kementerian Penerangan, Felda, Felcra dan Unit Cawangan Khas (SB) serta agensi lain untuk membantu kempen mereka.

Abdul Kadir juga Timbalan Presiden Angkatan Amanah Merdeka dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Sazean. -TMI

Ulasan GB

Sekrang terang-terangan bekas menteri dedahkan rasuah pilihanraya berlaku. Tetapi jika ia berlaku di pihak UMNO-BN SPR akan menutup matanya tetapi bising apabila TG Nik Aziz menyerahkan wang zakat kepada para muallaf semasa pilihanraya kecil Galas.

Imbas kembali tulisan tahun 2010 semasa PRK Galas dan batu Sapi:

Laporan sebelum ini
klik untuk baca
[Video] Ada Bunyi Aneh Di Langit Kota Samarahan

Insiden ‘bunyi aneh dan menakutkan’ dari langit yang kedengaran di Kota Samarahan, Sarawak pada 11 dan 12 Januari lalu kini mendapat perhatian antarabangsa apabila artikel mengenainya yang disiarkan di The Borneo Post mula dibincangkan secara hangat di internet di seluruh dunia.

Pada yang belum tahu, sehari sebelum kejadian pada waktu mejelang Subuh itu berlaku, terjadi perkara yang sama di Aaborg, Denmark. Bahkan bunyi aneh dan menggerunkan tersebut pernah direkodkan di Sweden pada 1 November tahun lalu

The Borneo Post tempoh hari melaporkan satu bunyi aneh telah kedengaran di Kampung Meranek, Kota Samarahan yang mencetuskan ketakutan dan kegelisahan penduduknya.

Tidak lama selepas bunyi itu kedengaran, satu kejadian gempa bumi kuat (7.3 skala Richter) berlaku di Sumatera, Indonesia.

Bagaimanapun masih tidak dapat dipastikan sejauh mana kaitannya antara bunyi aneh itu dan kejadian gempa bumi tersebut. -wowberita

Rumble in the sky over Samarahan


HERE IT IS: (From left) Harith, Ferdauz and Mahmud listen to a recording made by Harith when the incidents happened.

KOTA SAMARAHAN: Unexplained chilling sounds, which filled the air of Samarahan in the wee hours of Jan 11 and 12, have residents there puzzled and perturbed until today.

One of the theories being thrown into the pan is that it could be a by-product of the High Frequency Active Auroral Research Programme (HAARP) undertaken by the United States, while others believed it were from processing machines hard at work at an oil palm factory owned by Felcra in Kampung Endap.

But the fact remains that until today the mysterious sounds, which some say resembled loud snoring sounds, remain veiled.

Teacher Mohd Ferdauz Jemain, who lives at Kampung Meranek, was one of those who heard the unexplained phenomenon on Jan 11.

“It was around 2 am when I was awoken by a strange sound. It was a loud hushing sound, and quite similar to someone snoring.

“I immediately got out of bed and went outside of my house to see what was happening. The feeling was a chilling one. I could not establish where the sound was coming from … it was as if something coming from the sky.

“Frightened, I quickly dashed inside, but stayed awake till daylight as I would not sleep any longer. If I am not mistaken, the sound persisted until about 5am.”

To prove that he was not spinning a tale, Ferdauz said he had recorded the phenomenon on his mobile phone, and he played it for thesundaypost reporter yesterday.

He added that the matter became a hot topic of discussion in Samarahan that day, and
some of the residents even documented their experience on Facebook.

“Villagers in Meranek, Pinang, Sindang, Tambirat and even those living at Desa Ilmu housing estate have also heard those eerie sounds.”

Several residents suggested that it could have come from the oil palm factory in Kampung Endap, but resident Harith Amin, who had worked at that factory previously, brushed it off as nonsense.

“The factory has been there for the last eight years, and I am sure it was not sounds produced by the machines there. In addition to that, no oil palm processing machines could produce sounds which could be heard 8km away,” said Harith, who also made a recording of what he had witnessed. To verify Harith’s theory, Ferdauz decided that should the phenomenon occur again the next day, he would make a dash for the factory.

Ferdauz: “I worked at a school in Sebuyau, so I wake up very early to go to school. True enough, the strange sounds happened the next day, and I quickly made a stop in front of the factory. No sounds came out from there (factory).”

Ferdauz claimed that he also saw strange pattern in the skies in the early morning of Jan 12.

“The clouds appeared to be in straight lines, and well formed. I have never seen anything like it, but whatever it is, I am sure there must be a scientific explanation for it.

“But later that day, an earthquake hit Sumatera in neighbouring Indonesia with a magnitude of 7.3 on the Richter scale. I am not sure whether both incidents are related in some ways.”

The incidents only occurred for two nights – Jan 11 and 12.

Meanwhile, Kampung Meranek’s JKKK chairperson Mahmud Pawi, who claimed that he also heard the sounds together with his family, said hoped that the authorities concerned could shed light on the matter.

“When I woke up that morning (Jan 11), I had goose bumps just listening to the sounds. I quickly woke up my entire family and we sat at the veranda trying to figure out what it was and where it was coming from.

“We hope that someone can step forward and enlighten us with an explanation.” -borneopost