4 Apr 2011

18 Pelatih Polis Di PD Diserang Virus Adeno

Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) di sini diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga selepas 18 pelatih dari Polis Diraja Malaysia diserang virus Adeno dan Influenza A (H1N1) sejak 30 Mac lepas.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata semua pelatih polis dan perajurit muda di pusat itu dibekalkan penutup hidung, ubat antiseptik dan peraturan baru yang menghalang hubungan terus dengan orang dari luar untuk mengurangkan risiko jangkitan.

"Kita bagaimanapun masih membolehkan keluarga melawat mereka tetapi di bawah pemerhatian ketat pegawai yang bertanggungjawab," katanya ketika melawat Pusasda dengan diiriingi pegawai tentera, polis dan perubatan daerah di sini, Isnin.

Ahmad Zahid berkata bahawa daripada 18 pelatih polis itu, empat disahkan positif mempunyai kuman Aidino dan empat lagi H1N1.

"Latihan untuk pelatih polis yang berada Pusasda ditangguhkan buat sementara waktu tetapi latihan akan diteruskan seperti biasa untuk perajurit muda," katanya.

Ahmad Zahid berkata bahawa pada masa ini, tidak ada perajurit muda atau rekrut tentera yang diserang dengan virus itu kecuali lima orang yang diletakkan dalam status pemerhatian disebabkan suhu badan mereka tinggi.

Pusat itu mempunyai 1,000 pelatih polis manakala tentera pula mempunyai 2,138 perajurit muda.

PDRM menempatkan pelatih mereka di Pusasda sejak awal tahun ini sebagai sebahagian daripada program latihan "Blue Ocean Strategy" yang dibuat bersama dengan pihak tentera.

Wartawan yang dibawa melawat pusat itu hari ini melihat latihan tentera untuk perajurit muda seperti kawad diteruskan seperti biasa dan mereka diwajibkan memakai topeng khas.

Tali kuning dari PDRM digunakan sebagai sempadan kuarantin untuk blok-blok yang diduduki pelatih polis bagi mengelak mereka daripada keluar manakala pergerakan mereka dikawal ketat oleh pegawai polis dan kakitangan Jabatan Kesihatan. -BERNAMA

Mat Sabu Nafi Sudah Tawar Diri Untuk Bertanding Timb Presiden

Hanya akan tanding kalau sokongan kuat, kata Mat Sabu

Ahli jawatankuasa PAS pusat Mohamad Sabu menafikan beliau secara rasmi sudah menawarkan diri bertanding jawatan timbalan presiden parti pada pemilihan parti Jun ini.

Sebaliknya, bekan naib presiden PAS itu berkata, beliau hanya akan mengumumkan secara rasmi pendiriannya seminggu sebelum pemilihan diadakan.

“Belum lagi... belum lagi... saya masih belum ada menawarkan diri lagi, bagaimana saya nak tawarkan diri kalau pencalonan pun saya belum tahu.

“Menawarkan diri itu istilah yang tidak betul, apa yang saya katakan saya bersedia menawarkan diri dan bertanding sekiranya pencalonan yang diterima saya kuat, kalau tidak kuat saya mungkin tidak akan bertanding,”
katanya kepada The Malaysian Insider.

Tegas Mohamad, apa-apa keputusan akan dibuat selepas semua kawasan membuat pencalonan dalam mesyuarat agung tahunan masing-masing bagi memilih pucuk pimpinan sehingga 10 Mei ini.

“Bagaimana saya buat keputusan, kita biarkanlah kawasan mesyuarat dulu, kalau saya hanya dapat tiga atau empat pencalonan susah untuk saya bertanding.

“Senang kata kalau sokongan saya kuat, saya akan bertanding dan kalau sokongan tidak kuat mungkin saya tidak akan bertanding tapi buat masa sekarang saya belum menawarkan diri secara rasmi lagi,” katanya.

Sebuah portal berita hari ini melaporkan Mohamad secara rasmi menawarkan diri bertanding jawatan timbalan presiden dalam pemilihan parti itu.

Katanya, antara tujuan utama beliau menawarkan diri sekali lagi untuk bertanding adalah bagi membantu Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegakkan keadilan Islam khasnya di negeri yang diperintah Pakatan Rakyat.

Jawatan nombor dua parti ini dijangkakan menjadi rebutan antara penyandangnya Nasharudin Mat Isa selepas Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengesahkan tidak akan bertanding jawatan itu.

Bagaimanapun usaha The Malaysian Insider untuk mendapatkan pengesahan daripada Nasharudin sehingga kini masih belum berhasil.

Sekiranya, Mohamad bertanding ini merupakan kali kedua beliau berbuat demikian setelah tewas kepada Nasharudin dua tahun lalu.

Turut bertanding ketika itu ialah Datuk Husam Musa.

Ketika itu kedua-dua Mohamad dan Husam merupakan naib presiden.

Pada pemilihan itu, Nasarudin mendapat 480 undi untuk mengekalkan jawatannya, Husam memperoleh 281 undi manakala Mohamad hanya 261 undi. -TMI


Mat Sabu tawar diri tanding timbalan presiden

Seperti diduga, bekas naib presiden PAS Mohamad Sabu secara rasmi menawarkan diri bertanding jawatan timbalan presiden dalam pemilihan parti yang dijadual berlangsung pada Jun ini.

Katanya, antara tujuan utama beliau menawarkan diri sekali lagi untuk bertanding adalah bagi membantu presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegakkan keadilan Islam khasnya di negeri yang diperintah Pakatan Rakyat.

“Saya juga mahu membantu presiden untuk memobilasi demokrasi dan kefahaman tentang demokrasi kepada rakyat supaya mereka memilihnya untuk diamalkan di Malaysia,” katanya kepada Malaysiakini selepas menyampaikan ceramah di Subang Jaya malam semalam.

Menurutnya, selain itu, beliau juga mahu membantu Abdul Hadi bagi memperkukuhkan Pakatan Rakyat dengan mengukuhkan kerjasama parti dengan ahli gabungan dalam Pakatan dan juga NGO.

Katanya, memperkukuhkan Pakatan dapat diterjemahkan melalui melaksanakan “tindakan politik bersama-sama untuk kepentingan rakyat”.

Beliau yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat berkata antara program yang beliau dapat memberikan khidmat kepada parti adalah melalui Himpunan Bersih.

Mantapkan Majlis Syura

Sehubungan itu, Mohamad berjanji akan cuba “mempergiatkan lagi” berfungsi sebagai timbalan presiden sekiranya dipillih menjadi orang nombor dua dalam parti itu.

Selain itu, katanya, beliau juga mahu mempermantapkan Majlis Syura supaya “betul-betul berfungsi” khususnya dalam soal menjaga displin dan mempertahan dasar parti.

Dalam pemilihan PAS dua tahun lalu, Mohamad tewas kepada penyandangnya Nasharuddin Mat Isa dan bekas naib presiden Datuk Husam Musa dalam persaingan tiga penjuru.

Nasharuddin mendapat 480 undi, Husam (281) dan Mohamad memperolehi 261 undi.

Mengulas mengenai jumlah percalonan kawasan yang diterimanya setakat ini, Mohamad berkata, beliau belum membuat tinjauan menyeluruh berhubung perkara itu.

Bagaimanapun, beliau ada mendengar beberapa kawasan “memohon” kepadanya supaya bertanding jawatan tersebut pada muktamar parti yang dijadual berlangsung pada 3 hingga 5 Jun ini.

“Keputusan akhir (untuk bertanding) bergantung kepada sokongan yang diterima... Ada kawan-kawan memberi galakan (untuk bertanding),” katanya.

NONEIbu pejabat parti menetapkan semua 179 kawasan membuat pencalonan dalam mesyuarat agung tahunan masing-masing bagi memilih pucuk pimpinan parti sehingga 10 Mei ini.

Setakat ini Mohamad mendapat satu pencalonan untuk bertanding bagi jawatan itu dari kawasan Kubang Kerian yang diketuai oleh exco kanan kerajaan negeri Kelantan Datuk Husam Musa.

'Saya sahaja...'

Namun, Mohamad dijangka tidak menghadapi masalah apabila beberapa lagi kawasan PAS di Wilayah Persekutuan dijangka akan mencalonkan beliau - antaranya di Batu, Kepong, Bukit Bintang dan Putrajaya.

Ditanya sama ada terdapat pimpin PAS lain yang akan mencabarnya merebut jawatan itu, Mohamad enggan mengulas lanjut.

“Saya kira (pencalonan) saya sahaja. Dalam PAS, ada adab berkempen (bagi individu) yang menawarkan diri... Saya tidak mahu menyentuh (hal) orang lain,” katanya.

husam musa mat sabu nasharuddin mat isa 220409Ditanya sama ada beliau takut sekiranya terdapat pemimpin tertentu dalam parti mahu mencabarnya, Mohamad berkata ia adalah perkara biasa dalam permilihan parti.

“Saya biasa dicabar dan mencabar. Saya biasa memegang jawatan ketua pemuda, naib presiden dan kalah merebut timbalan presiden.

“Bagi saya kalah atau menang, saya tetap hadir (dalam muktamar) sebagai pejuang parti dan jamaah,” tegasnya.

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, ada sumber memberitahu Malaysiakini sekurang-kurangnya 10 daripada 22 kawasan di Selangor akan mencalonkan Mohamad merebut jawatan timbalan presiden.

pas seminar 071109 tuan ibrahimBagaimanapun sumber itu enggan mendedahkan kawasan mana yang bakal mencalonkan Mohamad yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Pulau Pinang.

Menurut sumber itu lagi, beliau juga tidak menolak kemungkinan terdapat kawasan yang akan mencalonkan penyandangnya Nasharuddin dan naib presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man untuk jawatan yang sama. -mk


ISA Ke Atas OKU - Kezaliman Yang Tidak Boleh Dimaafkan

Apa kesalahan adik saya?'

Keluarga kepada Kadir Hashim hari ini menuntut supaya tahanan ISA itu segera dibebaskan atau didakwa di mahkamah.

Salah seorang abangnya, Muda, 46, berkata polis juga perlu menjelaskan kesalahan yang dilakukan oleh Kadir.

"Saya dimaklumkan adik saya ditahan bawah ISA, tapi saya tak puas hati sebab saya tak tahu kenapa dia ditangkap.

"Kalau dia ada lakukan kesalahan, tolong bawa dia ke mahkamah.

"Kalau dia ditahan tanpa apa-apa sebab bermakna pemerintahan kita cukup zalim," kata Muda dalam satu sidang media hari ini.

Kadir, 42, ditahan oleh sekumpulan lebih 10 anggota polis berpakaian preman di rumah keluarganya pada petang Jumaat lalu.

Muda berkata, anggota keluarganya kini masih belum mengetahui di manakah adiknya itu ditahan.

Kegiatan subversif

"Saya juga tidak dibenarkan masuk ke rumah ketika beliau ditahan," katanya lagi sambil mengetap bibir menahan kemarahannya.

Seorang lagi abang kepada Kadir berkata, penahanan lelaki kelainan upaya itu merupakan "kebiadapan" kerajaan yang menjalankan penahanan sewenang-wenang.

"Ini bukan soal politik, tapi kebiadapan (kerajaan)," kata Hisham, 43.

Jelasnya, polis hanya menyatakan bahawa Kadir ditahan kerana terlibat dalam kegiatan subversif.

"Sebab itu terlalu umum," kata Hisham lagi.

Dalam sidang media sama, peguam N Surendran turut membuat panggilan kepada seorang pegawai di ibu pejabat polis Bukit Aman.

Namun, pegawai itu juga enggan menjelaskan sebab penahanan berkenaan.

Pegawai atasan

Pegawai itu juga meminta Surendran menghantar surat bagi mendapatkan penjelasan serta membuat permohonan untuk berjumpa Kadir.

Perbualan telefon yang disalurkan ke pembesar suara dalam bilik sidang media itu dapat didengar oleh wartawan.

Pegawai polis yang memperkenalkan dirinya sebagai ACP Normah Ishak juga berkata, beliau hanyalah pegawai yang bertanggungjawab menjaga Kadir.

Katanya, sebab penahanan Kadir hanya dapat dijelaskan oleh pegawai atasannya.

Seorang pegawai lain bertanggungjawab ke atas penahanan itu, kata Normah lagi.

Ketika diasak untuk memberikan nama pegawai tersebut, Normah berkata peguam perlu menulis kepada Bukit Aman terlebih dahulu.

Normah berkata, Kadir sedang ditahan di salah sebuah premis Bukit Aman.

Ketika didesak supaya memberitahu lokasi sebenar Kadir ditahan, Normah sekadar berkata: "Saya tak boleh beritahu."

Surendran ketika mengulas perkembangan itu berkata, beliau akan memfailkan notis habeas corpus sekiranya Kadir tidak dibebaskan segera."Siapa Nak Beri Makan Makcik?"

“Makcik merayu supaya anak makcik dibebaskan. Makcik yakin dia tak bersalah,” rayu Mah Mat Idris (gambar) berusia 67 tahun sambil menitiskan air mata. Mah adalah ibu kepada Kadir Hashim, 42, ahli PKR– orang kelainan upaya (OKU) yang ditangkap mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), 1 April lalu. Kadir kudung pergelangan tangan kiri tetapi didakwa terlibat dalam kegiatan berunsur subversif iaitu aktiviti untuk melemahkan atau memusnahkan sesuatu sistem politik, kerajaan, agama, dengan menjalankan aktiviti tertentu secara sulit.

“Bila Kadir tiada selama tiga hari, makcik terasa sunyi. Tak ada selera makan memikirkan keadaan dia di sana entah bagaimana. “Setiap hari, dia yang menguruskan makan minum makcik kerana anak-anak yang lain jauh,” katanya sambil mengalirkan air mata rindu. Beliau yang uzur, ditambah dengan derita penyakit kencing manis dan darah tinggi hingga terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan hospital, begitu berharap anaknya dilepaskan segera.

“Makcik teringin sangat nak jumpa dia (Kadir), lagi pun polis tidak pernah hubungi mak cik sejak dia ditangkap. “Sejak arwah suami meninggal dunia hujung tahun lalu, makcik hanya mengharapkan Kadir. Makcik terlalu sedih dengan apa yang menimpanya,” katanya dalam keadaan lemah lantaran demam dan sakit kepala memikirkan nasib dan keselamatan anaknya itu.

Muda Hashim, 46, abang kepada mangsa kesal dengan perbuatan polis yang mengepung di sekitar rumah mereka pada hari penangkapan tanpa mengeluarkan waran tangkap terhadap Kadir. Malah, disifatkan cara polis mengepung kawasan rumah itu seperti adiknya penjenayah besar.

“Selepas adik saya dibawa masuk ke dalam kereta, baru seorang daripada mereka memberi salinan penangkapan mengikut ISA lebih kurang jam 6.50 petang,” katanya. Menceritakan detik penangkapan, Muda berkata, beliau mulanya tidak perasaan kehadiran sekumpulan polis kerana mereka memakai berbaju biasa dan menyangka pemaju datang meninjau tapak projek di kawasan itu.

“Tetapi selepas mendapati mereka mengepung seperti mahu menangkap penjenayah besar, saya terus bertanya tetapi mereka dengan angkuhnya memberitahu, mereka polis daripada Bukit Aman. “Melihat (polis) bawa adik saya dengan tangan bergari, saya terus bertanya tetapi tidak dilayan. Mereka suruh saya sediakan peguam dan mengatakan mereka hanya jalankan tugas,” katanya.

Muda yang yakin adiknya tidak bersalah itu menganggap perbuatan zalim polis tidak ubah seperti kerajaan komunis memandangkan mereka sekeluarga dari golongan miskin. “Kita tidak boleh bersuara langsung. Ini semua seperti duduk dalam kerajaan komunis yang lebih berminat dengan ISA. Undang-undang yang dipraktikkan kerajaan ini undang-undang Yahudi.

“Saya ada menghubungi pegawai polis yang terlibat bertanyakan keadaan Kadir, tetapi kakitangan di sana memberi alasan tidak berada di pejabat, “katanya. Dalam pada itu, beliau memberitahu seorang peguam datang berjumpa dengannya semalam dan berjanji akan menguruskan kes adiknya supaya dibebaskan secepat mungkin.

“Peguam itu datang berjumpa selepas saya memberitahu ketua cabang Lembah Pantai berkenaan penangkapan Kadir. “Saya hanya menunggu jawapan daripada peguam itu dan berdoa supaya polis membebaskan Kadir,” katanya. Kadir ditahan mengikut Seksyen 73 (1) Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di rumahnya di, Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur./klt


Sebahagian Video Seks Anwar Di Youtube - Ternyata Ia Bukan Anwar! (updated)

Kalaulah benar ini sebahagian daripada video yang digemparkan itu, ternyata sahih bukan Anwar.

Sebab daripada imej manusia yang dikatakan Anwar itu jelas bukan Anwar.

Dan sekali lagi kami menyatakan dengan tegas, Suruhanjaya Diraja TIDAK diperlukan semata-mata untuk mensahihkan samada imej itu Anwar ataupun bukan. Kerana memang ternyata ia bukan Anwar! Jangan perhabiskan wang negara semata-mata untuk melayani fitnah Datuk T dan UMNO ini.

Apatah lagi video seks fitnah ini dikatakan ditayangkan secara penuh di kursus Biro Tata Negara dan di pejabat Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), demikian kata Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Mansor Othman.

Video 21 minit itu dipertontonkan kepada peserta BTN termasuk mahasiswa di Pulau Pangkor baru-baru ini, kata beliau.

Selain itu “puluhan” orang kampung di Penanti, Pulau Pinang juga dikumpul untuk menyaksikan video hitam putih itu di pejabat Kemas kawasan itu, tambah beliau.

Jelas ia semata-mata gerakan untuk mengaibkan Anwar, menjatuhkan Anwar dengan apa cara sekalipun sekalipun dengan mengedarkan video fitnah tersebut.

Sekaligus penayangan secara terbuka itu sekali lagi menyerlahkan tangan agensi persekutuan tertentu dalam menyebarkan video fitnah itu kepada orang ramai.

Ia agenda kotor dan jahat Datuk T & UMNO.

Jika begitulah permainan Najib, Datuk T dan UMNO, kesemua mereka akan binasa. Tunggu masa dan ketikanya saja.Baca Sini:

Video Seks: Penubuhan Suruhanjaya Satu Perangkap?


Video Seks: Penubuhan Suruhanjaya Satu Perangkap?

Video seks: BN dijangka syor suruhanjaya diraja minggu ini

KUALA LUMPUR, 4 April — Barisan Nasional (BN) akan mengesyorkan agar satu suruhanjaya diraja ditubuhkan untuk menyiasat pendedahan rakaman video seks - oleh tiga “Datuk T” dua minggu lalu — mendakwa aksi seks Datuk Seri Anwar Ibrahim meskipun Ketua Pembangkang itu menafikan perkara tersebut.

Minggu lalu, polis mengesahkan rakaman video seks itu adalah tulen dan bukan sesuatu yang direka.

Rakaman itu didedahkan oleh “Datuk T” pada 21 Mac lalu di hotel Carcosa Seri Negara di sini, mengejutkan banyak pihak ketika negara berhadapan dengan pilihan raya negeri Sarawak bulan ini dan kemungkinan pilihan raya umum tergempar tahun ini.

“BN akan mengesyorkan satu usul supaya diadakan suruhanjaya diraja bagi mendedahkan segala-galanya,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider.

Difahamkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz, yang bertanggungjawab kepada hal ehwal Parlimen, akan membawa usul berkenaan secepat mungkin sebelum sesi Parlimen semasa berakhir Khamis ini.

Beliau juga sedang berusaha mengumpulkan beberapa ahli Parlimen BN untuk menyokong usul tersebut.

Bagaimanapun Anwar tidak boleh bercakap mengenai usul itu memandangkan beliau masih menjalani hukuman digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan berhubung isu APCO Worldwide dan gagasan 1 Malaysia, yang dijatuhkan akhir tahun lalu.

Jika usaha itu menjadi kenyataan ini kali pertama satu suruhanjaya diraja disyorkan untuk menyiasat rakaman aksi seks melibatkan ahli poliitik.

Antara ahli-ahli politik BN yang meletakkan jawtaan ekoran pendedahan skandal seks ialah Datuk Seri Dr Chua Soi Lek pada akhir 2007, bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas setiausaha agung MIC D.P. Vijandran yang terpaksa melepaskan jawatan timbalan speaker Dewan Rakyat.

Dr Chua kembali aktif berpolitik dengan dipilih sebagai presiden MCA awal tahun lalu.

Abdul Rahim merupakan salah seorang “Datuk T” dalam isu semasa ini.

Semalam, Nazri menegaskan bahawa Anwar tidak harus takut untuk berhadapan dengan siasatan suruhanjaya diraja mengenai pendedahan rakaman video seks kerana ia akan turut memanfaatkan Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) itu.

Sehubungan itu kata Nazri, tiada sebab mengapa Anwar harus bimbang untuk menghadapi atau membantah pembentukan suruhanjaya sedemikian.

“Jika lelaki dalam video itu bukan Anwar, maka ia harus menjadi kelebihan politk yang cukup besar bagi pembangkang dalam pilihan raya umum.

“Saya merasakan beliau dan pembangkang boleh menang besar. Jadi mengapa bimbang?” kata beliau.

Katanya, penubuhan suruhanjaya diraja adalah penting sebab polis sudah mengesahkan ketulenan video seks itu.

Nazri berkata identiti lelaki dan wanita dalam aksi seks rakaman itu harus ditentukan sebab polis sudah pun mengesahkan bahawa video itu bukan satu rekaan.

“Bagi Barisan Nasional, kami juga mahu membersihkan nama kami, memandangkan kami juga telah dituduh sebagai dalang pendedahan video seks ini,” kata beliau.

Satu kajian kendalian Merdeka Center yang dibawa The Malaysian Insider pagi semalam menunjukkan majoriti rakyat Malaysia berpandangan pendedahan rakaman video seks oleh tiga “Datuk T” bermakna berkemungkinan skandal itu didalangi BN.

Kajian itu menunjukkan 39 peratus daripada 504 responden menuding jari ke arah BN dan Umno ekoran pendedahan video tersebut 21 Mac lalu.

Pun begitu ramai juga yang sangsi dengan kemungkinan itu memandangkan 38 peratus mengatakan mereka tidak tahu.

Hanya 18 peratus dengan tegas mengatakan BN tidak terlibat dalam kontroversi itu, yang menunjukkan seorang lelaki, didakwa pemimpin kanan Pakatan Rakyat, mengadakan hubungan seks dengan pelacur asing.

Kajian itu dikendalikan antara 24 dan 27 Mac lalu.

Ketika menemui pemberita tiga hari selepas pendedahan rakaman itu, Abdul Rahim yang juga bekas ketua Pemuda Umno pusat berkata, beliau mengulangi pendiriannya meminta pemimpin pembangkang yang dirujuknya sebagai “si polan” supaya meletak jawatan atas faktor liabiliti, seperti yang dilakukan olehnya ketika berdepan dakwaan merogol gadis bawah umur kira-kira 17 tahun lalu.

Beliau berkata, tindakannya meletak jawatan sebagai ketua menteri Melaka adalah kerana permintaan Anwar pada ketika itu, yang menyifatkannya sebagai bebanan kepada Umno selain faktor semangat kesetiaan kepada kepentingan-kepentingan negara walaupun mahkamah kemudian mendapatinya tidak bersalah.

Anwar sebelum ini menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan polis terbabit dalam pendedahan rakaman video seks itu.

Najib dan Hishammuddin masing-masing presiden dan naib presiden Umno telah menafikan penglibatan mereka dalam rakaman berkenaan. -TMI

Ulasan GB

Begitu caranya mereka cuba untuk memanipulasi isu video seks. Datuk T tak ditahan walaupun TELAH JELAS kesalahan mereka.

Suruhanjaya Diraja yang hendak ditubuhkan bagi menyiasat kandungan rakaman itu sekalipun banyak pihak telah menyatakan penubuhan Suruhanjaya adalah tidak perlu dan menghabiskan wang negara.

Tetapi kerana "mindset" pemimpin UMNO ialah untuk membunuh karakter Anwar "at all costs" maka diajukan juga penubuhan Suruhanjaya ada peluang nanti Anwar dapat diaibkan lagi melalui siasatan berkenaan. Di samping dalamasa yang sama untuk mewujudkan tekanan mental kepada Anwar setidak-tidaknya di sepanjang siasatan itu berjalan.

Dengan cara itu, Anwar boleh diminta (dipaksa) sekali lagi berbogel, kemudian disiasat itu dan ini kononnya untuk mensahihkan yang imej dalam video itu Anwar atau pun bukan.

Dan siapa lantik anggota Suruhanjaya? Najib dan konconya. Yang memang dikenalpasti memushi Anwar.

GB sudah ulas sebelum ini bahawa keseluruhan episod ini adalah satu perangkap.


Apakah Datuk T itu akan ditahan oleh pihak polis "untuk membantu siasatan"?

Itu yang dinantikan oleh rakyat sekarang ini.

Atau apakah Anwar memasuki perangkap Hishamuddin yang memang sudah menjangkakan Anwar akan membuat laporan polis mengenai video berkenaan dan mereka sudah menyiapkan skrip selanjutnya?

Sama-sama kita nantikan.Medan Dilanda Banjir Paling Buruk

Medan(Indonesia): Beribu-ribu buah rumah, sekolah dan pusat kesihatan masyarakat dan masjid di sembilan kawasan di Medan, Sumatera Utara, ditenggelami air selepas dilanda banjir kilat Jumaat lalu.

Paras air yang naik secara mendadak menyebabkan ratusan ribu penduduk yang tidak bersedia terpaksa melarikan diri ke tempat lebih tinggi, pusat perlindungan sementara dan kawasan tidak terjejas banjir. Sebilangan besar mereka hanya sehelai sepinggang.

Namun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini.

Gabenor Sumatera Utara, Encik Gatot Pujonugroho, yang dipetik laman web Seputar Indonesia, berkata kawasan yang ditenggelami air termasuk Medan Tuntungan, Selayang, Medan Polonia, Baru, Medan Petisah, Medan Johor, Medan Barat, Medan Helvetia dan Medan Maimun.

'Banjir kilat kali ini merupakan yang paling buruk pernah berlaku berbanding banjir kilat pada 2001 dan 2006. Beberapa batang jalan utama di kota Medan, termasuk Jalan Diponegoro, Jalan Sudirman dan Jalan Wali Kota masih ditenggelami air hingga ke paras pinggang,' kata beliau, sambil menambah bahawa kediaman rasmi dan pejabat Gabenor Sumatera Utara turut ditenggelami air.

Encik Gatot berkata banjir berpunca daripada air di dua sungai utama di Medan, iaitu Sungai Babura dan Sungai Deli, melimpahi tebing berikutan hujan lebat sejak beberapa hari lalu.

'Medan juga mengalami perubahan cuaca mendadak apabila pusaran angin berkumpul di wilayah Sumatera Utara, menyebabkan hujan lebat dan banjir yang diramal berterusan hingga Mei,' katanya.

Beliau, bagaimanapun, berkata operasi di lapangan terbang utama di Medan tidak terjejas dan masih berfungsi seperti biasa.

Ketua Jabatan Meteorologi, Iklim dan Geofizik Indonesia, Encik Albertus Kusbagio, berkata pihaknya meramalkan keadaan cuaca tidak menentu di wilayah Sumatera Utara dan kemungkinan banjir berulang dalam tempoh terdekat.

'Pusaran angin yang berhimpun di Sumatera Utara mendorong pembentukan awan tebal yang membawa hujan lebat. Pada masa yang sama, sungai di sekitar Medan tidak mampu menampung jumlah air yang terlalu banyak ketika hujan lebat, juga menjadi punca banjir kilat,' katanya.

Sementara itu, di Papua, banjir kilat yang melanda wilayah Paniai, Ekadiede dan Agadide Paniai di timur, menyebabkan sekurang-kurangnya 13 orang terkorban, manakala lebih 100,000 penduduk terpaksa dipindahkan. -- Agensi.

Banyaknya Anjing Di Putrajaya Sekarang Ini

Putrajaya: Masalah anjing liar yang jumlahnya semakin bertambah mula menghantui bandar raya pentadbiran ini.

Kumpulan anjing liar berkenaan dipercayai menghuni beberapa kawasan hutan dan ladang kelapa sawit di sekitar sini dan berkeliaran mencari makan hingga ke dalam Putrajaya.
Jika tidak dikawal pada peringkat awal, ia akan menjadi masalah yang sukar dibendung pada masa depan.

Selain beberapa kawasan pinggir Putrajaya, kumpulan anjing liar itu juga berkeliaran di padang permainan awam seperti padang ragbi Putrajaya di Presint 5 berhampiran.

Orang ramai yang menggunakan padang itu meminta pihak berkuasa mengambil tindakan, termasuk menembak anjing liar bagi mengelakkan ia membiak dan menjadi masalah kepada penghuni dalam jangka panjang.

Tinjauan Sentral baru-baru ini mendapati sekurang-kurangnya sekumpulan 10 anjing liar berada di sekitar padang ragbi itu.

Kawasan perkuburan di Presint 20 juga menjadi lokasi anjing ‘bersantai.’

Pengunjung yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad, berkata kehadiran anjing liar itu menakutkan orang ramai, khususnya kanak-kanak untuk mengunjungi padang berkenaan.

"Anjing liar berkeliaran di Putrajaya sejak beberapa bulan lalu dan kawasan padang seolah-olah sarang mereka.

"Ia perlu dikawal kerana lama-kelamaan jumlahnya akan jadi banyak dan sukar dikawal," katanya.

Selain itu, beliau meminta Perbadanan Putrajaya (PPj) perlu bertindak segera supaya haiwan itu tidak berkeliaran memasuki kawasan perumahan, selain memberikan gambaran tidak elok kepada pusat pentadbiran kerajaan itu.

Khairul Amin Hamah, 29, berkata sukar menangkap anjing liar itu kerana jumlahnya yang semakin banyak dan mencadangkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) menembak ubat pelali untuk menangkapnya.

"Buat masa ini mungkin anjing itu tidak ganas tetapi siapa tahu keadaan boleh menjadi buruk jika ia terlalu lapar atau mungkin bertindak agresif," katanya. -BH

Ulasan GB

Ada benda yang tersirat di sebalik yang tersurat. Rajin-rajin berdamping dengan alam, agar alam yang terbentang luas itu menjadi guru.

Mansor Pecahkan Rahsia Tentang "Berpusu-pusu" Sambut Najib Di Pulau Pinang

Mansor dakwa sambutan lawatan PM hambar

Walaupun menafikan menunjukkan minat secara langsung untuk menawan kembali Pulau Pinang, namun kenyataan Perdana Menteri bahawa sambutan masyarakat di Pulau Mutiara itu begitu memberangsangkan terhadapnya, begitu melucukan.

Ini kerana kata Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman, kehadiran Datuk Seri Najib Razak seringkali disambut hambar penduduk walaupun acara sambutannya meriah.

“2,000 orang yang datang tapi tumbangkan kerbau lembu 10 ekor, ayam beratus-ratus ekor... itu pun bawa budak MRSM, politeknik, penuntut USM datang denganbas.

“Penduduk tempatan tak sampai banyak itu.. orang-orang yang datang ini adakah dengan kehadiran seorang perdana menteri?

“Dan yang keduanya orang yang hadir itu adalah orang yang dibawa... bukan orang yang duduk di situ. Kalau begitu, ia adalah sambutan yang tidak seberapa seperti yang didakwa oleh BN,” kata Mansor dalam wawancaranya dengan TV Selangor.

Sabtu lalu, Najib dipetik Bernama sebagai berkata, beliau yakin BN dapat merampas semula Pulau Pinang ekoran sambutan baik yang diterimanya dari rakyat Pulau Pinang ketika turun ke negeri itu.

"Suasana memihak kepada perasaan inginkan perubahan dan walaupun ia di peringkat sentimen, kita mahukan sentimen itu diterjemahkan dalam bentuk sokongan," kata Najib yang dipetik laporan Bernama.

Walau bagaimanapun, semalam, tanpa diduga presiden Gerakan, Tan Sri Koh Tsu Koon menafikan kenyataan Najib itu sambil menjelaskan pemimpin nombor satu negara itu tidak pernah mengeluarkan kenyataan seumpama itu.

Katanya, Najib sendiri menafikan laporan yang dipetik dari Bernama itu.

Sementara itu, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, Pakatan Rakyat tidak ambil peduli dengan kenyataan Najib itu. Sebaliknya, Lim berkata Pakatan bertekad untuk melipatgandakan usaha membawa perubahan di negeri berkenaan.

“Pulau Pinang (pimpinan) Pakatan Rakayat akan (adakan) siri pertemuan di seluruh negeri untuk memperbaiki prestasi dengan menggandakan usaha kami demi (memberi) perkhidmatan lebih baik bagi rakyat dan (menjamin) urus tadbir baik untuk berhadapan dengan tekad Datuk Seri Najib Razak mahu menawan balik Pulau Pinang dalam pilihan raya umum akan datang.

“Sama ada ada perubahan angin di Pulau Pinang yang akan membolehkan BN menang balik Pulau Pinang, itu tidak penting,” kata Lim dalam satu kenyataan media. -MK


Ribuan penduduk Pulau Pinang sambut Najib

2011/04/02

GEORGETOWN: Hujan renyai tidak menghalang orang ramai berpusu-pusu sekitar Bukit Gelugor di sini bagi menyambut ketibaan rombongan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, bersama pemimpin Barisan Nasional (BN) negeri, yang membuat tinjauan mesra.

Najib yang dalam lawatan kerja sehari ke Pulau Pinang, hari ini mengadakan kunjungan mesra bertemu rakyat khususnya peniaga dan penduduk di pusat bandar Georgetown.
Dengan diiringi dua Menteri di Jabatan Perdana Menteri; Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Najib tiba di Taman Tun Sardon, Bukit Gelugor, pada 9.40 pagi.

Di pasar awam taman itu, selepas bersalaman dengan ribuan orang yang berpusu-pusu tiba untuk melihat kelibat pemimpin negara, Perdana Menteri kemudian menjamu selera dengan makanan tradisional 'serabai' bersama kuah kaya sebuah gerai makanan sini sebagai sarapan pagi.

Peniaga serabai, Jamaliah Hassan, 53, berkata beliau berasa amat teruja dengan kunjungan Perdana Menteri dan rombongan ke gerai "Serabai Istimewa" miliknya itu.

"Kunjungan ini adalah sesuatu yang tidak diduga sama sekali dan saya berasa bangga dapat menyediakan sarapan buat Perdana Menteri," katanya yang berniaga di gerai berkenaan bersama kakaknya sejak 19 tahun lalu.

"Datuk Seri (Najib) beritahu saya bahawa ini kali pertama dia makan serabai ini dan rasanya sungguh sedap dimakan dengan kuah kaya," katanya.
Rombongan Najib turut berkunjung ke pasar Jelutong untuk beramah mesra dengan peniaga di situ sebelum melawat flat di Padang Tembak dan flat di Kampung Melayu di kawasan Air Itam.

Di flat Air Itam, seorang warga emas Aminah Hashim, 62, yang berniaga nasi lemak sejak 20 tahun lalu di Astaka Penjaja di perumahan itu tidak dapat melindungi rasa terkejut dan gembira dengan kunjungan Perdana Menteri ke kediamannya pada kira-kira 11 pagi.

"Makcik tidak sangka impian bertemu Perdana Menteri akan jadi kenyataan, selama ini hanya dapat tengok Datuk Seri (Najib) di kaca televisyen sahaja, hari ini beliau datang ke rumah dan bertemu makcik," katanya ketika ditemui pemberita.

Aminah yang tinggal bersama suaminya Rejap Raja, 64, dan empat anggota keluarga lain di rumah itu sejak 40 tahun lalu, turut menerima sumbangan wang tunai RM1,000 daripada Najib.

Terdahulu Najib turut meluangkan masa berjumpa dan beramah mesra dengan 258 pemilik gerai di astaka itu dan sempat menikmati hidangan nasi lemak dan air kopi di gerai 118 milik Ah Beng.

Ketibaan Najib ke kawasan perumahan itu disambut meriah oleh penduduk setempat yang turut memberikan tepukan gemuruh sambil melaungkan "1Malaysia" dan ucapan terima kasih kerana sudi melawat kawasan perumahan mereka.

Perdana Menteri sempat melayan telatah kanak-kanak di kawasan berkenaan yang ingin bergambar dan meminta tandatangan pemimpin nombor satu negara itu.

Dalam lawatan Najib ke flat Kampung Melayu pula, Perdana Menteri turut menyampaikan sumbangan wang ehsan RM500 kepada dua warga emas yang msikin.

Maimoon Syarifah Syed Mohd, 55, yang tinggal di flat berkenaan sejak 34 tahun lalu berkata, beliau hanya bergantung kepada bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 sebulan untuk menampung kos kehidupan harian.

"Saya ada penyakit kencing manis dan sakit jantung sejak lapan tahun lalu yang menyebabkan saya hanya dapat terlantar di atas katil," katanya yang mempunyai enam orang anak.

Katanya, beliau terharu dengan kunjungan pemimpin negara ke rumahnya dan amat berterima kasih kepada sumbangan yang diberikan Perdana Menteri.

Shin Moy Mooi, 78, yang tinggal di tingkat lima flat berkenaan turut menerima sumbangan Perdana Menteri. - BERNAMA


Dia Bertanding Lagi... Apa Mau Jadi Sarawak?

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan mempertahan kerusi Balingian pada pilihan raya negeri ke-10 kali ini.

Beliau yang genap tiga dekad menerajui kerajaan negeri Sarawak 26 Mac lalu juga merupakan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

Tiga pemimpin komponen BN Sarawak iaitu Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Tan Sri George Chan Hong Nam akan mempertahankan kerusi Piasau manakala Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), Datuk Seri William Mawan Ikom akan bertanding di Pakan.

Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), Datuk Seri Dr James Jemut Masing pula akan mempertahankan kerusi Baleh.

Antara pemimpin lain yang akan bertanding semula ialah Naib Presiden Kanan PBB, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan di kerusi Bukit Sari dan bekas menteri persekutuan, Tan Sri Adenan Satem di Tanjung Datu.

Daripada calon BN yang diumumkan hari ini, 20 adalah muka baru membabitkan PBB (10), SUPP (tujuh), PRS (dua) dan SPDP satu.

Penamaan calon akan berlangsung pada Rabu ini manakala hari pengundian 16 April.

Bagaimanapun laporan media menyebut calon bagi kerusi Ba’kelalan tidak diumumkan hari ini.

Berdasarkan pengumuman hari ini, PBB akan bertanding di 45 kerusi manakakala SUPP di 19 kawasan, PRS (sembilan) dan SPDP pula lapan kerusi.

Senarai calon BN itu diumumkan oleh Adenan selepas mesyuarat BN Sarawak di sini petang ini.

Empat calon merupakan wanita.

Berikut ialah senarai calon BN:

- Ranum Anak Muda (SUPP) (Opar)
- Datuk Peter Nansian Anak Ngusie (SPDP) (Tasik Biru)
- Tan Sri Adenan Satem (PBB) (Tg Datu)
- Dr Abdul Rahman Junaidi (PBB) (Pantai Damai)
- Dr Hazaland Abang Hipni (PBB) (Demak Laut) (muka baru)
- Datuk Daud Abdul Rahman (PBB) (Tupong)
- Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (PBB) (Samariang)
- Datuk Amar Abang Johari Openg (PBB) (Satok)
- Sim Kiang Chiok (SUPP) (Padungan) (muka baru)
- Prof Dr Sim Kui Hian (SUPP) (Pending) (muka baru)
- Sih Hua Tong (SUPP) (Batu Lintang) (muka baru)
- Datuk Alfred Yap (SUPP) (Kota Sentosa)
- Tan Joo Phoi (SUPP) (Batu Kawah)
- Abdul Karim Rahman Hamzah (PBB) (Asajaya)
- Datuk Seri Mohd Ali Mahmud (PBB) (Muara Tuang)
- Dr Belek @ Jerip Anak Susil (SUPP) (Bengoh)
- Roland Sagah (PBB) (Tarat)
- Datuk Seri Michael Manyin Anak Jawong (PBB) (Tebedu)
- Marin Ben (PBB) (Kedup) (muka baru)
- Aidel Lariwoo (PBB) (Sadong Jaya) (muka baru)
- Naroden Majais (PBB) (Simunjan)
- Julaihi Narawi (PBB) (Sebuyau)
- Simoi Peri (PBB) (Lingga)
- Razali Ghapor (PBB) (Beting Maro) (muka baru)
- Balai Ringin (PRS) (Balai Ringin)
- Mong Anak Dagang (PRS) (Bukit Begunan)
- Dauk Francis Harden Anak Hollis (SUPP) (Simanggang)
- Dr Johnichal Rayong (SUPP) (Engkilili)
- Malcom Mussen Anak Lamoh (PRS) (Batang Ai)
- Razi Sitam (PBB) (Saribas) (muka baru)
- Tan Sri Alfred Jabu (PBB) (Layar)
- Robert Lawson Chuat Anak Vincent (PBB) (Bukit Saban)
- Abdul Wahab Aziz (PBB) (Kalaka)
- Datuk Peter Nyarok Anak Entrie (SPDP) (Krian)
- Datuk Len Talif Salleh (PBB) (Belawai) (muka baru)
- Dolah Saidol (PBB) (Semop) (muka baru)
- Murni Suhaili (PBB) (Daro)
- Abu Seman Jahwie (PBB) (Jemoreng)
- Datuk David Teng (SUPP) (Repok)
- Ling Kie King (SUPP) (Meradong) (muka baru)
- Datuk Seri William Mawan (SPDP) (Pakan)
- Wong Anak Judat (SPDP) (Meluan)
- Alexander Vincent (PRS) (Ngemah)
- Datuk Gramong Juna (PBB) (Machan)
- Chieng Buong Toon (SUPP) (Bukit Assek) (muka baru)
- Datuk Tiong Thai King (SUPP) (Dudong) (muka baru)
- Datuk Seri Wong Soon Koh (SUPP) (Bawang Assan)
- Vincent Goh (SUPP) (Pelawan)
- Dr Annuar Rapee (PBB) (Nangka) (muka baru)
- Datuk Fatimah Abdullah (PBB) (Dalat)
- Tan Sri Abdul Taib Mahmud (PBB) (Balingian)
- Joseph Mauh Anak Ikeh (PRS) (Tamin)
- John Sikie Anak Tayai (PRS) (Kakus)
- Stanley Unja (PRS) (Pelagus) (muka baru)
- Ambrose Blikau Anak Enturan (PBB) (Katibas)
- Datuk Seri Dr James Masing (PRS) (Baleh)
- Liwan Lagang (PRS) (Belaga)
- Datuk Talib Zulpilip (PBB) (Jepak)
- Henry Ling (SUPP) (Kidurong) (muka baru)
- Dr Stephen Rundi Anak Utom (PBB) (Kemena)
- Rosey Yunus (SPDP) (Bekenu)
- Ripin Lamat (PBB) (Lambir) (muka baru)
- Tan Sri Dr George Chan (SUPP) (Piasau)
- Andy Chia (SUPP) (Pujut)
- Datuk Lee Kim Shin (SUPP) (Senadin)
- Sylvester Entrie Anak Muran (SPDP) (Marudi)
- Dennis Ngau (PBB) (Telang Usan) (muka baru)
- Dr Abdul Rahman Ismail (PBB) (Bukit Kota)
- Paulus Anak Gumbang (SPDP) (Batu Danau)
- Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (PBB) (Bukit Sari)

Nota: Calon BN bagi kerusi Ba’kelalan (N 70) tidak diumum hari ini.

Artikel berkaitan sebelum ini yang perlu dibaca bersama

SPRM Mandul Untuk Menyiasat Kes Libatkan Pemimpin UMNO BN

Petikan


Bukti-bukti tentang salah laku beliau boleh dikumpulkan berjilid-jilid dan begitu terperinci sehingga kita boleh menerbitkan sebuah buku yang tebalnya 2 inci, yang secara rasmi diserahkan kepada SPRM. Laporan yang dibuat hampir setahun lalu hanya membawa kepada sikap membisu dari SPRM.

Laporan-laporan tentang dakwaan terhadap Taib, kebanyakannya diperolehi dari laman sesawang Sarawak Report (http://www.sarawakreport.org) yang menceritakan secara terperinci tentang harta kekayaan keluarga Taib yang bernilai berbilion ringgit dalam bentuk hartanah di luar negara, syarikat-syarikat Malaysia dan pemilikan tanah yang sangat luas di Sarawak.

Sarawak Report membutirkan secara terperinci, yang sungguh menakjubkan, tentang aset keluarga Taib, lengkap dengan bukti pemilikan yang diceduk dari pejabat pendaftar tanah dan pendaftar syarikat.

Mungkin kerana laporan yang terlalu detail ini, di mana bukti-bukti tidak dapat disangkal lagi, membuat pegawai-pegawai SPRM gundah gulana dan kelihatan bodoh di depan orang ramai.

Mengenai contoh begitu banyak laporan yang boleh didapati dari Sarawak Report, laman sesawang itu baru-barunya memuatkan pengkalan data dari Jabatan Ukur dan Tanah Sarawak yang mendedahkan bahawa beribu-ribu ekar tanah yang diambil sejak beberapa tahun kebelakang ini.

Kebanyakan tanah-tanah itu disalurkan kepada kroni dan keluarga yang rapat dengan Taib dengan bayaran premium yang sangat rendah.


Trio Yang Terpaksa Tidur Dalam Lokap

Kuala Lumpur - Tiga remaja perempuan boleh dianggap samseng apabila mereka ditahan selepas bertindak ganas memukul dan menyamun seorang murid perempuan tahun enam dalam kejadian di kawasan Sentul di sini Rabu lalu.

MELUR masih trauma dengan kejadian dia dipukul sekumpulan tiga remaja perempuan di rumahnya di Sentul, Kuala Lumpur Rabu lalu.


Difahamkan, dalam kejadian pukul 4 petang itu mangsa yang dikenali sebagai Melur, 12, mengalami lebam-lebam di seluruh badan akibat ditendang, dipukul hingga lembik, rambutnya ditarik dan kepalanya dihentak ke lantai.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa berkata, kejadian berlaku apabila tiga suspek berusia di antara 14 dan 15 tahun tersebut datang ke rumah mangsa ketika pelajar itu sedang menonton televisyen bersendirian di rumahnya.

Ketika kejadian, ibu anak sulung daripada dua beradik itu keluar bekerja manakala adiknya ke sekolah.

Katanya, sebaik dapat membuka pintu rumah dengan menendangnya, suspek terus memukul mangsa.

"Tidak cukup dengan itu, suspek turut menarik rambut dan memukul seluruh badan mangsa dengan tangan hingga mangsa tidak berdaya.

"Suspek turut memaki hamun dan marah terhadap mangsa selain salah seorang suspek yang 'naik hantu' bertindak menghentak kepalanya ke lantai hingga benjol," katanya kepada Kosmo! -kosmo

Ulasan GB

Di sekolah-sekolah terutama di bandar kini, gejala kenakalan juvena berlaku secara meluas. Lebih dasyat lagi apabila ia melibatkan remaja perempuan seperti kisah di atas.

Masyarakat di bandar juga tidak memperdulikan gelagat dan akhlak anak remaja mereka. Suasana persekitaran dengan pelbagai macam hiburan hedonistik mewarnai kehidupan masyarakat bandar sehinggakan tidak terbendung lagi gejala seperti diatas daripada berlaku.

Jika ada usaha untuk memperbaiki keadaan, ia bermula daripada akar. Iaitu "sistem nilai" masyarakat. Sistem nilai pula dimulai dengan pihak penentu dasar iaitu pemerintah (kerajaan).

Masyarakat jadi rusak apabila kerajaan itu dipimpin oleh manusia-manusia yang telah rusak akhlaknya kerana hadith Nabi berbunyi: "rakyat mengikut agama pemimpinnya".

Di negara kita, emm, menteri perogol ada, menteri bolehkan tayangan lucah pun ada, menteri perasuah ramai, silap gaya pembunuh pun ada.

Yang "Trio" satu lagi tu entah bila lagi akan ditangkap.

[Video] Ku Li: Henti Anak Tirikan Negeri Pembangkang, Kembalikan Royalti Kelantan

Bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah menggesa Putrajaya menghentikan sebarang amalan menganak-tirikan kerajaan negeri pembangkang dan merujuk kepada isu royalti minyak Kelantan sebagai contoh hak rakyat negeri dinafikan .

"Saya rasa tak ada perkara yang patut menghalang pemberian wang tunai ini daripada dilanjutkan ke negeri berkenaan (Kelantan). Ada minyak bayarlah, "kata Tengku Razaleigh kepada TVSelangor.

"Tak ada (wang ehsan) dalam Akta Kemajuan Petroleum. Wang ehsan ini sedekah. Rakyat (Kelantan) bukan nak minta sedekah, Ini (royalti) hak dia," tambah beliau.

Tokoh veteran Umno itu menegaskan Kerajaan Pusat tidak harus menganaktirikan kerajaan negeri walaupun dokongan politik masing-masing berbeza kerana ia hanya menyusahkan rakyat.

"Tak kira siapa kerajaan pun, Samada di Kelantan, Kedah, Pahang, Selangor dan Johor sama sahaja. Jadi kalaulah hendak menganaktirikan negeri sebab berlainan politik, tak patut (kerana) yang menanggungnya adalah rakyat, bukan kerajaan yang berkuasa," tegas beliau. "Tak ada keadilan dari segi itu," tambahnya.

Tengku Razaleigh berkata konsep Federalisme di Malaysia tidak akan bermakna jika hak-hak kerajaan negeri dibelakangkan.

"Kalau kita dengar ada negeri yang tak dapat layanan sewajarnya, saya rasa itu tak patut. Ia bertentangan dengan semangat Persekutuan itu sendiri. Jadi tak ada makna adanya (konsep) Persekutuan kalau semangat kerjasama dan tolong menolong tidak diteruskan,"kata beliau.

Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan adalah dibawah pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Pemimpin negeri berkenaan sering merungut dipinggirkan dalam pelbagai program kerajaan pusat.

Pengagihan peruntukan untuk negeri-negeri berkenaan juga didakwa tidak setimpal berbanding negeri di bawah pemerintahan Umno-Barisan Nasional.

Kerjasama antara Kementerian Persekutuan dan Kerajaan Negeri juga suram kerana arahan-arahan tertentu daripada Menteri berkenaan dikatakan didorong atas pertimbangan politik.

Contohnya Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar dilaporkan pernah melarang kakitangan dan pegawai agensi Kementerian Pertanian menghadiri mesyuarat pembangunan yang dianjurkan di empat negeri pembangkang.

Manakala Radio Televisyen Malaysia cawangan Selangor diarah berpindah keluar daripada Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor oleh Putrajaya, sebaik sahaja negeri itu jatuh ke tangan Pakatan Rakyat.

Tengku Razaleigh berkata tuduhan bahawa Kerajaan Persekutuan menganak-tirikan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat tidak boleh ditolak begitu sahaja.

"Saya dengar ada pihak pusat nak cuba sabotaj pentadbiran negeri. Saya dengar di Pulau Pinang, bukan dari pihak yang berkuasa di negeri itu, tetapi dari rakyat yang memberitahu saya ada (yang) dihasut pegawai supaya jangan beri kerjasama dan sebagainya. Saya rasa tak patut. Seharusnya wajib diberi kerjasama kepada siapapun yang memerintah sebaik mungkin untuk sampaikan khidmat dan apa yang perlu kepada rakyat," kata beliau.

Mengimbau isu royalti minyak Kelantan, Tengku Razaleigh berkata Kelatan tidak harus dilayan berbeza daripada Sabah dan Sarawak semata-mata kerana negeri pantai timur itu dibawah penguasaan Pas.

"Kalau negeri nak terima 5 percent, syaratnya minyak kena ada berhampiran dengan negeri. Sabah dan Sarawak terus dapat (royalty). Kalau ikut (prosedur itu), Sarawak pun tak boleh dibayar. Maknanya Kerajaan boleh arahkan Petronas jangan bayar Sarawak," kata beliau.

Perdana Menteri Najib Tun Razak sebelum ini mendakwa Kelantan tidak layak menerima royalti untuk minyak yang digali di kawasan persisirannya namun akan diberikan wang ehsan RM20 juta sebagai ganti.

Tawaran itu ditolak oleh kerajaan negeri yang mengemukakan pelbagai bukti untuk menyokong hujah bahawa rakyat Kelantan berhak mendapatkan royalti sehingga RM2 bilion.

Kerajaan Kelantan mengambil keputusan untuk mengemukakan saman terhadap Petronas berhubung tuntutan royalti minyak yang diperoleh dari perairan negeri itu — di sempadan Thailand-Kelantan.

Tengku Razaleigh yang juga bekas Pengerusi Petronas juga membayangkan kepimpinan kerajaan Umno-Barisan Nasional tidak melaksanakan Akta Kemajuan Petroleum secara betul sehingga mengakibatkan pelbagai kemelut.

"Sebenarnya Perdana Menteri dalah Menteri bertanggungjawab mengenai minyak di negara ini mengikut Akta Kemajuan Petroleum. Tapi pelaksanaan akta ini tidak betul. Sepatutnya Majlis Petroleum Kebangsaan menasihati Perdana Menteri mengenai perkara-perkara seperti cari gali dan penyimpanan rizab," kata Tengku Razaleigh.

"Sepatutnya Majlis Petroleum Kebangsaan dianggotai pegawai kanan Kerajaan persekutuan dan negeri pengeluar minyak. Mereka sepatutnya menasihati Perdana Menteri, namun majlis ini tak wujud sekarang," kata beliau.-tvs


Ku Li ulangi kembalikan hak royalti Kelantan

Bekas Menteri Kewangan Tengku Razeligh Hamzah menggesa Putrajaya menghentikan sebarang amalan menganak-tirikan kerajaan negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat dan merujuk kepada isu royalti minyak Kelantan sebagai contoh hak rakyat negeri dinafikan .

"Saya rasa tak ada perkara yang patut menghalang pemberian wang tunai ini daripada dilanjutkan ke negeri berkenaan (Kelantan). Ada minyak bayarlah, " kata Tengku Razaleigh dalam wawancaranya dengan TV Selangor.

"Tak ada (wang ehsan) dalam Akta Kemajuan Petroleum. Wang ehsan ini sedekah. Rakyat (Kelantan) bukan nak minta sedekah, Ini (royalti) hak dia," kata beliau.

Tokoh veteran Umno itu menegaskan Kerajaan Pusat tidak harus menganaktirikan kerajaan negeri walaupun dokongan politik masing-masing berbeza kerana ia hanya menyusahkan rakyat.

"Tak kira siapa kerajaan pun, Sama ada di Kelantan, Kedah, Pahang, Selangor dan Johor sama sahaja. Jadi kalaulah hendak menganaktirikan negeri sebab berlainan politik, tak patut (kerana) yang menanggungnya adalah rakyat, bukan kerajaan yang berkuasa.

"Tak ada keadilan dari segi itu," katanya.

Kerajaan negeri dibelakangkan


Menurut Razaleigh konsep federalisme di Malaysia tidak akan bermakna jika hak-hak kerajaan negeri dibelakangkan.

"Kalau kita dengar ada negeri yang tak dapat layanan sewajarnya, saya rasa itu tak patut. Ia bertentangan dengan semangat persekutuan itu sendiri. Jadi tak ada makna adanya (konsep) persekutuan kalau semangat kerjasama dan tolong menolong tidak diteruskan,"katanya.

Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan adalah di bawah pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Pemimpin negeri berkenaan sering merungut dipinggirkan dalam pelbagai program kerajaan pusat.

Pengagihan peruntukan untuk negeri-negeri berkenaan didakwa tidak setimpal berbanding negeri di bawah pemerintahan Umno-BN.

Razaleigh berkata tuduhan bahawa kerajaan persekutuan menganak-tirikan kerajaan negeri yang diterajui Pakatan Rakyat tidak boleh ditolak begitu sahaja.

"Saya dengar ada pihak pusat nak cuba sabotaj pentadbiran negeri. Saya dengar di Pulau Pinang, bukan dari pihak yang berkuasa di negeri itu, tetapi dari rakyat yang memberitahu saya ada (yang) dihasut pegawai supaya jangan beri kerjasama dan sebagainya. Saya rasa tak patut.

“Seharusnya wajib diberi kerjasama kepada siapapun yang memerintah sebaik mungkin untuk sampaikan khidmat dan apa yang perlu kepada rakyat," katanya.

Mengimbau isu royalti minyak Kelantan, Razaleigh berkata Kelatan tidak harus dilayan berbeza daripada Sabah dan Sarawak semata-mata kerana negeri pantai timur itu dibawah penguasaan PAS.

"Kalau negeri nak terima lima peratus, syaratnya minyak kena ada berhampiran dengan negeri. Sabah dan Sarawak terus dapat (royalti). Kalau ikut (prosedur itu), Sarawak pun tak boleh dibayar. Maknanya kerajaan boleh arahkan Petronas jangan bayar Sarawak," katanya.

Saman Petronas

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini mendakwa Kelantan tidak layak menerima royalti untuk minyak yang digali di kawasan persisirannya namun akan diberikan wang ehsan RM20 juta sebagai ganti.

Tawaran itu ditolak oleh kerajaan negeri yang mengemukakan pelbagai bukti untuk menyokong hujah bahawa rakyat Kelantan berhak mendapatkan royalti sehingga RM2 bilion.

NONESehubungan itu, Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat mengambil keputusan untuk mengemukakan saman terhadap Petronas berhubung tuntutan royalti minyak yang diperoleh dari perairan negeri itu - di sempadan Thailand-Kelantan.

Razaleigh yang juga bekas Pengerusi Petronas juga membayangkan kepimpinan kerajaan Umno-BN tidak melaksanakan Akta Kemajuan Petroleum secara betul sehingga mengakibatkan pelbagai kemelut.

"Sebenarnya perdana menteri adalah menteri bertanggungjawab mengenai minyak di negara ini mengikut Akta Kemajuan Petroleum. Tapi pelaksanaan akta ini tidak betul. Sepatutnya Majlis Petroleum Kebangsaan menasihati perdana menteri mengenai perkara-perkara seperti cari gali dan penyimpanan rizab.

"Sepatutnya Majlis Petroleum Kebangsaan dianggotai pegawai kanan kerajaan persekutuan dan negeri pengeluar minyak. Mereka sepatutnya menasihati perdana menteri, namun majlis ini tak wujud sekarang, “ katanya. -mk
Kes Murid Mati Dipukul Guru: Hukuman Mati Jika Sabit Kesalahan

Cikgu ambil nyawa

KANGAR: Hanya kerana wang RM7, Saiful Syazani Saiful Sopfidee, 7, murid tahun satu sebuah sekolah agama persendirian di Arau, dekat sini, meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar, pagi semalam, selepas koma sejak tiga hari lalu akibat parah dibelasah gurunya.

Difahamkan, mangsa dipukul dengan teruk kerana didakwa mencuri wang milik rakan sekelasnya.

Mangsa yang sudah kematian ibu, menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 8 pagi selepas mengalami pendarahan dalaman di kepala dan komplikasi jantung berikutan kejadian di bilik asrama sekolah agama berkenaan, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Mohd Nadzri Hussain, ketika mengesahkan perkara itu berkata, murid terbabit disahkan meninggal dunia dan kes kini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh yang boleh membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.

“Kita akan menjalankan siasatan menyeluruh kejadian itu, apatah lagi ia menjadi bertambah serius kerana membabitkan kematian. Semua pihak berkaitan di sekolah agama itu akan dipanggil untuk siasatan.

“Perintah reman terhadap suspek berusia 26 tahun yang juga guru mangsa yang berakhir esok (hari ini), akan disambung untuk tujuan siasatan,” katanya enggan mengulas lanjut kes itu.

Metro Ahad semalam melaporkan Saiful Syazani dibelasah dengan kejam oleh gurunya yang juga warden asrama dalam keadaan kedua-dua tangannya terikat pada tingkap asrama sehingga menyebabkan mangsa koma dalam kejadian pada kira-kira jam 7 malam, Khamis lalu.

Mangsa dikatakan berjaya membuka ikatan tangannya untuk melarikan diri sehingga menimbulkan kemarahan guru terbabit yang kemudian memukulnya tanpa belas kasihan.

Selepas memukul kepala, suspek dikatakan `naik hantu' dan menggoncang badan mangsa serta menolaknya dengan kuat ke dinding yang dipercayai punca utama murid itu mengalami pendarahan dalam kepala dan komplikasi jantung.

Suspek yang mungkin menyedari kesalahannya dan menyesal dikatakan sempat bersolat hajat sejurus dimaklumkan doktor bahawa mangsa dalam keadaan kritikal sebelum bergegas ke Alor Setar dengan menaiki motosikal untuk melihat keadaan murid terbabit.

Guru terbabit menyerah diri di Balai Polis Arau, Jumaat lalu, selepas bapa mangsa, Saiful Sopfidee Marzuki, 34, membuat laporan di Balai Polis Alor Setar, pada jam 8 malam hari kejadian.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran negeri, Mansor Lat, ketika dihubungi berkata, pihaknya menyerahkan kes itu kepada pihak polis kerana sekolah itu milik persendirian dan bukannya di bawah seliaan jabatan berkenaan.

“Kita tidak mahu campur tangan dalam kes ini dan menyerahkan kepada pihak polis untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang terbabit.

“Kami amat sedih dan dukacita di atas kejadian ini dan jika benar perbuatan guru memukul hingga menyebabkan kematian murdnya, ia di luar bidang kuasa guru dan tidak sepatutnya berlaku,” katanya.

Dalam pada itu, pengetua sekolah agama terbabit, Yaakub Abu Soman berkata, pihaknya tidak akan membuat sebarang ulasan berhubung kejadian itu yang membabitkan guru dan murid sekolahnya atas arahan polis.

“Kami akan mengadakan sidang akhbar selepas tempoh reman terhadap suspek tamat nanti,” katanya.

Bapa mangsa, Saiful Sopfidee berkata, jenazah anak tunggalnya hasil perkongsian hidup dengan arwah isterinya, Jahiyah Che Amat, dikebumikan di Tanah Perkuburan Tok Paduka di sini, petang semalam. Dia juga berharap guru terbabit dikenakan tindakan tegas mengikut peruntukan undang-undang kerana perbuatannya yang tidak berperikemanusiaan itu. -HM

Ulasan GB

Pengajaran keras untuk sekalian guru.

Jika tak sanggup pikul amanah,
jika tak mampu untuk mengawal amarah,
jika nafsu mengatasi akal,
jika tak mampu untuk mendidik dan
jadi contoh teladan yang baik untuk murid
maka,
letak jawatan sebagai guru dan cari kerja lain

Ada yang bekata "jangan hina kaum guru"
sebab dengan mereka kamu boleh mengeja dan membaca

kepala hotak punya dogma!
semua hamba adalah sama di sisi Allah
yang membezakan hanyalah yang bertaqwa

seorang guru, seorang petani, seorang menteri, seorang tukang sapu, seorang polis, seorang pekerja TNB, seorang peniaga kantin, seorang penarik beca, seorang wartawan, seorang blogger, seorang Presiden PAS, seorang bendahari persatuan kompang, seorang jurugambar, seorang askar, seorang peon, seorang juruterbang, seorang anggota FRU, seorang nelayan, seorang CEO, seorang pereka fesyen, seorang imam di Masjid Negara, seorang jaga, seorang makmun berbangsa bangla, seorang tukang gunting rambut, seorang gurusilat, seorang pegawai kastam, seorang peniaga kaki lima, seorang hakim mahkamah atau sesiapa juga ...asalkan dia bernama manusia:

semua sama di sisi Allah.

“Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal" (QS. 49:13).

Jari kelingking dengan jari hantu dengan jari telunjuk dengan jari manis dengan ibu jari, semua ada tugas dan kelebihan masing-masing. Tiada beza, mereka adalah jari-jari belaka.

Renungkan: Jika guru membuat aku pandai mengeja, petani itu lebih penting, membuat aku dapat memakan nasi untuk teruskan kehidupan. Jika guru itu penting kerana membuat aku pandai menulis dan mengeja, maka pekerja TNB itu juga penting dengannya lampu bernyala untuk menyuluhi rumahku dari gelap gelita.

Dan GB juga seorang guru seperti orang-orang lain yang juga adalah guru setidak-tidaknya untuk diri sendiri yang wajar hidup berpesan-pesan dan menerima pesan dari yang lain berimbaukan firman Allah s.w.t.:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.[Surah Al-'Asr Ayat 1-3]

Apa Dah Jadi Ni Cikgu?

Cikgu : Menunjuk Teladan atau Menjadi Perosakkan Fikiran (Akhlak)?

Bukan untuk mengaibkan tetapi sekadar renungan dan muhasabah diri.

Tugas guru adalah mendidik para pelajar untuk menjadi pelajar sebagai insan yang berguna.

Bukan saja menjadikan pelajar baik dalam akademi tetapi baik dari segi akhlak dan moral.

Moral dan akhlak guru perlulah terjaga untuk menjaga moral dan akhlak pelajar.

Maka tidak heran jika ramai pelajar rosak moral dan akhlak jika keadaan begini terus berlaku. -fariszaz