3 Mac 2015

Mustafa Ali Lancarkan Perang Psikologi Pemilihan Menjelang Muktamar


Hadi dijangka menang tanpa bertanding pemilihan PAS, Mat Sabu dicabar

Setiausaha agung PAS, Datuk Mustafa Ali yakin Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan kekal sebagai presiden PAS tanpa bertanding pada pemilihan parti Jun ini.

Mustafa berkata setakat ini, tidak ada mana-mana pemimpin dalam parti itu yang akan mencabar Hadi.

"Setakat yang saya tahu tidak ada pertandingan bagi jawatan presiden," katanya kepada pemberita selepas Majlis Kutipan Dana Pasca Banjir di Kota Baru, hari ini.

Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob merasmikan majis tersebut yang turut dihadiri Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan, Datuk Hassan Mohamood.

Mengenai jawatan timbalan presiden yang disandang Mohamad, Mustafa berkata jawatan itu dijangka akan berlaku pertandingan.

Mustafa berkata Mohamad juga akan dipanggil dalam tempoh terdekat ini oleh jawatankuasa khas siasatan parti berhubung wujudnya komplot menjatuhkan Hadi.

Sementara itu, mengulas perkara sama, Hassan yakin Hadi akan kekal sebagai presiden tanpa dicabar oleh mana-mana pihak.

"Sekarang ini tidak ada tokoh untuk menandingi dia (Hadi). Setakat ini Abdul Hadi adalah yang terbaik di kalangan kita. Kekuatan PAS ialah Islam, pemimpin tertinggi (presiden) mesti orang yang menguasai Islam dari segi ilmunya, bahasa Arab, berwibawa dan mampu mentadbir," katanya. – Bernama

ULASAN GB

Nampaknya "Perang Psikologi" untuk mempengaruhi pencalonan Jawatankuasa PAS Pusat menjelang muktamar kawasan-kawasan sudah dilancarkan oleh Setiausaha Agong sendiri sekalipun belum ada satu pun kawasan yang bermesyuarat.

Yang menarik ada dua perkata, pertama katanya Hj.Hadi dijangka menang tanpa bertanding. Senyum saja kita membacanya. Habis yang kata nak siasat Mat Sabu dan Hatta kerana nak guling Presiden itu pula halnya? Bukankah tuduhan itu sendiri merupakan signal jelas menunjukkan jawatan presiden itu bakal ditandingi?

Kedua nak menjatuh dan merendahkan kredibiliti Mat Sabu dan Hatta apabila menyatakan mereka berdua akan disiasat dalam isu "penggulingan Hj Hadi" dan katanya lagi Mat Sabu bakal dicabar.

Mustafa Ali memang tidak berkredibiliti malah berat sebelah di dalam perkara "siasatan". Kita lihat bagaimana aduan-aduan mengenai tingkah laku dan akhlak kumpulan pro-ulamak ... lansung tak disiasat. Mustafa Ali hanya menempelak Zuhdi Marzuki sebagai bermulut cirit, mengkritik Mokhtar Senik di dalam isu demontrasi di Pejabat Agung PAS... tetapi sekadar itu. Tetapi jika terhadap golongan yang tidak pro-ulamak akan segera disiasat dan dihebahkan besar-besaran. serangan terang-terangan ke atas Mat Sabu dan golongan profesyenal di dalam PAS tak pernah diambil kisah. Sedangkan mereka juga adalah dipilih oleh Muktamar.

Yang menariknya siapa agaknya yang nak mencabar Mat Sabu di dalam pemilihan nanti?

Di dalam pemilihan yang lalu, Nik Amar kalah di tangan Mat Sabu. Apakah mungkin Nik Amar akan dicalon semula untuk mencabar Mat Sabu? Kita tunggu nanti pencalon dari kawasan-kawasan.

p/s Susah-susah apa kata Mustafa Ali sendiri bertanding cabar Mat Sabu? Saya berharap ada kawasan yang pro-ulama yang berbuat demikian untuk melihat setakat mana penerimaan ahli terhadap Mustafa Ali. Amacam?

Ungkapan "BARUA" Itu Akan Kembali Kepada Penuturnya


Hanipa: Siapa agaknya 'barua' PAS itu?

Ahli Parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin mempersoalkan siapakah golongan “barua” yang dimaksudkan oleh ahli jawatankuasa PAS Nik Mohamad Abduh Nik Aziz dalam parti itu.

“Tanya (Nik) Abduh-lah, sebab dia yang cakap. Kalau dia kata ada barua dalam PAS, dia kena buktikan.

“Setahu saya tidak ada barua dalam PAS. Saya pun nak tahu (siapa). Kita sama-sama nak tahu,” katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur.

Sebelum ini, Nik Abduh mendakwa terdapat "barua” di kalangan ahli PAS yang lebih taat setia kepada Pakatan Rakyat berbanding kepada parti itu sendiri.

Nik Abduh yang juga anggota parlimen Pasir Mas mendakwa, kelompok itu juga cuba memisahkan pemikiran Hadi Awang dengan arwah ayahnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Hanipa hari ini menjelaskan, apa yang berlaku dalam PAS hanya perbezaan pendapat seperti lazimnya dalam mana-mana parti politik.

"Bila berlaku pemilihan ia semakin rancak.

“Muktamar ini macam perlawanan persahabatan, kadang-kadang ada yang main kasar kena juga kad merah. (Ini) normallah dalam parti,”katanya.

Hanipa ketika ditanya sama ada menjadi antara individu yang mahu menggulingkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, menjawab “tidak mahu melayan khabar angin”. -mk


Ada 'barua' dalam PAS, kata Nik Abduh

Terdapat golongan yang dilabelkan sebagai “barua” di kalangan ahli PAS, kata Ahli Jawatankuasa PAS Nik Mohamad Abduh Nik Aziz.

Dakwanya lagi kelompok itu lebih wala' (taat setia) kepada Pakatan Rakyat berbanding kepada parti Islam itu sendiri, lapor Sinar Harian hari ini.

Beliau mendakwa kelompok itu juga cuba memisahkan pemikiran Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan arwah ayahnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Lebih kurang 5 tahun dahulu saya pernah menulis satu artikel kontroversi yang bertajuk 'Kerja-kerja bodoh dalam PAS' sewaktu arwah ayah saya berada di Mekah.

"Ia menjadi kecoh di seluruh negara sehinggakan ada pihak menelefon arwah ayah supaya mengarahkan artikel saya ditarik balik.

"Sebenarnya tujuan artikel itu ditulis ialah bagi memberi gambaran kepada kesemua ahli PAS terhadap kewujudan usaha memisahkan golongan ulama dan golongan profesional dengan pelbagai cara, termasuk lemparan fitnah 'kerajaan perpaduan' terhadap presiden PAS," beliau dipetik sebagai berkata oleh Sinar Harian.
-mk


ULASAN GB

Keceluparan Nik Abduh menjadi-jadi setelah ayahandanya pergi. Kali ini terus tercetus perkataan "BARUA" dari mulutnya... (teringat GB perkataan BARUA yang dikeluarkan oleh Presiden PAS sendiri semasa di muktamar tahun lalu)

Hukum kebenaran dan keadian akan berjalan. Tutur yang baik akan menerima hal yang baik sementara turtur yang buruk akan menerima hal yang buruk kepada si penuturnya.

Nabi berpesan "Kullu Kalam Addua" - setiap ucapan itu adalah DOA.

Apabila anda mengungkapkan perkataan BARUA, apatah lagi terhadap ahli jemaah sendiri dan yang dituduh itu bukan Barua di sisi Tuhan, maka sebenarnya perkataan itu akan kembali kepada diri anda sendiri. Sama dengan kes Najib dengan perkataan HARAMJADAHnya dulu yang ditujukan kepada peneroka FELDA... akhirnya apa jadi? Najib yang ditimpa HARAMJADAH berkali-kali. Saham FGV merudum, Najib dinobatkan PM Kangkong, MH370 hilang, MH17 ditembak dan banyak lagi...

Presiden PAS juga pernah menuturkan BARUA di dalam Muktamar yang lalu. Lalu apa jadi? BARUA menimpanya - beliau diheret ke kandang orang salah di dalam satu kes saman fitnah pil kuda dan walaupun beliau bebas dari tuduhan itu tetapi Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa memutuskan "kata-kata yang disebut Abdul Hadi dalam ucapannya pada malam berkenaan adalah sebagai kata-kata yang berunsur fitnah". Dengan automatik jatuh maruahnya kerana telah diisytiharkan "seorang yang mengeluarkan perkataan yang berunsur fitnah". Itulah hukum kebenaran dan keadilan yang berjalan... BARUA menimpa sipenuturnya.

Begitulah juga dengan penutur-penutur JEBON, MUNAFIK HARAKI, SYAITAN, BABI dan sebagainya.... usah bimbang ia akan kembali menimpa si penuturnya... kerana demikianlah hukum kebenaran dan keadilan (sunatullah) berjalan .. dan Allah berjanji sunnatullah itu tidak berubah ...

Sebagai suatu sunnatullah yang telah berlaku sejak dahulu, kamu sekali-kali tiada akan menemukan perubahan bagi sunnatullah itu. [QS. AL FATH 48:23]


p/s nak maki GB, makilah... kalau nak test samada makian itu berbalik tidak kepada diri sendiri...