6 Feb 2011

Kubica, Pemandu Lotus Renault Cedera Parah

Pelumba Formula 1 Robert Kubica yang bakal memandu kereta Lotus Renault GP menderita "cedera parah" ketika mengikuti rally Andorra, Itali.

Mengikut beberapa laporan, pelumba berusia 26 tahun itu melanggar dinding litar dan terpaksa dibawa keluar menggunakan helikopter untuk dirawat di hospital terdekat.

Jurucakap pasukan Renault di Britain mengatakan kepada pejabat berita Reuters bahawa pelumba itu sadar saat kecelakaan dan kenyataan penuh mengenai Kubica akan segera dikeluarkan.

Dia telah mempersiapkan diri untuk musim perlumbaan Formula 1 2011 ini yang akan dimulakan pada 13 Mac nanti.

Kubica telah menutup pandu-uji pramusim gelaran Formula One (F1) 2011 di Valencia, Sepanyol, pada minggu lepas, dimana beliau berjaya menduduki tempat pertama di Litar Ricardo Tormo.

Seperti disiarkan crash.net, Kubica mencatatkan waktu tercepat dengan menduduki tempat pertama yakni 1 minit 13.144 saat, setelah tamat di tempat kelima pada sesi ujicoba kedua.

Pada musim perlumbaan lalu dia muncul dan menduduki tempat ke lapan diantara daftar para pelumba dengan menempati tempat kedua di Melbourne dan ketiga di Monaco dan Belgium.

Di Litar Sepang, tahun lepas, Kubica menduduki tempat yang keempat di belakang Vettel, Webber dan Rosberg.

Dia Tu Professorkah?

Hanya mahu debat dengan orang yang bertauliah: Nik Aziz

TUMPAT: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat sekali lagi menegaskan beliau sedia berdebat mengenai Islam dengan sesiapa saja tetapi orang itu mestilah mempunyai kedudukan dan tauliah.

Nik Abdul Aziz lantas mempersoalkan kedudukan dan kredibiliti Pengerusi Biro Agama Veteran Umno Kelantan, Profesor Mohd Noor Deris yang ingin berdebat dengan beliau.

Dalam kenyataannya semalam, Mohd Nor menyatakan kegembiraannya kerana Nik Aziz menyahut cabarannya itu dan akan menghantar surat bagi tujuan itu dalam tempoh terdekat.

Ditanya mengenai kenyataan Mohd Noor itu, Menteri Besar Kelantan itu berkata, Islam tidak melarang umatnya berdebat untuk mencari kebenaran dalam soal agama, malah ia digalakkan asalkan meletakkan al-Quran dan hadis sebagai "orang tengah".

“Saya sedia berdebat dengan sesiapa sahaja, asalkan mereka mempunyai tauliah dan ada kedudukan,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Skim Al-At’am, di Dataran Pasir Pekan, dekat sini hari ini.

Katanya, isu perdebatan mengenai agama dengan ulama termasuk Majlis Fatwa Kebangsaan sendiri sudah lama ditimbulkan tetapi tidak pernah menjadi kenyataan.

Beliau juga bersetuju suatu kaedah berkesan dicari bagi mengelakkan ia menimbulkan kesan buruk hasil perdebatan itu.

“Bagaimanapun, saya mahu kaedah perdebatan itu dibuat secara terbuka...bagi membolehkan orang ramai mengetahui dengan jelas mengenai topik yang menjadi persoalan," katanya. - BERNAMA


Tidak timbul sedia debat dengan Mohd Nor

KOTA BHARU, 6 Feb: Pejabat Menteri Besar Kelantan menjelaskan, tidak timbul langsung soal Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz sedia berdebat dengan Mohd Nor Idris sebagaimana yang dilaporkan oleh sebuah media di sini.

Ini kerana, apa yang Nik Aziz kata adalah beliau sedia berdialog atau berbincang dengan Majlis Faktwa Kebangsaan bukannya berdebat dengan Mohd Nor yang tidak mempunyai sebarang jawatan yang boleh menggubal dasar kerajaan.

Penjelasan ini dibuat oleh Setiausaha Akhbar MB, Ahmad Fadzil Shaari ekoran laporan muka depan Sinar edisi Kelantan yang memaparkan kesediaan Nik Aziz berdebat dengan Mohd Nor.

"Sukalah diperjelaskan bahawa tajuk dan laporan berita tersebut sama sekali tidak benar. Apa yang berlaku ialah YAB Tuan Guru ditanya berkenaan desakan Mohd Nor Deris agar Majlis Fatwa Kebangsaan membincangkan kenyataan beliau yang di dakwa menjejaskan akidah.

"Menjawab pertanyaan tersebut, YAB Tuan Guru bersetuju agar kenyataannya dibincangkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Persetujuan tersebut termasuklah mengadakan perbincangan antara beliau dengan Majlis Fatwa Kebangsaan.

"Tidak timbul isu berdebat dengan Mohd Nor Deris yang tidak mempunyai apa-apa jawatan di dalam kerajaan sebagai penggubal dasar. Secara logiknya, individu yang layak berdebat dengan Menteri Besar Kelantan yang juga al-Mursyidul Am PAS tentulah tokoh yang mempunyai jawatan berpengaruh di dalam kerajaan atau parti," kata Fadli dalam kenyataannya.

Akhbar Sinar Harian Edisi Kelantan 05 Februari 2011 lalu menyiarkan di muka depannya berita bertajuk “NIK AZIZ SETUJU DEBAT : Sahut Cabaran Ulama UMNO Isu Kenyataan Jejas Akidah.”

Bagi Fadli, laporan di dalam akhbar Berita Harian yang merujuk kepada kenyataan yang sama lebih berkredibiliti dan menepati maksud sebenar YAB Tuan Guru.

"Justeru, laporan yang tidak tepat seperti yang tersiar di dalam akhbar SInar Harian Edisi Kelantan tersebut amatlah dikesali," katanya. -harakahdaily


Ulasan GB

Bila masa Mohd Noor Deris tu jadi Professor?

Media UMNO seperti Bernama ni asalkan boleh jer. Asalkan sesiapa saja asalkan orang UMNO, agaknya orang terencat akal pun akan dilambungnya tinggi-tinggi diletakkan pangkat professor.

Serupalah Ketua Pembangkang kat Selangor, Wak Satim Diman, tiba-tiba ada PhD. jadi Dr. Satim.

Kes menantu Rosmah yang bernama Fazley pun pakai PhD. Kantoi juga.


Analisa PRK Tenang: Masalah Kepimpinan PKR Beri Kesan Negatif Kepada Pakatan Rakyat

PRK Tenang: Mengapa Pakatan gagal? Oleh Mazlan Mutallib

PETALING JAYA: Pilihanraya kecil kawasan DUN Tenang pada 30 Januari telah berakhir dengan kemenangan calon BN ke atas calon PAS, seperti yang telah dijangkakan oleh banyak pihak.

Ini adalah berasaskan hakikat bahawa kawasan tersebut memang telah sebegitu lama asyik memilih wakil dari Umno/BN ke DUN Johor dan juga terdapat tiga penempatan Felda yang merupakan kubu kuat Umno di dalam kawasan tersebut.

Bagaimanapun, memandangkan penurunan mendadak majoriti kemenangan BN pada pilihan raya umum ke-12 (PRU 12) pada Mac 2008, iaitu lebih kurang 2,500 undi daripada lebih 5,000 semasa pilihan raya 2004, maka Pakatan Rakyat (PR), yang diwakili oleh calon dari PAS, beranggapan bahawa terdapat peluang untuk membuat kejutan.

Ini pula berdasarkan faktor terdapatnya peratusan pengundi bukan Melayu yang tinggi iaitu 52%, berbanding pengundi Melayu sebanyak 48%. Walaupun kawasan tersebut secara tradisinya mempunyai ahli parlimen MCA dan mempunyai reputasi sebagai kubu MCA, PRU 12 telah melihat ramai pengundi Cina dan India memberi undi kepada calon PAS.

Peratusan pengundi Cina yang berbuat demikian adalah 64% manakala bagi pengundi India peratusan mengundi PAS adalah 50%.

Faktor tambahan yang menambahkan harapan PAS untuk menang adalah calon parti itu seorang anak tempatan yang pernah bekerja sebagai guru di kawasan tersebut dan sudah dikenali dan disenangi ramai.

Walau tidak menang sekalipun, adalah juga harapan PAS dan PR untuk sekurang-kurangnya terus menguncupkan lagi majoriti kemenangan BN dari 2,500 undi yang diraih semasa PRU 12.

Keputusan pilihan raya kecil Tenang setelah diumumkan secara rasmi amat mengecewakan bagi PAS.

Undi PAS telah mendadak turun dari 2,992 berbanding 3,875 yang didapati dalam PRU 12. Ini adalah penurunan 883 undi atau sebanyak 23% dari pilihan raya sebelumnya.

Peralihan sokongan besar-besaran pengundi Cina dari BN ke PAS telah tidak menjadi kenyataan.

Peralihan inilah yang diharap-harapkan sangat oleh PAS dan PR bagi menembus kubu BN tersebut. Peratusan pengundi Cina yang mengundi PAS adalah dianggar 64%, sama seperti yang berlaku semasa PRU 12.

Manakala bagi pengundi Melayu, peratusan yang memberi sokongan kepada BN naik sebanyak 4% kepada 83.3% berbanding PRU 12. Pengundi India juga naik peratusannya yang mengundi BN iaitu lebih 80% berbanding hanya 50% semasa PRU 12.

Penurunan sokongan kepada PAS secara drastik ini tidak diramal langsung sebelum pilihan raya kecil ini.

Kelemahan Pakatan

Satu-satunya kesimpulan yang mungkin boleh dibuat berdasarkan keputusan pilihan raya kecil Tenang ini ialah sokongan kepada pembangkang sebelum ini bukanlah bersifat tegar.

Berpunca dari ketidakpuasan hati dan marah yang amat sangat di kalangan para pengundi terhadap kerajaan BN yang diterajui oleh Abdullah Ahmad Badawi, ‘tsunami’ PRU 12 telah berlaku di mana ramai calon parti pembangkang telah meraih banyak undi dari orang yang sebelum itu tidak pernah mengundi parti pembangkang.

Ini juga telah terjadi di Tenang pada Mac 2008, walaupun calon pembangkang tidak menang.

Pada pilihan raya kecil Tenang kali ini, pengundi mungkin telah melihat dan sedar bahawa Pakatan Rakyat yang disertai oleh PAS adalah satu pakatan politik yang serba lemah dan kurang mantap.

Statistik kawasan peti undi menunjukkan 11 dari 12 kawasan peti undi telah dimenangi oleh BN berbanding hanya 9 dari 12 semasa PRU 12.

Pengundi yang dahulunya mengundi PAS memilih untuk tidak memberi sokongan kepada parti itu lagi.

Kelemahan yang terdapat di dalam PR dan kurang mantapnya pakatan itu sebagai satu gabungan politik pada dasarnya adalah berpunca dari kelemahan pimpinan di dalam PKR.

Pucuk pimpinan parti itulah yang yang sering disebut-sebut sebagai faktor penggandingan kesefahaman dan halatuju di antara parti-parti lain yakni PAS dan DAP yang menganggotai pakatan tersebut.

Pimpinan PKR yang lemah dan telah tidak menjalankan tanggungjawabnya untuk menangani permasalahan dan percanggahan yang telah timbul dan mungkin akan terus timbul di dalam permuafakatan politik itu memberi kesan negatif kepada PR.

Juga masalah dalaman PKR dan dalam negeri Selangor yang diperintahnya memberi gambaran negatif kepada umum.

Para pengundi mungkin telah melihat akan kelemahan ini dan di Tenang, PASlah yang telah menerima penangan dan tempiasnya.


Tiada formula penyelesaian

Sekiranya dilihat ‘trend’ di kalangan pengundi muda pula, penunjuk dari Tenang juga pasti tidak menggembirakan PAS dan PR.

Pengundi muda kerap dilaung-laungkan sebagai segmen pengundi yang lazimnya menerima dan menyokong mesej perubahan yang dibawa oleh PR.

Bagaimanapun, di Tenang, analisa saluran undi di kawasan-kawasan peti undi menunjukkan sokongan terhadap PR di kalangan pengundi muda telah jatuh mendadak dan bertambah pula untuk BN.

Ini adalah sesuatu yang PAS dan PR perlu beri perhatian serius oleh sebab perubahan selera pengundi muda ini adalah tidak dijangka dan mungkin diulangi di kawasan-kawasan dan negeri-negeri lain.

Majoriti kemenangan BN sebanyak 3,707 undi, 63% darinya telah didapati dari tiga kawasan Felda iaitu Felda Tenang, Felda Chempelak dan Felda Chempelak Barat yang rata-rata adalah kawasan pengundi Melayu.

Mengambilkira keseluruhan 83.3% undi Melayu yang diraih BN, satu-satunya kesimpulan yang boleh dibuat adalah pengundi Melayu tidak ada ataupun telah hilang kepercayaan dan keyakinan terhadap PR dan kepimpinannya yang diterajui oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Mereka tidak menganggap PR sebagai satu alternatif yang mantap dan berupaya untuk memerintah negara oleh sebab kelemahan kepimpinannya dan ketiadaan kesungguhan di kalangan pemimpinnya untuk memantapkan pakatan itu untuk menjadi satu gabungan politik yang tulin dalam erti katanya yang sepenuhnya.

Satu gabungan politik yang benar sekurang-kurangnya akan mempunyai satu formula atau jalan penyelesaian yang boleh diterima sesama sendiri untuk menetapkan calon parti manakah yang wajar bertanding di sesuatu kawasan bagi memaksimumkan peluang untuk gabungan itu menang.

Sama-samalah kita saksikan sama ada di Merlimau, di mana pilihan raya kecil seterusnya akan diadakan, PAS dan PKR akan mencapai satu persetujuan calon siapakah yang wajar bertanding berdasarkan sebab-sebab yang rasional dan munasabah dan yang boleh mencerahkan harapan untuk Merlimau dirampas dari BN. -FMT

Esok Kerja, Hari Ini Lebuhraya PLUS Sesak

Keadaan lalu lintas di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) daripada arah Utara menghala Selatan dan arah Selatan ke Kuala Lumpur mengalami kesesakan teruk berikutan ribuan warga kota mula kembali ke ibu kota selepas cuti panjang Tahun Baru Cina.

Jurucakap Plusline Juhaimy Harun berkata keadaan trafik adalah perlahan di kawasan Plaza Tol Sungai Dua dan Plaza Tol Juru di Pulau Pinang, Plaza Tol Simpang Pulai hingga Plaza Tol Slim River di Perak.

"Manakala bagi aliran Selatan ke Kuala Lumpur, laluan yang dikesan mengalami kesesakan adalah di kawasan Plaza Tol Pedas Linggi hingga ke kawasan rehat dan rawat Seremban dan laluan Nilai ke Seremban," katanya kepada Bernama di sini.

Turut mengalami kesesakan ialah laluan dari Plaza Tol Machap, Melaka ke Plaza Tol Sedenak yang menghala ke Johor Baharu, katanya.

Beliau berkata kesesakan yang berlaku sejak pukul 10 pagi itu adalah disebabkan pengguna jalan raya keluar serentak dan keadaan tersebut dijangka berterusan sehingga malam.

Bagaimanapun, katanya polis dengan bantuan PLUSRONDA membuka laluan kecemasan di KM291 hingga KM294 kawasan Simpang Pulai-Gopeng bagi mengurangkan kesesakan. -- BERNAMA

Ditangkap Berkhalwat Sempena Cuti Tahun Baru Cina

Batu Pahat – 12 pasangan dicekup khalwat oleh Pegawai Penguatkuasa Pejabat Kadi Daerah Batu Pahat dalam satu operasi yang dilakukan sempena Tahun Baru Cina, malam kelmarin.

Timbalan Ketua Penguatkuasa Agama Daerah Batu Pahat, Mohd Anuar Kosnin berkata, 12 pasangan ini berusia antara 20 sehingga 40 tahun termasuk lima lelaki warga Bangladesh yang dicekup bersama pasangannya warga Kemboja yang bukan beragama Islam.

“Daripada tangkapan yang dilakukan, sembilan pasangan akan didakwa di bawah Seksyen 27 (1) a b, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Johor, 1997 dan akan dikenakan denda RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali jika didapati bersalah.

“Manakala tiga lagi pasangan akan didakwa di bawah Seksyen 29, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Johor, 1997 dan jika bersalah akan dikenakan denda RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya sekali,” katanya kepada Sinar Harian.

Operasi itu juga melibatkan beberapa agensi lain seperti anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Batu Pahat, Cawangan Khas Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Kluang, dan beberapa pegawai Pejabat Kadi Daerah Kulaijaya serta Pontian

Dalam operasi itu juga, seorang ditahan SPRM kerana cuba merasuah pegawai penguta kuasa bagi mengelakkan dirinya didakwa.

Menurut Anuar, tujuan utama operasi ini dilakukan ialah untuk membendung masalah pembuangan bayi yang semakin meruncing sekarang ini terutamanya yang melibatkan golongan remaja.

“Bagi operasi pencegahan ini, tumpuan dilakukan di kawasan terutamanya hotel-hotel dan taman rekreasi yang berkeadaan gelap.

“Jika orang ramai mempunyai maklumat berkaitan kegiatan maksiat ini, mereka boleh menghubungi terus talian Hotline Pejabat Kadi Daerah Batu Pahat di nombor 07-4341141,” katanya. -SH

Isu Tanah Melayu: Rakan Sekutu BN Tuduh Mahathir Pecah-belahkan Rakyat

Isu ‘Tanah Melayu’ Mahathir tak produktif, tegas MCA dan Gerakan

Pemimpin-pemimpin parti bukan Melayu dalam Barisan Nasional menyifatkan kenyataan terbaru Tun Dr Mahathir Mohamad yang menggesa kaum-kaum lain menerima kedaulatan orang Melayu sebagai tindakan tidak produktif yang hanya akan memecahbelahkan rakyat negara ini.

Naib presiden MCA Senator Gan Ping Seiu berkata, bekas perdana menteri itu seharusnya menggunakan stats negarawan yang beliau miliki untuk menyatukan negara ini, bukannya bertindak sebaliknya.

“Sebagai seorang negarawan, rakyat mengharapkan Tun bertindak sebagai seorang bapa dan kenyataan-kenyataan beliau seharusnya bersifat membawa penyatuan dan konstruktif.

“Sebarang kenyataan bersifat selektif dan tidak berproduktif hanya akan memecahbelahkan rakyat,” kata timbalan menteri belia dan sukan ini.

Semalam, pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat menggesa Datuk Seri Najib Razak agar turut respons kepada kenyataan terbaru Dr Mahathir yang mendakwa Malaysia hanya milik orang Melayu dan kaum-kaum lain perlu menghormati kedaulatan orang Melayu negara ini.

Pada satu wacana anjuran Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) Wilayah Persekutuan Selasa lalu, Dr Mahathir berkata, rakyat Malaysia mesti mengakui negara ini adalah milik orang Melayu dan oleh itu, mereka mesti menerima budaya dan bahasa masyarakat itu.

Bekas perdana menteri berkata, nenek moyang negara ini memberikan orang Cina dan India taraf kewarganegaraan sebab mereka mengharapkan kedua-dua komuniti itu akan menghormati kedaulatan orang Melayu.

Selain itu, Dr Mahathir juga menekankan, bukan Melayu mesti menerima konsep Bangsa Malaysia untuk membantu memperkukuhkan perpaduan nasional.

Beliau yang menyandang jawatan perdana menteri selama 22 tahun berkata, masyarakat Cina dan India mesti mengutamakan kepentingan negara berbanding soal kaum dan identiti mereka sebagai rakyat Malaysia.

Sehubungan itu Dr Mahathir menambah, jika orang Cina dan India terus melihat diri mereka berdasarkan negara asal mereka, maka ia bermakna mereka adalah imigiran ke negara ini.

Bagaimanapun Gan berkata istilah itu hanya satu rujukan geografi dan tidak harus dilihat di luar konteks.

“Tanah Melayu adalah nama geografi bagi Semenanjung dalam konteks sejarah.

“Tiada sebab untuk berhujah sebaliknya, sama seperti soal kemerdekaan negara ini yang diperjuangkan oleh pemimpin semua etnik,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Malah pada wacana itu, Dr Mahathir berkata gagasan 1 Malaysia dan Wawasan 2020 berbeza kerana beliau mahu mewujudkan satu identiti nasional yang bersifat inklusif.

“Apabila kita cakap mengenai 1 Malaysia, orang ramai bercakap mengenai kesaksamaan bagi semua kaum. Bagi Melayu ia bermakna menghapuskan sekolah-sekolah vernakular.

“Bagi orang Cina dan India pula, 1 Malaysia bermakna menghapuskan hak orang Melayu,” kata beliau.

“Sejarah tidak boleh ditulis semula,” kata Gan sambil menambah, tindakan mentafsir sejarah demi kesesuaian mengikut sikap dan prejudis seseorang adalah sama dengan perbuatan menghina nilai intelek.

“Begitu juga konsep 1 Malaysia mesti dibaca mengikut intrumen Perlembagaan Persekutuan.

“Aspek inklusif dan sikap hormati-menghormati satu sama lain dalam konsep 1 Malaysia adalah semangat utama dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya lagi.

“Tiada satu pun negara di dunia ini yang sama (sifatnya), terdapat juga negara yang menggunakan lebih satu bahasa sebagai bahasa rasmi. Hujah-hujah sedemikian tidak akan membawa kita ke mana-mana pun,” kata Gan lagi.

Oleh itu katanya, rakyat pelbagai kaum harus mempertahan dan menghargai order sosial yang digariskan oleh nenek moyang untuk membina negara ini.

“Kerakyatan kita ialah Malaysia dan rakyat Malaysia yang saya bertemu mencintai Malaysia, tetapi apabila seorang rakyat asing bertanya saya sama ada saya seorang Cina, saya akan kata ya, sebagai seorang etnik Cina, sama seperti juga seorang Melayu bertanya sama ada dia itu seorang Jawa, keturunan Sumatera atau Bugis, ia tidak sama sekali akan mengurangkan status sebagai rakyat Malaysia,” kata beliau.

Dalam pada itu, timbalan presiden Gerakan Datuk Chang Ko Youn juga menggambarkan sentimen yang sama dengan menegaskan hujah Dr Mahathir sebagai tindakan membuang masa.

“Tidak perlu berhujah mengenai perkara ini. Ini buang masa, kita harus melihat pada masa depan dan memfokus pada proses membina negara.

“Tidak seorang pun wajar menjustifikasikan apa yang berlaku sekarang dengan merujuk kepada sejarah,” kata Chang.

“Sudah tentu kita perlu belajar sejarah, tetapi tenaga kita harus memfokus pada masa depan,” katanya.

Oleh itu kata beliau, kenyataan bekas presiden Umno itu hanya akan memecahbelahkan lagi rakyat negara ini.

Chang juga berkata, tindakan Dr Mahathir membandingkan masyarakat Cina negara ini dengan Filipina dan Thailand juga tidak adil.

“Setiap negara adalah unik, ia bukan perbandingan yang adil. Saya tidak bersetuju dengan cara beliau membuat perbandingan dengan negara-negara lain,” kata Chang. -TMI

Mahu Kembali Ke Mesir Kejar Impian Jadi Doktor

Sepang: “Saya tetap akan pulang ke Mesir untuk menyambung pelajaran. Kejadian ini tidak akan mematahkan semangat saya untuk bergelar doktor,” kata pelajar perubatan Universiti Alexandria, Aryaa Eeleena Kamarul Lizham, 19.

Gambar: BERSYUKUR... Alyaa Eleena dicium kedua-dua adik selepas selamat tiba di KLIA, semalam.

Anak kedua daripada empat beradik itu berkata, dia tidak terlalu risau dengan keadaan itu kerana senario berkenaan biasa berlaku di sekitar kediamannya.

“Hidup di Mesir memang mencabar, kita hanya perlu berhati-hati, saya selalu melihat kejadian gaduh guna parang, baling botol dan pijak kepala hingga berdarah.

“Namun itu perkara biasa di Mesir, sebab itu saya tak serik untuk meneruskan pengajian di sana,” katanya ketika ditemui sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini, semalam.

Aryaa Eeleena tiba di tanah air bersama rakan sekelasnya, Siti Najwa Khamsul, 19 kira-kira jam 2 petang menerusi penerbangan Etihad Airways. -hm

Harta Mubarak US$70 Billion - Hasil Rompakan Harta Milik Rakyat Mesir

Kaherah - Lebih kaya daripada pengasas bersama Microsoft, bilionair Bill Gates, malah manusia terkaya di dunia, Carlos Slim Helu pun tidak setanding dengannya.

Gambar: Gamal Mubarak (kiri) dan ayahnya, Hosni Mubarak (kanan)

Ketika Mesir terus dilanda konflik politik, Presiden negara itu, Hosni Mubarak dan keluarganya dilapor memiliki anggaran kekayaan mencecah AS$70 bilion (RM213 bilion) sepanjang tiga dekad era pemerintahannya.

Jumlah harta Presiden Mesir itu melebihi kekayaan Gates dari Amerika Syarikat (AS) dan Slim Helu dari Mexico, yang masing-masing memiliki aset AS$53 bilion (RM161 bilion) dan AS$54 bilion (RM163 bilion) pada tahun 2010, menurut senarai majalah Forbes.

Anggaran kekayaan Hosni juga hampir setanding dengan Keluaran Dalam Negara Kasar Guatemala, negara rantau Amerika Tengah yang bersempadan dengan Mexico.

Mengulas mengenai perkara tersebut, beberapa pakar kewangan Asia Barat berkata, sebahagian besar kekayaan Hosni, 82, disimpan di bank-bank Britain dan Switzerland.

Sebahagian lagi kata mereka, telah dilaburkan dalam sektor hartanah di London, New York, Los Angeles serta kawasan peranginan pesisir Laut Merah termasuk hotel-hotel di Sharm El Sheikh.

KEDIAMAN mewah enam tingkat berharga AS$13.6 juta (RM41.6 juta) milik anak Hosni, Gamal Mubarak di barat London.

Rangkaian berita ABC menyatakan, kebanyakan harta Hosni diperoleh menerusi kontrak usaha sama ketenteraan, yang bermula semasa beliau berkhidmat sebagai seorang pegawai Tentera Udara Mesir.

Semasa beliau memerintah Mesir, Hosni terus memperoleh pendapatan besar dipercayai melalui amalan rasuah dan penyelewengan wang rakyat di samping keuntungan pelaburan yang mencecah ratusan juta dolar.

Namun, kebanyakan harta itu didepositkan ke dalam beberapa akaun bank asing termasuk bank UBS dan Bank of Scotland atau dilabur dalam dalam sektor pembinaan seperti hotel.

Menurut laporan sebuah akhbar berbahasa Arab, Al Khabar pada tahun lalu, Hosni memiliki hartanah di Manhattan, New York dan di Beverly Hills, Los Angeles, AS.

Dua anak lelaki presiden berkenaan, Gamal dan Alaa, bertaraf bilionair dengan anggaran kekayaan kedua-duanya melebihi AS$25 juta (RM76 bilion).

Gamal turut memiliki dua kapal pesiaran mewah berharga sekitar AS$81 juta (RM248 juta).

Seorang profesor sains politik Universiti Princeton, AS, Amaney Jamal berkata, anggaran kekayaan Hosni adalah munasabah kerana rata-rata pemimpin rantau Teluk memiliki kekayaan mencecah AS$40 (RM122 bilion) atau lebih besar.

"Usaha sama perniagaan semasa beliau (Hosni) berkhidmat dalam tentera dan pentadbiran negara melonjakkan kekayaan peribadinya," kata profesor berkenaan.

Seorang lagi pakar politik Asia Barat, Christopher Davidson dari Universiti Durham, Britain, memberitahu, Hosni dan isterinya, Suzanne mengumpul harta menerusi usaha sama dengan para pelabur dan firma asing sejak beliau memegang jawatan tinggi dalam tentera Mesir.

Menurutnya, kebanyakan negara Teluk mewajibkan warga tempatan memiliki sehingga 51 peratus kepentingan dalam sesuatu projek usaha sama. - Agensi

Ulasan GB

Kita perlu tahu dan siasat juga harta sebenar PM dan TPM Malaysia!

60 Isteri Yang Dinikahinya, Kemudian Dijadikan Pelacur

Mumbai: Seorang penduduk di daerah Darjeeling, India, ditahan kerana mengahwini dan menipu 60 wanita serta memaksa mereka menjadi pelacur.

Bikky Biswarkarma, 27, yang ditahan Khamis lalu, menyamar sebagai pegawai tentera berkahwin dengan semua gadis berkenaan sebelum menjual mereka di kota Mumbai dan Pune.

“Dia menyamar sebagai anggota tentera yang sedang bercuti dan mahu berkahwin sebelum kembali berkhidmat.

“Dia juga memberitahu agensi undang-undang bahawa dia sering berpindah markas tentera untuk memikat gadis daripada keluarga miskin di kampung dan ladang teh,” kata ketua polis, Debendra Prasad Singh.

Biswarkarma menjual isterinya dengan harga 70,000 hingga 100,000 rupee (RM4,677 hingga RM6,682) seorang.

Setakat ini, polis sudah menemui sembilan wanita, sementara Biswarkarma dijangka akan didakwa dengan beberapa pertuduhan berat. – Agensi

Berita Paris Hilton Masuk Islam Adalah Palsu

Berita gempar yang menyatakan Paris Hilton sudah memeluk, mendakap dan merangkul ugama Islam semalam adalah palsu.

Gambar palsu Paris Hilton. Gambar ternyata diedit menggunakan softwer komputer.

Puteri Sextape US dan wanita yang pernah diundi sebagai selebriti paling jelek ini dilaporkan kononnya telah menukar ugama kerana inginkan anjakan paradigma di dalam hidupnya

Sama seperti berita kononnya Facebook akan ditutup sebelum ini yang tersebar di Internet, kini berita yang disebarkan lebih menggemparkan.

Berita Paris Hilton masuk Islam adalah sebenarnya direka-reka dan dilaporkan pada akhbar parodi online The Daily Squib.Akhbar tersebut kerap menyebarkan berita-berita palsu sebelum ini.

Bebarapa blogger telah terus mempercayai dan menyebarkannya melalui blog dan diperkongsikan oleh pembaca melalui facebook dan twitter untuk terus membebalkan masyarakat tanpa menyelidiki fakta sebenar.

"Kita hairan kerana masih ada umat islam terutama di kalangan bangsa Melayu kita yang terpengaruh dengan hoax sedemikian," jelas seorang jurutera yang enggan namanya disiarkan.


For those thousands of you who are somehow finding your way to this blog to establish if Paris Hilton has reverted to Islam I can assure or perhaps reassure you she has not.

The rumour online appears to have spread rapidly and as Churchill mentioned a lie travels around the world before the truth gets it's pants on which was said before the Internet.

However, she did appear to enjoy her time in Egypt before the revolution.
-londonmuslims


19 Kereta Milik Pelanggan Dipecahkan

Angkara khianat, seorang pengusaha bengkel mengalami kerugian besar apabila 19 kereta milik pelanggannya dirosakkan sekumpulan individu yang sering datang ke premisnya untuk mengugut dan mengganggunya.

Gambar: SEDIH... Hassan dan isteri, Nor Jaiton Husin menunjukkan laporan polis bersama beberapa kenderaan yang dipecahkan.

Menurut mangsa, Hassan Sani Abdullah, 45, bengkel membaiki kenderaan miliknya dipecah masuk sekumpulan individu dua hari lalu dan 10 kereta pelanggannya dirosakkan oleh kumpulan berkenaan.

“Saya yang mengetahui perkara itu daripada seorang pelanggan bergegas ke bengkel selepas solat Jumaat dan mendapati 10 kereta dirosakkan serta tompokan darah menitik daripada kereta yang dipecahkan ke sebuah kedai di belakang bengkel saya,” katanya.

Dia berkata, sepasukan polis dan anggota forensik hadir di bengkelnya bagi menjalankan siasatan kelmarin.

“Begitupun, saya tidak berpuas hati kerana individu itu hanya dikaitkan dengan kesalahan ringan.

“Hakikatnya saya, isteri dan anak dalam trauma kerana pernah dipukul sehingga separuh nyawa, diugut bunuh dan diganggu tanpa henti,” katanya.

Hassan berkata, kes terbabit bukan pertama kali berlaku kerana pada 1 Januari 2010, dia diugut seorang penyewa premis di belakang bengkelnya.

“Ketika itu saya memasang tangki air bersama seorang pekerja di tepi bengkel.

Kemudian, individu yang menyewa premis berhampiran berasa tidak puas hati lalu memukul saya.

“Tidak cukup dengan itu, dia turut membawa rakannya seramai 15 orang untuk mencederakan saya. Saya yang cedera di kepala, muka, belakang badan dan tangan akibat ditetak dengan parang, lampu kalimantan, kerusi dan cangkul tidak mampu berbuat apa-apa. Isteri saya yang cuba menenangkan keadaan turut terkena tetakan di tangan kanannya.

“Masih belum berpuas hati, mereka menuju ke bengkel saya dan merosakkan sembilan kereta pelanggan, termasuk memecahkan cermin kereta,” katanya.

Hassan yang membuat beberapa laporan polis di Balai Polis Setapak, Kuala Lumpur sejak kejadian pertama masih ternanti-nanti tindakan susulan pihak berkuasa, namun sehingga kini kes berkenaan masih tergantung.

“Selepas kejadian itu saya beberapa kali diganggu individu sama. Dia datang ke bengkel saya dan membuat kacau, meludah dan memaki hamun saya dan isteri serta mengugut mahu membunuh kami,” katanya.

Berikutan kejadian terbaru kelmarin, Hassan sekali lagi membuat laporan polis dan merayu menjalankan siasatan.

Sementara itu, Ketua Polis Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan mengesahkan pihaknya menerima laporan berhubung kejadian kelmarin.

Menurutnya, polis perlu menjalankan siasatan terperinci kerana ia membabitkan pelbagai perkara yang merumitkan keadaan.

“Kami menjalankan siasatan mengikut prosedur. Buat masa ini seorang lelaki berusia 32 tahun sudah ditangkap dan ditahan reman tiga hari. “Kemungkinan ia antara perbuatan khianat pihak tertentu berikutan salah faham yang berlaku sejak setahun lalu,” katanya. -hm

Banduan Hafiz Al-Quran Diberi Pengampunan

Manama: Banduan yang menghafal al-Quran layak diberikan pengampunan, kata Kementerian Hal Ehwal Agama Islam di Kuwait.

Keputusan terbabit adalah sebahagian daripada usaha untuk memulih banduan dan membantu mereka untuk berhadapan dengan masyarakat.

“Kuwait memilih program pendekatan agama sebagai sebahagian daripada dasar memulih banduan,” kata kementerian terbabit yang dipetik media tempatan.

“Di bawah program terbabit, tahanan menghadiri kuliah dan pembelajaran al-Quran untuk memberikan latihan kepada sikap mereka. Kejayaan mereka akan membolehkan mereka untuk menerima pengampunan ketua negara.”

Kementerian itu berkata, 137 tahanan terbabit dalam program itu, berkurangan daripada lebih 200 dalam program yang sama tahun sebelumnya.

Pada masa ini, tiada peraturan khusus membenarkan tahanan yang mengingati ayat dalam kitab suci itu untuk dimasukkan dalam senarai pengampunan, kata Kementerian Kehakiman. – Agensi


Pardon prisoners who memorise Quran

Kuwait’s Endowments and Islamic Affairs ministry has said that prisoners who can memorise the Quran might be eligible for the annual pardon.

The decision will be part of efforts to rehabilitate inmates and help them re-integrate society driven by high values. According to the ministry, 137 inmates were last enrolled in the memorisation programme.

“Kuwait adopts a religious preaching programme as part of its rehabilitation policy for inmates,” the ministry said.

“Under the programme, prisoners attend lectures and study the Quran in order to instill greater discipline in their attitudes. Their success should allow them to be covered by the Amir’s pardon,” Gulf News quoted the ministry, as saying.

There are currently no definite regulations that allow inmates who memorise the Quran to be included in the pardon, the ministry of justice has said.

However, the Endowments and Islamic affairs ministry is working on a proposal that makes those who can recite the Quran eligible for amnesty in the future.

Several religious groups in the Muslim world have called for shaving time off prisoners’ sentences if they can memorise all or parts of the Quran.


Ulasan GB

Satu insentif yang baik untuk diteladani dan dicontohi oleh Penjara Malaysia

Bergaduh: 2 Pengawal Keselamatan Mati Ditetak

Kuala Lumpur: Dua pengawal keselamatan mati dipercayai akibat ditetak dengan senjata tajam dalam satu pergaduhan di tapak pembinaan di Damansara Perdana, malam Jumaat.

Gambar: Di kawasan tapak pembinaan inilah dua pengawal keselamatan mati dibunuh di Damansara Perdana, Petaling Jaya semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.20 malam itu, kedua-dua lelaki yang berusia 20 dan 26 tahun tersebut maut di tempat kejadian dengan kecederaan parah akibat tetakan di seluruh badan.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohammed berkata kejadian dipercayai berpunca daripada perselisihan faham antara seorang pengawal keselamatan di tapak pembinaan terbabit dengan beberapa pekerja asing yang tinggal di rumah kongsi di situ.

"Pengawal itu bertengkar dengan beberapa pekerja asing di sini sebelum bertindak memanggil dua rakannya yang juga pengawal keselamatan yang bertugas di tempat lain.

"Kemudian sekumpulan warga asing yang dipercayai terdiri daripada 12 hingga 15 orang datang dengan membawa senjata tajam," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian, di sini pada Sabtu.

Beliau berkata sejurus kemudian tercetus pergaduhan menyebabkan dua pengawal keselamatan terbabit ditetak manakala yang seorang lagi sempat melarikan diri tanpa mengalami sebarang kecederaan.

Mayat kedua-dua mereka dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya untuk bedah siasat.

"Kumpulan warga asing itu juga sempat melarikan diri. Namun kita telah menahan pengawal keselamatan di tapak pembinaan itu dan dua warga Indonesia yang turut menghuni di rumah kongsi terbabit untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan.

"Polis masih menjejaki kesemua suspek dan sedang menyiasat motif pembunuhan. Kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh," kata Arjunaidi. - BERNAMA

Terminal Gas Mesir Ke Israel Diletupkan

Kaherah: Penyerang yang tidak dikenali meletupkan terminal yang menyalurkan gas dari Mesir ke Israel berdekatan Semenanjung Gaza, semalam berikutan bantahan terhadap rejim Presiden Hosni Mubarak berterusan.

Penyerang meletupkan terminal dan saluran paip di Sheikh Zuwayed, kawasan Sinai, 10 kilometer dari Semenanjung Gaza, kata pegawai.

Letupan kuat di terminal gas utara Semenanjung Senai di Mesir menyebabkan kebakaran yang apinya boleh dilihat sejauh puluhan kilometer, kata pegawai dan saksi.

Bekalan gas dilaporkan terjejas di Israel serta Mesir selepas serangan.

Tiada kecederaan dilaporkan dan kebakaran dapat dikawal selepas gas ditutup serta berlaku ketika protes anti Mubarak masuk hari ke-12 .

Gabenor wilayah itu, Abdel Wahab Mabrouk, berkata pihaknya mengesyaki ia disabotaj tetapi tiada maklumat lanjut.

Semenanjung Sinai yang menjadi kediaman bagi puak Badwi sudah lama menjadi kawasan pertelingkahan antara penduduk dan pasukan keselamatan. Ia terletak di sempadan Semenanjung Gaza dan Israel di bawah kuasa pemerintahan Hamas.

Letupan itu berlaku awal semalam di kawasan yang hanya terletak beberapa meter dari lapangan terbang tempatan.

Mabrouk memberitahu stesen televisyen berita Nile bahawa kebakaran itu berjaya dikawal pagi semalam selepas beberapa injap gas ditutup. Saluran paip gas itu menyalurkan gas dari Pelabuhan Said Mesir ke Laut Mediteranian ke Israel, Syria dan Jordan.

Tiada laporan rasmi mengesahkan punca letupan. Radio Israel yang memetik pegawai terminal sebagai berkata kejadian berpunca daripada letupan kecil daripada alat yang ditanam dan diletupkan.

Kebakaran itu dapat dilihat dari bumbung rumah di sempadan Gaza-Mesir, kira-kira 70 kilometer jauh. Api menjulang ke udara tetapi tiada asap dan ia padam pada pertengahan pagi, kata penduduk.

Saluran paip gas itu pernah diserang puak Badwi sebagai menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap kerajaan Mesir yang didakwa mengabai dan mengamalkan diskriminasi terhadap puak itu.

Israel bergantung kepada saluran paip itu untuk menyalurkan gas bagi kegunaan tenaga dan sudah membelanjakan bilion dolar untuk menyalurkan gas ke negara itu.

“Buat masa ini, bekalan gas ke Israel dihentikan mengikut senario kecemasan,” kata jurucakap Kementerian Prasarana Israel, Chen Ben Lulu.

Mesir mempunyai simpanan gas asli sebanyak 1.7 trilion meter padu dan yang ke 18 terbesar di dunia.

Mesir mula membekalkan gas asli kepada Israel pada Februari 2008 menerusi perjanjian yang mana negara itu menjual gas asli kepada jirannya sebanyak 1.7 bilion meter padu setahun selama 15 tahun.

Perjanjian itu mendapat bantahan banyak pihak di Mesir dan ia dikatakan dijual dengan harga yang lebih murah daripada harga pasaran selain membantah bekalan tenaga ke Israel.

“Perjanjian (menjual gas) adalah untuk merendahkan maruah rakyat Mesir dan perbuatan khianat,” kata bekas diplomat Ibrahim Yousri.

Yousri mengetuai cabaran menentang perjanjian itu di Mahkamah Tinggi bagi menghentikan penjualan gas Mesir ke Israel. Walaupun Mahkamah Tinggi memihak kepadanya pada Februari 2010, tetapi keputusan itu tidak diendahkan kerajaan. – AP/AFP

Asam Di darat Garam Di Laut, Dalam Banjir Bernikah Juga

Kesedihan sepasang pengantin baru apabila persiapan kahwin musnah disebabkan banjir terubat apabila majlis pernikahan mereka diserikan dengan kehadiran isteri Sultan Johor, Tuanku Raja Zarith Sofiah di Masjid Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Pagoh, di sini semalam.

Gambar: NORLIANA (kiri) bersama Hishamuddin yang menaiki bot menerima ucapan tahniah daripada rakan-rakannya di Kampung Sri Tanjung, Panchor, Muar semalam.

Baginda berkenan menghadiri majlis pernikahan Hishamuddin Darwis, 30, dan Norliana Sakiman, 21, selepas membuat lawatan ke pusat pemindahan banjir sementara di IKBN pukul 11 pagi.

Pasangan berkenaan dinikahkan oleh naib kadi kawasan Panchor, Mohd. Taib Mohamad.

Menurut Hishamuddin, walaupun masih bersedih kerana tidak dapat bersanding di rumah isterinya di Kampung Sri Tanjung, Panchor akibat banjir namun, dia tetap gembira apabila majlis pernikahannya tetap berlangsung dengan meriah terutama dengan kehadiran Raja Zarith Sofiah.

RAJA ZARITH SOFIAH (tiga dari kanan) bersama Norliana (kanan) di Masjid IKBN, Pagoh, Muar semalam.

"Sukar untuk saya percaya kerana dalam kesibukan melawat mangsa banjir, baginda masih sudi menghadiri majlis pernikahan kami.

"Kami tidak akan lupa kenangan manis ini walaupun kami masih bersedih kerana persiapan kahwin kami musnah akibat banjir," katanya selepas majlis pernikahan di sini semalam.

Menurut beliau, mengikut perancangan asal, majlis persandingan di rumah pengantin perempuan akan diadakan selepas akad nikah semalam sementara di sebelah pengantin lelaki di Kampung Terus, Panchor hari ini.

Bagaimanapun, katanya, majlis tersebut terpaksa ditunda sehingga bulan hadapan apabila segala persiapan bernilai ribuan ringgit musnah sama sekali. -kosmo

Al- Qaradhawi: Peserta Demonstrasi Yang Terbunuh Mati Syahid!

Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Syaikh Yusuf al-Qaradhawi menyifatkan Presiden Mesir, Husni Mubarak sebagai ‘mula menyembelih rakyatnya sendiri’ selepas tercetusnya pertempuran berdarah antara penyokong presiden Mesir itu dan para peserta demonstrasi pada Rabu, 2 Februari 2011 di Medan Tahrir.

Beliau menyifatkan sedemikian kerana pertempuran itu berlaku selepas 9 hari majoriti rakyat Mesir berdemonstrasi menuntut pengunduran Husni Mubarak daripada kerajaan.

Mubarak, menurut al-Qaradhawi lagi “telah mula menyembelih tanahairnya sendiri dan bertindak seperti tindakan Firaun serta menjadikan sebahagian rakyat Mesir berkuasa ke atas sebahagian yang lain”.

Syaikh al-Qaradhawi turut berdoa supaya Allah membebaskan rakyat Mesir daripada penderitaan mereka dan membebaskan mereka daripada ‘para taghut’.

Ketegasan dan kelantangan al-Qaradhawi

Ketegasan dan kelantangan Syaikh al-Qaradhawi berhubung situasi semasa di Mesir begitu terserlah apabila beliau, melalui stesen satelit al-Jazeera pada 2 Februari 2011, menegaskan adalah menjadi kemestian ke atas setiap rakyat Mesir menyertai ‘Perarakan Jutaan Umat’ yang akan diadakan pada jumaat depan. (telah berlalu -GB)

Perhimpunan tersebut yang diadakan bagi menguatkan tekanan ke atas Presiden Husni Mubarak, disifatkan oleh para peserta demonstrasi sebagai ‘Jumaat Pemutus’ yang merupakan kesinambungan kepada perarakan pada Jumaat lepas yang dinamakan sebagai‘Jumaat Kemarahan’.

Lebih daripada itu, Al-Qaradhawi yang tinggal dalam buangan di Qatar itu, menganggap bahawa “turun ke jalan raya khususnya hari Jumaat, untuk menyertai bantahan merupakan kewajipan syarak ke atas setiap yang mampu pergi ke tempat-tempat perhimpunan dan tidak ada keuzuran yang menghalangnya”.

Sehubungan itu, beliau menggesa para ulama al-Azhar dan lepasan universiti itu agar memimpin dan menyertai perarakan membantah kezaliman regim Husni Mubarak di seluruh Mesir.

Dalam ucapan yang ditujukan kepada Husni Mubarak, al-Qaradhawi memberi amaran kepada Presiden Mesir itu bahawa “kami akan menghadapi kamu dengan doa diwaktu sahur dan dengan setiap orang yang kusut rambutnya dan berdebu tubuh badannya yang jika dia berdoa kepada Allah, nescaya Allah akan memperkenankan doanya”.

Beliau merujuk kepada hadis Nabi s.a.w yang memperihalkan kewujudan sebilangan manusia yang sangat mustajab doanya, meskipun mereka pada zahirnya kusut masai rambutnya dan berdebu tubuh badannya.

Sebagi ingatan kepada Mubarak, al-Qaradhawi menegaskan bahawa “doa orang yang dizalimi akan diangkat oleh Allah melepasi awan dan akan dibukakan untuknya pintu-pintu langit sambil Dia berkata, “demi keagungan dan ketinggianKu, Aku akan menolongmu walau pun selepas beberapa ketika”.

Peserta demonstrasi yang terbunuh mati syahid

Di akhir ucapannya, al-Qaradhawi memperlihatkan sikap dan pandangannya berhubung rakyat Mesir yang menyertai demonstrasi membantah regim Mubarak dan kedudukan mereka yang terbunuh dalam demonstrasi tersebut pada pandangan syarak.

Dalam ucapan yang ditujukan kepada para pemuda yang menggerakkan demonstrasi di Mesir, al-Qaradhawi menyatakan, “saya mengucapkan syabas kepada para pemuda yang menyertai siri-siri demonstrasi di atas keberanian, kecekalan, kemahuan dan sikap tidak berganjak mereka daripada lokasi-lokasi demonstrasi. Saya katakan kepada mereka, samada kamu menjadi orang-orang yang mulia dan bahagia, atau kamu mati sebagai para syuhada’”.

Terdahulu, dalam perutusan khas, al-Qaradhawi di atas nama Kesatuan Ulama Islam Sedunia, memfatwakan bahawa rakyat Mesir yang terbunuh dalam tunjuk perasaan di Mesir sebagai mati syahid.

Asas kepada fatwa ini ialah hadis Nabi s.a.w yang bermaksud, “sebaik-baik orang-orang yang mati syahid ialah Hamzah r.a dan seorang lelaki yang pergi kepada pemimpin yang zalim, lantas menyuruhnya melakukan makruf dan menegahnya dari kemungkaran, lantas dia dibunuh”.

Perutusan ini disiarkan oleh laman rasmi Kesatuan Ulama Islam Sedunia, iumsonline.net.

Difahami daripada fatwa ini, rakyat Mesir yang berdemonstrasi membantah regim Mubarak, pada hakikatnya sama seperti seorang yang tampil membantah pemimpin yang zalim yang mengakibatkannya dibunuh, seperti yang disebutkan dalam hadis yang dinyatakan.

Sumber : onislam.net & iumsonline.net

Ulasan GB

Fatwa Dr. Yusof Al-Qaradawi di atas menutup terus pintu-pintu penghinaan dan cemuhan UMNO dan juak-juak mereka terhadap demonstrasi ke atas pemimpin yang zalim.

Ulamak2 UMNO? Apa kata tuan-tuan semua?

Dan ingat, Dr Yusof Al-Qaradawi adalah Tokoh Ma'al Hijrah Malaysia 2009 yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia sendiri.

Warga Amerika Pun Ramai Yang Tonton Al-Jazeera

Nama stesyen television Aljazerra kembali disebut-sebut seiring dengan krisis politik di Mesir. Bahkan masyarakat di Amerika Syarikat lebih memilih Aljazeera sebagai stesyen television dunia untuk mengetahui perkembangan terkini dari bumi Mesir itu.

Pengarah Urusan stesyen television yang beribu-pejabat di Qatar itu, Al Anstey, menyatakan pihak White House (Rumah Putih) banyak yang menonton Aljazeera edisi bahasa Inggeris.

“Banyak orang di Amerika Syarikat memilih kami untuk kali pertama. Sehingga meningkatkan tekanan kepada operator dan kami menjadi pilihan masyarakat untuk ditonton,” jelas Anstey seperti dikutip Reuters, Sabtu (5/2/2011).

Keadaan ini seperti amat bertentangan jika dibanding keadaan sebelumnya, padahal Aljazeera sempat dituding sebagai steyen television anti-Amerika, terutama dalam pemberitaan mengenai Timur Tengah. Namun Aljazeera tetap mendapat tempat terutama di kalangan warga Arab sejak pertama kali muncul pada 1996 lepas.

Pemerintah Mesir sendiri sudah menghentikan operasi Aljazeera sejak bersemaraknya demonstrasi anti-Pemerintahan Husni Mubarak. Beberapa wartawannya ditangkap.

Keadaan yang sama juga pernah terjadi ketika liputan serangan Israel ke Gaza, Palestin, pada 2008 lalu. -okezone

Ulasan GB

Sewaktu perhimpunan Bersih 1.0 dahulu di Kuala Lumpur, GB masih teringat bagaimana seorang menteri kabinet Malaysia yang ditemuramah oleh stesyen TV AlJazeera...


l Jazeera: Why are protesters being sprayed with Chemical filled water?

Zainuddin Maidin: I am watching, I hear. It is not as what you have been trying to do this, to do it everywhere but in Malaysia people are laugh you. We know our Police at last have allowed this procession to go to Istana Negara you know. Do Police, First Police might be have handled them with tear gas. Police don’t, don’t fire anybody.

Al Jazeera: Our correspondent came back to our office with chemicals in his eyes...

Zainuddin Maidin: This is the way, your idea is that what you are trying to project what is your mind, you think we are Pakistan, we are Burma, we are Myanmar. Your thinking.

Al Jazeera: Well unfortunately when you refused to let people to protest, it does appear so.

Zainuddin Maidin: That is why we are not like you. That is why you have early perception. You come here and you want to project us as like undemocratic country. This is a democratic country.

Al Jazeera: So why can’t people protest then if it is a democratic country?

Zainuddin Maidin: First people protest. We are allowing protest and they have demonstrated. But when we try to disperse them, and then later when they don’t want to disperse. But later our Police compromise. They have compromised and allowed then to proceed to Istana Negara. Police, our Police have succeeded in handling them gently, right? Why don’t you report that and you take the opposition, someone from the opposition party, you asked him to speak and you don’t take from the Government, right?

Al Jazeera: Why did you not break up these protesters more peacefully?

Zainuddin Maidin: Pardon, pardon.

Al Jazeera: Why did you not break up these protests more peacefully?

Zainuddin Maidin: I can’t hear you. I can’t hear you.

Al Jazeera: Why did you not break up these protests more peacefully?

Zainuddin Maidin: No, we are, first this is illegal. We don’t want, normally this demonstration..

Al Jazeera: OK, let me return to my former question: why is the protest illegal?

Zainuddin Maidin: Yeah it is illegal. First is because we have the election in Malaysia. No point of having a protest. We are allowing, we have an election every five years, never fail. We are not like Myanmar, not like other country. And you are helping these. You at Al Jazerra is also helping these, these forces. You know these forces who are not impatient, who don’t believe in democracy.

Al Jazeera: Many thanks for joining us.


:) tak dapek den nak nolong camtu bahasa inggerisnya orang yang menjadi Menteri Penerangan Malaysia waktu itu. Macam orang yang dah terencat akal. Patut pun kalah dalam pilihanraya. Spesies ini masih ada di dalam kabinet Najib. Anda pasti kenal mereka!