1 Nov 2013

Ada Rencana Untuk Membunuh Mursi Menjelang Pengadilannya 4 Nov?


Tuduhan demi tuduhan telah dirancang. Tanpa ada bukti di pengadilan pun, Presiden Mursi telah meringkuk di penjara sejak kudeta dimulai tanggal 30 Jun 2013.

Mursi telah dijauhkan dari keluarga, jamaah, teman dekat, bahkan penasihat kepresidenan dan pasukan pengamatan presiden yang selama ini setia mendampinginya.

Kini, tarikh pengadilan Mursi telah diputuskan; 4 November 2013. Menurut Amr Faraj, beliau meramalkan sekurang-kurangnya akan ada empat senario:

1. Mursi tidak dihadirkan, namun disidang dalam pengadilan in absentia.

2. Mursi tetap dihadirkan dan didakwa dengan tuduhan-tuduhan yang ringan, agar menenangkan suasana dan pada prinsipnya tetap menahan Mursi di penjara.

3. Mursi dihadirkan di pengadilan. Kemudian akan dibuat rekayasa kekacauan, hingga Mursi “terbunuh” untuk kemudian akan dituduhkan kepada para pemuda antikudeta dan pro konstitusional.

4. Mursi dihadirkan di pengadilan, namun semua akses media dan masyarakat ditutup. Sehingga keputusan pengadilan akan dikeluarkan secara sembunyi-sembunyi, tanpa diketahui publik.

Sementara ini, tuduhan kepada Mursi adalah; menghasut pembantaian di Istana Ittihadiyah 5 Disember 2012. Manakah yang terjadi? Ataukah tarikh 4 November awal keajaiban itu datang? -sumber asal: islamedia

[BERGAMBAR] Sejarah Tercipta Di Turki, 4 Ahli Parlimen Wanitanya Memakai Tudung

Empat orang ahli parlimen wanita dari parti pemerintah Islam Turki memakai tudung kepala Islam di Parlimen pada hari Khamis lalu dalam cabaran kepada tradisi sekular di negara ini.

Parti lawan sekularis hanya mampu sekadar membuat bantahan lemah dan tidak bermaya,jauh dari kejadian huru-hara pada tahun 1999, kali terakhir MP wanita memakai tudung kepala di parlimen. Gambar: Nurcan Dalbudak.

Tudung kepala adalah simbol emosi di Turki, dilihat oleh golongan sekular sebagai lambang politik Islam dan rupa gaya dalam kehidupan awam sebagai satu penghinaan kepada Turki asas sekular Republik itu yang ditubuhkan oleh pengasas bapa sekular Mustafa Kemal Ataturk.

Tiada sekatan tertentu pada memakai tudung kepala di Parlimen. Tetapi tentangan dari golongan sekular serta larangan dalam institusi negeri yang lain, yang telah ditarik balik pada bulan ini, pernah menghalang wanita daripada memakai mereka.

"Kita akan menyaksikan permulaan era yang penting dan kami akan memainkan peranan utama, kita akan menjadi standard - pembawa, ini adalah amat penting," Nurcan Dalbudak, kata salah seorang daripada empat ahli parlimen AKP, sebelum menghadiri Parlimen.

Pembangkang utama Turki dan Parti sekular Rakyat Republikan (CHP ), berkata ia akan membuat tentangan dan bantahan.

Tindakan penggubal undang-undang ' berlaku hanya beberapa minggu selepas AKP mengangkat larangan dekad - lama di wanita yang memakai tudung kepala di institusi kerajaan sebagai sebahagian daripada pakej pembaharuan kerajaan mengatakan adalah bertujuan untuk meningkatkan demokrasi.

Tetapi perdebatan pergi ke tengah-tengah ketegangan antara golongan elit agama dan sekular, satu garis salah dalam kehidupan masyarakat Turki.

Sekatan ke atas tudung kepala di universiti-universiti telah pun turun di bawah AKP dan pengkritik Perdana Menteri Tayyip Erdogan ketika ini dan dasar-dasar lain - seperti sekatan ke atas penjualan alkohol - sebagai bukti parti itu sedang berusaha untuk menghakis perintah sekular republik dibina di atas runtuhan teokrasi Uthmaniyyah oleh Ataturk pada tahun 1923.

Penyokong Erdogan, yang isterinya juga memakai tudung kepala, berkata pemimpin Turki hanya membetulkan imbangan dan mengembalikan kebebasan bersuara agama kepada majoriti Muslim.

Tetapi pihak lawan menuduh AKP menggunakan tudung kepala bagi kepentingan politik dan untuk mendapatkan sokongan menjelang kitaran pilihan raya.

"Anda hanya mempunyai satu aset dan kita tidak akan membenarkan anda menggunakan ini untuk memainkan mangsa," Muharrem Ince, timbalan CHP memberitahu perhimpunan itu, berkata empat wanita tidak pernah berdiri sebelum di Parlimen untuk mempertahankan hak-hak wanita lain.

Dalbudak menolak tuduhan, berkata keputusan itu telah semata-mata berdasarkan kepercayaan peribadi.

"Saya amat gembira dan bangga kerana saya melengkapkan salah satu tugas utama yang diperlukan daripada saya. Saya mengalami ketenangan jiwa kerana ini ... Ini tidak ada kena mengena dengan pelaburan dalam pilihan raya."

Tindakan mereka juga merupakan tanda perubahan masa ditetapkan terhadap tabir terkawal tahun 1999, apabila Merve Kavakci, seorang Ahli Parlimen dari Parti Kebaikan Islam, pelopor kepada AKP, memakai tudung kepala untuk majlis angkat sumpah.

Perdana Menteri Turkey ketika itu Bulent Ecevit memberitahu perhimpunan itu: " Ini bukan tempat untuk mencabar negeri Memaklumkan wanita ini had itu!" Separuh ruang berdiri menjerit: " HALAU DIA ... HALAU DIA ... HALAU DIA

Perhimpunan ini telah ditangguhkan dan Kavakci terpaksa meninggalkan dewan itu tanpa mengangkat sumpah. Beliau kemudiannya dilucutkan kewarganegaraan Turki selepas dia didapati telah mengambil kerakyatan Amerika tanpa memaklumkan kepada pihak berkuasa.

Parti Kebaikan ditutup pada tahun 2001 kerana melanggar artikel sekular perlembagaan dan beberapa penggubal undang-undang , termasuk Kavakci, telah diharamkan daripada politik selama lima tahun.

Nazli Ilicak , ahli Kebaikan rakan ahli parlimen Parti yang duduk bersebelahan dengan Kavakci di parlimen sebelum dia dipecat, mengalu-alukan tindakan Ahli Parlimen AKP '.

"Ini adalah satu perkembangan yang positif. Rakyat kini sedikit malu mengenai apa yang mereka lakukan pada masa lalu".

[GAMBAR & VIDEO] Flat Kerinchi Terbakar, Derma Kilat Dilancar


Kebakaran & Hujan Sebabkan Kesesakan Teruk Di Lebuhraya Persekutuan

KUALA LUMPUR: Kebakaran di flat PKNS menyebabkan kesesakan teruk di sepanjang laluan kedua-dua arah di Lebuhraya Persekutuan dekat Kerinchi pada Khamis.

Kesesakan itu bermula berikutan kejadian ribut di Lembah Klang dan keadaan bertambah teruk apabila pemandu memperlahankan kenderaan masing-masing untuk melihat kebakaran yang berlaku kira-kira pukul 4.30 petang.

Kebakaran itu menyebabkan enam unit kediaman di bahagian atas flat di Kampung Kerinchi tersebut musnah. Difahamkan kebakaran bermula dari dapur.

Bagaimanapun, tiada mangsa yang cedera dalam kebakaran itu.

Menurut Jurucakap Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, 11 jentera bomba dari balai Pantai, Hang Tuah, Sri Hartamas, Gombak Selatan, Seputeh dikejarkan ke tempat kejadian selepas pihaknya menerima maklumat pada 4.40 petang. -mstar


Flat Kerinchi terbakar, MP Lembah Pantai lancar derma kilat


Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar melancarkan tabung derma kilat bagi membantu mangsa kebakaran di Flat PKNS 17, Kampung Kerinchi.Kerinchi

“Flat PKNS 17 tingkat alami kebakaran. Makluman untuk penghuni dan penduduk setempat. Innalillah.

“Saya sedang berusaha untuk mengutip derma untuk membantu keluarga-keluarga yang menjadi mangsa kebakaran di Flat PKNS 17 Tingkat petang tadi.

“Sumbangan boleh dibuat melalui Akaun Ahli Parlimen Lembah Pantai,” tulis Nurul Izzah di laman facebook.

Derma boleh dibuat melalui transaksi di Maybank (Bangsar Baru) di akaun bernombor 564128345008 atas nama ”Ahli Parlimen Lembah Pantai”

Penderma turut diminta menghantarkan gambar resit transaksi kepada pejabat@nurulizzah.com untuk pengesahan.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 5 petang tadi, kebakaran memusnahkan kira-kira enam unit rumah
Kini Mizz Nina Berhijab


Penyanyi, Mizz Nina dikatakan sudah mengenakan hijab sekembalinya daripada menunaikan haji bersama suaminya, vokalis kumpulan Hujan, Noh Salleh, Jumaat lalu.

Perkara itu disahkan pegawai perhubungan awamnya, Joe Saiful kepada Mstar Online.

Namun, Mizz Nina atau nama sebenarnya Syazrina Azman masih belum bersedia untuk bertemu atau menjawab sebarang persoalan media mengenai perubahan imejnya itu.

"Buat masa ini, Nina masih lagi belum bersedia bertemu media untuk bercakap tentang imej barunya itu.

"Tetapi dia telah mengesahkan pada saya bahawa buat masa ini dia memang sudah pun bertudung," katanya.

Tambah Joe, Nina memerlukan sedikit masa untuk tampil kepada media serta khalayak dengan imej yang bersesuaian.

"Nina seorang yang sangat peka dengan imejnya sebagai selebriti dan apabila sudah berhijab, Nina sedang mencari imej yang bersesuaian sebelum tampil di khalayak.

"Dalam pada itu, banyak juga perubahan yang harus dilakukan dalam karier muziknya. Sebab itu dia perlukan masa. Diharap semua pihak dapat memahami situasinya," kata Joe. -SH

Mizz Nina Sudah Bergelar ‘Hajjah’ Dan Bertudung?

Terkejut dan sejuk hati kami melihat Mizz Nina yang terkenal dengan imej urban dan seksi semakin banyak memuat naik gambar-gambar beliau bertudung sejak pulang dari menunaikan Haji baru-baru ini.

Sememangnya kami sudah nampak Mizz Nina rajin bertudung kerana banyak mengikuti kelas agama sebelum ini.

Namun, Mizz Nina didapati telah berhijab penuh ketika hendak keluar bersama suaminya, Noh dan bila mengunjungi booth jualan barangan jenamanya ‘Mizzdemeanor ‘di Amcorp Mall beberapa hari ini. Tiada lagi gambar beliau tidak bertudung sejak beliau pulang dari Mekah.

Mizz Nina Sudah Bergelar Hajjah Dan Bertudung?


Kredit Foto : Murai.ComNampaknya, beliau sudah selesa bertudung dan menunjukkan petanda untuk terus menjadi Muslimah sejati. MyArtis.My doakan semoga Mizz Nina benar-benar terus menyambung untuk bertudung dan istiqomah.

Ramai juga artis-artis tempatan kita sudah mula berhijab tahun ini, tidak kiralah samada selepas pulang dari tunaikan haji atau memang sudah sampai seru. Walaupun begitu, tidak kurang juga ada yang mengenakan hijab setakat 1-2 bulan dan kemudiannya ‘free hair’ semula. Harap-harap, ianya tidaklah berlaku pada Mizz Nina.

Apa pun, kami tetap rasa Mizz Nina masih vogue dan menawan apabila bertudung.

Selepas ini, kita harus panggil Mizz Nina sebagai Hajah Shazrina lah ya? -myartis