18 Okt 2009

Era Najib Altantuya : Rakyat Semakin Sedar Kezaliman ISA

Dari hari ke hari, semakin ramai menyertai gerakan rakyat memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Di Taman Keramat, lebih 300 penduduk sekitar Hulu Klang menghadiri malam kesedaran ISA anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dan Adun Hulu Klang, Saari Sungib.

Program Malam dari Rakyat untuk Rakyat ini adalah kesinambungan usaha menyampaikan grafik kezaliman ISA, serta membawa mesej keadilan dan kemanusiaan selaras dengan tuntutan agama dan undang-undang.

“Saya fikir ini sebenarnya rentetan awal gerakkan anti ISA ini, cuma malam ini ia dilaksanakan dengan lebih teratur dengan menghimpunkan khususnya seniman-seniman bagi memperkuatkan lagi bantahan itu,”katanya.

Pelbagai lapisan masyarakat dari semua kaum dan agama hadir di acara ini, karyawan Meor Yusof, Pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh dan Adun Gombak Azmin Ali turut sama turun padang meraikan perjuangan menghapuskan warisan penjajah ini.

“Kalau ada ruang di peringkat Dun, saya akan lanjutkan program seperti ini seperti tahun lepas dimana satu konsert ISA di Medan Selera Pusat Bandar Melawati yang diadakan mendapat sambutan yang cukup baik serta turut mendapat sambutan yang cukup meluas dari Al-Jazeera, dan beberapa media antarabangsa.Dan saya harap akan mencetuskan keinginan Adun-adun di negeri Pakatan Rakyat dan Hulu Kelang merupakan modul yang pertama dengan kerjasama anak-anak muda.Saya juga mengharapkan kerjasama dari Adun-adun di Selangor ini akan mengadakan roadshow di negeri-negeri Pakatan Rakyat dan mungkin juga di Perak seandainya kita dapat memerintah semula,”jelasnya. -TVSEra Najib Altantuya : Media Arus Perdana Putar Belit Isu Zaid

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata media massa arus perdana telah memutarbelitkan cuti enam bulan yang diambil oleh Zaid Ibrahim dari tugas-tugasnya di dalam biro politik parti.

Anwar berkata beberapa perkara mengenai program di Sabah yang dikaitkan dengan Zaid turut diselesaikan tanpa masalah.

Anwar berkata demikian selepas menghaidiri majlis Sambutan Aidilfitri dan Deepavali anjuran Keadilan Wilayah Persekutuan.

"Benda ini tidak berbangkit kerana dia baru telefon saya dari Sarawak bersama Presiden ada program parti. Kemudian dia hendak bercuti menunaikan haji. Program di Sabah itu kerana dianjurkan oleh cabang tanpa negeri. Dua hari lalu negeri bermesyuarat dan mengesahkan sebagai program negeri jadi selesai," katanya.

Di Sabah Zaid mengesahkan bahawa beliau hanya bercuti daripada tugasan biro politik. Selain menunaikan ibadah haji, beliau akan terus memikul tanggungjawab untuk memantapkan Pakatan Rakyat.

Ini sebagai persediaan untuk membentuk sebuah perlembagaan yang didokong oleh ketiga-tiga parti berkenaan iaitu, Keadilan, Pas dan DAP bagi membolehkan ia mendaftar sebagai satu entiti politik. -TVSEra Najib Altantuya : Pas Mahu Suhakam Siasat Sistem Undi Pos

Pas akan menyerahkan laporan kepincangan undi pos Pilihanraya Kecil N31 Bagan Pinang ke Suruhanjaya Hak Asasi Manusia(Suhakam).

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat,Ustaz Nasrudin Hj Hasan At-Tantawi berkata Pas mendapati adanya manipulasi undi pos di Bagan Pinang lantas mahu Suhakam mengadakan inkuiri menyiasat kepincangan itu.

“Kita lihat ruang undi pos ini adalah sangat besar dan lebar untuk memungkinkan penyelewangan itu berlaku walau dinafi oleh pihak umno dan dewan pemuda pas pusat telah menghantar surat cabar menteri besar negeri sembilan dan juga siapa sajalah dikalangan pemimpin tertinggi Umno yang ingin mempertahankan undi pos itu bahawa ia adalah bersih dan telus kerana bagi kami sepanjang tempoh kami bekerja dipilihan raya kecil Bagan Pinang dengan meletakkan beberapa ejen-ejen kita mengawal dan juga memantau perjalanan undi pos ini kita dapati terlalu banyak penyelewangan dan juga manipulasi oleh pos itu,"katanya.

Ustaz Nasrudin berkata demikian di sidang akhbar Dewan Pemuda Pas di Pejabat Agung Pas Kuala Lumpur malam semalam.

Pakatan Rakyat sebelum ini membidas SPR kerana enggan mengubah sistem undi pos dijalankan.

Dalam PRK Bagan Pinang yang lalu, undi pos mewakili lebih 4000 undi yang terdiri dari anggota tentera.

Menyentuh isu yang sama, Setiausaha Dewan Pemuda Pas Pusat, Kamaruzaman Mohamad berkata manipulasi undi pos yang berlaku di Bagan Pinang antara faktor yang meyumbang kepada kekalahan Pas.

"Tujuan ke Suhakam ialah untuk kemuka satu bukti yang kami telah kami kumpul secara cukup lengkap, secara sistematik bagaimana undi pos ini boleh digunakan untuk memberi kemenangan secara percuma kepada parti-parti kerajaan yang menguasai undi pos, maka sudah sampai masanya Suhakam sebagai badan bebas yg dilantik oleh kerajaan sendiri utk mengambil suatu langkah yang perlu untuk menggesa supaya undi pos ini dihapuskan dan seterusnya memberikan ruang demokrasi yang adil dan telus kepada rakyat untuk memilih pemimpin secara sepatutnya siapa yang mereka mahu untuk memimpin mereka",katanya.-TVS


Era Najib Altantuya : Tiada Kepincangan Dalam PKR

Permohonan cuti mantan Menteri Undang-Undang Zaid Ibrahim disensasikan media arus perdana, walhal ia bukan sesuatu yang luar biasa.

Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat Dr Syed Husin Ali berkata desas-desus pergeseran antara Zaid dan pihak tertentu dalam PKR tidaklah separah yang dikhabarkan.

Syed Husin berkata demikian merujuk kepada liputan media hari ini yang melaporkan Zaid menghadapi kesukaran susulan pergeserannya dengan Naib Presiden Azmin Ali.

Pengumuman cuti Zaid ini dibuat sewaktu muncul khabar bahawa beliau berkemungkinan meninggalkan PKR.

“Sememangnya adalah satu perkara biasa pihak BN mengambil peluang secara opotunis, sekiranya kalau ada perkembangan dalam Pakatan terutamanya dalam keadilan. Saya nampak berita tentang Zaid ini sudah terlalu dibesar-besarkan dan diselewengkan untuk kepentingan BN dan untuk menunjukkan seolah-olahnya ada krisis besar” ujarnya.

Zaid dibawa masuk ke PKR oleh Ketua Umum Anwar Ibrahim pada Jun lalu dengan tanggungjawab untuk menyatukan Pakatan Rakyat menghadapi Pilihanraya Umum ke-13.

Zaid ketika disoal media menafikan keseriusan pergeseran seperti yang dilaporkan media.

Beliau berkata permohonan cuti ini perlu bagi menumpukan perhatian merumus platform asas Pakatan Rakyat.

Syed Husin menyatakan kekesalan dengan liputan sensasi yang diberikan dan berharap semua pihak supaya bertenang sehingga kertas kerja platform Pakatan Rakyat yang diusahakan Zaid di bentang pada Persidangan Pakatan Rakyat Disember depan.

“Saya rasa ambil cuti bukan masalah, ramai yang kadang-kadang ambil cuti. Hendak cuti naik haji, hendak cuti sabbatical dan sebagainya. Jadi tidak ada sebab untuk diperbesar-besarkan. Tetapi ia telah dibesar-besarkan. Dan oleh kerana zaid telah menghantar surat kepada Setiausaha Agung untuk minta cuti, saya rasa dalam mesyuarat akan datang, surat dia akan dibentangkan dan kita akan berbincang jika perlu dan buat keputusan sama ada hendak terima atau tidak”.

“Yang saya lihat perkaranya kecil. Seperti yang telah diterangkan oleh saudara Zaid sendiri, beliau mengambil cuti enam bulan dan waktu itu tidak akan menghadiri biro pilitik dan mesyuarat MPP, tetapi tugas-tugas lain sebagai ahli PKR, sebagai anggota PKR akan diteruskannya. Bahkan beliau akan memperkukuh dan memperkasakan Pakatan Rakyat sebagai parti yang lebih kuat dan bersatu”ujarnya mengakhiri perbualan. -TVSEra Najib Altantuya : Penyelewengan Undi Pos Terang Dan Nyata

WWajarkah beg undi pos diserahkan kepada pihak terbabit di pasar raya? Tetapi itulah yang berlaku dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang.

Ketua Penerangan Pemuda PAS, Suhaizan Kayat berjanji mendedahkan penyelewengan undi pos di Bagan Pinang jika Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Utama Mohamad Hassan sedia menyahut cabaran debatnya.

Ianya termasuk bukti penyerahan beg undi pos berdekatan pasar raya Telok Kemang, yang menurut dakwaannya sebagai sesuatu yang meragukan.

"Kalau beg undi boleh diserahkan di mana-mana saja, seperti di pasar raya... bila-bila masa seperti jam 7.30 malam, sudah tentu meragukan.

"Maka tiada jaminan ketelusan pada sistem undi (pos) yang longgar... SPR pun susah pantau, apatah kami (PaCa - agen pengiraan undi dan pengundian)," tegasnya.

Sambil memberi tempoh jawapan sehingga Selasa depan, Suhaizan nekad turun padang untuk menjelaskan kelemahan sistem perlaksanaan undi pos tersebut sekiranya debat tersebut gagal.

"Beberapa kawasan yang terdapat undi pos telah dikenal pasti... (seperti) Setiawangsa, Kluang, Lumut dan Pekan yang diwakili Perdana Menteri sendiri untuk kita turun jelaskan kepada rakyat tentang (sistem) undi pos yang lemah jika debat gagal," tegasnya.

Menurut blog peribadinya, kentong-suhaizan, beliau turut mempersoal beberapa perkara yang meragukan pada sistem undi pos yang didakwanya tidak telus.

Antaranya, soal kesukaran pengundi pos (tentera) mendapatkan kertas undi.

Selain itu, beliau meminta SPR menjelaskan kaedah pemantauan proses pengundian pos yang begitu longgar, agar terjamin ketelusannya.

Suhaizan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Khas Undi Pos di keputusan undi pos bagi Dun Bagan Pinang sesuatu yang diragui.

9 Oktober lalu, PAS mendesak diberhentikan serta-merta ke atas proses pengundian undi pos kerana terdapat ratusan pertindihan nama pengundi dalam daftar pemilih awam dan tentera (pos).

Ekoran itu, PAS mengadakan tiga pertemuan bersama SPR dan membuat dua laporan polis.

Namun, tiada sebarang insiatif susulan yang positif dilakukan.

Pilihan raya Umum ke-12 lalu, PAS mendapat 1189 undi pos, manakala Umno pula mendapat 3080.

Bagaimana pun, pilihan raya kecil N31 baru-baru ini menyaksikan undi pos PAS menyusut sehingga 601 undi sahaja, manakala undi POS Umno dilihat kian meningkat sehingga 3521.

Beberapa dakwaan tersebut sekali gus dikatakan membantu kemenangan luar biasa Adun Bagan Pinang yang baru, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dengan majoriti undi sebanyak 5435. -harakahdaily


Era Najib Altantuya : ISA, Maskot 1Malaysia?

Benar, Tan Sri Isa Samad menang besar di Bagan Pinang. Semua pihak akur yang Isa memang sukar digugat di Bagan Pinang, bahkan di seluruh kawasan parlimen Telok Kemang, yang beliau adalah Ketua Bahagiannya. Menawan kerusi ini dari Isa, semacam hendak merampas Permatang Pauh dari DS Anwar. Bukan senang.

Bukan sahaja pihak lawan, bahkan MB Mohd Hassan dan tidak keterlaluan kalau dikatakan DS Najib, Presiden Umno itu pun tak boleh cabar Isa di situ. Sebab itu hanya dituruti saja kehendak penyokong tegar Isa. Kalau bertanding bebas pun dikatakan Isa akan menang.

Sebab itu, Umno tidak ada pilihan kecuali untuk meletakkan Isa juga, meskipun disanggah kedua-dua mantan Presiden, Tun dan Timbalannya, Ku Li. Mentelahan, setelah kalah 7-0 dalam p/raya kecil di Semenanjung dan 4-0 di tangan PAS, Umno tekad dan desperat untuk menang, walau dengan apa jua cara pun. Persetankan pengkritik.

Formula mereka mengena. Bahkan mereka untung besar. Pimpinan Umno bersorak dan berkokok sekeliling kampung. Lama mana media BN akan mainkan belum pasti.

Umno akan berhenti bersorak ketika mereka sedar bahawa Bagan Pinang, tidak menggambar Malaysia sebenarnya. Kemenangan Bagan Pinang sukar untuk dijadikan ukuran. Yang menang pun, mengikut ramai pundit politik bukan Umno/BN tetapi Isa Samad!

Sememang Isa adalah peribadi yang rata-ratanya disenangi banyak pihak. Orangnya mudah bicaranya tidak canggih seperti juga pemikiranya. Namun Umno sendiri tahu bahawa Isa bukanlah tokoh yang hendak di'ikonkan' Umno. Isa adalah sebaliknya dari cita-cita pembaharuan mereka. 22 tahun menjadi MB bukan masa yang singkat. Tapi Isa gagal menjadi mercu-tanda atau lambang kemegahan Umno. Mereka jua tahu dan faham.

Tidak banyak yang mampu dibariskan Umno bagi memperagakan pencapaiannya. Sebaliknya setiap hari kempen menyaksikan jentera penerangan PAS/PR menyenaraikan kepincangan, ketimpangan dan ketidaksudahan kerja tangan Isa. Masih banyak yang berbaki yang tidak sempat didedahkan kempen Pakatan.

Samada kegagalan itu akibat rasuah, kronisme atau pendeknya ketidakcekapan kepemimpinannya atau 'Plainly Incompetent' dalam bahasa inggerisnya, dengan izin. pengundi Bagan Pinang tidak peduli samasekali. Mereka sudah tekad untuk mengundi Isa. Umum kurang faham sebabya.

Kajian sikap dan persepsi menunjukkan pengundi hanya memberikan 8% perhitungan kepada soalan isu-isu kempen, sementara meletakkan 45% perkiraan calon dan 30% kepada parti yang bertanding. Sukar menembusi pengundi seperti ini. Ini kepelikan Bagan Pinang yang penganalisis kerusi empuk atau pengamat maya kurang faham.

Nah, sekarang Najib berdepan dengan dilema besar. Umno dikatakan akan kembali releven kerana kemenangan Isa Samad. Ironisnya Umno semacam mendapat talian hayat dengan Isa. Umno yang mengambil tindakan disiplin menghukum Isa kerana politik wang atau rasuah, kini terpaksa bersandarkan Isa untuk membenteras imej Rasuah parti Melayu terbesar itu. Ini cukup menyeksa Najib dan pimpinan Umno.

Bahkan mungkinkah Najib terpaksa mengintai-ngintai peribadi-peribadi seangkatan Isa. Mungkin mantan Ketua Menteri Melaka, mantan MB Pahang, Perlis dll, andainya berlaku pulak pilihanraya kecil lagi di negeri-negeri Umno/BN ini. Apakah golongan dari orde lama ini yang akan diharapkan menghidupkan Umno kembali seperti yang ditunjukkan di Bagan Pinang? Bagaimana dengan pemunggaran semula Umno?

Masih banyak kerusi-kerusi seumpama Bagan Pinang yang Umno masih boleh menaruh harap untuk menang besar di Negeri Sembilan, Melaka atau Johor. Kemudian berkokok kuat-kuat bahawa rakyat telah kembali kepangkuan Umno/BN. Najib silap dan partinya pun silap membuat ektrapolasi atau rumusan borong seperti itu untuk seluruh negara. Hati kecil mereka tahu bahawa dakwaan mereka tidak dapat mereka benarkan sendiri.

Kemenangan Umno di Bagan Pinang ialah kedudukan 'status-quo'. PAS turun sebagai 'underdog' dan Umno sebagai 'juara menanti' atau 'incumbent'. Macamlah PAS menang di Bukit Gantang, Penanti dan Manik Urai, atau PKR memenangi kerusi Permatang Pauh. Kelainan hanyalah terdapat pada kerusi Kuala Terengganu yang ditawan oleh PAS dari Umno. Itu boleh berkokok kuat-kuat. Itu lonjakan dan prestasi luarbiasa namanya.

Sebaliknya, Najib dan media BN terlalu ghirah untuk meyakinkan bahawa slogan 1-Malaysianya telah diterima rakyat dengan kemenangan Isa. Maka apakah Isa itu 1-Malaysia ke? Apa barang ini 1- Malaysia? 'Maskot'nya Isa Samad ke?

Kini Najib terperangkap dengan kelemahan kepimpinannya sendiri. Umno terlepas peluang di Bagan Pinang untuk memerdekakan ahli, pengundi dan rakyat. Beliau gagal menampilkan orang muda, profesional dan mungkin juga bersih untuk proses penambahbaikan atau 'reengineering' Umno.

Umno mahu terus mencandukan rakyat dengan imbuhan, sogokan dan gula-gula yang mampu ditaja oleh seorang mantan MB yang mewah setelah 22 tahun 'mengemudi' negeri terbanyak itu.

Umno tidak bersedia bermain di pentas 'Politik Baru' �politik berteraskan pengundi yang dibekalkan maklumat, lantas keberanian memilih sesiapa pun yang mereka tanggap mewakili cita-rasa dan harapan mereka.

Justeru, Najib gagal meyakinkan rakyat seluruhnya bahawa dia komited untuk memerangi rasuah dan politik wang. Mereka tahu bahawa Isa bukan ikon 'pembenteras rasuah' bahkan sebaliknya. Di satu sisi, nampaknya MCA jauh lebih berani membuat tekad perubahan dalam pergolakan dalaman parti itu mutakhir ini.

Umno telah menggunakan Mesyuarat Agung parti itu untuk menjadi pemangkin proses pemulihan dan rawatan parti itu? Umno masih mahu mencuba. Pindaan perlembagaan parti itu dalam mesyuarat khasnya telah dijadikan retorik terbuka ke atas komitmen tersebut. Hanya masa akan menentukan komitmen mereka terhadap program pembasmian rasuah dan pemunggaran semula Umno.

Apakah keberanian menciplak slogan dan retorik Pakatan yang nyata lebih selesa dengan pendekatan 'Inklusif' dan 'Rentas-Kaum' dalam advokasi tawaran politiknya, seperti mana slogan Pakatan atau PAS contohnya dengan slogan 'PAS Untuk Semua'?

Apakah Umno akan mengendurkan paksi 'Ketuanan Melayu'nya sekaligus terpaksa mengakui kelebihan slogan Pakatan dengan satu yang Inklusif yakni 'Ketuanan Rakyat'. Umno jelasnya tercepit dan terperangkap dengan dogma pemikiran lamanya. Kini kesemua dogma itu menghantui kesinambungan survivalnya dalam arus Politik Baru.

Umno takut untuk membuat perubahan besar meninggalkan paksi lamanya kerana takut kehilangan sokongan tegar Melayunya. Umno tidak pasti akan dapat mengembalikan sokongan India dan Cinanya dengan pendekatan baru ini, tapi yang jelasnya Umno khuatir kehilangan sokongan undi Melayunya, andaikata gagasan ini ditolak oleh pengundi tegar Melayunya bahkan sesetengah pemimpin dan ahli akar-umbinya. Ini dilema Umno dipersimpangan ini.

Mungkin ada yang menelah, apa kurangnya PAS dan Pakatan?

Episod-episod pertentangan samada di antara parti-parti komponen Pakatan atau dalaman mana-mana parti itu sendiri, samada dalam PAS atau PKR, adalah bibit-bibit pencerminan konflik dan dilema yang sedang dilalui Pakatan. Ini pengamatan penulis.

Sebaliknya Pakatan jangan bermudah untuk menyembunyikan hakikat ini. Lebih berani Pakatan menangani ini permasalahan ini secara kolektif dan konsisten, lebih baik natijahnya bagi Pakatan. Menyapunya ke bawah karpet hanya akan melengah letupan bomb jangka ini. Ia tetap akan meletup.

PAS dan Pakatan boleh sahaja meletakkan kekalahan di Bagan Pinang kepada masalah Undi Pos atau keganasan pihak lawan sehingga mencetuskan 'fear factor' khususnya di kalangan pengundi Cina dan India di estate- estate. Mungkin ada kebenarannya.

Namun ramai yang mahukan keputusan Bagan Pinang menjadi satu 'wake-up call' atau kejutan dari mimpi enak Pakatan, yang sejak selepas Mac 2008 di perkuatkan dengan kemenangan 7-0 ke atas Umno/BN di Semenanjung.

Mereka mahu PAS dan parti-parti komponen Pakatan, wajar menjadikan PRK Bagan Pinang sebagai satu 'peringatan tegas' bahawa 'Road-Map' ke Putrajaya tidak semudah dan semanis yang dituturkan pemimpin Pakatan.

Kalau benar-benar Agenda Perubahan Besar PRU ke-13 mahu digapai dan direalisasikan, maka tahap kesiapsagaan dan keserasian bekerja sebagai sebuah Koalisi Politik yang bakal menjadi Kerajaan Pusat, semestinya diperbaikki segera. Mereka mahukan Pakatan menunjukkan keupayaannya untuk bertindak sebagai satu Koalisi yang mantap dan kredible. Mereka mahu pertelingkahan titik bengit dan perhitungan kepentingan partisan atau parokial parti-parti komponen Pakatan diselesaikan segera dengan bijak dan cermat.

Percakaran dan perbalahan di antara pimpinan komponen Pakatan khususnya yang menerajui kerajaan negeri atau di Pusat disaran dihentikan segera. Mekanisme mengatasi perbezaan dan pertikaian polisi khususnya yang berunsur ras, kaum dan agama mesti diurus dengan bijak, cermat dan berkesan. Sikap berdolak-dalik atau tidak konsisten dan komited dengan dasar-dasar yang disepakati tidak wajar diberi ruang untuk menjadi cemohan dan modal politik pihak lawan mendakwa kerapuhan perpaduan Pakatan.

Tindakan disiplin terhadap sesiapa pun pimpinan yang tidak mengikut peraturan-peraturan yang disepakati oleh Muafakat Politik di peringkat Majlis Presiden mesti dikuatkuasakan dengan tegas.

Pakatan wajar tahu bahawa PRU ke-13 tidak akan dimenangi dengan hanya kebencian rakyat terhadap Umno/BN. Mereka mahu PAS, DAP dan PKR tidak bercakaran tentang isu agama, perundangan dan kepentingan kaum. Rakyat mahu saksikan formula baru Pakatan. Mana Agenda Ekonomi Baru Malaysia? Mana agenda pemulihan keyakinan pelabur asing terhadap Malaysia di bawah Pakatan? Mana agenda pembangunan yang lebih lestari, mapan dan berteraskan kesejahteraan rakyat? Bagaimana Pakatan akan mendemokrasikan ekonomi negara?

Mana agenda pembangunan yang tidak membawa kemusnahan alam sekitar dan kerosakan nilai insaniyah? Mana agenda urus-tadbir yang baik Pakatan yang membezakan kebobrokan Umno/BN? Kesemua ini mesti ditampilkan supaya rakyat mampu menilai Pakatan sebagai kerajaan menanti. Mereka juga mahu Pakatan didaftarkan segera dan tampil sebagai satu Koalisi Politik yang kuat dan kredible.

Bagan Pinang jelasnya adalah hak milik Umno/BN sekali lagi. Isa Samad telah memenangi pertempuran kali ini. Umno/BN berjaya mengekalkan kerusi ini. Namun dalam 3 hari selepas Bagan Pinang, Umno mahu meyakinkan rakyat di seluruh negara bahawa mereka telah berubah. Mereka sudah melalui transformasi.

Yang jelasnya banyak retorik oleh pemimpin yang dilaungkan dan kata-kata molok tentang transformasi dan perubahan. Dalam 3 hari belum ada apa-apa yang di lihat rakyat lagi, cuma kata-kata mereka yang didengari. Kesemua itu telah dilalui dulu. Legasi itu akan berulang lagi. Benarkah seperti kata Timbalan Presidennya bahawa Umno telah bersedia bertempur? Hebat. 3 hari bertempek dan bersorak, Umno telah meyakinkan seluruh dunia bahawa mereka telah berubah, telah merawat segala gejala-sindrom kerakusan kuasa, rasuah dan amaln politik wang pimpinan mereka. Aneh.

Penulis berkeyakinan hanya kelompok yang berjaya membaca kehendak rakyat dan aspirasi pengundi serta mampu menampilkan kepimpinan yang kompeten, berwiba, telus, berani dan beramanah sahaja yang akan bakal memenangi perperangan PRU ke-13.

Pakatan atau BN kah yang memilikki ciri-ciri kepemimpinan ini?

Masa akan menentukan. Allah Lebih Mengetahui. -Dr.Dzulkefli Ahmad (MP Kuala elangor)