19 Apr 2011

Menyelak Kejahilan & Kezaliman UMNO Selepas PRN Sarawak

Memahami kejahilan politik BN Oleh Hafiz Zainuddin

Kita tidak boleh menuduh rakyat Sarawak telah silap membuat pilihan. Atas kefahaman dan penilaian tertentu, mereka telahpun menggunakan ruang demokrasi yang disediakan sebaik mungkin. Yang pasti, Pakatan Rakyat nyata kecundang apabila gagal menggantikan BN malah menafikan majoriti 2/3 pun masih jauh.

Sama sekali PRN Sarawak kali ini sedikit sebanyak memberi tamparan kepada PR yang begitu yakin untuk menafikan majoriti 2/3 BN sekaligus membuktikan bahawa congakan awal oleh Zentrum meleset. Walau bagaimanapun, keputusan pilihanraya menunjukkan peningkatan undi kepada PR adapun BN masih selesa dengan kemenangan 55 kerusi dari 71 kerusi bertanding.

Secara umum, rakyat Sarawak masih selesa dengan BN dengan mandat baru yang telah diberikan.

Pada masa yang sama menjelaskan bahawa strategi kempen BN nampaknya gagal mempertahankan majoriti sedia ada walaupun jentera BN bertungkus lumus berkempen. Isu video seks nyata tidak memberi kesan kepada minda rakyat Sarawak malah populariti Najib dan Muhyiddin juga tidak mampu membendung kecenderungan pengundi untuk mengundi Pakatan Rakyat. Kemenangan beberapa kerusi tambahan untuk Pakatan Rakyat juga melucutkan gelaran Sarawak sebagai fix deposit buat BN.

Kemenangan DAP menggusarkan?

Hampir 80% dari 15 kerusi yang di menangi Pakatan Rakyat didominasi oleh DAP. Ternyata, DAP berjaya mengubah sentimen rakyat yang selama ini menyokong SUPP yang mewakili sebahagian besar masyarakat Cina Sarawak. Kesimpulan pertama yang boleh dibuat dari kemenangan besar DAP ini ialah, masyarakat Cina komited dalam meneruskan agenda perubahan dengan memberikan sokongan padu mereka kepada calon-calon Pakatan Rakyat manakala PAS dan PKR pula telah mula diterima di Sarawak dengan peningkatan undi di kawasan-kawasan tertentu. Atas kejayaan besar ini DAP telah dimangsakan oleh media.

Apa lagi yang oleh diperkatakan dengan kemenangan besar DAP ini baik di Semenanjung mahupun di Sarawak? Sudah tentu kemenangan DAP ini menimbulkan rasa kurang senang dari BN yang telah hilang sokongan dan kepercayaan dari masyarakat Cina seolah-olah masyarakat Cina memberi signal kepada kerajaan bahawa "kami tidak perlu lagi diwakili di peringkat federal", "kami boleh berdiri dengan sendiri tanpa bantuan sesiapa".

Perubahan berani yang dilakukan oleh masyarakat Cina Sarawak telah disalah erti sebagai sebuah "kebangkitan Cina". Malah kemenangan DAP ini digambarkan sebagai menularnya "politik perkauman". Persoalannya, apakah jika masyarakat Cina memberi kemenangan kepada SUPP dianggap kemenangan untuk Melayu? Walhal calon-calon yang bertanding mewakili SUPP juga di kalangan masyarakat Cina. Apakah yang sebenarnya cuba digarapkan oleh media perdana negara ini dengan dakwaan yang begitu dangkal dan menjatuhkan imej profesional mereka.
Sekiranya kita benarkan dakwaan ini, apa pula yang boleh dijelaskan dengan kemenangan PAS di Kedah dan bertahannya kerajaan PAS di kelantan selama lebih 20 tahun?

Kemenangan PAS dicemburui

Situasi politik dan budaya di Malaysia masih lagi berlegar disekitar faham perkauman sempit malah BN sangat selesa dengan "tradisi" ini. Isu kaum sering kedengaran di negara ini untuk mengalih perhatian rakyat kepada isu sebenar. Sepertimana yang telah diungkapkan oleh Syed Husin Ali dalam bukunya Orang Melayu: Masalah dan Masa Depan menyatakan bahawa "persaingan kelompok atasan diberi wajah kaum".

Masyarakat Bumiputera dan Melayu harus disedarkan dari salah faham ini. Ayuh kita lihat sebagai contoh; Jika PAS yang memenangi sesebuah kawasan atau negeri, orang Melayu akan dituduh sebagai golongan yang tidak mahu bersyukur dengan jasa kerajaan, jika PKR yang menang, rakyat akan dituduh pula sebagai menyokong pengkhianat bangsa dan jika kemenangan itu di pihak DAP (sudah tentu kawasan Cina), kemenangan itu ditafsir sebagai "kebangkitan Cina" Dan menunjukkan seolah-olah masyarakat Cina tidak tahu berterima kasih kepada kerajaan atas dominasi ekonomi yang diperoleh. Apakah kita rakyat Malaysia juga perlu termakan dengan isu-isu sebegini?

Bukan kaum, tapi diskriminasi politik

Saya ingin bertanya, sebagai sebuah negara yang mengamalkan demokrasi; apakah rakyat tidak punya hak untuk memilih sehingga jika ia tidak berpihak kepada pemerintah mereka akan dituduh sedemikian rupa? Haruskah rakyat di negara ini terus diperbodohkan dengan pandangan-pandangan berbaur perkauman yang tidak sihat dan ia dibiarkan berleluasa?

Kita masih lagi dalam bahang suasana PRN Sarawak. Kemenangan besar DAP sebenarnya menjelaskan bahawa masyarakat Cina mahu untuk berubah dan berani melakukan perubahan. Apa yang berlaku kepada masyarakat Bumiputera pula, mereka punya azam untuk berubah tetapi masih terperangkap dengan hegemoni Melayu-Melanau dan dibatasi dengan sikap sinikal dan takut apatah lagi masih dimainkan dengan politik projek "jalan raya" yang nampaknya masih belum selesai.

Soalnya sekarang bukanlah "kebangkitan Cina". Orang Cina telahpun bangkit dari kemiskinan mereka sejak selepas merdeka lagi. Keputusan PRN Sarawak sebenarnya menunjukkan bahawa masyarakat Cina cuba bersikap lebih realistik dan berani melakukan perubahan. Selain itu, ia juga membuktikan kepada kita bahawa masyarakat Cina lebih sensitif dan peka terhadap perkembangan politik tanah air. Saya bukanlah memuji tetapi inilah yang harus kita semua fikirkan bersama. Ya, agar kita seluruh rakyat Malaysia lebih realistik dan berani menyatakan pendirian terhadap isu-isu penyelewengan dan salah urus tadbir pemimpin-pemimpin negara.

Memang, Bumiputera-apalagi orang Melayu diutamakan dalam arus pembangunan nasional agar dapat bersaing dengan masyarakat yang lain. Akan tetapi, dilema yang dihadapi bukan diskriminasi dari sisi kaum tetapi apa yang berlaku adalah diskriminasi politik. Lihat sahaja apa yang pernah berlaku di Terengganu berkaitan royalti minyak yang ditukar kepada Wang Ihsan apabila PAS berjaya membentuk kerajaan di sana. Begitu juga diskriminasi berbelas-belas tahun kerajaan persekutuan terhadap kerajaan negeri Kelantan dalam hal peruntukan kewangan dalam projek bekalan air bersih yang sehingga kini menjadi tanda soal.

Nampaknya isu perkauman ini sengaja terus dibangkit dalam mempertahan monopoli politik BN agar dilihat perjuangan mereka relevan sehingga sekarang. Apakah kemiskinan sebahagian masyarakat bumiputera di bandar dan di kawasan pedalaman di hadapan mata kita membuktikan BN benar-benar memperjuangkan nasib golongan ini? Dan apakah kita masih tidak malu kerana masih dicengkam dengan hegemoni kaum ini? Sejarah telahpun membuktikan kebenaran dan telah sampai masanya untuk kita merevolusikan minda! -MR

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas.

Banyak Yang Palsu Sekarang Ini

Untuk sesiapa yang ada telur oleh ABDUL JALIL ALI

Sengaja atau tidak, hidup kita memang penuh dengan seribu kepalsuan. Ada duit palsu, ada kad pengenalan palsu. Ada cinta palsu, ada janji palsu. Ada ijazah palsu, cukai jalan palsu, sijil nikah palsu.

Ada bomoh palsu, Ph.D palsu. Selalu juga kita dengar pengakuan palsu. Malah, video seks sepanjang 21 minit itu pun setakat ini masih belum disahkan ketulenannya, mungkin juga palsu
.

Di tubuh kita sendiri banyak yang palsu. Ada gigi palsu bagi mereka yang rongak. Sekiranya malu sebab kepala botak berkilat atau penuh uban, ada rambut palsu. Kalau hendak bergaya tetapi tidak ada duit, boleh pakai jam tangan berjenama palsu.

Bagi wanita, jika tidak yakin dengan wajah asal, boleh sahaja palsukan wajah anda dengan suntikan botox.
Ada orang tidak mengaku telah dibotoxkan, tetapi yang melihat boleh cam, sebab wajah botox seakan-akan sama.

Hairan juga, wajah sudah cantik apa perlunya suntikan botox? Tetapi bagi orang berduit mereka tidak rasa membazir berbelanja RM ribu-ribu untuk menukar rupa yang tulen menjadi kecantikan palsu.

Apakah benar suntikan tersebut menjadikan wajah bertambah cantik? Tidak semestinya begitu. Sesetengah wanita yang sudah memang asal cantik, menjadi tidak cantik setelah menjalani suntikan. Tetapi mereka tidak yakin yang asli, sebaliknya lebih bangga kepada yang palsu.

Tidak sahaja pada wajah, sudut-sudut lain tubuh juga boleh dipalsukan. Kalau bahagian dada kurang berisi, boleh dipalsukan dengan pembedahan plastik. Ada duit semua boleh jadi. Tetapi bukan semua berjaya.

Masih ingat kes seorang wanita yang tidak puas hati sebab payudaranya kecil? Dia ke ‘klinik pakar’ untuk mendapat rawatan, belanja berpuluh ribu RM. Benar setelah menjalani pembedahan, dia mendapat sepasang payu yang segar.

Tetapi, tidak sampai sebulan dia mengalami kesakitan dan terpaksa dibedah semula. Salah satu dari payunya makin mengecil setiap hari, akhirnya hilang. Dia berbelanja besar untuk memalsukan payunya, akhirnya payu yang dua tinggal satu; yang satu lagi kesep dan rata.

Pinggang yang bentuknya menyakitkan mata dan hati, boleh dipalsukan supaya ramping seperti biola, menerusi pembedahan. Punggung, paha, betis, kaki, lengan, semua boleh diubah dari bentuk asal kepada bentuk palsu yang lebih cantik.

Pendek kata mana-mana sahaja bahagian tubuh kita yang tidak sesuai – dari hujung rambut hingga hujung kaki – boleh diubah kepada bentuk palsu menggunakan pembedahan dan lain-lain kaedah saintifik.

Tidak kira lelaki atau wanita, muda atau tua, tubuh kita boleh dibonzaikan mengikut bentuk yang kita mahu. Bagi mereka yang berduit semua boleh dipalsukan untuk mengabui mata setiap orang.

Kemudian ada Datuk palsu. Apabila Datuk palsu dengan sendirinya Datin pun palsu. Ada orang mencari duit secara mudah dengan memalsukan Datuk. Contohnya seperti yang telah dilaporkan media beberapa hari lalu.

Seorang wanita, 31, dan lelaki, 51, telah menerima bayaran RM50,000 dan RM75,000 daripada beberapa individu sebagai dorongan untuk mendapat anugerah kebesaran bergelar Datuk dari istana.


Pembayaran yang diterima pada 8 Disember 2010 itu adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009 yang dibaca bersama Seksyen 420 Kanun Keseksaan. Perkara ini telah dibawa ke mahkamah. Bayangkan bagi orang berduit, mereka sanggup membayar harga yang tinggi untuk mendapat gelaran tersebut, tidak kiralah sama ada gelaran yang diterima itu tulen atau palsu. Siapa tahu mungkin sudah ramai Datuk palsu dalam negara kita!

Sekiranya orang sanggup membayar beribu-ribu RM untuk Datuk palsu, Ph.D palsu, kad kredit palsu, pasport palsu, wajah palsu, payudara palsu, jadi apa luar biasanya kita ada telur palsu?

Sekiranya gigi, rambut, bulu mata, paha boleh dipalsukan, tentu sekali telur yang besar sedikit dari bola pingpong itu boleh dipalsukan. Jadi, mereka yang mempunyai telur janganlah gundah gulana atau marah-marah jika mendapati telur mereka adalah palsu.

Jangan fikir yang bukan-bukan, saya bercakap mengenai telur betul, telur ayam. Ada dakwaan bahawa telur tiruan @ palsu berada di pasaran tempatan dan ditemui di beberapa kedai di Pulau Pinang.

S M Mohamed Idris, Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang menjalankan kajian mendapati telur palsu mengandungi bahan-bahan yang membahayakan kesihatan. Tetapi Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, kajian awal yang dilakukan mendapati hampir 400 butir telur yang dirampas dari kedai-kedai berkenaan adalah telur tulen, bukan palsu.

Oleh sebab isu telur palsu dihebohkan dalam media dan internet sehari dua ini, makin ramai orang ragu-ragu setiap kali melihat telur.

Jangan terkejut sekiranya sehari dua ini ada pihak tertentu mendesak ditubuhkan sebuah suruhanjaya bebas bagi menyiasat telur kita!

Tumpahan Minyak Di Pantai Pulau Tenggol, Dungun

Dungun: Kesan tompokan dan bebola minyak yang ditemui sepanjang pantai Pulau Tenggol di sini, dipercayai berpunca daripada tumpahan minyak daripada kapal yang melalui perairan pulau berkenaan.

Gambar: Kakitangan Jabatan Taman Laut mengambil contoh tumpahan minyak di Pulau Tenggol.

Tompokan minyak itu ditemui Penolong Pengurus Tenggol Resort, Mohd Razif Abd Aziz, 28, sepanjang pantai di depan resortnya, kira-kira jam 6 pagi kelmarin.

“Saya sungguh terkejut melihat kesan ketulan minyak sepanjang 200 meter di depan resort dan Jumaat lalu saya mendapat tahu kejadian tumpahan minyak turut berlaku di Pulau Redang. Selain di darat, kesan bebola minyak juga jelas boleh dilihat di permukaan air ketika menaiki bot pelancong dan ia mengeluarkan bau yang kuat.

“Keadaan ini mendatangkan masalah kepada pengunjung dan pengusaha pulau peranginan itu kerana kira-kira 30 pelancong yang menginap di sini melahirkan rasa tidak senang dengan bau yang menusuk hidung," katanya.

Mohd Razif berkata, dia percaya minyak itu adalah jenis minyak diesel yang dipercayai dibuang oleh kapal dagang yang melalui perairan pulau berkenaan, sehingga minyak terbabit memenuhi gigi air di depan resortnya.

"Saya percaya, minyak terbabit dimasukkan ke dalam beg plastik sebelum dicampakkan ke laut dan ketulan minyaknya melimpah ke darat apabila beg plastik terbabit pecah dipukul ombak.
"Ini jelas terbukti apabila kira-kira 20 beg plastik besar di temui terapung di permukaan laut termasuk yang terdampar di sepanjang pantai.

"Tompokan minyak ini menyebabkan persekitaran resort berbau busuk dan mendatangkan rungutan pelancong dalam dan luar negara yang menginap di sini,” katanya.

Seorang pengunjung, Syazwani Hamzah, 21, berkata dia amat kesal melihat tompokan minyak memenuhi pesisir pantai di pulau terbabit dan boleh menyebabkan kemusnahan hidupan laut.

“Saya terkejut melihat tompokan minyak sebaik menjejak kaki di pulau peranginan ini dan ia mendatangkan masalah kerana kami terpaksa memijaknya sehingga selipar dan tapak kaki kami dipenuhi minyak.

“Kesan tumpahan minyak ini boleh memberi impak kepada pelancong terutamanya yang datang dari negara luar. Sebagai pengunjung, saya berharap pihak berkuasa dapat mengambil tindakan sewajarnya untuk mengatasi masalah ini," katanya.

Sementara itu, Pengurus Tenggol Resort, Abd Aziz Mohamad, berkata beberapa kakitangan Jabatan Taman Laut mengambil contoh tumpahan minyak berkenaan untuk dihantar ke Jabatan Alam Sekitar (JAS) Terengganu.

“Saya mengarahkan kakitangan resort melakukan kerja menggali dan menanam tumpahan minyak terbabit bagi mengelak rungutan pelancong yang menginap di sini,” katanya.

10 Kereta Pancit

Aarau – Lebih 10 kereta pancit dalam perjalanan pulang dari Padang Besar, kelmarin.

Kejadian berlaku gara-gara struktur jalan yang teruk dan kewujudan lubang besar di susur keluar menghala ke Changloon, berhadapan pintu masuk utama kampus tetap Universiti Malaysia Perlis (Unimap).

Tambah menyedihkan apabila tiga kenderaan termasuk Proton Wira dan Gen 2 bengkok besi rim dan bumper depan.

Mangsa, Hasrul Adha Hussain, 31, berkata, dia bersama tiga rakan yang dalam perjalanan pulang ke Jitra dari Padang Besar cuba mengelak lubang berkenaan, namun tidak berjaya kerana jalan sempit.

Menurutnya, disebabkan itukereta yang dipandunya mengalami kerosakan pada tayar depan dan belakang termasuk dua rim bengkok.

“Laluan sempit kerana ia jalan sehala khusus untuk pengguna yang ingin membuat lencongan keluar menghala ke Changloon sahaja,” katanya ketika ditemui petang semalam.

Hasrul berkata, dia terpaksa menghubungi rakan di Napoh untuk datang menghantar tayar baru dan peralatan untuk menukar.

“Kami juga menanggung kerugian besar lebih RM3,000 bagi nilai tayar dan dua rim,” katanya.

Sementara itu, pelajar, Mohammad Ummar Yakob, 18, berkata, dia bersama rakan terpaksa mengeluarkan duit membeli tayar baru dengan harga RM185 disebabkan kejadian itu.

“Pihak berkenaan sepatutnya lebih peka dan perlu mengambil serius perkara ini, kerana ia membabitkan imej negeri dan Padang Besar sebagai lokasi utama pelancongan Perlis,” katanya kesal dan berharap pihak berkenaan mengambil tindakan penyelesaian segera.

Tinjauan Sinar Harian selepas menerima aduan bergegas ke tempat kejadian dan mendapati, beberapa kenderaan dilihat terpaksa berhenti di bahu jalan bagi tujuan menukar tayar.

Lubang di lorong sempit yang menjadi punca kerosakan berkenaan juga amat besar dan merbahaya terutama kepada pengguna motosikal.

Usaha menghubungi pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) gagal kerana pegawai berkenaan bercuti bagaimanapun, Sinar Harian akan terus menghubungi untuk mendapatkan maklum balas. -SH

4 Wanita Direman Kes Bunuh Di Hotel

Kota Bahru: Empat wanita direman enam hari bagi membantu siasatan kes kematian membabitkan seorang ibu lima anak, Rozi Hana Md Zin, 34, di sebuah bilik hotel, di sini, tengah hari kelmarin.

Suspek berusia antara 39 dan 49 tahun dari Kuala Lumpur itu ditahan pada petang hari sama.

Perintah tahanan reman yang bermula semalam itu dikeluarkan Penolong Pendaftar Mahkamah Kota Bharu, Amni Mat Jahari bagi membolehkan polis menjalankan siasatan lanjut. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Mazlan Lazim berkata, perintah tahanan reman itu bermula semalam sehingga 23 April ini.

Katanya, siasatan dilakukan mengikut Seksyen 304A Kanun Keseksaan iaitu menyebabkan kematian dengan kelalaian.

“Hasil laporan bedah siasat mendapati wujudnya unsur jenayah terhadap kematian mangsa.

“Bagaimanapun, kami masih meneruskan siasatan berhubung kes ini,” katanya. -hm

Timbalan KSU, Salim Parlan Dituduh Berkhalwat

Georgetown: Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik), Kementerian Belia Dan Sukan, Datuk Salim Parlan mengaku tidak bersalah atas pertuduhan berkhalwat di Mahkamah Syariah di sini, Selasa.

Salim, 51, dituduh melakukan kesalahan itu bersama pasangannya Nur Diayana Norslan, 30, yang dipercayai pembantu peribadinya semasa serbuan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) di sebuah bilik di hotel mewah Batu Ferringhi pukul 5 pagi Sabtu lalu.

Beliau dituduh di bawah Seksyen 27(a) Enakmen Jenayah Syariah 1996 negeri sementara Nur Diayana didakwa di bawah Seksyen 27(b) enakmen yang sama. Nur Diayana juga mengaku tak bersalah atas tuduhan itu.

Jika sabit, setiap mereka boleh didenda sehingga RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Salin hadir di Mahkamah Syariah Batu Gantong kira-kira pukul 815 pagi berkemeja biru dan berseluar kelabu bersama isterinya. Sementara Nur Diayana tiba berasingan sejam kemudian berbaju kurung dengan corak bunga.

Isteri Salim yang duduk bersama Nur Diayana, memakai cermin mata gelap sambil membuat catatan semasa prosiding. Bagaimanapun pegawai mahkamah mengarahkannya membuka cermin mata hitamnya.

Hakim Syariah Nik Bukhari Hashimy Nik Yahya menetapkan 20 Jun bagi sebutan semula dan menetapkan RM2,000 ikat jamin dengan seorang penjamin yang menetap di Pulau Pinang bagi setaip tertuduh.

Peguam kedua-duanya, Wan Faridul­hadi Mohd Yusoff mencadangkan supaya 'isteri pertama' Salim dibenarkan sebagai penjamin.

“Tidak perlu untuk menetapkan penjamin yang menetap di sini.

“Kedua-dua anak guam saya memberikan kerjasama sepenuhnya dan mustahil untuk mereka tidak hadir pada prosiding akan datang. “Dan, ikat jamin tak sepatutnya terlalu tinggi kerana seolah-olah anak guam saya telah bersalah sebelum perbicaraan," ujarnya.

Semasa ditemui di luar mahkamah, Ketua Pendakwa Syariah negeri, Mohd Zulkhairi Aziz berkata, pihaknya akan memanggil empat saksi. -mstarRemaja 19 Thn Dicekup Bogel Bersama Janda Anak Tiga


Dungun – Detik hitam mewarnai awal kehidupan seorang remaja lelaki apabila dia ditangkap anggota penguat kuasa ketika sedang melakukan persediaan untuk mengadakan hubungan seks dengan kekasihnya, yang juga janda anak tiga.

Remaja itu yang masih bujang dihadapkan ke mahkamah selepas beberapa bukti ketika tangkapan dibuat menguatkan lagi dakwaan ke atasnya.

Berikutan itu, tertuduh yang berumur 19 tahun hadir ke Mahkamah Rendah Syariah Dungun pagi semalam bagi mendengar pertuduhan dikenakan selepas satu waran tangkap dikeluarkan atas kegagalannya hadir pada perbicaraan sebelumnya.

Tertuduh, berasal dari Rumah Murah Jalan Sekolah Kebangsaan Pusat menghadapi pertudu-han mengikut Seksyen 29 (a) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Takzir Negeri Terengganu atas tuduhan perbuatan sebagai persediaan melakukan persetubuhan dengan pasangan bukan muhrim.

Mengikut fakta kes, remaja terbabit ketika ditangkap anggota penguat kuasa pada kira-kira jam 9 pagi di sebuah rumah Jalan Nibong Stesen bersama pasangannya yang berstatus janda berumur 24 tahun itu bersembunyi dalam keadaan bogel di bawah katil pelamin.

Pendakwa Raya Syarie, Azmi Tengah melalui hujah pemberatannya memohon mahkamah mengenakan hukuman paling setimpal ke atas tertuduh berikutan kesalahan terbabit amat serius dari segi agama selain menyumbang kepada keruntuhan moral sehingga menjatuhkan institusi masyarakat.

Bagaimanapun, Hakim Syarie, Shamsuddin Ngah selepas mengambil kira rayuan tertuduh akhirnya menjatuhkan hukuman denda RM2,800 atau tiga bulan penjara ke atas tertuduh.

Tikam Perut Teman Wanita Takut Lahir Anak Luar Nikah

Halang Kelahiran Bayi: Mahkamah Kekal Hukuman Penjara 4 Tahun

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan pada Isnin, mengekalkan hukuman penjara empat tahun ke atas seorang lelaki kerana menghalang seorang bayi daripada dilahirkan dengan menikam perut teman wanitanya yang mengandung lapan bulan, enam tahun lepas.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff yang bersidang bersama Hakim Datuk Ahmad Maarop dan Hakim Azhar Ma'ah sebulat suara menolak rayuan lelaki itu dan mengekalkan hukuman penjara yang dijatuhkan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 10 September 2009 dan memerintahkan hukuman itu bermula dari hari ini.

Mereka membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan peguam Azizzul Shariman Mat Yusoff yang mewakili lelaki itu dan Timbalan Pendakwaraya Fatnin Yusof bagi pihak pendakwaan.

Semasa kesalahan itu dilakukan pada tahun 2005, lelaki itu didakwa di Mahkamah Kanak-Kanak kerana berusia 17 tahun, dan kini dia berumur 23 tahun, baru sahaja tamat pengajiannya di sebuah universiti tempatan.

Pada 1 November 2006, Mahkamah Kanak-Kanak Telok Datok, Banting, telah memerintahkan lelaki itu yang ketika itu berumur 17 tahun dihantar ke Sekolah Henry Gurney selama tiga tahun, atau sehingga dia berumur 21 tahun selepas dia mengaku bersalah terhadap tuduhan melakukan satu perbuatan dengan niat menghalang bayi daripada dilahirkan dengan menikam perut ibu bayi itu yang berumur 16 tahun.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah kampung, di Tanjung Sepat, Banting, pada 11 Sept 2005 antara pukul 12 tengah hari dan 1 petang.

Semasa dalam proses rayuan, pihak peguam telah menarik balik rayuannya dan telah bersetuju supaya Mahkamah Tinggi membuat semakan ke atas keputusan Mahkamah Kanak-Kanak dan mahkamah itu telah menggantikan perintah itu kepada empat tahun penjara, tetapi lelaki itu dibenarkan menangguhkan hukuman itu sehigga rayuannya selesai di Mahkamah Rayuan.

Mengikut fakta kes, pada hari kejadian lelaki itu telah bertengkar berkenaan dengan anak yang dikandung teman wanitanya selepas mereka melakukan hubungan seks.

Teman wanitanya itu merasa sakit dicucuk benda tajam selepas menyedari perutnya ditikam apabila melihat sebilah pisau dicucuk di perutnya dan akibat tikaman itu wanita itu mengalami kecederaan teruk di bahagian perut dan mengalami pendarahan yang banyak.

Hasil bedah siasat ke atas bayi itu mengesahkan punca kematian kandungan itu adalah disebabkan luka tajam pada uri dan tali pusat dan bayi itu disahkan meninggal semasa dalam kandungan itu.
-BERNAMA

[Video & Bergambar] Amerika Diserang 243 Puting Beliung

Kawasan bencana umpama zon perang selepas beratus-ratus rumah rosak, musnah

Jackson (Mississippi): Sebanyak 243 puting beliung yang melanda sedozen negeri Amerika Syarikat sejak Sabtu lalu, menyebabkan 45 orang maut selain kerugian besar kepada penduduk apabila beratus-ratus rumah rosak atau musnah.

Selain kehilangan hampir semua harta benda, sebilangan mereka kehilangan rumah yang tercabut akibat ditiup angin kencang.Ketika penduduk memulakan kerja pembersihan dan mencari sisa dari rumah mereka yang boleh digunakan semula, kisah puting beliung mencabut dan menerbangkan pokok seperti kayu besbol, memecah dan menyebabkan rumah tunggang terbalik, kedengaran hampir di mana saja.

Seorang penduduk di Dunn, Carolina Utara, Jonathan Robinson berkata ketika puting beliung mula membadai rumah bergerak miliknya, beliau segera mendukung anak lelaki sepupunya Ayden yang berusia tiga bulan bersembunyi di dalam sebuah peti di bilik tidurnya.

“Malangnya ketika hendak melompat masuk ke dalam peti itu angin puting beliung yang amat kuat memecahkan rumah menyebabkan Ayden terlepas dari pegangan saya dan diterbangkan ke udara,” katanya.

Robinson berkata, selepas puting beliung reda, beliau bersama anggota keluarganya segera menggali runtuhan untuk mencari Ayden.
“Saya rasa akan kehilangannya,” kata Robinson selepas bayi itu ditemui.

Penduduk daerah Askewville, Carolina Utara, Justin Dunlow, 23, hanya mampu berdoa, apabila beliau bersama dua anaknya yang masih kecil dihempap dinding rumah bergerak mereka yang runtuh.

“Saya boleh bina semula rumah saya, tetapi saya tidak dapat ganti dua anak jika kehilangan mereka. Saya bersyukur kerana kami selamat,” katanya.

Audrey McKoy yang tinggal dekat Bladen County sedang berehat apabila puting beliung membadai rumah mereka.

“Ia kelihatan seperti dalam filem The Wizard of Oz,” katanya.

Mereka yang bersembunyi di bilik air sempat mendengar bunyi pokok tumbang dan rumah lain ditiup angin. Sebaik keluar untuk melihat kemusnahan, rumah mereka juga sudah terbalik.

Puting beliung membadai wilayah Deep South termasuk Alabama, Georgia, Louisiana, Mississippi dan Carolina Selatan sebelum bergerak menuju ke Carolina Utara hingga ke Virginia sebelum menuju ke laut.

Akhbar Wall Street Journal melaporkan, puting beliung kuat yang melanda Carolina Utara petang kelmarin, menyebabkan sekurang-kurangnya 22 orang maut.

Pegawai pengurusan kecemasan melaporkan puting beliung memusnahkan 60 buah rumah dan merosakkan lebih 400 yang lain. Gabenor Bev Perdue mengisytiharkan perintah darurat berikutan kejadian itu. – AP/Agensi
PANAS: Rais Saman Blogger Sabahkini.Net

Rais Yatim Saman Bloger Atas Dakwaan Fitnah Memperkosa Pembantu Rumah

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim akan menyaman seorang bloger kerana memfitnahnya dengan mendakwa yang beliau telah memperkosa pembantu rumahnya.

Dr Rais telah menamakan Abdul Mutalib Mohamed Daud sebagai defenden tunggal dalam samannya itu.

Beliau menyebut Abdul Mutalib telah bertanggungjawab menerbitkan atau menyebabkan sesuatu tulisan itu diterbitkan berkaitan empat tulisan yang berunsur fitnah di dalam Sabahkini weblog, pada 1 Januari, 3 Januari, 5 Januari dan 7 Januari dengan mengambarkannya sebagai seorang yang tidak bermoral.

Dalam samannya itu juga, Dr Rais berkata, kata-kata yang berunsur fitnah itu juga mengambarkan seolah-olah mempotretkannya sebagai seorang yang berkemampuan memperdayakan bekas perdana menteri untuk turut bersubahat melindungi kononnya dakwaan memperkosa itu.

Katanya lagi, kata-kata fitnah itu telah menjejaskan reputasinya sebagai seorang manusia serta profesionnya sama ada di dalam atau luar negara.

Hakim Mahkamah Tinggi, Amelia Tee Hong Geok Abdullah telah menetapkan 6 Mei ini sebagai tarikh untuk menguruskan kes tersebut selepas berbincang dengan peguam Dr Rais iaitu Norhani Nordin di kamarnya

KENYATAAN SABAHKINI SEBELUM SAMAN DI ATAS DIKELUARKAN


RAIS YATIM SAMAN SABAHKINI.NET?
Oleh: KREW SABAHKINI.NET

BAGAIKAN cuba menegak benang yang basah, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim hanya berani menyaman laman web dan blog amatur dan separa professional seperti Sabahkini.net; namun tidak berani menyaman Rocky Bru yang mula mendedahkan kes ‘Menteri Rogol Amah’.

Bagaimanapun Ketua Pengarang dan C.E.O Sabahkini.net, Mutalib M.D enggan mengulas tindakan Rais kerana beliau hanya menerima saman berkenaan secara tidak sah iaitu melalui email dan mengakui akan mengabaikan sahaja saman berkenaan.

“Saya tidak ingin mengganggu siasatan polis berhubung kes berkenaan ekoran laporan polis yang dibuat oleh pihak tertentu. Jika Rais ingin meneruskan saman beliau terpulanglah, tetapi saya rasa tidak perlu respon kerana Sabahkini.net menyiarkan berita yang berdasarkan sumber yang sahih,” ujar Mutalib melalui email yang dikirimkan kepada editorial Sabahkini.net.

Mutalib yang kini sedang bercuti turut mengirimkan saman yang di’forward’kan kepadanya melalui email oleh Tetuan Shahbudin & Rozima namun belum disampaikan ke tangannya secara peribadi.

“Biarlah kalau dia mahu saman. Itu hak dia. Tetapi berdasarkan salinan yang diemail kepada saya, No Case To Answer,” kata Mutalib ringkas melalui email selanjutnya.

Berikut, salinan Writ Saman yang dikemukakan Rais melalui peguamnya untuk tontonan pembaca Sabahkini.net yang menunjukkan bahawa Rais hanya mahu mengalihkan perhatian umum terhadap reputasinya dan belajar menjadi pendeta yang cuba menterjemahkan bahasa mengikut fahaman Minangkabaunya yang cetek!

DALAM MAHKAMAH TINGGI MALAYA DI KUALA LUMPUR

ANTARA

DATUK SERI UTAMA DR RAIS BIN YATIM...PLAINTIF

DAN

ABDUL MUTALIB B. MOHAMED DAUD...DEFENDAN
(NRIC NO: tidak diketahui )


PERNYATAAN TUNTUTAN


Plaintif adalah seorang ahli poiitik senior yang terkenal di Malaysia dan luar negara yang beralamat di No. 4L, Jalan12, Grandview, 68000 Ampang Jaya, Kuala Lumpur.

Plaintif menegaskan dan akan menegaskan bahawa sepanjang kerjayanya di dalam politik sejak 1979, beliau telah berkhidmat dan pada masa ini sedang berkhidmat di antara jawatan-jawatan utama sebagai Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (dari 2009 dan masih berterusan), Menteri Luar Negara (2008 hingga 2009), Menteri Kebudayaan, Seni dan Warisan (2004 hingga 2008), Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (1999 hingga 2004), Menteri Luar Negara (1986 hingga 1987), Menteri Penerangan (1984 hingga 1986), Menteri Tanah dan Pembangunan Luar Bandar (1982 hingga 1984) dan Menteri Besar Negeri Sembilan (1975-1982).

Beliau kini juga merupakan Ahli Parlimen Jelebu dari Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang merupakan tulang belakang kepada koalisi berkuasa Barisan Nasional (BN) dan juga merupakan Ahli Majlis Tertinggi.

Beliau juga merupakan seorang Peguam yang bertauliah dengan kelulusan ljazah Sarjana Muda Undang-Undang dari National University of Singapore pada tahun1973 dan Sarjana Kedoktoran PhD dari King's College, University of London pada tahun 1994.

Defendan menyatakan dirinya adalah seorang wartawan, Penganalisa politik dan penulis blog yang berfungsi untuk menyediakan berita yang bebas dan seorang menerbitkan weblog sebagai laman sesawang di "Sabahkini–Reveal The Truth, Prevail the Faith". Laman sesawang Sabahkini didaftarkan oleh Defendan yang beralamat di Lot D9, Tingkat 3, Center Point, Kota Kinabalu, 88300 Sabah.

Pada setiap masa matan weblog sebagai laman sesawang boleh diakses oleh berjuta-juta pengguna laman sesawang dengan cara sambungan internet di 'uniform resource locator' yang beralamat di http://sabahkini.net/v1 (selepas ini dirujuk sebagai "Blog Sabahkini").

Saya sesungguhnya percaya bahawa pada tarikh-tarikh yang berlainan iaitu pada 01.01.2011, 03.01.2011, 05.01.2011 dan 07.01.2011 di weblog Sabahkini, defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan atau melalui pengkhidmat-pengkhidmatnya dan atau ejen-ejennya dan atau sebaliknya telah menerbitkan atau telah menyebabkan untuk diterbitkan di weblog Sabahkini suatu artikel di bawah tajuk-tajuk "PAK LAH HALALKAN ROGOL, UMNO HALALKAN ZINA?, yang dipaparkan pada 01.01.2011, 'PKR CABAR RAIS SUMPAH LAKNAT, yang dipaparkan pada 03.01.2011. RAIS YATIM SEPERTI, BELUT BODOH? Yang dipaparkan pada 05.01.2011 dan "VIDEO PENGAKUAN RAKAN ROBENGAH dipaparkan pada 07.07.2017 dari laman sesawang http://sabahkini.net/rz1 bersama gambar Plaintif yang jelas dipaparkan di belah atas sudut kiri yang sama, juga mengandungi perkataan-perkataan berikut yang tidak benar dan atau berniat jahat dan/ atau berunsur fitnah plaintif

Berikut adalah perkataan perkataan dimana ianya mengandungi perkataan-perkataan berikut yang tidak benar dan/ atat berniat jahat dan/atau berunsur fitnah plaintif adalah seperti berikut:

Artikel "PAK LAH HALALKAN ROGOL, UMNO HALALKAN ZINA? yang dipaparkan pada 01.01.2011 pada pukul 2.27:

TINDAKAN Mantan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Badawi (Tun) bersubahat menyembunyikan kes 376 Kanun Keseksaan yang dilakukan oleh Menteri Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, (Februari 2006 sehingga 15 Februari 2008) Datuk Seri Utama Rais Yatim pada 2007 merupakan tindakan tidak bermaruah Perdana Menteri ketika itu.

Selain kes Datuk Rais yatim, Pak Lah juga menyembunyikan kes perzinaan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim dengan membenar beliau bertanding dalam pilihanraya umum ke 12 telah menandatangani watikah perlantikan Shahidan sebagai Menteri Besar Perlis sekalipun tanpa persetujuan Raja Perlis.

Ketika itu, Pak Lah merestui perzinaan antara Shahidan dengan seorang gadis sehingga gadis tersebut mengandung dan Shahidan memaksa gadis berkenaan menggugurkan kandungan.

Menurut fakta kes, mangsa telah bertemu Pak Lah bersama Doktor yang menggugurkan kandungannya dan beberapa VIP yang mengetahui skandal seks Shahidan, namun Pak Lah enggan mendengar aduan mereka kerana begitu sayang kepada Shahidan.

Perkara ini bukan rahsia lagi kerana semua jemaah menteri tahu skandal seks Shahidan, namun Pak Lah mempertahankan Shahidan atas sebab yang tidak diketahui.

Walaupun selepas 10 Adun telah menulis surat rasmi kepada Pak Lah untuk menolak kepimpinan dan perlantikan Shahidan sebagai Menteri Besar Perlis, namun Pak Lah mengganggap sepuluh adun berkenaan memfitnah Shahidan.

Bahagian Penerangan UMNO perlis telah menghubungi Bernama Kuala Lumpur memaklumkan bahawa Shahidan akan mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perlis di Istana Raja Perlis di Kuala Lumpur ketika itu.

Menurut satu sumber, Hashim suboh yang memainkan peranan sebagai jurucakap media Shahidan dan mengetuai pakatan untuk menjatuhkan setiausaha Agung UMNO, Datuk Mohd Radzi bagi membolehkan Shahidan mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar dan enggan mendengar nasihat dan pandangan menteri kanan seperti Radzi.

Ketika itu, Shahidan telah mengarahkan Hashim memungut nama para pemberita dan wartawan yang membantu beliau dalam kempen pilihanraya umum ke 12 lalu dengan menjanjikan pakej Umrah secara percuma.

Mereka ini mengatakan bahawa Tuanku Raja perlis lembut hati dan akan tetap melantik Shahidan sebagai Menteri Besar.

Menurut maklumat daripada sumber terdekat dengan Istana bahawa pada hari tersebut sahaja, Shahidan telah berulang alik sebanyak tiga kali dari Kuala Lumpur ke Perlis untuk mengejar Raja Perlis agar merestui perlantikannya sebagai Menteri Besar.

Namun, Baginda Raja Perlis masih enggan menandatangani watikah Perlantikan Shahidan atas sebab kebejatan rnoral walaupun Pak Lah telah memberi watikah sendiri kepada Shahidan dan meminta Shahidan berundur.

Selain skandal seks berkenaan, Shahidan turut terpalit dengan pelbagai skandal kerana disifatkan ramai pemimpin Perlis sebagai 'Beraja Di Mata dan Bersultan Di Hati.'

Tanpa mempedulikan skandal seks Shahidan, UMNO Malaysia pula menghalalkan perlakuan zina dengan melantik Shahidan sebagai Timbalan Badan Perhubungan UMNO Perlis pada 27 Disember 2010.

Selain kebejatan moral pemimpin UMNO Semenanjung, Pak Lah turut melindungi skandal seks pemimpin UMNO sabah dan berkenan memilih mereka sebagai calon yang bertanding pada pilihanraya umum Mac 2008.

Adun Lahad Datu, Datu Nasrun Datu Mansur (Datuk) terpalit juga dengan Seksyen 376 Kanun Keseksaan dengan isteri orang yang juga bekas pekerja di syarikat guamannya.

Walaupun Nasrun telah membayar sejumlah RM500,000 kepada suami mangsa dan mangsa telah menarik balik laporan polis, namun kes berkenaan telah ditutup begitu sahaja, termasuk Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) sehingga ramai penduduk Lahad Datu beranggapan bahawa 'Rogol' bukanlah kes jenayah kerana boleh ditutup sekalipun semua bukti telah terdedah.

seorang lagi Adun yang mengalami kebejatan moral yang dipilih bertanding mewakili UMNO ialah Adun Tempasuk, Datuk Haji Musbah Jamli yang mempunyai skandal seks dengan pembantu rumah dan adik iparnya serta mempunyai kes dengan BPR, namun Pak Lah telah memilih beliau mewakili Tempasuk.

Manakala seorang lagi Adun yang pernah menjadi banduan di Indonesia, Datuk Haji Harman Mohammad yang dibenarkan bertanding di DUN Ssulabayan, Sabah sekalipun beliau tidak layak kerana baru setahun dibebaskan daripada penjara Indonesia (atas ehsan UMNO) sedangkan Anwar terpaksa menunggu selama lima tahun sebelum boleh aktif dalam politik.

Artikel "PKR CABAR RAIS SUMPAH LAKNAT", yang dipaparkan pada 03.01.2011 pada pukul 11.42:-

PARTI Keadilan Rakyat (PKR) mencabar Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Dato' Seri Utama Dr. Rais bin Yatim agar melakukan 'Sumpah Laknat' di Masjid Negara atau melalui RTM jika beliau benar-benar tidak melakukan jenayah rogol terhadap pembantu rumahnya, Robengah, pada 2007.

Naib Ketua Cabang merangkap Setiausaha Cabang PKR Batu Sapi, Zainuddin Hassan mencabar Rais bagi membersihkan namanya yang didakwa melakukan jenayah rogol tetapi disembunyikan oleh Mantan Perdana Menteri, Datuk seri Abdullah Ahmad Badawi (Tun) dan Perdana Menteri Malaysia, Datuk seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

"Memandangkan Rais masih berada dalam Kabinet Malaysia, maka saya mencabar beliau untuk membuat 'Sumpah Laknat’, bagi membersihkan nama Malaysia kerana pindaan undang-undang Seksyen 376 Kanun Keseksaan dilakukan ketika Rais menjadi Menteri Kehakiman," ujar Zainuddin yang memuji tindakan berani media mendedahkan kelakuan pemimpin UMNO yang lembut gigi daripada lidah.

Bagi PKR kata Zainuddin, tidak pernah berniat serong untuk mendedahkan keaiban pemimpin BN terutama Menteri Kabinet Najib selepas Pak Lah meninggalkan 'saka' yang bersiluman di dalam tubuh menteri yang mengkhianati amanah rakyat.

"Kita tidak mahu Malaysia terpalit dengan pelbagai skandal seks kerana dunia mengetahui Malaysia ialah Negara Islam dan Negara Hukum. Menyembunyikan perbuatan jenayah rogol dan melindungi penjenayah adalah perbuatan terkutuk. ]ika ingin Malaysia terus dihormati oleh dunia, jalankan siasatan dan hukuman setimpal,” ujar Zainuddin yang berkata Rais masih berpeluang membersihkan namanya dengan meletakkan jawatan dan bersedia tampil di mahkamah atau melakukan 'Sumpah Laknat’.

Undang-undang di Malaysia kata Zainuddin tidak pernah membezakan kasta, hanya pemimpin dan pihak berkuasa yang sering menyalahgunakan kuasa untuk melindungi diri mereka daripada menerima hukuman dunia; namun sebagai manusia yang beragama sudah pasti tidak akan terlepas daripada hukuman di akhirat.

Tegas Zainuddin lagi, menurut undang-undang Islam, jika didapati bersalah Rais dan mereka yang bersubahat boleh direjam sehingga mati, namun undang-undang sekular mungkin akan menyelamatkan Rais di Malaysia.

Artikel "RAIS YATIM SEPERTI BELUT BODOH?” yang dipaparkan pada 05.01.2011 pada pukul 9.29:-

BETAPA hebatnya Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk seri Utama Dr Rais Yatim melemparkan ‘Boomerang Politik' kepada Ketua Pembangkang dengan mengumpamakan Datuk seri Anwar Ibrahim sebagai "Ikan sembilang dalam lubuk keruh, yang hanya tahu menyengat untuk kepentingan dirinya.”

Namun sayang seribu kali sayang kerana lemparan boomerangnya gagal ditangkap kembali dengan kemas sehingga mencederakan dirinya yang terjebak dengan Skandal 376 Kanun Keseksaan kerana dituduh merogol pembantu rumahnya pada 2007.

"Rais adalah 'Belut Bodoh'yang memakan pancing yang dihulurkan ke lubuk nafsunya sehingga terpalit dengan skandal seks yang memalukan Malaysia setelah media Indonesia dan Wikileaks serta Blogger tempatan menyerangnya bertubi-tubi, tanpa mampu melawan,” ujar Naib Ketua Cabang PKR Batu Sapi, Zainuddin Hassan.

Sebagai pemimpin hipokrit yang lembut gigi daripada lidah, kata Zainuddin, Rais sepatutnya menunjukkan contoh yang baik kepada rakyat Malaysia dan Indonesia, namun pembalasan Tuhan atau kisas sudah berlaku di dunia lagi.

Zainuddin kesal kerana Rais menuduh Anwar sebagai seekor ikan sembilang yang suka menyengat ke kiri dan ke kanan, tetapi bila di dalam keadaan air yang jernih, beliau selesa dan tidak membuat apa-apa dengan merujuk kepada kedudukan Anwar kini sebagai Ketua Pembangkang dan ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri.

"Jika dahulu dia berkata kepada Anwar bahawa seekor ikan yang berada dalam air tidak tahu bahawa ia berada dalam air, bila keluar ke pasir baru tahu hangat dan peritnya hidup. Jadi, Rais perlu belajar menjadi belut yang pintar dengan tidak menyambar umpan di hadapan mata sehingga menjatuhkan imej Negara kerana Menteri Kabinet melakukan jenayah rogol," ujar Zainuddin dengan nada sinis.

Artikel "VIDEO PENGAKUAN RAKAN ROBENGAH', yang diterbitkan pada 07.01.2011 pada pukul 22.18 :-depicting photograph or a woman pointing yet at another photograph and ending with the following words published.

PENGAKUAN...Sumiati menunjukkan gambar beliau bersama Robengah ketika mereka kerja bersama di rumah Rais. Kenapa Robengah yang mandi tetapi Sumiati yang basah dan Rais yang berkeringat jantan?

EKORAN daripada dakwaan hangat Rocky Bru bahawa Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim, salah seorang pembantu rumah yang masih bekerja dengan beliau tampil membuat pengakuan menafikan segala tohmahan yang dibuat terhadap Rais.

Plaintif akan mengemukakan salinan artikel tersebut di dalam bahasa Melayu dan terjemahan di dalam bahasa Inggeris semasa perbicaraan tindakan di sini untuk kesan yang lebih mendalam.

Plaintif menegaskan dan akan menegaskan bahawa seluruh perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel tersebut terutama sekali perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel berikut dengan gambar Plaintif yang jelas dipaparkan di belah atas sudut kiri yang sama, diambil di dalam konteks yang betul dan munasabah adalah tidak benar dan atau berniat jahat dan/ atau berunsur fitnah plaintif:-

Berhubung dengan artikel "PAK LAH HALALKAN ROGOL, UMNO HALALKAN ZINA?" yang dipaparkan pada 01.01.2011;-

"TINDAKAN Mantan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (Tun) bersubahat menyembunyikan kes 376 Kanun Keseksaan yang dilakukan oleh Menteri Menteri Kebudayan, Kesenian dan Warisan, (Februari 2006 sehingga Februari 2008) Datuk Seri Utama Rais Yatim pada 2007 merupakan tindakan tidak bermaruah Perdana Menteri ketika itu.

"Selain kes Datuk Rais Yatim, Pak Lah juga menyembunyikan kes perzinaan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim dengan membenarkan beliau bertanding dalam pilihanraya umum ke 12 telah rnenandatangani, watikah perlantikan Shahidan sebagai Menteri Besar Perlis sekalipun tanpa persetujuan Raja Perlis.”

Berhubung dengan artikel “PKR CABAR RAIS SUMPAH LAKNAT” yang dipaparkan pada 03.01.2011 pada pukul 7.42:-

"Rais Bin Yatim agar melakukan 'Sumpah Laknat’, di Masjid Negara atau melalui RTM jika beliau benar-benar tidak melakukan jenayah rogol terhadap pembantu rumahnya, Robengah, pada 2007”.

"Didakwa melakukan jenayah rogol tetapi disembunyikan oleh Mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (Tun) dan Perdana Menteri Malaysia, Datuk seri Mohd Najib Tun Abdul Razak”.

“Kerana pindaan Undang-Undang Seksyen 376 Kanun Keseksaan dilakukan ketika Rais menjadi Menteri Kehakiman,” ujar zainuddin yang memuji tindakan berani media mendedahkan kelakuan pemimpin UMNO yang lembut gigi daripada lidah”.

"Pak Lah meninggalkan 'saka’, yang bersiluman di dalam tubuh menteri yang mengkhianati amanah rakyat”.

"Ujar zainuddin yang berkata Rais masih berpeluang membersihkan namanya dengan meletakkan jawatan dan bersedia tampil di mahkamah atau melakukan 'Sumpah Laknat”.

"Jika didapati bersalah Rais dan mereka yang bersubahat boleh direjam sehingga mati, namun undang-undang sekular mungkin akan menyelamatkan Rais di Malaysia”.

Berhubung dengan artikel “RAIS YATIM SEPERTI, BELUT BODOH?” yang dipaparkan pada 05.01.2011 pada pukul 9.29:-

"dirinya yang terjebak dengan Skandal 376 Kanun Keseksaan kerana dituduh merogol pembantu rumahnya pada 2007”

"Rais adalah 'Belut Bodoh' yang memakan pancing yang dihulurkan ke lubuk nafsunya sehingga terpalit dengan Skandal Seks yang memalukan Malaysia setelah media Indonesia dan Wikileaks serta Blogger tempatan menyerangnya bertubi-tubi, tanpa mampu melawan”.

"sebagai pemimpin hipokrit yang lembut gigi daripada lidah”.

"namun pembalasan Tuhan atau kisas sudah berlaku di dunia lagi”.

"Rais perlu belajar menjadi belut yang pintar dengan tidak menyambar umpan di hadapan mata sehingga menjatuhkan imej Negara kerana Menteri Kabinet melakukan jenayah rogol”.

Berhubung dengan artikel "VIDEO PENGAKUAN RAKAN ROBENGAH" yang diterbitkan pada 07.01.2011 pada pukul 22.18:-

"Kenapa Robengah yang mandi tetapi Sumiati yang basah dan Rais yang berkeringat jantan?

Plaintif akan mengemukakan salinan artikel tersebut di dalam bahasa Melayu dan terjemahan di dalam bahasa Inggeris semasa perbicaraan tindakan di sini untuk kesan yang lebih mendalam.

Dalam maksudnya yang asal dan biasa, perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel tersebut (bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di belah atas sudut kiri yang sama) (seperti yang dinyatakan di bawah Perenggan 10 dan 11 di atas) yang tidak benar dan atau berniat jahat dan atau berunsur fitnah bermaksud dan/atau difahami untuk bermaksud bahawa:-

Bahawa terdapat satu siasatan dilakukan ke atas kelakuan plaintif dan beliau adalah merupakan subjek perkara siasatan tuduhan merogol yang mana dengan sendirinya membawa penghinaan ke atas diri beliau sendiri dengan terlibat dalam seks haram dan diiarang;

Siasatan yang demikian menurut kamu mengenai satu perkara yang amat serius kelakuan Plaintif memerlukan siasatan telah dimulakan adalah berat berhubung dengan yang dan

Bahawa Plaintif telah melakukan kesalahan jenayah yang serius antara lainnya di bawah Kanun Keseksaan yang mana boleh dihukum penjara atas alasan memberikan tanggapan kelakuan kesalahan seks tidak bermoral.

Bahawa Plaintif kami berkelakuan tidak suci; dan

Bahawa Plaintif salah berkelakuan yang memalukan, menghina, mengaibkan, keji dan/ atau berkelakuan jenayah dalam melaksanakan tugas-tugasnya sebagai seorang Menteri kanan dalam Kabinet dan Ahli Parlimen.

Plaintif adalah seorang individu yang berpengaruh dan menyalahgunakan pengaruhnya dengan memperkosa orang gajinya dan kemudiannya melepaskan diri dari kesalahan tersebut kerana kedudukan beliau sebagai menteri dan ahli politik.

Plaintif seorang yang perancang dan penipu yang mana berkebolehan mempengaruhi mantan Perdan Menteri untuk menutup kesalahan rogol.

Plaintif seorang yang bodoh, dangkal dan bertahap pemikiran rendah dalam melakukan rogol terhadap orang gajinya.

Plaintif seorang yang hipokrit dan berpura-pura takut kepada tuhan tetapi didorong oleh nafsu serakah, kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Selanjutnya dan/atau secara alternatif, saya telah dinasihati oleh peguamcara saya dan yang mana saya sesungguhnya percaya bahawa dengan cara 'innuendo', perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel tersebut (bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di belah atas sudut kiri yang sama) (seperti yang dinyatakan di bawah perenggan B dan 9 di atas) yang tidak benar dan/atau berniat jahat dan atau berunsur fitnah bermaksud dan atau difahami untuk bermaksud bahawa:-

[Plaintif mengulangi dan akan bergantung kepada sub-perenggan 10 di atas]

Plaintif menegaskan dan akan menegaskan bahawa perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel tersebut (bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di belah atas sudut kiri yang sama, tidak benar dan atau berniat jahat dan atau berunsur fitnah telah diterbitkan dan atau telah disebabkan untuk diterbitkan oleh Defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan/atau ejen-ejennya dan atau sebaliknya kepada orang-orang awam dan/atau adalah di dalam pengetahuan orang-orang awam dan atau pembaca-pembaca (pelawat-pelawat) weblog sabahkini dan atau pembaca-pembaca (pelawat-pelawat) dan orang-orang awam dan/atau pembaca-pembaca (pelawat-pelawat) tersebut tahu dan/atau akan tahu yang sama merujuk kepada plaintif.

Dengan alasan Defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan atau melalui pengkhidmat-pengkhidmatnya dan atau ejen-ejennya dan/atau sebaliknya telah menerbitkan dan/atau menyebabkan untuk diterbitkan' perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel tersebut bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di sudut atas belah kiri yang sama, tidak benar dan atau berniat jahat dan atau berunsur fitnah, saya telah terjejas dengan teruk berkenaan reputasi saya secara peribadi dan/ atau professional di peringkat kebangsaan dan atau antarabangsa, sifat saya dan kredit saya dan telah dibawa ke skandal, keaiban dan penghinaan awam dan telah menanggung malu yang agak besar, derita dan kerugian.

Bagi menyokong tuntutan Plaintif untuk gantirugi tambahan dan/ atau gantirugi teladan, saya mengulangi butir-butir di perenggan B, 9 dan 10 di atas dan selanjutnya akan bergantung kepada fakta-fakta berikut:-

Perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan atau artikel yang tidak senonoh telah mengakibatkan fikiran pembaca dan pengguna diracuni dengan gambaran yang tidak betul dan tidak masuk akal serta jahat mengenai perilaku anak guam kami dan kedudukan beliau yang mana artikel tersebut yang berniat jahat tanpa siasatan telah diterimapakai sebagai benar;

Artikel sensasi yang diterbitkan dengan gambar perempuan "VIDEO PENGAKUAN RAKAN ROBENGAH" yang tidak dikenali oleh plaintif dengan disengajakan tanpa mempedulikan dan diiakukan atas dorongan untuk menambah pembaca dan keuntungan serta menyediakan bahan yang tidak benar untuk digunakan oleh pihak pembangkang;

Perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di sudut atas belah kiri yang sama yang dinyatakan di dalam perenggan 10, 11 dan 12 di atas dengan sendirinya adalah amat serius dan merosakkan sebagai serangan defendan di atas kedudukan plaintif; dan atau

Namun demikian, Defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan atau ejen-ejennya dan/ atau sebaliknya telah menerbitkan dan/ atau menyebabkan untuk diterbitkan perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan/atau artikel berunsur fitnah tersebut bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di sudut atas belah kiri yang sama, secara sembrono dan/ atau cuai tanpa membuat apa-apa penyiasatan awal dan/atau penyiasatan munasabah yang awal berkenaan kandungannya. Sekiranya yang sama telah dilakukan ianya akan membuktikan bahawa kandungannya adalah tidak konsisten dengan Kenyataan Akhbar yang mana di dalam pengetahuan defendan sendiri. Kenyataan Akhbar yang dirujuk sebagai orang gaji Indonesia yang telah diperkosa oleh seorang Menteri Kanan yang berasal dari Kedah tetapi Plaintif adalah Menteri Kanan yang berasal dari Negeri Sembilan; dan/atau

Namun demikian, Defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan atau ejen-ejennya dan atau sebaliknya telah menerbitkan dan atau menyebabkan untuk diterbitkan perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel berunsur fitnah tersebut bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di sudut atas belah kiri yang sama, secara sembrono dan/atau cuai tanpa membuat apa-apa percubaan awal dan/atau percubaan awal yang muasabah untuk mengesahkan kandungannya dengan saya dan atau memberikan saya apa-apa peluang awal dan/ atau peluang awal yang munasabah untuk memberikan komen berkenaan yang sama. Sekiranya yang sama telah dilakukan, ianya akan membuktikan bahawa kandungannya adalah tidak benar dan/atau berniat jahat dan atau berunsur fitnah terhadap saya terutama sekali apabila Robengah sendiri telah dipetik di dalam suatu artikel di bawah tajuk "Robingah sebut Menteri Rais Yatim orang Baik" yang telah diterbitkan oleh suatu portal berita online yang dikenali sebagai detikNews (at http : //ws.detiknews.com/read / 2011/01/07/164713/7547927/10/robtngah-sebut-menteri-rais-yatimorangbaik?) sebagai telah menafikan dirogol oleh saya; dan/ atau

Tahap penerbitan dan/atau penerbitan semula perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan atau artikel fitnah tersebut bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di sudut atas belah kiri yang sama seperti mana yang dinyatakan di dalam perenggan perenggan sebelum ini dan/atau intipati yang sama seperti yang terdapat di Blog Defendan dan atau Blog pihak ketiga yang lain dan atau Laman Web pihak ketiga yang lain dan/atau di dalam mana-mana bahagian lain internet; dan atau

Defendan samada melalui dirinya sendiri dan atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan/atau ejen-ejennya dan atau sebaliknya tahu dan atau sepatutnya mempunyai pengetahuan dan atau berniat dan/atau membenarkan perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan atau artikel fitnah tersebut bersama gambar saya yang jelas dipaparkan di sudut atas belah kiri yang sama seperti yang dinyatakan di bawah perenggan-perenggan sebelum ini dan atau intipati yang sama diterbitkan dan atau diterbitkan semula dan atau diulangi di peringkat kebangsaan dan atau di peringkat antarabangsa di pelbagai kawat perkhidmatan ('wire services') dan agensi berita ('news agencies).

Melainkan diperintahkan oleh Mahkamah yang mulia ini Defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan atau ejen-ejennya dan atau sebaliknya tidak akan mengeluarkan atau menyebabkan dikeluarkan perkataan perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel fitnah tersebut terhadap Plaintif.

Melainkan dihalang oleh Mahkamah yang mulia ini Defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan/atau ejen-ejennya dan atau sebaliknya tidak akan mengeluarkan atau menyebabkan dikeluarkan perkataan perkataan dan/atau petikan-petikan dan/ atau artikel fitnah tersebut terhadap Plaintif.

Dan Plaintif menuntut terhadap Defendan:

-gantirugi am;

-gantirugi khas;

-gantirugi tambahan;

-gantirugi teladan;

-faedah pada kadar 8% setahun ke atas jumlah yang diawadkan di bawah perenggan I7.I sehingga 17.4 di atas dari 01.01.2011 sehingga tarikh pembayaran sepenuhnya;

Suatu injunksi yang memaksa dengan serta-merta Defendan, sama ada melalui dirinya sendiri dan/atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan/atau ejen-ejennya dan/atau sebaliknya untuk mengeluarkan perkataan-perkataan dan atau petikan-petikan dan atau artikel fitnah di bawah tajuk “PAK LAH HALALKAN ROGOL, UMNO HALALKAN ZINA?" yang dipaparkan pada 01.01.2011. 'PKR CABAR RAIS SUMPAH LAKNAT” yang dipaparkan pada 03.01.2071. “RAIS YATIM SEPERTI BELUT BODOH?” yang dipaparkan pada 05.01.2011 dan “VIDEO PENGAKUAN RAKAN ROBENGAH" dipaparkan pada 07.07.2011 dari laman sesawang http://sabahkini.net/v1 (selepas ini dirujuk sebagai "perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan/atau artikel fitnah" tersebut);

Suatu injunksi yang menghalang dengan serta-merta Defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan/atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan/ atau ejen-ejennya dan atau sebaiiknya daripada terus menerbitkan dan atau menyebabkan penerbitan:-

-perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan/atau artikel fitnah tersebuf dan/atau

-lain-lain perkataan-perkataan dan/atau artikel-artikel yang berunsur fitnah terhadap Plaintif; dan/atau petikan-petikan dan/atau yang lebihkurang sama

-apa-apa kertas-kertas kausa dan/atau dokumen-dokumen berkenaan tindakan ini; di dalam Blognya dan/atau blog-blog lain yang dimiliki oleh mana-mana pihak ketiga dan/atau mana-mana medium lain yang dimiliki oleh Defendan dan/atau mana-mana medium lain yang dimiliki oleh pihak ketiga;

- kos;

- lain-lain relif yang difikirkan Mahkamah yang Mulia ini sebagai suai manfaat dan adil.

Bertarikh 10 Februari 2011.

Tetuan Shahbudin & Rozima

Peguamcara Plaintif

PERNYATAAN TUNTUTAN ini telah difailkan oleh Tetuan Shahabudin & Rozima, Peguambela dan Peguamcara bagi pihak plaintif, yang mempunyai alamat Penyampaiannya di B-6-5, Northpoint Office, Mid Valley City, No. 1, Medan Syed Putra Utara, 59200 Kuala Lumpur.

(BAHAGIAN SIVIL)

GUAMAN SIVIL

DALAM MAHKAMAH TINGGI MALAYA DI KUALA LUMPUR

ANTARA

DATUK SERI UTAMA DR RAIS BIN YATIM...PLAINTIF

DAN

ABDUL MUTALIB B. MOHAMED DAUD...DEFENDAN

(NRIC NO: tidak diketahui )

WRIT SAMAN


"YANG AMAT ARIF TAN SRI ARIFIN BIN ZAKARIA, HAKIM BESAR MALAYA, ATAS NAMA DAN BAGI PIHAK SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG'f

Kepada:

Abdul Mutalib B. Mohamed Daud (NRIC No: unknown ),
Lot D9, Tingkat 3,
Centre Point,
Kota Kinabalu,
88300 Sabah

KAMI PERINTAHKAN KAMU bahawa dalam tempoh dua belas (12) hari selepas Penyampaian Writ ini ke atas kamu, termasuklah hari penyampaian itu, kamu hendaklah menyebabkan dimasukkan untuk diri kamu dalam kausa atas guaman DATUK SERI UTAMA DR RAIS BIN YATIM dan ambil perhatian bahawa, jika kamu ingkar berbuat demikian, Plaintif boleh meneruskan untuk mendapatkan penghakiman dan perlaksanaan.

DISAKSIKAN oleh Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi, di Kuala Lumpur pada 14 haribulan Februari 2011.

Penolong Kanan Pendaftar
Mahkamah Tinggi,
Kuala Lumpur

MEMORANDUM YANG HENDAK DITURUNKAN PADA WRIT

Writ ini boleh disampaikan lebih daripada enam (6) bulan kalendar selepas tarikh di atas melainkan jika diperbaharui melalui perintah Mahkamah.

Defendan boleh hadir bersama-sama dengan memasukkan kehadiran (atau kehadiran-kehadiran) sama ada sendiri atau melalui Peguamcara di Pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur, Malaysia.

Defendan yang hadir sendiri boleh, jika dihendaki, memasukkan kehadirannya melalui pos, dan borang-borang yang tertentu bolehlah didapati dengan menghantar Kiriman Pos berharga RM10.00 berserta sampul surat sendiri kepada pendaftar, Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur, Malaysia.

PENGINDORSAN TUNTUTAN

Kausa tindakan Piaintif adalah berdasarkan fitnah, yang mana butir-butirnya adalah seperti yang terkandung di dalam Pernyataan Tuntutan. Plaintif menuntut terhadap Defendan untuk relif-relif yang berikut:-

(a) gantirugi am;
(b) gantirugi khas;
(c) gantirugi tambahan;
(d) gantirugi teladan;

(e) faedah pada kadar 8% setahun ke atas jumlah yang diawadkan di bawah perenggan 17.1 sehingga17.4 di atas dari 01.01.2011 sehingga tarikh pembayaran sepenuhnya;

(f) suatu injunksi yang memaksa dengan serta-merta Defendan, samada melalui dirinya sendiri dan/atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan/atau ejen-ejennya dan/atau sebaliknya untuk mengeluarkan perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan/ atau artikel fitnah di bawah –“PAK LAH HALALKAN ROGOL, UMNO HALALKAN ZINA?" appeared on 01.01.2011, "PKR CABAR RAIS SUMPAH LAKNAT" appeared on 03.01.2011, RAIS YATIM SEPERTI 'BELUT BODOH'? appeared on 05.01.2011 and 'VIDEO PENGAKUAN RAKAN ROBENGAH" appeared on 07.01.2011 with the photograph of the Plaintiff prominently displayed at the top left hand corner of the same published by him and/or her and/or them at http://www.sabahkini.net/v1 (selepas ini dirujuk sebagai "perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan/atau artikel fitnah" tersebut);

(g) suatu injunksi yang menghalang dengan serta-merta Defendan sama ada melalui dirinya sendiri dan/atau pengkhidmat-pengkhidmatnya dan/atau ejen-ejennya dan/atau sebaliknya daripada terus menerbitkan dan/atau menyebabkan penerbitan:-

perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan/atau artikel fitnah tersebut; dan/atau lain-lain perkataan-perkataan dan/atau petikan-petikan dan/atau artikel-artikel yang berunsur fitnah yang sama terhadap plaintif; dan atau apa-apa kertas-kertas kausa dan/ atau dokumen-dokumen berkenaan tindakan ini; di dalam Blognya dan/atau blog-blog lain yang dimiliki oleh mana-mana pihak ketiga dan/atau mana-mana medium lain yang dimiliki oleh Defendan dan/atau mana-mana medium lain yang dimiliki oleh pihak ketiga; kos; lain-lain relif yang difikirkan Mahkamah yang Mulia ini sebagai suaimanfaat dan adil.

Bertarikh pada 10 haribulan Februari 2011.


Shahabudin & Rozima

Peguamcara Plaintif


Dan RM (atau sekian banyak wang sebagaimana yang dibenarkan selepas penetapan untuk kos, dan iuga, jika Plaintif dapat perintah untuk penyampaian ganti, jumlah wang selanjutnya sebanyak RM (atau sekian banyak jumlah wang sebagaimana yang dibenarkan setelah ditetapkan). Jika amaun yang dituntut dan kos dibayar kepada Plaintif atau Peguamcaranya dalam tempoh dua belas (12) hari selepas Penyampaian Writ ini (termasuklah hari penyampaian), prosiding seterusnya akan ditangguhkan, tetapi jika ternyata daripada pengindorsan pada Writ itu bahawa Plaintif adalah bermastautin di luar wilayah terjadual, sebagaimana yang ditakrifkan dalam Akta Pertukaran Kawalan 1953, atau adalah bertindak mengikut perintah atau bagi pihak seseorang yang bermastautin sedemikian, prosiding akan hanya ditangguhkan jika amaun yang dituntut dan kos di bayar ke dalam Mahkamah dalam tempoh yang tersebut itu dan notis pembayaran itu diberi kepada plaintif atau Peguamcaranya.

PENGINDORSAN TENTANG PEGUAMCARA DAN ALAMAT

Writ Saman ini dikeluarkan oleh Messrs Shahabudin & Rozima, peguambela dan Peguamcarta, bagi pihak Plaintif di atas yang mempunyai alamat penyampaiannya di B- 6-5, Northpoint Offices, Mid Valley City, No. 1, Medan Syed Putra Utara, 59200 Kuala Lumpur.

PENGINDORSAN BAGI PENYAMPAIAN

Writ ini telah disampaikan oleh dengan cara penyampaian ke diri (atau seperti berkenaan)(nyatakan cara penyampaian atau menurut terma-terma satu perintah bagi penyampaian ganti) ke atas Defendan (yang saya kenali)(atau yang telah ditunjukkan kepada saya oleh)(atau yang mengakui kepada saya bahawa dia adalah) di (tempat) pada haribulan,

Penghantar Saman

Writ Saman ini dikeluarkan oleh Tetuan Shahabudin & Rozima, Peguambela dan Peguamcara, bagi pihak Plaintif, yang mempunyai alamat penyampaiaru:rya di 8-6-5, Northpoint Offices, Mid Valley City, No. 1, Medan Syed Putra Utara, 59200 Kuala Lumpur.


Ulasan GB

Episod yang menarik jika perkara ini dibawa ke mahkamah.

Kita akan meminta Sdra Abdul Mutalib mencari/menemui amah berkenaan dan pihak Migrant Care untuk menjadi saksi-saksi perbicaraan.

Biar terlondeh semua.
Kenapa ler bebal sangat si...

Projek Lynas Dengan Gajah Mengamuk Di Pahang


Pakar: Lynas jauh lebih teruk dari Bukit Merah

Projek memproses nadir bumi yang sedang dibina di Gebeng oleh firma Australia, Lynas akan menghasilkan 20,000 tan sisa radioaktif setahun apabila beroperasi kelak.

Ini adalah 10 kali lebih kontroversial daripada kilang nadir bumi Asia di Bukit Merah yang ditutup 20 tahun lalu, kata pakar kesihatan awam Dr T Jayabalan.

Katanya, sisa radioaktif yang terhasil itu akan membawa nahas alam sekitar dan kesihatan kerana tahap radioaktif yang terhasil akan memberi kesan buruk.

Jelasnya, pendedahan langsung terhadap jumlah thorium yang besar, meskipun dibuktikan oleh Lynas dan Badan Perlesenanan Tenaga Atom (AELB) mempunyai tahap radiasi yang rendah, adalah bahaya apabila jumlah yang banyak mula terkumpul.

Kedua-dua Lynas dan AELB berkata pusat berkenaan akan menghasilkan thorium - elemen radioaktif yang bakal terhasil dan mendakwa bahan itu mempunyai tahap radiasi yang rendah serta tidak mendatangkan bahaya kepada manusia dan persekitarannya.

Jayabalan sebaliknya berkata sebarang pendedahan berterusan tidak kira sekecil mana sekalipun adalah bahaya kepada kesihatan.

"Mungkin AELB dan Lynas adalah betul, bahawa nadir bumi bukan radioaktif kerana ia telah disingkirkan. Apa yang mereka akan berikan kepada kita di Gebeng adalah sisa radioaktif yang dinamakan thorium," katanya kepada kira-kira 500 orang di ceramahnya di Kuantan pada malam Ahad lalu.

"Dan mungkin juga pihak berkuasa adalah betul kerana thorium adalah sisa tahap rendah (radioactive) dan mereka dakwa ini adalah selamat.

"Ini adalah istilah yang digunakan oleh industri untuk menggelirukan anda... ingat tidak ada tahap selamat bagi radioaktif,” katanya. -mkGajah serang tanaman sawit


KEDAIK ASAL – Tanaman sawit seluas kira-kira 0.8 hektar yang diusahakan penduduk Orang Asli di sini musnah apabila ‘dikerjakan’ sekumpulan enam ekor gajah liar yang dipercayai sesat dari Hutan Sementok, Kedaik.

Seorang pemilik kebun, Amran Boji, 42, dilaporkan mengalami kerugian ribuan ringgit selepas anak pokok yang baru ditanam dua minggu lalu musnah dimakan haiwan liar terbabit.

Kehadiran kumpulan gajah itu turut membimbangkan penduduk kerana mendakwa haiwan terbabit pernah mengejar penduduk yang melalui kawasan kebun di situ.

Berikutan itu, penduduk meminta bantuan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) untuk menghalau gajah berkenaan, namun kecewa kerana masih tiada tindakan dibuat.

Serangan sejak tiga hari lalu

Seorang penduduk, Ramli Ason, 48, berkata, dia menyedari kehadiran gajah liar itu pada petang Jumaat lalu selepas mendengar bunyi haiwan berkenaan semasa membersihkan kebunnya.

Dia yang sudah tiga kali terserempak dengan haiwan liar itu terkejut apabila mendapati sekumpulan enam ekor gajah sedang melanyak tanaman sawit berhampiran kebunnya.

“Saya tidak menunggu lama di situ kerana bimbang kehadiran saya dapat dihidu gajah terbabit sebelum bertindak melaporkan kepada pemilik kebun berkenaan,” katanya kepada Sinar Harian.

Ramli berkata, banyak tanaman dimusnahkan kumpulan gajah liar itu menyebabkan pemilik tanaman menanggung kerugian besar.

“Akibat serangan berulang kali oleh kumpulan gajah itu, anak-anak kelapa sawit yang ditanam tidak sempat membesar kerana habis dilanyak haiwan itu.

“Setiap daripada kami terpaksa membelanjakan RM14 bagi sepokok sawit tidak termasuk kos baja, menebang, membersihkan kawasan, mengorek lubang, menanam dan sebagainya,” katanya.

Hampir jadi korban gajah

Seorang penduduk, Mohd Nasir Harun, 40, berkata, dia hampir menjadi korban gajah apabila salah seekor daripadanya cuba mengejarnya ketika keluar menoreh getah pada petang Jumaat lalu.

Bagaimanapun, dia yang hanya berada lima meter dari tempat gajah itu mencari makanan bernasib baik kerana sempat melarikan diri ke dalam semak berdekatan.

“Mungkin gajah itu terkejut dengan kehadiran saya. Saya lari menyelamatkan diri selepas mendapati gajah terbabit mula mengeluarkan bunyi tanda amaran supaya tidak mendekati kumpulan mereka.

“Pada ketika itu saya tidak mampu berfikir apa-apa dan terus melarikan diri bagi menyelamatkan nyawa yang ketika itu seolah-olah seperti telur di hujung tanduk,” katanya.

Kejadian didakwa kali kedua

Ketua UMNO Cawangan Kedaik Asal, Adnan Boji berkata, kejadian itu merupakan yang pertama tahun ini dan kejadian sama pernah berlaku beberapa tahun lalu.

Katanya, sebelum ini, sebuah motosikal penduduk di kampung itu rosak teruk akibat dipijak gajah yang sedang ‘naik angin’.

Menurutnya, kejadian kali ini pula menyebabkan kemusnahan pada tanaman penduduk dan sekiranya keadaan itu dibiarkan boleh mengakibatkan nyawa pekebun di situ terancam.

Kecewa Perhilitan lambat bertindak

Tok Batin Kedaik Asal, Booh Suan meluahkan rasa kecewa apabila Perhilitan didakwa gagal menghalau kumpulan gajah itu keluar daripada kawasan kebun penduduk.

Menurutnya, pihak berkenaan sepatutnya bertindak segera memandangkan haiwan liar itu boleh mengancam nyawa manusia.

“Saya difahamkan penduduk terpaksa mengambil inisiatif sendiri menghalau binatang itu memandangkan Perhilitan masuk untuk memantau dan memasang mercun sahaja.

“Jadi saya berharap Perhilitan lebih peka dengan masalah ini memandangkan ia mengancam nyawa penduduk,” katanya. -SH